Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

degenerator
õk alapvetõen a hk-kat a gyalogság támogatására használták, nem pedig önálló fegyvernemként.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Hozzáteszem, 1940-ben, amikor a Zerót rendszeresítették, a vadászgépeken még távolról sem volt általános a pilotát védõ páncél vagy az öntömítõ üzemanyagtartály, akkor kezdték el, többnyire utólag, beszerlni ezeket, a harci tapasztalatok alapján. Késõbb a Zerora is került, öntömítõ üzemanyagtartály is, sõt ha jól emlékszem unikum volt abban a tekintetben hogy a kései verziókra még tûzoltóberendezést is szereltek (bár szvsz ahol egy 4-500 literes benzintarály elkezd égni, ott már halottnak a csók).

A kései japán vadászok, Ki 84 pl. bármely tekintetben megállták a helyüket a "nyugati" típusokkal szemben. A harckocsijaik valóban szerény képességûek voltak, de amellett ami már elhangzott (hk.-hk összecsapások hiánya), hozzátenném azt is hogy piciny dzsungelszigeteken a könnyû hk.ik sok szempontból elõnyösebbek a terepadottságok miatt.

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

Gundark 1 1
Igen, a mentalitás volt más, nem a technika. Minek a Zerora páncél? A mozgékonyság volt a fõ cél , amit el is értek. Az amerikaiak ott az északon az aleut sziegeteken kényszerleszállt zerón csodálkoztak el, hogy nem az a hajtogatott papirrepcsi mint gondolták, hanem nagyon sok ötletes dolog van benne. Persze a reptetése során elõjöttek a hibái is. (a páncélzat hiánya, az öntömitõ ûa tartály hiánya stb stb)
Torzonborz
"A második vh-ban a japán ipar még sehol se volt."
hmm Yamato , Musashi ....ezeket akkor mégis hogy a fenébe csinálták ? lepottyant az égbõl az ölükbe ?

"War is hell" Start Citizen Referral kód: STAR-Y7FJ-ZQGX https://www.starcitizen.hu/

[NST]Cifu
Az a "sehol sem volt" japán ipar a 1940-ben még világszinten is csúcskategóriás volt. Õk építették a Yamato és Musashi óriás-csatahajók (legnagyobbak a maguk idejében), 1940-ben nekik volt a legtöbb repülõgép-hordozójuk, és 1944-ben a legnagyobb (Shinano, Yamato-osztályú csatahajónak indult, repülõgép-hordozó lett belõle), tengeralattjáró építésben is az élen jártam (felszínen 5220 tonnás I-400 osztályú tengók, a nukleáris meghajtású tengókig a legnagyobb megépített tengeralattjáró osztály). Repülõgépek terén a II.Vh elején az A6M nagyon is jó képességû gép volt, és a bombázóik sem voltak rosszabbak, mint az átlagos nyugati bombázók - de az igazi nehézbombázók hiányától õk is szenvedtek késõbb, mint a németek. Harckocsik terén õk a saját igényeiket vették figyelembe. A minõségük nem volt szánalmas, a képességeik igen, de ne feledjük el, hogy õk alapvetõen nem harckocsi-harckocsi küzdelemre készültek - egyszerûen azért, mert erre a távol-keleten nem igazán lehetett akkoriban erre számítani. A kisebb méret ellenben jobban megfelelt a várható igényeknek.

Szóval a helyzet az, hogy Japán nagyon is az élvonalban volt ár a II.Vh idején is...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Molnibalage
A japán tankokat nem európai csataterekre tervezték. Ennyi. A tengeri szállítás és rakodás követelményeinek kellett megfelelni meg az inváziós szigetrõl-szigetre ugrálunk dolognak. A jenki oldalon az M4 ott már nehézfiúnak számított ezzel szemben Európában olyan lepkesúylú harcos volt még a Panher-ral szemben is, hogy ehaj...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Zsolo007
Az USA olajembargót hirdetett ellenük, hogy megfojtsa az iparukat, szóval valami fenyegetést kellett, hogy lássanak.

qtab986
A .45 GAP hogy áll most? A wikin írnak róla keveset. Pár állami szerv rendszeresítette. Meg 3-an gyártanak hozzá fegyvert.

Zsolo007
azért nem voltak annyira szánalmasak azok a repülõk, hajók. A tankok valóban viccesek voltak, de ott inkább tervezési gondok voltak (hasonlók mint nyugaton akkoriban)

Nyilván városi legenda. A második vh-ban a japán ipar még sehol se volt.
Elég megnézni a korabeli(szánalmas minõségû) japán harckocsikat és repülõgépeket. Az a folyamat, ami a mai világ vezetõ ipari és technológiai országává tette japánt, a '70-es években kezdõdött.

Nem ismerem az akkori ipari hátterük, de tudtommal a háború kitörésekor modernebb repcsijeik voltak mint amiknak, az meg ugye ipar. (Vagy nem?)
Szvsz lehet alapja, de ez a hajszálnál 3x vékonyabb pöttyet erõs.
Bucser
Kínaiak is ezt csinálják csak náluk nem háború van hanem éhínség😊

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Punker
a japánok rakás embert elküldtek külföldre tanulni külföldre (értsd több ezer fõt) a háború elõtt, gyakorlatilag akik túlélték építették újra az országot.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Dél-Afrikában kb így mûködött.

I.C.ram
Igen, de ez az iparnal annyira nem igy van szerintem. Ipar iszonyat nagy szellemi/human toket is igenyel, amit nem lehet csak ugy a nullarol elkezdeni.

Kicsit lesarkitva: olyan, mintha afrikaban elkezdenel high-tech ipart epiteni. Eddig rendben is lenne, csak ki fog ezekben a letesitmenyekben dolgozni? Vendegkutatok?
[NST]Cifu
Néha könnyebb a nulláról felépíteni valamit, mint folyamatosan fejlesztgetni, és váltogatni a technológiákat...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

I.C.ram
Ezt azert sem hiszem, mert a japan ipar akkoriban azert messze nem volt olyan helyzetben, mint most. Gyakorlatilag japan ipara, akkor meg 50 eves sem volt, mikor a nemet mar tobb szaz.
PrasCo
(Erre nem sok rálátásom van, mert csak az egyetemen és egy fémipari cégnél használom ezeket a cuccokat; ha az a kevés érdekel, attól még szívesen megírom PÜ-ben, csak mégis, offtopic, "meg minden". =) )
qtab986
És tényleg Zeiss kontrol mellett mûködnek?

PrasCo
(Mitutoyo. Dömping van belõle.)
Molnibalage
Errõl nekem is regéltek valami egyetemi oktatóim.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Jézus szíve
http://homepage.ntlworld.com/bob_mackenzie/ArmourPenetration.htm

Vajon ez a lista valós képet ad a lövedékek átütõképességeirõl?

degenerator
no annyi igazság van benne, hogy a fémmegmunkálás pontosságát egy listán mérik (ne kérdezd a nevét, elfejetettem). a magyar ipar maximum négyesere képes, a japán a csúcs, azok 10eset.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

kiskorúbézoltán!olvastam h katona vagy...hol?
qtab986
Ja. A szovjetek a hidegháború alatt elloptak egy kifinomult amerikai számítógépet. Lemásolták. Nem fért ki a gyárkapun.<#hehe>

a tied azért hihetõbb. :-)
Molnibalage
Jók ezek a vicces történetek.

qtab986
Hogy mûködik a Fliegerfaust?

qtab986
Én ezt úgy ismerem, hogy a II vh. elõtt az olaszok fúrtak ki egy nagyon hosszú rudat (persze hosszában) és a németeknek elküldték, hogy lássák az olasz ipar képességét a németek meg menetet vágtak bele és visszaküldték.
Meg olyat is hallottam, hogy napjainkban egy gyárban a legtöbb optikai mérõ/ellenõrzõ mûszer japán (most nem tudom milyen) és van néhány német (az hiszem Zeiss) amik az összes japán mûszer pontosságát ellenõrzi.
Szerintem ezek mind urbalegendek.

degenerator
ezt hallottam már szovjetekkel is.

Errõl nekem az a (talán városi legenda) történet jut eszembe mikor a 3. birod. a II. VH-ban küldött egy a hajszálnál 2x-3x vékonyabb drótot a Japóknak, hogy a német tudás már erre is képes, majd két hét múlva visszaküldték a japók, a németek meg nem értették, hogy hogy lett könnyebb. Majd rájöttek, hogy hosszában végig van fúrva... :-)
qtab986
Tegnap este nézem az embert aki mindent kipróbál és mit látok amikor a SPYDER (Surface-to-air PYthon and DERby) anti-aircraft missile system-hez érnek? A Tátrát. Itt a kép róla.

qtab986
Tii csak niim liibecsiilni miinket kiis embiireket.

Nem tudnák lemásolni. Egyértelmûen nem az õ technikai színvonaluk.

degenerator
én úgy értettem, hogy nem röhejes az az ország, ahol eddig engedéllyel lehetett rádiót venni?

Molnibalage
Gondolod le tudnák másolni? Hááááááááát...

qtab986
Az F-22-re is óriási a kereslet, de mégsem adják.
Kínának csak 2 darab kéne.

Molnibalage
Hát éppen ez az. Az F-22-re is óriási a kereslet, de mégsem adják. Szuhoj gépet is venne sok ország, de a haveri alapon történõ szállítás máár rég a múlté. A sok zöldhasú a lényeg.

Bucser
A kereslet biztosan óriási... kérdés, hogy ebbõl mekkora fizetõképes.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

degenerator
nemrég engedték meg, hogy elektronikus cikkeket is áruljanak...

I.C.ram
meg a sok turista 😛
Bucser
Kuba nagyrészt önellátó. csak az olaj jön Venezuelából.

I.C.ram
Mintha a hideghaboru idejen olyan fasza lett volna, de foelg fizetokepes a kubai gazdasag 😄
Molnibalage
Kuba gazdasági helyzetét tekintve egy világgazdasági balhé közepén ez kevéssé valószínû.

Ujra haverkodnak Kubaiak meg a Ruszkik ? Kiváncsi leszek hogy rendszeresitenek -e uj eszközöket a kubai légvédelemben vagy hadseregben ? Esetleg kapnak-e Putyin Cár-tól fegyvervásárlási hitelt mint Sziria ?

http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=154609
😄

Punker
muhaha ez zseniális:

http://i133.photobucket.com/albums/q48/commanche79/pararescue.jpg

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Jézus szíve
Az igazat megvallva nem tudom pontosan, idézõjelbe kellett volna raknom, mert Massaritól loptam a kifejezést, de a hozzászólásából ítélve én arra gondolok, hogy a hk belsejében lévõ ólom tartalmú mûanyag réteg lehet ami véd a nukleáris sugárzás ellen.

sorry, de vsz. költségesebb pct. rakétával nyomják le végül.., ha sikerül.. , de nem egy gépfegyverrel - jóhogynem egy sorozattal egy egész zászlóaljat 😉 Nekem is tetszett korábban a Cv90, de önmagában a logisztikai elõny nekem ennyit azért nem érne. De úgysem állhatna a típus önmagában a hadseregben, úgyis kéne mellé még ez is - az is.

Szent Haba-kukk