4415
Matematika feladatok
-
#1492 ojoj
ez nem biztos, csak hitelen beugró gondolatmenet, valószinű van ennél kedvezöbb eset is.
ha a léc amit vagdosunk HA:
- 8k alakú, akkor triviális, csupa 8cm-es darabot kapunk
- 8k-1 alakú, akkor (k-1)*8 + 7 lesz a tutkó
- 8k-2 alakú, akkor (k-2)*8 + 2*7 lesz a tutkó
- 8k-3 alakú, akkor (k-3)*8 + 3*7 lesz a tutkó
- 8k-4 alakú, akkor (k-4)*8 + 4*7 lesz a tutkó
- 8k-5 alakú, akkor (k-5)*8 + 5*7 lesz a tutkó
- 8k-6 alakú, akkor (k-6)*8 + 6*7 lesz a tutkó
- 8k-7 alakú, akkor (k-7)*8 + 7*7 lesz a tutkó
és nyilván, az olyan számok esetén, ahol a k értéke olyan kicsi, hogy ha levonunk belőle, hogy kiszámithassuk a 8-asok darabszámát, negativ lesz, ott elkerülhetetlen, hogy ne maradjon "hulladék". -
#1491 nagyon érdekelne, honnan a feladvány, nagyon úgy fest nekem, h saját vállalkozásodhoz kell ;) ha megoldjuk itt neked, akkor kaszálsz a jó stratégiával! :P -
#1490 háát, ha az a cél, h 8 cm-esből legyen a legtöbb, akkor addig kell 8 cm-eseket vági, amíg lehet. ha a maradék 7cm vagy több, akkor örülünk, ha nem, akkor van hulladék. Buta, de jó stratégia.
Kellene valami kifizetést is megadni, hogy érezzük a "legjobb" súlyát: pl. 8cm-es darabot ha levágol +100Ft/db, ha 7cm vagy annál nagyobb és 8cm-nél kisebb, akkor a 8cm 100Ft/db, a 7 cm 0Ft/db és közte lineáris/négyzetes/exponenciális/stb..., míg a hulladék -100Ft/cm, azaz egy 1cm-es hulladékdarab -100Ft, de egy 6.5cm-es -650Ft (drágább, mert több hulladék)
Így már jobban lehet optimálni. Lehet a pontosan 8cm-es darab extra jó is: pl. +500Ft/db, a többi változatlan.
-------------------------------------------------
Még nem volt időm nekiülni eddig, pedig sokat gondolkodtam már rajta - na, majd a BKV sztrájk alatt... :P -
fistful #1489 (5*8)+(7*2)= 40+14= 54 :)) -
ramboo88us #1488 ok,ok, leírom mégegyszer:
szóval van egy adott hosszúságú léc (ez változhat, attól függ, hogy milyet kapunk, lehet 1 méteres de lehet 13 méteres is..)
ezt a lécet kell feldarabolni.
A daraboknak 8cm és 7cm közé kell esniük (az a fő cél, hogy minél több 8cm-es darabot kapjunk),
a minimális méret, amit még elfogadhatónak tartunk, az 7cm.
azt akarjuk, hogy minél kevesebb veszteség legyen.
tehát ha van 56cm lécünk akkor tiszta sor 7 db 8cm-es
de ha van 55cm léc, akkor 6db 8-cm es, és egy db 7cm-es kell
ha csak 54cm van, akkor hogyan daraboljunk?
erre kellene valamilyen képlet, vagy módszer.? -
#1487 ha egy 8cm-es darab minimális mérete 7cm, akkor....
vagy nem értem? -
#1486 kicsit pontosabban pls... nem 1értelmű, ugyanis, h van-e 8 cm széles a léc, mert akkor mint a kitketet kell darabolni, stb... -
ramboo88us #1485 Nekem is lenne egy optimalizálási kérdésem és nálam okosabbak segítségét kérem:
Adva van egy léc (aminek a hossza változik), ezt kellene feldarabolni úgy hogy 8 cm-es darabokat kapjunk (maximális darabszámot)
de a hulladék a lehető legkevesebb maradjon és a minimális méret 7 cm-es legyen.
Ez valamilyen optimalizálással megoldható.
Van valakinek valamilyen ötlete? -
WATOR #1484 Hali!
Remélem jó helyre írok.
Lenne egy pár feladat, amit meg kellene oldani:)
Remélem találok valakit, aki megoldja nekem:)
Egyik ismerős kért meg, h segítsek neki, de én már nem emlékszem ezekre...
Ha valakinek van rá affinitása és kedve, annak megköszönném, ha szépen levezetné a feladatok megoldását.
a feladat itt érhető el: http://www.vitalpower.hu/fela.jpg
Előre is köszönöm a segítséget.
ÜDV: WATOR -
#1483 Lényegében ezt primitíven meg lehet oldani grafikusan.
Az egy függvény az tulajdonképpen lehet két függvényt összege is, külön külön könnyű ábrázolni és az összadásuk az azonos x értékeknél y irányú eltolást jelent. A p paraméter vizsgálta is ilyen irányú eltolás. Tehát az a kérdés, hogy p-váltogatva hány metszés lesz az x tengellyel? Érhető? -
#1482 De lásd kivel van dolgod itta hétszög is.
-
#1481 Így.
Kb. 5 másodperc volt google keresővel. A többit keresd meg magad. Éljen az önállóság. :)
Én gimis voltam, de nem volt ilyenre szükségem soha, sőt még egyetemen sem gépész ábrázoló geometrián. Az építészek persze tanulták ezt is... -
#1480 csak a kicsi rész, és köszi Thibi, hibátlanul siekrült, midnejárt leellenőrzöm:) -
adsa #1479 a b3 csak az kicsi rész vagy egészen az e-ig tart? -
Thibi #1478 mint az a1,a2...-nél csak a c-vel kell arányosítani: gyök(T/(T1+T2+T3))=c/e, gyök(T/(T-T4))=c/c1 -
#1477 Az összes adat kijött amiről szó ejtettél nagyon köszi!(
Viszont a maradékkal(c1, e és c2) ismét nem tudok kezdeni semmit:( -
Thibi #1476 Feltéve,hogy azok a párhuzamosnak látszó vonalak tényleg párhuzamosak (különben nem lehetne megoldani):
A nagyháromszögnek ismert mind a három oldala (a,b,c), ebből a Heron képlettel kiszámolható a területe (T). Ezután a T1+T2 területű legfelső kisháromszögnek az oldalai is kiszámolható: gyök(T/(T1+T2))=a/a1=b/b1.
Ugyanezzel a módszerrel az a1+a2,b1+b2,e oldalú, T1+T2+T3 területű háromszög oldalai kiszámolhatóak, a következő háromszögnél az oldalak a1+a2+a4,b1+b2+b4,c1, a terület meg T-T4, vagyis a terület itt is ismert, az oldalakat itt is lehet számolni. ezután a3=a-a1+a2+a4, b3=b-b1-b2-b4 -
#1475 sajnos nem jutottam előrébb a problémámmal:) -
#1474 Sziasztok!! HELP Lécci!
Hogy lehet szabályos 5 , 7 és 9 szöget szerkeszteni, a nélkül, hogy a szögeket lemérnénk és ugy másolgatnánk? -
#1473 nézdmeg különböző esetekben a különböző lehetőségeket.
pl: ha ettől eddig van az x, és ha p kisebb mint y akkor nincs emgholdás ha y és z közt van akkor egy ha z és w közt akkor kettő ha pedig w fölött akkor is 1 megoldása van. -
belluci88 #1472 oldjuk meg a következő egyenletet./p valós paraméter/ hány megoldás van p-től függöen?adjuk is meg ezeket.
oké ábrázoltam függvényt de x helyére akármit irhatok és akkor p is más lesz szóval végtelen sok eredmény van
a kockacukrosat köszi kz. -
#1471 ha zavaros, hogy hogyan számoltuk meg, akkor még egy megoldás:
számoljuk össze azokat a kiskockákat amelyek csak élalkotók (de nem csúcsalkotók).
ők mindig kettővel kevesebben vannak mint a teljes élhossz, hoszen mindkét végük csúcsalkotó.
tehát 12 élen a-2 kocka, vagyis 12*(a-2)
és akkor számoljuk meg a csúcsalkotókat. hány csúcs van? 8.
tehát a csakélalkotók és a csúcsalkotók száma összesen
12*(a-2)+8 = 12a-24+8 = 12a-16
innen már ugyanaz mint az előbb. -
#1470 egy másik lehetőség, hogy felismered helyből az összefüggést.
tekintsünk egy legalább 3-as élhosszúságú kockát.
legyen az élhossza a.
kik vesznek részt a élalkotásban?
felső síkon két teljes él, meg az őket összekötő kettővel rövidebb szakaszok, vagyis a+a+(a-2)+(a-2), vagy 4*(a-1), vagyis 4a-4
az alsó síkon ugyanennyi.
az oldaléleken már az alsókat és a felsőket is megszámoltuk, tehát 4 élen a-2, vagyis 4*(a-2) azaz 4a-8
ez összesen 4a-4+4a-4+4a-8, ami 12a-16.
tehát egy a oldalú kocka élalkotói 12a-16-an vannak.
tudjuk, hogy az élalkotók száma 80, tehát 12a-16=80
ekkor a=(80-16)/12=5.33
hoppácska.
ja, rosszul rendeztem az egyenletet :)
a=(80+16)/12=8
az akocka melynek egyik élét nyolc kiskocka alkotja, annak a térfogata 8*8*8=512, vagyis ennyi kiskocka alkotja. -
#1469 a 3 élhosszúnál ha jól számolsz nem 26, hamem 20 jön ki. bocsesz.
-
#1468 már megint ezek a fránya kiskockák.
a jól bevált megoldás: kockacukor.
nem kell 10kg.
építs egy 4 kiskocka élhosszúságú (4x4 alapra 4 magasan) kockát.
ebben 4x4x4=64 kocka van. azok amelyeknek vagy az éle vagy a csúcsa a nagykockának is csúcsa az kb 32.
tehát ha a feladat az lett volna, hogy 32 kiskocka van élencsúcson, akkor tudnád, hogy 64-ből áll az egész.
akkor most építs egy 5x5x5-ös kockacukorkockát.
ebben 125 db van.
ha az éleket megszámolod akkor 44-et kapsz.
ha ezeket megépítetted, akkor már könnyű dolgod van (talán meg sem kell építened) a 3x3x3-assal
itt 27 kockából 26 vesz részt az élalkotásban.
a 2x2x2-esnél 8-ból 8..
az 1x1x1es kockánál 1-ből 1.
miért építkeztél?
hogy fejleszd a térlátóképességedet. vagyis, hogy ne kelljen többször a kockacukrokért nyúlni.
ja meg azért, hogy lásd az összefüggést az élkockák száma és a nagykocka térfogata között.
tehát meg kell találnod azt a képletet, ami 1-es élhosszra 1-et, 2-esre 8-at, 3-ra 26-ot, 4-re 32-t, 5-re 44-et ad eredményül.
és akkor már csak az a kérdés mikor jön ki a nyolcvan. -
#1467 átmenetileg a p helyére írj y-t.
így olyan mint egy füffvény. y=|x|+|x+4|
ha ábrázolod, akkor minden x-hez megkapod (y-t) p-t.
így már gondolom érthetőbb a feladat. -
belluci88 #1466 vagy legalább annyit h mi az a paraméter.vanmégegy feladat: egy nagy kockát egységnyi élű kiskockából áll.összesen 80 olyan kiskocka van amely a nagy kocka élein vagy csúcsain helyezkedik el.hány kiskockából áll a nagy kocka? -
belluci88 #1465 oldjuk meg a következő egyenletet./p valós paraméter/ hány megoldás van p-től függöen?adjuk is meg ezeket. -
#1464 -
gyalikukac #1463 Hali. Ez igy helyes? x tengely, y tengely, z tengely.
X tengely elso dimenzio, x tengely masdik dimenzio z tengely 3 dimenzio.
ELLenorzes: x+y=z mert elso meg masodik dimenzio =harmadikkal
tehát igy megkapjuk, h végtelen szamu dimenzio van. Ez a "gyalikukac filozófia" -
#1462 at hasonló nagyságrend.
de azért megoszthatnád velünk is a megoldást... -
wtml #1461 1375 a megoldas.....nekem 1225 jott ki...
koszi, hogy foglalkoztal vele....
udv . -
#1460 hát anélkül hogy átgondolnám...
ha 40+40-nél az volt a képlet, akkor 30+20-nál talán ez lehet:
1+2+3+...19+20+1+2+3+...+29+39, ami kb 675. -
wtml #1459 KZ!!!!!!!!!!!!!!
Akkor pontosan mennyi a megoldas????????
Koszi szepen az eddigieket is...
Fontos lenne!!!!!!!!!!!
Degesz király kincstárában negyven aranyláda, és negyven ezüstláda van.
A király a kincseit az egyik aranyládában tartja, de elfelejtette, hogy melyikbe tette. A többi láda a ládákhoz tartozó kulcsok őrzésére szolgál, minden ládában egy másik láda kulcsa található( egy ládának csak egy kulcsa van). Az aranyládákat aranykulcs, az ezüstládákat ezüstkulcs nyitja, de minden kulcs csak egy ládát nyit ki.(Bármilyen ládában lehet ezüst- vagy aranykulcs, és a kincsesládában természetesen nincs kulcs.) Az egyfajta fémből készült ládák teljesen egyformák, és nem lehet ránézésre megállapítani, hogy melyik kulcs melyik ládát nyitja: csak úgy dönthető el ez a kérdés, ha a kulcsokat belepróbáljuk a zárakba. A király a kezében egy arankulccsal bement a kincstárba, és sorban kinyitogatta a ládákat, úgy, hogy a a végén sikerült megtudnia, hogy a kincset melyik ládába tette.Eközben összesen 30 aranyládát és 20 ezüstládát nyitott ki. Maximálisan hány próbálkozással sikerült megtalálnia a kincset? -
wtml #1458 rendben van....de a feladat nem ez...
"A király a kezében egy arankulccsal bement a kincstárba...."
40-40 lada van, de csak 30-20-at nyit ki....
nyilvan a legrosszabb esetet kell venni(maximalisan hanyat PROBAL KI?)
50 ladat nyit ki....ez mennyi probalgatast jelent? a ketfele lada, ketfele kulcs duplazhat, de nem biztos...
valaki segithetne!!!!!!!!!!!MOST...
kz Neked azert KOSZONOM.
-
#1457 tegyük fel, hogy a kincs a aranyládában van, hősünknél pedig egy ezüstláda kulcsa.
elkezdi nyitogatni az ezüstládákat. 40-et próbál, az utolsó nyílik, lel egy ezüstkulcsot. a maradék 39-ből az utolsóban van ezüstkulcs, és így tovább.
amikor már csak egy ezüstláda van, abban aranykulcsot lel. próbálgatja, de szerencsétlenségére csak az utolsóba (40.) illik bele. az abban talált kulcs a maradék 39-ből az utolsóba és így tovább, míg csak egy marad és meg is van a kincs.
hányszor próbálkozott?
hát...
először 40-et, aztán 39-et aztán 38-at, aztán... aztán 2-t, aztán egyet az ezüstökkel, majd ugyanennyit az aranyakkal.
azaz 2*(40+39+38+...+2+1)=az kb 41/2*20*2, vagyis tán 820.
bár olyan érzésem van, mintha valami nem stimmelne.... de legalább gyors voltam. -
wtml #1456 Ki tudja a pontos megoldást?
Nekem elég nagy szám jött ki???
Segítene valaki most iziben nekem.....????
Nagyon köszi. Üdv Ildi...
Degesz király kincstárában negyven aranyláda, és negyven ezüstláda van.
A király a kincseit az egyik aranyládában tartja, de elfelejtette, hogy melyikbe tette. A többi láda a ládákhoz tartozó kulcsok őrzésére szolgál, minden ládában egy másik láda kulcsa található( egy ládának csak egy kulcsa van). Az aranyládákat aranykulcs, az ezüstládákat ezüstkulcs nyitja, de minden kulcs csak egy ládát nyit ki.(Bármilyen ládában lehet ezüst- vagy aranykulcs, és a kincsesládában természetesen nincs kulcs.) Az egyfajta fémből készült ládák teljesen egyformák, és nem lehet ránézésre megállapítani, hogy melyik kulcs melyik ládát nyitja: csak úgy dönthető el ez a kérdés, ha a kulcsokat belepróbáljuk a zárakba. A király a kezében egy arankulccsal bement a kincstárba, és sorban kinyitogatta a ládákat, úgy, hogy a a végén sikerült megtudnia, hogy a kincset melyik ládába tette.Eközben összesen 30 aranyládát és 20 ezüstládát nyitott ki. Maximálisan hány próbálkozással sikerült megtalálnia a kincset? -
#1455 bizonyítás? -
Szmötyi091 #1454 gratulálok! és szerintem sem fog más szerepelni -
#1453 sztem nem fog más számjegy szerepelni