Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Hát a lexikon felvetésedre eszembe jutott egy HM kiadvány, nem tudom ismered-e? Fegyver és lõszertechnikai kézikönyv (1984.) Valami hasonló amirõl írsz és egész jól megmagyaráz bizonyos dolgokat a mûködési elvektõl a ballisztikai számításokig.
Hát nézem a a 211. oldalt ahol az automata lõfegyverekrõl ír és azok felosztásáról: van géppisztoly, gépkarabély, géppuska, gépágyú és golyószóró. 8)

TG

karosszéktábornok.blog.hu

Akkor csak neked még egyszer hátha így tudod értelmezni, hogy nincs körülötte semmilyen zavaró tényezõ:

"és minden karabélylõszert használó géppuska, vagy olyan géppuska, amelyik ugyan puska lõszert használ de csak tárból azaz nincs hevederes adagolásra lehetõség) = könnyûgéppuska"

Az M249 karabélylõszert használ akár csak a MINIMI (aminek az amcsi változata), vagy az RPK, vagyis a vagy szó elõtti mondatrész vonatkozok rá. Ami a vagy után van az az olyan fegyverekre vonatkozik mint pl. DP, BAR, BREN amelyek puskalõszert használnak, de csak tárból képesek megvalósítani az lõszer adagolását és hevederbõl nem.

Sajnálom ennél érthetõbben nem tudok fogalmazni, és nem gondolom, hogy a hiba ez esetben bennem lenne. 8D

TG

Szerintem meg inkább helyette, a teszkó-gazdaságos hk-ból jóval több kell, hogy ugyanazt elérd és itt elúszik az olcsóság elõnye, szerintem.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

Jézus szíve
Azért szerintem a közepes-nehéz hk hiányzik a felsorolásból, legalábbis nekem. Véleményem szerint a CV90-120 mellé kéne még egy nehezebb, jobban páncélozott hk is.

Ha hozzáférsz az MT-12 könyveihez, nézz bele, a zár és a zármûködtetõ rendszere igazi technikai ínyencség. A könyv kicsit nyakatekerten írja le de érdemes rászánni az idõt.

Nem vagyunk egyformák, igaz, ezért lenne jó egy komolyabb lexikon ami rendet tesz.

Igen, tudom ki õ, mások is visszahoznák, bár az indexes fórunál azért hatékonyabb megoldások is vannak. Sajnos miután már nincsennek meg a szóban forgó eszközök így - szerintem - szélmalomharc a dolog.

Amúgy - gondolom - Hamburger se az elnevezésért harcol, hanem a kézzel fogható vasdarabért... 😊

Punker
249-es 😄

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Jézus szíve
Azért mondtam a leo2-t a k1 helyett mert az elõbbinek jobb a páncélzata, csupán ebbõl indultam ki, mert talán a többi dologban egy szinten állnak.

Azt, hogy a szabályzatok elavultak nem vitatom, sokszor csak új számmal adják ki ugyan azt, azt hogy pongyolábbak ezt meg nem tudom megítélni, mert nem vagyok aktív katona, maximum a ZMNE-szabályzat-tárában tudom megnézni a nyilvános szabályzatokat.

Én szakszerütlenlennek tartom a golyószóró kifejezést, de látom nem tudlak errõl meggyõzni, de nem vagyunk egyformák.

Az indexszen pont Hamburger (gondolom tudod ki õ) propagálja most a golyószóró kategória bevezetésének szükségességét. Ha jól értelmezem a szavait (ha tévednék elnézést minden érintettõl) akkor õ az olyan rajtámogató fegyvereket veszi a golyószóró kategóriába, amelyeknek a tömege megengedi, hogy akár csípõbõl is lehessen eredményesen használni, amelyeknek alapvetõ feladata, nem a raj tüzelési zónájának mélységben való kiterjesztése, hanem csak annak tûzsûrûségének növelése.

TG

[NST]Cifu
Ha a bevethetõ fegyverzet mennyiségét is nézzük, egy nehéz bombázó gép messze költségtakarékosabb, mint egy vadászbombázó.

Igazából az a keserû pirula, hogy ilyen feladatokra az olcsó, egyszerû szerkezetû, szubszonikus könnyû bombázógépek is sokkal költséghatékonyabbak lennének. Hogy az USA haditengerészete úgy döntött, hogy az A-6 és A-7 helyett F/A-18-asokat választ, még érthetõ. De egy légierõ esetén ez már fejvakarósabb dolog... Minek egy 30 millió F-16C/D, amikor egy A-7 szintû gép ugyanerre képes lenne fele ennyiért...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

A PKM még mindig a szürke, mûbõr kötéses Löfe-104(vagy 103??) ha jól emlékszem. Az MT-12 pedig a Tüfe-365, az ábraalbuma - szép nagy - Tüfe-366.

És - bármilyen hihetetlen - nem kötekedni akartam, csak - mit írtam - szeretem a dogokat a nevükön nevezni. Ha sértõ letem vola azért elnézésedet kérem.

[NST]Cifu
Nem olyan rég kifejtettem, hogy ha személyes nézeteimet vesszük, akkor a CV90 család mellett döntenék, a CV90-120 könnyû harckocsival egyetemben. A teljes család lefedi a fõbb feladatokat (Lövészpáncélos, Önjáró légvédelmi gépágyú, Önjáró aknavetõ, Könnyû harckocsi, Kiegészítõ feladatokat ellátó jármû - ebbõl a felsorolásból igazán egy önjáró ágyútarack hiányzik csak igazán). Az, hogy azonos alváz, motor, meghajtás, a sofõrök és a karbantartók kiképzése azonos elég sokat segít a logisztikának.

A villaállvány a fegyveláb? 😊

Én maradnék a golyószórónál, a könnyû géppuska helyett.
Könnyû géppuskának inkább a PKM kategóriát sorolnám, géppuska kategóriába pedig, az általad állványosnak nevezettet tenném be. Szóval kb egy kategóriával húznám vissza az egészet az aljáraa téve a golyószórót.

A témában lexikon - ami rendet tenne a dologban - nincs tudtommal ami van az reménytelenül elavult, tán besõ használatra van valami kiadvány de ott félelmetesen kilóg a lólább itt ott.

Remélem azt nem kell többször elismételnem, hogy az hogy ki kicsoda micsoda ma már teljesen mindegy. Internet van, elérhetõ minden. Mindamellett, hogy ma - sajnos - pont a katonák a legtájékozatlanabbak a témában idehaza. Tisztelet természetesen a kivételnek! Én nem sorolnám magam a kivételek közé.

Hogy a szabályzat mit ír? Nos pont azt mondom, amit ír, nem a szabályzattal vitatkozom, hanem veled kedves Ambasa.... 😊

Ugyanakkor hozzátenném, hogy sok szabályzat is elavult ill. a mostanság kiadottak meglehetõsen pongyolák itt-ott... 😞

No de nem akaorm még tovább szaporítani a szót, a kategórizálásodat teljesen elfogadhatónak tartom, attól függetlenül, hogy nem teljesen értek vele egyet.

Ha elolvasod és értelmezed amit írtam, akkor ott van hogy karabélylõszer, vagy...

TG

Nekem ebbõl vannak részletek, de mint gondolom tudod a Löfe szabályzatokat idõnként megújítva újraszámozva újra kiadják. Gondolom Tüfe szabályzattal azért találkoztál az MT-12-vel kapcsolatban, úgyhogy tudod mirõl beszélek, vagy nem, mert akkor hiába koptatom a billentyûket, ha nem ismered katona létedre a Magyar Honvédség által használt eszközök szabályzatrendszerét, vagy kezdjem el azt magyarázni, mi az a szolgálati könyv ahol az aktuális és érvénybe lévõ szabályzatok jegyzékét megtalálod.
Sajnálom, de azt veszem észre hogy csak kötekedni akarsz és nem érdemi vitát. Ehhez meg nekem se kedvem se idõm nincs. Sajnálom, hogy dokumentumokkal alátámasztott vitát próbáltam folytatni itt, úgy látszik hibáztam.

TG

Punker
már bocs de a 249-es rakaszból eszik, szal az elsõ pont sántít.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Sajnálom, hogy nem érezted ki a golyóra utaló iróniát, talán nem erre a lényegtelen momentumra kellett volna koncentrálnod, hanem a lényegre a light machine gunre azaz könnyû-géppuskára.

Továbbra is fenntarom, hogy nem akarok elnevezni semmit, de az RPK-t könnyû-géppuskának tarom (a négyes besorolásomból ez következik), amúgy az eredeti orosz kifejezés kicsit egyszerûbben intézi el ahol az R rucsnojt azaz kézit jelent, РПК–74 – Ручной пулемёт Калашникова образца 1974 года / Rucsnoj pulemjot Kalasnyikova obrazc 1974 goda).

Ha jól olvasom a fórumot tudtommal Te aktív katona vagy, úgyhogy a jelenleg rendszerben álló fegyverek szabályzataihoz gondolom hozzáférsz, úgyhogy ne velem vitatkozz hanem azokkal.

A többi fegyverre, már meg megadtam a szerintem megfelelõ kifejezést, de csak a te kedvedért mégegyszer:

RPK/RPD/DP/Minimi/BREN/BAR (és minden karabélylõszert használó géppuska, vagy olyan géppuska, amelyik ugyan puska lõszert használ de csak tárból azaz nincs hevederes adagolásra lehetõség) = könnyûgéppuska
PKM/M60 (és minden villaállványon lévõ géppuska, amelyik puska lõszert használ) = géppuska
PKMSz (és minden tripoid állványon lévõ géppuska) = állványos géppuska
DSK/M2 = nehéz-géppuska

TG

Molnibalage
"Hát a hiteles amerikai tudositásokról annyit hogy elmagyarázzák hogy terroristák ellen a legjobb fegyver a B-52-es nehézbombázó"

Neveti fogsz. Igen. Baromi sokáig képes õrjáratozni és ugyanazt a LGB és JDAM bombákat hajigálja, mint egy F-16 vagy F-15. Az ára az durva lehet egy ilyennek, de harcászati elõnye ott van.
----

"de a legjpbban az tetszett amikor elmagyarázták hogy a nukleáris meghajtásu vadásztengeralatjáró is nagyon jó a terroristák ellen mert észrevétlenül oda tud lopakodni"

A Discoverys és Nat Geos dokumentumfilmekben elég sok marhaság és fordítási hiba van.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

jo vanna, õk alakítják át, nem én <#violent>, nem kijelentõ módban írtam - volt ott egy kis kérdõjel is

Szent Haba-kukk

Amire nincs magyar szabályzat azért arra is kell elnevezés, nem?

"a szabályzat az MN fegyverzeti szolgálat fõnökének 140/1975. számú utasításával lépett hatályba"

És ezzel most mihez kezdjek? Vágjam rá, hogy mûbõr kötéses és hiányzik belõle a piros-fehér jelzásû lõszer? 😄DD

Hát a hiteles amerikai tudositásokról annyit hogy elmagyarázzák hogy terroristák ellen a legjobb fegyver a B-52-es nehézbombázó ha elvannak bujva , ha meg nincsenek akkor Tomahawk cirkáó raketákat kell ellenük bevetni nagy távolságból , de a legjpbban az tetszett amikor elmagyarázták hogy a nukleáris meghajtásu vadásztengeralatjáró is nagyon jó a terroristák ellen mert észrevétlenül oda tud lopakodni ( ha nem akad fent valami halászhálóban ) és szükség esetén Tomahawk rakétatámadást , vagy torpedotámadást tud intézni egy terrorista halászfalu és csonakjai ellen . Jó pesze kommandosokat is partra tud tenni hogy a megmaradt horgászokat is levadásszák . Discovery , National Geographik , Spektrum teli van hasonlokkal ! A lánc megmaradt csak a kutya kicserélödött ennyit változtak a dolgok . Hazudni ugyanugy a jenkik is tudnak de õk már annyit fejlõdtek a USSR-hez képest hogy rájöttek hogy a legjobb hazugság féligazságokat mondani bizonytalanságba tartani az embereket !
Mond, tényleg úgy gondolod, hogy a terminológia az angol kifejezések szó szerinti fordításai????
De Te azért a golyót keresed az angolban, gratulálok...
A kocsit nem szoktad keresni az angolszász tankokban?
Jó, a kérdés még mindig az mi a RPK? Könnyû géppuska? Machinegehwer? Legyen gépfegyver? Brrr...

A változással egyetértek, megéltem, hogy az AK géppisztolyból - milyen furcsa is ez ma már! - gépkarabély lett.

Én azért csak a szabatos kifejezések híve maradok.
Egy másik fórumon egy rakéta robbanófejérõl vitatkoztunk hosszan - és céltalanul - mire kiderült, hogy a vitapartnerem egyszerûen nem ismerte a "kumulatív" szót. Miután csak angol nyelvû szakirodalomhoz jutott neki ez "HEAT" volt, onnan meg két oldal vita volt eljutni a "kumulatív"-hoz.
A közös nyelv a kommunikációban bizony nehezen megkerülhetõ bizonyos helyzetekben helyzetekben. 😊

Hjja Cifu is írt ilyesmit korábban, ha jól láttam /hogy kedvence az Oplot/, de mostanában nem hallatja a véleményét.
Leo 2a5 & k1a1 -be meg pont vmilyen érv-ellenérvelés érdekelt volna. De végülis annyira nem izgat, gondoltam csak mond valaki valamit..
A törökök nemrég a k1-k2 liszenszét vették meg 400 M usd-ért , de gondolom inkább a k2 miatt. nekünk meg max a k1-re lenne pénzünk, vagy a 3 típus küzül valamelyikre legjobb esetben

Szent Haba-kukk

Teljesen mindgy, hogy én minek nevezem, az én véleményem nem hiszem hogy mérvadó, de minek nevezi a szabályzat?

A szabályzat szerint(az aktuális Löfe számot most ha megengeded nem keresem ki)Ehhez tudni kell, hogy a nyolcvanas évekre sikerült elérni, hogy a golyószóró kikopjon és helyette egy katonásabb szót találjanak DP és RPD még ez elõtt került rendszeresítésre, ezért még a szabályzat a régi terminológiát használja.

DP golyószóró (régi terminológia)
RPD golyószóró (régi terminológia)
PKM és PKMSz géppuska (a szabályzat az MN fegyverzeti szolgálat fõnökének 140/1975. számú utasításával lépett hatályba)

Szerintem a PKM géppuska (minden jellemzõje erre vall), Míg a PKMSz állványos géppuska (amint az az eredeti orosz nevébõl következik is). De mint írtam már a magyar katonai szaknyelvet nem én találom ki, de szerintem a könnyû-géppuska/géppuska/állványos-géppuska/nehéz-géppuska csoportosítás lenne helyén való és ebbe be lehetne osztani a ma létezõ fegyvereket. Azon kivételeket, mint a PKM/PKMSz ha valaki nem kívánja megkülönböztetni akkor használható rá az általános célú géppuska megnevezés.

TG

Punker
6,8-as kaliber ember, kísérleti fegyver amit az USA-ban se fogadtak még el + vázold már el hogy alakítod át az 5,56-ost 6,8-asra.

Ja, a tank meg szakasz támogató, de azért csak harckocsinak mondjuk... 😉

Molnibalage
Márminthogy mutasson sok hiteles haditudósítást a SZU korszakából ami a nyilvánosságnak szólt és nem a vezéreknek...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Nem tudom mióta olvasod a HT topikot, de horty rendszeresen elég lenézõen kezeli a jenkiket. Lírtam, hogy hol téved. Némi éllel mondhatnám, hogy mutassa hiteles tudósítások a SZU idõszakából. Nagyjából "lemostuk az égrõl az imperialistákat" címû könyvek és cikkek voltak csak. Egy tévedésen van így kiakadva és csapja a hisztit. Az ODS elsõ napján a següket verték a földhöz, hogy ennyire olcsón megúszták és emiatt lett elfelejtve az ügy és vezetett oda ahova.

c-cc - gugli is kidobja pedig, milyen lustaságok vagytok.
rec7
barrett m468

Szent Haba-kukk

Nem én találom ki a katonai szaknyelvet, de ha megnézed pl itt akkor Light Machine Gunnak nevezik ebben én nem látom a golyó szót (persze nem tökéletes az angol nyelvtudásom. De azt se hallottam még, hogy a modern karabélylõszereknek golyó alakjuk lenne. Amúgy az általad említett problémára találtak ki olyan szakkifejezéseket, mint a könnyû-géppuska, géppuska, általános célú géppuska, nehéz-géppuska, állványos-géppuska stb.

Alapvetõen szerintem a géppuskák elnevezésénél (ami egyébként koronként és országonként változik) nem feltétlenül az ûrméret és a lõszer típusa a meghatározó, hanem az alkalmazás illetve a rá bízott feladat. Pl a németek az MG-42-est, ha tripoid állványra tették és optikai irányzékkal látták el, akkor schwere machinegehwertnek hvták, ha bipoid állványon volt, akkor csak simán machinegehwert.

De ez igaz más fegyverekre is pl. mi a Pz IVF1-inket a donnál nehéz harckocsinak tituláltuk, míg a németeknél ez csak közepes harckocsi volt, de ettõl ellentétes pl a szovjeteknél az M3 Grant/Lee harckocsi könnyû harckocsinak minõsült, míg az amiknál közepes volt.
Ugyan ez igaz napjaink felszíni hadihajóira is, itt sem a mérete, hanem a rábízott feladat határozza meg általában a besorolását.

TG

Punker
a 249-es SAW, az raj támogató nem? 😄

Punker
akkor még nagyobb baromság az átalakítás 😄

"Viszont azt vitatnám ,hogy hivatalosan ma is a magyar katonai terminológia része lenne"

Oké, vitasd. Ma minek kéne mondani az RPK-t, RPD-t? Nagy karbély? Kis géppuska? Ha könnyûgéppuska akkor viszont mi a PKM (nem keverve a PKMSz-szel)? Vagy minek lehetne mondani magyarul az M-249-et?

Gondolom a HK416-ra gondolt.
Nem kötözködésbõl, de nem úgy van, hogy (pl amiknál):
M16/M4 gépkarabély
M249 golyó szóró (mert a karabély lõszert tûzel)
M60 (nemtom mire cserélték) géppuska (mert puska lõszert lõ)

Szerintem ha ez így van értelmesebb a golyószóró, mint a könnyû géppuska, ami nem is puska lõszert lõ.
de ez csak szerény véleményem.
Punker
hm??? milyen átalakítás? milyen M468?

"Már megint tisztán látszik USA gyûlöleted"
Még szerencse, hogy te nem vagy ilyen elfogult...
<#eljen>
Csak a pontosság kedvéért, a golyószóró nem a "szovjet-magyar terminológia terméke, a birtokomban lévõ 1930-as kiadású A vezetés Kézikönyve (Berger Károly vezérkari alezredes), és az 1939-es kiadású Katonai zseb-lexikon (Zachár Sándor vezérkari õrnagy) használja a golyószóró kifejezést, tehát már a magyar katonai szaknyelv része volt. (idõnként egyeseknek le kellene venniük a szemellenzõjüket)

Viszont azt vitatnám ,hogy hivatalosan ma is a magyar katonai terminológia része lenne, az más kérdés, hogy egyre többen próbálják visszacsempészni, illetve nem sikerült teljesen kiírtani (ha így folytatódik nem is fog sikerülni).

A golyószóróról apám mesélt egy történetet, Aanno a tiszti iskolán az egyik növendék azt találta mondani, hogy a DP csövét elhagyja a golyó, erre meg akarták buktatni mondván hogy az lövedék, mire visszakérdezett, akkor miért hívják golyószórónak?

TG

Jézus szíve
Inkább a leopard 2A5, én T-84 Oplot-nak örülnék.

Molnibalage
Nem. Csak talán nem egy vacak cikk után kéne nyilatkozni. Ha egy ennyire common dolgot nem tud, akkor legalább ne mondjon sarkos véleményt.

sorry, te nyertél, tényleg C
Viszont M4-esek átalakíthatók durvább M468 -asokra.. (?)- az mondjuk már fejlesztésnek nevezhetõ

más téma, ha vkit érdekel még az ilyesmi : - tankok közül ti melyiket preferálnátok
k1a1 (mire jó az az M256?) v. leopard 2s (a5)

Szent Haba-kukk

Jézus szíve
Neked meg látom muszáj kinyilvánítanod reménytelen szerelmedet az USA iránt.

[NST]Cifu
Az ACIG érdekes oldal, sok hasznos és érdekes dolog van rajta, de sok megkérdõjelezhetõ is. Én ha tehetem már nem hivatkozok rá, párszor "megégettem" magam amiatt, mert azt említettem forrásnak. ^^

Molnibalage
Mert megint buta és tájékozatlan vagy. '91-ben nem tudták mitõl veszett oda és az utólagos nyomozás vezetett oda, hogy VALÓSZÍNÛLEG egy MiG-25 szedte le. Már megint tisztán látszik USA gyûlöleted. Fel sem tételezed, hogy õk is tévedhetnek? A 12'000 orosz légigyõzelmet Korea felett miért nem vegzálod?

qtab986
Nem probléma. A MiG-29 is még sokáig maradhatott volna de mégis Gripen-re váltottunk.
Megható volt amikor felavatták õket.

Punker
G36-ból szerintem nem lesz semmi, miután az M4-ek bevezetése megtörtént.....

De szép lenne. Hüpp, hüpp. <#rinya><#nyes>

Én 11 igazoltat találtam az ACIG-on, mindet Tomcat által.
Egy F5-ösnek volt egy nem igazolt gyõzelme MiG25 ellenében.

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Sokáig arról szólt a dolog, hogy a 25-ösre indítottak rakétát a kísérõ F15-ösök, és az egyik Sparrow vitte le a Hornetet.
Mivel a roncsok sokáig nem voltak elérhetõk, ezért azok megvizsgálásáig a "friendly fire" verzió volt a hivatalos.
A Hornet pilótája M.S.Speicher a mai napig nem került elõ semmilyen állapotban sem. Illetve az egyik iraki börtönben (Abu Graib?) találtak egy bevésett M.S.S. monogramot.

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról