95001
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • repvez
    Mondjuk ezt az atom robbantásos témánál egy kicsit bulvárnak és tulértékeltnek találom. egyrészt , az első atombomba is kb 20kt hatóerejű volt ez meg 8kt. ez még nem is lenne nagy gond, hoszen miért ne lehetne ennyi a hatóereje.Csak az zavar meg, hogy azt mondták, hogy 5 ös földrengést éreztek a környező országokban is. most meg azt, hogy még nálunk is kimutatták.
    Bár nincs összehasonlitó adatom, hogy mekkora rengést okoz egy ilyen bomba felrobbanása, de ennél közelebb is robbantottak már hozzánk sokkal nagyobb hatóerejüt és mégsem volt hir, hogy kijelezte volna a müszer. vagy ha mutatott is valamit akkor nem mondták be mindenhol , hogy ez azért van ám mert valamelyik agyoniskolázott állam épp kisérletezik az atomjával.
    ugyhogy ezt azért eléggé furcsálom.

Amugy 91%, a forgótárasak kimaradtak az érdeklődési körömből
    Utoljára szerkesztette: repvez, 2016.01.06. 18:37:55
  • Hpasp #72793
    fiam is 100%

• Lysandus
    Kipróbáltam a másik oldalt is. Ha semmit nem akar eltalálni az ember, akkor "pacifista" lesz, 11 százalékkal. :-)
  • Hpasp #72791
    100%
  • Freeda Krueger
    98%
  • Lysandus
    91. Az is Piszkos Harry. :-)
  • [NST]Cifu
    98% / Dirty Harry, a Mauser-t összekevertem a Luger-el.
  • molnibalage83
    Kinek mennyi? :)
  • Sequoyah
    Par tonna (8000) TNT-re rakotoztek egy palack hidrogent, es ezt hiszik hidrogenbombanak:D
  • [NST]Cifu
    Erre, most olvasgatom...
  • molnibalage83
    Link?
  • JanáJ
    Fél OFF
    FB-on a A szovjet repülőtér titkai csoportban Szu-34-es kép kapcsán nagyon szép kommentet írt az oldal tulaja 34/F-15 kapcsán. Érthető, nem elvakult, nem orosz mániás.
    On
  • JanáJ
    Aham, biztos nem az az oka, hogy igazából mondtak az okosok egy számot és mindenki kettővel megszorozta, míg kicsi kimhez ért az infó. :-)
  • Hpasp #72781
    link
  • molnibalage83
    Nem, csak furcsállottam, hogy ekkora légierővel még akkor sem mentek, mikot (papíron) jól zakatolt az ország 2008 előtt.
  • molnibalage83
    Igen, lehet ilyen kis hatóerővel is. A jenkik B83 bomba hatóereje állítható kt és a Mt tartomány között.
  • JanáJ
    Molni szvsz úgy értette, hogy mi is védjük a szlovéneket, mégis mentünk a baltira is. Szóval a görögök is mehetnének az albánok mellett.

Mi az Molni? Görög napot tartasz? :-)
  • Hpasp #72777
    8kt-s hidrogénbomba???
  • m18
    Kicsi Kim túlságosan ráér mostanság:
    Hidrogénbomba?
  • molnibalage83
    Én görög tender m1a2 és challenger szavakkal próbálkoztam és sg és haditechnika szavakkal. Arra emékeztem, hogy 1 éve volt, de nem emlékeztem, hogy dec vagy jan.
  • [NST]Cifu
    Google kulcsszavak -> görög tender leclerc leopard (közvetlenül), itt az ötödik találat ez a topic volt, ahol Garou linkelte az eredeti hozzászólást. Nyakatekert, de végül is a célnak megfelelt. :)

Egyébként az adott kulcsszavakkal az eredeti Steel Beasts topicot is kidobta, amit én forrásnak használtam. Abban részletesebben (angolul) megvan minden, ;)
  • molnibalage83
    Kösz, hogyan találtad meg ilyen hamar? :)
  • [NST]Cifu
  • molnibalage83
    A görög harckocsi tenderes kommentet nem találom Cifu-tól. Valaki kisegítene?
  • Lysandus
    Dehogynem, az olaszokkal együtt. Tavaly tárgyaltuk le az egészet:

Közlemény

Akció is volt már:

Magyar Gripenek Szlovénia felett
    Utoljára szerkesztette: Lysandus, 2016.01.06. 13:11:47
  • molnibalage83
    Index.
  • JanáJ
    Index topic, vagy itt sg-n?
  • [NST]Cifu
    A Link-16 hálózat 30 alhálózatot (nets), hálózatonként 128 résztvevőt képes kezelni tudomásom szerint.

Persze ez elméleti maximum csak...

Forrás
  • molnibalage83
    Akkor az ilyen gépek jellemzően igyekeznek kimaradni a harcból és inkább hátrébb repülnének? A Link 16-nak mi a távolság limitje? Miért nem az E-3 gépeken keresztül megy az átjátszás? Számorma az tűnne logikusnak, hogy ha nem gond a távolság, akkor egy olyan gépre integrálják ezt, ahol van hely és a "mindent látó szem" szerepét tölti be.

Az Link 16 asszem 8 gépes hálózatot tud kezelni. Nem egészen világos, hogy akkor hány gép adatai kapná meg a Raptor, ha ilyen gép közelében van. Az F-15 X géppel van L16 kapcsolaton és a saját + 7 db másik gépet osztana meg? Tehát, hogy hány inputot kap és ezt hány Ratornak tolja tovább.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.01.06. 11:35:54
  • [NST]Cifu
    F-15C Talon HATE pod-al:

A Talon HATE egyfelől rendelkezik egy IRST-vel a pod orrán, másfelől egy adatkapcsolat-"hot spot", amely képes a Link-16 és az IFDL hálózatokat összekötni. Utóbbi ugyebár az F-22A dedikált rendszere, és az F-22A még mindig nem rendelkezik Link-16-al, sőt, esélyes, hogy sose fog (a rendszer "túl hangos", így az ellenséges ELINT/SIGINT rendszerek könnyedén észrevehetik a működését, amit az F-22A esetében nem szeretne a légierő). Viszont emiatt nem is tud együttműködni a korábbi típusokkal.

Ezt oldja meg a Talon HATE, amely képes a Link-16 hálózatban megosztani az F-22A-k adatait, illetve az F-22A-k is megkapják a Link-16-on megosztott adatokat...

• molnibalage83
    A légvédelmi rakétás topikban sajnos volt aki komolyan vette ezt a videót...
  • [NST]Cifu
    Érdekes kis videó lézer-fegyverzetű Predator C drónok koncepciójáról (General Atomics egyébként, OFC):

A koncepcióval azért akadnak bajok, ahhoz, hogy SAM rakétákat csak így lelövöldözzenek, ahhoz 1MW körüli teljesítmény kell, ez ugye a YAL-1A kategóriája, amely egy 747-esben 7 lövésre elegendő kémiai üzemanyagot volt képes magával cipelni. Szóval hogy ennyi SAM rakétát lelőjenek, ahhoz sok és nagy lézer kell, amik nem férnek el egy Predator C-ben.

A GD most egy 150kW-os lézert épít, amit AC-130-asoknál lehet használni. a következő (már fejlesztés alatt álló) rendszer pedig a SHIELD (Self-protect High Energy Laser Demonstrator), amely végén 2022-ben F-15 és F-16 méretű gépek 600 gallonos póttartály méretű 100kW-os lézereket vihetnek magukkal, amely a rájuk indított rakétákat megvakíthatja, esetleg annyira megrongálhatja, hogy ne találja el őket.
  • JanáJ
    Kíváncsi vagyok mennyire "nyereséges" az ilyen. Pl nekünk árban van, vagy pénzt is hoz a szlovén repkedés.
  • Papichulo
    Görögország Albánia légi rendészetét látja el.

Olaszorszaggal kozosen, akik szintugy BAP resztvevok voltak. Szerintem egyszeruen a gorogoknek a kisebb gonduk is nagyobb egy ilyen vallalasnal...

"Since 1 January to 30 April 2015 (as known as "block 37”) Italian Detachment operated as lead Nation and from 1 May until the end of August (as known as "block 38”) as augmenting Nation. This means that Italy is the first NATO Ally to have supported BAP mission for a full eight months in a row and the only NATO member to have performed all NATO Interim Air Policing (IAP) missions: Slovenia, Albania, Iceland and Baltics. In effect, the Italian Air Force has continued to assure, from own bases in Italy, the IAP over Slovenia 24/7 since 2004, over Albania since 2009 (sharing this duty with Greece) and conducted the NATO mission in Iceland in 2013." (forras)
  • JanáJ
    A szlovén rendészkedés kb egy időben volt az első vállalásunkkal és nyögve nyelős volt a politikai oldalról. Szerintem nekünk már nagyon illet menni és kellett valami amivel villoghattunk az afgán missziók végével.
  • fonak
    Lehet, hogy a görög oroszbarátság van a háttérben. :)
  • molnibalage83
    Mi meg Szlovéniáét nem? Belgák is jártak kint.
  • [NST]Cifu
    Talán annak van köze hozzá, hogy Görögország Albánia légi rendészetét látja el.

"NATO members without their own Air Policing assets are assisted by other NATO members. Luxembourg is covered by interceptors from Belgium, while Slovenia and Albania are covered by Italian and Greek aircraft." (Forrás)
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.01.05. 16:52:35
  • molnibalage83
    A baltikumi légirendészetben hogyhogy nem vettek részt soha a görögök...? Bulgária és rajtuk kívül minden NATO ország legalább egyszer bevállalta. Még Románia is...
  • Lacusch69
    Egy gagyi bulvároldalon találtam, itt az eredeti: