Matek feladatok

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Az elsõ talán -2:
mivel azt hiszem sin(x)=-sin(x-pi)
és mivel a függvénytáblázat szerint tan(x/2)=(1-cos(x))/sin(x),ezért
(x-pi)*tan(x/2)=(x-pi)*)=(1-cos(x))/sin(x)=(x-pi)*(1-cos(x))/-sin(x-pi)=
=(x-pi)/-sin(x-pi)*(1-cos(x))
innen már csak tudod
Csütörtökre kellenének a feladatok! Ha nem tudtok segíteni akkor megpróbálom egyedül! Ezt nem hagyhatjátok...

Forza Inter!

A 754-es hszben lévõ 2 feladatnak kellene! Köszi!

Forza Inter!

Smuge
Kell ennek a levezetése?

Forza Inter!

Analízis 1-nél most nem veszünk még deriválást! Beírom a képletet amit kellene használni hozzájuk, de az órán vett pédák nem voltak ilyen húzósak! Mindkét feladat 5-5 pontot ér ha órán le tudom vezetni és mivel harmadjára veszem fel a tárgyat égetõ szükségem lesz minden egyes pontra a végelszámolásnál! Most jut eszembe, hogy van otthon valamelyik polc mélyén egy t10-es...

Forza Inter!

tg-t írd át ctg-be és L'Hospital-szabállyal dolgozz tovább!
Másodiknál is vszinû törtté kell alakitani az x-bõl lesz a nevezõ (1/x)...

Ramadamammy rapidrandi

kz
nem emlékszem pontosan, de mintha deriválni kéne a nullászor végtelen alakút és akkor kijön, hogy nullább-e mint végtelen, vagy fordítva.

Ez az aláírás helye. Ide mindenki okos dolgokat írogat.

Most hátha jó!

Forza Inter!

Please help me!<#conf>

Forza Inter!

Analízisbõl lenne 2 feladat amiben a segítségeteket kérném! Függvény határértékét kell kiszámolni! Este ha hazaértem beszúrom a feladatokat! Elõre is köszi!

Forza Inter!

ZilogR
Spoiler (katt a megjelenítéshez)

Ezért a szép numerikus megoldásért cserébe arra kérek mindenkit, túrja meg otthon a fiókokat és ha kezébe akad egy mûködõ 16 bites PCMCIA LAN kártya, azt adja el nekem baráti áron! Köszönöm! PI-es laptopba lesz! Ha valaki régi Ericsson telefonnal akad össze, szintúgy jelezze azonnal! Justin, amúgy is lógsz nekem effélével, ha jól emlékszem! 😉

Ha vki numerikus matekról akar csevegni, vagy hogy milyen számológépet érdemes manapság venni, akkor azt is belefér egy ilyen topicba, asszem - elvégre a matematika az alkalmazásaiban mutatja meg a valódi erejét! 😉

-=ZR=-

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

ZilogR
A másik kettõvel pedig - valszeg most fog menni:

Tehát az elejétõl:

A kecske, aki jobb lenne ha birka lenne, az r2 sugarú körön tud mozogni, aminek a középpontja O2 és ez a pont rajta fekszik az r1 sugarú O1 középpontú rét kerületén:

Ha jobban megvizslatjuk az elsõ ábrát, az 'a' hosszúságú szakasz éppen 2 körszeletet metsz ki a két kör közös részébõl - azt két körszeletre osztja, pontosabban:

Azt kell még itt észrevenni, hogy a két középpontnál jelölt alfa1 és alfa2 szögek között fennáll az alábbi kapcsolat:

merthogy kerületi és középponti szögekrõl van szó.

Namost egy körszelet területe számolható úgy, hogy:

és a másik pedig:

A fenti két egyenletet összeadva szépen kapunk egy területet, amit leosztva a rét területével (r1^2*PI) a kapott egyenletet 1/2-del egyenlõvé téve meg kell oldani r2/r1-re.

Ami nem is olyan trivi.

Meg nehéz is.

Még ha áttérünk radiánra és a PI*alfa/180 tagok helyére mindenütt beírhatjuk azt, hogy alfa, mert ez csak erre volt jó (a Bronstejn szereti a fokokat, valszeg).

Én azt a módszert választottam, hogy elõszedtem az egyik - a felvételinél használt és igencsak kedvelt - zsebszámológépemet és kihasználva, hogy van rajta SOLVER, megírtam neki a területarányt számoló algoritmust egy kis programba és asszontam, hogy na, ezt oldjuk meg a két sugár arányára.

<...stb...>

-=ZR=-

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

ZilogR
Tehát az elejétõl:

A kecske, aki jobb lenne ha birka lenne, az r2 sugarú körön tud mozogni, aminek a középpontja O2 és ez a pont rajta fekszik az r1 sugarú O1 középpontú rét kerületén:

Ha jobban megvizslatjuk az elsõ ábrát, az 'a' hosszúságú szakasz éppen 2 körszeletet metsz ki a két kör közös részébõl - azt két körszeletre osztja, pontosabban:

Azt kell még itt észrevenni, hogy a két középpontnál jelölt alfa1 és alfa2 szögek között fennáll az alábbi kapcsolat:

és a másik pedig:

A fenti két egyenletet összeadva szépen kapunk egy területet, amit leosztva a rét területével (r1^2*PI) a kapott egyenletet 1/2-del egyenlõvé téve meg kell oldani r2/r1-re.

Ami nem is olyan trivi.

Meg nehéz is.

Még ha áttérünk radiánra és a PI*alfa/180 tagok helyére mindenütt beírhatjuk azt, hogy alfa, mert ez csak erre volt jó (a Bronstejn szereti a fokokat, valszeg).

Én azt a módszert választottam, hogy elõszedtem az egyik - a felvételinél használt és igencsak kedvelt - zsebszámológépemet és kihasználva, hogy van rajta SOLVER, megírtam neki a területarányt számoló algoritmust egy kis programba és asszontam, hogy na, ezt oldjuk meg a két sugár arányára.

<...stb...>

-=ZR=-

ZilogR
persze a képeket nem rakja bele..., na mégegyszer...!

ZilogR
Tehát az elejétõl:

és a másik pedig:

Ami nem is olyan trivi.

Meg nehéz is.

A számológép így fest:

A rövidke program pedig:

LBL K
RCL K ; k itt r2/r1-et jelöli
2 ;
/ ;
ASIN ;
2 ;
* ; alfa1 számítása: alfa1=2*arcsin(k/2)
STO A
2
/
+/-
PI
+ ; alfa2
STO B
RCL A
ENTER
SIN
-
2
/ ; T1 számítása
RCL B
ENTER
SIN
-
2
/
RCL K
X^2
* ; T2 számítása
+ ; T1+T2 számítása
PI
/ ; (T1+T2)/T_rét számítása (T_rét=PI, egységsugarú!)
2
1/X
- ; itt pedig levonjuk az 1/2-et, hogy F(r2/r1)=0 alakú legyen az egyenlet!
RTN

54.0 BYTE
CK=EC52

A használata pedig:

FN= K
1 STO K
2
SOLVE K

eredményképpen pedig a már említett r2/r1=K=1.2212 értéket kapjuk.

Fontos, hogy a számoló RAD módban legyen!

-=ZR=-

ZilogR
😉 mérnökként én is gondolkodtam, hogy van-e értelme, de aztán rábólintottam magamban, mondván: nem gyakorlati a feladat (hacsak valaki meg nem csinálja...)

-=ZR=-

kz
részleteket!

justin
Elég pontos ez? 😄😄😄

ZilogR
A fene...

A kecske póráz hossz/rét sugara = 1.22121589912

EZ A JÓ!!!

-=ZR=-

ZilogR
A rét sugara/kecske póráz hossz = 1.22121589912 a részletek hamarosan!

-=ZR=-

Aquli
Sziasztok!
Van egy trükkös feladatom, amivel nem jutottam semmire. Ha valakinek van ötlete, írjon! Elég lenne annyi is, ha adnátok vmi ötletet, hogy merre induljak el.
A feladat:
A szumma(1/n) sor divergens. Most hagyjuk el ebbõl a sorból azokat a tagokat, amik nevezõjének tízes számrendszerbeli alakjában a 9-es szám szerepel. Állítás: Ez a sor konvergens. Mennyi a sorösszeg?

\"It was Wednesday morning. We were in the Volley playing pool. That much is true. But Begbie is playing absolutely fucking gash.\"

kz
elte.hu
felvi.hu
telefon, stb.

Én még gimnáiumba járok csak, de nem sokára értettségizem, az ELTE - Matematika alapszakára készülök, és ahogy néztem a 3 év után(Bsc) 4 szakitány(Msc) közül lehet választani. A matektanáron kívül a másik 3ról - elméleti matematikus, alkalmazott matematikus,elemzõ matematikus - szeretnék kérdezni, hogy mivel foglalkozik ez a 3 ág, és hol és miként tud elhelyezkedni az, aki e 3 szak valamelyikén szerzett diplomát. Remélem tud valaki bõvebb információt adni ezekkel kapcsolatban.
Elõre is nagyon köszönöm.
A szögfüggvények (sin, cos) 10.-es tananyagok, szóval a kombinatorika után ez jön elvileg😊
justin
Engem is érdekelne a feladat (grafikus) megoldása. Aztán szép rajz legyen! 😄

Ezeket a sin meg cos meg tan meg ctg cuccokat mikor tanulja az ember középsuliban?

Naná hogy érdekel!

Enermax850w; ASUS Prime H770-PLUS D4; i9-14900; 128GB RAM; ASUS RX 6750; Sams 970EVO+ 250GB; SoundBlaster Zx Win11Pro

ZilogR
hoogyne!, pont olyan vagyok! 😉 akkor már tudom, mi volt az a félmosoly, amikor összefutottunk 😉 akkor még nem olvastam a fórumot!

-=ZR=-

ui.: ha még éget valakit a felet legelõ kecske problémája, akkor a nagyközönség elé tárom, csak csinálok hozzá szép rajzot

justin
Pályaválasztási tanácsadónak készülsz? 😊

ZilogR
sztem nyugodtan menj alkalmazott matematikusnak a BME-re vagy ha jobban fog tetszeni, az ELTE-re. aztán válaszd be a "pánzügyi matematika" szakirányt, menj el egy vezetõ pénzintézethez elemzõnek, ha a nyári idõszakokat kihasználod, nameg az évközbeni kevésbé hajtós szakaszokat, tudsz annyi pénz összeszedni, hogy röhögve fizeted minden költségedet év közben és megismer az adott bank is téged, te meg gyakorlatot szerzel. Nyelvvizsgára nagyon rágyúrni, mert bele lehet bukni, ha nincs meg. ezután egyenes a pálya, ha jól muzsikáltál. rongyosra keresheted magad, ha tényleg jó vagy és ha banki szférában fogsz elhelyezkedni, mindíg hitelképes leszel 😉 , de meglehet, nem lesz rá szükséged, ha a GDP kormányváltástól független alakulását meg tudod becsülni elõre 😉

-=ZR=-

kz
én má több mint tíz éve érettségiztem, szóval fogalmam sincs, de asszem erre van a felvi.hu

És ha pl mûszakira szeretnék menni akkor muszáj emelt szintû matek érettséit tennem, vagy elég simát és van még egy felvételi?
vagy tegyök fel a KÖZGAZ-nál? Mert a közgazdaságtan még érdekel is.

HyperGames
Vannak olyan 6 osztályos gimnázium ahol kevésbé figyelnek oda a meglévõ (5. év végi, 6. félévi) jegyekre, tehát ahol csak az számít hogy írod meg a felvételit?

www.CRIMEMUSIC.try.hu

kz
bármelyik mûszaki kar erõsen épít a matekra.
elvileg. sajnos elvileg. úgy értem van ahol elhanyagolják, pedig szerintem nem kéne.

Srácok lenne egy kérdésem! Ti látom nagy matekosok vagytok. Az a helyzet hogy 10.-es vagyok egy gimnáziumban, elég jó vagyok, mindenbõl 4-es kivéve idegen nyelvek 5-ös. De egyáltalán semmi elképzelésem hogy merrefele menjek majd, és különösen nicns ami érdekelne, egyedül a matek. És az jól is megy. Szal most úgy vagyokhogy hajtom a matekot mert ezt szeretném használni, néázelõdtem már de milyen egytemek vannak amire nyert utad van szinte ha nagy matek agy vagy? Tudom ez hülye skéréds, kérdzehetném úgyis hogy melyek azok az egyetemek amelyekhez a matek kell leginkább. ja és ha ilyenre akarok menni akkor muszáj matekból emelt szintû érettségit tennem?

Hegeace
megoldottam már. 40 fí-je 100. és így könnyen ki lehetett számolni 😊

Heló szia remélem hogy vagy

ZilogR

Ez valami olyan binomiális tételes-kifejtõssé visszavezethetõ 😉 csak 3 tag összegének a hatványát kell megvizsgálgatni, mik maradnak a végén... Lehet, hogy a

(10*b + c)^n = valamivalami + (10*b)^2*c^(n-2) + (10*b)^1*c^(n-1) + c^n

tapasztalatait felhasználva már az utolsó tagokból meg fogod tudni mondani, milyen jegyek jöhetnek szóba az utolsó kettõ helyiérték helyén. Itt elegendõ az utolsó két tagot nézegetni (10*b)^1*c^(n-1) + c^n, amibõl rögvest ki lehet találni, hogy az utolsó elõtti tag csak a tizesekbe szól bele, a legutolsó c^n pedig a tizeseket és az egyeseket befolyásolja. Hasonló eredményt fogsz kapni 3 tag esetén is.

Mindent bele! 😉

-=ZR=-

Az utolsó két számjegy által alkotott szám hatványait kell vizsgálni, egy idõ után elkezd ismétlõdni,illetve elég az eredmény számok utolsó két jegyét szorozgatni az eredeti kétjegyû számmal (maximum 50 után biztos ismétlõdni fog)
Hegeace
nagy számok (százas nagyságrendû) nagy kitevõjû hatványainak (százas nagyságrendû) uccsó két számjegyét hogy kell kiszámolni???

így talán jobban látszik:
|bn| <= (|a1|+...+|an|)/n = (|a1|+...+|an0|+|a{n0+1}|+...|an|)/n <= (n0*K+(n-n0)*d)/n <= n0*K/n+d
an konvergens, tehát korlátos. legyen ez a korlát K, sõt teszõleg d>0 számra létezik olyan n0 index, hogy |an|<d minden n>n0-ra. Ekkor
|bn| <= (|a1|+...+|an|)/n = (|a1|+...+|an0|+|a{n0+1}|+...|an|)/n <=
<=(n0*K+(n-n0)*d)/n <= n0*K/n+d
kz
az (a1+a2+a3+...+an)/n kifejezés tulajdonképpen a számtani közép, vagyis ...
és akkor itt lett volna még néhány ötletem, de sorra megcáfoltam.

viszont.
legyen a(i)=1/gyök(i)
ez nullához tart, ugye?
és szumma a(i) végtelenhez.
akkor b(i) limeszénél végtelen per végtelen, de a felsõ négyzetes (?)
tehát a limesz nem nullához tart.
ha az a(i) -nél a négyzetgyök "kevés" akkor legyen köbgyök, vagy mégtöbbedik.

tudom, hogy nem egzakt amit írok, de nekem az az érzésem, hogy egy olyan összefüggést akarunk bizonyítani ami nem mindig igaz. ha pedig így van, (vagyis csak néha illetve általában igaz) akkor nem bizinyítható.

remélem sikerült ötletet adnom azoknak, akik egy konkrét példával cáfolják meg az állítást, vagy esetleg az én logikai bukfencem ad ötletet nekik a bizonyításhoz...

ZilogR
<#shakehead> azért örülük, hogy így hét év távlatában még be is ugrott elsõre!, annak viszont nem, hogy csak ennyit tudtam segíteni 😞(( Akkor lehet tovább agyalni!

-=ZR=-

Aquli
Öö az a helyzet, hogy az, hogy egy 0-hoz tartó sorozatból sort képzek (vagyis a sor általános tagjaiból képzett sorozat a nullához tart), csak szükséges, de nem elégséges feltétele annak, hogy maga a sor konvergens legyen és a sorösszeg véges szám legyen. Szóval az, hogy an->0-hoz, még nem jelenti azt, hogy a1+a2+...+an egy valós számmal egyenlõ.

Amit írtál, az pedig a Leibniz-kritérium, ami azt mondja ki, hogy alternáló soroknál, ha az általános tagok abszolútértékeibõl képzett sorozat monoton fogyóan tart a nullához, akkor a sor konvergens. De nem tudjuk, hogy an alternáló.

\"It was Wednesday morning. We were in the Volley playing pool. That much is true. But Begbie is playing absolutely fucking gash.\"

ZilogR
azt kellene bebizonyítani, ha van egy sorozatod, aminek a határértéke 0 és ebbõl sort képzel, akkor annak véges szám a határértéke. Mert ez van bn számlálójában. Ha ez sikerül, akkor ez egy sima sorozat, ami "szám/n" alakú, aminek a határértéke már vizslatható, hogy 0.

Van vmilyen kritérium 3db, erre: legyen an alternáló, tartson 0-hoz, meg nemtommi. valami L-betûs??? csáveszhez köthetõ ez... Ilyen maradéktagos-mókás témakörnél került elõ... 😉

-=ZR=-

Aquli
Sziasztok, kérnék egy kis helpet:
Van két sorozat, a következõket tudjuk róluk:

lim (an) = 0

bn = (a1+a2+a3+...+an)/n

Be kell bizonyítani, hogy bn is nullához tart. Van vkinek ötlete? próbáltam átalakítani, hogy egy korlátos és egy nullához tartó sorozat szorzata legyen, de nem jött be.

Dj Faustus
A primszámokról (köztük a Fermat félérõl is!) bõvebben itt.

meg tudná nekem mondani valaki h mi az a fermat féle törzsszám? meg h mit jelent az h álprím, azt olvastam h bólyai fedezte fel h a 341 álprím, a fermat féle törzsszámhoz meg úgy jutottam h gauss életérõl olvastam és ott ha jól emléxek írták h rájött h csak azok a szabályos négyszögek megszerkeszthetõk amelyek oldalai fermat féle törzsszámok pl. 3,17,65537
Hegeace
Igen igy mar stimmel 😊