Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
Páran meg is jegyezték, hogy a reflexirányzéka olyan magasra került, hogy az már káros...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

[NST]Cifu
Egy Tor M-1 elvileg csak két cél ellen tud egyszerre rakétát rávezetni, de több rendszer is mûködhet párhuzamosan, egymás között megosztva a célokat. Ezért kell elõször õket valahogy kiiktatni, ami viszont nem egyszerû feladat.

Raktam fel a galériába egy nagy képet.
Látott már valaki Szép féle AMD-65-öt?
http://blog.tomcatpolo.hu/index.html?loadpage=http://blog.tomcatpolo.hu/blog/blog/special_cplusd2005.html

ha 6 km a hatótávolsága felfelé nem értem mi a gond
fel kell menni 10 kmre, és ledobni GPS irányításu bombákat
mindet nem tudja kivédeni

[NST]Cifu
Miután mifelénk nincs Military Channel, nem sokat. :Ð

Ehhez mit szóltok?
http://military.discovery.com/tvlistings/series.jsp?series=22828&gid=14220&channel=MIL
sz4bolcs
De szép arca és copfja van!!! Velük reklámoznák a magyar katonaságot, tutti belépnék! :-)))
Tényleg nagyon szép copf...

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

[NST]Cifu
A Tor M-1 közellégvédelmi, pontvédelmi eszköz, alapvetõen a kritikus fontosságú objektumok (légvédelmi bázisok, radarbázisok, fõhadiszállások, mobil egység esetén nagyobb formációk, felvonulási terület stb.) védelme a feladata. Képes a légibombák, földi célok elleni rakéták és robotrepülõgépek elpusztítására. Ennek megfelelõen viszont korlátozott a hatótávolsága, vízszintes irányban mintegy 12km, függõlegesen legfeljebb 6km-re lévõ célt tud leküzdeni. Tehát alapvetõen maga a berepülés még nem lenne olyan vészes. A gond inkább az, hogy elõször Wild Weasel gépeknek kéne eltakarítani a Tor M-1-eseket, és csak utána mehet maga a csapásmérés. Az irániak szempontjából elég logikus lépés ez ugyanakkor - Izrael nem tudja egyetlen gyors csapással elpusztítani az épülõ iráni atomreaktort, ha annak környéke tele van Tor M-1-esekkel. Emlékszünk ugye az iraki atomreaktor esetére? :)

a Tor-ról pár link.
http://en.wikipedia.org/wiki/SA-15
http://www.fas.org/man/dod-101/sys/missile/row/sa-15.htm
http://warfare.ru/?catid=264&linkid=1691

Ez elég jónak tünik az összes orosz légvédelmi rendszererrõl szó van benne a sztrelatól az S-500-ig.
http://www.astronautix.com/lvfam/rusdabms.htm
Megszokták oldani a problémáikat.
Fogalma sincs a világnak hogy ténylegesen milyen képességû hordozóeszközeik vannak, de nem csodálkoznék, ha interkontinentális szintû. Nyilvánvaló, hogy az összes ellenségüket elérik.
Ha perzsák tudnak mûholdat jutatni az ûrbe, akkor mire képes az izraeli( és amerikai) együtt, mert az amik is oda fogják adni a legjobbat más nem tesztelésbõl.
Tor képességeit nem ismerem, és az oroszok nagyon jó légvédelmi rendszereket csinálnak, de rengeteg függ a kezelõszenélyzettõl.
Én amikor volt a F-117-es lelövésérõl a fokusz riport, nem azt tartottam a legnagyobb dolognak, hogy leszedték a madarat, mert ebben az amik hibái is vastagon benne voltak, hanem az, hogy az ütegparancsnok elmondta, hogy az õ ütege volt az egyetlen amelynek az amik nem tudtak veszteséget okozni.
Kétlem, hogy a perzsáknak van ilyen szintû légvédelmi parancsnoka. Lásd Ozirak, azt is az akkor létezõ legmodernebb orosz eszközök védték oszt' mégis elrendezték. Annak meg azért meg lenne a világpolitikai hozadéka, ha az oroszok maguk védenék az iráni atombombát.
Seaweed
http://index.hu/politika/kulfold/iran1203/

ij USA

"Tor M-1"

Gyanitom hogy ezutan 3x is meggondoljak hogy berepuljon e barki Iran fole... Tor rendszer zsir nagyon!

" Mark Regev izraeli külügyi szóvivõ pénteken azt mondta, hogy nem tud az orosz-iráni fegyverüzletrõl, de ha az létrejött, árthat a régió biztonságának."

Hat ezutan en is fosnek a zsidok helyeben berepulni Iranba...
Egész pontosan 158,9 liter (42 gallon) egy hordó

A finomitott olaj sûrûsége 870-980 kg/m3 között van. A kitermelt valamivel magasabb a nagyobb szennyezõ anyagtartalmom miatt. Egy hordo meg meg 100 vagy 200 liter körüli szerintem.

Szaud Arábia a világ legnagyobb kõolajtermelõje, és a legnagyobb olaj és gázlelõhelyek meg iránban vannak - ezért is megy a balhé hogy minek nekik atomenergia.

közben rájöttem hogy hülyeséget irtam, mert magyarország éves termelése valóban 1.2 millió tonna, de irak napi kõolajtermelése 2 millió hordó. Nem pedig tonna.

Pontos összehasonlításhoz tudni kéne az olaj fajsulyát, szal hogy egy tonna hány hordó.
De mondjuk még igy is elég impresszív a különbség.

I.C.ram
Naja, csak Irakban van a világ legnagyobb kõolajlelõ helyei, amiknek nagyrészét, még nem is termelik. :)
Nem is rohantak le minket az olaj miatt:)

Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer

OFF

A kõolaj-kitermelés az 1995-ös 1,7 millió tonnáról 2000-re 1,1 millió tonnára csökkent. Azóta stagnál, 2004-ben 1,08 millió tonna nyersolajat pumpáltak a hazai kutak a felszínre.

Érdekes adat, hogy mi egy év alatt hozunk fel annyi olajat, amit Irak fél nap alatt :D

Jobban megnézve a képet bele lehet még kötni a lábtechnikába is (pl. egyenes térdek).

Az ököl tartásuk rettenetes. 3 harcmûvészeti stílussal a hátam mögött sikítani tudnék. Propaganda anyagnak viszont elmegy a fotó.

csak aaz jöjjön katoonának aki I.L.Y.E.T szeeret !!! :))

Azért ez már tökéletes katona az elõzõekhez képest!

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Biztos nem zavarja harc közbe, ha bokorugró =).
Bár egy harckocsiban is beleakadna mindenbe. Akkor csak eshetõség maradt, nagyvezír a kiscsillag ;).

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Seaweed
Siman :D
Punker
meg magát is? :)

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idõ után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsbõl pálinkát lehet fõzni!\"

Seaweed
Vagy egy osi kinai trukk...egy penge van a copf vegen es azzal hasitja szet az ellenfelet :DDD
Az a hosszú copf biztos valami titkos közelharci fegyver - meglendíti és már hullanak is az ellenséges katonák :P

:: www.airsoft-eger.hu :: www.warfighter.hu ::

Seaweed
<#nyes>

Ú de harciasak! =)

Seaweed
A BOP ujra megy!

Fejlodes utjara lepunk ugy fest..ha mar igy porul jartunk! Lehet lesz nevaltozas, legy ugy domain...uj/tobb intenzivebb tartalmat/akat nem igerek! Az meg mindig a "ha kedvunk es idonk engedi foglalkozunk vele" koncepcio szerint fog mukodni!
nem biztos hogy csak a létsámhoz viszonyitva :D

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

[NST]Cifu
Azért tegyük hozzá, hogy nem csak a politikusok bûne, hanem azoké is, akik nem hivatásnak tekintik a hadsereget. Meg azoknak, akik puszira lépnek elõre a ranglétrán. Magyarországon most 88 tábornoka van a hadseregnek. Van rá egy tippem, hogy a NATO-n belül minekünk van a legtöbb pizsamanadrágos tisztünk a létszámhoz viszonyítva...

A fekete seregre gondolsz, ami egy zsoldos hadsereg volt, es Matyas rendszeresen szedte a rendkivuli hadi adot, hogy el tudja tartani. Ja, ha ma beleolnenk par milliard dollart, akkor most is nyogne :)

Ja es akkor 3x ekkora volt az orszag. :)

Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer

I.C.ram
Azért Bécs nyögte Hunyadi bús hadát :D
Nálunk sosem számított a hadsered egyedtelen korban sem...
Hunyadiék is hiába vitték körbe a véres kardot nem sok nemes csatlakozott hozzá...:(
Ez nagy kritika ránk (magyarokra)nézve....

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

I.C.ram
Én azt nem értem ,hogy miért kell pártpolitikust rakni a HM élére??? Juhász nem tudom mi volt, de a hadsereghez nem sok köze volt szvsz. Bár a vezérkarunktól sem vagyok elszállva. Nem értem ,hogyha van pénz Lothar Matthausra, akkor miért incs pénz egy rendes NATO által kihelyezett, vagy független szakemberre, aki kicsit gatyába rázza a dolgokat?
Beb*sz ez a kis összeállítás...
Thx. <#eljen>
[NST]Cifu
Invader:
The CVN-78, which is also often referred to as the CVN-21...

A CVN-21 programon lassan már egy évtizede dolgoznak, de nagyon nehezen akar összejönni nekik. :)

Tényleg, mennyi lehet egy taskforce-ban az anyahajó körûl bóklászó cirkálók, fregattok, tengeralattjárók stb. összértéke az anyahajóéhoz képest?

Attól függ mikori hajó. :)
Egy Ticonderoga-osztályú rakétás cirkáló ára 1 milliárd dollár körül van (1-2db / Carrier Group), egy Arleigh Burke-osztályú romboló ára fél milliárd dollár körüli (2-3db / Carrier Group), egy Los Angeles-osztályú tengó 900 millió dollár körüli, egy új Virginia-osztályú tengó ára két milliárd dollár feletti (2db tengó / Carrier Group). Emellett még több kisebb hadihajó (pl. Fregatt, partraszállító, helikopter-anyahajó) és kiszolgálóhajó (üzemanyag, élelmiszer, lõszer szállító, stb.).

Szóval azért egy jó kétszeresen-háromszorosan meghaladja a kisérõflotta "értéke" az hordozóét.

Punker
de már enyhül a helyzet :)

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idõ után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsbõl pálinkát lehet fõzni!\"

Seaweed
http://www.militaria-nagyaruhaz.hu (Horvat parkajuk van..lehet tudnak mellenyeket is)
[NST]Cifu

OFF
Érdekes kép!

ON

Cifunak igaza van! Nekem az egyik katona ismerõsöm megjárta Irakot, a másik meg most ment ki Ciprusra, s mind2 megkeresett, hogy tudok-e nekik szerezni horváth taktikai mellényt meg málhamellényt, mert az övék nem túl jó...

[NST]Cifu
Fejlesztettek. A "nehéz" BMP-1-esek az azoknál üresen 100kg-mal nehezebb BTR-80A-kra lettek lecserélve. :)))

Viccen kívûl nem tudom. A mesterlövészek kaptak elvileg új fegyvereket (a Szép féle mesterlövészpuskát), meg J Doe (a Szerdzsó oldal szerkesztõje) írja, hogy málhamellényeket kapnak, stb. De éppen õ írta ugyanakkor, hogy a jól felszerelt magyar katona a fegyverén, az egyenruháján és a sisakján túl általában mindent inkább maga szerez be, mivel a kincstári vackok nem sokat érnek.

Fegyvercsere nem várható, bár pár téren nem is lenne szükséges (pl. a PKM az egyik legjobb géppuska a kategóriájában a mai napig).

Seaweed
Mert ezzel az "elkepzelessel" marha jol lehet fedni az irtozatos leepiteseket/pazarlast...
Sajnálom, remélem hamar helyreáll kedvenc weblapunk. <#smile>

Szóval a HM úgy véli, hogy a jövõ a könnyûgyalogosé? Nem látom hogy bármit is feljesztene a könnyûgyalogsággal kapcsolatban, nem vesznek M4A1 et az AMD-k helyett, sem Blackhawkokat a Mi-8asok helyett. Ha ebben a fegyvernemben képzelik el a honvédség jövõjét, miért nem fejlesztik? Tudom, tudom, ez magyarország.
Na talán majd ha egyszer nem ilyen Juhász Ferenc féle férgek fogják irányítani a minisztériumot, talán lesz majd változás. Egyáltalán, ideje lenne hogy katonai és ne politikai szempontok alapján kezeljék a hadsereggel kapcsolatos kérdéseket.

[NST]Cifu
Jah, akkor kicsit le vagyok maradva... :)

Seaweed
Megtortek. Neuro meg eltunt. Meg aznap hajnalban irtam neki hogy ez van...
Apropó, mi a fene történt a BOP-al?