Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
Nos ami azt illeti, csaknem ugyan azokkal, mint a második világháború elsõ felében. 😊

Németország: Mauser K98 puska, Maschinengewehr 08 (Maxim) géppuska
Osztrák-Magyar Monarchia: M1895 puska, Schwarzlose M7/12 géppuska
Anglia: Lee-Enfield puska, Lewis Light Machine Gun könnyû géppuska, Vickers géppuska
Franciaország: Lebel 1886 puska, Hotchkiss M1914 géppuska
USA: M1903 Springfield puska, Browning Automatic Rifle (BAR) könnyû géppuska, 1895/1914 Colt-Browning géppuska
Oroszország: Moszin-Nagat puska, Pulemjot Maxima PM1910 géppuska

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Seaweed
Elgondolkozvan, szerintem az lenne a rcionalis, hogy a pentagonban ugy dontenek is hogy az USAF-nak C valtozat lesz, a leendo export miatt az A valtozatot ugyanugy megepitesek...
Seaweed
Hmmm logikussag megint a suttba...
kösz a kielégitõ választ😄

Seaweed
Jah bocs, nem vagyo kegy ragoevo ember...csak "veszhelyzetre" tartok magamnal mindig parat 😛
Punker
pisztoly, puska, géppisztoly, géppuska 😊

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

lehet kicsit láma kérdés

de az elsõ világháborúban milyen kézi fegyverekkel lötték egymást a hadakozó felek???

[NST]Cifu
Az ergonómia már csak ilyen. Az XM8-nak egy látványbeli gondja van, a fogantyú és az integrált optika. De a HK elég alaposan végigrágra a dolgot, és a katonák visszajelzése nagyon pozitív volt az "áramvonalas" kialakítás miatt.

BTW már párszor kifejtettem a véleményem, hogy mi a külsõ fontossági sorrendje. 😊

Adam II
A Modern Firearms weblapján van két új kép az SCAR-ról. Elég furcsa ez a tus de az egész inkább kinéz fegyvernek nem úgy mint az XM8 (vizipisztoly). Félreértést elkerülve tudom ,hogy az XM8 sokkal jobb (sõt) az M4-nél de a külseje borzalmas mintha
Star Trek rajongók készítették volna ,szerintem nagyon játékszerû de mindegy egyenlõre csicsikál.

[NST]Cifu
Hát rövid távon nem hiszem, hogy lecserélnék az AK-63-at.

A szlovénok végülis akkor a G36 mellett döntöttek? Csak azt tudom, hogy az FN F2000 és a HK G36A2 versenyzett, de sehol nem találtam arra vonatkozólag infót, hogy ki lett a gyõztes.

[NST]Cifu
Érdekes hírek szállingóznak a Pentagon felöl. Úgy tünik, a védelmi minisztérium berkeiben örülnének egyesek, ha egyszerûsíteni (és nem utolsó sorban olcsóbbá tenni) lehetne az F-35-ös programot - mégpedig úgy, hogy nemes egyszerûséggel lehúzzák az F-35A változatott a listáról. Az USAF rendelési pedig F-35C és F-35B gépekbõl tevõdne össze. Az "ötletet" sem a Lockheed, sem a USAF nem kommentálta egyelõre.
A Pentagon részérõl mondhatni meglepõ, hogy az eddig viszonylag békén hagyott F-35 programot (eddig csak kisebb korrekciók voltak a megrendelt gépek számával kapcsolatban) hirtelen ilyen brutális beavatkozásnak vetnék alá. Az F-35A gyakorlatilag a legegyszerûbb (és a legolcsóbb) változat volt eddig, de a sárkányszerkezet több téren is eltér mind az F-35B, mind az F-35C változattól (tehát az eredeti JSF kitûzés egyik alaptétele már amúgy is kútba esett). Az F-35B helybõl fel- és leszálló változata eredetileg csak az USMC-nek készült volna az AV-8B Harrier II.-õk leváltására, de az USAF mintegy másfél éve felvette, hogy a megrendelésének egy kissebb tételében õ is bevenné ezt az altípust. Az F-35C tengerészeti változat megerõsített sárkányszerkezett, futómûvet, valamint nagyobb szárnyakat és vezérsíkokat kap. Az ötlet megvalósulása még egy okból lesz érdekes: eddig kizárólag az USAF kardoskodott a beépített gépágyú mellett, az F-35B és C változatoknál külsõ felfüggesztésû gépágyú lehetséges.
A legkínosabb viszont az, hogy az F-35A volt a "legnépszerûbb" eddig a külföldi vásárlók körében, akik így hoppon maradnának, illetve megvásárolhatják az F-35C változatott helyette, amely ugyan drágább, de cserébe rendelkezik néhány olyan képességgel, amelyekre ezen államoknak semmi szüksége.
A további híreket érdeklõdve várjuk...

F-35C - made for the USAF? 😊

En azt a pletykat hallottam, hogy G36 lesz majd 1x az AKk helyett itthon.
Vegulis logikus lepesnek tunhet. De a szlovenok ha jol tudom mar reg rendszeresitettek azt is 😊

Ja es nem Orbit, hanem Wringley's es nem nagyon van olyan rago, amit nem ok csinalnak. Kiirtottak a konkurenciat szepen 😊

Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer

Seaweed
Nah igen..valaki irta hogy a "beka segge alatt" ...hat ez nem annak tunik!
I.C.ram
Kiváncsi vagyok mikor jön be a civil használatba is 😄 Az internet is így kezdte a pályafutását 😊
Érdekes, hogy a háboru ellenére éves szinten alig csökkent a kitermelés nagysága.

Irak 38 milliárd dollárnyi befektetést vár olajiparba

Irak 38 milliárd dollárnyi - fõként külföldi - befektetést szeretne olajiparában a kitermelés felfuttatására a következõ években, az errõl folytatott tárgyalások azonban egyelõre kezdeti szakszban vannak.

Az iraki energiatanács vezetõje - egyben kormányfõhelyettes - csütörtökön elmondta: négy éven belül országa ideális esetben napi 6 millió hordóra háromszorozhatná jelenlegi napi 2 millió hordós olajtermelését, ha a külföldi tõke erõteljesen befektetne az olajiparban. A korábbi iraki olajminiszter szerint részlegesen privatizálni kellene az iraki olajipart, ezzel a szabotázsakcióktól és tõkehiánytól szenvedõ ágazat újra talpra lenne állítható. Tamír Gadbah szerint az olajipar privatizációja szükségszerû: a politikus - aki jelenleg parlamenti képviselõ - szerint szolgáltatási megbízásokat és az olajvezetékek üzemetetését magánkézbe lehetne adni.

Gadbah úgy véli, hogy a decemberi választásokat követõen az új kormánynak meg kellene könnyítenie külföldi befektetõk és olajcégek számára az iraki olajiparhoz történõ hozzáférést. A volt olajminiszter szerint 25 milliárd dollárnyi befektetés lenne szükséges a következõ 5-6 évben a kitermelõ létesítmények kiépítésére és korszerûsítésére. További 5 milliárd dollárt a gáziparba és a finomítási tevékenységbe kellene fektetni.

Iraki számítások szerint az ország az olajlétesítményei elleni szabotázsakciók és a kiesett export miatt összesen 11,35 milliárd dollárnyit veszthetett Irak az amerikaiak vezette invázió kezdete óta. Tavaly a kitermelés összességében valamelyest meghaladta a napi 2 millió hordót, a kivitel napi 1,5 millió volt. A háború elõtt napi 2,2 millió hordó volt az iraki olajkitermelés.

[NST]Cifu
Azért nincsenek a TV-ben fegyverreklámok, mert alaphelyzetben ugye mari néni és jóska bácsi nem tervezi sem Sig Sg552, sem Leopard 2A6, sem Dassault Rafale, de mégcsak egy Type 214-es tengeralattjáró beszerzését sem. Reklámozni ott érdemes, amit a vevõképes kereslet néz. Ellenpélda ugye például az egész oldalas Gripen-reklámok, de az gyakorlatilag politikai puhítás, hogy az olvasó nép lássa, mire is érdemes költeni (azt persze még meg lehet érteni, ha a cseh Aero cég az Aero magazinban reklámozza az L-159-est, hiszen az olvasóközönséget úgy befolyásolhatja, hogy esetleg támogassák az L-159-es rendszeresítését).

Ellenben nagyszerû reklámfelületek vannak pl. a Jane's évkönyvekben, ahol mindenki aki él és mozog a fegyverpiacon az minimum egy negyedoldalas reklámot tetett be. Ezek a reklámok sem különböznek sokmindenben az intelligens mosóporreklámoktól. Leírják rövid és frappáns szösszenetekben, hogy az adott fegyverrendszer miben jó (olcsó, hatékony, megbízható, új generációs, egyszerûen karbantartható, XY számú országban rendszeresítették már, stb.). Részleteket nem tudsz meg abból sem, csak arra való, hogy aki mondjuk megkapja azt a feladatott a kormányától, hogy szedje össze kiket érdemes megkeresni, ha mondjuk négy 2000 tonnás fregattot akarunk vásárolni, az az eféle kiadványokban belebotolva már ismerõs legyen a gyár és a termék neve.

Van erre egy jó mondás: reklám nélkül üzleti tevékenységet folytatni olyan, mint egy szép nõre kacsingatni egy sötét utcán. Te tudod mit csinálsz, de rajtad kívûl senki más...

Sanyix
tévében olyanok vannak hogy hú. Tévében intelligens mósoporról, meg intelligens rovarirtóról is lehet hallani <#idiota>
Sztem a fegyvereket reklámoznának már célkövetõ atomtöltetes pisztolynál tartanának <#idiota>

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

Seaweed
Mas felfogasban a mar sokszor megcsodalt Mig-29OVT a Maks05-on....talalo nagyon a capa asszociacio!
errõl bezsélek csak nem jutott eszembe a márka, amugy asszem majdnem összes cégnek van uilyen... 😛
ez az ami javtsa a ph értéket is nem? vagy valami hasonlo balfaszság 😄DDDD
miért van olyan érzésem hogy ez si hasonlo akliberü elssz? bár ha nem ad "jéghideg" lehelletet akkor ugyis mind1 😄

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

Seaweed
Assze maz orbitnak is van valami fogtisztitos ragoja...szal bemesz a boltba es veszel egyet 😛
bazz iylen már évek óta van, hallottam a tééévééébeeen <#idiota><#eplus2><#idiota><#eplus2><#zavart1>

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

ott a pont 😄

I.C.ram
Hát jobban, mintha macskaszart ennénk.
I.C.ram
De mégis inkább NATO barátabb ország, mint a ruszkik.
[NST]Cifu
Svédország nem NATO tag.

kicsit sarkositva enbyi erõvel az is jót tesz a kutyatartókkal való kapcsolatunknak ha ezentul kutyaszart eszünk... 😄DDD

nem csak katonai... 😛

I.C.ram
Biztos jót tesz a kapcsolatoknak, ha NATO-ország által gyártott fegyvert veszünk, gondolom a Grippenek is emiatt lettek részben a migek helyett.
Lejáróban a bele való gránátok üzemideje (ezért lõhettek nemrég éles gránáttal is) és nem fognak újat rendelni. Ez persze nem indok, csak kifogás. Mutatni kell a Natonak hogy mi ám folyamatosan "nyugatosítjuk" az arzenálunkat és most erre van pénz.

Adam II
Jah a nagy katonai hulladéklerakó

ez... 😞

Seaweed
Nem ertem mert kell lecserelni a vilag szamos pontjan bizonyitott RPG-7-est nalunk! (Lejart volna az uzemidejuk?!) Meg amugy is egy olyan hadseregben ahol osszhaderonemi prioritasokat figyelmen kivul hagyva/mellozve hagynak bizonyos agakat szo szerint szarra sorvadni/direkt degradalnak ilyen szintre, ott minek erolkodnek ilyen dolgokon?!
Meg ez az 5.56 is?! Most jonnek ra nyugaton is hogy lopikula ez az urmeret erre mi most fogjuk hadrendbe allitani?! A jooreg, bevalt, hatekony, olcso, sajat gyartasu, nagymultu, ismert (mint a tenyerunket), sokak altal IRIGYELT 7.62-est meg kidobjuk?! ...hat LOAL...

EZ MAGYARORSZAG!

[NST]Cifu
A Panzerfaust 3 rendszerbeállítása 1985-re datálható, ez lett a Bundeswehr szabvány kézi páncélelhárító fegyvere. Egy újrafelhasználható indítócsõ optikai irányzékkal, és utántölthetõ rakétával (mint az RPG-7), de kialakítása miatt lehet vele pl. épületbõl lõni, mivel a hátra kicsapó lángok mértéke elhanyagolható. Az egész rendszer töltve 12,9kg-ot nyom, az indítószerkezet ebbõl 2,3kg. Az indítócsõ 60mm-es, a harci fej 110mm átmérõjû (ugye a HEAT robbanófej hatékonysága nagyban függ az átmérõjétõl). A robbanótöltet 5 méternyi repülés után élesedik, és vagy célba csapódva, vagy az üzemanyag kifogyásakor robban fel. Hatásos lõtávolsága mintegy 400 méter, de mozgó célt reálisan 100-150 méterrõl lehet csak eltalálni vele. A harci fej mintegy 800mm-nyi RHA értékû páncélzatott képes átütni. Az eredeti Panzerfaust 3 eléggé rossz visszajelzésekkel "büszkélkedhet". A katonák szerint nagyon nehéz (viszonyításképpen az RPG-7 csak 6.9kg töltve), noha elvileg újratölthetõ, a tömege miatt nem vittek magukkal további rakétákat, tehát gyakorlatilag harci helyzetben egylövetû, továbbá a békefentartó missziók alatt meghibásodásra fokozottan hajlamosnak találták.

A javított verziója a Panzerfaust 3-T, amelynek harci feje egy 0.1kg robbanótöltetû "tüskét" kapott, amely feladata a reaktív páncélzat kisütése még a fõ harci töltet célba érkezése elött. A tüskét eltávolítva hatásos könnyû páncélzott jármûvek, fém- és kõépületek ellen, stb. De létezik külön bunker elleni változata, ez a PzF 3 'Bunkerfaust'. Az újabb harci fej változata a PzF 3IT, amelynek Tandem harci feje van, és 900mm-nyi RHA átütésére képes az ERA mögött.

A legújabb váltzata a PanzerFaust 3 IT-600, amelynek az PzF 3IT tandem harci feje van, viszont egy új számítógépes irányzéka, amelyel 600 méterig képes elvileg eltalálni akár egy mozgó célpontot is. Ez a változat 14.3kg.

A gyártó (Dynamite-Nobel) persze rájött, hogy a PzF3 sok téren küzd gondokkal, fõleg a méret és a súly terén, ezért két vadonatúj változaton is dolgoznak, ez a Panzerfaust 90 és 60 (de a PzF 60 ismert RGW (Recoilles Grenade Weapon) 60 néven is), ahol a szám a vetõcsõ és a rakéta átmérõjét jelenti. A 90-es változat rakétával 8.9kg, hatásos lõtávolsága 500 méter, átütõképessége 500mm RHA. Van egy további változata a 90-esnek, ez a PzF 3LWD, amely 8.5kg tömegû, és kétféle rakéta van hozzá: egy tandem fejû pct. törõ és egy HESH (rogyókúpos nagy robbanóerejû).
Az RGW 60 tömege töltve csak 5.8kg, és 300 méteres távon belül használható. Háromféle rakéta van hozzá: egy pct. törõ HEAT (300mm RHA), egy többcélú HEAT (100mm RHA, de a köppeny kiképzése miatt felrobbanásakor 270 repeszdarabra szakad szét) és egy HESH fej.

Namost nem tudom melyiket akarják megvenni, de félek képesek a régi, levedlett PzF 3-at megvenni... 😞

Seaweed
Jaja, a PC-9 jo alap barmilyen gephez a jovore nezve!
[NST]Cifu
Az alapkiképzéshez kell mindenképpen kiképzõgép, mert azért van szállítógépe (L-410) és jópár helikopterje (Bell 206, 412, és AS.532 Cougar). Továbbá a PC-9-esek korlátozottan bevethetõek földi csapatok támogatására. Még továbbá van egy alapjuk, amire szükség esetén fel lehet építeni egy önálló légierõt vadász- vagy csatagépekkel. Elõrelátó gondolkodás. Ott használják a fejüket...

Zrínyi nyílt napon volt. Mondta, hogy gyalogságnál is lesz fejlesztés, lecserélik majd az AK-t 5.56-osra, de ez csak nagyon majd, elõtt még az Rpg-7-et valamire, pl.: Panzerfaust-3-ra, amirõl addig még én nem is hallottam.

I.C.ram
Az fasza. Szlovénia max a véreskezû, kegyetlen barbár Horvátoktól kéne tartaniuk. 😄 Nekünk meg itt van a balkán, románia, ukrajna, szlovákia, akikkel nem túl rózsás a kapcsolatunk, és egy kis szar haderõnk van... gratula juhász ferkó.
I.C.ram
Minek kiképzõ gép egy olyan országban, aho lnincs légierõ?
Seaweed
PC-9-esei vannak Szlovenia-nak, amik minimalis foldi tamogato szerepkorbe bevetheto lenne...meg max Cessnakat vadaszni jo....azon kivul semmire, ugye mert kikepzo masina 😉

[NST]Cifu
Harcérték szempontjából szárazföldi hadmûveletekben kicsivel jobban áll, mint mi. Légiereje ugye nincs, illetve csak azt hiszem pár kisebb szállítógépe van, meg néhány helikopterje. Viszont mindezt fele akkorra létszám mellett, és úgy, hogy egyszámjegyû tábornoki kara van (asszem 7 vagy 8).

[NST]Cifu
Passz, ilyesmirõl nem tudok, ha erre vetõdik 1x kiskorú, akkor rákérdezünk, hátha tud valamit. 😄

I.C.ram
Régióban még Szlovénia is lehagy minket, nem?
Én hallottam olyat (katonától), hogy az Rpg-7eseket lecserélik.

Seaweed
het ez magyarorszag..es a maygar honvedelem.. sirhatnekom van!<#shakehead>
[NST]Cifu
Abból a szempontból azért érdekes, hogy magyarországon a ~250 milliárd forintos költségvetés több, mint fele bérjellegû kiadás...

[NST]Cifu
Kiskorúbézoltán volt az a vicce, hogy két tiszt beszélget a HM folyosóján:

-Hallottad, hogy újabb leépítések lesznek?
-Megszüntetik a harcoló csapatokat?

Hát kb. ez a helyzet. Van cirka 26 ezer fõs hadsereg, abból harcoló kb. 3000 fõ, ezek egyharmada pedig külföldi missziókban van szolgálatban.

[NST]Cifu
Ez utóbbi a probléma... Bár tény, hogy sok valóban jó tiszt csak ezért küzd most is, és nyeli le a békát nap mint nap. Reménykednek, hogy egyszer eljut oda a sereg, hogy a kinevezéseknél a tudás és a képesség lesz a mérvadó.

Pluskast
Tudom persze. Az arányok teljesen mások csak elszomorító, hogy erre sincsen pénzünk...

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

ugy érzem nem vagy tisztában az arányokkal 😊
nekik van 3 millió katonájuk, arra a 90 mrd dollár még kevesebb, mint a mi 25 ezer emberünkre fordított másfél mrd dollár.