95001
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Hpasp #77275
    Mistral (ez mondjuk elég vitatható).

Mistral nem rossz cucc. Viszonylag zavar védett (90-es évek szintjén), extrém gyors rakéta, lézeres közelségi gyújtóval.
    MCP-vel együttműködve szerintem az összes környező ország pilótáját elrettentheti az alacsony támadástól.
    Persze kevésbé mobil mint a volt VSz cuccok, de hát a kékek eleve védelemre voltak berendezkedve...

A beszerzett mennyiségre sem lehet panasz.

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.09.24. 18:22:11
  • fonak
    Akkor még legalább voltak beszerzések: BTR-80, aztán már a Horn-kormány idején T-72 (az más kérdés, hogy a fehéroroszoktól sikerült teljesen dilettáns módon összeválogatni őket - elhozták az első két sort, a változat szerint oszlopokba felállított gépek közül, legalábbis a legenda szerint:)), Mistral (ez mondjuk elég vitatható). Azóta Gripen és kb. semmi más, csak leépítés (a BTR-ek közül is csomót már kivontak pár évvel később (asszem a még létező határőrségre lőcsöltek rá egy nagyobb adagot, de nekik nem kellettek, ott rohadtak szét Szentendrén ha jól tudom), meg persze a 72-eseket is majdnem mind).
  • Hpasp #77273
    Természetesen tudom hogy a Metisz-M gyakorlatilag csak exportra került, mivel akkoriban a drágább Kornet garantálta az Abrams elleni eredményességet, másrészt SzVSz az MH alakulatainak elég a környékbeli országok elleni hatásos képességgel bírni.

A Für Lala féle beszerzésekből SzVSz a Metisz-M jobban kiállta az idő próbáját mint a MiG-29.
    Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.09.24. 17:55:43
  • Hpasp #77272
    Amire én utalni akartam, az egy félszeg állítás, mely szerint "elég komoly" a rendszerben. Na ez egy olyan dolog, hogy ja, a Metisz mondjuk az 1990-es évek legelején még valamennyire életképes volt. Ma nem az. Pláne nem komoly. Nem is véletlen, hogy az oroszok ezt adták, és nem a Kornet-et. Ahogy a T-72-eseknél is a szana-szét javított, de ERA nélküli változatokat kaptuk meg. Szóval nem véletlen, hogy a Metisz van, de büszkék ne legyünk rá - okkal kaptuk ezt (az oroszokra nem jelent veszélyt, élvonalbeli harckocsijaikon ott a STORA-1, ami kiüti a Metisz-t.

Nem teljesen értem miért írod le a 9K115-2 Metisz-M -et.
    Tandem feje átvisz mindent ami ERA mögött van, ERA nélkül meg van valami 800mm a tandem fej teljes páncélátütése.

A környéken szerintem ez minden harckocsizót elgondolkoztatna...
    ... és nem a sivatagban vagyunk, Európában ritka a 2km -es lőtávolság, a fasorok sokkal gyakrabban szegdelik a terepet.

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.09.24. 17:39:14
  • Lacusch69
    .
    Utoljára szerkesztette: Lacusch69, 2016.09.24. 16:00:00
  • Berkut111
    Egy igazi Harcos.
  • aksurv2
    Amerikában nagyon régi hagyománya van a hosszú távú lövészetnek és a Wimbledon Cup a legnagyobb presztízzsel rendelkező trófea. Wimbledon cup
    Carlos Hathcock egy fejezetet szentel neki a könyvében.
  • Hpasp #77268
    9K111 Fagot
    70...2000m lőtávolság
    400mm páncéltörő képességgel (ERA elvileg megfogja)
  • Hpasp #77267
    9K115-2 Metisz-M áll rendszerben.
    80..1500m lőtávolság
    tandem fejes (lebontja az ERÁ-t), 460mm páncéltörő képességgel

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.09.24. 10:01:33
  • fonak
    A Metis és a Metis-M is rendszerben van a honvédségnél? Mert elég nagy különbség van a kettő között, legalábbis a wikipedián szereplő adatok szerint.
    A Fagothoz és a Konkurshoz képest miben jelentett előrelépést egyáltalán? Irányítási rendszer az ha jól nézem, ugyanaz gyakorlatilag. Átütőképességben? Ha jól látom a Konkurs-M (igaz nekünk az nincs gondolom, csak 91-ben jelent meg) és a Metis-M egy kategória ebben. A Fagot tényleg gyengécske.
    Utoljára szerkesztette: fonak, 2016.09.24. 09:44:56
  • [NST]Cifu
    Aktive shooter videóban fedezékkel kapcsolatban egy rendőrségi videóban láttam ezeket, csak nem találom.

Ha megtalálod rakd már be légy szíves, tényleg érdekel, mert ellentmond annak, amit eddig tudtam erről...

Nem igaz. Illik bármit kölcsön adni, nyilván egy versenyre összeállított cuccot csak nézegetsz, az irányzékhoz meg alapból soha nem nyúlsz más fegyverén.

Biztos van ilyen is, én általában nem ezzel találkoztam, hangsúlyozom, sportlövészeknél, sportlőtéren, puskák, sportpisztolyok terén.
    Az más, amikor valaki kihoz a lőtérre valami hobbifegyvert, ott tényleg igaz, hogy bárkitől el lehet kérni a fegyvert - és hogy nem piszkáljuk az optikáját / irányzékát.

A precíziós lövők mesterlövész v. jobb fegyverekkel 800-1200 m-re lőnek.

Annyiból igazad van, hogy van ilyen is. De ez egy erősen speciális sportág a sportlövészeten belül.

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.09.23. 22:23:06
  • [NST]Cifu
    Szerintem ebben (Metisz) nagyságrendekkel előrébb vagyunk, mint szinte bármilyen más fronton. A Griffek és a KMZ talán az össz kivétel.

Ettől még a Metisz nem komoly pct. rakéta....
  • [NST]Cifu
    Öööö, most MH pct képességet tárgyalunk???

Sajnos a munkaidőmbe most nem fért bele bővebb kifejtés.

A Metisz-M alapvetően egy szükségmegoldás volt. Hajdan a Fagot, majd Konkursz képviselte a páncéltörő rakétákat. A probléma az volt, hogy elavultak, kellett egy modern pct. rakéta. A szovjetek elő is álltak vele, ez volt a Kornet. A probléma az ára volt. Nem lehetett minden Fagot és Konkursz rakétát kiváltani. Jött az ötlet, hogy akkor kell egy egyszerűbb és olcsóbb alternatíva. Jött a Metisz, említett hátrányokkal (meg olcsóbb optika, egyszerűbb irányítórendszer, stb.).

Amire én utalni akartam, az egy félszeg állítás, mely szerint "elég komoly" a rendszerben. Na ez egy olyan dolog, hogy ja, a Metisz mondjuk az 1990-es évek legelején még valamennyire életképes volt. Ma nem az. Pláne nem komoly. Nem is véletlen, hogy az oroszok ezt adták, és nem a Kornet-et. Ahogy a T-72-eseknél is a szana-szét javított, de ERA nélküli változatokat kaptuk meg. Szóval nem véletlen, hogy a Metisz van, de büszkék ne legyünk rá - okkal kaptuk ezt (az oroszokra nem jelent veszélyt, élvonalbeli harckocsijaikon ott a STORA-1, ami kiüti a Metisz-t.
  • aksurv2
    Én ezt nem csinálom, de vannak ilyen versenyek is. Ez azért elég realisztikus.
    https://www.youtube.com/watch?v=jCHE4xq2Lio
  • aksurv2
    Nyilván. De ezek a készségek működnek a valóságban, ráadásul sok "sportlövő" aktív. TEK KMZ MEHKTA. Pont a versenystressz miatt lövik ők is. Katonák rendőrök 90 %-át nem lehet ezeken versenyeken elindítani, életveszélyes lenne. IDPA-nak kifejezetten deklarált célja, az éles önvédelemhez való készségek fejlesztése. Olyan országban találták ki ahol a lövők, csak a JHP lőszert cserélik ki FMJ re, felrakják fülest szemest, minden más változatlan az EDC hez képest.
  • JanáJ
    A sportlövők "játszanak" a katonákhoz képest. Ők ráfeküdnek egy dologra, a lőkészségre és pont. Nem lő rájuk senki, nem kell felszerelést cipelni, rádiózást, navigációt, harcászatot tanulniuk. Több idő/energia jut e lővészetre. Ezzel nem leszólóm őket, csak szerintem ég és föld a kettő. A te példáddal élve a sport lövők a Forma-1 a katonák a Rally. :-)

(Pont egy ilyen Shadow-val szemezek, csak airsoftban )

• JanáJ
    Értem, hogy rövid a karja, de legalább van.
  • aksurv2
    ""Valahogy ellentmondást érzek az erőben, az állításod az volt, hogy az 5.56-osnak brutális stophatása van közelharcban. Illetve hogy az 5.56-os két réteg könnyűszerkezet megfogja, míg a 9mm-est csak öt...""
    A kettő összefügg. Közelharcban 5-10 m belül onyan erők hatnak a lövedékre, hogy mellkast eltalálva gyakorlatilag sprén szintig szétszakad. Két ilyen találat 4000 KJ erő ez gyakorlatilag bárkit levisz. Ugyanez van falnál az első falon szétszakad szakit bele egy nagy lyukat utána törmeléket már meg fogja következő fal. 200méternél lelassul annyira, hogy nem törik onnan már szépen lyukaszt. kilences pedig szépen át megy az egyik fal után a másikon, minimális energialeadással. Aktive shooter videóban fedezékkel kapcsolatban egy rendőrségi videóban láttam ezeket, csak nem találom.

Svájc egy svájci lövésszel beszélgettem, annyi fegyverre volt, hogy csak néztem, és nagyon profin tolta.

""Éppen ezért sportolók nem is szívesen engedik meg, hogy idegen lőjjön a puskájukkal, nehogy elállítsák a saját magának belőtt irányzékot.""
    Nem igaz. Illik bármit kölcsön adni, nyilván egy versenyre összeállított cuccot csak nézegetsz, az irányzékhoz meg alapból soha nem nyúlsz más fegyverén. Én igy próbáltam ki rengeteg fegyvert közte olyan kuriózumokat mint 1896 mauser c96.

""Öööö, a harcászatban a sportlövőknél jóval messzebbre lősz.""
    Nem igen.
    A precíziós lövők mesterlövész v. jobb fegyverekkel 800-1200 m-re lőnek. A nekik kifejlesztett match lőszereket használják a rendőrségi mesterlóvészek. itt azért keményen repkednek a milliók, a legdrágább sport.

Egy IPSC puskás verseny 1-300 m közötti távolságól szól. Az IPSC versenyzők találták ki az oldalra felrakott irányzékot innen vették át katonák.
    https://www.youtube.com/watch?v=SgPXzigF1yw

""Egy sportlövő zavartalan pozicióban, általában nyugodt körülmények között nagyon pontosan lő.""
    A statikus számokban.
    Dinamikus lövészet egészen más dolog. Itt vannak világ legjobb lövészei. A top lövészek képzéseiért sorban állnak világ különleges alakulatai. Nem taktikát tanitanak hanem lőni, mint ahogy a rally pilóták meg vezetni.
    https://www.youtube.com/watch?v=r_45hOJ3_HE

Realisztikusság.
    Az IDPA a világ legrealisztikusabb lövészsportja. Én például múlt hétvégén, az elmúlt 20 év magyarországi éles fegyver használatait alapuló pályákat lőttem végig. Bene-Donászi gyilkosságok, soproni kettős gyilkosság stb. ezzel kapcsolatban konkrétan itt volt aki megtalálta őket. Lőttem mikrobuszból kiugorva, gépkocsiból de már lőttem ágyból székből fotelből. mozgásból mozgót, mindezt úgy hogy a taktikai szabályokat fedezék használat taktikai sorrend stb. maximálisan be kellett tartani. Ezeket a feladatokat az IPSC lövők se szereti pont taktikai megszorítások miatt. A sportlövők egy kemény magja és aktív és nyugalmazott bevetésiek lövik.

• Hpasp #77257
    Szerintem ebben (Metisz) nagyságrendekkel előrébb vagyunk, mint szinte bármilyen más fronton.

Egyetértek, különösen ami Budapest és Paks légvédelmét illeti, ami jelenleg kimerül az ökölrázásban (mer a Gripen nem éri utol az ellent, csak már a túloldalon)...
    Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.09.23. 21:08:55
  • ximix #77256
    Lehet ezt az állványt magasabbra húzni, mert ez így elég veszedelmes 2km-ről vigyorogni az enemire amikor azok seperc kiszúrják a mai hő, infra optikai rendszerrel.
    Cifu nemrég mutatta a polgári 20km-es verzsőnt, amin látni milyen felbontásra képesek már a mai érzékelők ezekre egy progit írni, ami figyeli a bizonyos hőmérséklethez tartozó pixelek elmozdulását és és kirakja a pk. monitorára pl. akkor hamar derékba törik a karrierje a dombtetőn pct álligató lelkes kis csapatnak.

• molnibalage83
    A Metisz-M a környező országok összes páncélosát erőlködés nélkül felkockázza, de talán még egy Leo2A5/6 sem veszi félválrról. A baj a HMZ-vel van. Ahogy Cifu is írta, ez szakasz/század szintű végszüksége esetére, ha más nincs közelben.
  • JanáJ
    Szerintem ebben (Metisz) nagyságrendekkel előrébb vagyunk, mint szinte bármilyen más fronton. A Griffek és a KMZ talán az össz kivétel.
  • Hpasp #77253
    a sokkal drágább Kornet rendszert nem tudják mindenhol berakni a Fagot / Konkursz rendszerek helyére

Öööö, most MH pct képességet tárgyalunk???
  • molnibalage83
    Túl kicsi hmz, harckocsi löveg lőtávon belül használható csak...
  • [NST]Cifu
    A Metisz egy szakasz- vagy század szintű pct. rakéta rendszer, igazából szükség-megoldás, mivel a sokkal drágább Kornet rendszert nem tudják mindenhol berakni a Fagot / Konkursz rendszerek helyére. Az eredmény a Metisz, ami egyszerűbb, sokkal kisebb hatótávolságú (~2km, szemben a Kornet 5,5km-erével, de még a Fagot és a Konkursz is 3,5-4km-es hatótávval bírt).
  • Hpasp #77250
    Ez igaz, mint ahogy honi légvédelem meg egyáltalán nincs is, de azért a 9K115-2 Metisz-M (AT-13 Saxhorn) elég komoly cucc a rendszerben.

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.09.23. 17:53:01
  • Master91
    https://www.youtube.com/watch?v=9a43GbHlxII
    Lockheed Martin: Japan F-35 Rollout Celebration
    élő!
  • [NST]Cifu
    Annyira hű társ, hogy a mai napig ez az első számú pct. kézifegyver a Honvédségben...
  • Hpasp #77247
    Hehe, volt ez már szemléltetve az MN-ben is RPG-vel...

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.09.23. 17:20:00
  • qtab986
  • JanáJ
    Pont az amiknak ne lenne. Ahogy nézem WL cuccban nyomják a szín kódos mellény (?) alatt. A lenti videón látszik, hogy nem normál ruha anyagból van, meg a lábszáron a villámzár. Ez egy gore-tex külső héj, az - asszem 7 rétegű ECWCS-ből. Csak ez szerintem még első vagy második generációs. Terhelés (hátizsák, fegyver, stb) nélkül gyakorlatilag vizzáró.
    video
    naci
  • molnibalage83
    Hogy a frászkarikában operálnak akkor ősszel vagy télen az észak-atlani vizeken vagy bárhold ahol hideg van és a szél is fúj...? 0-2 fok külső hőmérséklet és 60-80 km/h szél esetén percek alatt kihűl átázott cuccban. Bárki...

Ez nem túl extrém, mert felszálláskor a hajó 30 csomóval rogyol széllel szemen. Ha csak minimális ellenszél van, akkor ez 60 km/h-s szél...
  • [NST]Cifu
    Ahogy nézem nincs...

• molnibalage83
    A decken szolgálóknak nincs esőálló öltözékük...?
  • z0ty4
    Airforce magazine september
  • [NST]Cifu
    Azért ez nagyon szép:

• Master91
  • molnibalage83
    Sivatagi Vihar
  • Hpasp #77237
    AMD belövőállvány, amit a baka nem vitt magával, viszont a fegyvermester felszerelését képezte, és nem csak az MN-ben...

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.09.22. 19:26:49
  • JanáJ
    Ez egy erős általánosítás, de ha igaz is, mit számít? Egy sportlövő zavartalan pozicióban, általában nyugodt körülmények között nagyon pontosan lő. Ezekből egy sem igaz a(z) (átlag) katonára, aki nagyságrendekkel rosszabb képességek mellett, nagyjából lő valahova miközben akár lőnek rá. Pont itt beszéltetek róla, hogy mennyi lőszer meg el egy "kill"-re. Kb annyi köze van a kettőnek mint az off roadnak a forma 1-hez. (szerintem).