Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A T-55 arra példa, miért nem olyan jó egy felturbózott 1911, mint egy új fejlesztésű maroklőfegyver. Amit te írsz, az is jogos.
A T-55 példát nem értem. Inkább az lenne a jó példa, hogy minek van n+1 nyugati nehéz harkocsi, mikor mind azonos méretre és tűzerőre hajaz? Leo 2, Leclerc, M1A2, Ariete, stb.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
Ok, akkor minek gyárt a Fila, a Puma, meg Józsi is fekete polót?
Lásd előbb. Hülye példa, de hiába újjítod fel a T-55-öd elektronikával, a "vas" ma már kevés. Szerintem.
A ruhánál a szín nem jó hasonlat. Én azt kérdezem, hogy két azonos kaliberű, azonos lőszert használó és azonos csőhosszall bíró pisztoly, karabély, stb. esetén mi olyan egetrengető különbség van egy mai új és egy 20-30 évvel vagy akár 60-80 éves fegyver között...?
Azért tudommal annak ellenére, hogy az M1911 ősrégi, azétr az sem azonos agyagból és technológiával gyártották, azért reszeltek rajtuk, és ez igaz minden nagyobb számban használt alapfegyverre.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.04.01. 14:48:01
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
Pontosság terén is fejlődött, ahogy tartósság terén is, ám ezek a gyártástechnológiai fejlesztések az M1911 klónok esetében is megjelentek.
Szintén fejlődtek a lőszerek, megjelentek az olyan kis kaliberű "páncéltörő" lőszerek, mint az FN Five-Seven-hez is való 5,7x28mm vagy a HK UCP-hez való 4,6x30mm-es.
Voltak elképzelések, ötletek drasztikusabb váltásokra, ilyen volt a Gyrojet, amely "mini" rakétákat lőtt ki, vagy a Metalstorm-féle O'Dwyer VLe. Ezek azonban különféle technológiai hátrányok miatt és persze főleg az ára miatt nem tudott elterjedni...
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
@Molni: Ez olyan mintha azt mondanád minek ennyi autó, vagy miért nem csak fekete polót gyártanak, minek ing, meg mit flancolunk hogy van női meg férfi. A nép nem szeret egy fajtát hordani.
Molni én sem értem, bár alapvetően a variációk miatt lesz sok fajta
A kézifegyvernél azt nem értem, hogy mitől tud többet egy mai pisztoly, mint egy 30-40 évvel vagy a híres M1911? Mennyivel pontosabb? Mennyivel magasabb az élettartam? Stb.
Mi a gond az 1911-el?
Single Action Only. Ha nincs a kakas felhúzva, akkor nem lehet elsütni.
A Single Action fegyverek elsütéséhez jellemzően kis erő kell és rövid úton kell elhúzni az elsütőbillentyűt. Stressz hatására a user nem is érzi, hoz meghúzza az elsütőbillentyűt. Ez vétlen lövéshez vezet.
Manuális biztosító. Ha a biztosító be van kapcsolva, akkor nem fog elsülni. Stressz alatt elfelejtik kikapcsolni a biztosítót.
Azt hiszem, ezek legfontosabb problémák.
Úgy emlékszem régen valami ilyen ötletet vetettem fel egy hozzászólásban, de pontosan nem emlékszem. C-130-al kapcsolatban.
A Glock mondjuk nagyon jó ellen példa, mert szeretik és jó is.
Az hogy a 1911 egyáltalán felmerül a 2000-es években, az szerintem vicc.
@Palinko: Nem a lőszer/kaliber kérdés tekintetében mondom, hogy vicc, hanem, hogy a 911 még a foltozgatásokkal sem felel meg SZERINTEM hadi maroklőfegyvernek. Ha két GLock között rugóznánk, hogy melyik kaliber, akkor talán megérteném. És ez egy ilyen tök mellékes dologban is téma. Mintha arról beszélnénk, hogy az MRE-be inkább zöld kanál legyen...
Megdönthetettlen érv. ;)
Az ami szarokat istenítik, persze lehet azért mert a nacionalizmuson kívül mást nem lehet felhozni mellette.
Ismételném magam: itt arról van szó, hogy van egy (hangos) rajongótábora az amerikai "nemzeti" fegyvereknek. A fegyverrajngók Amerikában pedig egy külön szubkultúra, amit nehéz nem figyelembe venni. De még egyszer megjegyezném, hogy nem véletlen, hogy például a Glock 17 olyan sikertörténet lett az Egyesült Államokban, mind rendvédelmi szerveknél, mind civilek részéről. Az sem véletlen, hogy a "nagy" amerikai fegyvermárkák (Colt, Ruger, Bushmaster, stb.) kegyetlenül bukdácsolnak a piacon, míg az európai fegyvergyártóknak (FN, HK, Beretta, Glock, Sig-Sauer) komoly, és általában prosperáló amerikai leányvállalataik vannak.
De pl a 1911-et is visszasírták, pedig mai szemmel innen a monitor mögül a fotelból egy halom f*s a Berettához képest is, ami ma már ugyan úgy nem egy nagy cucc.
Helyesbítenék, vannak, akik visszasírják. Ha utánanézel, látod, hogy sokan meg nem. Az US ARMY most folyó Modular Handgun System programjában például nincs megszabva kaliber...
Isten igazából itt nincs szó "különleges" istenítésről. Egyszerűen vannak minden "márkának" saját kis rajongói tábora az Egyesült Államokban. A HK-nak is komoly és rendkívül lojális tábora van. Ahogy a Sig-Sauernek is. A "hagyományos" (valójában csak legelterjedtebb) fegyverek egyszerűen azért foglalnak el speciális helyet, mert ezekből van a legtöbb.
A rajongás terén pedig nem szabad elfelejteni a szubjektivitást, a géppisztolyok terén "valamiért" nem az M3 'Grease Gun' lett a népszerű, hanem a Thompson. Élek a gyanúval, hogy ebbe nem kis mértékben bejátszik az, hogy a Thompson messze markánsabb, "fegyverszerűbb", mint az M3...
Utoljára szerkesztette: SZUsszan, 2015.03.31. 17:38:39
"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás..." -ismeretlen gerilla feljegyzése-
Érdekes, hogy kikopott a hevederes köztes lőszerre tervezett golyószóró a keleti blokkból.
Csak a sturmgewehr, kalash hasonlatod lealacsonyító volt. =D
"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás..." -ismeretlen gerilla feljegyzése-
Badger (angol) = барсук (orosz)
Meg ez peldaul honnan jon: "TU-16, “Barsuk” by NATO codification" ?!
The experimental T-44 machine gun developed from the German FG 42 and MG 42 machine guns.
The U.S. Army officially adopted the T161E3 as the M60 in 1957.<6>6> The decision to adopt the M60 instead of foreign designs, like modified versions of the proven German MG42 or the still-unproven FN MAG, was largely due to strict Congressional restrictions requiring preference be given to the designs of US arms manufacturers (even if a superior design was available from foreign sources) primarily out of desire to avoid paying licensing fees, but also out of a strong bias in favor of domestic products."
Szóval nincs igazad. Sokkal több köze van az MG42-höz, mint az általad példázott StG44nek az AKhoz.
Más helyen is ezt találtam:
"M60 prototypes were simply FG42 copies with MG42's belt feeding mechanism.
M60/FG42 are gas operated, MG42 is recoil operated."
A lenti kép egy hozzávetőleges vázlat, milyen lehet a KF-X. A felépítés logikus, két hajtóműves gépet akarnak, és erősen csökkentett RCS-t. Nem fognak vadonatúj desing-t kikisérletezni, az túl drága lenne, a Lockheed-nél meg van elég alaposan letesztelt kialakítás, amin elég egy keveset reszelni, hogy a célnak megfeleljen...

Utoljára szerkesztette: Palinko, 2015.03.31. 05:52:25