95001
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • JanáJ
    Logikusnak tűnik. Bár a lőszer nélküli fegyver haza cipelést továbbra sem értem. Ha gebasz van akkor mindegy hogy lőszert, vagy töltött fegyvert kell osztani.
  • [NST]Cifu
    Feltehetően a zártömbök náluk vannak, de külön szállítják. Ez fegyverszállítási szabályzat lehet, hogy ha ne adj isten valaki letépi róluk a fegyvert, akkor csak egy önmagában működésképtelen tokot vihessen magával.
  • [NST]Cifu
    A fater szerint 20 mm-es volt, de akkor én láttam jó. Én azt mondtam, hogy az beza csak 12,7-es. Akkor nekem volt igazam. :)

Van 20mm-es gépágyú konténer, de csak a francia gépekhez. A németeknek csak 12.7mm-es géppuska konténerük van.

Az angol wiki oldal megtévesztő, de a német wiki egyértelmű:

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.09.19. 13:38:02
  • JanáJ
    Tényleg. Ennek így mi értelme? Vagy náluk van, de nem a fegyverben? Ha lőszer nincs náluk, akkor minek a fegyver?
  • [NST]Cifu
    Nem, nincs benne a zártömb a fegyverben, ha megnézed, nem lehet a felhúzókart látni, ami hátrahúzott zárnál is látszódnia kellene.

Viszonyításnak itt eme kép
  • molnibalage83
    Mivel a B-52-est már fotóztam 4 éve, most nem lőttem róla semmit, de majd kapok képeket mástól. Egyébkét annyi ember volt és olyan idő és megvilágítás, hogy embertelenül nehéz volt jó képet csinálni.

A 4 évvel ezelőtt B-52 is ennyire hullámos volt és akkor más gép volt itt. A kint levő B-1B nem volt hullámos, de láttam már olyan fótót B-1-ről is.

A fater szerint 20 mm-es volt, de akkor én láttam jó. Én azt mondtam, hogy az beza csak 12,7-es. Akkor nekem volt igazam. :)
    Ha csak only hk ellen, akkor ok. Csak így a helikopter költséghatékonysága. Hát izé...

Mert jelenleg a NATO pc. elhárító kapacitása olyan, hogy a Tiger nem léte kb. senkit nem verne a földhöz...
  • [NST]Cifu
    Jóak! :)

-A B-52-esről több kép lesz? Nekem az a kedvencem. :D
    -Elég durva a B-52 hullámos lemezeket mutató kép.
    -Tiger UHT: Azt azért ugye tudod, hogy nincs szárny alatti gépágyúja, csak 12.7mm-es géppuskája. A németek egyébként a gépágyú tömegét és reakcióerejét sokallták. Voltak tervek, hogy mégis megkapják, de mivel úgy is első sorban a harckocsik ellen szánták, úgy vélték, hogy a gépágyúnak nincs létjogosultsága, mivel az ellenséges MANPADS / SHORAD hatókörzetébe kellene működnie, míg a pct. rakétákkal azok hatótávján túl tudja a célokat leküzdeni.
  • molnibalage83
    A lőszert már nem, lassan 10 éve.
  • molnibalage83
    Lesz HTKA-s beszámoló.
  • JanáJ
    Majd mesélj.
  • JanáJ
    SOF: kevésbé lóg ki a tömegből.
    Svájc: Emlékeim szerint a kiképzés után sokáig otthon tartja a hadköteles a fegyvert, lőszert és felszerelést. Nem is nagyon törögetnek be olyan házba ahol fiatal férfi lakik. Amit viszont furcsa, hogy mintha hátra lenne akasztva a zár mind a két fegyveren. Gondolom azért, hogy látszódjon, hogy üres, de így meg koszolódhat. Nem?
  • molnibalage83
    Galéria amolyan előzetesként.
  • JanáJ
    Nem a linkelt cikket kritizálom, már csak azért sem mert csak az elejét olvastam el, majd rájöttem, hogy semmi köze a témához.
  • [NST]Cifu
    Már az amerikai SOF is a Toyotákra eszküszik (Szíria, 2016 nyara):

Nem csak Izraelben megszokott: két svájci katona a civil vasútállomáson baktat hazafelé

Egyesült Arab Emirátusok Leclerc harckocsija:

• SZUsszan
    Bizony, mindenféle téren elképesztő volt számomra is a videó.
  • [NST]Cifu
    Nem véletlenül volt alacsonyabb a megélt életkor. Csak hirtelen ránézve például nincs semmiféle védelem a fémgőzők ellen. Az olvasztár alig pár méterre van az öntőforma tetején a fröcsögő forró fémtől (és nincs se azbeszt- se más védőruhája)...
  • [NST]Cifu
    Kezdem azt hinni, hogy nálam valami trükk lehetett. Vagy mindenki másnál. :)

Én továbbra is azt mondom, hogy feltehetően a lőszer befolyásolja a fegyver viselkedését. Én egy viszonylag gyenge, alacsony sebességű .45 ACP lőszerrel lőttem, és az ezen videóban látottnál is egy fokkal lassabb tűzgyorsaságra emlékszem (~650-700 lövés/perc). A korábban említett, nagy tömegű mozgó zár igaz, de ezzel együtt is nagyon stabil volt.

A nehéz lövedékes témára pedig még mindig azt tudom mondani, hogy nem csak a tömeg, de a sebessége is számít.

Én élek a gyanúval, hogy itt nagyobb teljesítményű .45 ACP lőszert használnak, ez pedig kihatással van természetesen a reakcióerőkre, és talán a tűzgyorsaságra is.
  • molnibalage83
    A "munkavédelem" szintje is elképesztő.
  • [NST]Cifu
    Természetesen a légkör optikai jellemzői adottak, és infravörös tartományban is jelen van az optikai törés, ám ennek mértéke mégis kisebb az adott tartományban (5-13 mikrométer), mint láthatóban.

Nézd meg ebben az videóban az 1:05 utáni részt, ahol először látható tartományban mutatják a távoli részt és tele van optikai töréssel a felfele áramló meleg levegőtől. Utána a hőképen viszont stabil és korrekt a kép.

Szerk.: sajnos csak linkelni lehet: katt ide
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.09.19. 11:17:08
  • Kurfürst
    Thompson vs MP 40 témára visszatérve, itt próbálgatják a srácok, egyértelműen az MP 40-es a stabilabb, a Thompsont meg a "kezelhetőség" kifejezést én erős fenntartásokkal használnám egy mondatban. Egyértelműen egy korai géppisztoly fejletlensége látszik rajta, baromi nagy és marha nehéz, a tuskialakítás is egyeslövéses hadipuskákról van átvéve... ennél már csak a Pepeska szarabb. Ergonómiailag az MP 40 fényévekkel előtte volt az akkori hadifegyvereknek, egy könnyű, jól használható és kezes géppisztoly, még akkor is ha a belseje egyébként kb. semmi extra.

Egyébként gyanítom hogy azon túl, hogy a Thompson sokkal nagyobb tűzgyorsasággal lő lényegesen nehezebb lövedéket, komoly szerepe lehet annak is, hogy milyen elcseszett a "lecsapott" tus kialakítása, szinte rásegít a cső felfelé mozgatására, az MP 40-nél pedig majdnem csővonalban van.
  • molnibalage83
    Mitől nem vibrál a kép IR tartományaban...? Ha ezen vibrál a gázsugár miatt a kép, akkor az IR kamera mitől nem csinálja azt az IR tartományú sugárzással? Arra talán nem hat a levegő törésmutatója...?
  • [NST]Cifu
    Az nyersacél alapanyag, ami megy az kemencébe, hogy folyékony halmazállapotban kiöntsék a nyers formát, amiből utána forgácsolással alakítják ki a végleges csőformát.
  • [NST]Cifu
    Hááátttt... pont ez az, 20km-es távolságból a levegő eléggé fog vibrálni a melegtől, szóval ilyen felbontású képet látható tartományban nehéz lett volna készíteni.
  • molnibalage83
    Sajnos németül van a szöveg. Az elején azok a tégla méretű lapok micsodák?
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.09.19. 10:43:11
  • molnibalage83
    Ez az optikán múlikés nem IR kamerán. Ha nem vibrál a levegő, akkor látható hullámhosszban is ezt látod szerintem...
  • molnibalage83
    Voltam Ostravában, előzetesen csak ennyit.
  • [NST]Cifu
    Amit belinkelt Aksurv az amúgy teljesen jó anyag, de alapvetően a maroklőfegyverekről szól, pedig anno még ugye a géppisztolyoktól indultunk el. Ott első sorban a maroklőfegyvereknél jellemző nagy-kaliber mániát osztják ki rendesen. Ez egyébként régi történet, és ezer és egy féle képpen lehet magyarázni, noha amit ott írnak, azzal nehéz vitatkozni: a 9x19 tökéletes elsődleges fegyvernek.

Az egyébként egy másik történet, hogy géppisztolynak 10mm Auto kaliberű fegyvert használnak, ami erősebb bármelyik korábban említett kalibernél.
  • SZUsszan
    Ez szerintem kevésbé lehetett sokkoló, mint először leölni egy kupac katonát lángszóróval. Sőt, előszőr látni a lángszóró hatását úgy, hogy a melletted lévő bunkeren alkalmazzák és te következel...
  • JanáJ
    Nettó hülyeség az első mondatod. Akkor mindegy hogy egy hajó ágyú talál el vagy egy 5.56-os, csak az számít hogy hol? De hogy ne trolkodjak, ha pl "csak" hasba lőnek akkor mindegy hogy 5.56, Para vagy 45-ös? Azt hiszem értem, hogy azt mondod, hogy fontos a találat helye abból a szempontból, hogy azonnal összecsukja a delikvenst és ne tudjon a találat után rosszalkodni. Ugyan akkor szerintem nem ez az oka az 5.56-nak a rendőri felhasználásnál.
  • overseer-7
    Ez a nem egyszerű dolog a háborúban.
    ilyesmit átélni, személyesen látni.. mit éreztek, mikre gondoltak ott az emberek?
    Miközben átélik a háborús tudatállapotot.. annak az időszaknak a szellemét..

• [NST]Cifu
    Valahogy ellentmondást érzek az erőben, az állításod az volt, hogy az 5.56-osnak brutális stophatása van közelharcban. Illetve hogy az 5.56-os két réteg könnyűszerkezet megfogja, míg a 9mm-est csak öt...

Itt nem erre látunk magyarázatot, hanem arra, hogy az FBI miért a 9x19-est választotta maroklőfegyver kalibernek.
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.09.19. 07:23:42
  • aksurv2
    Lényeg benne az, hogy nem a kaliber, hanem a pontos találat játszik. Mindegy, hogy 9 mm v. 5.56 v. nagyobb, pontosan kell lőni. A 9 mm és 5.56 kaliberekben pont az közös, hogy jól lőhető kaliberek, tehát nagyobb esély van találatra. A cikket ilyen szempontból kell nézni.
  • JanáJ
    Remélem ennyi OFF belefér: link
  • JanáJ
    Most ez mire válasz? Mert a linked az 45-öst hasonlítja a Parához.Nem értelek.
    Nem értem hogy a JHP mire jó, hogy jn ide. A rendvédelemnél fontos, hogy ne menjen át a delikvensen és hogy azonnal kiüsse. Ez egy katonai lőszernél nem elvárás, sőt, pláne hogy tök más törvényi szabályozás van rá. Ráadásul a két legnépszerűbb lőszerről beszélünk, amiket millió éve reszelnek és kiscsillió változat van mindegyikből.
  • aksurv2
    Pedig de. fbi vizsgálat
    A JHP-tvétlenek miatt kellene használni. Ha lőszerek maximális kártételre fejlesztenék akkor nem lenne cél, hogy a testben maradjon. Egy JHP lőszer ha kilép a testből akkor nagyméretű kimeneteli nyilást hagyna maga mögött ami gyors kivérzést okozna, a vadászlőszerekhez hasonlóan. Viszont sokkal kevésbé lehetne használni városi környezetben.
  • JanáJ
    Az hogy nem tudom elhinni hogy igazad van az 5.56-os stophatásával kapcsolatban. Persze lehet/van belőle ami jó, de ugyan ezen az elven másból is lehet jó.

"A jó találatnak van stophatása és nem a lövedék energiájának, szerkezetének."

Ez meg -nekem - nettó butaság. Pláne, hogy te is említed a JHP áttérés lehetőségét...
  • JanáJ
    A robbanás (?) az olvadt fém?
  • [NST]Cifu
    Nem sok változás van benne a márciusihoz képest.

Lényegében csak annyival bővült, hogy a törvényhozás a tervezett költségmegvonásokat negálja, és több pénzt kér az FY2017-es költségvetésben az energia bázisú fegyverekre.
  • [NST]Cifu
    Arena APS: Több, mint 20 éve "készen áll", mégse rendszeresítették sehol. Még az Armata is teljesen már elvű rendszert kapott. Talán lehet, hogy nem igazán versenyképes már, és el kéne engedni ezt a megoldást?

MH-60R/S w/ Hellfire: Ez a képesség az MH-60S/R típus óta megvan. Egy időben "elfelejtették", most megint újra előhozakodtak vele, hála az iráni "harraser" motorcsónak-veszélynek.
  • [NST]Cifu
    A rendőrség által használtak pedig inkább vadászlőszer jellegűek, és ez párosul jóval kisebb átütéssel. Ezen távolságon már két réteg könnyűszerkezet megfogja, a 9 mm 5 rétegen megy át.

Erre van valami forrásod? 5.56x45 JHP (vagy hasonló) vs. 9x19 JHP esetén ezt nehezen hiszem el. 5.56x45 JHP vs. 9x19 FMJ esetén teljesen reális.

A jó találatnak van stophatása és nem a lövedék energiájának, szerkezetének.

Ha ez így lenne, akkor a vadászok sem szórakoznának a deformálódó (JHP) lövedékekkel.
    Természetesen elsődlegesen a cél a létfontosságú szervek eltalálása, ám ha ez nem biztos, akkor egy deformálódó lövedék még mindig olyan sérülést, vérveszteséget és sokkot okozhat, hogy a célpont harc- és mozgásképességét egyből, a halálát pedig rövid távon biztosítja.