95001
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Jeffjohnson
    Ha drónvételen gondolkozol, akkor a DJI-t tudom ajánlani, Lily csak egy marketingfogás szerintem sok csalódott vásárló lesz. Kamera stabilizálást több tengelyes gimbal-al lehet a legjobban megoldani, nyilván katonai felhasználásnál más a cél mint a rezzenéstelen videó, mint ahogyan a méret sem lehet gond, hacsak nem cél az alacsony észlelhetőség.

Ukrán hadsereg is DJI-t használt (többek között), vicces volt látni a Phantom-ot az egyik híradó műsorában mint Ukrán felderítő drón. Persze ők azzal harcoltak amijük volt. Végül is a célnak megfelel.
  • Sequoyah
    Az a par masodperc dontheti el, hogy melyik fel inditja elobb a raketat es fordul le azonnal, ami eldontheti a csatat.
    Bar az egesz IR temakor fontossagat mutatja, hogy (ellentetben az X-banddal) messze nem ezen szempontok szerint tervezik a gepeket. Az osszes kapcsolatos dolog amirol en tudok egy mar kvazi kesz gepre illesztett "utolagos" elem, a lehetosegek szerint megvalositva.
  • Hpasp #72832
    Nagyon sokat számít ugyanis a hőmérséklet csökkenése eltolja annak hullámhosszát. (feketetest kísérlet az egyetemen)
    És bizony az infra rakéták érzékelői csak bizonyos hullámhosszon hozzák a paramétereket.

érzékenység szobahőmérsékleten / 77K-ra lehűtve
    PbS 2,4 / 3,1 mikron
    HgCdTe - / 10 mikron

Vagyis egy hűtés nélküli PbS fej a kompresszor lapátokat látja legjobban.
    Ugyanez a PbS fej lehűtve már a csóvára is rá tudja vezetni magát.
    HgCdTe hűtött fej látja a gép testét.

kompresszor lapát 1000~2000K (1~2,5 mikron)
    gázcsóva 700~1000K. (3~5 mikron)
    Gép teste 300~500K (8~13 mikron)
    Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.01.07. 21:17:18
  • JanáJ
    No ez nekem új. DE ha így van és "hangolni" kell, hogy pl a lapátok hőmérsékletére "gerjedjen" az IR fej, akkor szemből, hogy indítják a gépre, vagy mondjuk csak oldalról?

@Sequoyah: No akkor érted mit nem értek. Ellenben a megfigyelésedet bedobni Cifu videójának kritizálása után meredek. :-) Nem támadás, csak megjegyzem. A másodpercek nyerése érdekes, azok után, hogy ezeknek a kis rohadékoknak még arra is van ideje, hogy ne a fő hőforrásnál robbanjon, hanem előre megy hogy a hajtómű testét kapja szét. Nekem ez is új volt. Valamint ha egy heli hajtóművét hűteni kell egy MANPAD elöl, akkor ez szerintem nem csodaszer egy közelharc rakéta ellen. Persze ártani nem árt.
  • JanáJ
    Én meg nem értek a drónokhoz, de pár hónapja rágerjedtünk a kollegákkal Lilire és úgy rémlet stabilizált, de most nem néztem meg. Nagyobb méretnek mi akadálya? Már a tankos felhasználásra.
    Nem tudom civil-e, de láttam épületben kolbászolós videót amivel pont azt demozták hogy úgy ment végig, hogy nem ment neki semminek.
  • Sequoyah
    Igy van, a kompresszorlapat a lenyeg, az a legforrobb. Lattam eloben F18-at es F22-t repulni egymas utan, es a vorosen izzo hajtomu utobbinal sokkal szukebb iranybol latszodott.
    Valamint az is szamit, hogy a fuvoka nem "meztelen" femlemezekbol van, hanem egy valamivel kevesbe hovezetobb burkolatot kapott.

Nyilvan nem lehet szobahomersekleture redukalni egyiket sem, de ha csak par100 fokkal sikerul csokkenteni, mar az is ertekes masodperceket jelenthet egy infravoros raketa ellen az eszlelesi hatotav kozeleben.
  • Sequoyah
    Mit számít, hogy takar-e, ha a lemez után megint a magas hőmérséklet lesz.

Ezt nem ertem. Nem, nem lesz magas homerseklet a lemez tuloldalan. A homerseklet nem "ugorja at" a szigetelest, nem teleportal. Epp az a lenyege, hogy a forrosagot, illetve az elektromagneses sugarzast az egyik oldalon tartsa, es masik oldalon kevesbe latszodjon.
    De akkor a hazunkat se szigeteljuk, mert ugyis atvarazsolodik a meleg a tuloldalra:)
  • Hpasp #72827
    A kompresszor lapátokat takarja. Azok 1000~2000K fokosak. (1~2,5 mikron)
    A kiáramló gázcsóva már csak 700~1000K. (3~5 mikron)
    Gép teste már csak 300~500K (8~13 mikron)

Namost a különböző infra rakéta fej érzékelő anyagok különböző hullámhosszra érzékenyek...
    Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.01.07. 20:05:32
  • Jeffjohnson
    Jah stabilizált.... utólag a videón, illetve 0 szél melletti felvétel. Magam is dróntulaj vagyok, így tudom, hogy nagyobb szélben nem igazán élvezet repülni főleg nem széllökésekkel. A kisebb drónok olyan "lapátokkal" mint, ami a Lily-n is van nem lenne képes egy erősebb szélnél egy helyben tartani magát. Azt még számold hozzá ha 1,5-2m en 40km/h szél fúj akkor az pár száz méteren sokkal erősebb is lehet.

"Az már nem kihívás, hogy ne menjen neki semminek"
    Dehogynem tudtommal egyik kereskedelmi forgalomban lévő drónon sincs radar-lidar de ha tévedek javíts ki. Konkrét drónról beszéltem nem a katonai drónokról.
  • JanáJ
    Én azt nem értem ez miért számít? Pár tíz centis lemez. Mit számít, hogy takar-e, ha a lemez után megint a magas hőmérséklet lesz. Max akkor érne valamit, ha hideggel kevernék mint a heliknél, de ez meg a sebesség miatt adott.
  • JanáJ
    Nem értelek. Stabilizált a kamera. Ezt nem tudom, de sacc ekkora drón 40+ km/h-ás szélben kézzel még egy helyben tartottak. Az már nem kihívás, hogy ne menjen neki semminek. Az időjárás pedig most is sok mindent le tud nullázni.

@Cifu: Szerintem a plusz drón szakasz felesleges, akkor már egy nagy a város fölé.
  • JanáJ
    Emlékeim szerint ez 20 percet tud repülni.
  • Hpasp #72822
    EW104 Electronic Warfare Agai - David L. Adamy
    356...399. oldal:
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

9 Infrared Threats and Countermeasures
    9.1 The Electromagnetic Spectrum
    9.2 IR Propagation
    9.2.1 Propagation Loss
    9.2.2 Atmospheric Attenuation
    9.3 Black-Body Theory
    9.4 Infrared-Guided Missiles
    9.4.1 IR Missile Components
    9.4.2 IR Seeker
    9.4.3 Reticles
    9.4.4 IR Sensors
    9.5 Additional Tracking Reticles
    9.5.1 Wagon Wheel Reticle
    9.5.2 Multiple Frequency Reticle
    9.5.3 Curved Spoke Reticle
    9.5.4 Rosette Tracker
    9.5.5 Crossed Linear Array Tracker
    9.5.6 Imaging Tracker
    9.6 IR Sensors
    9.6.1 Aircraft Temperature Characteristics
    9.7 Atmospheric Windows
    9.8 Sensor Materials
    9.9 One-Color Versus Two-Color Sensors
    9.10 Flares
    9.10.1 Seduction
    9.10.2 Distraction
    9.10.3 Dilution
    9.10.4 Timing Issues
    9.10.5 Spectrum and Temperature Issues
    9.10.6 Temperature-Sensing Trackers
    9.10.7 Rise Time-Related Defense
    9.10.8 Geometric Defenses
    9.10.9 Operational Safety Issues for Flares
    9.10.10 Flare Cocktails
    9.11 Imaging Trackers
    9.11.1 Imaging Tracker Engagement
    9.11.2 Acquisition
    9.11.3 Mid-Course
    9.11.4 End Game
    9.12 IR Jammers
    9.12.1 Hot-Brick Jammers
    9.12.2 Effect of Jammer on Tracker
    9.12.3 Laser Jammers
    9.12.4 Laser Jammer Operational Issues
    9.12.5 Jamming Waveforms

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.01.07. 18:48:44
  • Sequoyah

"Szoval ha egy hoforras ele teszel egy plusz boritast, akkor ezt az infravoros sugarzas nem veszi figyelembe hanem gond nelkul athatol rajta?.."
    Nem, de az is átforrósodik, és az "világít", hiszen fémből van. Nézd meg az adott videó 1:53-nál például."

Nagyon laikuskent gondolkozol errol a kerdeskorrol:
    - Sok minden vilagit, mert ki van egve. Szoval nem derul ki hogy a "vilagito" felulet 100 fokos, vagy eppen 1000. Mar a felulet egyes boven 100 fok alatti reszei is feheren vilagitanak, a kep mindossze parszor 10 fokos homersekletkulonbsegeket tud megmutatni.
    - Sosem lesz olyan forro mint a hajtomu maga amit eltakar, meg akkor sem, ha direkt hovezeto fembol keszult. De mivel kifejezetten elvaras az alacsony IR profil, komolyan ketlem, hogy szandekosan hovezeto anyagbol keszult volna, foleg hogy a konkurensek (YF-23) kifejezetten hoelnyelo csempekkel boritottak a hajtomu megfelelo reszeit.
    Nem mondom hogy a szigeteles 100%-os, nade teljesen hatastalan lenne?

1.: Az érzékenysége a videó bal oldalán lévő skálán látható.

Nem tudom mi az a skala, de egyaltalan nem erzekenysegnek tunik. Anelkul mozog a skala, hogy a kep fenyessege valtozna, maskor pedig a kep fenyessege valtozik de a skala mozdulatlan... Plusz leiras sincs ami megmondana hogy mit jelent.
    De meg ha az is, nem ertem mi koze ennek a kiegett reszekhez.

2.: Ezt nem teljesen értem, azonos pontról készült képek, a pontos expozíció valóban nem azonos (távolság, napszak), de azért összevetésnek szvsz tökéletes.

Gondolom meg sohasem fotoztal komolyabban, manualis beallitasokkal. Szemmel alig lathato kornyezeti valtozasok eseten is mar teljesen mashogy kell beallitani az expoziciot (fenyero, kontraszt, dinamika stb...). Mindenesetre nekem szemre ugy tunik (bar nem teljes bizonyossaggal), hogy azert azonos szintre huztak a felveteleket, es fix beallitasokkal nagyobb kulonbsegeket latnank, csak a vegeredmeny kozel sem lenne ilyen szep.

3.: Nem mindannyian, az Eurofighter 1:03-nál még csak teljes tolóerővel repül, 1:08-nál kapcsol forszázst.

Nem ertem hogy jon ez a vita lenyegehez. inkabb mar csak kotozkodesnek tunik. De akkor atfogalmazom: "Mindannyian, majdnem mindig utanegetovel repulnek". A mondandon mit sem valtoztat.

Ha van jobb infravörös tartományban készült képed / videód, avagy pontos adatok a hullámhossz/fényesség stb. téren, akkor szívesen venném, ha megosztanád.

Sajnos nincsen nekem se jobb, de az nem valtoztat azon, hogy ez a video bar valoban erdekes, de messzemeno kovetkeztetesekre alkalmatlan. Szemre hasonlo reszek fenyessege meroben elterhet. Mint irtam aki ert valamennyire a fotozashoz az tudja mirol beszelek.
    Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2016.01.07. 17:15:34
  • [NST]Cifu
    A Lily-hez hasonló megoldás viszont csak a közvetlen környezetben segít, egy pct. rakétaindítást mondjuk 1.5 km távolságból csak akkor fog észrevenni rajta, amikor már esélyesen késő lesz, míg periszkópon / EO optikai periszkóptornyon az indítást észreveheti egyből (ha éppen arra néz).

Szvsz ez úgy működhet, ahogy azt korábban már felvázoltam. A harckocsi személyzete a "hagyományos" leosztásban marad, de mondjuk rajonként egy drón-irányító jármű halad mögöttük, amely fentről akár több drónnal is kísérheti a harckocsikat, és szükség esetén előre küldhet, vagy éppen visszahívhat drónokat. A drón irányító jármű pedig rádión mondja nekik, hogy merre bújkálnak a rossz fiúk...

Nem biztos, hogy jó ötlet ugyanis a parancsnokot lefoglalni a drónok képével. Oké, fentről tök jó kép, de nem biztos, hogy jó, ha körben nem néz ki a járműből. Ugyanis a parancsnok feladata a körkörös felderítés, hogy megmondja a sofőrnek merre menjen, az irányzónak, hogy merre fordítsa a tornyot, stb.
    Hasznos lehet számára a drón képe, de nem szabad csak arra támaszkodnia.
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.01.07. 16:29:41
  • SZUsszan
    "figyelmét mondjuk a parancsnoknak, hogy még 1 monitort kell néznie?"

Mégis mi elől vonná el a figyelmét a parancsnoknak ha épp egy olyan monitort néz, amin látja, mi van a harckocsi összes holtterében?

Nem kell folyamatosan moziznia, de ha látták, hogy pár gyalogos sunnyog a házak/sziklák között, akkor egy ilyen cuccot fel lehet reptetni (hacsak nem tud sokkal tovább repülni egy töltéssel és akkor már eleve fent köröz) és rápillázni mi a szitu. Ebben az esetben a parancsnok most "csak" parancsokat ad ki és figyeli a kémlelő nyílásokat-periszkópokat-monitorokat, hogy ne nyomják telibe őket oldalról egy rpgvel.
  • molnibalage83
    Kíváncsi vagyok, hogy sokkal durvább terepen mit tud ez, hogy nem megy neki pl. sziklafalnak vagy báminek, ha pl. egyvidéken vagy erdőben megy le egy downhilles bringás.
  • Jeffjohnson
    Lily-t pont arra nem lehet használni amire ki van találva, illetve lehet csak nagy körültekintéssel, hogy ne kenődjön fel az első fára/házra/gyalogosra továbbá 0 kamera stabilizálás mellett a kép sem feltétlenül maradna élvezetes szélben.

Szerintem a hadászati felhasználás erősen időjárásfüggő lesz és itt nem feltétlenül a látási viszonyokra gondolok, hanem az erős szélre, ami óhatatlanul a méretnövekedést eredményezi, márpedig ha nagyobb, akkor könnyebben észlelhető. Ahogy én látom, a mostani hadviselés inkább lakott területen és annak közelében zajlik ahhoz, hogy ott egy Drónt hatékonyan lehessen üzemeltetni radar/lidar kell. Az persze nem kérdéses, hogy lenne helye egy ilyen megfigyelőrendszernek. Csak mondjuk egy tankban, aktív harccselekmény közben nem vonná-e el a figyelmét mondjuk a parancsnoknak, hogy még 1 monitort kell néznie?
    Utoljára szerkesztette: Jeffjohnson, 2016.01.07. 15:54:11
  • [NST]Cifu
    Hatásos, de a Lily nem továbbítja a képet, csak rögzíti. Persze tény, hogy ez orvosolható, és könnyen megoldható akár utólagos átalakítással is (némi üzemidő csökkenés által).

Ettől függetlenül igen, szvsz pár év, és hasonló képesség meg fog jelenni a harckocsiknál. :)
  • SZUsszan
    A múltkori harckocsi + drone felderítő témához:

Ehhez sem kell extra személyzet, hogy kövesse a hk-t jó magason némi random oldal mozgással a lövészek nehezítése miatt. Odabent meg csak egy extra monitoron nézheti a parancsnok, hogy mi van körülöttük, ha van ideje.
  • JanáJ
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

Off
    Nem mert ráülök a tésztaszűrőre és az eltereli
    ON
  • millerius
    Ja, meg nálad is, ha babfőzeléket ebédelsz :-) !
  • JanáJ
    Beszélsz itt hülyeségeket, az A400-nál is tisztán látható az utánégető.
  • millerius
    Nemcsak az Eurofighternél, hanem pl. a Raptornál is meg lehet különböztetni a normál max és az utánégető üzemmódot. Az meg eleve nem igaz, hogy mindegyik utánégetővel repül, mert az utasszállítókon nincs utánégetős hajtómű. Ami itt is, meg alacsonyabb üzemmódokon a harcigépeknél is látható, az egyszerűen csak a kiömlő forró gázsugár hőképe, nem valódi láng, mint utánégető üzemmódnál.
  • [NST]Cifu
    A Hadviselés a világűrben topicból átkanyarított téma:

Na ezt most nem tudom hova tenni, minden F-22 leirasban meg van emlitve hogy arnyekolva van, de eleg csak ranezni a hajtomure, az a 2-2 lap nem csak a vektoralas miatt van ott, hanem a hajtomu hojenek takarasara is.

...

Par random google talalat az elso oldalrol.
    "In the F/A-22, the horizontal fins at the rear of the aircraft not only make the plane more maneuverable, but they also act as a shield for the engine exhaust heat." (http://science.howstuffworks.com/f-22-raptor3.htm)

"The third approach is masking. This is clearly much easier to do when the majority of the power is taken off by the turbine, as in a propjet or helicopter application, than when the jet provides the basic propulsive force.
    The former community has been using this approach to infrared suppression for many years, but it is only recently that the jet-propulsion crowd has tackled this problem. The Lockheed F 117A and the Northrop B 2 both use a similar approach of masking to prevent any hot parts being visible in the lower hemisphere."(http://www.globalsecurity.org/military/systems/aircraft/f-22-stealth.htm)

A howstuffworks-al inkább nem foglalkoznék, a Globalsecurity példája viszont rossz, mind a B-2A, mind az F-117A esetében a kiömlőnyílás a sárkány (v. szárny) felett helyezkedik el. Az F-22A nem ilyen, a szövegben nem is említik meg példaként. Erre a konkurens, de alul maradt YF-23 lett volna jó példa:

Az YF-23 kiömlőnyílása, látható, hogy alulról ez valóban el van takarva

Szoval ha egy hoforras ele teszel egy plusz boritast, akkor ezt az infravoros sugarzas nem veszi figyelembe hanem gond nelkul athatol rajta? Ilyet meg csak a neutronsugarzasrol hallottam...

Nem, de az is átforrósodik, és az "világít", hiszen fémből van. Nézd meg az adott videó 1:53-nál például.

(adott videó:)

3 problema, ami miatt egyenkent is ertekelhetetlen a video ebbol a szempontbol
    - A kep ki van egve a forro reszeken, mivel a langyos geptestre van optimalizalva. de meg a geptesten is ki van egve tobb helyen. Ezert csak annyi latszik, hogy a hajtomu melegebb a geptestnel, de hogy mennyivel az nem.
    - Nem azonos expozicios beallitasokkal keszultek a felvetelek, ezert egyes gepek egymashoz nem viszonyithatoak, csak egy felvetelen belul a gep egyes reszei.
    - Mindannyian utanegetovel repulnek, amit nyilvan kisebb hatekonysaggal arnyekol. Van ilyen felvetel utanegeto nelkul is?
    Manipulativ kepek helyett inkabb konkret szamok kellenenek a geptest egyes reszeinek abszolut fenyessegerol IR tartomanyban.

1.: Az érzékenysége a videó bal oldalán lévő skálán látható.
    2.: Ezt nem teljesen értem, azonos pontról készült képek, a pontos expozíció valóban nem azonos (távolság, napszak), de azért összevetésnek szvsz tökéletes.
    3.: Nem mindannyian, az Eurofighter 1:03-nál még csak teljes tolóerővel repül, 1:08-nál kapcsol forszázst.

Ha van jobb infravörös tartományban készült képed / videód, avagy pontos adatok a hullámhossz/fényesség stb. téren, akkor szívesen venném, ha megosztanád. Ebben a videóban pont az volt a pláne, hogy korábban ilyet se nagyon láthatott hétköznapi ember...
  • Gunslinger
    100% lett még úgy is, hogy hibás a feladvány, mert az SZVD Dragunov helyett a román PSL van a képen, aminek semmi köze a Dragunovhoz, csak külsőleg hasonlít rá, még szerkezetileg is tök más.
  • [NST]Cifu
    Emm....

W76, termonukleáris robbanófej, 100kT
    W88, termonukleáris robbanófej, 475kT

Csak két példa. Lehet termonukleáris robbanófejet (hidrogénbomba) pár tucat kT-ás méretben is gyártani.

De a 8kT valóban inkább a fissziós és a 'boosted' fissziós robbanófejek régiója.
  • Hpasp #72807
    Azért szerintem...

x...xx kt - uránium, vagy plutónium bomba (nekünk szánt bombákban)
    link

xx...xxx kt - fissziós bomba (nekünk szánt Pershing fejben)
    link

x...xx Mt - hidrogén bomba (ennek katonailag nincs igazán értelme, inkább csak a politika játékszere)
    link

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.01.06. 23:10:29
  • Hpasp #72806
    1 kis történelmi összefoglaló...
    ...Colt vs S&W
  • Hpasp #72805
    Han Solo = Mauser

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.01.06. 20:34:47
  • Hpasp #72804
    Colt dobrögzítő mechanizmusa egy (oldalra fordított) gombára hasonlít, ami a dob kinyitásához hátra kell húzni.

A Smith and Wesson (szabadalmi okokból) a dobkioldást egy szögletes tolókával oldották meg, amit előre felé kell tolni.
    (és jól szétvágja az egyszeri lövő hüvelyk ujját)

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.01.06. 20:29:32
  • millerius
    100% :-)
  • Hpasp #72802
    Egyébként oda-vissza nem egyforma értéknek kéne kijönni?

dehogynem

5,1-es földrengés -> 0,67kt
    8kt -> 5,82-es földrengés

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.01.06. 19:57:47
  • repvez
    Egyébként oda-vissza nem egyforma értéknek kéne kijönni?
    Mert igy én ugy értelmezem, hogy egy 5ös földrengés csak 0,67kt energiát generál, mig 8kt energia kell ahhoz, hogy legyen egy 5 ös rengés.
  • Hpasp #72800
    Megígérem tovább nem szemetelem a topicot ezzel...
    ... Richter magnitúdó -> nuki kt átszámoló xls.
    (és vissza)

link

• repvez
    Ok, ezek szerint a rengés nagysága megfelelhet a valóságnak, viszont a többi állitásom még kérdéses, hogy 8000km re sem oltódik ki a rengés. a francia indiai meg orosz robbantások miért nem voltak igy beharangozva, hogy ez amiatt van?Mert igaz, hogy "hagyományos" atomot,de 100kt hatóerejüeket biztos hogy teszteltek a 80as évek óta.
    DE nem is kell hogy valaki robbantson, párszór volt a hiradóban, hogy az országban volt 3as erősségű rengés akkor ezeket mindenkinek éreznie kellett volna ha az 5 ös 8000kmre is elérződik, igaz müszerrel.
  • Sequoyah
    Az oke, hogy a felszabadulo energiamennyiseg atszamolhato, de vajon a valosagban mert adatok is ilyen kovetkezetesek? PL sokat szamit az is, hogy milyen kozegben robbantanak.
  • Hpasp #72797
    Richter magnitúdó -> TNT ekvivalens átszámoló...
    link

E szerint 5.1 magnitúdó csak 0,67kt...
    ... várjuk a pontosabb magnitúdó értékeket.

5.82 magnitúdó = 8kt
    Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.01.06. 19:24:58
  • Hpasp #72796
    Az 5-ös rengés bizony elég kicsi kt-ban...
    link
  • Sequoyah
    Ez nem nekik dicseret, hanem nekunk, hogy milyen kurvajo erzekeny muszereink vannak:)