10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Massari
    "Attól függ, mire akarod használni. A BMP-1 ..."

Mivel azt gondolom hogyha sort kerítenek bárminemű haderő modernizációra, akkor (liszensz-el stb.-vel együtt?) akkor nyilván első lépésben kerekes technikát , platformot fognak újítani (most légvédelem kiépítését és nem sz.földi fegyvernemeket hagyjuk), mert az olcsó,divatos, praktikus,bővülő választék és magyar terepviszonyokon eredményesen használható. Viszont korábban is érveltem azzal hogy a lánctalpas platformok ára más dimenzóban kezdődik. A terepező képesség, +radarvédettség (beáshatja magát - ami tüzérség ellen is hasznos) viszont nem elhanyagolandó, tehát ezért bánkódtam hogy kerekes mellé bizony elkel a közös lánctalpas platorm is, olyan elemekkel mint: lövészpáncélos, nyuszibusz, csöves légvédelem, sorozatvető, tüzérség /+néhány görgősor v. pl.ascod-donar/, műszaki egységek. Ok persze a bmp ezek egy részére nyilván alkalmatlan, de volt belőlük szép számmal - asszem azt is mondták hogy zajos. Pár dolog T-72/55 alapon is megoldható lenne , ha lekapnák a tornyot, de mivel ált. kiemelt célpontok, IR szignatúra és más tulajdonsága miatt könnyebben felderíthetők mint a ráncfelvarrott kortársaik.
    Emiatt érdemes lehet sztem abba gondolkozni, hogy ráérősen "házilag" külföldi bábáskodás, bedolgozás mellett kialakítani egy minálunk MÁSODLAGOS ,olcsóbb, sokoldalú platformot is - a Rába gyártmányok:) nálam a tartalékot képeznék. Valoszinü Ascod táján lehet a low-end kialakítás határa, csakmert hasonló dolgokon ügyködnek pl. szingapúrban is (ucvp, bionix+OtoM) és nemigen szuperál. A CV90 pedig nem akar úszni, drágább mint pl k-21, egyedül a 120/L50 es rheinmetall ágyú ami spéci megoldásnak látszik. Lövészpáncélosként M.O.-n azt gondolom úgyis kerekesek dominálnak majd. Tehát összességében ezért gondolom hogy a "valutás" Ascod kivételével, nem hoztak még össze funkcionáló lánctalpas multiplatformot, ezért volna még ott valamit keresni. A kelet-nyugat érdekszféra miatt a Bmp/Bmd sohasem lesz píszi maradék néhány "semleges" országban, (persze nem egy nagy szelet a tortából) és az állami cégek is inkább abból főznek, kísérleteznek ami van (ld. brazil Engesa) .
    Egyébként Lengyel koprudukcióban volna is "hasonló" lehetőség - ?2015-ig szeretnék magvalósítani :

UPG-NG
    http://www.obrum.gliwice.pl/idm,140,root,54,UPGNG.html
    fordítóprogram elviszi, bár alapjáraton 32?tonna az kicsivel több mint amire én számítottam..