10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • aksurv2
    ""Valahogy ellentmondást érzek az erőben, az állításod az volt, hogy az 5.56-osnak brutális stophatása van közelharcban. Illetve hogy az 5.56-os két réteg könnyűszerkezet megfogja, míg a 9mm-est csak öt...""
    A kettő összefügg. Közelharcban 5-10 m belül onyan erők hatnak a lövedékre, hogy mellkast eltalálva gyakorlatilag sprén szintig szétszakad. Két ilyen találat 4000 KJ erő ez gyakorlatilag bárkit levisz. Ugyanez van falnál az első falon szétszakad szakit bele egy nagy lyukat utána törmeléket már meg fogja következő fal. 200méternél lelassul annyira, hogy nem törik onnan már szépen lyukaszt. kilences pedig szépen át megy az egyik fal után a másikon, minimális energialeadással. Aktive shooter videóban fedezékkel kapcsolatban egy rendőrségi videóban láttam ezeket, csak nem találom.

Svájc egy svájci lövésszel beszélgettem, annyi fegyverre volt, hogy csak néztem, és nagyon profin tolta.

""Éppen ezért sportolók nem is szívesen engedik meg, hogy idegen lőjjön a puskájukkal, nehogy elállítsák a saját magának belőtt irányzékot.""
    Nem igaz. Illik bármit kölcsön adni, nyilván egy versenyre összeállított cuccot csak nézegetsz, az irányzékhoz meg alapból soha nem nyúlsz más fegyverén. Én igy próbáltam ki rengeteg fegyvert közte olyan kuriózumokat mint 1896 mauser c96.

""Öööö, a harcászatban a sportlövőknél jóval messzebbre lősz.""
    Nem igen.
    A precíziós lövők mesterlövész v. jobb fegyverekkel 800-1200 m-re lőnek. A nekik kifejlesztett match lőszereket használják a rendőrségi mesterlóvészek. itt azért keményen repkednek a milliók, a legdrágább sport.

Egy IPSC puskás verseny 1-300 m közötti távolságól szól. Az IPSC versenyzők találták ki az oldalra felrakott irányzékot innen vették át katonák.
    https://www.youtube.com/watch?v=SgPXzigF1yw

""Egy sportlövő zavartalan pozicióban, általában nyugodt körülmények között nagyon pontosan lő.""
    A statikus számokban.
    Dinamikus lövészet egészen más dolog. Itt vannak világ legjobb lövészei. A top lövészek képzéseiért sorban állnak világ különleges alakulatai. Nem taktikát tanitanak hanem lőni, mint ahogy a rally pilóták meg vezetni.
    https://www.youtube.com/watch?v=r_45hOJ3_HE

Realisztikusság.
    Az IDPA a világ legrealisztikusabb lövészsportja. Én például múlt hétvégén, az elmúlt 20 év magyarországi éles fegyver használatait alapuló pályákat lőttem végig. Bene-Donászi gyilkosságok, soproni kettős gyilkosság stb. ezzel kapcsolatban konkrétan itt volt aki megtalálta őket. Lőttem mikrobuszból kiugorva, gépkocsiból de már lőttem ágyból székből fotelből. mozgásból mozgót, mindezt úgy hogy a taktikai szabályokat fedezék használat taktikai sorrend stb. maximálisan be kellett tartani. Ezeket a feladatokat az IPSC lövők se szereti pont taktikai megszorítások miatt. A sportlövők egy kemény magja és aktív és nyugalmazott bevetésiek lövik.