• Zóanagyvarázsló
    Az RPG-nél a döntések mióta kizárólag hatékonysági elvűek? Kicsit általánosabb lesz a hozzászólásom, mert több korábban elhangzottra is most reagálok. Szerintem ez fura megközelítés, ezért nem is tetszik, amit a mágusról is írsz, hogy csak két varázslatot kell használni. Ne érts félre, az állítást magát nem vitatom, de ha a játékos megköti a saját kezét, szerepjátékosabban játssza (ahogy te sem csalogatod az ellenséget egyesével, nem menekülsz egyfolytában), akkor érdekesebbé lehet tenni a játékot. Hogy ez a G3-nál folyamatosan szükséges is, az persze ettől még komoly hiba.

Az íjászatról is hasonló a véleményem, én nem is tudom, hogy miként lehetne egy Gothic-típusú RPG-ben jól megoldani, játékélmény és realitás szempontjából is. A "mindenki egy lövés legyen, mert a középkorban úgy volt!" hozzáállás elsőre akár még szimpatikus is lehet számomra, de reálisan gondolva nem igazán elvárható egy efféle játéktól. A Risenben szerencsére már eléggé jól működik az íjászat, vállalható kompromisszumokkal. Pontosabban működne, ha nem lenne bugos.