4415
Matematika feladatok
  • lally
    (- nafene: Most meg már megjavulóban az Operám ?!)

Az előbb, finoman céloztam arra, hogy "DJ Faustus", a 2. példánál véthetett egy előjelnyi hibát.
    (-nem érem el privi-ben, szóljatok Neki légyszí, ha igazam van ! -köszi.)

"f" egyenes:
    6x + 4y = 12
    4y = 12 - 6x / :4
    Y = 12/4 - (6/4) X
    Y = 3 - (3/2) X -> y = mx + b ; alakra átírva
    Y = - (3/2) X + 3
    " f " egyenes is
    m = -3/2 iránytangensű, azaz "e" és "f" párhuzamos egymással.
    b = +3 ; tengelymetszettel. -sejtésem, úgy tűnik jó volt, tehát "DJ" előjelet vétett!
    Az "f" egyenesünk pedig +3 egységnél döfi az Y-tengelyt.
    X-et pedig ott piszkálja meg, ahol Y = 0
    0 = - (3/2) X + 3
    (3/2)X = 3
    X = +2 helyen döfi "f" az X-tengelyt.
  • lally
    A *No:1689*- kissé magyarázva Mr."Dj Faustus" grafikonját.
    Nézzük:
    Egyenletünket mindig rendezzük ki először Y-ra !-így, tudjuk ábrázolni.

e=> 3x +2y= 12 vegyünk el mindkét oldalból: /-3x

2y = 12 -3x de, nekem csak Y kell, tehát / (:2)
    Y = (12/2) - (3/2)X

Ebből látom:
    X az első-hatványon szerepel, tehát képe egy Egyenes lesz!
    Az egyenes általános egyenlete pedig: * Y = m X + b *

ahol: m = meredekség, másnéven:IRÁNyTANGENS, azaz adott szőggel szembeni, per melletti befogó értékei, tehát m = y/x
    * b * pedig a TENGELyMETSzET, azaz az Y-on való metszés-értéke.

Rendezzük át ilyen alakra: Y = (-3/2)X + 6
    Tehát "e" egyenesünk, Y-tengelyt, +6 nál fogja dőfni !
    Iránytangense pedig: -(3/2)
    A (+6) döfési-ponttól lépjünk +2 egységet X irányában, (-3) pedig Y ban.
    E pontot, a döfési ponttal összekötve, megkapjuk a
    kívánt "görbénket".
    (-ezek alapján már: próbáld meg a másik "görbét" is ábrázolni.
    Sok sikert hozzá !)

• lally
    (-sajna: Nem éppen E-fórumom tesztelték az *Opera9.52*-est !!!)

Valami olyan "Hip-Hip Hurrá "-s hangulatra azér' vártam, csak olyanra;
    mintha csak-úgy, kvázi-*flegmán felhánytam* volna ide, e deriválós példák megoldásait.
    (Nem teljesen véletlenül említettem épp e könyvet!)
  • Dj Faustus #1689
    Nos ez két egyenes egyenlete.
    Az e egyenes az y tengelyt +6-nál, az x tengelyt +4-nél metszi.
    Az f egyenes az y tengelyt -3-nál, az x tengely -2-nél metszi.

A két egyenes "dőlésszöge" egyezik (az előbbi adatokból arkusztangenssel kiszámíthatóak), csak el vannak tolva egymáshoz képest.
    Grafikonon így néznek ki.
  • bardocz
    Ez egy egyszerű azonosság,de amúgy én sem biztos,hogy hirtelen rájöttem volna,hanem fogom,és elkezdem összeszorozni:D Viszont volt olyan dolog,amit hamarabb számoltam ki fejben,mint tanár gépen,benyögöm,természetesen leszarja,majd amikor ugyan azt mondja,csoport rámnéz:D
  • SAFIII
    háhá ,csak hogy tudd ezt 9dikben megtanultam
    mégis számológépet veszek elő,mert valahogy most 6 évvel később kurv*ára nem emlékszek erre a képletre, ahogy más se csak az aki ezzel foglalkozik
    ja és igen,az is nagyon hasznos hogy a katicabogár "páratlan ujjú egyszikű évelő"
  • Lowosan
    hello egy kis help kéne van egy kordinátageometria feladat: e:3x+2y=12
    f:6x+4y=-12
    és mindent kikéne számolni amit lehetséges pl:távolság stb.. valaki tud ebbe segiteni?
  • lally
    Hi Néked "Színesbocs" !
    Ide a fórumra, sajna nagyon nehéz képleteket írni, tehát csak tippeket adok elsőre.
    (Ha egyetemre fogsz menni, ott elsőben ismét veszitek ezt a témát, sőőőt; kissé még-összetettebbeket is !)

A deriválás, a mérnöki- függvényanalízis elengedhetetlen kelléke. !!!

Javaslom tehát : (-könyvtárból kikölcsönözni ; -de, inkább vedd meg , mert szükséged is lesz rá!)
    Bárczy Barnabás; Differenciálszámítás című könyvét. ->az én példányom még 1980-as, MK kiadás.
    Igen jól kidolgozott példák vannak benne.
    Ha 10-10 esetet csak kimásolsz belőle, és még mindig homályos lenne e téma;
    (ami, teljesen kizárt !) - kézzel megoldom, be-szkennerelem azt, és felteszem a NETre.

• kz
    én emlékszem mennyi minden hasznos dolgot tanultam az iskolában.
    ott van például a szinkópa ritmus. szerintem ez nagyon hasznos.
    meg a mérleg állás, homorított felugrásból.
    és annak is örültem, amikor azt tanultuk földrajzórán, hogy magyarország adja a világ földgáz termelésének a másfélszeresét.
    vagy amikor a katicabogárról tanultuk, hogy páratlan ujjú egyszikű évelő.
    szóval szerintem az oktatás jó, kivéve a matematikát, mer az egy olyan szar szemét szaralak.
  • ZilogR
    csak azért, h ne legyen flamewar, írok én:

ha olyannal kerülsz szembe, pl. h mennyi 73*67, valszeg te is, de az emberek 99.999%-a elővesz egy számológépet és bepötyögi. De ha ilyen nincs, akkor az emberek ugyanennyi százaléka NEM fogja felismerni, hogy
    73 * 67 = (70 + 3) * (70 - 3) = 70^2 - 3^2 = 4900 - 9 = 4891, merthogy anno tanultuk azt, hogy (a+b) * (a-b) = a^2 - b^2
  • magus
    te vagy elbasztad az elején vagy nem voltál még egyetem közelében
  • ZilogR
    ...így van, amúgy sem akar itt senki flamewart... Mellesleg a történelem és irodalom oktatásnak mi értelme van?! Hány hadvezér szaladgál az utcán? Akkor már inkább az analízis... Magas szinten nyomják? Nem kellett neked még diffegyenletekkel leírt rendszer optimális irányítási problémájával pöcsölnöd és mátrix-exponenciális függvényeket számolnod, ahol az exp() függvény kitevője nem holmi szám, vagy kifejezés, hanem mátrix... De ilyesmivel nem is kell az átlagembernek foglalkoznia!

Én azt gondolom, ha az átlagemberben van annyi józanság, hogy el tudja dönteni és érti is, pl. hogy az erős forint a hitel felvételnek nem kedvez, de a törlesztőknek igen, ellenben ha pl. svájci frankban veszi fel a hitelét, akkor még jól is járhat, sőt, az árfolyamspekulációra játszva még tisztes haszonra is tehet szert rövid távon, akkor van remény...
  • Borgi
    fölösleges ezen kiakadni, minden tantárgyból tanítanak olyat, amit egy mezei halandó 2 héten belül kitöröl a fejéből.
  • Brolyn
    Te meg azon gondolkodj el hogy a Bonduelle konzerveknél ezt a dolgot nem a vezérgeci találta ki,hanem kiírt egy pályázatot arra hogy milyen dobozokban is kellene árulni a szart,és jött egy banda akiknél voltak okos matekosok és megmondták a frankót!
    ugyanez igaz a tormatermesztőre meg a többi marhaságra...
    én itt most nem azon röhögök hogy számolni összeadni meg kivonni kell tanulni meg alapalgebrát mert az tényleg rendben van,meg az is hogy valakit érdekel és tanulja mert ha nem lenne nem irhatnák ezen a számitogépen és még nagyon sok midnenben nélülöznöm kellene,hanem azon hogy a végére már olyan szinten nyomják hogy annak egy átlag ember nem veszi hasznát(21 vagyok eddig tényleg nem vettem hasznát a cosinusnak,de a bátyám se aki már 28),szal olyan szinten próbálják meg felkészíteni az embereket mintha mindenki matematikusnak menne:P
    pedig van aki csak szépen akar rajzolni és tud is és mégis matekoznia kell (pedig kurvára nem érti az egészet),ha el akar jutni a főiskolára!
    amugy meg ha már a sódernál tartunk,matekos ismerosom elment az apjával fát venni amit szintén köbméterben adnak de a hulyék azt nem tudták hiába 5ös a srác hogy a fánál nem 1*1*1 van hanem 1*1*1,5
    szal még igy is hasraeshetsz ha te vagy Einstein
  • Dj Faustus #1678
    Látod szöveget értelmezni is tudni kell.
    Sehol nem állítottam hogy szimplán egy képlet megoldása hozná meg a megváltást: műveltségről beszéltem.
    Ebbe beletartozik a matek is. Ha nem tudsz kamatos kamatot számítani, könnyen rádsózhatnak egy olyan hitellehetőséget, aminek törlesztőrészleteit életed végéig nyögheted. Ha nem vágod a fizikát, rádsózhatják a csodálatos mosógolyót, meg a vízautó alapítvány, a radiesztézák is sorba állhatnak nálad.
    Ha nem vagy jártas a biológiában/kémiában, megvetetik veled a Pi-/mágnesezett-vizet.

Persze a megvezethetőség függ más, lélektani dolgoktól is, de a műveltségnek jelentős szerepe van benne.
  • ZilogR
    Gondolkodj el azon, hogy a Bonduelle-konzervek miért épp ugyanolyan magasak, mint az átmérőjük!? Ha neked egy üzemed van, ahol naponta több ezer darab konzervet kell gyártanod és nem ilyenre csinálod, nem leszel annyira hatékony, mint a versenytársaid - mivel te pengeagyú vagy, gondolom rájössz, miért...!?

Ha mindenki tisztességesen használná azt a matektudást, amit beléjük próbálnak verni, nem lehetne olyan, hogy uzsorakamat - de sajnos azok a szerencsétlenek, akik épphogy elvergődtek egy elemi iskola végéig, nem értik, hogy lehet az, hogy az egyik hónapban felvett csekély "hitelüket" nem tudják a következő hónapban visszaadni...

Ha tudsz elemi testek térfogatát számolni, nem vágnak át, amikor a TÜZÉP telepről eléd borítják a sódert (mert azt még mindíg nem tonnában, hanem köbméterben mérik - leméred, kiszámolod és azt mondod, hogy vagy enged az árból, vagy megfogja a kibaszott lapátot és visszalapátolja, mert ez kevesebb...)

Az a tormatermesztő, aki nem tud abban dönteni, hogy a több hektárnyi termését felszedesse-e, mert csak azt tudja, hogy a termés 70%-ának meg kell felelnie az átvevő követelményeinek, valszeg örülne, ha tudná, ilyen helyzetekben van olyan statisztikai módszer, amivel le tudja csökkenteni a hatalmas bukás (és anyagi kár) esélyét - sőt, erre szabvány is van, hogy hogyan lehet ezt kivitelezni!

Én anno az egyetemen kiszámoltam, hogy akkor nő az ösztöndíj-indexem, ha 1-est, 4-est vagy 5-öst kapok egy adott vizsgán, mivel tudtam magamról, ha elmegyek, akkor átmegyek és biztos nem érem el a 4-est, így nem mentem el vizsgázni, ezzel növeltem a jövő féléves jövedelmemet!

Sok egyetemistába annyi logika sem szorult, hogy ha van olyan tárgya, aminek van páros és páratlan héten is gyakorlata, akkor nem vesz fel gyakorlatot páros hétre, mert a félév 14 hétből áll és az utolsó hétre nagyon nem akar az ember gyakra menni, amikor annyi beadandó meló van...

Stb, stb, stb...
  • Brolyn
    Így van! ha valaki ki tudja számolni hogy mennyi g(x)*h'(x)+g'(x)*h(x) akkor onnantól kezdve megváltozik az élete,a világszemlélete,többet soha nem hibázik!nem fogják tudni átverni!nem fogják tudni rávenni semmire!
    LOOOOOOOOOOOOL
  • Dj Faustus #1675
    Tudod a műveletlenség a befolyásolhatóság melegágya.
    Könnyebb egy buta embernek eladni mindenféle marketingszöveggel jó drágán a semmit nem érő terméket.
    Könnyebb rávenni, hogy szavazzon xy politikusra.
    Könnyebb rávenni, hogy pénzét bizonyos befektetési lehetőségekbe fektesse be.

Illetve azt is tudnod kellene, hogy a műveletlenség a szegénység melegágya.

A szegény, és buta emberek meg nagyon könnyen manipulálhatóak.
  • SAFIII
    te vagy már jó nagy hulye!szaközépbe jártam mégis ezzel bazstattak 4 évig!
  • Borgi
    nem kötelező gimnáziumba járni
  • SAFIII
    csak azt mondjátok meg nekem hoyg egy 18 éves hulyegyereknek mi az istenfaszának kell ilyen szarokat tanulnia????ki a gecit érdekli hogy x2 megy2 az mennyi??????????????,
  • passatgt
    meg négyjegyűben van rá példa

legalábbis enyémben:D
  • magus
    előre hozott érettségiben ilyen példák? legutóbb még ott tartottunk, hogy a buta cigánynak tanítottuk a lopott narancsot számolni

amúgy már nem emlékszem pontosan, de tényleg alapesetek, keress rá, az első pl csak egy összetett deriválás
  • színesbocs
    jajj :P ez nem az én felhasználóm volt :P
  • Timbo
    köszi a segítséget, de nem nagyon boldogulok :( amugy előrehozott érettségim lesz de csak később :) és próbálgatok pár feladatot.
    ha esetleg mégis vki leírná azt nagyon meghálálnám :P
  • Gumbo
    Ezek eléggé alapesetek.
    Az első az a Külső fgv deriváltja*belső fgv deriváltja
    a második pedig: g(x)*h'(x)+g'(x)*h(x) módjára kell megoldani.
    Az egyes alap függvények deriválását rád bízom.
  • passatgt
    2-es voltál évvégén és házit adtak nyárra?:O
  • kz
    én amikor a logaritmust tanultuk hiányoztam.
    [apro]tényleg.
  • színesbocs
    sziasztok!
    ebben kérném a segítségeteket..:) ha nem nagy gond akkor levezetéssel
    előre is örök hálám :P
  • ba32107
    Nincs mit :)

Le akartam írni a levezetést, csak lusta vagyok hozzá, meg gondolom annyira úgyse érdekel :)
  • Medmex
    Jaj nagyon köszönöm a gyors válaszokat, és láss csodát tényleg működik :) azt nem tudom hogy jöhetett ki de működik :D köszönöm a segítséget :)
  • kz
    hát... (Q:=KU)
    nekem elsőre K=(Q^2-QX)/(1-Q)
    kollegámnak elsőre K=Q(X-Q^2)/(Q^2-1)
    jött ki.

nekem másodszorra:
    x=(k+q)q-k/q
    qx=kq2+q3-k
    qx-q3=k(q2-1)
    K=(QX-Q^3)/(Q^2-1)
    ami a kollegám elsőjével azonos.
    persze ha a törttet beosztom Q/Q-val, akkor
    K=(X-Q^2)/(Q-1/Q)
    jön ki, ami talán azonos a #1660-ban leírttal.
    szóval, tekintsük sikeresnek az egyenletrendezést.
  • ba32107
    Bár nem teljesen értem a dolgot (visszaalakításhoz miért a számot akarod megkapni?), az egyenletet megcsináltam:

K = (X - KU^2) / (KU - 1/KU)

Remélem nem rontottam el, mert egy picit másnapos vagyok :)
  • Medmex
    Sziasztok van egy problémám, egy programot szeretnék írni, lényegében egy kódoló programot, ami a betűkhöz számokat rendel és azokat egy szabály szerint átalakítja. Pontosabban egy matematikai szabály szerint. Az átalakítással semmi baj de a visszaalakítás ne akar működni. Ebben kérnék segítséget. A kódolási szabály:
    X=kódolt betű
    K=az eredeti szám
    KU=kulcs
    X=[(K+KU)*KU]-K/KU
    Ezt kéne úgy átalakítani hogy az K-t kapjam meg úgy hogy ismerem az X-et és a kulcsot, légyszi ne nevessetek ki mert nem voltam sose jó matekból. (jah és ez nem valami nyári házi egyszerűen saját célra kell a program)
  • kz
    én akarnék, csak nem sikerül...
  • ZilogR
    UP! ;)

Nagyon nyár van, ha már senki nem akar matekozni! ;) :P
  • xDJCx
    A g'(x)-et a behelyettesítés előtt deriváld tovább x-szerint a másodrendű deriváltfüggvényhez!
  • ba32107
    na most ha nem tudod kiszámolni az inverz függvényt, akkor az elsőrendű deriváltat hogy tudtad kiszámolni? mert a képletben g(x) is kell. most így hirtelen hozzákezdtem, és nekem se ment.

most lehet, hogy orbitális marhaságot kérdeztem, de az analízis vizsgám két hónapja volt, és azóta rá se néztem ilyesmire.
  • ba32107
    ha holnapig nem ad senki választ, akkor megnézem, de most perpillanat sietek, nem érek rá, bocs.

holnap megpróbálok segíteni.
  • DirtyPio
    Nem azzal van a gond, hgoy nem tudom mi a masodrendu derivalt, hanem vannak olyan fuggvenyek, amelyeknek az inverzet nem tudod kiszamolni. Ilyenkor van egy keplet, amivel ki tudod szamolni az inverz fuggveny bizonyos pontjaban a derivalt erteket, a keplet igy nez ki: g az f inverz fuggvenye: g'(x) = 1/f'(g(x)) . Ha ezt a kepletet hasznalod, szepen kijon hogy az elsorendu derivalt erteke a -2 ben 1/4. Viszont a masodrendut nem tudom hogy hogyan szamoljam ki, mivel ezt a kepletet nem derivalhatom tovabb, mert ez egy pontban a derivalt erteke, igy derivalas utan 0 t kapnak.