95001
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • F1End
    Akkor feltételezem az lehetett a gond vele, hogy vagy tudja tartani a lépést a harckocsikkal, vagy eléggé meg van pakolva ERA -val ahhoz, hogy legyen esélye egy RPG találat túlélésére.
    Az Eitan talán mindkettőt tudja egyszerre.
  • JanáJ
    Nem lesz hangtalan a párnától, de nagyságrendekkel halkabb. Már egy csőre húzott pet palack is elég.
  • molnibalage83
    F-35 értékelés pilótáktól.
  • Palinko
    szerencsére ezek közül már nem hittem el egyet sem, mert jól kiképeztek az előző youtube videók amiket néztem :D
    még kiegészíteném a hangtompítósat azzal, hogy nem lesz hangtalan ha a cső elé teszünk egy párnát (bár már rég láttam ilyet filmben), vagy azt például, hogy az ellenséges mesterlövészt nem is olyan egyszerű úgy lelőni, hogy keresztüllövünk az objektíven, mert nagy az esély, hogy csaj az objektívet tesszük tönkre a mesterlövész meg csak kicsit sérül. ja és a klasszikus újratárazást is fel lehetett volna hozni.
  • [NST]Cifu
    Igen, szokványos fordítási hiba.
  • qtab986
  • qtab986
  • JanáJ
    Ebben ugye csak fordítási hiba a billió dollár és igazából "csak" egy milliárd!
    link
  • [NST]Cifu
    Az M113-al sok gond van, ám especiel a mozgékonysága nem tartozik ide. Mármint amíg nem kezdik el túlterhelni, mert az sem az erőátvitele, sem a futóműve nem szereti annyira.
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.08.05. 17:35:29
  • molnibalage83
    Miért? Az M113 alulmotorizált?
  • F1End
    Ez gondolom jobban tudja tartani a lépést a harckocsikkal, mint az M113.
  • SZUsszan
    Össze-vissza érvelsz, már te sem emlékszel mibe kötöttem bele?

-Vietnámba többet lőttek a katonák egy halottra lebontva, mint a második világháborúban. (nem én írtam)
    -Vietnámban 8 év alatt kevesebben haltak meg, mint a 2. VH keményebb hónapjában (te írtad, gondolom a lövedék/halott számok növekedésére egy lefitymálás az újabb kor katonáinak lőszerhasználata felé)
    -Felesleges összehasonlítani egy globális, hatalmas hadseregek közvelten összecsapásaiból álló háborút egy lokális, gerilla háborúval. Akkor inkább már a partizánok elleni harc statisztikáit vessük össze Vietnámmal (én írtam)
    -Bezzeg a TET offenzíva

Most akkor mit akarsz kihozni belőle? Sokat lőttek kevésre. Pont és kész.

Ezzel egyet értek.

Most minek veszed elő azt, hogy a Tet mennyi idő alatt mennyi ember életébe került, ha előtte meg te mondtad a 8 év alatt kevesebben mint egy hónap alatt? =)

Érted én tudok azonosulni minden igazsággal, csak nehezen tudom követni most mit akarsz kihozni.

Utoljára szerkesztette: SZUsszan, 2016.08.05. 16:13:52
  • molnibalage83
    És ez miben releváns a vita szempontjából?
  • fonak
    A Tet egy propagandagyőzelem volt a vieteknek, nyilván nem hitték ők sem, hogy felülkerekedhetnek. Az amcsi közvéleményt viszont sokkolta.
  • molnibalage83
    Rakéta elkerülő manőverekről.
  • [NST]Cifu
    A KNDS a már egyesült KMW / Nexter cég neve.

A KMW nem nagyon gyárt(ott) löveget, a Nexter, illetve az abba tartozó GIAT igen. Az AMX-30 105mm-es lövege nem volt rossz, de túl későn jött az L7 után, és az L7 sokkal rugalmasabb volt, így nem rúghatott mellette labdába. A CN-120/26 löveg, ami a Leclerc-ben van a 120mm L/44-es Rheinmetall löveg felett teljesít valamivel (igaz hosszabb, L/52-es csővel), de az L/55-ös alatt, mivel pedig nem sokkal az L/55 előtt jött ki, így inkább ahhoz kellene mérni...

Amiben viszont a Nexter előnyben van, az a 40mm-es CTA gépágyúja, ami innovatívabb, mint a Rheinmetall saját 30mm-es gépágyúja.

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.08.05. 12:31:35
  • molnibalage83
    Húha, az megban, hogy néhány napos hadművelet alatt a 10%-ot meghaladó veszteség = katasztrofális?
    A lengyel partizánok meg mennyi ideig is működtek? Az ő veszteség mutatójukat nem ismerem.

Ma ilyen trollkodós napod van....?
  • SZUsszan
    Húha, részt vett a Tet offenzívában összesen kb. 1.5 millió ember.

Ebből mennyi halt meg? 100.000?

A lengyel partizánok összes vesztesége is kb. ennyi volt. És akkor nem beszéltünk a szovjetekről.
  • molnibalage83
    Kivéve amikor nem. Tet offenzíva és más nagyobb csaták is voltak.
  • JanáJ
    Vagy hogy Hans az ismétlő puskájával kevésbé szórta az olmot, mint Johny a Minigun mögül. :-)
  • JanáJ
    A II. VH-ban már voltak sorozatlövők szép számmal, kérdés mennyi lőszerrel és meddig bírták. Vietnámban mindenki sorozatlövővel nyomult egy dzsungelben ahol minden bokor alá vietkongot képzeltek. Ha választhatsz, akkor te is inkább szétlősz valamit, mint hogy odamenj megnézni. Asszem az On the spotban volt Afganisztán kapcsán, hogy egy hegyet a Millió doláros domboldalnak hívtak, mert annyi ólmot, bombát, aknát lőttek el már rá. :-)
  • SZUsszan
    Érdekesen gondolkodtok. Az megvan, hogy az egyik esetben gigantikus seregek csaptak össze a felszínen, nyílt háborúban, a másikban mega bozótosban voltak kisebb-nagyobb csetepaték elszórva. Lényegében gerilla háború volt?

A második világháború partizán vs németek veszteségeivel értelmesebb lenne összehasonlítani Vietnámot.
  • fade2black
    lehet/vszeg megveszi a rheinmetal löveg gyártó részét.

HPASP: "Ismét pörög a jó öreg hidegháborús lemez..."
    Évtizedes káposzta evést lehetett vele indokolni, agyak, média... rá vannak állva. Politikai szempontból hibátlan, ahogy a cikk is.

• molnibalage83
    A KNDS csinált valaha a világ élvonalába tartozó hk. löveget, mint a Rheinmetall sorozatban 30+ éven keresztül?
  • Hpasp #76131
    Sz-400 ezred települt 2 osztállyal Feodosia-ba, a Krím félszigetre.

Ismét pörög a jó öreg hidegháborús lemez...
  • _rudi
    Francia-Német-Lengyel

A Lengyelek most jelentették be hogy csatlakozni kívánnak a projekthez.

• [NST]Cifu
    Az, hogy a gyártó cégek egyesülnek, nem következik, hogy a hadseregek is a céghez fognak idomulni rövid távon.
    Igazából nehéz megmondani, hogy fog kinézni a cég portfóliója a jövőben, hiszen vannak keményen átfedések (Leclerc - Leo2, VBCI - Boxer, Ceasar - Donar, stb.).

Az azonban valószínű, hogy a jövőben az új francia-német cég fogja a katonai fejlesztéseket véghezvinni a két országban. A Leo3 néven emlegetett harckocsi lehet az első fecske...

És itt kezdődik a kérdések sora. Tudniillik Németországban megosztott munka volt, a Rheinmetall végezte a lövegek, lőfegyverek fejlesztését, és a KMW a járművekét. A két cég végezte közösen a Leo1, Leo2, a Boxer és a Puma munkálatait, meg még kismillió más programét. Na most ha a KNDS-nek (KMW-Nexter Defense System) a házon belül ott lesz a saját lövegekkel foglalkozó részlege, akkor nincs szüksége a Rheinmetall-ra...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.08.05. 07:14:45
  • ximix #76128
    HPASP-nak egy kis archiválni való :)

• molnibalage83
    És Vietnámban 8+ év alatt volt annyi halott, mint a II. Vh egy keményebb hónapjában. Hát izé....
  • Palinko
    attól még beszédes. amit írsz megértem, de akkor is rohadt eltúlzott ez a szám és most is ilyen számokkal dolgoztak irakban is, pedig ott még dzsungel sem volt... a 2.vh-ban még elvoltak 20-25 ezer lőszerrel/ember azért látod magad is a tízszereződést, pedig a 2.vh-ban is használtak géppuskát...
  • molnibalage83
    Erre minden esély megvan.
  • aksurv2
    Mesterlövész nem lő fedezőtűzet lefogó tűzet, nem használ géppuskát. Viszont egy szál m40-el nem fog harcálláspontot megvédeni több száz rohamozó katonától. Egész más lenne szám, ha a mesterlövész statisztikájába beleszámítana kivonáskor fedezőtűzet lövő minigun lőszere. Körte és az alma összehasonlítása.
  • fonak
    Aha, akkor viszont a Leo3 az már francia-német közös projekt lesz.
  • molnibalage83
    Miért rendszeresítenének? A Leclerc bőven Leo2A5 ekvivalens vagy akár felette is van. A Leo3 is előbb utóbb jönni fog. Semmi értelme nincs a Leclercet lecserélni egy azonos generációs hk-ra.
  • fonak
    Hát abból amit Cifu írt, az következik, hogy a franciák is Leo2-t fognak majd rendszeresíteni a jövőben, ha jól értem. Az AMX-56/Leclerc meg szintén egy olyan francia fegyver, amit nem nagyon sikerült eladni, akárcsak a Rafale-t.
  • molnibalage83
    Leclerc?
  • fonak
    Ez azt is jelenti, hogy a Leclerc megy a kukába, a Rheinmetall pedig nem fog lövegeket gyártani?
  • aksurv2
    https://www.youtube.com/watch?v=Y90UPLLo6nY
  • aksurv2
    Drill rifle. M1 Garand Tökéletes fegyver egyensúlya ezért alkalmas erre.
  • _rudi
    CIFU írta: "Tehát aktív védelemmel fog rendelkezni az RPG-k ellen"

Erről jut eszembe: megjelent az első kép a Rheinmetall Boxer aktív védelemmel ellátott változatáról