Matek feladatok

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

bens
mi a megoldás? :-)

Zuhogó hó Eltûnik a tengerben. Micsoda csend!

bens
nem hinném. 4szeres sebességnél a kis kör túl kicsi, nem ér ki idõben a partra. persze nagy elõnyre tehet szert, és majdnem megvan, de ha 3.14-el számolsz, a külömbség így 0.075 a kannibál javára :-)

persze igazad van, nem tudhatom elõre, h a kannibál hogy mozog a parton, a megoldásom csak akkor mûködik, ha a kannibál mindig a pappal szemben helyezkedik el. vagyis arra a pontra, amerre úszik a pap. de nem látok más megoldást.

bociub
A dolgot nagyon jól látod.
CSAK:
A lényege végülis az lenne h a tóban van egy a tóval koncentrikus kör melyen belül tudja szabályozni a kanniból hollétét a parton, de azon kivül már csak az érintõre merõleges úszik mivel a legapróbb kanyarodással is csak veszitene elõnyébõl.

ha jól számoltam így ki tud jutni:
kz
szerinrntem:

-ha én lennék a kannibál, akkor általában nem foglalkoznék a hittérítõ úúszásának irányával, hanem csak a pillanatnyi helyzetével. megkeresném az úszóhoz legközelebbi szárazföldet és ezt a pontot céloznám be a legrövidebb úton.
-ha én lennék a hittérítõ, akkor megpróbálnék olyan útvonalon úszni, hogy a kannibál mindig a legtávolabb legyen tõlem. ez egyébként akkor van, amikor a kannibál a két irány közül nem tud (csak találomra) választani.

mivel a kannibál irányváltása (fordulása) nem kerül idõbe, így fölösleges forgatni.
ha létezik megoldás akkor végtelen sok létezik, de a legkézenfekvõbb egy csigavonalú úszás, melynek során a kannibál mindig pont szemben van a hittérítõvel (a hittérítõ és a köt középpontján átmenõ egyenesnek a hittérítõtõl távolabb lévõ metszéspontján) egészen addig, amíg olyan közel került a parthoz, hogy ha egyenesen kiúszik, a kannibál akkor sem kapja el.

tehát én a feladatot úgy oldanám meg, hogy eleve csökkenteném a kör sugarát annyival, ahonnan a távol álló kannibál még nem kapja (illetve éppen elkapja) az egyenes vonalban úszó hittérítõt.
A kérdés az, hogy az eredeti sugarú körön végzett négyszeres debességû mozgáshoz tartozó szögsebesség meddig nagyobb mint az úszó szögsebessége.

Vagyis:
Ha a kis kör esetén az egyszeres sebességgel leírt mozgás szögsebessége nagyobb mint a nagy körön a négyszeres sebességhez tartozó szögsebesség, akkor a hittérítõ megmenekülhet.

Ez az aláírás helye. Ide mindenki okos dolgokat írogat.

bens
háát...ha azt nézzük, h a kannibál 4szer olyan gyorsan halad, mint a pap, akkor ez így nem lehetséges.

kz
Szerintem kiér mielõtt odaér a kannibál!

Szerintem képletekkel, rajzokkal könnyebben elhinném neked a fenti mondatod!

bens
hát ugyebár a körívre a sugár 6.28szor fér rá. ha a koma pont ellentétesen úszik a kannibál elöl, a kannibál ekezd futni az egyik irányba. ha a csávó nem változtat irányt, a kannibál elkapja ez biztos, mert 3.14el kéne minimum gyorsabban haladnia, de õ 4szer gyorsabban is tud. de ha a part elõtt közvetlenül megfordul, és az ellenkezõ irányba úszik, a kannibál nyiván szintén megfordul, és elkezd futni 4X-el vissza, a másik oldalra. közvetlenül miután a kannibál visszaért és megállt, ismét megfordul, és a kannibál is visszafut, de így már lesz annyi elõnye az úszó csávónak, h kiérjen a partra a kannibál elõtt. így az emberünk, hacsak nem tököl sokat az öltözködéssel, megmenekül :-)

DarkJedi
Alaphelyzetben van az ember ugye a kör középpontján, a kannibál pedig a kör egy pontján. Az embernek akkor van a legnagyobb esélye kijutni, ha pont hátat fordít a kannibálnak és elkezd úszni, így a kannibálnak meg kell kerülni a fél tavat.
Az ember útja ugye a kör sugara, a kannibál útja pedig a kör kerületének fele.
Ha az ember útja R, akkor a kannibál útja 3,14×R, de 4-szer fut gyorsabban mint amilyen gyorsan az ember úszik, szóval sztem mindenképp elkapja :)

ja azt lehagytam hogy az ellenkezõ irányba mint a kannibál van kezd el úszni, miután lehagyta!

Boci! Szerintem meg!
Mivel ha a hittárítõ el kezd úszni a part felé, de nem úszik ki hanem megáll a tó középpontjétol egy bizonyos távolságre! Ez a távilság éppen akkora, hogy ha ezen a távolságon kezd el körbe úszni, akkor egy picivel gyorsabban teszi meg a köröket mint a kannibál! Namost a kannibáltól így kezd eltávolodi, és mikor már akkorára nöl közöttük a távolság, hogy a kannibál egy negyed... vagy egy teljes fél körrel le van maradva, akkor neki áll úszni a part felé! Szerintem kiér mielõtt odaér a kannibál! Remélem érthetõ voltam, és nem képletekkel való megoldásra gondoltál!

bociub
A kedvenc matekpéldám:
Adott egy kör alaku tó melynek közepén van egy ember aki X sebeségel úszik és a parton 4X+1 sebességel tud futni. És Adott a tó partján hirtelen megjelenõ kannibál aki nem tud úszni és a parton 4X sebbeségel tud futni.
Megtud E menekülni a hittéritõ a kannibál elõl?

NA?

No problem! You're welcome! :D

Bocsi tényleg elírtam! Nem volt szándékos! A füzetben nekem is (-1;-1) van és még ezek szerint én is ott számoltam el hogy hibásan írtam ki az adatokat.

Még egyszer bocsánat!!

És köszönöm a segítséget.

Enermax850w; ASUS Prime H770-PLUS D4; i9-14900; 128GB RAM; ASUS RX 6750; Sams 970EVO+ 250GB; SoundBlaster Zx Win11Pro

Így mindjárt más a szitu! :)7evenb-nek igaza van így nem lesz gond az eredményekkel! (Nekem kijött)Kicsit elírtad nekünk a köregyenletet! Számold ét újra az "O" pont koordinátáit! O(-1;-1)Egyébként meg ez egy gáz feladat! Minek kérdez vissza a metszéspontokra! Ki sem kell számolni máskor, csak írd oda, hogy mivel a AB az átmérõ, ezért A és B pontok lesznek a metszéspontok! :)

szerintem a köregyenlet helyesen:
(x+1)^2+(y+1)^2=40
Nem könyvbõl van a feladat hanem a matektanár adta fejbõl: Adott egy háromszög aminek csúcsai A(1;5) B(-3;-7) és C(2;4) Ezekkel kell különbözõ feladatokat elvégezni.
05. feladat: az AB pontokon átmenõ egyenesek egyenlete
09. feladat: az AB szakasz fölé mint átmérõ fölé írható kör egyenlete
10. feladat: a 09. feladatban írt kör és az 5. feladatban kapott egyenes metszéspontja

Hát ebbõl gondolom én hogy ezeknek a megoldásoknak kell kijönni.

Enermax850w; ASUS Prime H770-PLUS D4; i9-14900; 128GB RAM; ASUS RX 6750; Sams 970EVO+ 250GB; SoundBlaster Zx Win11Pro

semmiféle képp nem jöhet ki az a két metszés pont 40-es sugárral

Rossz a könyved! Ez a megoldás nem nagyon lesz kerek!

bens
meg lehet még oldani grafikusan is, ha egész számok jönnek ki.
alapvetõen ez a két megoldás van.

Megvan a megoldás csak nem tudom hogyan juthatnék el odáig! Az egyik metszéspont A(1;5) a másik B(-3;-7).
Egyébként én is így gondolkoztam de sehogy sem jön ki az az eredmény!

Azért köszi!

bens
bocs, egy gyökjel lemaradt az x1,2-nél.
szóval: 64+1520 a gyök alatt van, és úgy lett belõle 39.8

bens
ez favágó munka.
másodfokú egyenlet:

-3x+y=2
y-ra rendezve:
y=3x+2

(x+1)'2+(y-1)'2=40
végezzük el a négyzetreemelést:
x'2+2x+1+y'2-2y+1=40
helyettesítsünk be, rendezzük a konstansokat jobb oldalra. y=3x+2, tehát:
x'2+2x+(3x+2)'2-2(3x+2)=40-2
bontsuk fel a zárójelet:
x'2+2x+9x'2+12x+4-6x-4=38
rendezve:
10x'2+8x-38=0
másodfokú egyenlet megoldóképlete alapján:
x1,2=-8+/-(64+1520)÷20
x1,2=-8+/-39.8÷20

x1=-2.39
x2=1.59 ugyanezt megcsinálod y1,2-re és megkapod a két metszéspont koordinátáid. lehet h elszámoltam, úgyhogy számold ki Teis. nem vagyok jó fejszámolásban :-)

I.C.ram
Hat rakd be a két egyenletet egy egyenlet rendszerbe, és amiket kapsz xre yra, azok lesznek a metszés pontok. Ha 1-1et kapsz, akkor érinti, ha 2-2--t akkor metszi, stb.
Adott egy kör amelynek egyenlete:(x+1)^2+(y-1)^2=40, és adott egy egyenes aminek az egyenlete: -3x+y=2
Keressük a metszéspontokat.

Tud valaki segíteni?

Nekem igazából koordináta geometriához kéne hogy tudjam ellenõrizni a feladataimat amiket megcsináltam. Jó lenne ha tudna olyanokat is mint pl. kör, vagy/és egyenes egyenlete.

bens
jah. csak a túlpartot néztem...

Köszi! Ezzel hogyan lehet pl. a két pontot összekötni, és esetleg ráírni valamit, (mondjuk egyik pont mellé azt hogy "A", a vonalra azt hogy "a", stb.)
Bocs ha értetlen vagyok

via_mala

- Mi a különbség a tudatlanság és az apátia között? - Nem tudom, de nem is érdekel. %%%%%%%%%%% A System Shock 2 multiban is extázisba ejt! %%%%%%%%%%%

Lehet hogy OFF, de volna egy kérdésem. Ismertek olyan programot ami tud mondjuk koordináta rendszert rajzolni. Az külön jó volna ha a World-be is be lehetne illeszteni a mûvet.

nálad a harmadik lépésnél az egyik papot megeszik az eredeti parton!
bens
van egyszerûbb is:
átmegy 1P1K, visszajön 1P, átmegy 2P, visszajön 1P, átmegy 2P, visszajön 1P, átmegy 1P1K, visszajön 1P, átmegy 1P1K
így csak az egyik pap fárad el :-)

nem lehet egyszemélyes, mert akkor nem tud átmenni mindenki (nem kötélen húzzák vissza:)

akkor is megeszik a papot, ha az az adott oldalon a csónakban ül, a kannibálok, meg a parton állnak, vagy ehhez hasonló verziókban is...

mo:
átmegy 2K; visszajön K; átmegy 2K; visszajön K; átmegy 2P; visszajön P,K; átmegy 2P; visszajön K; átmegy 2K; visszajön K; átmegy 2K;
Miután átértek a csónakot valakinek vissza is kell vinnie az innensõ partra.

bociub
Nem lehetséges h a parton nem maradhatnak 1-1 be a parton mert akkor is eszenk, mivel az 1 személyes csónak nem válik be.

bociub
Biztos h 2 személyes az a csónak? Mert ez esetben: <_H_&_K_>--> A túlpartra És 3 lépésben a feladat beflyezõdik. Sztem te ugy gondolod h egy személyes a csónak mert ugy már érdekesebb a feladat.

bens
egyszerû

van 3 kannibál és 3 pap (vagy hittéritõ...) a folyó egyik oldalán
+ 1 csónak
szeretnének átjutni a másik oldalra, de a csónak csak 2 személyes, és ha a folyó egyik oldalán egy pap egyedül marad kettõ vagy több kannibállal akkor azt megeszik.
cél: átjusson mind a 6 ember a túloldalra.

ha megoldás is kell, csak szólj
(remélem ez az:)

bociub
NAaAaaAAAAaaaAAaAA. <#rinya><#rinya><#rinya><#rinya>

bociub
Állítólag hasonlít arra amikor a farkast, a kecskét meg a káposztát kell átvinni egy csónakkal egy folyón és egyszerre csak egyett lehet szállítani.
De az a baj hogy ebben még a feladatot sem tudom csak meg kéne oldanom szomszédosági mátrixal ami a feladat nélkül nagyon nehéz lesz.

Melyik a hittérítõ kannibál rejtély, amikor egyik oldalról a másikara kell át vinni a hittérítõket? (Vigyázz a j,ly-re)
bociub
Valaki nem ismeri véletlenül a hittéritõ kinnibál relytélyt? Nekem már nagy segitség lenne csak a feledat is mert azt se tudom.

maple:
solve(2*X-1/2*(2/5+4*X)-1/3*(3/8*X+2)=10,X);
-1304/15
Akkor nincs más lehetõség,Brigicsajt vagy Kriszti13-at kell megkérned a számitáshoz!

Ramadamammy rapidrandi

x = 1304/15
nekem is ez jött ki. de ellenõrzésnél nem jön ki a 10 bal oldalra.

... got nothin to share with you...

Normalisan irjatok le sracok, mert igy nem sokat lehet kezdeni vele.

Az eleje ok, de a 1/3*... -tol kezdve mar kulonbozo dolgokat irtok. Laliking megoldasanal abban a zarojelben 3/8 szor egyperiksz, plusz ketto van, via_mala valtozataban pedig 3/8 szor iksz, plusz ketto.

A feladatban pedig semmi nehezseget nem latok igazabol, mivel csak zarojelet kell felbontani es rendezni. Szoval aki 5-os volt, monnyon le:)
via_mala
Biztos, hogy ez a jó? Nem ez:
2*X-1/2*(2/5+4*X)-1/3*(3*X/8+2)=10

x = 1304/15

- Mi a különbség a tudatlanság és az apátia között? - Nem tudom, de nem is érdekel. %%%%%%%%%%% A System Shock 2 multiban is extázisba ejt! %%%%%%%%%%%

bocs, rosszul ítam le:
2X-1/2*(2/5+4X)-1/3*(3/8X+2)=10
ez a jó!!

!!!Segítség!!!
Azokosabbak segítségét szeretném kérni egymatek feledathoz!!Az egész család szenved vele 2 hete és senkinek nem jön ki. Pedig mindenki 5-ös volt matekból!
Egy egyenletrõl van szó. Végtelen tizedestört-el nem szabad számolni.
Itt van:
2X-1/2*(2/5+4X)-1/3*(3/8+2)=10

kz
a matek része még csak-csak menne...
de a kémia az egy olyan izé dolog, amirõl én is alig semmitse tudok.