4415
Matematika feladatok
-
#1572 Érti valaki a koordináta rendszert? -
mate317 #1571 Úgy csináltam hogy ugye a hétszöget fel lehet bontani 7 kis háromszögre, amiknek a területe 241,5/7=34,5cm2 Ezek egyenlő szárúak, ket szögük egyenlő, a harmadik meg 360/7=51,428 fokos.
Ezeket be lehet helyettesíteni a sárga függvénytábla 39. oldalán felül a háromszög területe képletbe(a jobb szélsőbe). Nekem így 8,15 jött ki de számológéppel csináltam sebtibe lehet elszámoltam. -
mate317 #1570 8,15? -
#1569 Mekkora a szabályos hétszög oldala, ha a területe 241,5 cm2?
ezt megoldja nekem valaki?:D
-
Batka1985 #1568 Nagyon nagyon Köszi!!!! -
#1567 Az a lényeg, h a törtet alakítsd át úgy, h már vmilyen ismert integrálási szabályt alkalmazhass:
(x+1)/(x-3) = (x-3+4)/(x-3), azaz = ((x-3)+4)/(x-3) = 1+4/(x-3) ezt meg már könnyen lehet integrálni tagonként:
integrál(1+4/(x-3) , x=0..2) = integrál(1 , x=0..2) + integrál(4/(x-3) , x=0..2) = [x](x=2,x=0) + 4*[ln|x-3|](x=2,x=0) = (2-0) + 4*(ln1-ln3) = 2-4*ln3 =~ -2.394 -
Batka1985 #1566 Sziasztok kéne egy kis segítség a következő integrálással kapcsolatban, pontosabban a megoldásával nem boldogulok-->
Ha tud valaki segíteni, annak előre is köszönöm! -
#1565 nem pontosan, a kép és árnyékábol kiszámoljuk a Nap horizont feletti magasságát, ebbol és az időből+dátumból(!!!) kiszámolhatjuk a helyet(ket), de ezek egy köríven lesznek rajta, hacsak nem délben kész=ult a kép. -
#1564 Igen-nél picit bővebb választ kérnék, ha lehet:)
Előre is köszi -
#1563 Adott egy kép, amiről tudom, hogy percre pontosan mikor fotózták
A képen van egy ismert magasságú tárgy, ismert nagyságú árnyékkal
Ezekkel az adatokkal kiszámolható e, hogy hol készült a kép? -
#1562 okés
szóval a nagy mutató szögsebessége 360°/óra (ha nem tudod mi az a szögsebesség: ennyi fokot fordul el(360) ennyi idő alatt(1 óra)), a kicsié
360°/12óra=30°/óra . Most 5 óra van. A két mutató 180° ot zár be. Tételezzük fel h T idő mulva a kis és nagymutató 60 fokot fog bezárni. T idő alatt a nagymutató elfordul valamennyi szöget(mondjuk SZN) ami csökkenti ezt a kezdeti 180°ot, a kicsi pedig elfordul SZK szoget, miáltal a végső állapot 180 rol 60 lesz. matematikailag:
1.megoldás: 180° - SZN + SZK = 60°
2. megoldás: 180° - SZN + SZN = - 60° ha ezek az egyenletek nem vilik, akkor probald lerajzolni a mutatókat ábrán és berajzolni a szögeket.
Mennyit fordul el a nagymutató T idő mulva?(tehát SZN=?)
Hát T*360°/óra = SZN(ez vili miért?). A kicsi pedig SZK = T*30°/óra.
Ismeretlen a T, simán behelyettesitesz, ennek mennie kell. ha nem megy vagy valamit nem értesz, kérdezz bátran. -
#1561 Hi!
15 éves vagyok.
1.Feladat. Hát ha minden ilyen egyszerű lenne, akkor már rég megoldottam volna.Bár azt elismerem, hogy az előző hozzászólásomban kihagytam azt a kérdést, hogy mikor.Azt tudtam hogy 2*,no de mikor?A feladat megoldásához egyébként semmilyen segédeszközt nem lehet használni.Másrészt ha egy analóg órának a mutatóit csavarogtatom, akkor csak egy " köbö" értéket kapok.A megoldás nyilván nem kerek szám, hanem egy tizedestört lesz.(Pl: 5 óra 22 perc 15,143 mp.Azaz nem kerekített érték kell, hanem pontos.Ezt valahogy ki lehet számítani számítással , csak azt nem tudom miként.
2) feladat. Ezt csak úgy emlékezetből írtam, lehet elszúrtam valamit.
Egyenlőre elég az egyest elmagyaráznod.
Előre is kösz. -
#1560 Nah,matek kisérettségi jól sikerült,volt feladat amit nagyon bután b. el,de öszeségében jó lett,nem volt munkavégzős feladat:) -
Pocok256 #1559 Sziasztok!
Kellene egy kis segítség minél hamarabb:(Sajnos ezeket nem tudtam megoldani és hétfőig kellene(délig kb).
1.Határozd meg a 90-es lottón kihúzott 5 szám összegének várható értékét!
2.Lehet-e két (nem feltétlenül egyforma) dobókockát úgy cinkelni, hogy a kockákkal dobott
két szám összege minden 2 és 12 közötti egész kimenetelre azonos valószínűségű
legyen (,minden másra 0 val.)?
3.Egy pénzérmével n+1-szer dobunk. Mi a valószínűsége, hogy minden dobásnak van
ugyanolyan szomszédja(azaz vagy az előtte ,vagy az utána következő dobás
ugyanaz mint a vizsgált dobás)?
Előre is köszönöm. -
#1558 Nahhh..
1. feladat: a kérdés az, h HÁNYSZOR fognak 60 fokot bezárni,nem? (ha jol olvastam)
hát nyilván 2x.
Magyarázat: vegyél egy órát(analógot) és csavargasd a gombját (ott van a jobb oldalán) és meg fogod látni.
amúgy ha nyolcadikos vagy akkor hány éves is?
2. feladat:csupán százalékokból nem lehet konkrét skalárt kapni (vagyis számot). tehát a feladat nem megoldható. valószínűbbnek tartom h nem tudtad lemásolni a feladat szövegét, semmi gond, próbáld meg újra. a feladatban szerepelnie kell legalább 1 konkrét számnak.
Ja és a feladat ilyen formában elentmodásos, mert ha a 99% nak a felét kivágják akkor marad 49,5% fenyő és 1% nem fenyő. tehát az új erdőben 49,5%/(49,5%+1%=50,5%)=98,01....% (kerekítve valóban 98%) fenyő lesz. de konkrét értéket nem kapunk hacsak nem ismerjük valamelyik adatot konkétan. -
#1557 Hi!
2 feladatot egyszerűen nem tudok megoldani a nyolcadikos fejemmel.Segítenétek?(Nem házi, csak egy régebbi versenyfeladaton találtam).Jobban örülnék, ha ugy írnátok le nekem, hogy egyben el is magyaráznátok.
1.feladat
(sztem ez könnyebb mint a 2.)délután 5 és délután 6 között hányszor fog a kis - és a nagymutató 60 fokot bezárni?
annyit tudok, hogy 90 fok az 15 perc.60 fok akkor a kétharmad része, azaz 10 perc.Gondolom a sebességgel kell variálni, no de hogy?
2.feladat
Van egy erdő.Ennek a 99%-a fenyőfa.Kivágják a fenyőfáknak az 50 %-át és az erdőnek már csak a 98%-a fenyőfa.Hány fa volt, és hány fát vágtak ki?
Előre is köszi. -
#1556 ja ezt én se tudom soha
akkor 2*pótszög:D -
#1555 Nem pótszög 90°-ra,kiegészító meg 180°-ra?Ezt sose tudtam:) -
#1554 Zsííííír köszönöm! -
#1553 ezek szerint külső szögei összegén a pótszögfeket értjük -
#1552 Én is azt hittem amit passatgt írt,de akkor külső szög 180°-ra efészít ki?
Mert akkor mivel külső szög 180°-ra egészít ki,ezért:
(180-alfa)+(180-béta)+(180-delta)+(180-gamma)
alfa+béta+...=360
4*180=720
720-360=360
remélem érthető,megfogalmazni sajna nem tudom,nyelvtanból szarvagyok:) -
#1551 de, mert azt írtuk le :-) -
#1550 lehet rosult gondolom, de egy négyzetnél pl külső szögek összege (360-90)*4
belső szögei 360 fok -
#1549 Hali!
Valaki meg tudná nekem mutatni hogy hogyan tudom bizonyítani azt hogy a négyszögek külső szögeinek összege mindig 360 fok? 5-öst kapnák, ami most jól jönne :-) Kerestem neten könyvben fejemben de semmi :-( -
#1548 15-nek a kb 1/3(0.66666) része viszont 10 perc,így meg jó:D micsoda öszefüggések:) mind1,a második jó,úgyhog azt jól megjegyzem:) -
Berselius #1547 Ez egy hülye gyereknek jönne ki, ha a második (helyes) egyenletet rosszul rendezné (tehát mondjuk az összes tagot nem 30-al, hanem 15-el szorozná be).
A jobb oldali 1-es tényleg logikusabbnak tűnik, de így sajnos egy nagyon hülye eredmény jön ki (0.666666666... perc). -
#1546 És miért pont ez?Hogy jön ki a 15?1-el nekem logikusabbnak tünik:D Csak akkor az olyan,mintha 1 egységnyi idő alatt csinálnák meg,és akkor mégis menyi az az egység:) -
Berselius #1545 Az első képlet helyesen:
x+x/2=15 -
#1544 Oké,akkor másodikat jegyzem meg :) Köszi! -
Berselius #1543 Hopsz, az első az hülyeség ahogy látom, a második képlet lesz a jó.
Bocsi!
A másodikat megoldva:
x = 10 -
#1542 Köszi!
Függvénytáblázat olyan szinten szar,hogy borzasztó,egyszerüej újra kell benne írnom a képleteket hogy felfogjam...mondjuk ahogy elnéztem tavalyi nehezebb feladatokat,3-as már most megvan tutira,de inkább 4-es 5-ösre gyúrok:) -
Berselius #1541 Aki 15 perc alatt végzi el, az kétszer olyan gyorsan végzi el a munkát, mint aki 30 perc alatt. Így tehát ezt az egyenletet kell megoldani:
x/2+x=1
A lasabb fele annyi munkát fog elvégezni, ezért ő az x/2 (ő az, aki 30 perc alatt csinálja), a másik pedig az x. Az egyenlőség másik felén az egész munkát jelképezi az 1.
Általánosságban ezt így szokták felírni (mivel gyakran van olyan eset, amikor a két szám legnagyobb közös többszöröse 1):
x/15+x/30=1
Remélem elég érthető voltam .
És sok sikert a kis érettségihez! -
#1540 Sziasztok!
A munkavégzéses feladatokat hogyan kell megoldani?
x elvégzi munkát fél óra alatt,y elvégzi 15 perc alatt,ketten menyi idő alatt végzik el,meg ilyesmi feladatok,holnap kisérettségi,és ezt nemvágom:S -
#1539 legyen f(x)=a=x^2+32x+240
így f(a)=0 megoldását keressük
beírva a^2+32a+240 -ba:
(x^2+32x+240)^2+32(x^2+32x+240)+240=0
innen má megy?
-
belluci88 #1538 f(x)=x^2+32x+240.
f(f(x))=0 oldjuk meg az egyenletet -
#1537 Nyers erő. Gondolom végigpróbálna minden lehetséges kombinácót. Egyszer csak kijön a jó.
Innetől OFF
Az angolok is részben ezt csinálták a II.Vh alatt az Enigma kódtörésénél. Volt egy puskájuk, mint ez a példa. Ők az időjárás jelentéseket és egyéb standard üzeneteket használtak, annak a kódkönyve megvolt nekik lengyelektől meg a gép. Tudták, hogy mi az eredeti szöveg, hiszen ismerték az időjárást. Az Enigma gépet működését ismerve számítógépekkel addig próbálkoztak a lehetséges kezdő pozíciókkal amíg az üzenet értelmes nem lett. Nyers erő. :)
ON -
#1536 nemtom mi az a "brute force".
én csináltam egy excel táblát, ami megoldja.
ha lenne fölösleges for ciklusom, azzal csinálnám. -
#1535 Akkor az amit belinkeltem az mit csinál?? -
#1534 :D
Ennek a klasszikusa:
_SEND
+MORE
------
MONEY
az aláhúzásjelnek csak helykitöltő szerepe van, nem vesz részt a játékben, persze.
Lehet rajta agyalni, de nekem a brute force eljárás tűnik a legjobbnak, ha valaki akar vele foglalkozni... :P
-
#1533 rajzolld le a háromszöget.
rakjolj köré olyan téglalapot, melynek oldalai párhuzamosak a koordinázatengelyekkel és éintik a háromszög csúcsait.
vagyis olyan téglalap, melynek csúcsai:
(min{Ax,Bx,Cx};min{Ay,By,Cy})
(min{Ax,Bx,Cx};max{Ay,By,Cy})
(max{Ax,Bx,Cx};min{Ay,By,Cy})
(max{Ax,Bx,Cx};max{Ay,By,Cy})
tehát a papírodon van egy téglalap, benne 3, vagy 4 háromszög.
lerajzoltad?
most már menni fog?