8600
 • Dzsini
  #8600
  A Rocket Lab sikeres indítással feljuttatta a következő magyar gyártású űreszközt, a SMOG 5x5x5 centis kockát.
  beszélgetés Dudás Leventével, a SMOG és ATL műhold projekt műszaki vezetőjével, a BME-VIK Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszékének tanársegédjével és Herman Tiborral, a műholdak elsődleges energiaellátó rendszereinek a tervezőjével és fejlesztőjével


  Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2019.12.06. 09:59:34
 • Sequoyah
  #8599
  Viccnek gondoltam hogy ezt hiteles forrasnak gondoltad, de ezek szerint ezt komolyan irtad?

  Az a minimum, hogy legalabb olyan poziciora keress ra, ami tenyleg letezik a SpaceX-nel. Pl ez egy jo kiindulasi alap:
  https://www.spacex.com/careers/list

  Itt talaltam is olyat amihez eleg a kozepiskolai vegzettseg, de meg ahhoz is 70-80k-s atlag fizut talalni.
  https://boards.greenhouse.io/spacex/jobs/4519218002?gh_jid=4519218002

  Amugy nem ertem mi a baj ezzel, ez egyaltalan nem egy kiemelkedo fizetes egy kozeposztalybelinek. Egy high-tech cegnel pedig tipikusan nem a szakmunkasok tomegei fogjak meghatarozni a berkoltsegeket...
 • [NST]Cifu
  #8598
  Én vagyok a hibás, beismerem...
 • Dzsini
  #8597
  Én sose engedem hogy a tények szembemenjenek a meggyőződésemmel :)
 • [NST]Cifu
  #8596
  Egy mernok 100ezer alatt nem hiszem hogy szoba allna veluk...


  Milyen nyelven kellene leírnom azt, hogy itt nem a mérnökgárda volt tényező, mert az már amúgy is ott van Kaliforniában?
  Leírtam már korábban ( #8584 ).

  gy nem mernok, de kepzett technikus (heggeszto stb...) eseten is a 60 inkabb alulrol karcolja a fizetesi savot, inkabb 80-100 lesz az is.


  Tök jó, hogy belinkelem a forrást a #8584 -es hsz.-be, majd a levegőbe puffogtatva megy a nyűglődés, hogy ez kevés, ennyiért szóba se állna velük senki...
  Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2019.12.05. 10:02:37
 • [NST]Cifu
  #8595
  Részemről az nem tiszta, hogy a rakéta test önhordó lett volna vagy külön tartály lett volna a hajtóanyagnak?


  A tartály oldalfalai az űrhajó oldalfalai egyben, ezt lehetett a korábbi nyomásteszteknél is látni, a metán tartálynak alsó dómszerű lezárója van, a metán felső és az oxigén alsó válaszfala közös, majd az oxigénnek egy külön tetődómja van.

  Valahogy így (szerk.: bocsi a nagy képért):  Az alsó dómfedél (a metán tartály alsó vége) így néz ki bemeléskor (a közepe még később lett behegesztve):  Az sem tiszta, hogy a gyűrűket miért több darabból és miért ilyen sokból készítik el.


  Kipróbálták ezt a gyártási megoldást, mert olcsó. Korábban Musk azt nyilatkozta, hogy a sorozatgyártottnál már biztos, de lehet, hogy már az Mk.5-nél, sőt, akár az Mk.3-nál is hengerelt lemezekből, méretre fog készülni, így egy-egy gyűrűn csak egy haránthegesztés lesz a mostani tucatnyi helyett. Egyébként nem is a haránthegesztés engedett el, hanem az egyik hosszanti, ami két gyűrűt fog össze.

  Simántudnának hengerléssel gyártani egy legalább 5 m maad gyűrűt amit csak egy helyen kell összehegeszteni igy kb 10 gyűrűből megvan az egész töredék hegesztéssel ,kevesebb rizikó a szivárgásra és a rossz hegesztésre.


  Csakhogy ahhoz megfelelő gyártókapacitás kell, ha jól rémlik ilyen módon gyártanak az olajiparnak és a vegyiparnak különféle tornyokat, ott bevált, gondolom onnan jött, hogy ezt a gyártástechnológiát próbálják ki - mert ez kéznél van, van gyakorlati tapasztalat vele, és ami a legfontosabb: gyorsan lehet haladni vele. A SpaceX-nél mindig az extrém ütemtervek szabják meg a lehetőségeket... Nem szokásuk várni csak azért, hogy jobb megoldást használhassanak... :)
  Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2019.12.05. 10:04:09
 • Sequoyah
  #8594
  Azert urhajokon nem mezei ketkezi munkasok dolgoznak, hanem a szakma legjava...

  Az ismerosod ismerosenek az ismerose pedig gondolom kezdo ugyved lehet, mert ez elegge az alja. A jobbak, de nem sztarugyvedek inkabb 150-200 korul keresnek, de nem ritkan afolott.
 • repvez
  #8593
  engem inkább a technikai részletek érdekelnek, de nem hinném, hogy ekkora összegekkel dobálóznak egy úgymond végrehajtói pozicionál.
  60k környéke az ott is elég jónak számít egy kétkezi munkásnak. az egyik ismerősöm tesója amcsiba ügyvéd és ö visz haza 110et. ahogy nálunk úgy ott is az ügyvédek azért jobban keresnek az átlagnál
 • Sequoyah
  #8592
  Egy mernok 100ezer alatt nem hiszem hogy szoba allna veluk... Inkabb 120-150 ha nem tulzo, de fair fizetest akarsz adni nekik.
  Egy nem mernok, de kepzett technikus (heggeszto stb...) eseten is a 60 inkabb alulrol karcolja a fizetesi savot, inkabb 80-100 lesz az is.
 • repvez
  #8591
  De az csak egy töredéke, hogy csináltak valamit acélból, de nem ennek kellett volna lennie a céljának.
  Mert azért annál már bonyolultabb dolgot is csináltak acélbol mint egy hengert .
  Részemről az nem tiszta, hogy a rakéta test önhordó lett volna vagy külön tartály lett volna a hajtóanyagnak?
  Mert ha külön tartály akkor a nyomáspróbát külön is elvégezhették volna és mikor ez kész be lehetett volna tenni a helyére, ha viszont a rakéta tete maga a tartály fala, akkor meg nem derült ki a mostani tesztel, hogy valóban jó megoldás e vagy sem.
  Mert ha egy rossz hegesztés miatt pukkant ki egy amúgy jó tervezés vagy ha kibírta volna a nyomáspróbát akkor a fellövéskor hullott volna darabjaira. vagy épp az egész koncepció nem müködött volna a gyakorlatban.
  És most gy néz ki mintha a nulladikról egyből a 3. lépcsőfokra ugranak, miközben semmi közelebbi infójuk nincs az első 2 fokról .
  ezek után mi lesz ha a 3. as meg valami más miatt lesz sikertelen? neki kezdenek az 5 ösnek, anélkül ,hogy egy légköri fellövés történt volna?

  Az sem tiszta, hogy a gyűrűket miért több darabból és miért ilyen sokból készítik el.
  Simántudnának hengerléssel gyártani egy legalább 5 m maad gyűrűt amit csak egy helyen kell összehegeszteni igy kb 10 gyűrűből megvan az egész töredék hegesztéssel ,kevesebb rizikó a szivárgásra és a rossz hegesztésre.
 • [NST]Cifu
  #8590
  De, csináltak valamit, hiszen relatíve olcsón bebizonyították, hogy lehetséges a gyors és költséghatékony gyártás rozsdamentes acélból. A SpaceX esetében ez nagyon hasznos dolog. Amikor kompozit műanyag volt még a terv, akkor egy hatalmas sátorban állították fel az autoklávot és a negatív modellt. Hogy mi történt nem tudni, de feltehetően túl lassan készültek a munkadarabok és/vagy túl sok volt a selejt, mert aztán a negatív minta már felszecskázva volt újra látható....
 • [NST]Cifu
  #8589
  A SpaceX nem arról híres, hogy agyonfizeti az alkalmazottakat, persze, vannak 60, sőt, 100 ezer dolláros éves fizuk is, de ezek már zömmel mérnökök, és a fizetés egy részét részvényopciókban kapják. Vannak extrák, például ingyen kávé, konyhai automata, stb., de ez a Kaliforniai központnál volt említve. Amúgy inkább a túlórákat emelte ki mindenki, plusz alkalmazottak helyett inkább a plusz órákat fizetik ki. Meg azt olvasni még, hogy a cégnél dolgozni kétségkívül "menő", ez az egyik fő mozgatórugó az új alkalmazottaknak.

  Amúgy szerintem is a költségek egy része visszajön a hírverés által, ami ráadásul plusz pénzbe se kerül a cégnek, hiszen a "rajongók" önként állítanak fel kamerákat, meg repkednek drónokkal a területük körül, hátha valami exkluzív infót tudnak elkapni. Érdekes amúgy, hogy sokszor nem is adják el ezeket a felvételeket TV-knek, újságoknak, hanem csak megosztják a redditen vagy a youtube-on.
 • Xsillione #8588
  Biztosan volt értelme, legalább egy nem jó opciót megtaláltak (ennél messze többre lehetett hasznos), ám sem drága, sem pedig feltétlen a fejlesztési keret terhére ment.
 • gafzhu
  #8587
  Akkor gyakorlatiolag nem csináltak semmit, csak bohóckodtak egyet a marketingnek?
 • Xsillione #8586
  Bár kétségeim vannak aról, hogy ott átlagos fizetésért dfolgozott átlagos szaki, ha még kétszeresére emeljük is, akkor is 1-2-3 milla volt az, amit hasonló cégek állami vagy félállami vonalon ennek tizszereséért sem biztos, hogy letudtak volna. És a habverés miatt ezt simán tolhatták a marketing keretébe, eleget voltak mindenfelé és rendszeresen ezért mutogatva.
 • molnibalage83
  #8585
  Értem.
 • [NST]Cifu
  #8584
  Nem mérnök kell, hanem képzett szakmunkás. Egy hegesztő éves fizetésének közepe 41,380 dollár, egy fémipari szakmunkás közepe pedig 31,480 dollár. Az adók mértéke változó, azzal nehéz számolni, de ilyen szinten 12-17% körül van. Én a fejenkénti 40 ezer dollárt munkaadói szempontból számoltam, ami cirka 33 - 34 ezer dolláros átlagosan kifizetett bért jelent.
  Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2019.12.04. 10:13:36
 • molnibalage83
  #8583
  40 ezer dollárért te mérnököt és normális szakit kint nem kapsz, az tuti és vannak járulékok is. Ettől persze lehet költséghatékony, ha nem kell a törvényhozá minden hülyesége miatt az STS elemeihez ragaszkodni és ott gyártani, ahol mondják.
 • [NST]Cifu
  #8582
  Csak a testet építették meg az Mk.1 vs. Mk.2 versenyhez. Az Mk.2-őt a hírek szerint a bejelentés után már nem is nagyon építették, még felállították egy állványra, de aztán ennyiben maradt. A sok kész gyűrű miatt egy ideig azt hitték, hogy a Super Heavy (tehát a gyorsító fokozat) is épül már ott, de ez most cáfolva lett ugye.

  Egyébként élek a gyanúval, hogy nem volt olyan sokba az Mk.1 - Mk.2 építések. Dolgozott rajtuk kb. 10 ember, mondjuk évi 40 ezer dolláros munkabérért, az 400 ezer dollár, a nyers lemezek ára kb. 200-300 ezer dollár, a hegesztőgépeké 50-100 ezer dollár, a kiegészítők, illetve a segédgépek bérlése legyen 100 ezer dollár. Szerintem egy millió dodó alatt maradt az Mk.1 és Mk.2 ára egyenként. Ebből a munkabér a valós veszteség, mert a nyersanyagot újrafelhasználásra el lehet adni, a gépek bérletét felmondani, illetve a nem használt, de megvásárolt gépeket eladni.

  Abban több témában otthonosan mozgó ember is egyetértett, hogy a SpaceX irgalmatlanul költséghatékonyan dolgozik...
  Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2019.12.04. 09:38:51
 • repvez
  #8581
  Valami most egy kicsit összezavart engem a sapace X következő terveivel kapcsolatban.
  Amióta az MK1es starship kipukkadt, azután azt hittem, hogy az mk2essel majd flytatódik a kisérlet, ehelyett az mk2est is kutázták, sőt még a cocoa beh is telepet is becsukják és csak boca chica marad ahol meg az mk3nak még csak most álnak neki egy teljesen más szemlélettel megépiteni, miközben már kép kb 80%os rakétájuk ott van amik márcsak hetekre volt a fellövéstől.
  Igaz hoyg mindegyiket csak egyszer akarták használni, de ha annyira nem volt fontos ez az egyszeri alkalom sem amiéért most kukázták öket, akkor miért nem azzalkezdtek amihez már tényleg nem lehet szimulálni?

  Lehet, hogy sokkal kevesebből megvoltak ezek a teszt példánnyok mint a NASA féle ,de akkor is milliókról beszélünk aminek azért jó lett volna ha haszna is van.

  Ha tényleg nem használnak fel semmit az első két rakétából és az mk3at most kezdki épiteni az legalább fél éves csüszás ha ne m több és akkor mégcsak a 20kmes ugrásrol beszélunk , mert gyanitöm ,nem egyből az orbitális fellövéssel kezdenek, ahoz amugy is kell az első fokozat is amit meg még sehol nem kezdtek el csinálni.

  szóval elég nagy zavart érzek az ütemtervben ettúl a balesettől.
 • Dzsini
  #8580
  Megvan a Vikram pontos beérkezési helye a Holdon:
 • [NST]Cifu
  #8579
 • Dzsini
  #8578
  Dr. Pacher Tiborral, a PuliSpace igazgatójával beszélgettek az űrhajós témáról.
 • Sequoyah
  #8577
  Gyakorlatilag allamilag fizetett urturizmusrol van szo. Befizetnek az oroszoknal egy utra, ennyi. Nem kell ehhez egy vastag penztarcan kivul semmilyen program vagy fejlesztes vagy barmi. Befizetni mindenki be tud, csak mivel keves ertelme van, senki nem csinalja.
 • Palinko
  #8576
  Hát pláne addigra a dátumra simán beindul az űrturizmus és nem lesz valami nagy szám :D Pénzlopásnak tuti jó amúgy.
 • JanáJ
  #8575
  Én örülnék, ha ragoznátok, mert nem tudom mire jó. 10 milliárd nevetséges összegnek tűnik erre. Mire lehet ez elég? Mi haszna van? (Nem arra célzok, hogy felesleges, csak nem tudom megítélni, hogy miért jó ez nekünk.)
 • Dzsini
  #8574

  Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2019.11.28. 19:17:25
 • mulli1986
  #8573
  Nem vitát szítani akartam, félreértés ne essék, de messze nem látok annyi potenciált és nyereséget a témában, mint amennyire a cikk utal a torta szeletre.

  #8572: Ezt a mondatot nem sikerül értelmeznem, azt se tudom, hogy nekem szól-e vagy csak reflektálsz az írottakra :)
 • Xsillione #8572
  Nos az ilyen szemléletűeknél sajnos nem lehet visszaállítani egyéni formában a korábbi, lopásmentes módszert, lassan nem emelt gázzal és minden hozzávaló mókával, aztán hirtelen agyhelyéhez kapna egy kicsit.
 • Solt
  #8571
  Nem értek egyet, de ragozni ezt nem szeretném, főleg itt. Kezeljük érdekességképpen.
 • mulli1986
  #8570
  Ezen reggel nagyon felkacagtam. Kicsit hasonlít a téma a magyar focira. Feneketlen kútba akarjuk önteni az adófizetők pénzét, mikor úgy is ellopják annak is a nagy részét...
  Utoljára szerkesztette: mulli1986, 2019.11.28. 09:26:14
 • Solt
  #8569
  Magyarország 2024-ben űrhajóst kíván küldeni az űrbe
 • molnibalage83
  #8568
  Ez történik, ha a politika beavatkozik a műszaki fejlődésbe...
 • [NST]Cifu
  #8567
  Ehhez még hozzá kell tenni, hogy a McDonnel-Douglas az 1990-es évek közepén 750 millió dollárra taksálta a függőlegesen induló- és leszálló SSTO űrhajó kifejlesztését a DC-X / DC-Y / Delta Clipper vonalon. Nem kellett senkinek. Aztán indultak az X-33 tenderen, de a Lockheed lett a győztes.

  A számtalan "mi lett volna, ha..." egyik fájdalmas eleme az, hogy ha nincs az EELV és az űrrepülőgéphez való kényszeres ragaszkodás, akkor ma teljesen máshogy nézne ki az űrhajózás...
 • gothmog
  #8566
  Na igen, politikai akarat, meg gerinc -valójában pénzről van szó, meg qrvasok pénzről, nem mintha az új technológiákból nem lehetne azt pénzt kihúzni.
  szerk:
  köszi a videót
  Utoljára szerkesztette: gothmog, 2019.11.26. 12:24:39
 • molnibalage83
  #8565
  Ez nem a NASA módszere. Ez az amerikai politikáé, ami megköti a NASA kezét, mert előírták, hogy STS elemből kell készülnie és pont. Meg ki szállíthat be. Ez kb. olyan, mintha előírnád, hogy az F-35A úgy készüljön, hog csak F100 vagy J79 hajótművet használhat, mert az már bevált és meg kell tartani a beszállítót.

  Hülye kérésre csak hülye választ lehet adni.
  Megcsinálták, senkinek nem kellett. 15+ évvel a mai digitális és egyéb haladás előtt is megcsinálták mások.


  Nem azért nincs valami, mert a NASA hülye...
  Ha a politika nem rendeli meg - ahogy a politika adott a SX-nek is rendelést - akkor nem lenne ma F9 sem..

  Egyszerűen nincs meg a politikai akarat és gerinc, hogy ökörségből kihátráljanak.
  Itt tart ma a mai vezető garnitúra sajnos.
  Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.11.26. 11:53:27
 • gothmog
  #8564
  A NASA módszere:
  13 év alatt eljutottunk innen:

  (koncept art)

  Ide:


  A SpaceX módszere:
  Tíz év alatt eljutottunk innen:


  Ide:


  meg ide:


  többek között, töredék pénzből...
 • mulli1986
  #8563
  Valószínűleg a spaceX az arany középúton jár, azért haladnak ilyen jól. Én így csinálnám:
  - Célmeghatározás (tapasztalati eredmények alapján van egy érték amit el kell érni. Én ezt még megszoroznám egy biztonsági tényezővel)
  - Számolok--> megvan az eredmény --> megvannak a dimenziók
  - Szimulálok--> megerősíti vagy cáfolja a számítást --> maradnak a dimenziók vagy módosítani kell őket, úgy hogy jó legyen
  - Ennek függvényében megépítem a modellt
  - Tesztelésen lenullázom szándékosan (megnézem meddig bírta: elérte-e a szükséges értékeket vagy sem, ha igen, mennyivel ment túl, ez összefüggésben van-e a biztonsági tényezővel. Ha nem bírta, akkor komoly mérnöki nyomozás kell, hogy mi miatt nem bírta ki és legközelebb ezeket a lehetséges hibákat javítani és tanulva belőle feltárni az ehhez hasonló hibákat, ellenőrző listába tenni őket, stb.)
  - Mehet a következő fázis, ahol már mást tesztelek és az előző "sikeres" konstrukciót választom
  - Vagy mehet az újra teszt, amin már javítottam az előző sikertelen tesztnek az eredményeit, de így nem tudok új fázisba lépni
  Ha a space x ezt csinálta, akkor ez a felrobbant tartály akár egy sikeres teszt is lehet és tudnak tovább menni.
  Utoljára szerkesztette: mulli1986, 2019.11.25. 10:43:50
 • Sequoyah
  #8562
  Akkor menj el egy masik tanarhoz, aki viszont elmondja hogy a vilag osszes penzet bele lehet olni a tervezesbe es modellezesbe, a valosag ugyis mashogy mukodik, es a prototipus akkor sem lesz tokeletes.
  Minel elobb kiprobalsz egy koncepciot eloben, annal hamarabb kiderul hogy mukodik-e.

  Nyilvan van egy arany kozeput, es eleg nehez innen messzirol megmondani, hogy nem-e hatekonyabb a SpaceX megoldasa robbanassal vagy anelkul. Jo esellyel ez az MK1 egy olcson osszerakott valami, es nem egy nagy penzugyi veszteseg elvesziteni ezt.

  Idezem Pete Beckert a Jobaratokbol.
  Let me tell you a story. When I set out to create Moss 865, do you think it just happened overnight? No. There was Moss 1, that burnt down my Dad's garage, there was Moss 2 that would only schedule appointments in January, and 862 others that I learned from

  Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2019.11.22. 18:03:09
 • Dzsini
  #8561
  A Starlinert felpakolták

  visszaszámláló a kilövéshez
  Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2019.11.21. 20:23:08