95001
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • JanáJ
    A TB f-16-os viszont úgy néz ki, mint aki túlfutott. Nagyon egyben maradt.
  • [NST]Cifu
    Sajnos a Blue Angel pilóta életét is vesztette.

Érdekesség, hogy mindkét csoport 6.-os számú gépét érte baleset...
  • JanáJ
    :-(
  • molnibalage83
    -1 Blue Angels.

-1 Tunderbirds
  • [NST]Cifu
    A román is?

A kérdés jó. A Csendes-óceáni Rakétakísérleti bázison lévő AEGIS Ashore tesztbázis légi felvétele, jól látható, hogy mind a négy antenna megvan:

Én össze-vissza nézegetem a videókat és képeket, és úgy látom, hogy igen, a románnál (és lengyelnél) is:

Az Sz-400 jelenlegi tudásom szerint 12-vel, persze csak negyed azimutban.
    (4 osztály kell a 360 fokhoz)

Az Sz-500 esetében is a ballisztikus célpontoknál említenek 10-et. Egyébként ez is érdekes kérdés, hogy mennyire használnak különálló célcsatornákat ballisztikai és légi célpontok között.

AEGIS SM-... rakéták hatótávolsága megvan valahol?

Navy.mil

SM-2 Block III: 'max. 90 tengeri mérföld (163km)'
    SM-2 Block IV: '100-200 tengeri mérföld (181-262km)'
    SM-6 Block I: Nincs adat

RIM-66 / SM-2 MR @ Designation-System:

SM-2MR: 74km

RIM-67 / SM-2 ER @ Designation-System:

SM-2ER: 100 tengeri mérföld / (185km van odaírva, 181,6km lenne hivatalosan)

RIM-156 / SM-2 ER Block IV @ Designation-System:

SM-2ER Block IV: 240km

RIM-161 / SM-3 @ Designation-System

SM-3 Block II: 500km felett

RIM-171 / SM-6 @ Designation-System

SM-6: 240km
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.06.02. 10:13:02
  • Hpasp #74989
    AEGIS SM-... rakéták hatótávolsága megvan valahol?
  • Hpasp #74988
    Az AEGIS Ashore egyik jellemzője ugyanis hogy a tengerészeti változathoz hasonlóan folyamatos 360°-os radar lefedettséggel rendelkezik...

A román is?

A 10 célpont elleni szimultán leküzdés lehetősége nem tűnik gyengének

Az Sz-400 jelenlegi tudásom szerint 12-vel, persze csak negyed azimutban.
    (4 osztály kell a 360 fokhoz)

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.06.02. 09:35:24
  • Hpasp #74987
    Ismerek...
    A Falkland szigeteki 1982 balhé részletesen ki van elemezve. -> könyvben
    Linebacker-II, Egyiptomi anyagcsata, OPF, EDC -> orosz nyelvű manuálokban
    OAF -> szerb nyelvű könyvben
    Összes amcsi légiharc győzelem -> angol könyvben

stb...

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.06.02. 09:36:11
  • [NST]Cifu
    Számomra az érdekes sarokpontok:

-Csak MRBM elleni képesség, IRBM / ICBM nincs említve (az AEGIS BMD esetén az SM-3 Block II már anti-IRBM képességű).
    -A 7km/s sebességű célpontok leküzdése emlegetve van, de tegyük hozzá, hogy ez a jövőbeni esetleges hiperszonikus sebességű irányított lövedékek ellen is hatásos lehet (akár hiperszonikus rakéta, akár hiperszonikus EM ágyú lövedékről legyen szó).
    -Picit furcsának tűnik, hogy az AEGIS Ashore szintű képességet várnak el egy mobil rendszertől. Az AEGIS Ashore egyik jellemzője ugyanis hogy a tengerészeti változathoz hasonlóan folyamatos 360°-os radar lefedettséggel rendelkezik...
    -A 10 célpont elleni szimultán leküzdés lehetősége nem tűnik gyengének. Nem találok sehol arra vonatkozólag információt, hogy az AEGIS hány cél szimultán leküzdésére képes, mindenhol van példa 3 célpont elleni közel-szimultán célleküzdésre, de ennyi.
    -AESA X-band...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.06.02. 09:27:56
  • fade2black
    imo a cikkből kb bármi kiolvasható, kb mint anno az S-400 ami mindent lelő...
    ami nekem feltünt, hogy AESA Xband... az komoly előrelépés lesz.
  • F1End
    Ehhez hasonló, a második világháború utáni légiharcokról készült részletes adatbázist nem ismertek még véletlenül?

Vagy esetleg hasonlót sikeres légvédelmi tevékenységekről?

Szerk:

A link kimaradt:
    http://www.acig.info/CMS/index.php?option=com_content&task=view&id=46&Itemid=47
    Utoljára szerkesztette: F1End, 2016.06.01. 23:34:00
  • Hpasp #74983
    Ha jól értem a THAAD-nál egy jóval nagyobb/erősebb valahol az AEGIS on Shore teljesítményű szárazföldi, de mobil rendszert tervezgetnek.
    Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.06.01. 20:34:49
  • [NST]Cifu
    Minden, amit az Sz-500-ról eddig tudni lehet.
  • millerius
    Ezzel együtt is a bemutatott fotó szerintem nem akkoriban készülhetett, mert a reaktív páncélzat "tégláit emlékeim szerint csak a 73-as háború nagy harckocsi-veszteségei után fejlesztették ki, és az a V azonosító jelzés is szerintem valamelyik libanoni akció idején élhetett náluk.
  • Hpasp #74980
    fehér/infra fényvető
  • F1End
    Update: Azóta találtam egy wikipedia cikket, ami ezt megerősíti:
    " At this time Israel had 250 M48 Patton tanks, 150 of them M48A1 and 100 of them M48A2, all of these armed with a 90mm main gun. Israel upgraded those tanks to M48A3's by replacing their engines and transmissions with newer models. These tanks were also fitted with a new 105mm L7 gun (same as on the Centurion MBT) and with the Israeli Urdan cupola. "

Forrás
  • F1End
    Lehetett. Most sajnos nincs nálam az a könyvem, ami ezzel kapcsolatban is tartalmaz pontosabb infókat, de úgy emlékszem, hogy igen, bár valószínűleg saját maguk által beszerelve. Nagyon sok harckocsit utólag szereltek fel az izraeliek 105 mm -es löveggel, volt ilyen Shermanjuk is, de még zsákmányolt T-55 -ket is felszereltek vele.
  • Freeda Krueger
    Lehetett már Izraelnek 105mm es M48 a 6 napos háború idején?
    És ezen a képen milyen reflektor van az M60 ason?
  • JanáJ
    És tényleg. Nem tudom miért, de én a Pandurra kerestem, pedig le is írtad a torony tipusát. :-(
  • [NST]Cifu
    Nálam ha beírom a Google-ba, hogy RCWS-30, az első találat a gyártó oldalára mutat, ott van ez:

...The Samson RWS systems have first-hit accuracy for high battlefield lethality and auto tracking capability for accurate shooting-on-the-move...

Plusz az oldalon ott van a brossúrája is.
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.05.30. 10:00:08
  • JanáJ
    Köszi. Ezeket hogy találod meg? Mert a googlival nem lettem okosabb.

Ezt szerintem már beszéltük, hogy pöttyet túlkínálat van 8x8 APC/IFV vonalon. :-)
  • [NST]Cifu
    A Steyr-Daimler-Puch Pandur II 8x8 maga nem túl sikeresen, a cseheken túl csak a portugálok rendszeresítették, érdekesség, hogy az osztrákok (akik eredetileg igényelték) nem is rendeltek még belőle, pénzügyi okokból. A 8x8-as APC/IFV családok között nem egyszerű különbséget tenni, leginkább az úszóképesség, a védelmi képességek és persze az éppen rájuk épített fegyvertornyokban van különbség, a legtöbb egyéb iránt ugyanarra a kaptafára épül, például a motor jobb oldalt elől van elhelyezve (bal oldalon ül a sofőr), persze az alkalmazott mérnöki megoldásokban vannak méretes különbségek.

A legsikeresebb vitán felül a svájci MOWAG Piranha család (megj.: a MOWAG a General Dynamics leányvállata, ahogy az osztrák Steyr-Daimler-Puch), amelynek a tagja a LAV-25 és a Stryker is. Utána következik a finn Patria AMV és aztán pedig nagy a szórás, a Német-Holland Boxer, a francia VBCI, orosz Bumerang, stb., amelyek nem, vagy csak kevés export sikert könyvelhetnek el.
  • [NST]Cifu
    Igen, a Rafael Samson RCWS-ek stabilizáltak, sőt, a csehek verzióján még ugyebár különálló, külön stabilizált parancsnoki EO periszkóp is van.
  • JanáJ
    http://jets.hu/news?id=591
  • molnibalage83
    Ez a Pandur mennyire sikeres izé? Kicsit mitha a Strkyerre hajazna... Vagy kicsit olyan, mint egy túlhízott LAV-25.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.05.29. 21:03:21
  • JanáJ
    Ezek tudnak menetből célzott lövést leadni mint egy modern hk.?
  • [NST]Cifu
    Pandur II 8x8 CZ, a Pandur II cseh változata megerősített páncélzattal (körkörösen 14,5mm-es ellen védő) és Rafael RCWS-30 toronnyal, amelynek egy 30mm-es gépágyúja, 2db Spike LR pct. rakétája és egy 7,62mm-es géppuska.

A másik kettő Iveco LMV, a jobb oldalon Protector M151 fegyvertoronnyal (M2HB(?) géppuskával), a középső pedig S-LOV-CBRN vegyvédelmi változat, ennek is 7,62mm-es géppuska van a távirányított tornyában.

• Freeda Krueger
    Pandur 2 tán,meg Iveco lmv.
  • molnibalage83
    Milyen eszközök vannak a képen? Különösen a nem teljesen látszódó bal szélső érdekelne.
  • JanáJ
    Szedd össze mmagad, nem ehhez vagyunk szokva!
  • Hpasp #74964
    okés, benéztem...
  • [NST]Cifu
    Finnek Norvégoktól még csak csak, de a Svédektől nem vesznek fegyvert.

-102db CV9030 FIN lövészpáncélosuk van
    -~420db BV206 lánctalpas terepjárójuk van
    -Van ~16db ITO 05 / ASRAD-R légvédelmi rendszerük (RBS-70 rakétákkal)
    -Rengeteg Scania teherautó van rendszerben
    -MBT LAW irányított pct. rakéta
    -SAAB RBS-15SF partvédelmi rakéták
    -AMOS / NEMO 120mm-es aknavető (svédekkel közös program)
  • millerius
    Nono, ehhez képest a finn légierőnél repültek a Saab J-35 Draken vadászgépek, azok meg - legalábbis nálam - eléggé fegyvernek számítanak! :-)
  • Jeffjohnson
    Mi bajuk a Svédekkel?
  • Hpasp #74960
    Finnek Norvégoktól még csak csak, de a Svédektől nem vesznek fegyvert.
    (Oroszoktól is inkább mint a Svédektől)
    Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.05.27. 12:27:02
  • JanáJ
    Most néztem egy képet, ahol egy Falcon kísér / elfog valami orosz teher gépet. Az alacsony sebesség miatt nagyon emeli a 16-os az orrát. A FBW meg mögötte a számítógép mennyire hülye biztos? Megcsinálja ezt magától, vagy a bottal kell felhúzni az orrát ilyenkor?
  • ximix #74958
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Ukrán "géppark"

A "Csillag TV"-nél tüzes kedvükben voltak

Egy kis Gripen reklám

• molnibalage83
    Nem arról van szó. Vízbefecskendezés szerintem, ahhoz hasonló, amit az IAF tervezett spéci F-4-hez, ami elérve volna az M2.8-at is.
  • fonak
    Az "augmented thrust" startrakéta gondolom, azt hittem, elég erős az Eagle, vagy a starthosszt akarták minimálisra csökkenteni?
    A "spray tanks" is érdekes, biofegyvernek? Gun pod? A Vulcan mellé? Nekem úgy tűnik csak ötleteltek egy sort hogy mi mindent lehetne belerakni ezekbe. :)
  • Hpasp #74955
    Nagyon jó kis írás, szeressük.

Ezeket is hasonlóképpen...
    Radar basics – Part 1
    Radar Basics – Part 2: Pulse Doppler Radar
    Radar Basics – Part 3: Beamforming and radar digital processing
    Radar Basics – Part 4: Space-time adaptive processing
    Radar basics – Part 5: synthetic aperture radar
    ... különösképpen a STAP Radarról szóló részt.