-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Ezek az értékek indítási távolságnak is meredekek. Az AIM-54-nek voltak hasonló paraméterei, de könyörgöm az ennél majd 3-szor nagyobb rakéta volt és az is csak közeleldő nagy magasságban levő célok ellen tudta volna ezt hozni...
Azért azóta fejlődött a rakétahajtóművek teljesítménye, ráadásul az R-77M esetén ramjet hajtóműről van szó. Amúgy a lenti hatótávolságok un. kinetikai távolságok, tehát a rakéta kb. ilyen távolságig képes eljutni. Manőverezni ez esetben nem sokat fog. ^^
Az R-74 az létezik egyáltalán?? Ha igen, mi a helyzet vele és ha nem akkor mi lett?
Amennyire én tudom, nem, nem létezik ilyen néven. Az R-73-nak egy digitális infra optikájú változatának hanrangozták be, az R-73M oldalágának. Aztán szépen lassan elsikadt. Amennyire én tudom, a Vympel az R-73 továbbfejlesztésén ügyködik. Egy másik rövid hatótávolságú rakéta program is létezett, a K-30, erről csak annyit tudok, hogy nem a Vympel, tervezte, eredetileg SAM-nak szánták, 3 méteres, 125mm átmérő, 105kg-os tömeg és Mach 4-es végsebesség.
Ez a rakéta tényleg létezik? Vajon mennyire hatékony egy ilyen fegyver amikor az AGM-88 HARM sokszor álló célokat is képtelen eltalálni?
Létezni létezik, a BUK rendszer rakétájára épül, alapvetően anti-AWACS feladatra készült, de állítólag képes tankerek, JSTAR, nagy méretű tehergépek, tengerészeti járőrgépek elleni támadásra. Két konkurense is van viszont "házon" belül, az egyik az R-37M (a MiG-31M-hez szánva), a másik pedig a Kh-31 egy ilyen célra kondicionált változata. Hogy mennyire komolyan vehető? Jó kérdés. Mindenestre India állítólag megegyezett a Novatorral a közös fejlesztésről és gyártásról, ami ha figyelembe vesszük a Yakhton/Brahmos projektet, azért nem feltétlenül jelent rosszat a rakéta/robotgép szempontjából.