Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Miután a rövid hatótávolságú légiharcrakéta-beszerzés még hátra van, kiváncsi vagyok eszébe fog-e ez esetleg jutni valakinek a HM-ben. Mert sisakcélzó nélkül, és AIM-9L v. M rakétákkal igen komoly visszafejlõdésnek néznek mondjuk pilótáink elébe...
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

(bocs ha a sitlusom nem szalonkepes...en mar csak ilyen idiot vagyok...)
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idõ után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsbõl pálinkát lehet fõzni!\"
Most mit irkalsz itt marhasagotak osszevissza....mint irtam apai agon nekem komplett csaladi kapcsolataim vannak (foleg voltka, ugyanis a velem egykoru masod unokatesoim, es azok szulei meghaltak a haboruban! Volt aki a fronton, volt aki a szerb hadseregben, es volt aki dezertorkent atalt a horvathokhoz es azok oldaln esett el..), gyerekoromban en hosszu heteket toltottem a vajdasagban, ott tobb telepulesen is vannak/voltak rokonok, azoknal es az adrian meg ismerosok/rokonok-nal. Minden evben 4-5 alkalomm jartunk kint, min 3-4 napra, de volt hogy 2 hetre..) Nahmost nem tudom neked mi az a hudekomoly autentikus informacio forrasod...de az enyem, az ott elok/eltek elmondasai, mikor veluk voltunk szerintem rendben nullara degradalhatja a tied! Vajdasag temat meg ne nekem kezd el tanitani...gyakorlatilag szuletesemtol acsaladban azt halgattam hogy mi vajdasag, es a tobbi... (apan a masodik vh. alatt elsos elemista koraban a csaladal jottek at a harcok elol Szegedre, majd onnan Kecskemetre es kornyekere..)
De hajra vitatkozz...biztos jobban tutod a dolgokat!
Mikor jartal te Ujvideken?! Ha tisztaban lennel vele akkor nem irnal marhasagokat..ugynais az is a vajdasg resze....mas kerdes hogy ma a vajdasag ket orszag teruleten van.
Melles egy szot nem ertettel abbol amit irtam, ez tisztan latszik! Nem jonnel itt ezzel a siratos temaval! Kerek perec leirtam hogy 89-ben mikor ezt lattam, az emberek ki is mondtak hogy miert sirattak, es mitol felnek...
Miert kell neked mindennel vitatkozni, ha fingod sincs a dologrol?! Nem voltal ott, nem tudsz semmit a dolgokrol!
(most johetne az onfenyezesnek tuno hoyg en hanyszor jartam kint...de minek...azthittem eleg geyertelmu volt hogy rokoni szalak kotnek oda...jartam a haboru alatt is (92-ben es 93-ban is kint) lattam ELOBEN a haborut (bar nem kozelrol, de lattam)....es akkor 90% minden ember oda lyukadott ki hogy "Tito idejeben ilyen soha nem tortenhetett volna meg"...de hajra batran vitatkozz azzal hogy miert sirattak tiszta szivukbol Tito-t....hajra!)
Vitaba meg megyek bele...
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idõ után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsbõl pálinkát lehet fõzni!\"
erre azért nem fog adni, mert ma is vannak akik zokognak kádár halálának évfordulóján
egyébként egyetértek, nekem apám jugobol jött át, sokszor voltam szabadkán, és 90' elõtt mi is odajártunk vásárolni cipõt, kabátot stb.
az más kérdés hogy a végén már röhögtunk a kézben tartott pénzhalmon, egy tojás is többmillió dinárba került
jobb eletkorulmenyek voltak minden szinten...szinte nyugat volt magyarorszaghoz kest...en meg emlekszem azokra az idokre...nalunk a boltok polcai (foleg 1985-87) tatongtak az uressegtol..ot kint meg minden volt, es nem csak aru, jo munkak, szinvonalas munka...ugy amblokk 3-4 szintel feljebb jartak tolunk! (azota is beszedtema az csaladban, ha nincs naluk haboru akkro ok kb 93-95-re Nyugatnemetorszag szintjere ertek volna... es mara?...hat nem is tudom...persze nem igy lett)
Persze ok is tudtak hogy Tito tartotta oket ossze vasmarokkal, es vannak olyan csoportok (pl szerb csetnik szakadar/nacionalista nezeteket vallo csoportok) akik mar 100 eve is csak a balhet kerestek...de nem volt gaz...en nagyon sokszor jartam kint (eloszor 78-ban 3 honaposan), mivel rokonok eltek vajdasagban/az adria partjan. Teljes nyugi volt, es idill...hadsereg meg kellett mert nem kis orszag volt am, melynek nagyreszen hatalmas hegyek, vegig tengerpart mely nemzetkozi vizekkel, tuloldalan a NATO-val volt hataros....
Szoval rendben volt minden...aztan kitalaltak hogy ha mar egyesek zugolodnak, meg igy megugy (ez nagyon bonyolult tema...minden videken mashogy latjak az okokat..mindenki kicsit beleteve a sajat serelmeit, torteneseit...(pl vajdasag: koztudottan ez "tartotta el az orszagot", ez volt az eleskamraja...es ebbol az ott eloknek (legnagyobb hanyadaban magyarok!) eleguk lett...)) akkor szakadjunk szet...elsosorban Szlovenek nem kertek a nagy Yugoszlaviabol es a szerbekbol..ebbol indult a balhe...(nem terek ki az etnikai tisztogatasokra, azok szvsz mellektermekek voltak...vagyis inkabb csak ugy eloleptek a hatterbol...nem magyarazom..aki tudja mit jelentett Tito az orszagnak az tudja mirol beszelek!*)...de ez mar tortenelem..es azota joppar reszet el is ferditettek...
*.: Titorol egy kis "mese"... Rokonok, ismerosok akik kint eltek (apai agon voltam oda kotheto) mindig konnybelabad szemmel kezdtek emlegetni Tito-t ha szoba kerult! Lent az adrian RAB szigeten is voltak ismeroseink, es aki jart ott (ma mar nem tudom meg van e) az lathatta a domb oldalan a nagy Tito feliratot kovekbol kirakva, ott ahol az egyik nyari rezidenciaja volt! akkor csinaltak mikor meghalt, es minden evben augusztusban (mar nem emlekszem valahogy aug 20 kornyeken volt..de lehet a szuletesnapjan...passz bazi regen volt) mikor a halalanak evforduloja volt felmentek ahelyiek es faklyakkal vilagitottak ki...es (sajat szememmel lattam!) zokogtak az emberek a varos foteren a megemelekezeseken! Persze lehet ezt mamar felremagyarazni...de nekem egyertelmu...az o szajukbol halottam ott, mar akkor (ez cirka 89 tajekan tortent meg velem(kb ugye akkor 8-9 evvel a hala utan) azt mondtak hogy el fog szabadulni a pokol es az orszag szet fog hullani! Mert Tito volt az aki vasmarokkal, bekeben egymasmellett elve, rendet tartott a nepek kozott Yugoszlaviaban! (es ezt alatamaszta a ket vilaghaboru elott idoszak tortenelmi esemenyei is)
Városi harcban pedig ugyanúgy kiderült az Abrams hiányosságai, mint most.
Akkor azt az összehasonlítás adták alapul, hogy Saddam hadserege erõsebb volt mint a teljes VSZ a SZU nélkül.
Egymás mellé tették a két hadsereget és darabra technikára nagyobb volt Saddammé. Természetesen sejteni lehetett a Szövetségesek fölényét, de senkinek sem volt arról fogalma, hogy ennyire. pl. valami 20 000 hullazsákot rendeltek.
Ha Szaddam Kuvaitban a kuvaiti civilek között városi harcra kényszeríti õket, csak a Köztársasági Gárda bevetésével is, az összes nehéz cuccot pedig jugo módra elrejti, okozhatott volna politikailag elfogadhatlan vesztességet...
Dehát HA.... ebbõl rengeteg van.
Taktikailag, stratégiailag Szaddam hadserege mélységesen a béka feneke alatt volt, de ugyanakkor nem is igazán tudott volna mit kezdeni. A szövetséges hadigépezet ellen nem sok esélye volt, kezdve ott, hogy totális légi fölény volt az ellenségnél.
Ha második öbölháborús illetve a jelenlegi AK RPG IED "fegyverrendszert" az akkor rendelkezésre álló erõvel technikával ötvözve alkalmazták volna egy nagyságrenddel nagyobb vesztességet okozhattak volna.
Az elsõ öböl-háborúban az AK/RPG/IED nem mûködhetett igazán, mert egy talpalatnyi földet, Kuwaitot védtek, mintegy kétszázezer katonával. Az AK/RPG/IED taktika csak akkor mûködik igazán, ha az ellenség az én térfelemen ücsörög, de akkor viszont nem használhatok hagyományos haderõt, hiszen egy harckocsit, páncélos jármûvet vagy helikoptert pillanatok alatt kiszúrnak, és elpusztítanak. Ez a kettõs hadviselés egyszerûen együtt nem mûködik, vagy csak szélsõséges esetben (pl. II.VH, amikor a hagyományos háború mellett folyt a Francia ellenállás, és az Angol titkosszolgálatok diverzáns akciói).
Egy fegyver sorsát alapjában határoza meg politika.
Ha arra lenne szûkség ,hogy jövõre meg kell semmisíteni az iráni atomprogram létesítményeit és csak ezzel a fegyverrel lehetséges akkor lesz pénz paripa.
A politika nem tud csodát tenni, nem lehet azt mondani, hogy márpedig akkor is teljesítjük a tervet, ha a fene fenét is eszik is. A szovjetúnióban pár esetben megpróbálták, általában nagy és látványos kudarcok lettek belõle.
Ilyen mai viszonylatban az ABL (AirBorne Laser), amelyre egyre több és több pénzt ölnek bele (jelengleg már alulról súrolják a 8 milliárdot, ha jól tudom), de még mindig nem lõttek vele, és úgy néz ki, hogy jó esetben is csak 2009-2010 körül állhat rendszerben (eredetileg megadott határidõ: 2005).
A HyStrike esetén is van még jópár megoldandó probléma, kezdve ott, hogy ne olvadjon el három másodperc után a robotrepülõgép a hatalmas hõterheléstõl, amit a levegõ súrlódása okoz.
Ha második öbölháborús illetve a jelenlegi AK RPG IED "fegyverrendszert" az akkor rendelkezésre álló erõvel technikával ötvözve alkalmazták volna egy nagyságrenddel nagyobb vesztességet okozhattak volna.
Egy fegyver sorsát alapjában határoza meg politika.
Ha arra lenne szûkség ,hogy jövõre meg kell semmisíteni az iráni atomprogram létesítményeit és csak ezzel a fegyverrel lehetséges akkor lesz pénz paripa.
HyStrike @ Globalsecurity.org
Az amerikai "fehér" rendszerekrõl elég sokat meg lehet tudni. Természetesen bizonyos korlátok között, nyilván nem a legmélyebb részletekbe menõen, de nagyon sok adat és részlet nyilvános róluk, ezek közé tartozik a Tomahawk is. A "fekete" programokról semmit sem lehet tudni, ilyen volt az F-117A az Öböl-háború elött. A "szürke" programokról már azon kívûl, hogy létezik, csak nagyon keveset lehet csak tudni, a képességeit is csak hozzávetõlegesen adják meg, ilyen pl. jelenleg az F-117A vagy az SR-71. Ez utóbbi pontos felderítési képességeit (pl. a radarrendszer által alkotott kép felbontóképességét) és pontos teljesítményadatait a mai napig nem hozták hivatalosan nyilvánosságra.
2010 az odebbvan meg jocskan...2005 most van, ez az egesz project meg lehet 1 ev mulva sullyeszto, mint megannyi jonak igerkezo program.
(ugye ne kezdjuk el sorolni...mert reggelig se vegeznenk)
pár link és video.
Az a bizonyos HyStrike még elég messzeeeee van. Elvileg, papír szerint 2010-2012-re áll rendszerbe. Elvileg.
Mi van ha készítenek egy olyan változatot ami tengo indító tubusából indítanak két fokozatú az elsõ fokozat felemeli és felgyorsítja az indítási pozicióra, majd a gyorsítófokozat eljutatja a célig?
A HyStrike egyik alapvetõ képessége az, hogy 21"-os átmérõjû, vagyis kilõhetõ elvileg a szabvány torpedóvetõ csõbõl. Ebbõl következik, hogy adott esetben az Izraeli tengók is bevethetik, ha kapnak belõle.
Az I. öbölháború alatt ekkora durranás volt a Tomahawk és az F-117 azokról se tudott igazán senki érdemleges infót...
A Tomahawk már akkoriban sem volt akkora durranás. Hatásos fegyver, de nem szuperszonikus, és a Tor M-1 és hasonló rendszerek elvileg képesek megsemmisíteni. Érdemleges info alatt mit értesz amúgy?
Az F-117A egy kicsit más jellegû dolog.
Vajon el tud pusztítani egy 6 M sebességgel közeledõ GPS irányítású 700 km távolságból indított fegyvert?
Valami ilyen rakéta rásegítéses bombát fejlesztenek az amik, a Tomahawk-ok kiváltására.
Mi van ha készítenek egy olyan változatot ami tengo indító tubusából indítanak két fokozatú az elsõ fokozat felemeli és felgyorsítja az indítási pozicióra, majd a gyorsítófokozat eljutatja a célig?
Mi van ha van az izraelieknek ilyen tengoja?
Az I. öbölháború alatt ekkora durranás volt a Tomahawk és az F-117 azokról se tudott igazán senki érdemleges infót...
Ezt a fegyvert is nehéz lenne semlegesíteni.
.jpg)