95110

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
JanáJ #81610 Nem akartam ilyet a szádba adni. De a légi támogatás már megoldott. Jó lennének a helik, de előbb én is IFV/APC/HK/önjáró vonalat nyomnám. De egy NATO lőszert tűzelő karabély se lenne rossz. (Vagy elég katona meg bkkancs). -
Szót sem ejtettem a Griffekről. A szárazföldeiknél először talán a APC/IFV vonalat kellene lecserélni. Aztán a hk-t és aztán azok fire supportját, az tüzérséget. Alulró építkezünk felfelé. Annak nem sok értelmét látom, hogy M109A5 és PzH2000 tüzérség támogasson szutyok BTR-eket...
Első körben egy APC/IFV cserénél azt kéne eldönteni, hogy kell a kétéltű képesség vagy sem. Ha nem, akkor a 30 éves M2A2 is földöntúli csoda lenne itthon... Vagy bármi hasonló.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.04.05. 11:55:20 -
JanáJ #81608 A légierőt kellene már elfelejteni. A Griffeket végre "kirepülik". De ha lenne itthon valami csim-bum akkor kit támogatnának? Mert most BTR van és MEtisz (?). Utána meg a sorozás akik max teherautóra tudnak ülni. Nem érzem arányosnak a cuccot. Ha a mostani low tech háborúkat nézem, akkor ott pont nagy szerepe van a tüzérségnek. Bár lehet ez csak az ez van, ezt tudjuk használni.
Vagy az a nagy haditerv, hogy a sorozott Józsi mellett majd az SF JTAC fog Grippent rávezetni? XD Vicc. -
JanáJ #81607 Félek tényleg határvadászat. Akkor lenne értelme, ha a rá ültetett pilóták, meg a többiek tudják a képességet folytatni 2024 után is.
Jó lenne valami földi cucc is. A Grifek mellett nekem ez feleslegesnek tűnik. A környező országok is leszerelték a MANPAD cuccaikat? -
Mert annak pontossága kb. egy nagyságrenddel a helié alatt van. 20 km-en távolságban 100 méteres CEP-je van egy M109A5 Paladinnak is. Egy UB blokkos rakéta sorozat szórása 2 km-en 20 méter alatt van amennyire meg tudom ítélni.
A szomorú igazság az, hogy a tüzérség, mint CAS csak PGM lőszerrel jön számításba nálam, masszív tüzérségi előkészítés meg kb. konvencionális hadviselésnél szükséges.
Éjszakai képességes Mi-8/17-et rakétával és adott estben őskori ATGM-mel is égetőbbnek tartot a Honvédség mai állapotát nézve főleg azért, mert multifunkciós lenne. A baj az, hogy sokszor feleslegesen nagyok.
A zl. szintű aknavetős támogatás legyen meg jól elsőre. E téren lövésem sincs, hogy mennyire vagyunk jók.
Én nagyon sokra tartom a Mi-8/17-et, de nem azon a '70-es évek színvonalán, ami itt volt a két NVG-s gépet leszámítva.
Éjszakai képesség nélküli helit úgy ahogy van, el kell felejteni. Az airbase-es "rossz emlékeket" ébreszt részt is figyelembe véve meg főleg. Majd hülye lesz a migráns nappal mozogni.
(Ezen felül a rossz emlék résszel kapcsolatban is UL szagot érzek. Sokszor írják, hogy az érkezők többsége fiatal. Ők nem is éltek, mikor a SZU már kinment A-ból és a tálibok meg nemigen használtak ilyen technikát. Szerintem a többségük nem nagyon látott ilyen helit az életében soha...)
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.04.05. 11:46:29 -
Én értem, a kérdés, hogy mi is a cél a harci helikkel?
Tűztámogatás? Akkor miért nem a szárazföldi tüzérséget fejlesszük ismét? -
A Mi-24 felúítás 2-3 millás tétel lesz talán gépenként. Az MQ-9 vágyálom...
A tűzereje nem sokkal nagyobb. Tudtommal lehet gépűgyú konténert rakni Mi-8/17-re és ugyanazt az UB blokkot cipelik. A 30 mm-es ágyús 24-esnek még a forgó tornya sincs meg, tehát gimbalban sem tud többet. A páncélzat terén is lehet fejleszteni, persze páncélüvege nem lesz a Mi-8/17-nek... -
A fegyverzete a helinek alig lesz több, mint egy multifunkciós szállító/harci Mi-8/17-nek.
Azért a túlélőképessége / tűzereje nagyobb lesz.
A Hellfire integráció sci-fi. Ilyen rövid időre kis mennyiségre értelmetlen is és amúgy is overkill a környező országokat nézve. A Strum is bőven jó. Ha lenne legalább az...
Gombhoz kabát. :)
El kell dönteni mit szeretnénk. Légi tűztámogatás? Mi-24V/P erre elegendő.
Páncélvadász/felderítő? Ahhoz például a Horvátok által is alkalmazott megoldás a jó megoldás, levedlett Kiowa Warrior-okat megvásárolni.
BTW csendben megjegyezném, hogy megint az a kérdés, pontosan mire is van szükségünk. 4db MQ-9 plusz két földi kiszolgáló állomás ~60 milliárd forint lenne, de olyan képességeket hozna, amihez per pillanat a Griff kellene. Hellfire rakétákkal páncélvadászatra teljesen jó, de vihet 2x 500 fontos LGB vagy JDAM bombát. Mindenek előtt pedig ugyebár van fejlett EO/IR képalkotó rendszere... -
Hát, ennek szinte semmi értelme. A fegyverzete a helinek alig lesz több, mint egy multifunkciós szállító/harci Mi-8/17-nek. Egy valódi korszerű AGM-es helitől meg fényévekre van. Éjszakai képesség, ha jól értem továbbra is nyista...
A Hellfire integráció sci-fi. Ilyen rövid időre kis mennyiségre értelmetlen is és amúgy is overkill a környező országokat nézve. A Strum is bőven jó. Ha lenne legalább az...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.04.05. 10:46:23 -
JanáJ #81601 Lehet hogy felújjítják a Mihukat. link
Mondjuk nem tudom minek. Mire kiépül a képesség, addigra megint lerohadnak. Határon vagizni a BTR-el is lehet.
Hellfire-t integrálni scifi? Tudom mindent lehet kérdés mennyiért.
-
Nem tudom. Az ok, hogy az első 3 nap vagy legkésőbb a második héten áttértek közepes magasságra, de az Osza képes fellőni 5-6km-re is. -
F1End #81599 Mi lehet az oka az Osza sikertelenségének? Papíron elég jó rendszer volt. -
Bírom az ilyen fotelpszihológusokat akik megmondják, hogy a másiknak mit kell csinálni és azt hiszik van fogalmuk arról, hogy a másik mit csinál... Csak úgy lazán a képernyő másik oldalán. Nem semmi.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.04.04. 23:08:29 -
VO101_Mate #81597 Balàzs, lenyugonyoghatnál màr tènyleg. Említetted a Nyevàt, reagàltam rà, hogy jè van upgrade-el vàltozata,ami a NATO-ban SA-26 nèven fut (ha tetszik neked, ha nem). Te sem tudtàl róla, gondoltam èrdekes. Ennyi. A többit te generàltad. Nèha mozdulj ki a sz.gèp mögül emberek közè.. Na jó fórumozàst. -
Fix telepítésű radarokra van valami terv háború esetére, ha enemi vészes közelségbe kerülne hozzá ?
Teszem azt, kiemelnék a dómból egy mobil platformra műszereket meg konténeres teherjárgányba vagy valami hasonló. -
A tudásom nem igazán teszi lehetővé, hogy beszálljak ebbe vagy bármelyik vitába, és ott kardoskodjak valami mellett, amit nem ismerek, bár kezdek tisztában lenni a fogalmakkal, de nincs meg a tudás alapja pl: mit tudott a régi Nyeva amihez hasonlítani kellene az felújítottat és hasonlóak
Ebből sokat lehet tanulni a témáról, még ha csak a manuált is olvasod el... -
A probléma az, hogy amennyire látom Máténak nem sok fogalma van arról, hogy a Nyeva alapvető technikai korlátai micsodák. És ezen a képen látható upgrade-k nem tudnak segíteni. Az antenna rendszer ugyanaz, a rakéta külsőleg semmit sem változott lényegében. Ezek adják meg a rendszer képességeinek sarokköveit.
A másik fele az, hogy nem mintha a Nyeva olyan fúdesikeres lett volna az éles bevetések során. Azzal a kifogással meg tele van a hócipőm, hogy "de az arabok". Az AF alatt is sikerült vele két gépel lelőni összesen. Abból az egyik nagy fegyvertény volt. F-16-ot lőtt le még arab légvédelem is 1982-ben és a Sivatagi Vihar alatt is elveszett 5 vagy 6 db. (Így fejből.) A Sivatagi Vihar alatt is a Volhov volt a sikeresebb. Az (Osza meg meglepően sikertlen volt.)
A Nyeva abban a korszakban lett megtervezni, amikor közelében nem volt a gépek RWR és egyéb rendszere a mainak és szó sem volt olyan manőverezőképességről, mint ma. Nemhogy HARM nem volt, de még Shrike sem. Egy ilyen környezetben a Nyeva bármilyen upgradeje egyszerűen életképtelen még más hidegháborús későbbi szovjet-orosz SAM rendszerrel összevetve, nemhogy a korszerűsített magyar Kub-bal... -
Köszönöm a felvilágosítást, a másik írás is tetszett #81545 .
OFF
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Annyit megjegyzésként, hogy lehet kicsit félreérthetően viselkedem, de az én tudásom itt a legsekélyebb.
Így amikor pl: "vitatkoztatok", hogy a modernizált Nyeva ér-e valamit, kíváncsivá tett miről is van szó, ilyenkor próbálok valami infót szerezni róla és ha találok valamit amiről úgy látom talán segít nektek a vitában vagy csak érdekes azt megosztom.
A tudásom nem igazán teszi lehetővé, hogy beszálljak ebbe vagy bármelyik vitába, és ott kardoskodjak valami mellett, amit nem ismerek, bár kezdek tisztában lenni a fogalmakkal, de nincs meg a tudás alapja pl: mit tudott a régi Nyeva amihez hasonlítani kellene az felújítottat és hasonlóak
-
Most sem sikerült semmit felmutatni....
Vigyázó szemedet vesd erre.
Várom a HMZ és egyéb forrásokkal megtámaszott összefüggő érvelés és linkeket, hogy ki vett ebből (senki), miért nem találni forrást az SA-26-ra és azt, hogy mitől tud ez klasszisokkal többet, mint a mai szemmel kőkorszaki Nyeva. Mitől lesz mondjuk a rakéta húzni 15-20G-t, hogyan lesz immúnis olyan zavarási formákra, amire a monoimp. antennás SARH-s rendszerek alapból azok, stb.
Engem forrásokkal, számokkal, adatokkal és modellel lehet meggyzőni. A levegőbe dumálssal nem...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.04.04. 18:46:58 -
VO101_Mate #81591 Hàt öregem, vannak bajok.. -
Együtt lett megtervezve a tűzrendszer, 9db Volhov + 6db Nyeva + 2db Sz-300PMU + 2db Vega + AVR.
(azért nem árt a Volhov, hogy bonyolítsa az ellen életét, amit dél-nyugatról vártunk főleg kis-magasságon rongyoló olasz Tornádók képében) -
A korábbi térképpel olvasd össze ximixtől. A kisebb körök a Nyevákhoz tartozóak Bp. körül, a nagyobbak a Volhovok. -
A Nyeva említve van, de lila kört én nem látok a térképen... -
Az Sz-300PMU érkezése után a Volhovoka ki lehetett volna vonni. Feleslegesek voltak már. A Nyeva esetleg maradhatott volna kismagasságú extraként.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.04.04. 14:43:16 -
Ez lett volna a terv a tűzrendszerre...
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához! -
Az F-117 esetán pontosan ez volt a gond. Eleve az a fő bibi, hogy ez esetek többésében a cél paraméterrel közeledik, nem pontosan a SAM felé repül.
Mivel a közeledő F-117-est a rávezetőállomás (tűzvezető radar) már csak elrepüléskor látja meg ezért utána kell lőni. Ha túl közel jön, akkor paraméter miatt 5-6 km-nél közelebbről nem követhető a cél a rakéta által. Nagyobb paraméter esetén meg az F-117 kirepül a HMZ-ből, mire lemegy az egész.
Daniék egy kb. 6-12 km távolságban levő sávban tudtak dolgozni az F-117-re, amit a cél RCS-es és a rendszer paraméter limitje korlátozott le. Ha 3-4 km-re odébb repül a gép, akkor nem sikerült volna. Ezért írtam azt, hogy hatalmas mák IS kellett a sikerhez.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.04.04. 14:37:12 -
JanáJ #81584 Egy lopakodó gép ellen mennyire "probléma" feltolni a SAM rakétáját az égbe? Akartam számolgatni, de kb semmilyen adatot nem tudok hozzá. Konkrétan arra gondolok, hogy ha van egy képzeletbeli SAM-em, ami egy átlag ALU vadászt mondjuk 150 km-ről lát, mondjuk 75 km-re lő el a rakéta, tehát mondjuk közeledő célra 100 km-ről is indíthatok. Ha viszont egy lopakodó célra dolgozom, akkor lehet hogy ha mondjuk észreveszem 50 km-ről és indítok rá, akkor már kb távolodó lesz mire "utoléri" a rakéta. (Ugye nem feltétlen pont felettem repül el). És itt még nem számoltam azzal, hogy bármi ellentevékenységet művel csóri célgép. Gondolom már automatikus a dolog és ha rábökök a célra, a többit a gép összerakja. A rakéta is gyorsan felmászik 8-10 km magasra. De nagyon pici az időablak amikor még meg tudom nyomni a piros gombot.
Daniék is kb alá ültek a 117-nek. -
Na, akkor az SA-26 témához, hogy ne a levegőbe beszéljünk...
Rövidített változat, a teljes történet majd a HTKA-s 450-500 oldalas anyagban lesz...
Ha nincs új rakéta, nincs új atenna rendszer, akkor drámai képesség növkedés nem vízionálható. Pont. Az AF 1+1 repcsis killje egész egyszerűen nem releváns. A Nyeva ma sajnos a középszerű ellenfél ellen is majdnem leírható. Középszerű alatt értem mondjuk a román MiG-21 LancerR-t. Repteljesítménye 40 éve sem volt kiemelkedő, de azért van rajta F-16C szintű RWR és egyéb gép-ember kapcsolati lehetőség. MFD, stb. Csak még ez a gép is olyan manőverekre képes strike konfigban, hogy nagyon hamar elfogy a Nyeva képessége, kinematikailag. És mivel a gépek nem egyesével járnak az egy célcsatorna is igen vékony...
A merketing anyagban betett HMZ diagram is nagyrészt ott nagyobb, ahol harcászati hatása gyakorlatilag jelentéktelen, 10 km magasság felett. Nagyobb távolságon a HMZ-je alsó magassága 50 méter, cruise missile ellen nincs HMZ-je, bár itt lehet azzal jönni, hogy Románia szintű ellenfélnek olyan úgy sincs. Viszont a paraméterrel (az, hogy mennyivel a komplexum mellet repült el, a legkisebb számított távolság = paraméter) értkező célok ellen is pont olyan korlátos szinte, mint a legkorszerűbb régi Nyeva.
A rendszer felkészítési idejre is kíváncsi lennék...
Azt el kell felejteni, hogy mesebeli titkokat tud egy ilyen ősrégi rendszer upgradje. Az ember ránéz az antennára és a rakétára és aki tudja, hogy mit keressen, az látja, hogy ez az upgrade nem egy nagy truváj. Mobilabb lett a rendszer összes eleme - önjáró, nem vontotott - és a rakéta talán kicsit könnyebb lehet és talán új szilárd tüzelőanyag van benne. Nagyon talán gombnyomásra is összecsomagolja magát percek alatt. Ez az mobilitás és a túlélőképességet növelheti, de a rendszer. max. hatékonyságán alig vagy semmit sem javít, mert ettől a nem sem sem több célcsatornás a rendszer, sem nem jobb rakéta kinematika.
Könnyebb rakéta esetén - pl. kompozitból készül álá Patriot upgrade - a HMZ alapján a passzív szakaszon így kicsit több G-t tud a végén húzni, mert a felhajtóerő azonos, de könnyebb a rakéta. Tehát a passzív szakaszban kisebb sebességnél van a manőverezési határ.max 2-2,5 G-s manőver képességénél a rakéta manőverképtelennek tekithető harcászatialg még egyenesen repülő nem manőverező cél esetén is. Nagyon valószínű, hogy ettől mászott kintebb a HMZ 0 km paraméternél 6-7 km-rel, de paraméterrel érkező célnál alig. Ezt is elmagyarázza majd az összefoglaló több rakétán kersztül, hogy a szovjet-orosz HMZ diagramokon milyen limit hogyan látszik...
Az F-35, de még egy 4++ gép gyakorlatilag a HMZ-jbe nem repül be ennek a cuccnak, ha csak kicsit is működik a jenki EW bazár. Nem 1999-et írunk. Ma a mezei 4++ gép 8-10 km magasban 30-40 km-ekről eregetné az SDB-ket. Miért nem vette meg senki ezt a lehetséges upgradet? Mert értelmetlen. 1989-ben még lett volna (halvány) értelme, de most 2019 felé battyogunk az ég szerelmére...
Egyesek sajnos a Nyeva mázlis AF-es szereplése miatt - a szakértelem perszre nem elhanyagolható - használat amiatt egyszerűen túlértékelik azt a rendszert, ami felett végletesen eljárt az idő mára.
A mai világban, egy 1 db célcsatornás rendszer, ami bármely irányból kaphat HARM-ot és ezt nem is érzékeli egész egyszerűen röhejesen elavult. Kettőt lehet találni, hogy miért határozta meg Dani a 21 másodperces limitet. Azért, mert a LORO féle rávezetés mellett - lásd SAMsim manual - fogalmuk nem volt, hogy jön-e HARM vagy sem. A Volhov és Dvina legalább a megcélzott gépekről és azok közeléből látta azt, ha leváló céljel van széles sugár üzemmódban. (SAMsim manual) A Nyeva csak akkor, ha éppen pont arra a gépre dolgozik, ami éppen indítja, mert csak LORO-t tud.
A rendszer egy célcsatornás továbbra is. Ez már 30 éve is kevés volt, csak itthon ez volt, ezért jött volna az Sz-300Psz/PMU. A 2xSz-300 osztály érkezését elmosta a hh vége. A teljes Bp. körüli SAM gyűrűnél többet tudott volna egy darab (!) Sz-300PSz/PMU osztály. 48 db tűzkész rakéta és egy időben 6 db célra 12 db rakétát volt képes rávezeti, amiből 3 db rakéta lehet végfázisban. A gyűrűt egy irányból áttörve is legfeljeb 3 célcsatorna lett volna, amiből egy Nyeva és kettő Volhov és 47 km-nél vége a történetnek. Az Sz-300Psz/PMU meg 75 km-es és bármekkora paraméterrel érkező célra tudta ezt, a 47 km a Volhov esetén meg 0 km paraméternél van. Izé... A teljes Bp. körüli SAM rendszernek volt kb. ennyi tűzkész rakétája, mint egy Sz-300PM osztálynak, ami ráadásul a bejövő HARM-okat is lövögethette volna le.
Az Sz-300PMU-t feltéve a legmagasabb bp-i hegyre a közeli völgyek kivételével uralta volna a környéket. A másik osztály meg Dunaújnál lett volna, a laktanyák asszem el is készültek. A kiképzés is megvolt az osztály nem érkezett meg.
Most komolyan, miről beszélnük...?
Engem számokkal, tényekkel és modellekkel lehet meggyőzni és nem levegőbe kiáltott szlogenekkel és minden alap nélküli kijelentéssekkel. Ez a cucc. kb. anyira korszerű a modern harctéren, mint egy szamurájkard. Igen közel kell lennie a célnak és nagyon mázlisnak kell lenni a sikerhez...
Eleve ott kezdődik, hogy a mai eszközök képessége a régi evolúciónak a lecsapódása. Ha majd bárki elolvassa végig a HT összefoglalót, akkor megérti ezt.
A Kub korszerűsítése sokkal ésszerűbb lépés, mert 1967-68 táján is fényévekkel korszerűbb és mobil volt rendszerbe állításakor. A magyar Kubok nem tudom, hogy tudja-e az itteni közösség, de a világ legkorszerűbb Kub-jai sanszosan, de hogy a VSz-ben azok, az tuti. Az arab országokban olyan korszerűsítése tuti nem volt, mint itthon.
Egy Nyeva még a román LanceR szintű gépekre is eléggé veszélytelen AVR nélkül és F-16C szintű avionikával. A Nyeva rakétája egyszerűen kinematikailag kevés harcászati gépek ellen meg az egy célcsatornájával. A Kub kinematikája pont annyival jobb, amennyivel kell. 15G-t tud végig a közepes magasságon. A magyar Kub-on van NVG is és olyan vezetési pont van hozzá, ami képes a nyugati Patriotánl működő hálózatba tenni. Ezzel tudja azt, hogy a rakéta indul data link alapján és a véfázisban világít alá a SZURN. (O Grady-t is állítólag így lőtték le, hogy csak a végén kapcsoltak megvilágítást.)
Az ALE-50/55 és a hozzá való ECM igen, az AF alatt az SARH-t és automatikáját teljesen taccsra tette, csak apró hiba, hogy 1999 óta is kb. a USA és NATO bír ilyennel. A kis és középhatalmak számára a Kub fényévekkel jobb cucc, mint a Nyeva vagy annak bármilyen upgadje, mert egy teljesne más technikai szinten képvisel. Tessék már ránzni a SZURN méretére és a SzNR-125-re. Izé...
Elnézést, ha lentiek kicsit nyersnek hatottak, csak kb. ennek többszöröse van amögött amit mondtam. Ez amolyan tőmondatokban összefoglaló... Remélem ennyi elég lesz. A bőveb történere még kb. 2 hónapot kell várni.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.04.04. 13:53:17 -
Francia AASM (Armement Air-Sol Modulaire / modular air-to-ground equipment)
Videók
MILAN ER
Orosz ballisztikus rakéta elleni védelmi rendszer
AQS-24 ARCIMS Minehunting System
a felbontás nem sámli
Utoljára szerkesztette: ximix, 2017.04.03. 23:55:17 -
Tegnap linkeltem ezt a pdf-et «ПЕЧОРА-2ТМ»-ről, de most látom, az sem sikerült.
Nem másért, mint az utolsó előtti lapon lévő HMZ ábrákért tetszett meg amúgy.
Ilyen ábrája van a «СТИЛЕТ» és az «ОСА-1Т» masinájuknak is.
--------------------------------------------------
ez nem tudom menyire érdekes (rizsa az van benne)
Amphibious Operations 2014
-
és még persze a 327 отдельная зенитно-ракетный полк, Szolnok
ami a repterek légvédelmét látta el Nyeva technikával;
Sármellék, Tököl, Kalocsa, Kunmadaras, Kiskunlacháza, Debrecen
-
Térképhez magyarázat, hamár máshol kérdezték...
DHDSCS;
BUK
55 отдельная зенитно-ракетная бригада, Mór
3 TÁS; Mór, Pápa-dél, Fertőd
KRUG
297 отдельная зенитно-ракетная бригада, Dunaföldvár
3 TÁS; Dunaföldvár-észak, Igal, Sármellék-észak
KUB
1215 зенитно-ракетный полк, Szentkirályszabadja
159 орденов Кутузова, Б Хмельницкого зенитно-ракетный полк, Komárom
Osza
1098 зенитно-ракетный полк, Nagykőrös
1092 зенитно-ракетный полк, Lepsény
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2017.04.03. 22:21:17 -
Az APA oldal nagyon sok dolgot behaluzott már, ami nincs...
Ez még itt sem SA-26 és ez is csak egy kicsit mobilabb Nyeva...
Igazából nem is értem, hogy most mi a célja az erőlködésednek itt..
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.04.03. 22:18:28 -
JanáJ #81577 Ezek VOG gránátok? -
VO101_Mate #81576 Csomagolható a radar is
Attól, hogy a wikipèdia nem adja ki neked az nem jelenti hogy nem lètezik.
Senki nem mondta hogy le kell előtte borulni, vagy hogy SA-21-el kell szembeàllítani. Na èn off. -
Köszi. -
Sajnos az sg-n a legtöbb normális külföldi képhost oldal nem működik, csak a szutyok magyarok, amik élnek addig, ameddig... -
-
Manapság...
MH 54. Veszprém Radarezred
1. gerincradar mérőpont; RAT-31DL (Békéscsaba)
2. gerincradar mérőpont; RAT-31DL, Obrona-14 (Medina)
2. mobil radarcsoport; P-18, SzT-68U (Medina)
3. gerincradar mérőpont; RAT-31DL (Bánkút)
11. gerincradar-század; P-37M, AN/TPX-54, PRV-17M (Kup)
1. mobil radarcsoport; P-18, SzT-68U (Kup)
12. gerincradar-század; P-37M, AN/TPX-54, PRV-17M (Juta) -
Térkép v.maga a tökély 2