95001
-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
_rudi #76355 Karcsi = Carlo? -
#76354 Mert rájöttek, hogy a belső tér iszonyatosan sokban gerül a gép méretét nézve.
Mer sikerült szuperszonikus gépet építeni a fegyverek légellenállásával is. -
#76353 Nemrég még arról volt szó, hogy az AAP bezár, erre tessék. :)
Miután szakmai indokokkal sokan támadták az Ausztrál kormány fegyver beszerzéseit, az ottani politikusok meghúzták hogy bárki (független) bármit ír ebben a témában, azt büntetőjogilag előveszik. Karcsival még előtte beszéltem, akkor még nem tudta hogy bezárjon, vagy csak ne írjon a jövőben erről...
Amúgy ez egy 5-éves cikk, csak mostanában még jobban bele ásom magam a 60-as évek USA légvédelmébe.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Az megvan, hogy az F-106A Delta Dart 1988-ig rendszerben állt?
Az megvan, hogy a SAGE AVR 1983-ig rendszerben volt?
Végén már a VSz-től szerezték be az elektroncsöveket a NORAD AN/FSQ-7 számítógépeibe, mer nyugaton már senki sem gyártotta!
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.08.14. 14:04:27 -
#76352 Mert rájöttek, hogy a belső tér iszonyatosan sokban gerül a gép méretét nézve. -
#76351 Nemrég még arról volt szó, hogy az AAP bezár, erre tessék. :)
Ami nekem a legfélelmetesebb az egészben az az, hogy az 1950-es években folyamatosan belső fegyvertérben gondolkodtak. Majd az F-4-től kezdődően hirtelen külső fegyverfüggesztés lett a "divat"... -
#76350 Jó kis történelmi összefoglaló, ami tán igazságot szolgáltat az amúgy méltatlanul lebecsült Falcon-nak. -
#76349 Mindkettőre lehe jó. Átmegy a hőcserélőn és utána a törzs mellett is. Bőven annyival nagyobb a levegő tömegáráma, hogy erre is teljen. A hőcserélő után gyak. szinte semmivel sem melegebb a levegő, a hajtóm hulladékhőjéhez képest semelyik rendszer hűtőteljesítmény igénye labdába nem rúg... -
_rudi #76348 Hát nem tudom....
Az F-16.net-en azt írják hogy ezek egy levegő-levegő hőcserélőhöz vezetnek aminek a kiömlő nyílása a futóakna ajtó előtt van.
Holland F-16 megbontva. Látszik a hőcserélő
A kiölőnyílás a futóakna ajtó előtt.
-
#76347 A beömlönyilás felett a két kisebb nyilás a hajtőmű és a boritás közé vezeti a levegőt hüteni
A felesleg meg a törzsféklap és a hajtömű közti nyiláson távozik ill. a utánégetőtér kis furatain hüteni a lemezeket és táplálni az égést.
Persze amikor a Falcont tervezték még nem az IR kép csökkentése volt a cél, pusztán a technika végelme -
_rudi #76346 Lehet hogy így van, de egy kép - vagy egyéb forrás - sokat segítene alátámasztani mindezt. -
#76345 Ez már az F16-osnál is hasonloan meg volt oldva -
_rudi #76344 Ha már F-35 IR kép... sokáig nem értettem minek van a szárny alsó felületén a szárnytőhöz közel az a plusz beömlő.
Aztán láttam ezt a képet és megértettem.
A hajtómű és a sárkány egy hideg légáramlattal van elválasztva egymástól azért hogy elkerüljék a sárkány felmelegedését. Ügyes...
A levegő itt távozik (látszik a rés a sárkány és a fúvócső között)
-
#76343 Emm... A 2016-os felvételt egy olyan rendszerrel készült, amelynek az IR érzékelőjének felbontása 1280x720.
A 2010-es felvételnél használt típusnak az IR felbontása 640x512.
Én erre a fejlődésre gondoltam. A 90km-es felvétel amúgy tényleg szép!
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.08.13. 11:53:43 -
#76342 Nono, a két videó között azért igen nagyon nagy torzítást okoz az, hogy az egyik 480p a másik meg 1080p. Naná, hogy részletgazdagabb elég a feliratokat megnézni. A farnboroghi videó és az új között így nézve sok difi nincs. Letöltsem és lekonvertáljam 480p-re a videót?
Viszont az másik F-35-ös videón hidaltam le, hogy 90 km-ről milyen képet adott a IR kamera zoomal. Beszarás.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.08.13. 11:39:04 -
#76341 Na még egy kis F-35:
A Lockheed már egyszer kapott 625 millió dollárnyi extra költségtérítést az LRIP 9 gépekre. Azóta újabb 1 milliárdot költött a megállapodásban szereplő költségeken felül, amit a JPO-n kvázi be szeretne vasalni - és ezt jóvá is hagyták.
Az LRIP-9 tartalmaz 41db F-35A-t (USAF: 26, Izrael: 7, Norvégia: 6 és Japán 2), 12db F-35B-t (6-6 az USMC és a Royal Navy számára) és 2db F-35C-t az US NAVY számára. Vagyis összesen 55db gépet. Vagyis átlagosan 29,5 millió dollárral drágább a gépek vételára, mint aláíráskor azt számolták. Ez annak fényében "mókás", hogy egy hónapja még melldöngetve mondták az újságíróknak, hogy az LRIP-10 aláírásánál az F-35A ára 100 millió dollár alá ment. -
#76340 F-35B a FLIR videóján:
Viszonyítás képen itt van a ma már 6 éves felvétel, amelyen az F-22A is látható. Érdemes összevetni, hogy mennyit fejlődött a civil hőképalkotás ennyi idő alatt:
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.08.13. 11:10:33 -
#76339 -
#76338 -
#76337 Nem DIRCM, csak irányított modulált zavaró. -
#76336 Orosz DIRCM.
-
#76335 F-117A kis magasságú bevetésre lett tervezve, egy utasszállító Boeing simán lenyomja az utazómagasságát...
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához! -
millerius #76334 Pedig egyrészt sokkal inkább csupaszárny, márcsak azért is, mert az F-117 nem az, egyértelműen elkülöníthető rajta a törzs és a szárnyak. Másrészt a 117-nek sokkal erősebb a szárny-nyilazása, ami nem a magassági repülés irányába mutat - a B-2-vel ellentétben. Az ilyen erősen nyilazott szárnyú gépek is fel tudnak ugyan jutni nagy magasságba, de mint írtam csak utánégetéssel, és rövidebb üzemidőre. Nem tudom, hallottad-e már, pl. a MiG-21is feljuthatott 20 km-re, (vagy elérhette az M2.05 sebességet is), de utána azonnal irány haza, a számított elméleti max rep ideje 2óra 3 perc volt, gyakorlatilag viszont nagyon ügyes pilóta volt aki 70 percet ki tudott vele repülni - ha volt olyan egyáltalán. És ez "üresen", minden harci teher nélkül értendő! Tehát az erősen nyilazott kis felületű szárny nem magassági és nem is távrepülésre való (pláne egy olyan nagy légellenállású bumszli törzzsel, ami az F-117nek van - nézz meg egy elölnézeti fotót vagy rajzot). -
#76333 szerk:
A GBU-53/B-ben már van link16? Akkor így már világos. Ezt még nem ismertem.
Utoljára szerkesztette: VO101Tom, 2016.08.12. 15:42:07 -
VO101_Mate #76332 GBU-53/B (vagy más nèven SDB II), bár mèg csak most "jelenik meg". (ès "csak" 250lbs). -
#76331 A B-2-nél a mozgó célpont stratégiai jellegéből kb. zl. szintű menetoszlop, hajó, vagy vasúti szerelvény méretű cél lehet, nem fog magányos harckocsikra 15 km magasan egyesével lövöldözni. Ezt az F-35A csinálja majd. Ezt a saját radarjával tudja, de alapvetően a B-2 stratégiai szintű fix célok ellen van. Fix radarok, repterek, vezetési pontok, stb.
Az F-35A-n és taktikai gépeknen van TGP és mozgó cél alapvetően CAS-nál van.
Az újabb gyártású JDAM-ek (nem LJDAM) képesek mozgó cél ellen dolgozni. JSOW dettó. A JASSM esetén asszem kétutas kapcsolat van/lesz, nem is egyutas.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.08.12. 15:07:47 -
#76330 Ezeket ismerem, a LJDAM az egy lézeres irányítófejet kapott JDAM, ugyanezt nevezik DAMTC-nek is. De ezeknél mozgó célhoz ugyanúgy lézeres célmegjelölés kell, mint a sima LGB-nél (annak minden hátrányával és előnyével együtt)*. A B-2-esben viszont nincs TGP, szóval ott mai napig csak JDAM van fix célra.
*Én legalábbis nem tudok olyan JDAM-ról, aminél oldás után upgradelhető lenne a célpont koordináta - persze ettől még simán létezhet :) , azért kérdeztem hátha te tudsz ilyet. -
JanáJ #76329 Na most nekem ez szemre nem ilyen tiszta. Nem sokkal csupa szárnyabb a B-2 az én laikus szememnek mint a 117-es. :-) -
#76328 Nem. COIN környezben mindig van TGP is a gépen. A gép GPS helyzetéből és a TGP irányszögéből vagy a SAR radarképből lassú célok esetén pl. hajó vagy menetoszlop - GPS koordináta számítás van és a bomba után küldik data linken.
Más ötletem nincs, hogy hogyan dolgozhatnak mozgó célra. Még, ha tévedek a műszaki megvalósítást illetően, a képesség akkor is létezik.
LJDAM-mal motorcsónkra és 100 km/h-val haladó célra is dolgoztak lőtéren és asszem már élesben is talán. Működik.
Ez éppen tíz éve volt.
Lásd itt. -
#76327 Ez ma is így van nem? A JDAM csak fix célok ellen alkalmas, mivel a GPS koordinátát oldás után már nem tudja frissíteni. A mozgó célok ellen a LJDAM jó, de annak meg ugyanúgy kell lézeres megvilágítás a végfázisban, mint az LGB-nek. -
#76326 Az F-117JDAM-et tudtomaml csak az AF után kapott éleseben legfeljebb Irakban és Afganisztánban használhatta, ha járt ott egyáltalán a gép.. -
millerius #76325 Persze hogy mehetne, ha nem ilyen nyílhegy-szárnyai lennének, de ilyen sárkánnyal nagy magasságot elérni csak utánégetővel lehet, az meg az F-117-en nincs, de ha lenne is, az kissé iszákos üzemmód, ami egy ilyen sárkánnyal drasztikusan lecsökkenti a hatótávot.
Tudod, a nagyi, a kerék meg a villamos esete.... -
JanáJ #76324 Értem mit nem értek, hogy össze mostam a LGB/JDAM (lézer/GPS) vezérlést. Azt hittem csak GPS-est dobált ez a két gép.
A B-2-es prezit elolvastam és ezt végre - talán - fel is fogtam. -
JanáJ #76323 Az E2C-s fiúk piros pontot kaptak a múltkoriért: link -
#76322 Mert a JDAM 1999-ben csak fix célok ellen volt alkalmas. Ahhoz viszont nem kellett VID és TGP sem. A B-2 az oldási pontig repült és leoldotta a bombát, ami a végfázisab korrigálva elcsapta a célt. A külön széség, hogy az F-117 egy áthúzásban egy célra képes bombáz vezeti. A B-2-nél minden bomba önállóan megy rá a célra. Egy B-2 képes lenne pl. gyakorlatialg egész Százhalombattát romba dönteni, vagy egy áthúzással az összes budpaesti Duna hidat, mert a JDAM miatt szimultán célleküzdés van. A JDAM-mal iszonyatosn nem nuki tűzerőt kapott a gép. -
#76321 Akkor a B-2 miért / mivel tudott magasan operálni?
JDAM - GPS irányítású bombákat dobált, de ezt már linkeltem 1x
Tessék olvasni!
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.08.12. 12:45:17 -
JanáJ #76320 Köszi, de értsd meg, hogy van akinek - nekem pl - nem egyértelmű. ;-)
@millerius: Ez ok, de ettől még mehetne magasan kis távolságra is. Ahogy a normál gépek is játszanak a magassággal (Hi-Lo-HI) más okból.
@HPASP és Molni:
"F-117A alapvetően optikai célzású hagyományos bombákat hordozott, úgyhogy viszonylag alacsonyan kellett repülnie."
"LGB a másik szűk km., amit elfelejtettem. 6-8 km felett az akkori FLIR és TGP mellett elég érdekes lett volna operálni..."
Akkor a B-2 miért / mivel tudott magasan operálni?
-
#76319 Aki meg lusta olvasni, annak:
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!B-2A concept
F-117A concept
B-52H/B-2A/F-117A flight envelope
-
#76318 Na igen, aaz LGB a másik szűk km., amit elfelejtettem. 6-8 km felett az akkori FLIR és TGP mellett elég érdekes lett volna operálni...
Mondjuk ekkora magasságból freefall nuki bomba szórása is elég vicces, kemény célok esetén bár baj lehet. -
#76317 Ezt érdemes olvasgatni a témában:
www.dtic.mil/cgi-bin/GetTRDoc?AD=ADA464771 -
#76316 Az F-117 miért nem olyan magasan bóklászik mint a B-2? Lopakodónál a 60k az ideállis, nem (értsd minél magasabb)? Vagy a 117-es sárkánya nem volt elég a nagyobb magassághoz?
Mert eleve nem arra tervezték. Amikor a Stealth ötlet előjött (érdekes módon pont a P14 megjelenése miatt), alapvetően 3 koncepciót dolgoztak ki:
- kis repülési magasságú (nuki) csapásmérő -> ebből lett az F117A
- nagy repülési magasságú (nuki) csapásmérő -> ebből lett a B2
- nagy repülési magasságú szuperszónikus (nuki) csapásmérő -> ezt meg sem próbálták
- közepes repülési magasságú támogató -> ebből lett a Tacit Blue amit később kukáztak
F-117A alapvetően optikai célzású hagyományos bombákat hordozott, úgyhogy viszonylag alacsonyan kellett repülnie.
99-ben alapvetően magassági elkülönítést alkalmaztak:
- F-15C mid-high 30’s
- F-16CJ 20’s
- F-117A below CJ’s mainly above 15kft
- B-2A way above everyone
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.08.12. 12:08:54