Matek feladatok
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
mivel azt hiszem sin(x)=-sin(x-pi)
és mivel a függvénytáblázat szerint tan(x/2)=(1-cos(x))/sin(x),ezért
(x-pi)*tan(x/2)=(x-pi)*)=(1-cos(x))/sin(x)=(x-pi)*(1-cos(x))/-sin(x-pi)=
=(x-pi)/-sin(x-pi)*(1-cos(x))
innen már csak tudod
Forza Inter!
Forza Inter!
Forza Inter!
Forza Inter!
Másodiknál is vszinû törtté kell alakitani az x-bõl lesz a nevezõ (1/x)...
Ramadamammy rapidrandi
Ez az aláírás helye. Ide mindenki okos dolgokat írogat.
Most hátha jó!
Forza Inter!
Please help me!<#conf>#conf>
Forza Inter!
Forza Inter!
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
Ezért a szép numerikus megoldásért cserébe arra kérek mindenkit, túrja meg otthon a fiókokat és ha kezébe akad egy mûködõ 16 bites PCMCIA LAN kártya, azt adja el nekem baráti áron! Köszönöm! PI-es laptopba lesz! Ha valaki régi Ericsson telefonnal akad össze, szintúgy jelezze azonnal! Justin, amúgy is lógsz nekem effélével, ha jól emlékszem! 😉
Ha vki numerikus matekról akar csevegni, vagy hogy milyen számológépet érdemes manapság venni, akkor azt is belefér egy ilyen topicba, asszem - elvégre a matematika az alkalmazásaiban mutatja meg a valódi erejét! 😉
-=ZR=-
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
Tehát az elejétõl:
A kecske, aki jobb lenne ha birka lenne, az r2 sugarú körön tud mozogni, aminek a középpontja O2 és ez a pont rajta fekszik az r1 sugarú O1 középpontú rét kerületén:
Ha jobban megvizslatjuk az elsõ ábrát, az 'a' hosszúságú szakasz éppen 2 körszeletet metsz ki a két kör közös részébõl - azt két körszeletre osztja, pontosabban:
Azt kell még itt észrevenni, hogy a két középpontnál jelölt alfa1 és alfa2 szögek között fennáll az alábbi kapcsolat:
merthogy kerületi és középponti szögekrõl van szó.
Namost egy körszelet területe számolható úgy, hogy:
és a másik pedig:
A fenti két egyenletet összeadva szépen kapunk egy területet, amit leosztva a rét területével (r1^2*PI) a kapott egyenletet 1/2-del egyenlõvé téve meg kell oldani r2/r1-re.
Ami nem is olyan trivi.
Meg nehéz is.
Még ha áttérünk radiánra és a PI*alfa/180 tagok helyére mindenütt beírhatjuk azt, hogy alfa, mert ez csak erre volt jó (a Bronstejn szereti a fokokat, valszeg).
Én azt a módszert választottam, hogy elõszedtem az egyik - a felvételinél használt és igencsak kedvelt - zsebszámológépemet és kihasználva, hogy van rajta SOLVER, megírtam neki a területarányt számoló algoritmust egy kis programba és asszontam, hogy na, ezt oldjuk meg a két sugár arányára.
<...stb...>
-=ZR=-
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
A kecske, aki jobb lenne ha birka lenne, az r2 sugarú körön tud mozogni, aminek a középpontja O2 és ez a pont rajta fekszik az r1 sugarú O1 középpontú rét kerületén:
Ha jobban megvizslatjuk az elsõ ábrát, az 'a' hosszúságú szakasz éppen 2 körszeletet metsz ki a két kör közös részébõl - azt két körszeletre osztja, pontosabban:
Azt kell még itt észrevenni, hogy a két középpontnál jelölt alfa1 és alfa2 szögek között fennáll az alábbi kapcsolat:
és a másik pedig:
A fenti két egyenletet összeadva szépen kapunk egy területet, amit leosztva a rét területével (r1^2*PI) a kapott egyenletet 1/2-del egyenlõvé téve meg kell oldani r2/r1-re.
Ami nem is olyan trivi.
Meg nehéz is.
Még ha áttérünk radiánra és a PI*alfa/180 tagok helyére mindenütt beírhatjuk azt, hogy alfa, mert ez csak erre volt jó (a Bronstejn szereti a fokokat, valszeg).
Én azt a módszert választottam, hogy elõszedtem az egyik - a felvételinél használt és igencsak kedvelt - zsebszámológépemet és kihasználva, hogy van rajta SOLVER, megírtam neki a területarányt számoló algoritmust egy kis programba és asszontam, hogy na, ezt oldjuk meg a két sugár arányára.
<...stb...>
-=ZR=-
és a másik pedig:
Ami nem is olyan trivi.
Meg nehéz is.
A számológép így fest:
A rövidke program pedig:
LBL K
RCL K ; k itt r2/r1-et jelöli
2 ;
/ ;
ASIN ;
2 ;
* ; alfa1 számítása: alfa1=2*arcsin(k/2)
STO A
2
/
+/-
PI
+ ; alfa2
STO B
RCL A
ENTER
SIN
-
2
/ ; T1 számítása
RCL B
ENTER
SIN
-
2
/
RCL K
X^2
* ; T2 számítása
+ ; T1+T2 számítása
PI
/ ; (T1+T2)/T_rét számítása (T_rét=PI, egységsugarú!)
2
1/X
- ; itt pedig levonjuk az 1/2-et, hogy F(r2/r1)=0 alakú legyen az egyenlet!
RTN
54.0 BYTE
CK=EC52
A használata pedig:
FN= K
1 STO K
2
SOLVE K
eredményképpen pedig a már említett r2/r1=K=1.2212 értéket kapjuk.
Fontos, hogy a számoló RAD módban legyen!
-=ZR=-
-=ZR=-
A kecske póráz hossz/rét sugara = 1.22121589912
EZ A JÓ!!!
-=ZR=-
-=ZR=-
Van egy trükkös feladatom, amivel nem jutottam semmire. Ha valakinek van ötlete, írjon! Elég lenne annyi is, ha adnátok vmi ötletet, hogy merre induljak el.
A feladat:
A szumma(1/n) sor divergens. Most hagyjuk el ebbõl a sorból azokat a tagokat, amik nevezõjének tízes számrendszerbeli alakjában a 9-es szám szerepel. Állítás: Ez a sor konvergens. Mennyi a sorösszeg?
\"It was Wednesday morning. We were in the Volley playing pool. That much is true. But Begbie is playing absolutely fucking gash.\"
Elõre is nagyon köszönöm.
Enermax850w; ASUS Prime H770-PLUS D4; i9-14900; 128GB RAM; ASUS RX 6750; Sams 970EVO+ 250GB; SoundBlaster Zx Win11Pro
-=ZR=-
ui.: ha még éget valakit a felet legelõ kecske problémája, akkor a nagyközönség elé tárom, csak csinálok hozzá szép rajzot
-=ZR=-
vagy tegyök fel a KÖZGAZ-nál? Mert a közgazdaságtan még érdekel is.
www.CRIMEMUSIC.try.hu
elvileg. sajnos elvileg. úgy értem van ahol elhanyagolják, pedig szerintem nem kéne.
Ez valami olyan binomiális tételes-kifejtõssé visszavezethetõ 😉 csak 3 tag összegének a hatványát kell megvizsgálgatni, mik maradnak a végén... Lehet, hogy a
(10*b + c)^n = valamivalami + (10*b)^2*c^(n-2) + (10*b)^1*c^(n-1) + c^n
tapasztalatait felhasználva már az utolsó tagokból meg fogod tudni mondani, milyen jegyek jöhetnek szóba az utolsó kettõ helyiérték helyén. Itt elegendõ az utolsó két tagot nézegetni (10*b)^1*c^(n-1) + c^n, amibõl rögvest ki lehet találni, hogy az utolsó elõtti tag csak a tizesekbe szól bele, a legutolsó c^n pedig a tizeseket és az egyeseket befolyásolja. Hasonló eredményt fogsz kapni 3 tag esetén is.
Mindent bele! 😉
-=ZR=-
Heló szia remélem hogy vagy
|bn| <= (|a1|+...+|an|)/n = (|a1|+...+|an0|+|a{n0+1}|+...|an|)/n <= (n0*K+(n-n0)*d)/n <= n0*K/n+d
|bn| <= (|a1|+...+|an|)/n = (|a1|+...+|an0|+|a{n0+1}|+...|an|)/n <=
<=(n0*K+(n-n0)*d)/n <= n0*K/n+d
és akkor itt lett volna még néhány ötletem, de sorra megcáfoltam.
viszont.
legyen a(i)=1/gyök(i)
ez nullához tart, ugye?
és szumma a(i) végtelenhez.
akkor b(i) limeszénél végtelen per végtelen, de a felsõ négyzetes (?)
tehát a limesz nem nullához tart.
ha az a(i) -nél a négyzetgyök "kevés" akkor legyen köbgyök, vagy mégtöbbedik.
tudom, hogy nem egzakt amit írok, de nekem az az érzésem, hogy egy olyan összefüggést akarunk bizonyítani ami nem mindig igaz. ha pedig így van, (vagyis csak néha illetve általában igaz) akkor nem bizinyítható.
remélem sikerült ötletet adnom azoknak, akik egy konkrét példával cáfolják meg az állítást, vagy esetleg az én logikai bukfencem ad ötletet nekik a bizonyításhoz...
-=ZR=-
Amit írtál, az pedig a Leibniz-kritérium, ami azt mondja ki, hogy alternáló soroknál, ha az általános tagok abszolútértékeibõl képzett sorozat monoton fogyóan tart a nullához, akkor a sor konvergens. De nem tudjuk, hogy an alternáló.
\"It was Wednesday morning. We were in the Volley playing pool. That much is true. But Begbie is playing absolutely fucking gash.\"
Van vmilyen kritérium 3db, erre: legyen an alternáló, tartson 0-hoz, meg nemtommi. valami L-betûs??? csáveszhez köthetõ ez... Ilyen maradéktagos-mókás témakörnél került elõ... 😉
-=ZR=-
Van két sorozat, a következõket tudjuk róluk:
lim (an) = 0
bn = (a1+a2+a3+...+an)/n
Be kell bizonyítani, hogy bn is nullához tart. Van vkinek ötlete? próbáltam átalakítani, hogy egy korlátos és egy nullához tartó sorozat szorzata legyen, de nem jött be.