9875
  • repvez
    Szüli
    #9875
    sajnos igen, mert nem lehet érdemben társalogni rola, mert a sok nagyon okos ha már valami nem ugy mukodik ahogy elképzelte vagy ahoy régen szokás volt az már nem is mukodhet vagy nem lehet jó. hiába tolják az orruk alá naprol napra a mukodo példákat , ök akkor is megtalálják azt az egy kivételt ami miatt nekik van igazuk.
  • Kupakmester123
    #9874
    Nem tesztelték szélcsatornában tehát nem is működhet.
  • Caliph
    #9873
    be sem mertem linkelni,csak szép csendben néztem :D
  • Kupakmester123
    #9872
    Micsoda hiszti lesz itt a Starship miatt.
  • Solt
    #9871
    Ne offolj...
  • Caliph
    #9870
  • militavia
    #9869
    #9858
    Hibáztasd ezt a hszt, ahol elolvasnia sem sikerült a delikvensnek, hogy mi van benne vagy értelmeznie. Pedig csak kb. 1-2 kulcsfontosságú mondat volt benne.

    De amúgy érdekes az, hogy mennyire messzire megy, ha bárki merészel mondani bármi negatívat muskról...
  • MerlinW
    #9868
    Mintha a falnak beszélnék...
  • militavia
    #9867
    Lehet, hogy tévedett repvez bizonyos dolgokban, de idáig elvinni, ilyen mélyre levinni a vitát rólad állít ki bizonyítványt.

    Igaza van MerlinW-nek, a te gondolkodásoddal most még mindig a barlangokban botokkal rohangálnánk

    Szerintem ennek fuss neki újra.

  • militavia
    #9866
    1. Nem vagyon influenszer, ne sértegess. Valódi tartalmat gyártok, nem szemetet és semmit. A csatornám egy műszaki-dokumentarista csatorna.
    2. Én is dolgozom, ez a meló mellett tolom. (A valóságérzékeléseddel komoly baj lehet, ha szerited ebből meg lehet élni itthon.)
    3. A könyvek ingyenesen elérhetők és letölthetők voltak.

    Másegyéb elmés megjegyzés részedről?
    Te is csak szemetelni jársz ide, amióta az eszemet tudom.
  • Tetsuo
    #9865
    Mekkora beképzelt, undorító tahó vagy te!
    "Repvez 2005: kommentel
    Repvez 2024: kommentel"
    Nem mindenki influenszer, valaki dolgozik is. Ezenfelül a valóságban és normális esetben egy családalapítás messze magasabb szint, mint a te torz értékrendeddel nézve.
    Mondjuk már azzal többet tesz le valaki az asztalra nálad, ha kevesebbet hazudik.
    A könyveket meg a militarista belterjes közegen kívül veszi valaki? Nem hinném. Persze ez nem számítana, mert ha jó a könyv, akkor jó, de te jössz ilyen adatokkal, mint értékmérő...

    Lehet, hogy tévedett repvez bizonyos dolgokban, de idáig elvinni, ilyen mélyre levinni a vitát rólad állít ki bizonyítványt.
  • militavia
    #9864
    Igaza van MerlinW-nek, a te gondolkodásoddal most még mindig a barlangokban botokkal rohangálnánk
    Itt konkrétan megneveztél. Az az szép az Internetben, hogy megőrzi a dolgokat...
  • repvez
    Szüli
    #9863
    egy ujabb vicces hsz, egy általánosságban megszolitott csoportot irtam le, köztük téged is, akik csak akkor jelennek meg ha MUSK féle dolgok nem ugy alakulnak ahogy kell és jönnek kárörvendeni, de ha más régebb ota az iparban szereplö cég csinál hasonlot akkor megy a kuss vagy a mosdatás tompitás és terelés . ahogy sok helyen irtam, nincs saját vélemény ötlet elgondolás és nem a témárol irtok, hanem a másik vélemyényét bonccoljátok szét a saját narrativátok szerint , ez nem párbeszéd nem társalgás, hanem lejáratás és egyoldalu véleménytrollkodás.
    Ezekszerint megint beigazolodott ez.

    Egyébként ha személyeskednék akkor megnevezlek .
    Ketto amit te csinálsz az a személyeskedés, mikor a témával kapcsolatban egy mondatot sikerül leirni a többi fél oldalas és még egy extra hszt meg csak nevesitve az én internetes multam felhánytorgatásárol szol teljesen offtopik témában.
  • militavia
    #9862
    Amúgy érdekes ez az ide dobott rage, amikor a linkelt cikket sem olvastad el...
    küldetést időközben új elemekkel bővítették,

    Starshipnél mi bővült? Semmi. A Starshipnél az is új elem lenne a sikerességben, ha végre elérné a LEO pályát. És mivcel az egész nem öncélú, mert műveletek is vannak, amiért az egészet felküldöd, hogy majd valódi mission legyen egyszer. Lehet, hogy lesz, de bakker a csúszás mértéke jelen állás szerint elég szép. Az eredeti terv ugye az volt, hogy 2023-ban már Mars Cargo mission. Jelenleg a LEO pálya elérése sem megy, egy minimum minimuma teszt lépcsőfok sem.

    Szóval itt megint nem értettél meg semmit.
  • militavia
    #9861
    Hatalmas különbség van aközött, hogy ígérgetünk mindent (a margóra, faszságokat beszél és hazudozik n+1 más témában, könyvet lehetne hülyeségeivel megtölteni), majd még a LEO pályára sem sikerült feljutni. Cirka 5+ éves csúszásban van mr ónagymusk...

    .. vagy aközött, hogy már elmentünk a Holdig. de mivel bővítik a missziót, emiatt halasztják a jelmezes főpróba utáni módosított előadást. Mert ott nem az a módi, hogy felrobbantgatnak dolgokat, mert tök jó az. Miközben az csontig felszopott cég a felolvasópróbán is elbukik 5+ évvel az ütemtervekhez képest. Mindenz úgy, hogy mrmusk kezét alig köti meg valami, az Artemisnek meg politikusi döntés miatt az STS rendszerből kellett felhasználni elemeket és pont.

    ------------
    A korábban betett személyeskedésre, hogy ha rajtam múlna, akkor barlangban lennék. Aham.
    Kb. 20 éve ismerlek a fórumon.Teljesítményed, amit láttam az, hogy n+1-dik alkalommal téves / 0 alapokkal feltételezel, majd amikor pl. repszim fejlesztő közli, hogy nem úgy van egy repszimes témában, akkor egy ideig csönd. (Kivéve mikor még közben rinyálsz egy jót.) Majd X idő múlva jön a következő hülyeség / "fantasztikus ötlet". Hol olyan "zseniális ötleted" van, hogy radar modellezéshez ray tracing kéne (maga az ötlet is faszság, de ha jó ötlet lenne, akkor is a Falconban kötelezővé tenni RTX-et = baromság), hol más grafikai ökörség, amit még nem grafikusként is értettem, hogy butaság. (Kijavított hivatásos is.)

    2005 óta lényegében könyveket írtam, voltam belsős és külsős repszimfejlesztő csapatban, csináltam másokkal együttműködve két baszott nagy modot most megy egy mini YT brandet építek. Éveket töltöttem mindegyikkel és közben lett egy jópofa kapcsolati hálóm is.Közben megtanultam használni ezt azt és tanultam is egy rakás dolgok. Nem minden ötletem sikerült, akkor másba fogtam. Én is próbáltam 3D modellt csinálni a Falcon széria számára, nem ment, de folyamatos rinyálás helyett más részét fejlesztettem a játéknak. Pedig én nem egyből a hegyet akartam megmászni és sírni azon, hogy jaaaaaaaaaaaaak, nem igaz, hogy nincs leírás, pedig repcsi helyett csak egy harckocsi modellel kezdtem.

    Ez alapján nálad mit látok?

    Repvez 2005: kommentel
    Repvez 2024: kommentel

    Ennyi. Hol van a látható output részedről? Sehol.
    Ezek szerint se nem tanultál semmit (barlangban élsz), de kapcsolati hálód sincs (barlangból üvöltözöl ki hülyeségeket).

    Akkor honnan volt arcod ehhez a barlangos beszóláshoz + személyeskedésez és folyamatos okoskodáshoz?

    Uff
    Utoljára szerkesztette: militavia, 2024.01.11. 09:01:16
  • Xsillione #9860
    tudsz tippet arra, hogy miért késhet a harmadik indítás (holdraszállás) a holdraszálló egység előváltozatának tesztpéldányának még orbitális pályára állásra is képtelensége esetében? a második halasztása sajnálatos, kérdés persze, hogy mi az oka, simán lehet, hogy ha mindenképpen késik a többi, akkor nem erőlködnek vele feleslegesen. és semmi nem garantálja, hogy nem ennél is egyszerűbb a helyzet: nincs zseton, és éppen az egész kaszálása felé haladnak, apránként adagolva.
  • Caliph
    #9859
    ez senkinek sem jó,sem a fanboyoknak,sem a fanyalgóknak :(
  • repvez
    Szüli
    #9858
    artemis missio halasztás

    Csak mert nem igen látom az eddig hözöngöket emiatt, akik felhánytorgatták, hogy mégcsak orbitásios pályára sem képes felmenni a starship a 2. fellovésből. meg hogy hogy akar igy a marsra menni.
    itt meg egy 50 éves cég aki ezzel foglalkozik nem tudja időre teljesiteni és mégse jön a fikázás? ki érti ezt ?
  • Xsillione #9857
    a fő trükk, hogy nem pár másodperc a szabadesés. három és öt perc közötti ideig van szabadesésben a new shepard, ezzel szemben a legtöbb repülős változat harminc másodpercet ad, amit jellemzően öt és tizenöt perc közötti megszakítás követ. azaz a kérdés, hogy megérte az egybe száznyolcvan másodperc a költségeket? továbbá a rakétával tesztelhet sugárzást és más mókákat is, amit repülővel macerás lenne pontosan ismételni.
  • Caliph
    #9856
    biztos volt oka,hogy oda küldték,ahhoz túl drága ha meg lehetne oldani zero g repcsivel
    gondolom szarrá is van titkosítva minden kutatás ,és talán a jövőben ha előállnak valami újdonsággal akkor elmondják hogy ez volt az 2023 végén :D
  • repvez
    Szüli
    #9855
    nem igazán értem az értelmét a blue origin mostani rakétájának fellövésének.
    Felvittek 33 tesztet kb 110km magasra majd ott kb pár mp-ig a microgravitácio súlytalanságban vizsgáltak rajtuk valamit. ha jol értettem akkor valami agrár dolgot , ha azok valami magok vagy palánták akkor ez a max fél perc sokat nem hiszem, hogy változtatna rajtuk

    DE ehhez miért kellett egy ilyen űrrakéta? egy zéro gravitációs repülőben ugyan ezt meg tudták volna vizsgálni hosszabb ideig olcsóbban , kevesebb rizikoval.
  • MerlinW
    #9854
  • gafzhu
    #9853
    Megpróbáltuk. Nemhiába nem élt még senki 2 évet az ISS-en sem.
    A világ egyenlőre leragadt a rakétahajtásnál, legyen az kémiai, "napelemes" vagy nukleáris esetleg majd valamikor fúziós. Mindig lesz tömegproblémája. Hiszen a tömeg "kidobása" a lényege meg a nem kidobható tömeg nagysága (pl. az atomerőmű meg annak sugárzás árnyékolása). A metán/O2nél a H2/O2 is sokkal jobb, csak drágább is. Szóval most épp az irányba megy a próbálkozás, hogy ez az egész rakétásdi megfizethetőbb legyen. Ennyi. Semmi alapvető áttörés nem látszik a távolban sem. De szerintem egyelőre még az se nagyon, hogy aránylag olcsó legyen kisebb-nagyobb tömeget kijuttatni LEO-ra.
    Hogy mi lesz 500 év múlva? Ha a fizika korlátai maradnak, akkor talán nem sokkal több, mint ma. Az anyagok adottak. Az erőforrások adottak. Az emberiség egyre dekadensebb. Úgyhogy még a középkor is visszatérhet.
  • gafzhu
    #9851
    Semmit sem értünk el. Pontosabban:
    1. minél tovább él valaki 0 G-ben, annál több egészségi problémája lesz. Kivédhetetlenül. Az űrben 1 G biztosítása meg egyelőre elérhetetlenül drága.
    2, a Föld mágnese tere nélkül súlyosan károsodunk a sugárzástól. Ennek kivédése egyelőre elérhetetlenül drága.
    3. a Marson valószínűleg élet nincs, sem a földi életet kiszolgáló erőforrás, sem sugárvédelem (mágneses mező), csak 1/3 G nehézségi erő.
    4. a csillagközi utazás meg maximum vágyálom.
    5. a Földön még atomháború után is könnyebb túlélni, mint a Marson.

    Szerintetek mikor lesz a Starship human rated full reusable mondjuk 1 héten belül újraindíthatósággal?
    Szerintem jó sokára és jó drágán, ha egyálalán lesz. És nem gyűlölöm a Spacex-et de szerintem Musk már olyan a Spacexnek mint a hajdani Németrországnak akkori bölcs vezetője.
    Utoljára szerkesztette: gafzhu, 2023.12.05. 17:51:18
  • militavia
    #9850
    Az a baj, hogy amirol nem tudsz az számodra nem létezik és nem lehetséges. Igaza van MerlinW-nek, a te gondolkodásoddal most még mindig a barlangokban botokkal rohangálnánk.
    Komolyan mondom, ennyi kretént, hogy nem fogja fel...
  • repvez
    Szüli
    #9849
    Az a baj, hogy amirol nem tudsz az számodra nem létezik és nem lehetséges. Igaza van MerlinW-nek, a te gondolkodásoddal most még mindig a barlangokban botokkal rohangálnánk.

    Mert bármenynire is feláll a hátadon a szór az összes ma használatos tárgy valakinek az álma volt és valakinek a rózsaszínt technooptimsta álmodozásból.
    ÉS tett azért hogy ez megvalosuljon , semmi se ugy lett ahogy elképzeled, hogy nekiált egyböl tervezni, elöbb meg kellett álmodni kitalálni, hogy mit is akar csinálni.
    ÉS ha Rajtad mult volna a wright fivéreket is lebeszéled a álmukrol , hoyg repülögépet csináljanak, mert abban az idöben az volt az általános nézet, hogy levegönél nehezebb tárgy nem képes repülni, de nekik volt egy álmuk és tettek annak ellenére, hoyg mindenki hulyének tartotta öket, akár csak te a mostani tudosokat akik hiszenk abban, hogy megvalositható amit valaki megálmod..
    ÉS ezzel a gondolatmenettel szembeköpöd az általad ugy nagyratartott mérnökséget, akik minden nap tesznek azért, hogy ezek a fejelsztések amik ahhoz keljenek, hogy az urbe és más bolygokra is eljussunk megvalósulhassanak.

    A másik meg , hogy te még mindig a multban és a jelenbe élsz és minden most azonnal gondolod. Ezek nem egyik pilalnatrol a másikra foghnak megvalósulni, de valahol el kell kezdeni. .

    Ha most nem lövöldözi fel a SPaceX a rakétáit akkor nem derülnek ki a hibák amiket meg kell javitani, hogy egy megbizható rakéta legyen és valoban képes legyen eljutni a Holra és a marsra is.


    Az, hogy valami Szerinted még nem fentartható és 100%ban az utánpotlásra szorul , az meg egyrészt nem teljesen igaz , mert kihagyod azokat a dolgokat amik a te elképzelésednek nem felelnek meg.
    MErt egyrészt az ISS nem arra lett tervezve, hogy 100%ban oneáláto legyen akkor ezt ne is várd el töle, de már most is vannak a fedélzeten olyan kisérletek amik ahhoz kellenek, hogy késöbb egy másik bázioson már legyenek rola ismereteink.

    A sexelés az urben és a reprödukcio is azért nem lett még , mert nem lehetséges, mert nincs 1G, hanem azért,mert nerm csak technikai kérdéseket kell megoldani, hanem föleg morális jogi és társadalmi dolgokat ami nehezebb mint megoldani a felmerulo problémákat.

    DE egy Marsi koloniánál ahol már eleve ugy mennek ki az emberek, hogy nem tervezunek visszajönni ott már ez elvileg nem okoz anynira problémát minthogy itt a föld körül oldanák meg,

    A varros videod is ezeknek az embereknek az ötlete volt és mikor megértették a hibákat és a leküzdendő akadályokat azután áltak neki megtervezni a gépet.
    ÉS attol, hogy valami mégcsak kicsibe használnak az urben még nem jelenti , hogy nem lehet nagyopbb méretben is alkalmazni , ahogy a oltoanyagoknál is a kisérletek petri csészében történnek, mikor megvan a megfelelö anyag, akkor kezdik tomeggyártásban.



    Tessék itt is van egy ami már az ISS fedélzetén is csinálták, mert volt is rola video ,hogy paradicsomot ettek ami a fedélzeten termett. ÉS itt meg van nagy méretnben és nem kel se termöföld se napfény hozzá, hogy ehetö növényeket termeljenek akár a holdon vagy a marson.

    ÉS te azt feltételezed, hogy egy uj bolygon a telepesek majd ujra a ösember szintjérül indulnak? ök ugyan ugy akár a mostani fejlettségrol indulnak , mire odaérnek a távirányitos robotok akár a Musk féle boring campany furojával tudnak alagutat furni és meg is van a sugár és külsö elemektöl védett hely mire megérkeznek az elsö lakók.
    Lesz nekik 3d nyomtatásuk, és ami nem elhanyagolhato mindig lesz segitség a földröl akár elektronikus szoftverek informáciok amiket vissza és oda küldenek .

    A MArsra is mehet supply szinte bármikor, de ahhoz a mostani urhajókat kell fejeszteni, hogy megbizhatóan oda vissza ingázva tudják szállitani az árut.

    DE nyugodtan jöhet a saját kifejtett vélemyényed, hogy ha nem a SPAceX akkor ki más csinálja meg aki legalább már ugyan itt tart?
    Vagy ha ennyire hulyeség az egész akkor fejtsd ki, hogy hogy oldod meg itt a földön a klima , energia, élelem és népesség problémákat?

    Saját ötleteket várok, nem az én HSZ*böl kiragadott dolgoknak a megcáfolását ahogy szoktad és visszakérdezni, hogy hogy oldanám meg én.
    Sok hsz ota erre vagyunk kiványiak, hogy akor mi a te elképzelésed, ami a mai irányelveket és fejlödési irányt hülyeségnek tartja, de ahogy te gondolod az kivitelezhető?

  • MerlinW
    #9848
    Jó, de most őszintén, mennyi ideje foglalkozik az emberiség űrkutatással (nem megfigyeléssel, hanem konkrét aktív kutatással)? 40+20 éve? Ez baromi kevés idő (csupán 2 generáció), nagy szünettel és ehhez képest mocsok sokmindent értünk el. Szondák a naprendszer minden bolygójánál, felszíni szondák/járművek a Holdon, Vénuszon, Mars-on, orbitális szondák a Merkúr, Nap, stb körül, leszálltunk mozgó aszteroidára, építettünk öt űrállomást, évente majdnem 200 sikeres rakéta fellövést hajtunk végre, építettünk JWST-t, ott vannak a biokémiai sikerek, tudunk növényi életet fenntartani, szaporítani, oxigént termelni a földön kívül és még sorolhatnám. Ezek nem elméletgyártások, ezek létező dolgok.

    Az elméletgyártás meg a kutatás alapvető része. Elméletgyártás nélkül, nincs probléma, nincs mit bizonyítani.
    Mint írtuk, senki sem akar a Marsra költözni, egyelőre kutatni akarunk odamenni. Ezért tervezik a holdbázis építését, majd később a Hold-Mars közötti "megálló" űrállomásokét. Úgy, ahogy mondod, azért hogy fenn lehessen tartani a Marsi bázist az első időkben, amíg meg nem oldjuk az önfenntartást. Ezek évtizedes témák, nem a mi életünkben fog megtörténni.

    Egy napelem tábla legyártása régóta 1 dollár/Watt alatt van.


    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2023.11.24. 15:21:06
  • militavia
    #9847
    Mondom, ezek szép elméletgyártások.
    Hol van a gyakorlati bizonyíték?
    Ne keverjük már az álmokat a műszaki és fizikai/kémiai realitással.

    Ha mindenki úgy állna hozzá a dolgokhoz, mint te, akkor ma nem repülnénk, lovasszekerekkel közlekednénk, agyagházban laknánk, nem lenne áram, nem tudnál SG-zni. duma az, amitől feláll a hátamon a szőr. Amikor valaki felhívja a realitásokra a figyelmet, akkor az egyből lehurrogják. Gyakorló mérnökként ettől az okádhatnék jön rám. Nagyon elegem van ebből a rózsaszínt technooptimsta álmodozásból.


    Lehet csinálni, csak amikor egyesek a marsi élet és mentőcsónakkal promóznak MA, akkor mi a túróról beszélgetünk? Jelenleg egy 4-6 fős személyzet életben tartása sem megy külső segítség nélkül, akik baj esetén azonnal lejönnek mentőcsónakkal. Jelenleg a 100% recycling sem megy, amikor ugye a bibi az, hogy valójában a túléléshez a termelésnek odafent növekedni is kéne és mindent legyártani odafent újra. Ettől olyan beláthatatlan távolságra vagyunk, hogy szavak nincsenek. Nézzétek meg hány iparág terméke van az ISS-en, ami csak a túléléshez kéne. Hogy idelent a földön mibe kerül legyártani egy szájbavert napelem táblát.

    A gyakran felhozott SR-71 és más műszaki csoda nem csoda volt, hanem az, hogy a kor mérnöke felismert a rendszerszemlélettel, hogy mi az, ami elérhető. ÉS összerakták. Csak persze annak ára is van. Nézd meg mibe került reptetni 1 db SR-71-et és mibe 1 db airlinert. Tehát nem az volt, hogy egyesek minden alap és műszaki tudás nélkül álmodtak és tudák mi ára lesz ennek. A tömege túlélése nem lehet űrtechnika.

    Akkor ezek után kezdjük felmérni a Marsa költözés álmot azzal, hogy mi lenne, ha a Földön próbálunk túlélni, akármennyire is "okosan" szétkúrjuk az egészet.

    OFF

    Halkan jegyzem meg ennek a balfasz megközelítésnek is részben az eredménye a bolygó szétkúrása. Mert a tömegek és a technopápák azt a hazug narratívát tolják, hogy a technológia mindent meg fog és tudni oldani. Amikor az emberi természet miatt az eddig az eredmény, hogy ha valamit fajlagosan jobban csinálunk, akkor elkezdünk többet fogyasztani = hiába fejlődünk, mégis egyre nagyobb a lábnyom. És azt kamuzzák, hogy ebből az ördögi körből ki lehet törni azzal, hogy csak simán fejlesztünk és csá. Ennek eredménye lett, hogy 40 év alatt a 800-1000 kg-os kocsik helyett ma 2,5-3 tonnás SUV-ok is vannak az utakon és ez viszi a prímet.

    Közben nézzél rá egy 2001-es mobilra és egy maira. Az egész telefon fele olyan nehéz nem volt, mint egy mai AKKSIJA. Az online szolgáltatások a telefonok mögött annyi energiát esznek meg, hogy lényegében minden okostelót képzelj el, hogy egy kis hűtő áramfogyasztása jut rá.

    ON

    Remélem ezzel sikerül némi fényt gyújtani. A jelzős, műszaki paraméterek nélküli duma az, amitől feláll szintén a hátamon szőr. Semmiféle reális koncepció nincs itt, csak "mások tudnak álmodni". Nem, bakker, TERVEZTEK. És nem semmire alapozva. Egy sima "hogyan varrjunk akkor máshogy és gyorsan is" nem álmokból, hanem kemény munkából lett.


    Utoljára szerkesztette: militavia, 2023.11.24. 08:59:04
  • MerlinW
    #9846
    Kis csapattal megoldhatják. Mármint üvegház létezik, ISS-en is növesztenek növényeket, a vízet és oxigént is valahogy összekémiázzák. Tengeralattjárók és űrállomások is elvannak évekig az alapkészlettel. Perseverance is ki tudott nyerni oxigént a marsi szén-dioxidból, stb. Tehát egy ideig el tudnánk lenni. Akkor viszont sosem, ha meg sem próbáljuk.

    Több okosságot én nem tudok írni, mert egyrészt nem értek hozzá, ahogy te sem, másrészt a felét sem tudjuk hol tartanak ezek a kutatások, nem minden publikus még / lett publikálva. Lényeg hogy sokkal többre képesek vagyunk, mint gondolnád.
    Ha mindenki úgy állna hozzá a dolgokhoz, mint te, akkor ma nem repülnénk, lovasszekerekkel közlekednénk, agyagházban laknánk, nem lenne áram, nem tudnál SG-zni.
  • militavia
    #9845
    1. Az évekig túlélés jelenleg 100% ground supporttal megy. Tehát nem túlélés, mert nem túlélnek, ellátják őket. Ha gáz van, akkor van mentőcsónak és irány vissza a Föld. Ja, 1-2 évig fent lenni meg nem túlélés.
    2. A faj fennmaradásához szaporodni is kéne és kifejlődni. 0G mellett. Még csak próbálkozás sem történt.
    3. És még a Van Allen övön belül vagyunk. Ha érted mire célzok.

    Mennyivel görgessem még tovább? Még a "túlélés" szót sem sikerült kontextusban helyezni, de képes vagy megint személyemmel és nem a témával foglalkozni. Nem érzed, hogy baj an?
  • repvez
    Szüli
    #9844
    Majd ha először te is betartod a 3. pontot és te is válaszolsz normális érvekkel akkor lesz alapod máson is számonkérni , már ha a társalgás a célod és nem trollkodni ,hogy mást felbosszants.
  • militavia
    #9843
    1. Az, hogy valaki mikor van az SG-n, az nem hivatkozási alap semmire.
    2. Én is 2005 óta vagyok itt, csak nem ezzel a nickkel.

    Akkor most félisten lettem ettől? :)

    3. Érvet nem tudtál írni semmire.
  • MerlinW
    #9842
    Maradjunk annyiban hogy ezért a hsz-ért te érdemelnél büntit. Nem kell hozzá Cifu, itt vagyok én is.
  • Bucser
    #9841
    Baratom te a 16 evesek magabiztossagaval es tudatlansagaval osztod a semmit, olyan embereknek akik mar akkor itt az SG-n trollkodtak mikor te meg egy kosza gondolat sem voltal.

    Tipli vagy idehivom Cifut es elbannol a topicbol.

    Nincs turelmem a hulyesegedhez
    Utoljára szerkesztette: Bucser, 2023.11.22. 22:53:02
  • militavia
    #9840
    Látom a többi kommented nem olvastad el.

    1. Az évekig túlélés jelenleg 100% ground supporttal megy.
    2. A faj fennmaradásához szaporodni is kéne és kifejlődni. 0G mellett.
    3. És még a Van Allen övön belül vagyunk. Ha érted mire célzok.

    Olyan szinten hiányzik belőled az analitikus gondolkodás, hogy arra szavak nincsenek.
  • repvez
    Szüli
    #9839
    "Aki szerint majd úgy él túl az emberiség, hogy egy alapvetően élhetetlen bolygóra költözne, az szerintem sürgősen forduljon elmeorvoshoz."

    ja hogy neked ez a kifejtés egy témában ?? :P

    Akkor nincs més kérdésem, és az utobbi válaszaid is csak is visszakérdezések és tagadások, semmi saját ötlet vélemyén tényleges kifejtése a gondolatod a témárol. DE amilyen válaszaid vannak nem is csidálom, hogy nem érted miket probálunk elmagyarázni neked és , hogy mi miért is történik itt mint starship és urfejesztések.

    Ha le vagy ragadva az 1g nél meg ,hogy a mai ember 1:1ben tulél majd több évszázadokig ahogy van.

    Az ISS-en is már évekig tulélnek és nincs még 0,1G sem nincs ozon sem, akkor miért is lenne olyan nehéz ezt egy olyan bolygón ahol legalább van valami és fix talaj is? A többit leirta MerlinW
  • MerlinW
    #9838
    Nem az ember megmeneküléséről van szó. Olyan valszeg nem lesz. Az emberi fajról van szó. A hogyant még senki sem tudja, biztos kutatják valahol, de ha laikus NAGYON sci-fi aggyal gondolkodunk, akkor egy járművet teletömve hűtött lombik kapszulákkal, majd a célállomáson fogantatva, első generációt gépek segítségével felnevelve tudnám elképzelni.

    Tehát ha gebasz van, nem magunkat fogjuk menteni - illetve ha úgy is teszünk max egy kis időt, talán hónapokat nyerünk magunknak. Sosem arról volt szó, hogy te meg én fogunk a Marsra vagy a XYZ bolygóra áttelepülni.

    Az max akkor lehetséges (ismét scifi), ha 1. találunk egy teljesen földszerű bolygót, 2. megoldjuk a csillagközi utazást ami nem 100+ évig tart (erre kb 0 az esély), 3. megváltozik az emberek természete (ismét 0 esély), hiszen 10+ milliárd embert elszállítani, mondjuk szépen úgy, hogy némi erőforrásba tellik és hát tudjuk hogy kezeli azt az egoista, hatalommániás, elemében önző emberiség :)
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2023.11.22. 18:21:25
  • militavia
    #9837
    A felnőttkét alkalmazkodás egy időre nem = hogy úgy kéne megfoganni és kifejlődni.
    Ne keverjük már a fogalmakat.
  • MerlinW
    #9836
    Evolúció = környezethez való alkalmazkodás. Ha 0.5G környezetben születne egy ember a test alkalmazkodna hozzá, ez már bizonyított tény (alacsonyabb csontsűrűség, vérnyomás, stb. Mit gondolsz mivel (is) foglalkoznak az űrálomásokon évtizedek óta?:)).

    Csillagközi katasztrófa nem igazán létezik tudomásom szerint (hacsak nem jön nekünk egy másik csillag, vagy közénk egy fekete lyuk), de pl a nap öregszik, kb 500 ezer évig tud életben tartani minket, betévedhet egy nagyobb aszteroida, vagy akár kisbolygó a rendszerbe, stb. Vagy egyszerűen mi csináljuk ki a bolygót, amire a legnagyobb esély van.

    A tudás amit össze kell szednünk, arra kell, hogy egyszer el tudjuk elhagyni a naprendszert. Ha meg úgy adja a helyzet, hogy fennmaradunk 4-5 milliárd évig, akkor a galaxisból is le kell lépni, hiszen a Tejút, az Andromeda és a Triangulum galaxisok úton vannak a nagy közös orgiára :)
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2023.11.22. 18:04:24
  • militavia
    #9835
    Az emberi evolúció 1G-re van kalibrálva. MINDIG olcsóbb és egyszerűbb lesz kitalálni azt, hogy ne a Földet csesszük szét, minthogy a Marsból csináljunk Földet, ami mai ismeretünk szerint lehetetlen.

    Ha azon a tech. szinten lennék, hogy lehetséges, akkor a Földön RÉGEN minden gond meg lenne oldva azzal a technikával, amivel a Marsod terraformálnád, csinálnál neki mágneses mezőt és 1G-t. Ha ilyen technika lenne, akkor nem hiszem, hogy kósza meteoritok zavarnának. Ha meg csillagközi katasztrófa lenne, akkor a Marsot is pont úgy elsöpörné az egész, pl. egy közeli szupernóva agy mittomén.

    Gondolkodjuk már kicsit komplexebben. A hajón is a mentőcsónak nem arra van, hogy azon éljél túl a végtelenségig. Ha érted a hasonlatot.

    Kutatni lehet, csak mr. musk víziói nem erről szólnak, hanem agyhalott hülyeségekről. Meg sok másé is.
    Utoljára szerkesztette: militavia, 2023.11.22. 17:29:34