Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

ximix
Képeket nézegettem amikor ezt az oldalt találtam http://www.combatreform.org/
Ahol amolyan ömlesztett formában elég sok infót összeszedtek pl: strykerhorrors (egyetlen lap és kicsit várni kell míg betölt)
[NST]Cifu
Figyelembe véve, hogy a 3. kerék felnijének alsó része már le lett smirglizve, én azt tippelem, hogy 8x4-esbe kapcsoltak, és a beállt 3. kerékkel hazasántikáltak (a 4. kerék forog, tehát ott nem sérült az felfüggesztés). A sántikálás itt azt jelenti, hogy 3. kerék nem forog, áll, és szépen ledörzsölték a hazaúton.

Kikötni max. úgy tudnád, ha szétszereled az adott kerék difijét, ami aligha útszéli szervizelés esete. Ha kímélni szerették volna a technikát, akkor egy trélert hívtak volna, amire felállítják a sérült járművet.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Én is így tudom, de itt a hátsó kerék áll, ami elvileg mindig hajtott. Mondjuk sérülhetett, vagy kikötötték.
[NST]Cifu
Lehet váltani 8x4 és 8x8 kerékképlet között.

Érdekes.Azt hittem, hogy a hátsó négy az mindig hajtott.
ximix
OFF
Elnézést, nem volt szándékos a dezinformáció, de érdekes kuszaságok laknak a fejemben ezek szerint 😊
Megyek el is húzom a csíkot 😊
Macskákra, kutyákra, nyulakra, rókákra stb.. (nem kívánt törlendő!)

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Szerintem az 1997-es NATO-Orosz megállapodásra gondolsz.

Ebben egyeztek meg arról hogy nem növelik a K.Eu.ban a NATO hagyományos haderők számát.
A harmadik mondatodtól kezdve egyezik a véleményünk. Tegyük hozzá, hogy az oroszok ellen kár elindítani a Strykereket. :-) De ez megint a gondolat kísérlet kategóriája.
Megpróbálom megkeresni. Anno valami szerződés részét képezte, hogy ne parkoltathassanak bizonyos létszám felet vasat a határ közelében.
A kis zöld emberek alatt én az azonosítók nélküli oroszokat értem, akik kb a nyakukba lógatott AK-val voltak ott. Az hogy e mellett mennyi és milyen orosz harcol Ukrajnában az egy másik kérdés.
Mivel az orosz határ két buszmegállóra van, ezért szerintem itt mindegy lenne mi van a Strykereken.
Nem értem ezt az orosz agresszivitást sem. Sír a szájuk, mert rájuk mászott a NATO, megértem. Meg a rakéta pajzs. Ugyan akkor persze hogy fosnak a picik az oroszoktól, lásd Ukrajna. Ha M. o. lenne akkora, mint Orosz o., SzU vagy az USA, akkor mi is ilyen görények lennénk. :-(
A korábbi tapasztalatok alapján én pedig erre tippelnék.
A 2. világháborúban is komolyan foglalkoztak ilyesmivel, például a Ghost Armyként becézett egység 1100 emberrel dolgozva hitette el a németekkel, hogy 30 000 főnyi katonát képvisel.
Ez is kb ugyan az, csak itt több rádiózást kell szimulálni kb.
Szerintem nem ér oda előbb, bár az eltérés tényleg nem jelentős. Legalábbis Európában. A Strykert viszont nem ide tervezték. A koncepció lényege az volt, hogy bárhol a világ képes kell legyen megjelenni és harcolni az amerikai haderő, méghozzá minél gyorsabban. Németországban és környékén vannak jó vasútvonalak, de a világ nagyobbik részén ennél jóval nehezebb a teherszállítás. Ezért is van az, hogy a németek tele vannak nehéz lánctalpas technikával, de a "gyarmati" érdekeltségeket a harmadik világban katonai erővel rendező országoban előkerül a könnyebb, de stratégiailag mozgékonyabb kerekes technika, amire például a franciák a jó példa.
Amennyire én tudom megállapodhattak ki mennyi "vasat" tarthat a térségben...

Erre tudsz nekem bármi értelmes linket adni? De ne olyat amit csak az orosz pr harsog.

Hamár téma egy érdekes cikk. Surkov Ajánlom mert a fegyveres konfliktus csak egy folyamat része és nem is a legfontosabb.

Krím, KUkrajna esetén Cifu kb rámutatott, mi is a probléma. Hogy a kis zöld emberek akik ott sincsenek a szükséges legmodernebb Orosz felszereléseket használják. Ez volt ami miatt nekiállt hegeszteni az army.
A fenti cikk (kiegészülve sok minden mással) egy alap + az Orosz agresszivitás + Orosz modern fegyverzet + .... pedig nagyon veszélyes egyveleget képez. Én pl már nem vagyok biztos abban, hogy 10év múlva lesz e Ukrajna...

OFF
Ami nem öl meg az megerősít, szóval tessék hozzászólásokat olvasni: link.
ON
Furcsa elképzeléseitek van a háborúról - mondom a fotelból - hogy azt gondoljátok majd ezzel fognak szórakozni. Azért vannak határai az ellen tevékenységnek, ahonnan már nem éri meg. Az hogy szőnyeget húzol a fejedre, hogy ne lásson - annyira - a hőkamera, az bevált. Az hogy ezzel szórakozz, az hülyeség, mert közben másik 100 dolog öl meg.
Nem értem ez miért képesség? Ha pl van még lepakolt láncos technika a németeknél, akkor ugyan onnan indulva előbb ér oda vonaton mint ezek keréken. Ennek kb annyi értelme van mint a légibemutatón Flare-t dobálni. Jól néz ki. :-)
Palinko
Nem tűzharcban, éjjel is elkallódhat valaki tűzharc után. Bár jogos hogy inkább a különleges alakulatoknál lenne ez jó, mélységi küldetésekben pl. Átlag baka azért csak-csak marad a többiekkel.
Nem, a kis zöld emberkék puha cuccokkal jöttek. De nem is konkrét harcra gondoltam, hanem hogy ha lett volna ott bárki, akkor nem játszák ezt el. Szerintem.
[NST]Cifu
Egy olcsó rakéta vagy drón nem lesz képes órákig vagy napokig nem mozgó jeladót lokalizálni és kiszűrni, eleve rakéta esetében nincs ennyi ideig a légtérben. Ha a fedélzeti számítási kapacitása és a rádiója képes erre, akkor máris nem pár ezer vagy esetleg egy-két tízezer dolláros rakétáról beszélünk, hanem sok tízezer, vagy akár százezres rakétáról.

Ha beiktatsz egy olyan algoritmust, amely az egy helyben lévő jeladókat kiszűri, akkor azt fel lehet használni ellene (pl. egy mesterlövész sem mozog folyamatosan, akkor őt is ignorálni fogja a rendszer).

És persze lehet játszogatni olyannal, hogy rárakod a jeladókat elemes autókra, amelyek rövid távon belül köröznek, és a többi kreatív megoldás...

Nem ez a lényeg, hanem az, hogy mindenféle felkészítés vagy erőlködés nélkül simán végig lehet velük autózni egy fél kontinest. Egy lánctalpas jármű erre nem hiszem, hogy képes lenne.
Pár tucat képzetlen önkéntes megoldja. Nem kell mást tenni, mint időnként hurcolni őket ide-oda, max egy előre kidolgozott algoritmust követve.
A pár ezer 10 dolláros jeladót hogy tervezed telepíteni?
Remélem nem fixen mert ahhoz azért nem fog kelleni túl nagy AI hogy megkülönböztessék a mozgó (harcoló) jeladókat a fix (órák, napok óta nem mozgó) jeladóktól...
[NST]Cifu
Pont ez a probléma. Ukrajnában is a szeparatista lázadóknál modern BTR-82AM és hasonló páncélozott szállító járművek tűntek fel. Vagyis a "kis zöld emberkéknél"...

De a Balti misszió eleve kudarc. Amennyire én tudom megállapodhattak ki mennyi "vasat" tarthat a térségben, ezért ne tudnak lepakolni egy csomó felszerelést, amire csak ember kell. Mint a anno a hideg háborúban. Meg azzal nem lehet nyugtatni a népet. A gyakorlatozók viszont nem számítanak ebbe bele. Ha meg mutogatni kell, akkor Orosz o. ellen tök mindegy, hogy 100 tricikli, vagy 100 MBT van, ha elindulnak akkor úgy is kevés lesz. A krimi kis zöld emberkék ellen meg pont elég a Sryker.
Show of forcera kicsit drága a cucc. Meg erre a jura kori LAV-ok is jók. :-)
A rádiózással lebuktatná magát? Egy tűzharcban? Ez ilyen mozifilmes. Erre mondtam, hogy minden ellen nem védhet semmi. Nem csak a kütyü súlya a gond, hanem a plusz aksiké, meg hogy ezeket hogy töltsd/cseréld.
[NST]Cifu
Ez tök szép, csak a másik oldal meg tömegével vesz jeladókat, és a pár ezer dolláros rakéták majd 10 dolláros jeladók tömegeit kaphatják el...

[NST]Cifu
Az egész onnan indult, hogy az US ARMY-nak nem volt "közepes" szállító járműve. A HMMWV és a Bradley között egy hatalmas szakadék tátongott. Ahol gyors mozgósítás, légi szállítás kellett, ott volt HMMWV, ahol meg a légi szállítás nem igazán volt opció, ott maradt a Bradley. A kettő közé képzelte el Eric Shinseki, az akkori US ARMY vezérkari főnök a gumikerekes, gyorsan mozgósítható szállító járművet. Ez lett a Piranha III-on (avagy LAV III-on) alapuló Stryker. Kvázi egy felfújt Up-Armored HMMWV volt az elvárás vele szemben. Ennek tökéletesen meg is felelt. Az Iraki tapasztalatok pedig alapvetően pozitívak voltak. Kellett rácspáncélzat az RPG-veszély miatt, dehát a Bradley-kra is sietve pakolták fel a Rafael féle ERA téglákat (amelyek a jól megválasztott veszélyfelmérés alapján olyanok, hogy a Tandem-fejes rakéták ellen nem védenek...)...

Szóval a Stryker arra, amire szánták, megfelel. Most viszont hirtelen európában kiderült, hogy a Stryker egy feltételezett Balti-misszióban bizony csúnyán leszerepelne. Az egész zavaros, mert ha tényleg elvárás lenne a komoly harcérték, akkor nem Stryker Brigade kerülne ide, hanem egy nehéz, Abrams-okkal és Bradley-kal.

Szerintem ha megjelennek ezek a rádiójelekre vadászó vállról indítható rakéták és drónok akkor mindenki elég gyorsan le fogja kapcsolni a jeladóját...
molnibalage83
Csodálatos, hogy végigautókázzák Európát, de egy harcjármű mércéje nem ez...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

Úgy tudom, hogy nem az. A Stryker lényege a mobilitás. Ezt elvszi a C-130, a Bradleyt meg nem, kb ez a lényeg. Plusz terepen kívül is rendkívül mobil, nem véletlen, hogy ezzel autókázták végig fél Európát, ilyesmire egy lánctalpas jármű nem képes hipp-hopp.
Palinko
Tudod, hogy van a senkit nem hagyunk hátra doktrína, lehet rádiózással lebuktatná magát emezzel meg nem vagy elromlik a rádiója, zavarják a jelet stb. A súlyra meg kíváncsi vagyok mikor jönnek már az első nagyobb exoskleton tesztek.
molnibalage83
Kétéltű a Strkyer? Ha nem, akkor az egészet nem értem. Nem lett volna egyszerűbb fogni az M2 Bradley-t és azt mókolni? Mert nekem úgy tűnik, hogy Stryker akkora bukta, mint ide Lacháza...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

[NST]Cifu
Egy kicsit Bradley-történetes az egész. A Stryker ICV-k dolga az, hogy a harctér közelébe szállítsák a nyuszikat, de közvetlen harcban nem feltétlenül vesznek részt - egyetlen 12,7mm-es géppuska amúgy sem több, mint önvédelmi fegyver. A Stryker Brigade-oknak van TOW hordozó pct. vadász járművük, MC az indirekt és az MGS, ami közvetlen tűztámogatást tud nyújtani.

Most hirtelen támasztottak egy elvárást, hogy a Strykerek kapjanak komolyabb tűzerőt. Így lehetett megoldani...

Én ezt az egészet nem értem. Jött ez a hülyeség, hogy majd ilyen könnyű papír tankokkal megyünk gyorsan, mert egy lepke is elbírja ami még működhet is. De hogy most meglepődtek, hogy ezzel nem söprik el a "Vörös Hadsereget"? Az a szerencséjük hogy az Air Forcw a Halál Csillagon innen bármit legyalul és ők nyugiban tudnak balf@szkodni a "tiszta" ég alatt.
"Ha Te lennél az az egy valaki aki valamilyen oknál fogva leszakad a csapatától, aztán esetleg még körül is vennének vagy sérült lennél máris nem gondolnád úgy, hogy áh elég 1 emberre a rajból úgy is ott van a többi is"

Éreztem, hogy valaki ezt be fogja dobni. De csak ezért nem éri meg bevezetni. Erre van a rádió, a kiképzés, meg a harceljárások. 100%-os védelem meg nincs. A lövedékállók sem azok, a "lényeget" védik, de cserébe teljesen lelassultak a katonák.
[NST]Cifu
Nem, pont az ICV-ket építették át, mert alapból csak egy 12,7mm-es géppuskájuk volt. Az ukrán területeken pedig olyan orosz páncélozott szállító járművek tűntek fel, amelyeken 30mm-es gépágyú volt. Az US ARMY pedig megijedt, hogy alulfegyverzett lett a Stryker.

Ami persze mókásan hangzik, hiszen bármelyik modern APC-hez képest alulfegyverzet, kezdve a LAV-25-öst, ott a szomszéd tengerészgyalogságnál. A BTR-80A-t nem is említve. A lényeg, hogy úgy döntöttek, hogy márpedig ide komolyabb tűzerő kell, és most SOS elkezdjük átépíteni a Stryker ICV-ket Dragoon-á. Pontosan emiatt távirányított külső toronyra volt szükség, hiszen a belső térben el kell férnie a 9 gyalogosnak a személyzeten felül. Ezért esett a választás az Kongsberg MCT-30-ra, mert az nem igényel belső teret...

[NST]Cifu
Jah, de 6 tonnával nehezebb is, így pedig már nem fér bele a C-130J teherbírásába. Márpedig ez volt az egyik kritérium a Strykerrel szemben...

ximix
Na jó, de az amerikanszkij Stryker-nél más volt a problematika, miszerint azt a nagy lőcsöt ami eredetileg rajta volt nem igazán lehetett használni gyalogság támogató feladatokra és baromi nehéz volt, laza talajon megküzdött vele és az alakulat kérte -ha jól emlékszem- az átépítést egy gépágyúra ami sokkal használhatóbb számukra. (fedezni a gyalogságot, élőerőt likvidálni, ellenséges könnyen páncélozott járgányokat luggatni..ect )(meg tán könnyebb is)

ezeket építették át ha jól tudom

ilyenre

Utoljára szerkesztette: ximix, 2016.11.02. 00:23:55
Na igen...
Valószínű ezért akarnak most az Angolok 800 db-ot venni belőle.
A dolog pikantériája hogy tendereztetés nélkül.
Az Ausztrália által tendereztetett Boxer kicsit komolyabbnak tűnik 😊

Y

Egyedül élem az életem, idegen tőlem a félelem, szabadon élek mindig hajt a vér. Kalapács József

Hpasp
Úgy siettek, hogy azonos színűre festeni mán nem is maradt idő.
<#taps>
[NST]Cifu
Hogy egy kicsit pozitívabbat is mondjuk az Egyesült Államok haderejéről:

Az US ARMY október 28.-án átvehette az első 30mm-es gépágyúval felszerelt Stryker-t. A Stryker Dragoon-ra elkeresztelt változat rekord gyorsasággal készült el (igaz "csak" egy kész tornyot kellett integrálni a meglévő testhez), 2015 júliusában bízta meg az US ARMY a kivitelezőket a feladattal, és 2017 május volt a határidő.

molnibalage83
Semmilyen harcásztai gép nem a csendes-óceáni távolságokhoz készült, egyik sem igazán alkalmas arra, hogy extrén nagy távolságból repüljön bevetést. A kínai gép sem lesz.

imo rézsárga radarkép növelő, másikat én mawsnak nézném. beömlő melletti fekete 6szög, meg a pupról viszont még imot se merek írni.

príma kis gép lesz ha elkészül... megfelelő méretű platformnak tűnik. imo F-22 egyik baja, hogy nem a csendes oceáni távolságokhoz készült.
Utoljára szerkesztette: fade2black, 2016.11.01. 15:52:00

A fegyvertér és a főfutóaknák között baloldalt az DIRCM? A másik oldalt a rézsárga pod pedig mi? Célzókonténer?
China's J-20 Stealth Fighter Performs at Airshow China 2016

A navy megalomán részt még kiegészítenem a durván ostoba jelzővel is. Mert LCS modulok nékül ostobaság, Zumvalt se tico, se burke közelébe se jön, árban horror: ostobaság, eközben egy virginia árából vehetnének 3 AIPs tengót ami rengeteg helyen/esetben még potensebb is lehet mint egy virginia: ostobaság.

Az hogy én gyilkolok, többet ér ezer imánál.

[NST]Cifu
Pár képz...

Spoiler (katt a megjelenítéshez)

J-20-as alulról, érdemes megfigyelni az orr alatt az F-35 EOTS-ének megfelelő "üvegházat"

Egy francia mesterlövész 4150 méterről végrehajtott lövészete, a fegyver egy .408 Cheytac, a távcsőbak pedig látványosan lejt, a nagy lőtáv miatt

A Brit légierő (és a haditengerészet illetve hadsereg) állománya

Hpasp
Így indokolták, hogy a BUK-nál miért nem ramjetet használtak:

- szilárd ramjet nem szabályozható, így optimalizálni csak egy adott magasság tartományra lehet -> limitálja a max hatómagasságot léraknál ami ugye mindig a földről indul (hajó elleni rakéta más tészta, azt lehet csak kis magasságra optimalizálni, meteort is lehet csak nagy magasságra)

- nagy manőverező képességet (>20g) nem lehet elérni vele, nem szereti a nagy állásszögeket

- hajtómű kiégés után jobban lassul mint a hagyományos rakéta, ezáltal rövidebb a passzív szakasz

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.11.01. 08:37:28