95104

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
JanáJ #81524 http://www.honvedelem.hu/cikk/62438_kettos_vedelem -
OFF
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Holnap letöltöm a Gugli Earthet, sok-sok éve lenvolt, de amióta van online azóta nem foglalkoztam vele.
Régen volt egy PDA pogi, mellyel a gps adatait lehetett (.KML) fel importálni az Eartbe és ott nézegetni.
Innen gondoltam, hogy akkor lehetne 3D-is ábrázolni, miszerint magasságot is adni nem csak átmérőt, majd valami átlátszó színnel meg kitölteni.
Hogy mik vannak
http://www.qualitysimulations.com/rcs/links.php
egy rakétanak a "fánk" alakú hmz képét kerestem és bele botlottam ebbe. -
és egy typo a térképen...

Kub-nak a indexe 2K12
Krug-nak a indexe 2K11
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2017.04.02. 21:52:00 -
Google Earthbe nem tudom hogyan lehetne egyszerűen szerkeszteni térbeni alakzatokat, mert ott akár 3D-ben is lehetne ábrázolni a mind a radar pásztát mind a rakéta HMZ-ket (gondolom én)
ööö, az én eredeti vaktérképem a Gugli Earth-en alapult...

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2017.04.02. 21:10:15 -
Térkép 2
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához! -
Egy terület, ami kilóg mind a kis, mind a közepes komplexumok HMZ-ből.
Persze a Vega lefedi azt is...
... innen jut eszembe egy trágár (18+) szovjet vicc a PVO-ról;
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Miszerint a PVO olyan mint a p*naszőr, jól fed, de nem véd a behatolástól.
(ölnézést)
Ximix!
Zseniális a térkép!

(még cím kellene valahová, mondjuk; "Légvédelmi rakéták Magyarországon, a hidegháború végén")
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2017.04.02. 20:03:57 -
millerius #81518 Mi az a furcsa négyszögletes terület a tihanyi félszigettől nyugatra? -
Köszi. Mellékletként felhasználom forrás megjelöléssel. -
Térkép
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Utoljára szerkesztette: ximix, 2017.04.02. 19:23:37 -
Igen, más long range nyugati SAM nincs a '70-as évek óta, mióta a SAGE, A BOMARC és a Nike Hercules a jenkik kivonták. Európában volt N-H, de csak nuki fejjel. A HTKA-n 2-3 hónap múlve megjelenik az új HT összefoglaló, abban benne lesz minden. Cirka 450-500 oldalas lesz + egy rakás melléklet. -
lerboy #81514 Akkor érthető a kivonása. Elég laikus vagyok, de érdeklődő, ezét a HTKA-t és ezt a fórumot is inkább csak olvasom. Mindazonáltal azt látom, hogy a NATO oldalon a méregdrága Patriot-on kívül tán nem is nagyon van komoly nagy hatótávolságú légvédelmi technológia. Mintha arról szólna a dolog, hogy a légvédelmet csak radarrendszerrel és vadászgépekkel akarnák ellátni. -
Ezt úgy kell érteni, hogy a Vegáknak saját laktanyája volt. A laktanyát őrizni kell diverzáns alakulatok ellen, laktanyaőrség, konyha, a technikai osztály, ami az osztályt és a rakétát karban tarja, vasútüzem is része volt neki és persze a kezelők és harcban 0/24 órás szoli van. Békeidőven kevesebbel is elment a rendszer, a full állománytába valahol ezen a tájon lehet. A cseheknél 3 osztálycsoportos Vega kb. ennyivel ment.
Ezért mondom azt, hogy eljárt felette az idő. Egy Patriot osztály (firing unit) ennek a töredéke, egy 6 osztályos zl. sincs tokkal vonóval 600 fő így fejből.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.04.02. 18:29:59 -
lerboy #81512 "Vega osztálycsoport személyzete kb. 600 fő "
Atyaég. -
???
Itt képnek kéne lennie? Én nem látok semmit... -
Az, hogy te pont felülről világíts meg egy cél statisztikailag közelít a 0-hoz és a 250 km-es távolság is emiatt sci-fi... -
A Vega szép és jó volt, de eljárt felette az idő. A két célcsatornás Vega osztálycsoport személyzete kb. 600 fő volt. Ma ezt egy Sz-400 kb. töredékéből tudja. Az Sz-300PMU-t meg sem kaptuk a maga 75 km-es HMZ-val adósságért cserébe, azért USD-vel kellett volna fizetni...
A Volhov és Nyeva is mára sajnos túlhaladottá vált. Akkor talán korai volt kivonásuk, de ma már semmi értelme nem lenne ezeknek is. A Kub-ból kellett volna többet megtartani és azokat korszerűsíteni. Ma is egész jó a rendszer amíg nincs ALE-50/55 és van hozzá ho. szintű data linkes vezetési komm. egységed. Ilyen meg van nekünk. A magyar Kub talán a legkorszerűbb a világon, még éjjellátós kamerája is van. A rakéta élettartam jár le... -
Sci-fi. -
jóóó!
-
Dj. HPASP Légvédelmi rakéták Magyarországon feat. ximix domborzati :D
vagy remix vagy tudom is én, a domborzati sajnos nem korabeli.
-
overseer-7 #81505 igen tudom, hogy eléggé szóródik a lézer.. de még az a 1.5 m is hatásos lenne..
A légkör vastagsága meg nem olyan vészes ha fentről kapja a fényt.. nem pedig oldalról.
A lézeres műholddal meg lehetne oldani a precíz célkövetést.
Talán egy mozgó járművet meg lehet vele festeni manuálisan.
A rakétának meg teljesen mindegy ha nem találja pontosan telibe.. és mellé megy. Így is úgy is vége van a történetnek szerintem, ha kellő robbanóerőt visz magával.
De a GPS is tökéletesen működik igaz..
A katonai gps nek mekkora a szórása méterben?
Műholdról is képesek megállapítani egy adott pont helyzetét gps koordinátákban? .. gondolom térkép adatbázisban való mintakereséssel. -
Nem csak ezt nullázták le, hanem kb. mindent, az egy szem vadászrepülőgép-századon kívül... -
A lézer fókuszálása légkörön keresztül mókás dolog. Per pillanat fókusz terén ott tartunk, hogy cirka 1-1,5 méteres területen "szétterül" a lézernyaláb 250km-en. Arról nem is szólva, hogy nem fogod tudni használni esőben / felhős időben.
Nem véletlenül terjedt el a GNSS (GPS, Glonass, stb.) irányítás precíziós fegyvereknél - időjárástól függetlenül lehet használni őket.
Szóval az elképzelésed (ismét) nem életképes... -
Oh tényleg, a Vega kimaradt a gondolatmenetemből... -
lerboy #81501 És ezt a komplex rendszert sikerült mára szinte teljesen lenullázni. Nem hiszem el, hogy modernizációval ne lehetne ma is üzemeltetni egy jó részét ezeknek a technikáknak. -
overseer-7 #81500 izé..
nem tudom, hogy létezik e már, ezért megkérdezem.
Van olyan katonai műhold amelyik olyan precíz optikával rendelkezik, hogy célravezető lézert tudjon fókuszálni egy járműre az égből?
Mert milyen könnyű lenne megfesteni az űrből a célpontokat a rakéták számára.
De ha ez nem.. még az egy használható rendszer, hogy célpontot azonosítják a műholddal ..rakétát kilövik..közben halad mind a kettő. A rakéta gps rávezetéssel nyomul. Majd a becsapódás előtt a műhold készít egy időpillanatban aktuális pillanatképet a célpontról.. Ezt elküldi a rakétának.. az abban levő software az adott GPS pont környékén mintafelismeréssel beazonosítja a célt és szépen rávezeti magát.
Ez még elég olcsó.. csak kell egy kis +hardware a rakétába.
-
És persze nem csak a magyarországi lérak HMZ ért át a határon; északi, keleti, illetve délkeleti szomszédunk osztályainak HMZ-je meg hozzánk lógott be.
Az Almaz-2 1985-ös rendszerbeállásával az automatizált együttműködés nemzetközi szinten is megvalósult a szomszédos országok AVR-jeivel.
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2017.04.02. 14:37:17 -
Jelmagyarázat;
Kis-hatótávolságú rakétakomplexum
Magyar vagy Szovjet Sz-125M Nyeva (SA-3B)
Magyar vagy Szovjet 2K11 KUB (SA-6A)
Közepes hatótávolságú rakétakomplexum
Magyar Sz-75M Volhov (SA-2E)
Magyar vagy Szovjet 2K12 KRUG (SA-4B)
Szovjet 9K37 BUK (SA-11)
Nagy-hatótávolságú rakétakomplexum
Magyar Sz-200VE Vega (SA-5B)
Két Szovjet 9K33 Osza (SA-8B) ezred nem került ábrázolásra...
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2017.04.02. 11:50:10 -
Az két célcsatornás Vega Mezőfalván.
Az Sz-300 egyik változatának sem volt akkora HMZ-je.
Az export PMU is csak 75 km-es volt 1989-ben az 5V55R rakétával.
A PMU-1 poszt hidegáborús (1993) is csak 150 km-es volt 48N6-tal.
A PMU2 lett 200 km és az Sz-400 250 km. (Egyelőre, lesz elvielg 400 km is ARH-s rakétával.)
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.04.02. 10:19:12 -
A nagy piros kör mi lenne? Volt Sz-300 itthon? -
Oh, updatelted a térképet a csapatlégvédelemmel. Köszi. :)
Aki annyira nem ismeri a témát, ez 1987 utáni állapot. Bp. körül Volhov + Nyeva. Mezőfalván Vega és mellette nyugatre egy Neva. A többi nyugatra levő kör az Krug.
A szovjet repterek Nyeva védelme is rajta van Debrecen Tököl, Sármellék és Kiskunlaháza.
A szovjet csapatlégvédelem is rajta van. Buk-kal?
Kihagytam valamit?
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.04.02. 10:13:54 -
Nincs meg véletlenül valahol az a M.o. térképed amire felraktad hazánk légvédelmi egységeit. Nem találom.
Légvédelmi rakéták Magyarországon, a hidegháború végén...
... most rajzoltam.

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2017.04.02. 10:01:28 -
Elvileg igen. -
SZUsszan #81492 Ha jól értem, akkor egy komplett zászlóalj, nem? -
JanáJ #81491 Ha oda hátra kellene állnom, akkor tuti a barna nadrágomat venném fel. -
This Is What It Looks Like When A V-22 Osprey Refuels Right In Front Of Your Face...
-
Kajaboló barátunk teherszállítókkal, és A50-essel.
-
Day of seaman-submariner
-
A-50U
-
Oké talált, süllyed :)
Itt a full stori, Försvarsmakten.
Röviden, gyakorlat közben beszakadt a jég és egy tartalékos ember oda lett, ez volt a megemlékezés amire így felsorakoztak. -
Az első oszlopban, az a CV90 a kutyaóllal a fenekén az lehet a (FOV).
A gépágyú nélküliek elvileg a parancsnoki masinák FCV-k .
Fentebb van egy oszlop légvédelmi verzió AAV, na és az alatt meg van 4 oszlop CV (felett egy) amiknek a fenekén van valami nem tom mi, az mi :) ? (sílécek vagy mi fene.. pasz)
Utoljára szerkesztette: ximix, 2017.03.31. 21:52:08

Kis-hatótávolságú rakétakomplexum
Közepes hatótávolságú rakétakomplexum
Nagy-hatótávolságú rakétakomplexum