94980
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Punker
    utána kéne keresni én úgy tudom őt csak lesittelték és a harckocsizót ítélték halálra amiért megállt.
  • MuldR
    Vagy inkabb a vegso elkeseredettseg vezette ide?
    Amirol beszelsz az a Tienanmen teri diaktuntetes volt. Azt az embert, aki megallitotta a testevel a harckocsioszlopot ha jol tudom kesobb kivegeztek.
  • degenerator
    egy másik cikkben azt olvastam, hogy a négy iraki csak megsérült.
  • [NST]Cifu
    Annak egy erősen továbbfejlesztett változata, a Magach 6B (Gal).

Reaktív páncélzat, Merkava Mk.1 lánctalpak, új futógörgők, új motor és erőátvitel, új tűzvezető rendszer, a parancsnoki kupola alapcsony profilú saját verzió, plusz 1x 12.7mm-es és 2x 7.62mm-es géppuska külső felszerelésben, 2x 10 gránátvető (köd, könnygáz, repesz).
  • degenerator
    azért írtam ezt a mondatot: az amcsiktól csak az abrams-t, az m4et, meg az m16ot ismerem fel. tán a tomphsont:)
  • HunGripen
    Akkor érthető.
  • Adam II
    Szvsz palesztin a kissrác.
  • Adam II
    Eredetileg ez is amerikai csak ők már asszem kivonták a forgalomból.
  • degenerator
    akkor azért nem ismerős. az amcsiktól csak az abrams-t, az m4et, meg az m16ot ismerem fel. tán a tomphsont:)
  • HunGripen
    Néha van, hogy az ember besokal és bármilyen eszközzel megpróbál szembeszállni az ellenséggel. Kínában is beállt az egyik ember a harckocsik elé az egyik tüntetéskor(ami inkább lázongásba, majd később vérengzésbe torkolott).
    De mivel nem tudom, hogy ezen a képen mi a helyzet, ezért nem mondnék egyértelmű megállapítást. Lehet csak volt már benne egy kevés és éppen a kocsmából tántorgott haza :)
  • Adam II
    Izraeli M60 (A3?).
  • degenerator
    gránáttal többre menne? egyébként miféle harckocsi ez?
  • Freeda Krueger
    Semmivel sem rosszabb mint azok az emberek akik dudálással probálnak kijutni a dugóbol,vagy az orájukat nézva várják az autobuszt.
    A tettél valamit érzése megvan,talán legközelebb már gránátot dob.
  • Scottt
    Legújabb titkos fegyverük;)
  • tomcat1
    biztos a fejébe szált a a Bosszú...
  • degenerator

ez mit gondolhatott magában?
  • degenerator
    érdemes lenne elolvasnotok.
  • Scottt
    Inkább nem akarom látni
  • Ren
    Amennyire én tudom az ERA-ban plasztik robbanóanyag szerüség van. Azok meg relatív jól viselik a behatásokat, pl tudtommal a C4-be bele lehet lőni, ill felgyújtva sem robban csak lassan ég. A felrobbantásukhoz egy kisebb robbanótöltet kell, ami elindítja a plasztik robbanását. Becsapódáskor a kumulatív lövedék egy igen nagy sebességgel mozgó több ezer fokos fémsugár lesz, a KE pedig egy 1500-2000 m/s-mal mozgó 3-4 kg-os lövedék. A KE lövedék mozgási energiája könnyen összehasonlitható egy gépkarabély vagy géppuskalőszerével. Szerintem kb 3-4 nagyságrend van köztük.
  • Punker
    HM-nek van 1-2 vicces videója :)
  • Hassel606
    Karabély lőszerben is létezik páncáltörő-gyújtó. Esetleg az?
  • Scottt
    Most bele gondoltam nekünk mikor lesz ilyen propaganda műsorunk:D
  • Ren
    Dehogynem mutogatják, csak nem ezeken a csatornákon. Értelemszerüen az Abrams gyárba nem engednek be egy orosz forgatócsoportot és nyilván még egy amerikainak is vigyáznak minden lépésére. Ez fordítva is így működik. Keress rá arra, hogy "Udarnaya sila", az többségében orosz cuccokat mutat be, a megszokott orosz szerénységgel. Amúgy ez a hozzáállás valahol érthető, elvégra az átlagpolgár nyilván szívesen hallja, hogy az ő országa gyártja a legjobb fegyvert az ő pénzéből. A hadsereg sem szivesen segít egy olyan dokumentumfilm elkészítéséhez, amiből az jön le, hogy mennyire gagyi dolgai vannak.
  • Adam II
    Én is ismerek egy-két hasonló egyént.
  • degenerator
    ismerek egy fiatal srácot, ő ebből a műsorbó vette, hogy az m4 az mesterlövészpuska is, mer van rajta távcső. és nem lehetett megmagyarázni neki, hogy azér nem egészen úgy van, mert ő látta a tv-ben.
  • Adam II
    Ezekből a műsorokból ki kéne tiltani a leg és egyéb fokozó jelzőket. Az embereket (főleg a laikusokat) arra készteti ,hogy mindenáron kinevezzenek valamit legjobbnak és erről vitatkozzanak holott szerintem a haditechnikában nagyon nehéz meghatározni ilyesmit a rengeteg tényező miatt.
    Azt viszont nem állítanám ,hogy propaganda miatt nevezik az Abramset legjobbnak mert ha megnézed tökmindegy miről szól a műsor az mindig a legjobb. Jövő Fegyvereiben is minden hiperszupermodern ultrahatékony. Az oroszok meg nem hiszem ,hogy szívesen mutogatnák fegyverrendszereiket ilyen parasztvakító műsorokban szóval azt meg azért lehet ritkán látni.
  • [NST]Cifu
    A panel külső felének vastagsága bizony nem lehet túl vastag és nehéz - a reaktív páncélzatok egyik nagy problémája a tömeg. Nem lehet túl nehéz, mert akkor a teljesítményt már túl károsan befolyásolja.

Amennyire én tudom, a modern nyugati HK-k nagyjából egy szintet képviselnek, de az Abramsnak adhat előnyt a DU alkalmazása.

Az egyik legfontosabb kitétel ugye a torony, egy harckocsi esetén a tömeg jelentős része ugyanis ez (akár a tömeg felét is kiteheti). Ez van leginkább kitéve a tűznek, ezért ez a legerősebben páncélzott része a harckocsinak. Namost a Leopard 2A4 tornya úgy nyom hasonló tömeget (fejből nem tudom, de valami 27 tonna körüli szám rémlik), hogy kisebb befoglaló méretekkel rendelkezik és kisebb célfelület szemből.

A legjobban védett harckocsi jelzője amúgy szerintem egyértelműen a Merkava Mk.4-é. Az izraeliek mindent feláldoztak a védelem érdekében, a motor előre telepítése, a torony alakja, a stb.
  • [NST]Cifu
    az in dex harckocsitopikjában azért olvasni érdekes dolgokat a legjobbnak kikiáltott abrahmsokról:)

Azokról már évek óta beszélnek. Az Abrams nem ok nélkül nem exportgyőztes termék, általában politikai okokból döntenek mellette (Egyiptom, Ausztrália, stb.).

BTW a "legjobb" jelzőt max. a Discovery és az NGC műsoraiban szokás rá mondani.

7.62es beindíthatja areaktív páncélzatot?

Melyik 7.62-es?
    A legtöbb reaktív páncélzat a gépkarabély lőszereknek még ellenáll (7.62x39, 5.56x45), de az erősebb puskalőszereknek (7.62x54R) viszonylag kis távolságból (~50-100m) már beindíthatják. Erősen függ melyik reaktív páncélzatról beszélünk amúgy.

• Punker
    Magyar sérült Irakban
  • bgabor
    Nincs 'h' betű a nevében.
  • Kurfürst
    Izraelben ránéztek az AUG-ra asszem, és megszületett a TAVOR.. ;) Bár az AUG gázelvezetése más. Licenciák tisztelete terén kb. Kínával vanna egy szinten.. ezért idegenkedem az izrael hadi cuccoktól, erősen érződik rajtuk az összeollózgatás.. ami persze nem baj, csak nem tud megfogni.
  • degenerator
    én majd arra a toronynélküli orosz harckocsira leszek kiváncsi, amit cifu említett...
  • Ren
    Szvsz nem indítja be. Egyrészt át kéne hatolnia az ERA külső lemezén (mondjuk ez meg megeshet, nem tudom milyen vastagok), másrészt fel kéne robbantania az ERA-ban lévő robbanóanyagot, az meg szvsz ennyitől nem robban fel. Egy 7.62-es lövedék ill egy kumulatív sugár vagy KE penetrátor azért kicsit más energiaszintet képvisel.

Lehet hogy propaganda, de igazából nehéz megcáfolni. Amennyire én tudom, a modern nyugati HK-k nagyjából egy szintet képviselnek, de az Abramsnak adhat előnyt a DU alkalmazása. Nem meglepő módon erről elég kevés publikus info található. A harci alkalmazást tekintve elég jó statisztikákat mutathat fel, amivel kevés más hk rendelkezik. Az egy más kérdés, hogy leginkább azért, mert nem vetették be őket harci helyzetben.
  • degenerator
    megy a propaganda a national geographicon.

az abrahms a legjobban védett harkocsi a világon.)
  • degenerator
    7.62es beindíthatja areaktív páncélzatot?
  • degenerator
    az in dex harckocsitopikjában azért olvasni érdekes dolgokat a legjobbnak kikiáltott abrahmsokról:)
  • Molnibalage
    Ha rosszabb lenne az R-77, mint az R-27 akkor nem rendszeresítették volna. Az A-50-es valóban gyengébb az E-3-nál a 0 AWACS-nél az A-50 is fényévekkel jobb...
  • dara
    Az oroszok maguk is elismerik, hogy az A-50-ek képességei még az E-3A-tól is jócskán elmaradnak. Az újabb MiG-29-ekből meg olyan sok nincs hogy a statisztikákat komolyan befolyásolhatnák. Az R-77 valós képességiről megintcsak nem tudni semmit, szóval amíg nem kerül éles bevetésre, addig csak teoretikusan lehet kijelenteni, hogy változtat az erőviszonyokon.
  • dara
    Minden esetben az éppen szembenálló rendszereket. Ezért sem lehet egyértelműen megmondani, hogy melyik eszköz jobb. Esetfüggő. Függ az éppen szembenálló rendszerek felépítésétől és azok alkalmazásának módjától.

Tapasztalat pedig csak azokból van, amik eddig már összecsaptak. Nem véletlen, hogy az amerikai és NATO erők AWACS nélkül nem mennek sehova. Tudják, hogy ezzel rendszerszintű előny van a kezükben, és hülyék lennének ezt nem kihasználni.
  • [NST]Cifu
    A MiG-29 esetén viszont a fordulóharc terén komoly előnyről beszélhetünk például, amit a németek is komolyan vettek a saját tapasztalataik alapján.

Ha a rendszert veszed alapul, akkor meg melyik rendszert is nézed, tegyük fel egy F-16 esetén? Egyből az USA-t, és azt veted össze a Jugó MiG-29-esekkel? Miért nem mondjuk a pakisztáni F-16-osokat akkor már? Vagy a Venezuelai F-16-osokat?