Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Tuti hogy RCS növelővel repkednek és nem lepődnék meg, ha nem is adnának készenlétet. Ez olyan mint a hozzánk belengetett 4 tank, lepkefing a szélben, de politikai üzenete van.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
Radar Cross Section of a stealthy aircraft using electromagnetic simulation in the X and in VHF/UHF Bands
itt találtam
----------------------------------------------------------------------------
Specular Radar Cross Section Performance in the Sukhoi T-50 Prototype
Utoljára szerkesztette: ximix, 2015.08.27. 21:18:05
voltak Július 4. amcsi partoknál is, de anglia is kapott belőle, svédországban már-már mindennapos volt egy időben, a baltikumban meg volt hogy tizenpárszor kellett felszállnia egy nap a vadászoknak az orosz gépek miatt...
99-ben az Olaszországból indult F-117A-k pont fölöttünk gombolkoztak be, mielőtt délnek fordultak...
... az air policing más téma.
En nem hozzaerto, de azert mernoki tudassal azt gondolnam, hogy egy egyszeru ketvaltozos keplettel (mert jelerosseg, tavolsag) meghatarozhato, plusz ugye ezt minden lehetseges szogbol meg kell merni, hogy "360 fokban" ismerjuk.
Vagy ha ketszer merem meg ugyanazt, akkor mind2 mas eredmenyt ad olyan bizonytalan?
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.08.27. 20:43:53
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
Es ha esetleg hasznalni is akarjak, jarorozni, vagy sima elfogasokra (amik mostanaban is vannak), akkor bizony az ellenfelnek minden lehetosege adott a kozelebbi vizsgalatra, mert ott fognak repkedni az orruk elott kozvetlenul. A lent linkelt kepen nem 12+km magasan repked lathatatlanul, hanem kozveltenul egy elfogott orosz gep mellett. Tehat ebben az esetben bemerni mindenkepp be lehet, mert attol hogy lopakodo, meg nem lathatatlan. Kerdes persze hogy mit ernek el vele, meg ebben a peldaban eleve rontva van az RCS.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.08.27. 20:07:05
Bocs, de én csak a kötekedésre vágyást érzem a kommentjeidben. Mondom, egy szaros F-4 Phantom II vagy MiG-21 RCS sem publikus adat ma sem, mert nem triviális ezeket kimérni. Pedig n+1 háborúban ezerszám mérték be őket. Na, akkor az F-22-őt a készítőn kívül szerined ki, mivel és hol mérte be úgy, hogy abból értékelhető adat legyen?
Utoljára szerkesztette: ximix, 2015.08.27. 19:36:08
Hát ez még az én kis világomban se jönössze.
Ha elrepul a radar elott 10km-rel, akkor egy megfelelo radaron az mar latszodhat. Es tudom is, hogy mi hol mikor repult el ott. Ekkor a pontos radarkeresztmetszet mar konnyeden kiszamolhato.
Hpasp
Ő szerintem arra akart kilyukadni, hogy nem a mobil tűzvezető radarok, hanem a stabil fix helyre épített radarállomásokon rögzítik a szűretlen, nyers adatokat arról az időpontról amikor a F-22 került egyet, majd ebben a szűretlen anyagban próbálnak nyomára akadni, az adott idő intervallumban valami csak rá ráutaló jelre .
Sequoyah
(saját vélemény)
Nem ismerem a radarokat, de szerintem a teljes tartományukat kihasználják és nem marad vizsgálandó anyag amit rögzíteni kellene értsd úgy nincs rejtett tartaléka amit elemezni kellene utólag max a szűrők paramétereit lehet hangolni "érzékenyebbre".
A példád egy bogárról, a radar ha lát egy bogárnyi pöttyöt azt minden esetben megjeleníti ha a szűrő beállításokon átjut pl ha bogárnyi méretű a jel, de 2km magasan ép 800km/h-val megy az nem egy katica és máris ott lesz a radarképernyőn.
Komolyan, mintha szandekosan nem akarnad megerteni az alapproblemat, es olyat kritizalsz, amit en sosem allitottam.
Szalmabab erveles
... szóval olyan mikrofonod van, ami ~300km-ről is meghall egy beszélgetést, és a 1m-ről ráüvöltesz, akkor sem megy tönkre.
Ekkora sávszélességgel a radartechnikán kívül ritkán találkozik bárki is, így talán nehéz elképzelni mekkora feladat is ezt az analóg jelet A/D digitalizálni.
16/24/64-bites szám megjelenítést azonnal el lehet felejteni, csak a lebegőpontos ábrázolás jöhet szóba, ott meg azért manapság sem annyira triviális a dolog.
(kevés a lebegőpontos proci ami nem katonai, vagy nincs videó-kártyában)
<#awink>#awink>
Az Afrikába harcoló Sherman tankokról úgy tudom M4 illetve M4A1 harckocsik voltak. Azt nem tudom milyen arányban voltak. Az M4A1 az öntött testő verzió. Ez volt az első amerikai öntött testű harckocsi, aminek meg is lett az eredménye, mert iszonyatosan rossz minőségű volt az öntvény. Olyan 50-60%-osra szokták tenni, tehát átlagos ~240 BHN RHA-ra számolva 0,5-0,6-os szorzótényező vonatkozik rájuk. Ezért tudta átütni az 5 cm Pak38 is, holott nem kellett volna neki. Ezen meglepődtek az amerikaiak is és utána jártak a dolognak. A rossz minőség miatt inkább a hegesztett testű verziókat részesítették előnyben, az M4, az M4A2, az M4A3 és az M4A4 is hegesztett testű volt. Pedig az öntött test termelékenységben jobb lett volna. A későbbi M4A1-esek, tehát az öntött testűek már normális minőséggel rendelkeztek, ezért feltételezhetően rájöttek mi okozta a problémát.
Megint találtam pár, eddig nagyrészt ismeretlen "super gunt". Most az '50-es évek végéről, SZU-ból. Megpróbálom kihámozni a lényeget aztán írok róluk.
Utoljára szerkesztette: davidbog, 2015.08.27. 16:48:28
Attol hogy en nem hallom, meg vannak hangok, csak az ingerkuszobomet nem erik el. De a felvetelen rajta lesz. Es aztan masnap visszahallgatva egyreszt eldonthetem, hogy ember volt, vagy macska (a gep ezt nem tudja eldonteni), es adott esetben ha beszel a betoro meg akar fel is ismerheto.
.
Meg jobb, hogy ez nem csak hogy nem hulyeseg, de egyenesen mindenki csinalja is. A biztonsagi kamerakrol hallottatok mar? Az is szamos esetben csak utolagos elemzeshez ad megfelelo informaciot, mert eloben nem lehet eldonteni, hogy betoro volt, vagy a lanyom alvajaro.
"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás..." -ismeretlen gerilla feljegyzése-
Ezért ártalmas a WOT
"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."
Utoljára szerkesztette: Jeffjohnson, 2015.08.27. 14:58:57
The destruction of an antitank gun was often accepted as nothing special by lay people and soldiers from other branches. Only the destruction of other tanks counted as a success. On the other hand, antitank guns counted twice as much to the experienced tanker. They were much more dangerous to us. The antitank cannon waited in ambush, well camouflaged, and magnificently set up in the terrain. Because of that, it was very difficult to identify. It was also very difficult to hit because of its low height. Usually, we didn't make out the antitank guns until they had fired the first shot. We were often hit right away, if the antitank crew was on top of things, because we had run into a wall of antitank guns. It was then advisable to keep as cool as possible and take care of the enemy, before the second aimed shot was fired.
— Otto Carius, Tigers in the Mud, p. 118
Azért szempont volt a Tiger I. és a Panther elleni harc is a tervezésekor.
Utoljára szerkesztette: Jeffjohnson, 2015.08.27. 14:49:08
Én tudom, hogy ez kb valami politikai lobbihoz készült demagóg számítás volt, csak mivel már ki volt tárgyalva, azt akartam megkeresni.
-9235 db Stug III, 1141 db Stug IV, 1299 db StuH épült
-Pz III/IV 5690/8440
-Panther/Jagdpanther ~6000/413
-Tiger I/Tiger II /Jagdtiger 1349/466/85
Ez ugyan wiki de érdekes lehet:
"One source has cited the cost of a Panther tank as 117,100 Reichmarks (RM). This compared with 82,500 RM for the StuG III, 96,163 RM for the Panzer III, 103,462 RM for the Panzer IV, and 250,800 RM for the Tiger I. These figures did not include the cost of the armament and radio."
"By comparison for example, another source has cited the total cost of the early production Tiger I in 1942–1943 to be as high as 800,000 RM."
Töltet tömege (kg)
AP 18,55 kg
HE 69,67 kg
Tehát egy repülőgép hordozó tűzereje messze meghaladta egy csatahajóét még a másodlagos lövegeket nézve robbanóanyag mennyiségre. Sokkal flexibilisebb volt és mivel sokkal több féle fegyerzet volt a gépre pakolható... Egy Iwoa páncélos célokka semmit nem tudott volna kezdni, a repcsikhez meg volt napalm, kazettás bomba, AGM, amit akarsz...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.08.27. 14:24:01
Molni vette elő. =)
"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás..." -ismeretlen gerilla feljegyzése-
1 perc alatt 23,3 tonna.
Ha a lövedék kb. 1,2 tonna (AP), akkor 19,4 lövés/perc. 9 cső esetén egy 2,1 lövés/perc. Ez a teljesen elméleti tűzgyorsaság vagy még afelett van. A mesékben ad le egy csatahajó tartósan csövenkét két lövést percenként. A célpontok között meg célozni ki fog? A lövegek szórása adott táv esetén messze meghaladja a kis magasságról oldott bombákét. A Mushasi írásnál volt, hogy a lövegek szórása 25 km lőtáv esetén több száz méter volt. A pár száz méterről oldott bombák szóráa néhány tucat méter...
Szóval mikor leírtam, hogy mi a probléma, akkor a szerző nem egészen fogadta jól...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.08.27. 14:08:03
Ez a prezentáció szerintem inkább az átlag Wotos játékosoknak készült, akik még tényleg a Legyőzhetetlen Tigris páncélosnál tartanak. Érdekes, hogy egyeseknek az amerikai páncélosokat övező mítoszokat cáfoló előadásból az jön le, hogy "bántják a németeket". Javaslom nekik megnézni a videót előbb, mert például a német ászokról szó sem volt benne...
Utoljára szerkesztette: Rue East, 2015.08.27. 14:02:49
Szerintem meg az állítás téves, mert a csatahajónál a lövedék teles tömegével számolt és nem a robbanó anyaggal (ráadásul a pct-vel szerintem, ami nehezebb.) Apró hiba, hogy egy szutyok 500 fontos Mk-82 bombában iis kicsivel több robbanó anyag van, mint az Iowa 406 mm HE gránátjában, amiben kb. 80kg, ha van, vagy még annyi sem. Az Mk-82-ben 89 kg a robbanóanyag tömege.
Vietnám alatt a lévédelem alacsony szintje miatt a Skyhawk gépek is rendszzeresen vittek 12 db Mk-82-őt az A-6 gépek meg 30 darabot. Tehát valójában egy század (12 gép) A-6 optimális esetben elvitt 12x30 = 360 darabot és nem csak partközelben és a gépeket nem kellett néhány száz bomba után selejtezni, mint az ágyú csövét...
Ez csak a fanatikus csatahajó hívők egy igen naví kommentje volt. Nem véletlenül tűntek el a csatahajók.
Mikor volt annak (vietnámi háború idejéből származó) számításnak a kitárgyalása, amiben az Iowa osztályú csatahajók jobb tűztámogatást biztosítanak, mint egy rep-hordozó?