4415
Matematika feladatok
  • ba32107
    egyszerűen deriváld még egyszer g'-t. a másodrendű deriváltat úgy kapod, hogy az elsőrendűt deriválod. ugyanígy f^(n)= (f^(n-1))'

de ezt hogyhogy nem tudod, ha a deriválást már tanultad?
  • DirtyPio
    Sziasztok, lenne egy matek feladat, amivel gondba vagyok:

Legyen a g az f:R->R f(x)=x^3+x fuggveny inverze. Szamitsd ki a g'(-2) es a g"(-2) -t. En csak a g'(-2)t tudtam kiszamolni, es nincs otletem, hogy hogyan szamolhatnam ki a masodrednu derivaltjat. Van arra valami keplet?
  • ZilogR
    először érdemes lenne megtudnod, h majdan használhatod-e vizsgán, vagy sem ;)

Amúgy is Hewlett-Packard rlz!

Én, mint kivénhedt zsebszámológép-gyűjtő, javaslom neked a régebbi TI-ket, azok messze többet fognak nyújtani, mint amire valaha szükséged lesz és nem kell új gondolkodásmódot elsajátítanod a HP-k fordított lengyel logikája miatt! Persze ha mérnöknek készülsz, akkor már csak hagyománytiszteletből is HP!

itt érdemes kicsit bogarászni: HPCalc és talán ez is megy: TICalc
  • SAFIII
    HI!!!
    valaki nem ismeri azt a feladatot amikor a szállodában valakik kivesznek két szobát és a végén eltunik egy forint??vagy a másik verzio hogy a pékségben a kenyér mégse anyniba kerul és az inas visszaviszi a pénzt a vevőnekK????irjn már privit aki végja hogy mirol beszélek
  • ben38
    hello, grafikus számológépet szeretnék venni, de nem igazán értem mi a különbség a TI-Nspire és a TI-Nspire CAS között. valaki feltudna világosítani? megéri CAS-t venni?
  • pista007
    10^3 köszönet és hála :D
  • pet0330
    A Wordnél Beszúrás-->Objektum-->ott kiválasztod a Microsoft Equaiont és ott mindent megtalálsz.
  • pista007
    Üdv!
    Tud vki segíteni egyenletek szerkesztésében Word-del, vagy Excellel? gondolok itt a törtekre, "n alatt a k"-ra. Köszönöm
  • 7evenb
    ha jól számoltam, akkor csak 1 szer kell csónakázni.
  • kz
    akkor viszont érintésvédelmi szempontból....
  • Jagumo
    neked is köszi .)
  • ZilogR
    ...nem, ő nem látja
  • Jagumo
    hú :D hát ez szerintem tökéletes feladat megoldás és nagyon kösssz mert megértettem :) nemtudom nekem mikor jutott volna eszembe :$ szal köszi :))
  • kz
    emlékszem mikor villanyszerelő voltam simán láttam a túlparton a fázisceruzát. de emberünk is?
  • ZilogR
    én is utálok ilyen hosszút olvasni - amiből arra lehet következtetni, h elolvastam, vagy a végét olvastam el.
    ez olyan régi feladvány, h csak az emlékszik rá, aki még járt anno Kis Matematikusok Baráti Köré-be (KMBK-ba), ami nekem is megvolt 1984-85-ben és akkor még számítógép sem volt a suliban és tanultunk papíron csináltunk is sejtautomatát és most az internet korában a mai fiatalok azt se tudják mi az.
    másik klasszikus feladvány: van egy folyó, egy 100 eres kábel átfektetve a folyó medrének alján, aminek mindegyik szigetelése egyszínű, azaz nem lehet a kilógó zsinórokat megkülönböztetni. Van egy villanyszerelő egy fázisceruzával és egy áramforrással, valamint egy csónak evezővel. Az a kérdés, hányszor kell áteveznie a folyón, ha egyértelműen össze akarja párosítani a kábelvégeket a két parton? (érts: pl jobbról balra egy sorba lefekteti a kilógó kábelvégeket, ugyanezt a túlparton is és jobbról az 5. az a túlparton is az 5. jobbról, ha ugyanúgy állok a köteg kábelhez viszonyítva
  • kz
    (majdnem pont )ezt a feladatot a zánkai úttörőtáborban oldottuk meg ezelőtt kb pontosan 19 évvel ezelőtt.
    ott jancsi és juliska volt a két főhős, ráadásul volt egy vagon 10, 20 és 50 filléresük.
    és a feladat úgy szólt, hogy juliska lerakja az első érmét, mire jancsi gratulál neki a győzelemhez.
    a feladat terápiás jellegű volt, hiszen a "hová tette juliska az első érmét?" kérdésre mindenki érezte a választ, vagyis hogy a kör alakú asztal közepére.
    a nagy kérdés az volt, hogy ekkor jancsi miért gratulált, vagyis miért volt biztos benne, hogy juliska nyer? vagyis, hogy miért középre kell rakni?
    a feladat egyébként (hiszen úttörőtáborban voltunk) terápiás (pontosabban készségfejlesztő) volt.
    azza nevelt, hogy ha nem tudod megoldani a problémát, akkor oldj meg egy hasonló, de egysezűbbet és akkor majd hátha megy az eredeti. ha nem, akkor egy még egyszerűbbet és így tovább...
    konkrétan:
    legyen az asztal kör helyett négyzet. így egyszerűbb? talán, de a miértet nem válaszolja meg.
    akkor legyen téglalap alakú. hát... így se ment.
    akkor legyen egy olyan keskeny téglalap, amin csak libasorban férnek el az érmék. (itt már 12 évesen is rá lehetett jönni) de nézzük tovább.
    legyen rövid is a téglalap. annyira, hogy maximum 3 érme férjen rá, illetve hogy a 3 érme is csak épphogycsak ráférjen.
    és akkor ezt végre meg tudjuk oldani.
    hiszen juliska tesz középre, jancsi az egyik oldalra, julis a másik oldalra.
    több érme nem fér fel, tehát julis nyert.
    (persze lehet kötekedni, hogy mi van, ha nem középre tesz. nos akkor döntetlen, ami nem jó, mert tudjuk, hogy nyer.)
    akkor ezt megoldottuk, lépjünk visszább.
    hosszú keskeny téglalap asztal. egy sorban férnek el az érmék.
    juli tesz középre. jancsi tesz. hova? nem középre. akkor hová tegyen juliska?
    nem tudjuk, tehát oldjunk meg egy egyszerűbb feladatot.
    legyen az asztal keskeny mint az előbb, de rövid is, bár ne annyira mint korábban. épphogycsak férjen el rajta 5 érme. (miért pont 5? mert ha juliska kezd, és nyer, akkor páratlan számú érme van az asztalon és a 3 már volt.) julis tesz. középre. jancsi tesz az egyik oldalra, csak úgy. erre az oldalra julis már nem tud tenni, mivel csak akkor tudna, ha jancsi vagy a középső érméhez közel, vagy az aszal peremére tesz. de nem oda tett, julis a másik oldalra tesz (nem eleje-végére) és nyer, mert ugye több nem fér fel. de mi van, ha jancsi a szélső vagy a középső pozícióra tesz? julisnak 3 lehetősége van: ugyanarra az oldalra a maradék helyre, ami nem jó mert jancsi a másik oldal közepére tesz és több érme nem fér fel. tehát a másik oldal elejére vagy végére tesz. bármelyik jó(!) utánna még két hely van, julis nyer.
    akkor ez megoldódott, lépjünk vissza meg tudjuk oldani?
    nem. azért nem, mert az 5 hosszú asztalnál a valamelyik oldal közepére (pontosabban nemeleje nemvégére) tett érme mellé nem fér újabb. de ha hosszabb az asztal, (pl 7 érme fér rá egy sorban), akkor ez nem igaz.
    ha hét érmére is végigjátszuk a lehetőségeket ésúgy sem sikerül rájönnünk (ahogy a többség már régesrégen rájött ezt a szöveget olvasva) a megoldásra, akkor hagyjuk a matematikát és menjönk politikusnak.
    szóval rájöttünk, hogy az a nyerő stratégia 7 hosszú asztalon, hogy julis középre, majd jancsi bárhová is tesz, julis a középső érme közepébe állított merőleges egyenesre tükrözött pozícióra tesz.
    tehát egyenesre tükröz.
    így tehát megoldottuk a 7 hosszúságú asztal problémáját.
    nem, nem az eredetit. illetve majdnem, de ezt még nem tudjuk!
    lépjünk egyet vissza.
    mi volt az előző amit nem tudtunk megoldani? egy vékony hosszú asztal, amire csak libasorban férnek érmék. a tengelyes tükrözés módszerével garantálható julis sikere? igen? akkor jó, mert akkor ez a feladatot (nem az eredetit) is megoldottuk, léphetünk vissza.
    hova is? négyzet alakú asztal.
    megoldás a tengelyes tükrözés?
    nem, hiszen az érmék nem csak libasorban férnek el.
    akkor mi legyen?
    oldjunk meg egy egyszerűbb feladatot, hátha.
    az egyszerűbb feladatok sorban:
    négyzet helyett téglalap alakú asztal, aztá olyan vékony téglalap, hogy csak éppen két érme férjen el egymás mellett, vagyis duplalibasor.
    ha itt sem ismerjük fel a megoldást, akkor eljuthatunk addig, hogy olyan kicsi a négyzet alakú asztal, hogy csak 5 érme fér el rajta maximum.
    itt nincs mese fel kell ismerni (nyilván a többség már réges régen felismerte), hogy a tengelyes tükrözést fel kell váltani a pontra való tükrözéssel, középpont a kata első érméjének középpontja, ami véletlenül egybeesik az asztal (síkjának) tömegközéppontjával.
    szóval van új módszerünk, lépjünk vissza!
    megoldja a pontra tükrözés a téglalap alakú max 2 széles asztalt? igen.
    a négyzet alakú asztalt? igen.
    a kör alakú asztalt? igen? akkor jó mert ez már az eredeti feladat.
    tehát ha juliska középre tesz, majd jancsi bárhová is, de juliska mindig a középpontra szimetrikus helyre, akkor tutira nyer.

a feladatot megoldottuk. persze lehetett volna másképp is egyszeűsíteni a feladaton. pl négyzet alakúak az érmék, aztán a dimenziókat csökkentve eljutni egy olyan asztalig, ami 3 pontból áll és ezek vagy foglaltak, vagy nem.
    vagy hogy hogyan lehet a legtöbb illetve legkevesebb érmét elhelyezni, stb.
    szóval ez csak egy út volt, de a tanulság: ha nem tudod megoldani, oldj meg egy másikat...
    remélem számos hejesírási hibát vétettem, de nem olvasom újra, mer utálok ilyen hosszú hozzászólásokatz olvasni....
  • 7evenb
    középre kell tenni, azután pedig mindig a középpontra szimetrikusan az ellenféllel.
  • Jagumo
    Egy kör alaku asztalra Kata és Dani felváltva egyforma érméket helyez fel úgy, hogy az érmék nem fedhetik egymást!

A játékot az nyeri , aki utoljára tud tenni.

Az első érmét Kata helyezi az asztalra. Hogyan játszon ha nyerni akar?

ez a kérdésem
  • 7evenb
    szia,

a második számlálója:
    x^2+4x+5 = (x+2)*(x+3)-(x+1)
    ugyan így az első számlálója:
    a=x+1
    a^2+4a+5 = (a+2)*(a+3)-(a+1)
    (x+1)^2+4(x+1)+5 = (x+3)*(x+4)-(x+2)

így azt kapod hogy... szerintem innen már menni fog:)
  • bardocz
    Szerintema neveő ez nem lehet,hanem ha így van felírva,akkor (x+2)(x+3)^2((x+4),tehát csak az x+3 van a négyzeten,mivel (x+3)*(x+3).A "tetejét" meg kiszámolni igazi szopás:D
  • arsenic
    jah kösz, eddig én is eljutottam, csak itt a hosszú soroknál nem tudom pontosan mi a művelet :S

elvileg

x
    ----------------
    (x+2)(x+3)(x+4)

jön ki, csak nem tudom hogyan :(
  • bardocz
    Bár levezetni nekm tudom,minden dogában ezt elbaszom,mert benézem de valahogy így kell csinálni:
    Közös nevezőre kell hozni,ami itt a (x+3)(x+4)(x+2)(x+3),és felül a számlálót a másik tört nevezőjével kell beszorozni,tehát az eslőt a (x+2)(x+3)-al a másikat a (x+3)(x+4)-el.Természetesen a számlálót zárójelbe kel rakni.Ezután meg jól fel kel bontani,ránézésre kapsz,egy 20 centis sort:D
  • arsenic
    sziasztok!

nagy segítségre van szükségem!

egy nagyon egyszerű példa megoldását szeretném kérni vkitől, levezetéssel!

ezer köszönet annak aki megszán!

• ZilogR
    ...én ebbe nem akarnék belefolyni, de épp mondani akartam... Ha EZ sem elég, akkor ott már a kollégák készülékében van a hiba. Ilyenkor én már lelket nyomorítóan káromkodok, hogy lehet valaki ennyire barom, h nem látja be a dolgot... :P
  • ba32107
    ezt speciel wikipediáról lestem el, de nem kell ehhez halálpontos definíció, ez alap dolog. ha ezzel nem győzöd meg a kollégádat akkor hagyd a francba :)
  • kz
    mi a forrás?
    milyen könyv hanyadik oldala?
  • kz
    matekből nem... csak nyelvtanbúl.
  • Jagumo
    szal nagyyon kösssssz 10000 köszi , szerintem miatadd nembukok matekből ;):DD
  • Jagumo
    ezt olvastam el 1. :D

de erre mind a kettőt elmondtam ,de aztán elmondtam a te verziódat, és a tanár azthitte hogy húde királyvagyok és kapatam érte 5-st :))))
  • pet0330
    A téglalap olyan négyszög amelynek szemközti oldalai egyenlő hosszuak, párhuzamosak és minden szöge egyenlő( itt most 360°/4=90°(derékszög)).

Ennyi a definíciója.

A négyzet meg ugyan ez csak annak minden oldala egyenlő.
  • ba32107
    téglalap: olyan négyszög, melynek minden szöge derékszög. az oldalakról semmit sem állít a definíció.

négyzet: olyan TÉGLALAP, melynek minden oldala egyenlő.

konklúzió: minden négyzet téglalap, de nem minden téglalap négyzet.
  • kz
    sajnos ezzel nem jutottam közelebb a kollégám meggyőzéséhez...
  • kz
    hol, melyik könyvben van leírva, mi a pontos definíció?
  • Hegi90
    Bezzeg én 3x ennyit írtam róla, mégse köszönted meg enynire na jóvan
  • Jagumo
    1000 köszi imádlak ;)
  • Borgi
    a egyenest tükrözzük B-re, és ahol metszi egymást a két egyenes, ott lesz az a pont, amelyiknek a tükörképe lesz az a pont, amit keresel. (broáf, bocs, igy sikerült megfoglamazni :C)
  • Jagumo
    el kellene mondanom hogy kell megcsinálni :)

csak szóban pls segítsetek
  • Jagumo
    Helloo

szeretnék segitséget kérni egy feladatban:)

Ez lenne az:

Adott három egyenes az ábrának megfelelően. Szerkesszünk az A egyenesen olyan pontot ,amelyeknek B-re vonatkozó tükörképe illeszkedik a C egyenesre.

Ábra:
  • Jagumo
    Hello

szeretnék segitséget kérni egy feladatban:)

Ez lenne az:

Adott három egyenes az ábrának megfelelően. Szerkesszünk az A egyenesen olyan pontot ,amelyeknek B-re vonatkozó tükörképe illeszkedik a C egyenesre.

Ábra:
  • Elisabeth001
    Sziasztok!
    Szücsy, szerintem egyszerűen úgy számolod ki, hogy a 3szög területét felírod úgy hogy félkerület * a 3szög beírható körének sugarával osztva kettő :), a derékszögű háromszögnek meg ugye tök egyszerű a területszámítása.
    Mivel te már vizsgáztál szeretnék egy pár kérdést feltenni neked, ha nem baj. Amikor kihúztad a tételt, akkor azon csak 1 cím van, vagy esetleg valami segítség is, hogy mire kell kitérni?
    Előre is köszi a választ