95001
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Hpasp #77235
    Ez nem MN függő, a Szovjet AK manuálban sincs semmi az irányzék állításról, sem az NDKs-ban.

Ami viszont érdekes, hogy az amcsi AK (!!!) operator's manual-ban viszont leírják az irányzék állítást.

1969-es M-16A1 "csajos" operation and maintenance szintén nem szól az irányzék állításról (pedig ellentétben az AK-val csak egy lőszer kell hozzá, nem pedig spéci mini satu)

1985-ös M-16A1 operator's manual viszont már részletezi a lépéseket.

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.09.22. 16:27:42
  • molnibalage83
    Senki nem állította azt, hogy az MN-ben minden ésszerűen zajlott..
  • molnibalage83
    Öööö, a harcászatban a sportlövőknél jóval messzebbre lősz.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.09.22. 15:59:33
  • JanáJ
    És tényleg! A railen kerestem. :-(
  • JanáJ
    Én fél év alatt négy AK-val lőttem, ezek közül három alkalmatlan volt a belövésre, mert annyira lötyögött a hátsó irányzék. A negyedikkel meg én voltam Simo Häyhä. :-)
  • JYeti
    Ott van az csak le van hajtva.

Y
  • qtab986
    Legalább az egyik megtanulta pontosan elrontani a lövést.
    Utoljára szerkesztette: qtab986, 2016.09.22. 15:41:19
  • Hpasp #77228
    Emlékeim szerint az MN-ben a baka nem állhatott neki az irányzékát állítgatni, ahhoz eszköz eleve csak a fegyvermesternél volt.
    Nyúl a lövészeten csak észlelhette ha az AMD melléhord, utána csak leadhatta belövésre, de majd ások este manuált.
    Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.09.22. 14:55:58
  • JanáJ
    Én a fegyverre mondtam a modernt, de kiegyezek azzal amit mondtál. :-) Az általad linkelt norvég hölgy kezében lévő 416-on már nincs is nyílt irányzék.
  • [NST]Cifu
    A modern hadseregnél van optikai irányzék, és ott már tényleg (megfelelő belövés után) tök mindegy, hogy ki hogy tartja.
  • JanáJ
    Az utcai autóknál is számít az eső, mégsem teszek fel előkoptatott eső gumit ha esik és nem állítok a szárnyakon, mert mosz a BP-Győr útvonal helyett Győr - Bp-et autózok és az É-ÉK-i szél miatt így jobban tapad. :-)

Szerintem ez egy figyelembe nem vett változó a rendszerben. A sport katonai és vadász lövészet tök másról szól. Még "koca" szinten is.

A tömeghadsereget arra írom, hogy csak korlátozottan szabják az egyén igényére a felszerelést. Persze a modern vasakat egyre könnyebb testre szabni.
  • [NST]Cifu
    Elhiszem, hogy a sportlövészetnél ez számít, de egy mezei lövésznél szerintem nem.

A sportlövészetnél tán másképpen működik a ballisztika / célra tartás?

Ha rendezed az irányzékot, akkor jó helyre lősz.

Mondjuk egy gépkarabélynál vagy puskánál ember méretű célra 50, talán 100 méteren belül valóban így van. E felett viszont már erősen kétlem ezt...

Azért ennyire még mindig "tömeg" hadsereg van mindenhol.

A tömeg hadseregeknél is kell lőkiképzés, és mindenkinek be kell lőnie, hogy merre és hogyan fogja tartani a fegyvert, hova céloz, stb. Azért nem véletlen, hogy a nyílt irányzéknál is mindenhol van állítható irányzék, akár egyszerű csúszó-megoldás (pl. AK család), akár forgó megoldás (HK G3, MP5 család), akár csavarmenetes (M16 család). Ez egyfelől távolságra vonatkozik, de egyben a lövészhez való igazítást is szolgálja.
  • JanáJ
    Nem értettem miért nem válaszolsz a hsz-ra és most látom hogy eltűnt. Gondolom meg sem jelent. :-(

Elhiszem, hogy a sportlövészetnél ez számít, de egy mezei lövésznél szerintem nem. Ha rendezed az irányzékot, akkor jó helyre lősz. Max neked nem ez lesz a legkényelmesebb. Azért ennyire még mindig "tömeg" hadsereg van mindenhol.
  • Lysandus

:-D

Talán inkább:

"- Think I can make it in between there?
    - Nope.
    - Oh, we' re able I think. Look at how big that is!
    Mindkettő:
    - Oh!
    - Oh shit!"

Szerencsére megúszták, le tudták tenni a gépet.
  • Hpasp #77221
    Rt alakulatoknál már láttam Nevo-t, a többi új.
  • [NST]Cifu
    Ezt is fegyvere, hadserege és embere válogatja. Én a saját tapasztalatom kapcsán azt tudom elmondani, hogy a lőtéren a sportlövészek például mind saját magának belőtt / beállított fegyverrel lőnek jól. X sporttárs szépen belövi magának, és 50 méterről 10 lövést képes vele 3 cm-es körön belül tartani a céllap közepén - majd ezt a fegyvert a odaadod Y sporttársnak, akinél a lövések a céltábla szélén vannak (úgy, hogy Y sporttárs a saját puskájával szintén a lőlap közepét lyuggatja). Éppen ezért sportolók nem is szívesen engedik meg, hogy idegen lőjjön a puskájukkal, nehogy elállítsák a saját magának belőtt irányzékot.
  • [NST]Cifu
    Ezek a radarok egyébként mennyire elterjedtek? A NEBO különféle változatairól is folyton olvasni, ám nem igazán láttam az orosz légvédelemmel foglalkozó TV híradásokban vagy fotókon.
  • [NST]Cifu
    Nem, régóta nem repképes. Viszont arra még használható, hogy a hordozófedélzeti gépmozgatást gyakorolják vele a hajó átadása, illetve a már Indiának szánt MiG-29K/KUB gépek leadása előtt.

• [NST]Cifu
    Nem volt még, de ez nem a sajátjuk, hanem az Indiának átalakított INS Vikramaditya (ex-Baku), még átadás előtt.
  • qtab986
    Éppen ezért a nyílt irányzék esetén valóban tétel, hogy belődd saját magadnak.

AK-nál ahhoz külön szerszám kell, amit nem adnak minden katonának.

Nem áll össze ez a dolog. Néhány könyvem van de erről nem sokat írnak. Belelapoztam 3ba és csak annyit találtam, hogy a legjobb szakemberre bízni a belövést.

Mi a jó célzás? Az első irányzéknak és a hátsó irányzéknak a megfelelő rajzolatot kell mutatni. Ez meghatároz egy irányzóvonalat amire a célt kell tenni. Így kell látni akkor is ha valaki azt a mutatványt csinálja mikor válla felett hátrafelé lő és egy tükör segítségével céloz.

• Hpasp #77215
    Amíg reszelgetik az F-35-öst, addig a túloldalon...

48Y6-K1 "Podlet - K1" - cm-es kismagasságú felderítő

Protivnik-GE - dm-es fázisvezérelt lokátor

1L125E - m-es fázisvezérelt lokátor

55Z6M "Nebo-M" - m-es fázisvezérelt lokátor
  • Rue East
    Érdekes hogy az eredeti/első együléses Mig-29K is ott volt a fedélzeten, repképes az még egyáltalán?
    Utoljára szerkesztette: Rue East, 2016.09.21. 21:37:14
  • Hpasp #77213
    Orosz riporterek kajabálnak a hordozójukon.
    (lehet hogy volt már)

• overseer-7
    Az ant-arktiszi Operation High Jump hadműveletről mit tudtok elmondani?

Hivatalosan mi volt a jelentésben? Mit..miket találtak? Milyen események voltak?

• molnibalage83
    Nem figyeltem a szövegre, a rossz minőségű képet néztem. Vazz, hát ezért nem hiszem, hogy megdícsérték...
  • SZUsszan
    Igen, azt mondta a pilóta a gunnernek 19mp-nél,
    "Think I can make it in between there?"
    "Nope."
    "Oh yeah we ?able to see?, how fuck big that is..."
    "Fuck"

Már ahogy kivettem. =)
    Utoljára szerkesztette: SZUsszan, 2016.09.21. 17:41:35
  • molnibalage83
    A másodikat ismerem, az elsőt nem láttam eddig. Belevert fába a rotor?
  • molnibalage83
    Igen, eddig ha ezzel ágyaztam be, akkor is 0-ról kezde lejátszani videót. Felismete a videót, de a timekóddal nem tudott mit kezdeni a motor. (Nem csak az SG, egy rakás fórum így van ezzel.)
  • SZUsszan
    Azért vannak érdekes esetek:

• VO101Tom
    Más a beszállító. Nem az F35 tervezése hibás, hanem a beszállító minőség ellenőrzése.
  • [NST]Cifu
    Hmmm... Azért az érdekes, hogy az F-35A, B és C esetében ezek szerint eltérő a szárnyakban lévő hűtési megoldás, vagy legalábbis a szigetelés?
  • Hpasp #77204
    Jutub - megosztás - kezdőpont
  • molnibalage83
    Hogy raktál be úgy linket, hogy adott pillanattól kezdje el a lejátszást?
  • _rudi
    Részletek az F-35 javítási technológiájáról:
    - szárnyat fel kell vágni (ez érdekes egy kompozit borítású szárny esetében);
    - kitakarítani a tartályt;
    - kicserélni a hibás alkatrészt;
    - visszajavítani a borítást

A javítás költségeit a Lockheed állja.

• Hpasp #77201
    Ahogy ez...

(kijelölt, védett utakon, ahol csak ő van)

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.09.21. 16:30:59
  • molnibalage83
    Na ja, de ott a végén és az elején van alátámasztva csak. Az ad némi szabadságot. Ez megy egyetlen hosszú jármű, gyakori tengelyekkel...
  • [NST]Cifu
    Ez már kicsit OFF, de a SpaceX minden egyes Falcon 9 első fokozatot (48 méter) közúton szállít el Kaliforniából Texasba, majd onnan Floridába...
    Magyarázat és képek a link alatt
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.09.21. 16:12:20
  • molnibalage83
    Na de ez akkora, hogya világon nincs olyan autópálya le és felhajtó, amin ez képes felmenni, ha csak minimális karnyas is van benne... Bár Kínában lehet, hogy ez a cucc a standard. :)
  • [NST]Cifu
    Ahogy a többi túlméretes jármű esetében. Előre megtervezik az útvonalakat. Ma már a logisztikai cégeknél külön szoftver van erre, megadod, hogy a szállító jármű milyen hosszú, milyen széles, milyen magas, mekkora a tömege illetve az indulási és célállomást, a szoftver meg kiköpi a lehetséges útvonalakat, színesen jelölve azt, hol kell esetleg útlezárást / ideiglenes útszélesítést alkalmazni.

Valami ilyesmi lehetséges ezeknél is....
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.09.21. 15:53:15
  • molnibalage83
    Ez az izé hogyan közlekedik az utakon?