95001
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Hpasp #76275
    Jó kis anyag amcsi gépek bekerülési/üzemeltetési költségeivel:
    Vadászok P38..YF15
    Bombázók B26..B66
  • Palinko
    ha jól emlékszem még valami naplós riportban hallottam, vagy a fene tudja már melyik kisfilmben, de gondolom bemondásra nem is hiheted el, ezért nézd meg ezt a linket, nem kamuztam, felragasztották B 2 sziluettjét is az ajtóra ami azt jelképezte mit találtak el.

de szerintem ez egy kicsit kamu.
  • Hpasp #76273
    Lt.Col.William B. O'Connor "Stealth Fighter - A Year in the life of an F-117 pilot" könyvében említi hogy külön egy tanker kíséretében repültek haza Németországból egy gépet, amit úgy megszórt egy SAM repeszekkel, hogy csak ideiglenesen tudták helyben javítani. (A többiek 1 nappal korábban együtt értek haza)

Két A-10 találatról meg itt írtak: "A-10s over Kosovo-The Victory of Airpower over a Fielded Army as Told by Airmen Who Fought in Operation Allied Force"
  • JanáJ
    Valahol azt olvastam, hogy a szerbek nagyon túltolták a legenda gyártást, igaz nem a "magyar gyerekről" hanem egy kitalált szerbről.

Viszont mi ez a megcsípett B-2, meg második sérült F-117? Ez nekem új.
  • molnibalage83
    Kicsit volt időm átfutny az a fuzzy logikás MI vs ember írást. Azért elég komoly hátszéllel ment az MI amenyire én látom. (Sajnos videó nincs a légiharcról a leírás meg nehéz.)

Az MI vezette gépen volt HOBS SRIR AAM és BVR AAM is(4 + 4 db) az ember vezetette gépeken csak 4db BVR, ha jól értem.

A MI valami mágikus módszerrel infót kapott az ARH indításról azonnal (phase 1) és egyből kitéret és valahogy a rakéta kinematikát is ismeri. Ha nem volt AWACS, akkor honnan is kaptak SA frissítést az MI gépek?

A fejlődés látszik, de azért egy így vicces... Az is elég vicces, hogy a négy gép eleve meg sem próbálta bekeríteni rendesen a kettőt.
  • Hpasp #76270
    hogy miért kell az híresztelni, hogy B2-őt is "megcsíptek" eltalálták a szárnyból lehullott valamennyi de elmenekült, mikor ezt nem lehet igazolni csak legenda. csak ez nem tetszik, hogy kicsit gyártja maga köré a legendát.

Két oldala van itt is a lemeznek.

A lérak kabinból csak annyi látszik hogy a célnál működtek-e a rakéták rádiógyújtói, semmi más.
    (lásd SAMSIM)

1, A 78 éjszaka alatt 7 alkalommal tüzeltek, ebből 3 alkalommal hibáztak (nem működött a rgy.)
    4 alkalomból viszont igen. Ebből 2 roncsot tudnak prezentálni, a másik 2 cél továbbment.
    Ez lehetett gép ami csak sérült, drón, esetleg vontatott csali.

Vietnámban átlag 3 találatra jutott egy az ország területére esett roncs, 2 esetben a gép ki tudott repülni az országból, és vagy leesett máshol, vagy hazament különböző sérülésekkel.

2, NATO nem hozta nyilvánosságra mennyi gépét érte találat, azt csak összemazsolázni lehet visszaemlékezésekből.
    2 A-10, és egy második F-117 biztosan lábon hordott ki találatot, és a konfliktus alatt Szarajevóban/Túzlában/Szkopjéban/Split-ben jópár gép szállt le.
    (hogy ebből mit okozott műszaki hiba, és mit találat, azt kérdés hogy ki derül-e valaha)
    Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.08.10. 15:16:51
  • molnibalage83
    Mert ő valóban hisz a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján, hogy ez történt. Viszont ellenőrizhetetlen. Mondjuk lezuhant gépek helyén nem szokott csak úgy tó keletkezni...
  • Palinko
    én csak azt nem értem, hogy miért vitte túlzásba, oké hihetetlen teljesítmény volt az F 117, tényleg le a kalappal. ez is elég csodálatra méltó, de hogy miért kell az híresztelni, hogy B2-őt is "megcsíptek" eltalálták a szárnyból lehullott valamennyi de elmenekült, mikor ezt nem lehet igazolni csak legenda. csak ez nem tetszik, hogy kicsit gyártja maga köré a legendát.
  • molnibalage83
    Hogy a fenébe nem beszélne? Egy csomó dolgot elmondott. A jets.hu oldalon 2009-es bejegyzés is van róla.
    Itt.

Valami keresztény társaság hívta meg, és a HT-ről kevésbé volt szó. A végén vették körbe a HT érdeklődők. Én itt tudtam meg, hogy lesz, de hogy milyen körülmények között, azt nem.

A jenki oldalról nem nagyon olvasol beszámolót. Dani mindenre válaszol, amit kérdezel. Az összes harcászati kérdésre vonatkozó kérdésemet megválaszolta, egyszersem mondta, hogy "erre nem válaszolok".
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.08.10. 14:04:17
  • qtab986
    Tényleg nem beszél arról hogyan tudták lelőni az F-117-t? Ez máig titok?
  • Hpasp #76265
    A Zsu-57-et egyébknét meddig használtnuk mi és meddig nagy átlagban a VSz és a Szu?

1966-ban a harckocsi hadosztály légvédelmi tüzérosztályát szétosztották, és a harckocsi ezredek alá rendelték.
    Az ezred alá rendelt tüzérüteg 6db Büszkét tartalmazott.

Nálunk 1969 és 1972 között cserélték le a (harckocsi ezredenkénti) 6db Büszkét 4db Silkára, összesen 22db Silka került beszerzésre.
    Ezeket 1990-ben vonták ki.
  • molnibalage83
    Köszi. Közben megnéztem a leszedett PDF-eket a cuccról. Ott vannak tolóerő adatok és más is, csak nem voltam eléggé ott fejben tegnap, hogy ezt kisakkozam.
  • molnibalage83
    Így már van benne némi ráció. A Zsu-57-et egyébknét meddig használtnuk mi és meddig nagy átlagban a VSz és a Szu?
  • Hpasp #76262
    Akkor mi értelme volt ennek a cserének? Csakis a mobilitás növelése? Mert a nagy sebességű célok ellen a Zsu-57 találati esélye finoman szólva elméletinek látszik.

1961 augusztusától 1962 tavaszáig egy időben állt rendszerbe a csapatlégvédelemnél mind az Sz-60 mind a Büszke.
    Az Sz-60 gl.ho.-oknál, és itt volt SzON-9 és P-15 is, míg a hk.ho-nál csak a Büszke manuális célzással, viszont jobb manőverezőképességgel.
  • Hpasp #76261
    A 7.1t indulótömegű IM-99A Bomarc-A maximális hatótávolsága 425km volt.

Egy 162kN tolóerejű folyékony hajtóanyagú (UDMH+IRFNA), 41s üzemidejű gyorsító rakéta 20.7km magasra emelte*, és Mach 2,6-ra gyorsította. Itt 2db ramjet, 717kg üzemagyag (80-as oktánszámú benzin) felhasználásával juttatták el a 160kg-os nuki fejet a célhoz. (1km mellélövés még találatnak számított)

A 7.2t indulótömegű CIM-10B Bomarc-B maximális hatótávolsága 775km volt.

Alapvetően lecserélték az UDMH+IRFNA folyékony gyorsító hajtóművet egy szilárd fokozatra, és az így felszabaduló helyet és tömeget extra ramjet üzemanyag szállítására használták fel.

A 198,2kN tolóerejű szilárd hajtóanyagú gyorsító 32s alatt érte el a 21.6km utazómagasságot, és Mach 2.7 utazósebességet, ahol a ramjet átvette* a meghajtást.

Viszont a szilárd gyorsítónak ehhez csak 2942kg üzemanyagra volt szüksége, szemben a folyékony 3149kg-val, illetve itt elmaradt a bonyolult/nehéz folyékony hajtómű is.

A ramjetek részére így 40%-al több, összesen 1160kg üa állt rendelkezésre.

*igazából a ramjet az emelkedés alatt fokozatosan növekvő teljesítménnyel dolgozott.
    Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.08.10. 09:52:47
  • molnibalage83
    A BomarcB változatának a HMZ-je mitől lett sokkal nagyobb, mint a korábbi változaté?
  • molnibalage83
    Ja, akkor a mondat nyelvtana volt furcsa. Nekem úgy tűnt, hogy a radar és a lőképzelemő a Zsu-57-re is vonatkozott. Akkor mi értelme volt ennek a cserének? Csakis a mobilitás növelése? Mert a nagy sebességű célok ellen a Zsu-57 találati esélye finoman szólva elméletinek látszik.
  • Hpasp #76258
    Büszke manuális célzású cucc, míg az Sz-60 radaros.
  • Hpasp #76257
    Sztem Oroszok még mindig nagyon nyögik, hogy Szu felbomlásakor kb minden ami SAM az kompromitálódott. Belső piacos S300PM ellen gyakorolni, EWt tesztelni sött fejleszteni miközben ott ül benne a magasan képzett Belorusz(Ukrán?) személyzet, ez félelmetes előny. Ezen tapasztalatok pedig ott csücslnek az F-35ben az ziher.

Oroszok adták el a pmu1-et a Görögöknek, akik Nato tagállam voltak már rég...
    ... hogy miért? Tán ők sem tudják. (jó ötletnek tűnt)
  • molnibalage83
    Ennek ellenére nem értem a kommentet. A Zsu-57-2 váltotta az Sz-60, oszt a '80-as években mégis Sz-60 volt rendszerben, de Zsu-57 meg nem...? Itt ho. szintű légvédelem volt a Zsu-57-2, amit amennyire látom a későbbi elvek szerint dobtak szét az ezredek között.

hk.feld.zlj. (FROG - nuki)

Ez az ellenség félrevezetésére volt?
  • fade2black
    rudi: "Van e jobb ötletem? Persze! Ne háborúzz ha nem vagy biztos a sikerben. Keress politikai megoldást vagy nyeld le a békát és majd később nyerd meg a békét."

Máshogy mondanám de vmi hasonló...

...de ha már ez nem jön össze akkor amikor egyértelműen vége van, ez pedig esetünkben a NATO bombázások megindulása utáni 1-5.napon egyértelművé kellett volna váljon a vaknak is akkor ne húzd azt még 78 napig teljesen értelmetlenül.

"Az F-35 kétségtelenül minden téren generációs ugrást jelent a 4. gen gépekhez képest - kivétel a WVR légiharc."

ld DAS video. Ha ez így működik akkor WVRben is megvan a generációs uggrás.
    uis WVRben sokkal gyorsabban kerül indítási pozicióba mint a PakFa vagy az F-22, hisz tökmindegy milyen pozicióban van indítási pozicióban van. Agyonveri az "elöző" generációt azaz megvan a generációs ugrás.

"Amiről szó volt az az F-35 vs. PAK-FA. Erre jött JanáJ kommentje hogy majd az F-22-esek megvédik az F-35-öket. Erre én bátorkodtam megemlíteni hogy ahhoz nagyon kevesen vannak."

Én annyira nem látom miért kéne a nagy védelem az F-35nek a PakFa ellen. Igen véleményem szerint bőven egy ligában fociznak vadászgép kategóriában. De ha meg kéne tennem a téteket akkor vszeg az F-35re tennék, mert elektronika.

HPASP double digit SAM:
    Sztem Oroszok még mindig nagyon nyögik, hogy Szu felbomlásakor kb minden ami SAM az kompromitálódott. Belső piacos S300PM ellen gyakorolni, EWt tesztelni sött fejleszteni miközben ott ül benne a magasan képzett Belorusz(Ukrán?) személyzet, ez félelmetes előny. Ezen tapasztalatok pedig ott csücslnek az F-35ben az ziher.

F-35 vs double digit SAM:
    F-35 előnye korábbi 4gen gépekhez képest SAM vonalon nem csak az alacsony észlelhetőség, feljettebb EW lesz hanem pl az, hogy ha SAM indít rá akkor azonnal megvan az indítás pozícíója azaz mehet rá a GBU/Brimstone... és azonnal megkezdheti az elhárítást. LD DAS video
    Ez így elég súlyos előrelépés.
  • Hpasp #76254
    Figyelem, a 60-as években egy MN gépesített hadosztály még így nézett ki:

3x gl.ezr. (31db T-54, 3db PT-76, 3db P.FUG, 3db z.FUG, 11db FUG, 1db BTR-50PK, 4db 2P27, 9db 57mm pct.á., 18db 82mm av., 8db 120mm av., 18db gpu, 87db RPG-7, 6db ZU-2 lgv.gpu.)

1x hk.ezr. (67db T-55, 3db PT-76, 3db P.FUG, 14db FUG, 1db BTR-50PK, 1db BRT, 2db RPG-7)

gpi.zlj.

tüz.ezr. (1db FUG, 36db 122mm tar., 6db BM-21 sv.)

hk.feld.zlj. (FROG - nuki)

pct.tüz.oszt. (16db 85mm pct.á.)

lgv.tüz.oszt. (3x6 Sz-60 vagy ZSzU-57-2, 3db SzON-9, 2db P-15)

műsz.ut.zlj. (2db P.FUG, 1db FUG, 11db BAT, 7db BTM, 4db D-030, NPO, 5db KMM,
    4db MTU, 6db PMP-3VO, 8db DIM, 2db AUV-62, 2db PZV, 12db K-61)

hír.zlj. (1db FUG, 2db BTR-50PK, 2db Mi-1)

feld.zlj. (5db PT-76, 6db P.FUG, 6db FUG, 6db RPG-7)

vv.szd. (1db P.FUG, 4db FUG)

gk.száll.zlj.
    eü.zlj.
    jav.mh.
    ho.rakt.
    táb.mozg.süt.
    Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.08.09. 19:25:36
  • Hpasp #76253
    A ZsSzu-57-2 anno nálunk ezred szintű légvédelem volt? Mennyi volt belőle ezredenként, ha az volt? Ha nem ezred szintű volt, akkor milyen volt? Milyen lőképzelemzővel és grántokkal bírt? Időzített gyújtó? Csapódó gyújtó? Telitalálat kellett a célon rombolsához,

1961 augusztusától 1962 tavaszáig a csapatlégvédelmet átfegyverezték. A gépesített hadosztályok légvédelmi tüzérosztályait SZ-60 (3 üteges osztály, egy üteghez 6 db 57 mm-es löveg, E-2 típusú lőelemképző és SZON-9 típusú tűzvezető lokátor tartozott.), a harckocsi-hadosztály légvédelmi tüzérosztályát ZSZU-57-2 típusú (BÜSZKE) önjáró komplexummal - ütegenként 6 db 57 mm-es ikercsövü önjáró löveggel - szerelték fel.

Szükség esetén a löveg felépítése lehetővé teszi a földi célokra való tüzelést is: élőerőkre, tüzelőállásokra, harckocsikra, önjárólövegekre, páncélozott szállító járművekre, páncélgépkocsikra és egyéb gépjárművekre.

Harckocsikra, önjárólövegekre. páncélozott szállító járművekre és páncélgépkocsikra való tüzeléshez UBR—281U és UBR—281 típusú egyesített fényjelzős páncéltörő lövedéket használunk.

Légi célokra, valamint élőerőkre történő tüzeléshez UOR—281U és UOR—281 típusú fényjelzős repeszgránáttal szerelt egyesített lőszert használunk.

A fényjelzős repeszgránát kezdősebessége 1000m/s. A gránát súlya 2,8 kg. A gránát nagy érzékenységű csapódó gyújtóval van szerelve, amely önmegsemmisítővel van ellátva. A gránát fényjelzője- biztosítja a lövedék útjának megfigyelését a róppályán.
    Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.08.09. 18:44:47
  • SZUsszan
    Just wow

• molnibalage83
    A hidegháborús HARM-ból cirka 1100 db-ot (!) használtak fel. A "0" veszteség jegyében gyakorlatialg folyamatosan eregették őket, nagyrészt preventív módon. Dani Zoliék az osztályok körüli csaliknak köszönhetően 23 db HARM maradványt számoltak össze. Ennyit találtak meg és ennyi ment a közelbe úgy, hogy 20-25 másodpercig dolgoztak és csalikat használtak. (Mikrosütő és MiG-21bisz radarok)
  • JanáJ
    Aham, olcsónak hangzik. Mennyit lőttek el a szerbekre? (Tudom az még az "olcsó" volt. )
  • molnibalage83
    A SAR radarnak 30-40 km-ről van nagy anennával 1 m-es felbontása. Ennek 5-10 km-ről kell 20-30 cm, de sokkal kisebb antennálval. Az is lehet, hogy az alakfelismerés valójában inkább a visszavert "NCTR" szerű felismerése adatbázisból úgy, hogy körbemérik a lehetségs célokat. Nem nagyon említik, hogy ez valódi vag pszeudo alakfelismerés.
  • Hpasp #76248
    Alakfelismerő mm-es radar végigpásztázza a zónát

Azért egy rakéta orrába épített mm-es "alakfelismerő" lokátor hatótávolságára kíváncsi leszek. (és valós körülmények közötti hatásosságára)

Lásd felfújható csali.

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.08.09. 14:47:56
  • molnibalage83
    A ZsSzu-57-2 anno nálunk ezred szintű légvédelem volt? Mennyi volt belőle ezredenként, ha az volt? Ha nem ezred szintű volt, akkor milyen volt? Milyen lőképzelemzővel és grántokkal bírt? Időzített gyújtó? Csapódó gyújtó? Telitalálat kellett a célon rombolsához,
  • molnibalage83
    Vagy F-23 = F-22
  • [NST]Cifu
    - F-23 hadrendbe állt ha lesz HARM integráció (mikor?) akkor már nyugodtabban lehet a világot megrendszabályozni

Gondolomn F-35 akart lenne. Úgy tudom nem lesz HARM integráció. AARM-ER integráció várható az F-35A/C típusoknál. Az F-35B esetében belső fegyvertérben nem, külső fegyvertartókon hordozható (lesz).

Nemtom, van bármi új rendszer ami azóta rendszerbe állt?

Lopakodó drónok (RQ-170, Avenger), illetve nagy méretű radarfelderítő-drónok (Global Hawk). Az E-8 óta egy ember vezette újítás van, az MC-12W Liberty, ami egy kéthajtóműves turboprop kisgép, a H-12 Huron alapján készült, azonban ez taktikai felderítő gép COIN harcterekhez.
  • molnibalage83
    A Tornak van saját felderítő radarja a közel körzethet. A legújabb Tor változat lassú menetben sík terepen is képes tüzelni. Az a modell, amit te felvázolsz és a Tor képességével is az a baj, hogy semmit nem ér. A rakéta, mikor 10 km-es távolságból végig tapogat, akkor az a pár száz méter semmit sem ér, néhány fok az eltérés...
  • _rudi
    Igen, így reklámozzák, meg hogy állítólag a becsapódás előtt még kap adatkapcsolaton keresztül egy friss radar vagy műholdképet a helyszínről úgy hogy amikor megérkezik már konkrét célpontot fog keresni...

Kontra viszont olvastam valahol hogy a Lengyelek kísérleteznek egy olyan felderítő radarral ahol a kisugárzás lekapcsolását követően másodperceken belül elindulhat a radaros jármű és mire a rakéta beérkezik min. 100 m-re távolodhat az eredeti telepítési helyétől.

• molnibalage83
    Semennyire elvileg. Alakfelismerő mm-es radar végigpásztázza a zónát és telibeszarja azt, hogy MiG-21 vagy más csali sugároz.

A következő szint már az lenne, ha alakfelismerő IR szenzor is kerül.
  • JanáJ
    Az E változat az nem megy a lekapcsolt radarra is ha már egyszer befogta? Vagy átáll a csali radarra?
  • _rudi
    Amúgy szerinted mennyire jönne be napjainkban a 99-es taktika (ha HARM jön akkor a szívednek kedves radar lekapcs, csali radar bekapcs) a mai E változatú HARM-ok (AARGM) ellen? Ebbe már belepakoltak elég sok mindent: GPS, milliméteres radar a végfázishoz, fejlettebb inerciális navigáció, stb...
    Vagy ezek ellen marad a hard kill (Pancir)?

• molnibalage83
    F-22-re HARM tudtommal nem lesz, nem férne el a belső térben. F-35 sem képes ott hordozni. Ezért nem étrem az jenki SEAD koncepciót a jövőre nézve. Nem ARM fejes fegyverekkel hogy a rákba akarnak SEAD-elni? Nincs ARM fejed siklóbomba sem CM-jük, senkinek nincs.

Csak nem stealth gépen van jelenleg HARM, külső függesztőn hordozva a HARM-ot az stealth ugrott F-22/35 esetén.

Igazából sz
  • molnibalage83
    Tudtommal fizikai korlátja van annak, hogy méteres hullámhosszon dolgozzon a HARM.
  • Hpasp #76237
    Meg gondolom a HARM-nál sem tehetnek bele mindent, hogy minden ellen jó legyen

Fizikailag nem fér be a fejbe a méteres antenna.
    Az elején van egy kettős spirál mm/cm-es hullámhosszra, mögötte meg a testre van (fagylalttölcsér szerűen) felcsavarva a dm-es antenna pár.
    Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.08.09. 12:29:14
  • Hpasp #76236
    Pont ezt mondom, hogy az F-35A is mire eléri az FOC-t, lehet már ott lesz az az eszköz, ami veszélyt jelenthet rá...

Én inkább úgy gondolkozom, hogy:

MA
    - exportálva csak MiG29/Szu27 van, azoknak meg nincs esélyük még tán az F15/16+AMRAAM kombó ellen sem, pláne az F22 ellen. <- probléma megoldva
    - exportálva van single digit SAM Volhov/Nyeva/Vega/KUB/Osza ezeket az F-16CJ/EA6B kis veszteséggel tudja kezelni <- probléma megoldva
    - exportálva van double digit SAM Sz-300PMU/PMU1/PMU2 ez ellen már F-16CJ/EA6B komolyabb veszteséggel tudna ma csak harcolni <- ezt a problémát kell megoldani
    - F-23 hadrendbe állt ha lesz HARM integráció (mikor?) akkor már nyugodtabban lehet a világot megrendszabályozni

HOLNAP (vagy valamikor máskor a jövőben)
    - PAK-FA, drónok, robotok, laser, Nasamskiy, stb...

Azóta eltelt 17 év, és igencsak fejlődött a műholdas és légi megfigyelés...

Nemtom, van bármi új rendszer ami azóta rendszerbe állt?
    E-8 óta nem hallottam újdonságról. (az + inkább csak kitörő harckocsi ezredek felderítésére való)
    Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.08.09. 12:29:40