Matek feladatok
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
persze igazad van, nem tudhatom elõre, h a kannibál hogy mozog a parton, a megoldásom csak akkor mûködik, ha a kannibál mindig a pappal szemben helyezkedik el. vagyis arra a pontra, amerre úszik a pap. de nem látok más megoldást.
Zuhogó hó Eltûnik a tengerben. Micsoda csend!
CSAK:
A lényege végülis az lenne h a tóban van egy a tóval koncentrikus kör melyen belül tudja szabályozni a kanniból hollétét a parton, de azon kivül már csak az érintõre merõleges úszik mivel a legapróbb kanyarodással is csak veszitene elõnyébõl.

-ha én lennék a kannibál, akkor általában nem foglalkoznék a hittérítõ úúszásának irányával, hanem csak a pillanatnyi helyzetével. megkeresném az úszóhoz legközelebbi szárazföldet és ezt a pontot céloznám be a legrövidebb úton.
-ha én lennék a hittérítõ, akkor megpróbálnék olyan útvonalon úszni, hogy a kannibál mindig a legtávolabb legyen tõlem. ez egyébként akkor van, amikor a kannibál a két irány közül nem tud (csak találomra) választani.
mivel a kannibál irányváltása (fordulása) nem kerül idõbe, így fölösleges forgatni.
ha létezik megoldás akkor végtelen sok létezik, de a legkézenfekvõbb egy csigavonalú úszás, melynek során a kannibál mindig pont szemben van a hittérítõvel (a hittérítõ és a köt középpontján átmenõ egyenesnek a hittérítõtõl távolabb lévõ metszéspontján) egészen addig, amíg olyan közel került a parthoz, hogy ha egyenesen kiúszik, a kannibál akkor sem kapja el.
tehát én a feladatot úgy oldanám meg, hogy eleve csökkenteném a kör sugarát annyival, ahonnan a távol álló kannibál még nem kapja (illetve éppen elkapja) az egyenes vonalban úszó hittérítõt.
A kérdés az, hogy az eredeti sugarú körön végzett négyszeres debességû mozgáshoz tartozó szögsebesség meddig nagyobb mint az úszó szögsebessége.
Vagyis:
Ha a kis kör esetén az egyszeres sebességgel leírt mozgás szögsebessége nagyobb mint a nagy körön a négyszeres sebességhez tartozó szögsebesség, akkor a hittérítõ megmenekülhet.
Ez az aláírás helye. Ide mindenki okos dolgokat írogat.
Szerintem képletekkel, rajzokkal könnyebben elhinném neked a fenti mondatod!
Az ember útja ugye a kör sugara, a kannibál útja pedig a kör kerületének fele.
Ha az ember útja R, akkor a kannibál útja 3,14×R, de 4-szer fut gyorsabban mint amilyen gyorsan az ember úszik, szóval sztem mindenképp elkapja :)
Mivel ha a hittárítõ el kezd úszni a part felé, de nem úszik ki hanem megáll a tó középpontjétol egy bizonyos távolságre! Ez a távilság éppen akkora, hogy ha ezen a távolságon kezd el körbe úszni, akkor egy picivel gyorsabban teszi meg a köröket mint a kannibál! Namost a kannibáltól így kezd eltávolodi, és mikor már akkorára nöl közöttük a távolság, hogy a kannibál egy negyed... vagy egy teljes fél körrel le van maradva, akkor neki áll úszni a part felé! Szerintem kiér mielõtt odaér a kannibál! Remélem érthetõ voltam, és nem képletekkel való megoldásra gondoltál!
Még egyszer bocsánat!!
És köszönöm a segítséget.
Enermax850w; ASUS Prime H770-PLUS D4; i9-14900; 128GB RAM; ASUS RX 6750; Sams 970EVO+ 250GB; SoundBlaster Zx Win11Pro
(x+1)^2+(y+1)^2=40
05. feladat: az AB pontokon átmenõ egyenesek egyenlete
09. feladat: az AB szakasz fölé mint átmérõ fölé írható kör egyenlete
10. feladat: a 09. feladatban írt kör és az 5. feladatban kapott egyenes metszéspontja
Hát ebbõl gondolom én hogy ezeknek a megoldásoknak kell kijönni.
Enermax850w; ASUS Prime H770-PLUS D4; i9-14900; 128GB RAM; ASUS RX 6750; Sams 970EVO+ 250GB; SoundBlaster Zx Win11Pro
alapvetõen ez a két megoldás van.
Egyébként én is így gondolkoztam de sehogy sem jön ki az az eredmény!
Azért köszi!
szóval: 64+1520 a gyök alatt van, és úgy lett belõle 39.8
másodfokú egyenlet:
-3x+y=2
y-ra rendezve:
y=3x+2
(x+1)'2+(y-1)'2=40
végezzük el a négyzetreemelést:
x'2+2x+1+y'2-2y+1=40
helyettesítsünk be, rendezzük a konstansokat jobb oldalra. y=3x+2, tehát:
x'2+2x+(3x+2)'2-2(3x+2)=40-2
bontsuk fel a zárójelet:
x'2+2x+9x'2+12x+4-6x-4=38
rendezve:
10x'2+8x-38=0
másodfokú egyenlet megoldóképlete alapján:
x1,2=-8+/-(64+1520)÷20
x1,2=-8+/-39.8÷20
x1=-2.39
x2=1.59 ugyanezt megcsinálod y1,2-re és megkapod a két metszéspont koordinátáid. lehet h elszámoltam, úgyhogy számold ki Teis. nem vagyok jó fejszámolásban :-)
Keressük a metszéspontokat.
Tud valaki segíteni?
Bocs ha értetlen vagyok
- Mi a különbség a tudatlanság és az apátia között? - Nem tudom, de nem is érdekel. %%%%%%%%%%% A System Shock 2 multiban is extázisba ejt! %%%%%%%%%%%
átmegy 1P1K, visszajön 1P, átmegy 2P, visszajön 1P, átmegy 2P, visszajön 1P, átmegy 1P1K, visszajön 1P, átmegy 1P1K
így csak az egyik pap fárad el :-)
akkor is megeszik a papot, ha az az adott oldalon a csónakban ül, a kannibálok, meg a parton állnak, vagy ehhez hasonló verziókban is...
mo:
átmegy 2K; visszajön K; átmegy 2K; visszajön K; átmegy 2P; visszajön P,K; átmegy 2P; visszajön K; átmegy 2K; visszajön K; átmegy 2K;
+ 1 csónak
szeretnének átjutni a másik oldalra, de a csónak csak 2 személyes, és ha a folyó egyik oldalán egy pap egyedül marad kettõ vagy több kannibállal akkor azt megeszik.
cél: átjusson mind a 6 ember a túloldalra.
ha megoldás is kell, csak szólj
(remélem ez az:)
De az a baj hogy ebben még a feladatot sem tudom csak meg kéne oldanom szomszédosági mátrixal ami a feladat nélkül nagyon nehéz lesz.
solve(2*X-1/2*(2/5+4*X)-1/3*(3/8*X+2)=10,X);
-1304/15
Ramadamammy rapidrandi
nekem is ez jött ki. de ellenõrzésnél nem jön ki a 10 bal oldalra.
... got nothin to share with you...
Az eleje ok, de a 1/3*... -tol kezdve mar kulonbozo dolgokat irtok. Laliking megoldasanal abban a zarojelben 3/8 szor egyperiksz, plusz ketto van, via_mala valtozataban pedig 3/8 szor iksz, plusz ketto.
A feladatban pedig semmi nehezseget nem latok igazabol, mivel csak zarojelet kell felbontani es rendezni. Szoval aki 5-os volt, monnyon le:)
2*X-1/2*(2/5+4*X)-1/3*(3*X/8+2)=10
x = 1304/15
- Mi a különbség a tudatlanság és az apátia között? - Nem tudom, de nem is érdekel. %%%%%%%%%%% A System Shock 2 multiban is extázisba ejt! %%%%%%%%%%%
2X-1/2*(2/5+4X)-1/3*(3/8X+2)=10
ez a jó!!
Azokosabbak segítségét szeretném kérni egymatek feledathoz!!Az egész család szenved vele 2 hete és senkinek nem jön ki. Pedig mindenki 5-ös volt matekból!
Egy egyenletrõl van szó. Végtelen tizedestört-el nem szabad számolni.
Itt van:
2X-1/2*(2/5+4X)-1/3*(3/8+2)=10
de a kémia az egy olyan izé dolog, amirõl én is alig semmitse tudok.