Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Cowie
Igaz. Sajnos az ilyen visszaemlékezõs évszámokkal mindig bajban voltam. 😊

Molnibalage
Akkor 2003, csak akkor repült F-15 itthon.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

A-10 szvsz Taszáron, az oda települt TF (?)repült.
Cowie
Ha jól emlékszem, akkor 2010-ben tuti volt Kecskeméten F-15, arra viszont nem emlékszem, hogy akkor repültek is vele vagy csak statikon mutogatták. Abban is biztos vagyok, hogy láttam repülni is itthon, viszont Taszáron nem voltam repnapon, tehát az is valamikor Kecskeméten volt.

Molnibalage
A legutóbbi repnapon asszem statikon sem volt már semmi jenki vas. Az F-15 talán még Taszáron repült, ha volt ott olyan, de nem emlékszem, mert nagyon rég volt és én 9 éves voltam akkor..Azóta egyszer repült F-15 kis hazánkban, még 2003-ban. Azóta soha. Akkor is asszem talán csak azért, mert a MAKS elõtt is lerepülte azt, amit ott akkor. Mondjuk ennek megfelelõen olyat repült, hogy ihaj...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Gundark 1 1
Én úgy emlékszem mindig küldtek ide vasakat Kecskemétre. Jellemzõen statikra de egy 15ösre emlékszem ami repült. A warthog és a hornet is majd mindig itt volt.
Molnibalage
Mármint Kecsón...? Mikor küldtek egyáltalán statikra is bármit ide? Az európai jelenlét lassan meg is szûnik. Avianóban is asszem maradt egy szem TFS - és nem a legendás 555. - meg Lakenhealtben két TFS F-15, egy C és egy E-vel repülõ egység. És asszem ennyi. Némtországból távozott minden, asszem már csak szállítógépek vannak.

Hazai földön is április végével végetért a szezon, a Thunderbirsd sem repül. A jenkiknél ma az "airshow" azt jelenti, hogy a katonai gépet talán statikon látod és a civilek és különféle civil szervezetek meg hagyományörzõk vannak.

Õk nem parádézgatnak meg demóznak a harckészültség rovására...

karosszéktábornok.blog.hu

Akkor elõször az alapoktól, van az üzemidõ szerinti üzemeltetés, ami azt jelenti, hogy egy bizonyos naptári idõ és/vagy repült idõ és/vagy leszállás után a repülõgépet és berendezéseit ízekre szedik, bizonyos elemit berendezéseit kötelezõen cserélik, azok tényleges állapotától függetlenül.
Konkrét példával élve, ha a gép elérte a javítási ciklusát a hidraulika szivattyúja kiépítésre kerül, azt szétszerelik, cserélik a tömítéseit és még sok apró járulékos munkát is elvégeznek rajta felületvédelem, stb. akár jól mûködött akár nem.

Az állapot szerinti üzemeltetésnél, igaz sûrûben, a lehetõ legkisebb megbontással ellenõrzik a gépet és rendszerei mûködését, és hogy azok bizonyos mennyire vannak bizonyos határértékhez képest.
Konkrétan, az elõzõ hidraulika szivattyút nem építem ki és szedem szét, hanem ellenõrzöm egy mágnesdugó segítségével, hogy mennyire szennyezett az onnan kikerülõ olaj (ebbõl tudok következtetni a benne lévõ alkatrészek kopottságára, illetve mondjuk örvényárammal megmérem a szállítás képességét, ha esetleg ez romlana, de nem éri el a határértéket akkor legfeljebb elõírom, hogy egy bizonyos repült idõ letelte után újra mérjék meg az értékeket, ahogy közelítek az ellenõrzések során a határértékhez, egyre gyakoribb ellenõrzéseket írok elõ.

Más. pl Az A320-as belsõ fékszárny belsõ mûködtetõ karjánál elõ van írva egy kotyogás-ellenõrzés, (most has számokat írok, nem emlékszem fejbõl a konkrét értékekre)meg kell mérnem konkrétan az értéket, és ha kellõen mondjuk 2mm alatt van, akkor elõ kell írnom, hogy legközelebb mondjuk 4.000 óra után kell újra megmérni, de ha már 3,2mm, akkor csak 400 órát adhatok meg még neki és ha eléri a 3,6mm-ert akkor viszont kötelezõen ki kell cserélnem.

Sok ilyen kis ellenõrzéssel és méréssel a biztonságos mûködés határáig próbálom kitolni egy-egy alkatrész élettartamát, és nem egy korábbi statisztikai érték alapján cserélem, amit bizonyos számú ellenõrzött alkatrészbõl a legkorábban meghibásodott élettartamát alapul véve határoztak meg.

TG

karosszéktábornok.blog.hu

Megszorítások vannak...

Az élet gyenge kezdés után erős visszaesés.

Gundark 1 1
Azt lehet tudni hogy az USA miért nem vesz részt idén a repnapon? Eddig mindig jöttek valamivel.
hooah
Valaki el tudná magyarázni, hogy mit takar a harci repülõknél az 'állapot szerinti üzemeltetés' és miért is gazdaságosabb ?

<#idiota> Na ennyire nyomi nem vagyok. Egy 10 perc gondolkodás után elindult. Nemtudom miért.
Nem lehet, hogy csak robbanóanyag volt, ezért nulla repesz hatással, mélyre ásva csak felfelé tudott tágulni a cucc? Lehet ez is volt a cél. Homokot szoktak robbantani.
Klikkelj rá a Continue feliratra

Mi baj Po?Megtudtam, hogy az apám...nem az apám. Apád a lúd? Igen. Hmmm...biztos nagyon meglepődtél!

Nekem nem indul el.
flashpointer
Syria:IED blows up in the face of a guy trying to defuse it
Akik meg közel mentek miért mentek oda ? O_o Érdekes hogy õket már nem is éri a lökéshullám sem, meg repeszek sem

klatty

Emancipate yourself from mental slavement!

Arra gondolok, hogy az ukrán "cikkben" pl az egyik BTR toronylövésze azért hal meg, mert miután lövik õket, akkor sem engednek visszalõni, majd bekap egy RPG-t.
Vagy pl Afganisztánban volt valami, hogy a magyar bázis õrség nem lõtt egy megtámadott -talán- lengyel egységnél a támadókra. Ott is valami ilyesmi volt, hogy a magyar törvény/szokás/parancs szerint nem lõhetett, de a bázis/koalicíós szerint meg kellett volna. Ezen asszem már rugóztam akkor, de nem lettem okosabb.

A Harmot köszi, így már tiszta. De így eddig iszonyú mennyiséget kellett pl a szerbekre elpuffogni. Drága dolog ez a demokrácia terjesztés. :-)
Magyarul meg a radar kisugárzására, nagyjából tudja hol van a radar GPS/INS-el és a végén "alakfelismer". Pl tudja hogy jé ez olyan mint egy SA-2 és azt kapja el nem a szomszéd körhintát?
Itt bal oldalt középpen. Nem linkelem közvetlen, mert nekem minden 3. alkalommal jön csak be.
[NST]Cifu
Ha pl egy magyar katona irakban õrszolgálatot ad vagy járõrözik akkor mi vonatkozik rá?

Milyen kitételben? Alapvetõen az adott bázis / parancsnokság szabályzata. Hogy mikor hagyhatja el a posztját, mikor nyúlhat a fegyveréhez, stb. Ezek jó része persze gumiszabály, ha például eligazításkor kiadhatja a parancsnok, hogy nincs csõre töltött fegyver járõrözéskor (és lehet, hogy azért adja ki, mert a parancsnokságtól / vezetéstõl ezt az utasítást kapta) - de aligha valószínû, hogy bárki is ellenõrizni fogja ezt, és erõsen valószínû, hogy forró környezetben a kutya se fog az ilyen jellegû parancsokkal / szabályzatokkal foglalkozni.

Ha a katona valami vétséget követ el, akkor jellemzõen a katonai ügyészség / katonai bíróság fogja az ügyét tárgyalni. Szélsõséges esetben elõfordulhat, hogy az adott ország rendészeti szerve a katona kiadatását kérje, de ez nagyon ritka dolog, és még ritkábban tesznek eleget neki (ie.: diplomáciai kérdés lesz belõle inkább, és nem büntetõügyi).

A HARM eddig tényleg elvétette a célt, ha kikapcsolták idõközben a radart ami a célpont volt?

Ennél összetettebb a dolog.

AGM-88A HARM: A rakétának három üzemmódja van, a Pre-Briefed (P😎, amelynél a rakétát akár 150km-rõl is indíthatták egy ismert célpont ellen. A rakéta ekkor menet közben fogott rá a célra (jó esetben), és követte azt a találatik. Ha a radart kikapcsolták menet közben, akkor a rakéta megsemmisítette magát, nehogy baráti egységekben okozhasson esetlegesen kárt. Mind Target of Opportunity (ToO) és Self-Protect (SP) módban a rakéta egy menet közben érzékelt célpontra indul (ToO módban a rakéta saját érzékelõje, SP módban a gép besugárzásjelzõje érzékelte azt), SP módban amennyiben a rakéta nem érzékeli a radart (mert pl. a rakéta indítása után rögtön kikapcsolták, így a keresõfej sose érzékelte a radart), akkor bizonyos idõn túl a rakéta önmegsemmisítési parancsot hajt végre. Amennyiben a rakéta önrávezetés közben van ToO vagy SP módban, akkor inerciális irányítórendszere a rakétát a legutolsó ismert pozíció felé vezeti tovább a rakétát. Nyilván így a rakéta pontossága jelentõsen romlik.
AGM-88B HARM: A Bravo verzió egy újraprogramozható EEPROM-ot kapott, így sokkal rugalmasabb lehetett. A Block III. szoftververzió (nem azonos a jelöléssel, tehát volt AGM-88A Block I. és Block II., az AGM-88B-k Block II. szoft-al indultak, majd kaptak Block III.-at is) pedig lehetõvé tette a repülés közben átprogramozást, ami a rakéta várható célpontok elleni felkészítését jelentette (a Block I. és II. esetében ezt a gépre szerelés elõtt hajtották végre, és mivel a Block III. esetében a programozásra csak "élõ", áram alatt lévõ rakétát lehetett programozni, az US NAVY maradt a Block II.-nél, mivel a hordozók fedélzete alatt elõre programozni "élõ" rakétát túlságosan is veszélyes mûveletnek ítéltek meg). Az AGM-88B volt a Sivatagi Vihar alatt bevetett típus.
AGM-88C HARM: A Charlie verzió jelentõs hardware változásokon esett át, az érzékelõ antenna új kiképzésû lett, a feldolgozó processzor sokkal erõsebb (e kettõ okból kifolyólag a rakéta érzékelõje kb. dupla távolsággal rendelkezett), illetve egy sokkal hatékonyabb wolfram-repeszes harci fejet kapott. A software verzió Block IV.-es lett, javított ToO üzemmóddal és felkészítve a legújabb ellenfelekre. A Block V. szoft a Block III.-asok (ez esetben Block IIIA) és a Block IV.-esek esetén némileg eltérõ volt, de alapvetõen azt jelentette, hogy a rakéta képes volt már a zavarást is követni. A Home-on-Jam üzemmód azonban nem csak radarzavarókra, hanem a GPS jelek zavarását szolgáló eszközöket is magába foglaló üzemmóddal is rendelkezett. A Block IIIA./V. szoft volt az a verzió, ami az US NAVY-nél is rendszerbe állt, mivel megoldották azt, hogy "hideg" rakétát programozzanak át (ie.: nem volt szükség a rakétát áram alá helyezni az átprogramozáshoz, elég volt csak a memóriáját).
AGM-88D Harm (AGM-88B/C Block III😎: A Delta-t a Szerb légiháború hívta életre, a szerbek ugyanis a légvédelmi ütegek radarjait civil épületek, kórházak, iskolák mellé telepítették, azért, hogy a NATO erõk kényelmetlen helyzetbe kerüljenek. Ha kilövik a radart, akkor a civil áldozatok elkerülhetetlenek lesznek (és így a szerb propaganda kezére játszanak). Ha viszont nem lõnek (leginkább ez történt), akkor viszont a légvédelmi rendszerek kiiktatása sokkal problémásabb volt a NATO erõk számára. A Block VI. átalakítás lényege egy GPS navigációs modul volt, amely kiváltotta az inerciális navigációt, és sokkal pontosabban volt képes a rakéta becsapódni, ha a radart kikapcsolták a végfázisban. Németország és Olaszország az AGM-88B/C rakétáin hajtotta végre ezt a változtatást, ezek jelölése AGM-88B/C Block IIIB. Az USAF és az US Navy elviekben új rakétákat kapott volna, ennek jelölése lett volna az AGM-88D. Ilyesmire nem került sor azonban, mégpedig a folyamatban lévõ AGM-88E fejlesztés miatt, így valószínûleg ha volt is rendszerben az USAF/USN erõknél ilyen verzió, az szintén átalakított AGM-88B/C Block IIIB jelöléssel rendelkezett.
AGM-88E AARGM: A Echo verzió még a Delta elõtt kezdett el formálódni, és bár része volt egy GPS navigációs rendszer, a fõ eleme egy milliméter-hullámhosszon mûködõ radar, amellyel (passzív módban) nem csak követni volt képes a mûködõ radart, de a végsõ fázisban a radar aktív módban letapogathatja a radar környezetét, és a radarnál is "értékesebb" vezérlõközpontot is képes lehet megsemmisíteni (a modern légvédelmi rendszereknél egynél több radar jellemzõ, amelyeket viszont egy központi vezérlõhöz csatolnak, tehát egy radar kiesése még nem teszi harcképtelenné a légvédelmi üteget, de a vezérlõbõl nem jellemzõ a redundancia biztosítása). Az AARGM program részeként egyébként egy "lopakodóbb" sárkányra való áttérés, és az F-22A/F-35* gépek belsõ fegyverterébe való elhelyezhetõség is igényként merült fel, ezek állása ismeretlen, de feltehetõen egyenlõre fel van függesztve (sem az F-22A, sem az F-35 esetében nincs említve a fejlesztési spirálokban az AGM-88 / AARGM integráció).

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Molnibalage
Igen, simán. Még a GPS INS-nél is simán befigyelhet ez, nem véletlen kapott a legújabb változat az orrábia miliméteres (?) hullámhosszú, alakfelismerésre képest radart. Tehát lényegében a HARM már aktív végfázisú, csak a megközelítést végzi passzívan.

Ezt az ukrán történetet be tudnád linkelni?

A HARM eddig tényleg elvétette a célt, ha kikapcsolták idõközben a radart ami a célpont volt? Az E változat most mivel jobb a GPS-el? Annyira pontosan meg lehet állapítani a célt a radarjelek alapján, hogy egy 10x10-es pontossággl odataláljon a kisugárzás helyére? MErt azért nem egy hûdenagy vas, hogy sac per kábé itt voltak módon lehessen célozni.
qtab986

Ha pl egy magyar katona irakban õrszolgálatot ad vagy járõrözik akkor mi vonatkozik rá? Úgy értem a magyar parlament feljogosítja a delegációt valamire, a helyi legmagasabb magyar pk is felettese, de felette van valaki legmagasabb aki már külföldi. A magyar jogszabályok/törvény is elõír valamit.
Az egész onnan jött, hogy újra elolvastam a katpolos ukrán békefentartós történetet és a magyarok külszolgálatán is voltak ilyen gondok, hogy kinek mit szabad/kell.
Cowie
Utólag már én is gondoltam erre, mert ha látványelemnek szánta akkor jobban mutatott volna valamelyik hosszú, a nézõk vonalával párhuzamos áthúzáskor.

Molnibalage
Szerintem ez automatikis. A belsõ kondi-hõcserélõ rendszerben 1G vagy negatív G terhelés esetén rendellenes áramlás lehget, és hogy ne szennyezze a rendszert automatikusan ereszt le a gép. Manuálisan ilyen helyzetben senki nem dob kerót...

Cowie
Köszi az infót!

[NST]Cifu
Nem mûszaki hiba, a videón is lehet látni, hogy a szárny alól indul ki a permetfelhõ, ami begyullad. Az az üzemanyag-vészleeresztõ, amivel szükség esetén a gép gyorsan megszabadulhat a felesleges üzemanyagtól. A látványosság kedvéért leengedett egy adag üzemanyagot, majd utánégetõt kapcsolt, ami begyújtotta a permetfelhõt.

Cowie
Sziasztok!

Tegnap kint voltunk Zeltwegben. A Gripen bemutatója alatt egy rövid idõre egy elég nagy lángcsóva jelent meg a gép mögött.

Video Link

A videón (1:07-nél kezdõdik) látható, hogy valamit (kerozin) ki is enged magából a gép, ami aztán meggyulladt.

A kérdésem az, hogy ezt vajon a show kedvéért szándékosan csinálták, vagy valamilyen mûszaki hiba miatt alakulhatott ki?

Biztos kis reklám jót tenne neki:"6 géppel lenulláztuk a szír,iráni,orosz,stb.légvédelmet 8óra alatt" 😊
Szerintem még lessz rá lehetõség a következõ években.

[NST]Cifu
Az F-35 valószínûleg már rég el lett volna kaszálva, ha meg mernék tenni.

2014-ben a jelenlegi tervek szerint 8.4$ milliárd dollárt költenek a probramra. Ezért 29db Lightning II. adnak át, 19-et az USAF-nak, 6db-ot az USMC-nek és négyet az US NAVY-nek. 187 millió dollár a meglévõ gépekhez megy pótalkatrésznek, 1.9 milliárd a K+F-re, és a maradék 6.4 milliárd a 29 gépért. Az 220 millió dollár per gép. Még ha a megrendelés szám nem is változik, átlagban évente 12.7 milliárd dollárt költ az USA az F-35 programra az elkövetkezendõ 24 évben. De ahogy az Olaszok, úgy mások is gondolkoznak erõsen a "megéri-e" kérdésen. Akkor pedig a beszerzési ár emelkedni fog...

Várható volt. LEsz és volt is ilyen.
Rosszúl fogalmaztam,bocsi.Bár azért jó tudni amit írtál.Én a gyártóra gondoltam.-135 gép azért jelentõs kiesés nem?Plussz ha követik a példát...

[NST]Cifu
Már miért? Olaszországnak egyetlen okból fájhat, az pedig a hajófedélzeti F-35B beszerzés miatt. Csakhogy az F-35B amúgy sem valószínû, hogy valóban bevethetõ lesz 4, de inkább 6-8 éven belül.

Szóval az Cavour és a Guseppe Garibaldi pár évvel tovább fogja az AV-8B plus-okat használni. Ennyi. Az is lehet, hogy véglegesen ez marad, majd esetleg õk is átállnak az UCAV-okra.

A szárazföldi légierõnél aligha valószínû, hogy az F-16 és Eurofighter állomány mellett nagy érvágás lesz az F-35 hiánya...

Na most ezen nagyon összeveszni nem fogunk, én se birom az arabokat.😊
Éppen a 2 VH német hadsereggel nem érdemes összevetni, az az emberanyag, azzal a mentalitással, kit nem gyakott volna le ? 😛

Az arab országok között is vannak azért tökösebbek, a Jordán katonáknak nincs rossz hire. Általában szerintem van pár arab ország, akiket mondjuk amik szereltek fel, meg képeztek ki, akik nem teljesitenének rosszul.Egyiptomban is lehetnek tartalékok.
A törököket nem számitom araboknak, de velük semmilyen szinten nem baxakodnék 😊

Szerintem isvan igazság ebben az arabos dologban, de valamilyen szinten ugyanolyan sztereotipia, mint hogy az összes afgán gerillarambo.
Ha jól képzik ki õket, jól vezetik õket, jól felszerelik õket, jól motiválják õket, nem rosszabbak õk se mint te vagy én.

Mi baj Po?Megtudtam, hogy az apám...nem az apám. Apád a lúd? Igen. Hmmm...biztos nagyon meglepődtél!

Buren
És itt van a könyv amibõl az AS cikk írója szerintem dolgozhatott (ahogy anno az F-105-ös cikksorozatban is a Thud Ridge-bõl szemezgethettek). Érdemes elolvasni, bár van benne néhány nagyon wtf dolog...

A véleménycsere az, amikor bemész a főnököd irodájába a saját véleményeddel, majd kijössz az övével. Okos pilóta alagútban nem katapultál.

Hát biztos olcsóbb lett volna etetni õket, mint a szökés után lecserélni a fél légierõt. (IFF, radar, stb)
Molnibalage
Belenko külön kiemelte, hogy azért is dobbantot, mert tele volt a töke a "ragyogó körülményekkel", bár õ a Távol-Keleten szolgált, ami az átlagosnál is szarabb hely volt akkoriban.

Belenko elmondása szerint az eltûnt/lezuhant pilótákat sokszor meg sem próbálták megmenteni... Egy régebbi AS-ben olvasható a történet.

béke!

Elolvastam az arabok miért bénák-at. A kétélû kard nagyon jogos lehet. Ellenben ezen logika alapján a nyugati (mostani EU+ USA) seregek mindig is jobbak lettek volna ilyen szempontból, mint a keleti blokk (Szu és rabszolgái)? Tudom ez ennél picit bonyolultabb, de nem hiszem el, hogy ilyen fegyverkezés mellett nem figyeltek rá a ruszkik. Vagy a katonai elit jobban volt tartva? Pl egy pilóta vagy tengós.
Molnibalage
Elolvastam és most is csak negyedik olvasásra vettem érsze azt a szót, amit eddig nem. Elnézést kérek. Viszont nem értem, hogy mit kell ennyire felhúznod magad. Te még soha nem olvastál félre semmit...?

(Két nem szó használata meg ami-ami érdekes hangzás miatt valamiért eléggé nehezen értelmezhetõ még most is amit írsz. Számomra nagyon fura szórendet használtál.)

OFF

Kedves Molnibalage! Elsõsorban saját lelki nyugalmam érdekében turbómérnökök és turbómagyarok hozzászólásait nem olvasom ebben a topikban. Igen, Te is ezek egyike vagy. Most kivételt tettem, hiba volt. Nem értem ugyan, hogy minek válaszolsz - ráadásul idézve(!) - olyan hozzászólásra amit el se olvasol. Mondjuk esetedben nem is érdekel. Az egyszerûség kedvéért, mert visszaolvasva látom, hogy még nem jöttél rá magadtól, nem olvasom a hozzászólásaid, és így természetesen nem is reagálok rá, kár nekem címezned bármit is.

ON

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

Banki hitel a háborúhoz, majd újjáépítés-biznisz, amit a lekúrt ország fizet a gazdagabbnak? Bárcsak annyi pénzem lenne!
Ez az arab mentalitás válasz lehet arra a kérdésre,hogy a 2.öbölháborúban(dacára a sok városi harcnak),mégsem lett nemzeti gyásznap a magas veszteségek miat?

Nagyon szépen köszönöm.
Szerintem a lényeget jól leírta.Mindenesetre ez azt jelenti,hogy soha nem fognak tanúlni a múltból.

Molnibalage
Háborúban piacot nyerni elég NWO-s jellegû beszólás. Egy háború és az utána lerohadó infrastukrúa miatt és polgárháborús helyzetben nemigen fektet be senki. Totál anyago bukta...

Nem azt mondom, hogy az összes arab rossz katona. Azt mondom, hogy a németek a poroszos mentalitás miatt lehettek jók. Az arabok meg nem. Kivételek lehetnek, de az, hogy 1-2 kivétel van, az nem számít.
Ugyanakkor tény, hogy az utóbbi 1-2 évtizedben vagy akkora erõ ellen mentek, ahol esélyük sem volt, vagy "lázadó/terrorista/forradalmárok" ellen, ahol megint nem lehettek túlmotiválva.
Na, mert hogy mire gondolok igazábol.
Tehát, naiv dolog azt hinni,hogy a libiai, sziriai események olyan spontán dolgok.
Ha belegondolunk, minden multinacionális vállalat, uj, friss, fiz. képes piacot keres.Ha egy országban fordulat van, milliárd dolláros szerzõdésekrõl lehet szó.
A magán bizt. cégek ugyancsak milliárdos profitú vállalkozások.
Mindkettõ rohadt erõteljes kapcsolatokkal (ha mondjuk amerikaiakról van szó) mind politikai, mind katonai, mind titkosszolgálati irányban.
Mondjuk, Libiában ugy látják hogy van egy olyan réteg amit aktivizálni lehet, az USA politikának tetszene, a közvéleménynek el lehet adni a dolgot, ha ök tartják a gyeplõt nyernek is vele (ugye Kadhafi azért nem volt Wahington kedvence)Jó amerikai cégeknek uj terep,vagy nagyobb lehetõség, ezek meg együtt dolgoznak a bizt. cégekkel.
Itt akármelyik szereplõ, vagy mind együtt, hordószám önthette (öntötte is szvsz és nemcsak amik)az olajat a tûzre.

Mondok egy példát, még nem is hallottam arról hogy Libiában készül valami Kadhafi ellen, de fegyverszállitmányokról oda igen.
Nem az ujságból, bár akkorra már külföldön irhattak róla, de nem is a húúú de titkos csatornán 😊
Ez azt jelenti, hogy mire én hallottam errõl,aki amugy lexarom mi van Libiában, jó honapokkal azelõtt szervezte valaki a spontán megmozdulásokat.

Mielõtt kitört, lehetett hallani hogy keresnek külföldi "szakembereket".persze, lehet hogy ez arab egyetemisták biznisze volt, de ebben nem nagyon hiszek.

Az amerikai politika-sõt a hadsereg is-a muticégek-meg a nagyobb bizt cégek gyakorlatilag a pókember fonaljával vannak egymáshoz kötve.
Ez nem is titok, nem is az ördögtõl való, csak tény.

Ez van, a piacnak nemcsak farkastörvényei vannak, farkasai is.
A mi szemontunkból ez annyiban releváns, hogy nem egy internetes képen, videon tünik fel olyan "arab" forradalmár, aki nem nagyon szereti ha fényképezik 😛 de azt se ha lelövik.De kikerülni nem lehet hogy kép, video legyen.

Multkor volt valami rendõrsorozatban, az õrmi nem azt mondta, hogy csak szakszerûen, mert a polgárok, a nemzet etc. hanem hogy szakszerûen, mert mindenkinél van 9 db kamerás telefon😊