Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Nem kötözködés, de egy Tomahawk is elmegy alacsonyan és gondolom nem lassabban, mint ezek. Igaz azt nem bárhonnan indítod. Na mind1, kicsit túlbiztosítják magukat miközben megy a sírás, hogy nincs pénz. Kb csak nekik van ilyen képességük.
molnibalage83
Nem árt, ha ezeket minél közelebbről és rejtve indítod. A mai korszerű légvédelmi rendszereknek annyi tűzcsatornája és rakétája van, hogy máshogy nem megy...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

Szerinted még őket küldenék? Nem lenne elég a cirkáló "rakéta"/drón/lopakodó kombó?
molnibalage83
Az, hogy az ODS óta nem volt low level behatolás nem jelenti azt, hogy egy talpig vasban felállt full IADS ellen ne lenne rá szükség.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

Amit mondtok az alapján megint nem értem. Azt tudom, hogy már nem csak nukit potyogtat, de azt nem, hogy azt már nem is. Nem értem mi a töknek akkor. Annyival tudd többet egy F-15-nél hogy messzebb megy. A B-52-es meg elkóvályog 8-900 km/h-val. Alacsonyan meg nem támadnak már senkit, mert arra van más. Kicsit olyan jó lesz az még valamire, meg ha eddig volt akkor nem dobjuk ki érzésem van. Gondolom picit drágábban ad CAS-t mint egy BUFF. :-)
molnibalage83
Az behatolási sebessége bármilyen magasságon M1.0 közeli utánégető nélkül. Nukleáris platfromként már nem is funkcionál cirka 20 éve, holott anno meg csak az volt a feladatköre. A világ változott, a gép is vele.

[NST]Cifu
Alapvetően a fő probléma az, hogy a B-52H upgrade-ek elmaradottak a B-1B-éhez képest. A 62 (plusz 2 teszt) B-1B-k szépen mind megkapják az új AESA radart, Link-16-ot, színes MFD kijelzőket és az EW rendszereik egy része is kap felújítást (van például vontatott ALE-50 csali is).

Az 58 aktív B-52H-k esetén két éve 30 gépre szóló kommunikációs rendszer upgrade indult el, ami azonban pénzügyi megszorítások áldozatául esett, az első gépet 2014 közepén adták csak át, és a korábban tervezett évenkénti 10 gépes felújítási ütemet biztosan nem tudták tartani (ám nem találok forrást arra, hogy halad pontosan. Ugyanakkor például az EW rendszereiket utoljára az 1980-as években frissitették, ez a CONECT programban nem szerepel, de legalább most már képes a CONECT-el felszerelt B-52-es repülés közben digitálisan céladatokat fogadni...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Mit bántanál B-1-el amit a többivel nem tudsz? Mert atomozni nem ezzel fognak. Életszerű, hogy egy B-1 szuperszonikusan közlekedjen? MErt ha nem akkor kb egy cirkáló cucc is mehet.
[NST]Cifu
Itt jönnének képbe az olyan lehetőségek, mint az itt felvázot (fikcionális) B-52J upgrade nyújtana.

molnibalage83
Gyorsabb a B-52-nél és a B-2-nél is. A B-52-ők darabszáma is korlátozott és asszem a belső térben a bombák mennyisége nagyobb, bár a mai PGM mellett a B-52 belső kapacitása is elég még stratégiai célok ellen is.

A B-1-es miért repül még? Mit tud amit a B-2/B-52 nem tud megoldani?
molnibalage83
A B-1 legendásan szar. A 100 gépes flottából cirka 40 gépet azért állítottak le, hogy a többi gép azzal maradjon életben. Így lett ez a szám. Volt 40% alatti időszak is. A B-1B-t kényszerűségből használják, nagyon sok pilóta és üzemeltető körben egyáltalán nem népszerű típus.

(Az F-14 is szép volt a mozivásznon, a karbantartók rühellték...)

[NST]Cifu
A B-1B esetében miért? A gép még csak megközelíteni se nagyon tudta az elvárt 75%-os hadrafoghatóságot azóta, hogy egyáltalán rendszerbe állt.

Egyébként egy érdekesség: a C-21C hadrafoghatósági értéke 100%...

Engem a bone es a buff ertekei leptek meg egy kicsit.

Nekem ezek - a témához hülyének - jó értéknek tűnnek. MEglepett hogy a Raptor csak picit rosszabb a 15/16-oknál és az is, hogy a sugárhajtóműves szállítók "csak" ennyivel jobbak a vadászoknál.
A "spórolás" miatt nem volt pénz a meleg-levegős jégtelenítő aggregátok megtankolására!!!, ezért kiadták a kiskatonáknak, hogy seprűvel kell leszedni a jeget a gépekről. A puhább felével persze nem jött le, ezért a nyeles végével verték le a jeget a vízszintes felületekről. A kormánylapok, fékszárnyak viszont belül méhsejt-szerkezetűek, amire ragasztva van a majdnem papírvékonyságú borítás. Ez a vékony borítólemez minden seprűnyél-ütésnél behorpadt, és ráadásul ugyanazon a pontos azonnal elengedett a méhsejt és a borítás közötti ragasztás, ezzel az adott felületek szilárdsága durván lecsökkent, aerodinamikai erők hatására levált volna róluk a borítás, és attól kezdve a gép kormányozhatatlan. Ez egyetlen módon javítható, komplett egységként ki kell cserélni az adott felületeket - mondanom se kell, hogy ez nem éppen aprópénz!! Ráadásul én úgy tudom, nem is csak egy gépet vertek selejtre.
A finnektől szerintem puszira kaptuk a két Minyót, ráadásul emlékeim szerint jelentős időtartalékkal.
Konkrétan mintha a bal szártövet felrobbantották volna.
Az komoly - amit FB-on olvastam - hogy a 12-es Mig-29-ünk 160 óra után selejtezték, mert seprűnyéllel jégtelenítették? Ha igen, akkor mi baja lehetett? Szana széjjel horpadt? Vagy mitől lett kuka. Nekem scifi a dolog.
RatBaG
passz, csak a forma volt meg. :)

Per Aspera Ad Inferi.

"Hatalmas újítás a bármelyik kézzel használható tárkioldó, kár, hogy ez már az több, mint 60 éves AK-47-en is így volt."

Félreértetted. Ne az angol nevét nézd, hanem a képet.

Azon kívül, hogy kétkezes (mint a 60 éves AK-47-esé is), mutató ujjal is elérheted anélkül, hogy elvennéd a kezedet a markolatról.
Azt viszont bármelyik kezed mutató ujjával megteheted.

Egyébként a fegyver összességében nem tetszik.
Utoljára szerkesztette: SZUsszan, 2016.01.21. 10:34:16

"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás..." -ismeretlen gerilla feljegyzése-

[NST]Cifu
Eöem.... Ezt nem a hadseregeknek tervezték, hanem az amerikai fegyvermániákusoknak. Cserélhető felhúzókar-gomb? Hol láttál ilyet katonai fegyveren? Hatalmas újítás a bármelyik kézzel használható tárkioldó, kár, hogy ez már az több, mint 60 éves AK-47-en is így volt.
Ráadásul ha behajtod a válltámaszt, akkor úgy tűnik, hogy bal oldalról nem fogod tudni felhúzni...
Utoljára szerkesztette: Cifu, 2016.01.21. 08:30:10

[NST]Cifu
Mi-17-es vagy Mi-8T volt? Két Mi-8T-t a finnektől vettünk pár éve, 2014-ben pedig három másikat az oroszoktól. Ezek elviekben repképesek. A Mi-17-esek közül négyet nagyjavítottak 2008-2009-ben, azt nem tudom, hogy azok hogy állnak.

Kiderült mi történt?

"Engine fire" a hivatalos magyarazat, bar ez inkabb tunik robbanasnak.

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

RatBaG
mi a helyzet most a hazai mi17-esekkel, nem földön van az összes?
csak mert 13 óra körül pont a házunk felett fordult meg egy, jó alacsonyan. azt hittem, még álmodom...

Per Aspera Ad Inferi.

molnibalage83
Krisztusom. <#merges2>

Kiderült mi történt?
A jó alatt arra gondoltam, hogy az országuk méretéhez és szükségleteihez képest megfelelő összeget költ fegyverre. Nem a világ béke jóra gondoltam. :-) De szerintem ott is fenttartatja magát a hadsereg. Mint nálunk a vízfej CSak ők jók valamire, mégha ebből apolitika nem is tudott az utóbbi időben hasznol csinálni náluk.
A tavaly juniusi Bear baleset:

//www.youtube.com/embed/qtqYAv5xyTg

molnibalage83
Szerk: Megtaláltam.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.01.20. 13:24:56

Igen ott olvastam elősnek, aztán mentem a Dailyre, mondjuk azt nem tudom mennyire hiteles az az oldal. :)

Mit össze okoskodnak ezen az Origón... <#eplus2>

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

molnibalage83
Minden rendszernek van tesztje, amit teljesíteni kell elfogadáshoz. Ezért nehéz elhinni ezt.

Feltételezem azért tesztelte már legalább egy ember a rendszert éjszaka szóval még így is hihetetlen.

molnibalage83
Én úgy látom, hogy keveredés van a fogalmak körül, hogy éjjellátóval milyen gondok vannak. Az MFD és CRT képernyők fényereje 40+ éve állítható, a többi műszer NVG kompatibilitásával lehetnek gondok, de ezt is nehéz elhinni...

Ez tényleg igaz lehet vagy valaki nagyot mondott? Mert ezt nem hiszem el...

"..because the lights in the cockpit are too bright"

molnibalage83
Az, hogy a helis indítású Stinger mehessen MANPAD tubusba arra van egy halvány esély, de azt sem így rakénűk össze szerintem. Az, hogy te AH-64-ről leszerevle összeraksz egy indítót abban erősen kételkedek...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.01.20. 10:28:54

Valóban van egy ilyen lehetőség vészhelyzetben, hogy a gépről leszerelik a stingert és gyakorlatilag manpadként kilövik?

Tűzmadár akció 1:14:39-től

"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás..." -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Hogy jön ide a jó? Arról beszélgettünk, hogy megéri e anyagilag/gazdaságilag. Mellesleg ha nincs megvalósítható cél akkor az értelmetlen lesz innentől rossz. Tessék a 2.öböl háborúra gondolni, vagy arra ami most Szíriában megy.
Jóba bele ne menjünk mert egy baromi szubjektív dolog. Sztem jó, hogy van ROK legalább a félsziget fele nem szenved, DPRK szerint meg nem jó.

Ez kozgazdasagi kerdes. Van egy adott mennyisegu eroforras (amit a penz jelkepez), es ezt az allam mestersegesen egy bizonyos iparagra forditja. Ha nem forditana mestersegesen a hadiiparra, akkor az eroforras nem elveszne, hanem a piac dontene el, hogy mire forditja. Es a piac jol tudjuk, hogy legtobbszor sokkal hatekonyabb, mint az allam.
Tehat nem, nem teremt munkahelyeket, hanem elvesz munkahelyeket mas, gyakran hasznosabb helyekrol.
Raadasul olyanra forditja az eroforrast, aminek gyakorlatilag nincsen produktuma. Fegyverek keszulnek belole amik jobb esetben megrohadnak a raktarban, rosszabb esetben valakinek a fejere dobaljak. Hasznara senkinek sem valik, ellentetben ha ugyanabbol a penzbol iPhoneokat gyartottak volna.

Valo igaz a vilag eredendoen veszelyes, sok a gonosz ember es meg kell vedeni magunkat. Szoval nem olyan haszontalan a fegyver persze, de nincsen gazdasagi haszna a szuksegesnel nagyobb mennyisegu fegyver gyartasanak.

Egyetlen esetben lehet gazdasagi haszna. Bizonyos gazdasagi helyzetben amikor az altalanos kereslet megzuhan, es nem akarjuk hogy a gazdasag emiatt zsugorodjon, hasznos dolog felporgetni az allami beruhazasokat, legyen akar utepites, akar fegyvergyartas. Las a 29-es gazdasagi vilagvalsag, a New Deal es aztan a vilaghaboru. De most egyaltalan nincs ilyen helyzet. Most minden egyes fegyver valami mas, hasznosabb dolog helyett kerul legyartasra.

Az egyetlen valodi haszon az a technologiai fejlodes, es persze a politikai haszon, ami mindezeket felulirhatja.
Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2016.01.19. 22:56:17

molnibalage83
Az még kevesebb pénz.

Nem állítom, hogy amit az amcsik csinálnak az jó, mert szerintem most a ló tuloldalán vannak. Korábban elvoltak magukban mint most Kanada, aztán világháborúztak, aztán Hidegháborúztak, aztán meg mint az utolsó hegylakó nem bírtak mit kezdeni magukkal és keresték a bajt. Nem állítom, hogy megéri háborúzni, de mondjuk iskolával, meg naperőművel nehéz rákényszerítened az akaratodat másra. És a mindenkori nagyhatalmak mindig militánsabbak voltak. Én csak azt mondom, hogy a katonai potenciálba fektetett dollárok egy része visszajön, még ha nem is hozza ki nullára a dolgot.
Az amerikai fegyveres erők és a fegyvergyártók meglehetősen gyakran jönnek elő ezzel az érvvel, de ez több ponton is sántít. Röviden összefoglalva a helyzetet:
Az egész "XYZ" élénkíti a gazdaságot alapvetően a Keynes közgazdasági elméleteire vezethető vissza. A lényeg röviden az, hogy ha "szétszórsz" egy kis pénzt a gazdaságban, akkor akikhez ez eljut, szintén költekezni fognak, akikhez ebből pénz jut szintén és így tovább. Így mindenkinek több munka és több termék jut, s mindenki boldog.
A probléma ott kezdődik, hogy ez nem, vagy legalábbis nem teljesen igaz. Az állami költekezés nem, vagy csak bizonyos körülmények fennállása mellett indítja be a gazdasági növekedést, sok esetben pedig inkább káros.
Ha legfőbb probléma, hogy ha ez a tényező 100%-ban igaz is lenne, nincs semmilyen érv, ami a mellett szólna, hogy ez a költekezés csak a hadseregen keresztül lehetséges. Bár lehet, hogy meghatározható lenne egy optimális elosztás, mely alapján X% -át a legjobb, ha a haderőre költjük, de alapvetően az elmélet alapján teljesen mindegy, hogy iskolákra, naperőművekre, autópályára vagy űrkutatásra költjük, a hatása mindegyiknek ugyanaz.
direkte egyszerű/rövid pldaval.
legyártják a bombát/lőszert... -> ledobják/ellövik... kifizették lett belölle por és hamu. gépek sokkal többet repülnek -> "fölösen" újakat kell venni, többet kell szervízelni, sokkal több üzemanyag... =sok pénz
gyárthattak volna a pénzből vasutat, metrot, építhettek volna belölle egyetemet, korházat... vagy épp atomerőművet, naperőművet vagy épp megtámogathatták volna az űrkutatást, önvezető/elektromos autós projekteket... Ugyanúgy rengeteg ember dolgozna, sok embernek adna tartósan munkát...

Én azt látom, hogy ahogy US háborúzik úgy gazdaságilag nincs értelme háborúzni.

Félre értesz. Nem arra gondoltam, hogy külföldre adják el, hanem arra, hogy mennyi pénzt ölnek a saját hadiiparukba. Mennyi ember dolgozik benne. Kb mint az autógyárak. Az hogy mondjuk a Lockhed mennyit keres ezen, az már más kérdés. De van egy szükséges rosszad (hadsereg) ami nem csak viszi a pénzt, de munkahelyet is teremt, stb. Hogy összességében plusszos-e a fejlesztés, azt nem tudom.
[NST]Cifu
Félreérted. Az a pénz, amit például HMMWV használata helyett MRAP-ra költöttek, azt más programoktól vették el.

Ezen kívül fizettek egy nagy csomó pénzt különféle (nem Amerikai) cégeknek, hogy az Iraki infrastruktúrát megtámogassák (a közvetlenül Iraknak adott pénzen kívül), lásd például a honvédség kivont T-72-eseinek felújítása és Irakba szállítása. Ezek a pénzek nem az amerikai gazdaságot támogatták.

De ha nem lenne se FCS, se MRAP, se halál csillag, az visszavetné a gazdaságot. Mondjuk nemtudom összességében pluszban vannak-e vele.