95001
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • overseer-7
    Berakom ide még ezeket a videókat, mert szerintem nagyon érdekes a planar wing koncepció.. és ha harcászati értéke nem is nagyon van.. egy csapat szállító vtol megoldásban nagyon értékes lenne.. mert hatékony a szárny.. és a hordozó járművön sem foglalna sok helyet.
    A helikoptereket le lehetne váltani ..

• [NST]Cifu
    'Semminek' alatt azért ne értsük a heliket / V-22-eseket, mert azért azok vannak, és elég fontosak az USMC-nek. :)
  • molnibalage83
    De nem is a Navy kapná, hanem a USMC. :)
    F-35B meg minek SEAD feladatkörre, ha nem kell semminek SEAD? A Navy meg megoldja magának az USAF-val karöltve.
  • JanáJ
    A Harrier az angol magyar narancs. (bocs)
  • molnibalage83
    Már mitől lenne nehéz...? Kérlek ne gyere azzal a városi legendával, hogy 700-900 km/h tartományban nekiáll a leszállásra kitalált rendszerrel manuálisasn TVC-zni, mert elröhögöm magam.
  • aksurv2
    Azert eleg nehez moka a dogfight egy harrier ellen a tobbi dolog meg technika fejletsegetol fugg.
  • [NST]Cifu
    Ezt már lerágtuk. :)

Az US NAVY hagyományos meghajtású "kis" hordozót nem akar magának. Nekik szuper-hordozó kell (no ezt sem értem teljesen, de mindegy). Az USMC pedig szeretne rendes légitámogatást a saját partra szálló alakulatai fölé. Amit meg nem értek teljesen, hiszen harci helikopterjük van, adott esetben kellene egy NASAMS, amit párosítanának a hajók AEGIS rendszerével, és voilá, megfelelő légvédelem megoldva. Precíziós tűztámogatás? Megoldható, adott esetben már téma a rakéta-sorozatvetőkből indított SDB I.-II. is. Nem lenne szükség az F-35-re, max. SEAD feladatkörben...
  • molnibalage83
    Ez az ő szerencséjük... Az én szememben semmi értelme a VTOL gépeknek. A Harrier is hulladék az én szememben. Egy GT-s gép egyszerűen túl komplex, hogy hosszútávon a semmi közepéről üzemeltessed úgy, hogy minimális fegyverzet van hozzá VTOL üzemmódban. A hidegháború alatt ráadásul PGM sem volt hozzá. A Harrier harcértéke jelképes volt szárazföldről VTOL üzemmódban.

Falklandnál meg csak mázli, hogy a hatósugár szélés repülő ellen volt lényegében szubszonikus gépekkel, mert az utánéget használatot mellőzni kellett. Egy félkomoly ellenfél is jobb helyzetben felkockázta volna azt a brit flottát.

A USMC Harrierek is csak akkor lettek voltak életképesek egy rakás helyzetben, mikor már a US Navy lenyomott mindenkit..
  • Lacusch69
    70+ év az már...
    Egyébként egyetértek, semmi értelme.
    Ha másért nem, akkor a ki-beszállás miatt.
    Utoljára szerkesztette: Lacusch69, 2017.03.16. 07:34:20
  • Palinko
    Ha már kritizáljuk a katonai vezetést, nyilatkoztak megint érdekeseket. Miszerint egy 200 dolláros amazon drónnak nincs esélye a Patriot ellen
  • Palinko
    De hát szinte pont ezt csinálják, ott a V-22, az tudja amit a videódban linkelt cucc, csak jobban :D
  • [NST]Cifu
    Érdekes egyébként, hogy az USMC 'faszsága' teszi lehetővé, hogy második-harmadik vonalbeli flották (brit, olasz, talán a jövőben spanyol, japán, dél-koreai) repülőgép-hordozókat üzemeltethessenek. A britek oda-vissza táncolása az F-35B / C változatok között legalább akkora marhaság volt, mint az USMC döntése (mert a QE simán lehetett volna CATOBAR hordozó...).

Harci helikoptereknél az USMC-nek inkább bele kellett volna lépnie a billenőrotoros megoldásokba...
  • _rudi
    A merevszárnyú repūlőgépen is használni kell a lábadat..
  • overseer-7
    igen egyet értek veled..
    De én nem arról fantáziálok, hogy ilyen Avatar c. filmben bemutatott fantázia repülőkkel fognak majd bombázni a dzsungelben..
    Ez a ducted fan nagy sebességnél nem sokat ér.. a planáris szárnyak előnye, hogy hatékonyabb.. az miatt mert nem keletkezik vortex a végükön.. mert nincs is vége.. Viszont az újabb wing -Tip végekkel már a sima klasszikus szárnyaknál is képesek csökkenteni a vortexet, és a turbulens dragot.

Én.. civil felhasználásban képzelem el. Ott nagyon jó lenne.
    Jobb lenne mint egy helikopter, könnyebben irányítható lenne.
    Kisebb helyen elférne..
    Energiahatékonyabb lenne minden szempontból mint a helikopter.. ducted fan + planar wing.

A helikoptert meg hát elég bonyolult vezérelni amúgy.
    farok rotor fordulatszám..Rotor állásszög vezérlés.. stb
    egy csomó mindenre oda kell figyelni.. helikopteren még a lábadat is állandóan használnod kell, ha nem akarsz lezuhanni.

Egy ilyen cuccot meg szerintem olyan könnyű lenne irányítani mint egy quadrotoros drónt.

• molnibalage83
    Nem értem, hogy minek fantáziálsz olyasmiről, ami 50+ éve kiderült, hogy semmi éretelme...

A VTOL-ról azóta bebizonyosodott, hogy zsákutca. Igen, a USMC a F-35B-vel a világ legnagyobb faszságát csinálja szerintem. Olyan speciális és olyan drága, hogy ehaj, de cserébe a legkisebb darabszámban éplő változat miatt az F-35A és C is szív. Sokkal olcsóbb lett volna az F-35B pluszköltségével két mini hordozót építeni a USMC-nak és arról F-35C-t üzemeltetni. Persze hiába lenne ez jobb, kettőt lehet találni, hogy a US Navy mit szólna ahhoz, hogy a USMC bírjon olyan fixed wing kapacitással, mint ők. Tutira keresztbe tennének. (A sok pénzzel nem feltétlen jár együtt az ész és a kompromisszumkészség...)

Miden másra meg ott a harci helikopter.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.03.15. 20:36:54
  • overseer-7
    Koncepciónak nagyon érdekes ez az elképzelés.. megvan a maga előnye a Closed wing, vagy planar wing formának.. energia hatékonyabb és oldal irányban keskenyebb a forma.. szűkebb helyen is elfér a repülő.

Ezt általában Ducted FAN meghajtással érdemes összerakni..
    a Ducted Fan ról meg annyit érdemes tudni, hogy azonos keresztmetszet esetén a ducted fan 5-10% al energia hatékonyabb mint a propeller.. ami olyan 75-80%-os.. Viszont nem érdemes a hangsebesség felénél nagyobb sebességek esetén használni, mert túl nagy lesz a drag és gyorsan romlik a hatékonysága.

én olyasmit képzelek el, hogy van egy helikopter forma szerű elrendezés.. a helikopter farkában rotor helyett orientációs fúvókák vannak..
    A törzs két oldalán meg ilyen kerek..zárt planar szárnyak.. amikben Ducted Fan ventilátor működne... a nagy főrotor meg nincs.

Előnye az lenne, hogy hajókon, szűk helyekre is ( mondjuk úttest) le-fel tud szállni.. VTOL szerűen..
    miközben repülés közben is nagyon energia hatékonyan működhetne.. sokkal hatékonyabb lenne mint a sugárhajtóműves gépek..
    és még a propelleres repülőknél is valamennyivel hatékonyabb lenne. ..miközben a nagy szárnyfelület.. hogy fel van tekerve kör formába.. elég nagy lehet.. a közben hogy oldal irányban nem foglal nagy helyet.

Utoljára szerkesztette: overseer-7, 2017.03.15. 20:31:01
  • Berkut111
  • JanáJ
    OFF
    Csak mert magyarul: Ukrajnai konfliktus: link
  • SZUsszan
    Igazán meglőhették volna szemből a tornyot mondjuk.
  • [NST]Cifu
    Gyakorlatilag mindegyik, amelyik megfelelő ERA / NERA csomagot kap, ide lehet érteni az Abrams-ot TUSK 2 vagy 3 csomaggal például:

TUSK 2 felszerelése egy Abramsra

Ide sorolható a Challenger 2 a TES-el:

Vagy a Leo2A7+:

Az Abrams esetében dupla réteg ERA várná a TOW-ot (a külső rétegnél ráadásul átfedéssel), a másik kettőnél NERA-ról ill. passzív blokkokról van szó, tehát nem sokat oszt vagy szoroz az elsőtöltet az iTOW / TOW2 orrán...

A T-14 esetében nem egységes a vélekedés, valaki szerint NERA, valaki szerint kettős ERA van az oldakötékenyekben:

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.03.14. 12:17:12
  • molnibalage83
    Melyik csúcskat korszerű hk bírna ki egy oldalt találatot egy 30 éves TOW2-től is? Szerintem talán még az iTOW-ot sem fogná meg legfeljebb ERA.
  • [NST]Cifu
    Figyelembe véve, hogy még csak kötényezés se volt a Patton-on, ez annyira nem meglepő...
  • SZUsszan
    Ez átment rajta. =D

• JanáJ
    Szerintem jól gondolkozol. Az iráni teknő nagyon "trendi", gyakorlatilag egy M1-esített T-72-es. Pont úgy lehet egy hulladék, mint egy a lehetőségeikhez mértem modern vas. Bár ugye ők azok akik már lopakodót is gyártottak. :-)
  • [NST]Cifu
    Dehogy bántom, hova gondolsz... :D
  • Lacusch69
    Közt. elnök...
  • Lacusch69
    Off: Te csak ne bántsd a horvát miniszterelnök-asszonyt!
    Nem érdemli meg...
    LINK
    Utoljára szerkesztette: Lacusch69, 2017.03.14. 07:57:35
  • millerius
    Igen, MiG-21bisz-ekkel és UM-ekkel.
  • modellmaker
    Ez teljesen jogos, a Puma esetében. De #81183-ben írtad, hogy a PL-01-en valszeg a kisebb RCS miatt (is) van rajta. Na az "új" iráni technikán ezt nem igazán tudom elképzelni, a képeken totál úgy látszik, hogy az oldalsó "lemezek" teljesen függőlegesek. Így nem lesz kisebb RCS. Mindegy, biztos megtetszett a mérnököknek. :D Azt hittem egyébként, hogy van valamilyen új, nem is tudom mi, ami most "divat" lett a harckocsiknál, harcjárműveknél, és ehhez hasonló fejlesztés került rá erre is.
  • ximix #81185
    Ezek a "vékony", hosszú gépágyú csövek beszoktak "lengeni" lövéskor, gondolom nagyobb távolságra is szerettek volna kisebb szórást és ügyesen megvezették, de a lövegcső hőleadása, hogy ne romoljon lett ilyen lyukacsos, meg könnyebb is.
    https://youtu.be/xCgmfbAbP-Q?t=1m30s
  • [NST]Cifu
    A PL-01 esetében elég hosszú, és ha megépül az éles verzió, talán elég merev is lesz, hogy valóban a lövegcső mozgását tartsa kordában az adott rész. Másodlagosan. Elsődlegesen a kisebb RCS és az infravörös álcázás miatt van a köpeny rajta.

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.03.13. 19:49:57
  • [NST]Cifu
    Pontosan nem tudni, én arra tippelek, hogy leginkább esztétikai okai vannak. A Below the turret ring blogon azt írják, hogy talán az ágyúcsövet támasztja meg, amit például a Puma lövészpáncélos esetében lehet látni. Én ezt valószínűtlennek tartom, először is jól lehet látni, hogy nem teherviselő elem, és nincs rögzítve a csőhöz semmiféle módon. A Puma esetében a merevítő keret egy perselyben ér véget, ebben mozog a cső, így stabilizálja azt, hogy ne hajoljon el semerre mozgás közbeni tüzelésnél.

A Puma lövegtornya, ezen a képen jól látható a lövegcsövet megtámasztó merevítő keret

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.03.13. 19:44:26
  • fonak
    Nem tudom, de láttam már máshol is hasonlót (PL-01, ráadásul ott sokkal hosszabb rész van "becsomagolva")
  • modellmaker
    A lövegcső toronyhoz eső részénél mi az az izé? És miért kell oda?
  • JanáJ
    Olyan GTA-s. Mintha egy M1/T-72 nász gyümölcse lenne. De ettől még lehet jó.
  • JanáJ
    21-ekkel elefántkodtak?
  • [NST]Cifu
    "Új" Iráni harckocsi, a Karar:

Alapvetően egy tovább tuningolt T-72Sz, új, T-90A/M szerű toronnyal, a jelek szerint modern ERA blokkokkal, új motorral.
  • molnibalage83
    Lesz Raptor a RIAT-on.
  • millerius
    Egyszer Tökölön a PG-ből is láttunk ilyen "elefántvonulást", ráadásul minden gép felrakétázva gurult ki a startra! Mindenki be volt sz..va hogy reggel óta nem hallottunk híreket (ez olyan de. 11 tájban volt), hol és mi tört ki azóta hogy az egész vadászezred teljes fegyverben, gépenként 4-4 rakétával felszerelve egymás farkára taposva rohan a startra. Akkor nyugodtunk le, mikor minden géppár 2-3 másodperces gázfröccsel végiggurult a betonon aztán ment vissza mindegyik a saját betonbunkerébe.
  • molnibalage83
    Pedig van hozzá gép, hogy kb. ennyi repüljön. Lakenheath-ben egy teljes ezred van 2xF-15C és 1xF-15E századdal. A földön szoktak elephant walkozni ennyivel.