95001
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • molnibalage83
    A londoni aknavetős támadásnál semmiféle térképes említést nem találok és 200 méter távolságnál bármiféle torzítás irrelevás.
  • savaz
    Nem a nagy lepteku repulesi terkepeket torzitottak, hanem a reszletesebb varosi es turista terkepeket. Egy jo terkeppel megcsinalhatod, hogy beallsz a nyugati moge egy aknavetovel, terkepen lemered, hogy a haragosod haza toled pontosan 152.5 fokra van, tavolsag 2325 m, aztan mehet a csomag. Torzitott terkeppel ez nem megy, 2 utcaval arrebb esik le az aldas.

Az IRA csinalt anno egy aknavetos tamadast a Downing Street 10 ellen, de nem talaltak el rendesen (meg a veto is valami hazi gyartmany volt). Wiki cikk rola..

Hiresebb peldaja az ilyen adatok felhasznalasanak mikor a franciak berongyoltak parizsba a II. Vh-vegen A francia tank a dialdaliv alatt allt, amire ralott egy nemet a Champs-Élysées tulso vegerol. A francia iranyzo pontosan tudta a tavolsagot egy utikonyvbol es elsore kilotte a nemet tankot.
  • JanáJ
    Sokadszorra emlegetem fel a lámpa gyárat. Mennyi értelme volt torzítani a térképet, mikor kiküldtük korábban a sajátot. Vagy pl mennyire életszerű a szolgáltasd be a korábbi jó térképet - gondolom ingyen. De az benne van, hogy bizonyos térképeket kölcsönözni lehetett.
    Lehet a 80-as évek végén már lazább volt a rendszer, nem tudom.

@HPASP: Az ilyen jellegű dolog azért érthető. Mindig röhögök, mikor írják, hogy a szuper titkos orosz zárt város nem volt a térképeken, mikor egy magyar laktanyát nem tettek fel. :-)
  • _rudi
    Itt a bácsi a turista térképekről beszél tehát (1:50000 ~ max 150000) közel sem az összes térképről.
    A titkosságról meg annyit, hogy amikor szükségünk volt léginavigációs térképre (80-as évek vége) akkor beküldtek Bp.en a Moszkva tér mellett a honvédség térképészeti intézetébe oszt vettem egy tucattal...
  • Hpasp #81297
    Szertintem még pár mai turista térképen is a Lom Hegyi Nyeva osztály helyén egy tavat ábrázolnak....
  • Hpasp #81296
    Utolsó OFF a térkép torzítás témában, a kedvenc kérdésem amivel a legjobban lehet illusztrálni a Mercator vetület torzítását:

- Ha New Yorkban kiállok a tengerpartra, melyik kontinens/város van velem szemben a túloldalon?

helyes válasz:
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Bizony az Ausztráliai Perth.

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2017.03.21. 09:22:33
  • JanáJ
    OFF
    Itt kb azt írják amit mondtam. Torzítva voltak és húdenagyontitkososak. Persze az imperialistáknak előtte elküldtük a pontos térképeinket. Olyan magyaros. :-)
    Nyugaton nem tudom mi volt, tuti ugyan ez. Az ő gyógyszerük is elgurult, csak nem olyan messzire.
  • JanáJ
    Valahol volt fórum hsz hogy nyugaton is mentek a hülyeségek, pont a lámpuska gyárra írták. A térképet nem tudom.

@rudi: Lövésem sincs a repülés közbeni térképes navigációról. Nem tudom mire van szükszég hozzá. Ezt a térképet bárki megvehette, ha bement a boltba érte?
  • JanáJ
    Tegnap volt index cikk hogy amiknál valamelyik államban áttérnek egy másmilyen világtérkép ábrázolásra.
  • [NST]Cifu
    Azért érdekes, hogy a RAF / RN csak a szárnyak alá tudja majd rakni az ASRAAM-ot. Kiváncsi leszek, fognak-e ilyen konfigurációban repülni...

Az orosz EM ágyú és utána a Blitzer éles kontrasztja mutatja, melyik ország hol jár a technológia terén...

Az US NAVY energiafegyver-doksija szép diplomatikusan meg leírja, hogy most fogják tesztelni a 150kW-os SSL (Solid-State Laser) fegyvert, és pár éven belül a hadihajókra is felkerülhet, de az SSM-ek és ASBM-ek ellen több száz kW-os, ha nem 1 MW-os lézer kellene...

Az EM ágyúk terén 20-32 Mj torkolati energiáról beszélnek, de én itt továbbra is ott látom a problémát, hogy ezért óriási árat kell fizetni, és "hagyományos" technológiákkal is elérhető lenne (a 127mm-es hajóágyúk tudnak 25 Mj-t, a 155mm-es M777 pedig max. 40 Mj-t, csak hát kevésbé ideális lövedékekkel).
  • [NST]Cifu
    Érdekes videó, de azért kicsit másképpen festik le a történteket, mint a lenti kép alapján történt. :)
  • ximix #81290
    F-35 successfully conducts first firings of MBDA’s ASRAAM
    MBDA MIissile Capabilities F-35 Lightning II

Videók

Aster-30 SAMP/T

«Ратник» (Ratnyik) katonai "gúnya" szet, golyóálló betét tesztje

és a késé

«Панцирь-С1» (Pancir-S1)

(a felépítménye alumínium)

Íráni Karrar MBT

Orosz elektromos sínágyú

Electromagnetic Railgun First Shot CommissioningSeries

Navy Lasers, Railgun, and Hypervelocity .....2017 March.17

Utoljára szerkesztette: ximix, 2017.03.21. 01:31:33
  • Palinko
    Jaj de jó ez a honlap, igen lazán kapcsolódott amit mondani akartam, hogy JanáJ első mondata milyen érdekes a videók után :D
  • ximix #81288
    A föld alakjából és a fok osztásból adódik egyfajta torzítás,
    ha egy szabályos téglalap alapú térképet veszünk, akkor az északon és délen lévő dolgok fel vannak nagyítva, mivel ugye ott már torta szelet alakú cikkek vannak amiket négyzetesre húznak szét.
    Nem olyan rég egy Japán ember újra csíkozta hajtogatta,( a szabad kőmívesek örömére) egy háromszögbe.
    Itt egy csináld magad verzió.
    Van belőle, ilyen összerakható gömb alak is.

Volt már egy pár próbálkozás előtte is.

más -----------------------------------------------------------

Múltkor szóba került a B-52-ő mint rakéta fuvaros, itt egy Darpa elképzelés róla, 1 évvel ezelőttről.

nemrég jelentették be a 2 fázisba kerülését.
  • molnibalage83
    Teszteld a vetítéseket itt.

Ebben is erről van szó.
  • Palinko
    Off, de érdekes
  • _rudi
    Én 87 óta repelülök és az biztos hogy a hivatalos 1:250000-es léginavigációs térkép nem volt torzított. (lealább is én majdnem mindig hazataláltam vele
  • molnibalage83
    Én most a nyugatról beszélek. De, hallottam, ott ment el a HÉV mellette, Lámpagyár megálló volt a neve régen.
  • JanáJ
    Tudtommal az összes térképet torzították. A mikéntjét nem tudom. Gondolom nem egyenlő arányban. A 90-es évek végén már tudtál kérni a Cartográfiától a honvédségi térképből, M.o.-ról nagyítást. Digitalizált volt a térkép amiből nyomtatták. Akkor még nem engedték a max nagyítást. Anno egy Cartog. boltban mesélte a muki. Emlékszem nagyon akartam pár helyről, csak nem volt rá pénzem. :-)
    A nagygépek pilótái és minden építkezés állami cégeknél ment. Szerintem meg lehetett oldani, hogy csak a bizalmasok kapjanak ilyet. A nagy gépek pilótáit tudtommal átvilágították, ha nyugatra repülhettek. A vasúti vonalak is titkosak (?) voltak. Mit bír, max sebesség, átszerelhető e a szovjet nyomtávra. Valami modellező vasutast le is kapcsolt a kémelhárításunk. Ne a mai dolgokból indulj ki. LámPUSKA gyárról nnem hallottál? :-)
  • molnibalage83
    Persze. A lenti hatos lövészeten is a célok egy része földháttérben volt. A target camera alapján a QT-33-asok alacsonyan repültek.

Itt vannak a felvételek a 6-os lövészetről.

Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.03.20. 17:34:50
  • [NST]Cifu
    Ez a földháttér (tengerháttér) biztos?
  • molnibalage83
    Ebben az "összes"-ben kételkedek. Akkor, hogy a frászba navigáltak volna pl. civil pilóták vagy a földméről és n+1 más ember mivel dolgozott volna és hogyan...?

A keleti blokk volt ennyire hülyén paranoid.
  • molnibalage83
    Is. A nagysebességű ASM-eket is lelőtte volna, mikor megalkották, akkor a K-20-at használták volna erre a szovjetek, miután a CONUS elleni bombázós bohóckodás öngyilkosság volt a siker kb. 0 esélyével. kb. 120 bombázót várt nagyvárosoknál tucatnyi célcsatorna és 2000+ elfogó gép. Ennek a fele volt K-20 képességű, a többi gravitácoós nukis. A K-20 szórása meg 8 km volt...
  • molnibalage83
    Azok a SAM rendszerek a '80-as évei szovjet ASM felhő ellen esélytelenek voltak. Az AEGIS nagyon, de nagyon kellett.
  • molnibalage83
    P-15? Miféle kihívás elé? Szubszonikus volt a lelkem és földháttérben is tudott dolgozni az AIM-54 és az F-14 is.
  • ximix #81276
    -Aim 54a/C/C+ Phoenix - Forecast International
    -Congressional Budget Office
    -System Integration and Flight Test of the F-14 Tomcat Weapons System
  • JanáJ
    Hát a tüzérségi cuccok indítását nem hallod, ahhoz túl messze van. Becsapódáskor meg azt mondják az a jó, amit hallasz, mert azt már túlélted. :-)
    Az összes papír alapú civil térkép torzítva volt keleten és nyugaton is. Talán már nem, mert nincs értelme, most már a GPS-el játszanak.
  • JanáJ
    Tudtommal a Tu-16/22 is rakétával/robotrepülővel támadott volna a Phoenix hatótávolságánál messzebbről. Szóval szerintem max a csúnyaságokra tudtak volna lőni.
  • savaz
    Valami bulvarlapban olvastam, hogy a horvatok mozdonyrugobol faragtak katapultot es gazpalackokat lottek ki vele. A szerbek azert utaltak, mert nem hallottak hogy jon. Ugyanezt irtak anno az Osztrak-Magyar legaknavetok elonyenek is.

Ha leteszteled rendesen es van egy jo terkeped siman lehet vele pontos tuzet vezetni. Valami ilyesmi miatt nem keszultek a keleti blokkban pontos, aranyos varosterkepek.
  • savaz
    Nem azert volt olyan nagy a Phoenix hatotavolsaga, hogy leloje a bombazot, a raketa inditas elott? (eredetileg?)
  • JanáJ
    Hm, mondjuk úgy már nem olyan acélos. Én azt hittem a macsek egy első vonalas védelem lehetett volna pl egy BARCAP-pel amikor a gép magasságából, sebességéből és a Phoenix hosszú lábasságából adódóan nagyon messziről tudott volna támadni.
    Így mondjuk vicces, hogy mire elterjedt az Aegis, addigra elmúlt vagy töredékére csökkent a fenyegetettség. Tiszta Raptor utánérzés.
  • [NST]Cifu
    A Phoenixnek amúgy is "csak" ritkítania kellett volna őket, hogy az Aegis-t ne tudják túlterhelni.

Ellenkezőleg. Az első AEGIS rendszerrel felszerelt Tico cirkáló csak 1981-ben állt hadrendbe. Az első Arleigh Burke-osztályú romboló 1991-ben. Gyakorlatilag a Tamás macska elsődleges feladatának elvesztése, majd kivonása bizonyos szintig az AEGIS rendszer elterjedéséhez lehet kötni. Addig a különféle Talos / Terrier / Standard-rakétákkal felszerelt fregattok, rombolók és cirkálók látták el a légvédelmet, ám nem direktbe kötött rendszerben, így könnyebb volt a légvédelmet túlterhelni.
  • JanáJ
    Phoenix: Jó elsőre a bombázó ellen, de mikor már csak nagyon messziről elengedték a robotrepcsikat, akkor gondolom már csak ezekre tudtak volna dolgozni. Itt gondolom a föld/víz háttérben jövő csúnyaságok felderítése lett volna a probléma. A Phoenixnek amúgy is "csak" ritkítania kellett volna őket, hogy az Aegis-t ne tudják túlterhelni. Nekem - a fotelből - már az is jó aránynak tűnik ha csak 50%-os találatot hoznak. Pláne, ha már akkor is divat volt, hogy két hordozót össze vonnak.

Nézd meg mit műveltek Afganisztánban meg Irakban az IED-k a numeró uno amikkal. Gyakorlatilag csak így tudták bántani őket. Vagy a páncélozott öngyilkos autó bombák. Az ISIS Hezbollah szintű irányítatlan rakétákat gyártott nagy tételben.
    Ezek nekem továbbra is ilyen hobby fegyverek, mint mikor sufni rakétát építesz a kert hátuljában és örülsz hogy működik, de gyakorlati haszna az nulla. Több értelme lenne kazán lemezt hegeszteni a pickupokra.
    Nehéz terrorizálni azokat, akik évek óta háborúban élnek, bombázzák őket vegyi fegyverrel, hordó bombával, LGB-bel, rakéta tüzérséggel, kazettással, foszforral, mindennel amivel terrorizálni lehet.
  • [NST]Cifu
    De továbbra is úgy gondolom, hogy nem éri meg az ilyen jellegű barkácsolás.

Akkor mire fordítanád ezt az erőforrást? Harcoljanak elől AK-val, bele a húsdarálóba? Fogjanak "Mad Max" autókat, és rongyoljanak előre?

Szigorúan szvsz, de a maguk módján ezek a megoldások sikeresek, feltehetően előéletük is akad (Libanon, Hezbollah).

Nekem az is fura, hogy azt is olvasom, hogy töménytelen mennyiségű fegyvert tolnak oda, meg azt is hogy semmi sincs, ezért a barkács, meg azt is, hogy a kormányerők a visszavonuláskor sok fegyvert hagytak hátra, amit a felkelők (?) jól össze szedtek. Igaz nem tegnap kezdődött a balhé, szóval bármi lehet.

Sok fegyvert tolnak oda, de nem tüzérséget. Mintapélda, amikor TOW-al lövöldöznek gyalogosokra. Nincsenek céleszközeik erre. A fegyvertámogatások, amikről infók vannak, mind kézifegyvereket, max. pct. rakétákat említ, esetleg páncélozott terepjárókat (pl. német Dingó-kat a Pesmerga harcosoknak).

A Phoenix nem robotrepülőgépek ellen lett volna? Azok mennyit manővereztek volna?

Nem, az összes Phoenix-előd (XAAM-N-10 és AIM-47 Falcon) és maga a Phoenix is elsődlegesen a szovjet bombázók (feltételezett) hullámai ellen készült. A korai hajó elleni robotrepülőgépek (mint a KSz-1 Komet) még ideális célok voltak, de már a P-15 is kihívások elé állította a Tomcat-at és a Phoenix-et az alacsony repülési magasság miatt (sea-skimming missile). Alkalmasak voltak erre a célra is, de nem voltak optimálisak...
  • JanáJ
    A horvátoknál volt hogy átgurítottak egy vasúti kocsit a szomszéd városba, majd felrobbantották a fél várost. Volt Chesna "bombázó". Meg asszem a jugók aknagyártó nagyhatalom voltak, szóval nem kellett sokat kendácsolni.
    A lelki terrorban igazad van a lenti ágyúval (?) kapcsolatban. De továbbra is úgy gondolom, hogy nem éri meg az ilyen jellegű barkácsolás.
    Nekem az is fura, hogy azt is olvasom, hogy töménytelen mennyiségű fegyvert tolnak oda, meg azt is hogy semmi sincs, ezért a barkács, meg azt is, hogy a kormányerők a visszavonuláskor sok fegyvert hagytak hátra, amit a felkelők (?) jól össze szedtek. Igaz nem tegnap kezdődött a balhé, szóval bármi lehet.

A Phoenix nem robotrepülőgépek ellen lett volna? Azok mennyit manővereztek volna?
  • [NST]Cifu
    Végül is amire kitalálták (bombázók és robotrepülőgépek), arra tökéletes. Kiváncsi lennék az R-33 hogy viszonyul hozzá képest...
  • fonak
    Volt ott már minden, "trebuchet" hajítógép meg antik ágyú is.
    [spoiler]

[spoiler]
  • overseer-7
    a szükség nagy úr..
    az a fehér por ammónium nitrátnak nézem..
    Robbanóanyagot egy zárt térbe.. hát nem tudom mennyire biztonságos és mekkora lehet az élettartama annak a házi készítésű pokolgép vetőnek

• molnibalage83
    Ebben benne van az összes indítás szám és találat szám a tesztek alatt. Kb. 80% ott is.
  • [NST]Cifu
    Ha jól értem a 6-ból négy talált, egy mellé és egynél a drón irányítási hibája miatt elnézték, hogy nem találta el a rakéta. Legyen akkor 5/1, vagyis 80%-os találati arány. Annyira nem is rossz. Bár ha belegondolunk, hogy nem manőverező, nem védekező célok ellen ment, annyira nem is jó...