95001
-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
overseer-7 #81901 erről a helical tárról mondhatnátok valamit..
elsőre nekem amikor megláttam a kezükben a vizipuska ugrott be. Annak van ilyen nagy légtartálya.
hogy működik ez a helical rendszer? -
#81900 18+ videó
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Érdekes hogy miért karabélyon van és soha nem valami LMG-on/RPK-74-en vagy annak másolatán. -
#81899 BAU?
14 APR: JASDF jets scrambled to intercept 2 x Tu-142, 1x IL-20, 2 x Il-38, 1 x Su-24.
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2017.04.15. 15:07:29 -
#81898 Hopp, és tényleg!
Akkor hamarosan kiderül, hogy akkor a való életbe is így valósították-e meg. -
#81897 Van Űrkutatás topic. ;)
Onnan egyébként:
Az első az az OK-MT statikus tesztgép, lehet látni, hogy csak az orra hegye fekete, tehát sose kapott teljes hővédő csempézetet, és nem is volt repülőképes állapotban sem soha.
A hátsó az OK 1.02 'Ptichka', az egyetlen épen (?) maradt Buran-űrrepülőgép, ami viszont sose készült el (a fedélzeti rendszereit szerelték éppen, amikor leállították a programot, lehet látni, hogy a műszerfala sincs kész). Hozzáteszem, az OK 1.01 'Buran' (ami 2002-ben elpusztult, mikor rászakadt a hangár teteje) sem volt soha kész, abból a létfentartó rendszerek hiányoztak (úgy voltak vele, hogy a pilóta nélküli repüléshez nem kell, és az OK 1.02 repült volna először úgy is személyzettel, szóval akkor meg minek). -
#81896 Azért "jó" letakarni, mert a végleges konfigurációt csak a parádékor fogja a világ megismerni. A Pancír verzió például a fantáziarajzok szerint nem 2x2x3, hanem 2x3x3 rakétával fog bírni:
Mondjuk ezen a rajzon viszont nincs gépágyú!
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2017.04.15. 14:55:14 -
#81895 Két szovjet Burán űrrepülő Bajkonúrban...
-
#81894 Vegát É-Koreán kívül már csak tán Szíria használ, az eredeti 9 vásárlóból. -
#81893 Az amcsi Patriot MIM-104E GEM-T rakéták élettartalma lejár...
... probléma az hogy a GEM-T ára fele a MIM-104F MSE-nek ami így szolgálatban marad egyedüliként ATBM szerepben.
Since Jan. 1, 2015, Patriot has intercepted more than 100 Tactical Ballistic Missiles during combat operations; more than 90 of those 100+ intercepts were with the GEM-T
link
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2017.04.15. 13:51:49 -
#81892 És tényleg! A fene vigye el, nem ismertem meg a konténert, és mivel SAM-ek után vándorolt, azt hittem ez is valami SAM rendszer TEL-je lesz...
-
#81891 Ez elvileg orosz Kh-35 partvédelmi robotrepülő, helyben heftölt indítón.
-
#81890 Ami figyelemreméltó, az az hogy 62-73 között É-Korea a SzA-75A Dvina-A változatot kapta meg (mint a VSz) nem pedig a 3. világnak fenntartott export változatot. Ezt amúgy a VSz-en kívül csak É-Korea, Vietnam, és Kuba kapta meg.
Viszont 85-90 között már csak az export változatok jutottak nekik (Volga, Pecsora) nem pedig a VSz verziók (Volhov, Nyeva).
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2017.04.15. 13:29:44 -
#81889 Okay, tehát a félpótosokon 5V28E-t láttunk feltehetően.
De a két indítótubusos lózung mi a rákfene lehetett? -
#81888 Bakker, a videót nézve fel sem tűnt, azt hittem valamiféle gránátvető vagy mini-rakétaindítót hegesztettek a kalára az Észak-Koreai szuper-ninja-überkatonák, de nem, a képen látszik, hogy az egy helikális tár!
-
#81887 Szovjet honi-lérak fegyverexport Észak Koreába;
1962:
2db SzA-75A Dvina-A komplexum
25db V-750V (11D) rakéta
1964;
50db V-750V (11D) rakéta
1965;
16db V-750V (11D) rakéta
1966:
8db SzA-75A Dvina-A komplexum
192db V-750V (11D) rakéta
1967:
4db SzA-75A Dvina-A komplexum
96db V-750V (11D) rakéta
1971:
18db SzA-75A Dvina-A komplexum
576db V-750VM (11DM) rakéta
1972;
144db V-750V (11D) rakéta
1973:
6db SzA-75A Dvina-A komplexum
144db V-750V (11D) rakéta
1985;
3db Sz-125M1A Pecsora komplexum
108db V-601PD (5V27D) rakéta
1986;
3db Sz-75M3 Volga komplexum,
108db V-759 (5Já23) rakéta
1987;
2db Sz-200VE komplexum, egy osztálycsoportba rendezve,
36db V-880E (5V28E) rakéta
3db Sz-125M1A Pecsora komplexum
108db V-601PD (5V27D) rakéta
1990;
2db Sz-200VE komplexum, egy osztálycsoportba rendezve,
36db V-880E (5V28E) rakéta,
72db V-759 (5Já23) rakéta
148db V-601PD (5V27D) rakéta
-
#81886 Az első pont az gondolom nem az IRST-re vonatkozik. Mert elméletnek ez jó, de a piacon ilyen rendszert nem találsz. Még egy "nyomorult" bi- vagy multistatiks radarosat sem...
Említették, nemde? :)
A 200 cél követése a kb. min. FOV esetén van. Ha tracket akar képezni, akkor egy célt tud követni a leírás alapján, mert annyira rázoomol a célra, hogy semmi mást nem lát, lásd a fent linkelt elvet.
Ok, de 200 cél követése akkor is szép teljesítmény...
Azért nem, mert drága lenne. A minden irányba lenne PIRATA lefedés akkor a hátsó és alsó irányokban szinte csak MAWS-ként van értelme és wide FOV-nak. A DAS fix FOV-os, de ezért van mellette EOTS. A Pirate egyszerre EOTS és DAS, de csak 140 fok előre és ennyi és mivel egy berendezésben van, ezért nincs "IR TWS" módja. (Ezt a kifejezést mosta találtam ki.) Az F-35-nél a DAS körkörösen pásztáz, de soha nem veszti el a képet, mert az EOTS néz rá a célra. A PIRATE-nál meg ez nem így van.
Ez tiszta, csak felvetettem, hogy ha akarnának, akkor simán lehetne a PIRATE-ra építkezve egy DAS-szerű rendszert létrehozni.
Ettől függetlenül, ha a leírásnak csak a fele igaz, akkor is messze ez a cucc, ami a DAS-hoz a legközelebb van. Bizonyíték ismét arra (lásd EJ200), hogy Európa tudna, ha a politika adna rá pénzt...
...és a megbeszélések nagy része nem a gittrágásról szólna...
A Cope India 2004-et úgy el kell felejteni, ahogy van. Semmi másról nem szólt, mint fals hírekkel pénzt szerezni még F-22-re. (Nem sikerült...)
Ok, de az említett Red Flag... Ha igaz, amit ott leírtak, az biza csúnyaság. -
#81885 Hazudnék, ha azt mondanám, hogy felismertem a Vega (5V21 / 5V28?) rakéták után felvonuló két TEL-t. A T-54/55 alvázon lévő nagyon DIY-nek tűnt...
Az 1:35-nél látható Pokpung-ho variációk újabbnak tűnnek, eltűntek az iker MANPADS indítók, és a "DollyParton" öv helyett ERA blokkok kerültek a torony frontrészén.
Itt van a korábbi verzió:
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.04.15. 12:06:51 -
#81884 A Cope India 2004-et úgy el kell felejteni, ahogy van. Semmi másról nem szólt, mint fals hírekkel pénzt szerezni még F-22-re. (Nem sikerült...) -
#81883 Az első pont az gondolom nem az IRST-re vonatkozik. Mert elméletnek ez jó, de a piacon ilyen rendszert nem találsz. Még egy "nyomorult" bi- vagy multistatiks radarosat sem...
A második pont. Ellenőrizhetetlen sajnos, eddig én sem hallottam róla. Kicsit városi legendának tűnik.
A Pirate a FLIR és más képességek sajátos kombója ezek szerint. Van, amiben önmagában a DAS-t veri, ha egy gépet nézel - elvileg képest becsülni trackket data link nélkül is , de ezt még csekkolnom kell - de a DAS + EOTS párost már nem nyomja le.
Data linkenesen végképp, mert a gimbal korlátozott, ha a gépek kicsit is elkezdenek fordulózni, akkor a mesében lesz olyan, hogy majd háromszögelnek a gépek. A nagyon eary BVR-ban él ez a képesség.
A 200 cél követése a kb. min. FOV esetén van. Ha tracket akar képezni, akkor egy célt tud követni a leírás alapján, mert annyira rázoomol a célra, hogy semmi mást nem lát, lásd a fent linkelt elvet.
A MAWS funkció is csak kb. addig igaz, amíg nem akarsz tracket képezni és wide FOV van, de akkor sem 360 fokos. Viszont az EF-en van radaros MAWS, aminek működési elve nem tiszta. Ha az folyamatosan radarozik, akkor még kis hatótávolság esteén is lehet fogni azt ,hogy a radaros MAWS dolgozik...
Azért nem, mert drága lenne. A minden irányba lenne PIRATA lefedés akkor a hátsó és alsó irányokban szinte csak MAWS-ként van értelme és wide FOV-nak. A DAS fix FOV-os, de ezért van mellette EOTS. A Pirate egyszerre EOTS és DAS, de csak 140 fok előre és ennyi és mivel egy berendezésben van, ezért nincs "IR TWS" módja. (Ezt a kifejezést mosta találtam ki.) Az F-35-nél a DAS körkörösen pásztáz, de soha nem veszti el a képet, mert az EOTS néz rá a célra. A PIRATE-nál meg ez nem így van.
Ettől függetlenül, ha a leírásnak csak a fele igaz, akkor is messze ez a cucc, ami a DAS-hoz a legközelebb van. Bizonyíték ismét arra (lásd EJ200), hogy Európa tudna, ha a politika adna rá pénzt... -
#81882 Két külön esetről van szó. Amit te írtál / linkeltél, az egy Cope India eset, de nem AESA radaros F-15C-kkel. Amit Molni linkelt, ott AESA radaros F-15-ösökről van szó, és Red Flag-ról. -
#81881 Oki, és a frontvonal környékén mi fogja védeni a harckocsikat / lövészpáncélosokat az ellenséges helikopterektől? Erre (is) szolgált a Zsu-23-4, és őt elvben a Tunguzka váltotta / váltaná. Viszont Tunguzkát mostanság alig látni, ellenben Pancírt egyre többet.... -
#81880 Érdekes teknyikák...
-
JanáJ #81879 Az ilyenből lesznek a legendák. :-) -
_rudi #81878 2.: Érdekes az F-15 AESA radar vs. indiai MiG-21 + zavarókonténer témakör említése, erről még nem hallottam...
:
Én már olvastam róla
Izraeli EL/L8222 zavaró konténerrel felszerelt indiai Míg-21-esek képesek voltak olyan közel kerülni az amerikai F-15-ökhöz hogy szemből AA rakétát indíthattak rájuk.
-
JanáJ #81877 Szerintem azért, mert jelenleg csak az Sz-300/400-ra kell vigyázniuk. Láncos technika pusztításához már nem kell bele repülni az ő körzetükbe. -
#81876 1.: Számomra a legpozitívabb hozadék az, amit jó ideje emlegetek, hogy a lopakodó gépeket fel lehet deríteni úgy, hogy nem magát a gépet keresed, hanem a háttér változásait nézed, és egy "fekete lyukat" keresel, ahogy a lopakodó kitakarja a hátteret. Bevallom ezt leírva sehol sem láttam még, pedig teljesen logikus dolog.
2.: Érdekes az F-15 AESA radar vs. indiai MiG-21 + zavarókonténer témakör említése, erről még nem hallottam.
3.: Amit anno a Skype beszélgetéskor említettünk: kiderült, hogy a Pirate is képalkotó, és akkor innen kezdve lehet törpölni, hogy az IRST jelző mit is jelent manapság - mert nem azt, amit jelentett 20-30 éve, avagy akkor a Pirate is inkább FLIR, mint IRST.... (Igen, tudom, hogy ezt már említed a könyvedben ;) )
4.: 24 millió képpont per másodperc, ha a 768x575-as felbontást veszünk (említve van, hogy 768 érzékelősor van, lent az, hogy 575 soros a FLIR kép), akkor másodpercenként ~54 mintavételezés (komplett kép) feldolgozásáról beszélünk. A felbontást csak 768-al osztjuk (768x1), akkor 31 250 sornyi leképezés történik másodpercenként. Mai szemmel nagyon kevés, de azért 2003-4 körül ez elég szép volt...
5.: Említve van a háromszögelés lehetősége, ami reális, hiszen nagyon pontos irányszöget tud megadni. ;)
6.: 200 célt követhet, de az EFA-bushoz ennek csak egy részét tudja átküldeni. Egen, ma egyre inkább az elektronika a szűk keresztmetszet egy vadászgépnél, de brutális lehet ennek a feldolgozása, jövőálló megoldást nyújtani rá.
7.: Rakétaindítás jelzése...
És most az ember hátradől, és megkérdezi magától: miért nem építik ki a PIRATE-ot 360°-ra? Modern elektronikával és szoftverekkel megtámogatva az Eurofighter hasonló képességet kapna, mint a DAS nyújt az F-35-ösnek. Ez az, amit sehogy se tudok feldolgozni, mert adott esetben még beépítési lehetőséges is adottak (illeszkedő póttartályok elejébe-végébe például). A problémát inkább a kábelezés/energiaellátás kérdésköre jelenthet...
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.04.15. 08:39:20 -
#81875 Számomra érdekes, hogy a Zsu-23-4 és a Tunguzka után a Pancír-nál gumikerekes, páncélozatlan hordozójárművet választottak. Oké, CGI képeken van lánctalpas, páncélozott alvázra is szerelve, de gyakorlatilag még olyat nem láttunk. -
#81874 PIRATE IRST
Ezt pakoltam át. -
#81873 ЗРПК Панцирь-С
-
#81872 Milyen jól látszik a léglökés a felvételen. -
JanáJ #81871 Leírtad a megfejtést. Felemészti az oxigént, elműködteti az aknákat, megsemmisíti a tárolt fegyvert/lőszert. Persze ezt megoldhatták volna máshogy is. Szerintem Trumpi benne akart lenni a hírekben. -
Hát ha egy sújtólég összedönt egy bányát ami végig kivan ácsolva, támasztékozva és az emberek jelentős része is meghal akkor képzeld el ezt.
-
#81869 -
fonak #81868 Ez csak egy pszichológiai üzenet: "MURCA FUCK YEAH!!!" Az otthoniaknak is, szereti az átlag amcsi az ilyen erődemonstrációkat.
Trumpnak mutatnia kell a kemény csávó imázst, hogy feledtesse, 180 fokos fordulatot tett pár dologban. De még az új egészségügyi törvényt sem sikerült átvernie, a mexikói határkerítésre pedig a saját házelnöke mondta, hogy nincs rá egy kanyi sem a költségvetésben. :)
Egyébként mi értelme alagutak ellen ilyet bevetni? Jó, mondjuk lehet, annyi oxigént emésztett fel, hogy az alagutakban bujkálók megfulladtak. -
#81867 Ledobtak egy MOAB-ot Afganisztánban, tudunk valamit amit nem hoznak le az átlag újságok? -
#81866 Egy kis magyar honi légvédelem visszatekintve...
1965-ben az ÉNY-i (főirány) és DNY irányból az ellenség 25-30%-át kis magasságon számították.
1975-ben a támadás főiránya ÉNY-ról DNY-ra tevődött át, ahonnan 200~210db ellenséges repülőgép harctevékenységével számoltak. Kis és földközeli magasságon a repülések 60%-át várták.
Feltételezések szerint az ellenség 25db tömegpusztító fegyvert vetett volna be.
1985-re prognosztizálták, hogy a NATO gépeinek 60~65%-át korszerűbbre váltja - generációváltás történik. A csapásmérés a teljes magassági tartományban, de zömében kis és földközeli magasságon, intenzív zavarás alkalmazásával valósul meg, nagy célsűrűség mellett.
-
#81865 Oszára nem tudom biztosan, de elvileg ezek ABV, repesz, illetve kézifegyver tüzétől védtek. -
#81864 A szovjet csapatlégvédelemnél egyedül az Osza volt páncélozatlan? Még a Sztrela-1 is páncélozott volt legalább minimálisan? -
#81863 Húsvéti preview. -
JanáJ #81862 Én viszont nem tanultam meg múlt hét óta oroszul és még a telefon+OCR kombó sem segített. Csak azért linkeltem, mert pár napja olvastam.