4415
Matematika feladatok
  • XXLászlóXX
    nagyon szépen köszönöm a segítséged! aszerint gyakoroltam ahogy leírtad és végül 5ös lett a dolgozat :) mégegyszer köszi!
  • szucsy89
    emelt szintű matek szóbelin feladatom...adott egy 3szög, oldalai 1, gyök3, 2...

számítsd ki a legnagyobb szögét

számítsd ki a köré írt és a beírt kör sugarát 2tizedesjegyre...namost az A részt meg tudtam csinálni, a köré írt köröst is de a beírt kört hgoy kell? mert nem mondták meg a keci tanárok:D amúgy segítettek is szóval visszavonom:D
  • thomasthomas
    Hi!

Leírnátok nekem hogy miként kell egy tetszőleges szöget harmadolni?
    Itt találtam, róla információt, csak azt nem tudom, hogy hogyan jön ki az A pont.

Előre is kösz.
  • bardocz
    Minden négyzet téglalap,mivel minden oldala egyenlő,és minden szöge 90°-os,és az oldalak egyenlőségéből az is adódik,hogy a szemoözti oldalak egyenlők,mint egy téglalapnál,így az az,hogy minden négyzet téglalap,de nemminden téglalap négyzet:)
  • Berselius
    A téglalap olyan paralelogramma, amelynek minden szöge derékszög. Mi ezt tanuljuk :).
  • kz
    kollegámmal összevitatkoztam.
    abban nem bírunk megegyezni, hogy minden négyzet téglalap-e, vagy sem.
    nyilván segítene ha tudnánk a téglalap (vagy a négyzet) definícióját.
    találtam többet is, sőtt magam is hasaltam párat, de igazából az érdekelne, hogy hogyan tanítják az iskolában.
    gondolom oktatják többször is (alsó-, felsőtagozat, középiskola), sőtt lehet, hogy a definíció is változik.
    szóval az érdekelne, hogy a tankönyvekben hogy van.
  • passatgt
    na akkor én is egy trigonometria:)

adott egy derékszögű, egyenlő szárú háromszög
    átfogó egyenlete 2x+3y=5, C(1;2)
    számítsuk ki, hol metszi a két egyenes úgy az átfogót, hogy derékszögű legyen:)
  • bardocz
    Trigonometriában mi?Ha 10.-es vagy,akkor függvénytáblázat tökéletes.Azért íronm,mert én is 10.-es vagyok,és nemrég vettük,mondjuk szerintem nem kell hozzá semmi segédeszköz max számológép:)
  • Dealerman
    Hello! Nemtalálok sehol se használható trginometrikus egyenletekre vonatkozó fealadt megoldásokat, holnapra kéne készülnöm és átkéne nézni pár feladat tipust meg megoldási trükköt csak már sehol nem találom azt a füzetem:S természetesen betelt vagy négy idén... Tudna nekem vki adni 1 linket ahol rendes megoldási levezetések vannak?
  • kz
    az a hatodik feladat biztos, hogy úgy van? mer mintha a felírt körnek nem lenne (8;1) pontja.
    vagy de?
  • kz
    az első hármat rajzold le szépen egy kockás lapra és már látni is fogod.

a negyediknél az egyenletet addig rendezgesd, míg a jól ismert (x-u)^2+(y-v)^2=r alakú nem lesz, mert innen már megvan.

az ötödiknél van két egyenlet, az ezek által alkotott egyenletrendszer két pár megoldása a húr végpontjainak koordinátái. ennek a szakasznak a hosszát pedig egy pitagóriás képlet megmondja.

a hatodiknál keressük azt a bizonyos y=ax+b alakú egyenenest ami átmegy a (8;1) pontonés merőleges a sugárra. vagyis felírod a P és a kör középpontján is áthaladó egyenest, majd merőlegest állítv rá a P pontban már meg is van a megoldás.
  • kz
    én bizonyítani is tudom, hogy 4-es nem lehet benne, bibííí!
  • XXLászlóXX
    sziasztok!! egy kis segítségre lenne szükségem:

jövő héten dolgozatot írok matekból ami nem is lenne gáz csak ennél a témánál sokat hiányoztam :S és nemvágom mi meg hogy van...

tanár megadta feladat típusokat és ezek alapján lesznek a doga feladatok is..

Feladatok:
    1. Írd fel a kör egyenletét, ha átmérője AB A(2;4) B(-5;6)
    2. Írd fel a kör egyenletét, ha érinti a koordináta tengelyeket és áthalad P(-1;4) ponton
    3. Írd fel a kör egyenletét, ha áthalad A B C pontokon A(0;-1) B(4;0) C(4;4) (háromszög köré írható kör..)
    4. x^2+y^2-6x+10y-2=0 mennyi a sugara és középpontja?
    5. Milyen hosszúságú húrt vág ki az y=2x+1 egyenletű egyenesből az (x-1)^2+(y+2)^2=25 egyenletű kör?
    6. Írd fel az (x-3)^2+y^2=8 egyenletű körhöz a P(8;1) pontjában húzott érintő egyenletét!
    -----------------------------------------------------------------------
    szóval ha tudnátok ezekben segíteni azt nagyon megköszönném ^^ köszi előre is!
  • Berselius
    Mégis jó, csak a számok sorrendje nem volt jó, engem az zavart meg.
  • passatgt
    logikát értem, nemtudom miért nem jó:)
    14131231
    1db 4-es, 2db 3-as, 1db 2-es, 4db 1-es
  • Berselius
    Ez most a következő szám? Mivel a megoldás nem jó. Ez egyébként nem igazán matematika...
  • passatgt
    14122341?
  • Berselius
    Ehhez hasonló ez is:

1
    11
    21
    1211
    1231
    131221
    132231
    232221
    134211
    14131231
    stb.
  • ZilogR
    :) én az effélével alapból nem is foglalkozom... (Mert ugye ilyet mindenki ki tud találni és b..sztathatja vele a többieket, de ez nem azt jelzi, h IQbetyár, hanem csak azt, h volt ideje ilyen baromsággal pöcsölni - ahelyett, h építette volna a népgazdaságot, termelt volna több rizst és gabonát, hatlapfejű csavart és emlékművet LOL ;) :P )
  • thomasthomas
    Ezek hülyék..hát hogy lehet ilyet adni?összeadás szorzás, osztás, kivonás ezek normálisak?Szerintem erre senkise jött rá, vagy ha rájött, akkor nem erre a szabályra.
  • Berselius
    Az oszthatósággal kapcsolatos problémák meg valami ilyesmi lehet, hogy ami osztható 3-al és 2-vel az osztható 6-al, tehát a 6-al osztható számok halmaza a 3-mal és a 2-vel osztható számok halmazainak metszete, vagy valami ilyesmi.
  • Berselius
    A halmazműveletekhez én annyit tudok hozzászólni, hogy:

-Halmazok egymáshoz viszonyítva (részhalmaz, valódi részhalmaz, metszés, únió)

-Műveletek (kivonás)

Mi ennyit vettünk eddig...
  • szucsy89
    sziasztok, ide is leírnám a problémámat, hátha tudtok segíteni:D

matek emelt szintű szóbeli tételeknél van egy olyan tétel hogy Halmazok, halmazműveletek,ezek bemutatása oszthatósággal kapcsolatos problémákon...

ide sztetek mit kell mondani?

ha lesz még vmi kérdésem majd még írok:D
  • fzsolt76
    Kedves Tom,

2.Feladat
    Folytassa a következő sorozatot:
    3;3;6;9;5;1;6;13;

/1;x2;+3;-4;/5;x6;+7;-8

A megoldás: 5

en sem magamtol jottem ra. iqteszt.hu-n mutatta a kolleganom.
  • thomasthomas
    A helyes megoldás az 1587-es hozzászólásban van.1-es feladat.
  • Borgi
    a=a
    a-a=0
    és nullával csak csak norrisz tud osztani ;*-(
  • bardocz
    1. feladatban a második sorban van a hiba,mert x^2-y^2=(x+y)(x-y).Legalábbis szerintem,majd mások megmondják jót mondok-e.

2. talán 20 mondjuk ha nem nézzük az elején a 3-ast.Vagy 21.
    Nekem valami ilyesmi jön ki belőle:
    x1
    x2
    +(1+2)
    -(3+1)
    -(3+1)
    +(3+1)+1
    +(3+1)+3

és akkor itt folytatódhatna +9-el
  • thomasthomas
    Hi!

adok nektek 2 feladatot, amelyik közül az 1.nek tudom a megoldását, csak kiváncs vagyok, hogy ki jön rá.A második az egy gondolkodós sorozat

1)Feladat.
    Mi a hiba?
    a^2-a^2=a^2-a^2
    a(a-a)=(a+a)(a-a) \(a-a)
    a=2a \a
    1=2

2.Feladat
    Folytassa a következő sorozatot:
    3;3;6;9;5;1;6;13;

Mi a szabály?Napokat gondolkodtam róla, de egyszerűen nem jöttem rá.
  • ZilogR
    végülis az adott dimenziós térben az egységkocka szemközti csúcspontjainak távolságát, azaz a testátló hosszát számolod ki
  • bardocz
    Gondoltam,hogy pitagorasz tétel,mivel azt tudom,hogy egy 1 egységbefogójú háromszögnél gyök2 az átfogó.
  • qetuol
    a számok négyzetét kell osszeadni , aztán gyök
  • Borgi
    gyakorlatilag igen, pitagorász tétel miatt.

legyen a c a keresett távolség:

1^2 + 1^2 = c^2
    3 dimenzionál, erre jön egy meröleges, aminek egyik oldala ez a c lesz, ami még gyök kettő, amit ha négyzetre emelünk kettöö lesz:
    (gyök2)^2 + 1^2 = c^2

és igy tovább :O ^^
  • bardocz
    És ezt honnan lehet tudni?Ösze kell adni a számokat,és gyökött vonni?Akkor pl 1,1 sima xy-osban gyök2?
  • Borgi
    igy van ^^
  • ZilogR
    természetesen gyök5
  • passatgt
    gyök 1?
  • Borgi
    ötdimenziós koordinátaredszerben, milyen távol van az origó az (1;1;1;1;1) ponttól? ;*-(

[csak érdekesség képpen mondja/kérdezi]
  • ZilogR
    ;)

kérdezz, biztosan segítünk!
  • kz
    valami olyasmi, hogy vannak tengelyek, meg rajta beosztások, de az egész elég misztikus...
  • ZilogR

Én vágom, vazze...!