Matek feladatok

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

via_mala
A cosinus fv megkapható a sinus fv eltoltjaként: cos(alpha) = sin(alpha + Pi/2).
Ezért:
sin(x) + cos(x - Pi/2) = sin(x) + sin(x - Pi/2 + Pi/2) = 2 * sin(x)
Értelmezési tartomány: x eleme a valós számok halmazának

- Mi a különbség a tudatlanság és az apátia között? - Nem tudom, de nem is érdekel. %%%%%%%%%%% A System Shock 2 multiban is extázisba ejt! %%%%%%%%%%%

ZilogR
mivel a sin függvény páratlan, ezért sin(-x) = -sin(x), így az elsõ feladványod minden x-re azonosan nulla. a másodikat meg mint függvény-eltolást tessék elképzelni... azt már nem lövöm le, az annyira nem is szép megoldás...

-=ZR=-

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

van még egy

sinx+sin(-x)=
na ezt kéne ábrázolni
de ebböl az egyenletbol kéne kihozni egy leegyszerüsitettet

van még 1

sinx+cos (x-0.5pí)

a feladat ugyan az

David2
hidd el, jó lesz az

Das Schlimmste ist, wenn das Bier alle ist!

bocs
nem az x van a négyzeten hanem a cos 😄

kösz

via_mala
Folytatás:
y + 1/4 = +- sqrt(17)/4

y1 = (sqrt(17) - 1)/4 = 07808
y2 = (-sqrt(17) - 1)/4 = -1,2808

A lenti levezetéssel:
x1 = 38,67° + k*360 (k egész szám)
x2 = 321,33° + k*360 (k egész szám)

Így már jó.

- Mi a különbség a tudatlanság és az apátia között? - Nem tudom, de nem is érdekel. %%%%%%%%%%% A System Shock 2 multiban is extázisba ejt! %%%%%%%%%%%

igy már megcsináltam de akkor nem egész gyököket kapunk

David2
sztem a cosx-t jelöld egy "a"-val, utána ezt a másodfokú egyenletet kapod: 2a"+a-2=0
majd a kapot két gyököt visszahelyettesíted

via_mala
Rossz!
9/8 helyett 17/16 kell:
(y + 1/4)^2 = 17/16

na lett valami értelmes megoldás
de nem biztos

2cosx"+cosx-2=0
2cosx"+cosx=2
2cosx"=2-cosx
cosx"=1-cosx/2
cosx= gyökalatt 1-cosx/2
x= +/- gyökalatt 1-cosx/2

ez lenne a megoldása amire én gondolok
de kitudja lehet nem az

via_mala
cos(x^2) vagy (cos(x))^2?

Gondolom az utóbbi. Ekkor bevezetünk egy új változót:
y = cos(x)
Így:
2*y^2 + y - 2 = 0
y^2 + y/2 - 1 = 0
(y + 1/4)^2 - 9/8 = 0
(y + 1/4)^2 = 9/8
y + 1/4 = +- 3/(2 * sqrt(2))

y1 = 3/(2 * sqrt(2)) - 1/4 = 0,8107
y2 = -3/(2 * sqrt(2)) - 1/4 = -1,3107

y1-re:
cos(x) = 0,8107
x1 = 35,84° + k*360 (k egész szám)
x2 = 324,16° + k*360 (k egész szám)

y2-re:
cos(x) = -1,3107
Semmilyen x-re nem elégíthetõ ki az egyenlet.

remélem tud valaki segiteni
ezzel a szar példával baszom el az idom de nem tom megoldani
remélem valakinek sikerül.

"=négyzeten van

2cosx"+cosx-2=0

tobias88
Az emeltszint kib&szás volt, az 5ös és 7est a szándékosan sz@r megfogalmazás miatt b@szt@m el!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!<#falbav><#falbav><#falbav>
Adott "O" ponttól egyenlõ távolságra lévõ pontok halmaza a síkban -->kör
térben -->gömb

Adott egyenestõl egyenlõ távolságra lévõ pontok halmaza a síkban --> 2 párhuzamos egyenes
térben --> henger (alja teteje nincs)

Adott ponttól és adott egyenestõl egyenlõ távolságra lévõ pontok halmaza a síkban --> parabola
térben --> hát szerintem egy olyan alagútforma lesz, mintha sok ugyanolyan parabolát raknál egymás mellé szorosan, de errõl így konkrétan még nem hallottam

két ponttól egy enlõ távolságra lévõ pontok halmaza a síkban --> egyenes
térben --> sík (vagy lap vagy ahogy nevezed)

két egyenestõl egyenlõ távolságra lévõ pontok halmaza a síkban --> velük párhuzamos egyenes
térben --> sík( vagy lap vagy ahogy nevezed)

De szerintem annakak, hogy 2 pottól és két egyenestõ egyszerre egyenlõ távolságra lévõ pontok halmaza a síkban annak nem sok értelme van, de mivel kérdezted a síkban 1 pont a térben 1 egyenes!

Remélem megfelel! 😄DD

Remélem meglessz a kettes hátmas.....
oké
aboy
ok

helósztok! Most fogok jövõ héten vizsgázni az egész éves anyagból és van 2 fogalom amit esetleg valaki megtudná mondani, hogy mit jelent?

1. Adott ponttól, egyenestõl, adott távolságban levõ pontok halmaza a síkban és a térben (arra gondoltam, h síkban kör, térben gömb v. henger, de nemtom)

2.
Két ponttól, két egyenestõl egyenlõ távolságban lévõ pontok halmaza a síkban és a térben. (errõl fogalmam sincs)

tobias88
Minden feledatot jó megoldottam emelten bebebe!
ZilogR
😉 a "nagy okos"-t meg nem félreérteni, de már ment a pumpa felfelé 😛

-=ZR=-

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

ZilogR
A valós számok halmazán. Nem is ez a bosszantó, hanem az, amit eredményként kapok! Mert egy szimbolikus matekprogram azonnal szûkíti a valós számhalmazt R\{5} -re és ezen megoldva azt fogja mondani, hogy nincs megoldás, de mégsem ez történik.

Numerikus megoldók pedig akkor kell hogy megálljanak, amikor a 3*x (ami kb. 15) és a 15 a jobboldalon már numerikus hibán (kerekítés) belül elhanyagolható a hatalmassá nõtt 1/(x-5) mellett. Tehát vagy OVERFLOW, vagy x=4.99999999999...999, vagy x=5.000000000...0001

-=ZR=-

kz
milyen értelmezési tartományon keresed a megoldást?
pl komplex számok?
hanem?

Ez az aláírás helye. Ide mindenki okos dolgokat írogat.

ZilogR
Na, akkor azt mondja meg valami nagy okos, aki használ matematikai szimbolikus (vagy akár numerikus) szoftvert, hogy a 3*x+1/(x-5)=15+1/(x-5) egyenletet megoldva velük miért írja ki mindegyik a nyilvánvalóan hibás x=5 megoldást???

-=ZR=-

Ui.: lehet próbálkozni SOLVER-rel felszerelt számológépeken is...!

Sok sikert! Én is tervezem jövõre az emelt szintet! Egyébként én is kössz, jót tett ez a kis ismétlés!

tobias88
köcc! 1 büntipontot biztos kapok az új topikért😄
EMELTSZINTRE MINDENT TUDOK!
A parabola egyenlete:

x;y a kordináták
T(u;v) a tengelypont
p a paraméter

ha felfelé nyitott:
Y = 1/2p(x-u)^2+v

ha lefelé nyitott:
Y = -1/2p(x-u)^2+v

ha jobbra nyitott:
X = 1/2p(y-u)^2+v

ha balra nyitott:
X = -1/2p(y-u)^2+v

remélem érthetõ, de ezt ennél egyszerûbben nem lehet leírni 😄DD

tobias88
de amúgy kijött, biztos csak rosszul másoltad! y=237 kereken,és x=1398
tobias88
Ez így nem jó!
"a T magassága egyrészt az S háromszorosa, másrészt (640+3x)*tan46

(640+x)*tan28=(640+3x)*tan46"
ez helyett ez lenne 3*(640+x)*tan28=(640+3x)*tan46
tobias88
KÖNYÖRGÖK VALAKI SEGÍTSEN!
Mi a parabola egyenlete, ha megadnak valamit, pl:vezéregyenes, hogy kell kiszámolni, meg ilyenek MÁR CSAK EZ KELL!
Azért áruld már el,hogy ebben mi a hiba:
Tehát a feladatban adott a hegy lábánál levõ A pont, tõle 640 méterre balra a B pont,valamint a B-bõl 28 fokos szögven húzott e,és 56 fokos szögben húzott f egyenes. Ha az A ponttól jobbra akárhol kijelölünk az e egyenesen egy S pontot, hozzá kijelölhetünk az f egyensesen kb háromszor magasabban egy T pontot. A T,S,A pontokot összekötjük valami girbe-gurba vonallal és megvan a feladatleírásban szereplõ hegyoldal.
David2
ez asszem jó lesz<#heureka>
téháiksz all<#worship>

A kezdõ egyenlet amit kértél:

szinusz-tétel:
sin46/sin44 = X/640

és a mások szöggel is:
sin28/sin62 = Y/640

ezután a nagy háromszögekre ugyan ezt felírni, és arányosságban hasonlítsd össze a kis háromszögeket ( a jelölések kicsit elcsúsztak ebben, és az elõzõ magyarázatban - az Xre gondoltam) remélem segített 😄DD

Ez esetben az a helyes válasz,hogy nagyobb mint a Kékes
Bocs, de a feladatban nem egyenes a hegyoldal és a pont sem harmadol! Ez csak egy irányadó! 😄DD

Ha feltennénk,hogy a hegy oldala egyenes ,vagyis a T hegytetõ ,az S pont és a hegy lába egy egyenesre esik, és a feladatleírásban a kb. alsó harmadolópont nem csak körülbelüli, akkor már lenne megoldása. (ugyanis ha nem egyenes a hegy oldala akkor bármely y esetén a 28 fokos egyenesre y magasságnál kijelöljük az S pontot, a 46 fokos egyensesen pedig 3y magasságban a T pontot)
De ha kikötjük,hogy a T,S és a hegy lába egy egyenesre esik,akkor a megoldás:

a S magassága: (640+x)*tan28
a T magassága egyrészt az S háromszorosa, másrészt (640+3x)*tan46

(640+x)*tan28=(640+3x)*tan46

x=(640*tan28*3-640*tan46)/(3*tan46-3*tan28)=236.95
így a T magassága 1398,8
David2
egy kezdõ egyenlet párt plz

-Állíts a 640-es szakasz végébe egy merõlegest
-Ez egy derákszögû háromszög egy megadott oldallal és 3 ismert szöggel ---> szinusz tétel
-Ezután a 640-es szakasz utáni részt nevezd el X nek és írd fel a szinusz tételeket megint erre a háromszögekre is! Így meg lesznek a nagy háromszögeknek
az oldalai is (persze X értékkel)
-Ezután mivel a kis háromszögek oldalainak aránya megegyezik a nygy háromszögekével, fel lehet írni egy egyszerû arányosságot, és meg lesz az X, ezután meg az oldalak is természetesen!
-Jó tanács: A 46 és 28 fokos háromszögek egmáshoz viszonyított oldalainak azányával dolgozz!
-Bocs de képet nem tudok felrakni, kedvem kiszámolni meg nem volt! 😄DD

Szerintem csak annyit lehet tudni,hogy legalább 640*tan(28)*3= kb 1020 méter (ha a hegy lábától az S pont 90 fokos szögben látszik, ha ennél alacsonyabban látszódik akkor (640+x)*tan(28)*3 lesz a magasság)
David2
hi
vki segítene az alábbi feladat megoldásában?
http://www.sg.hu/galeria/10750550111146919118.jpg
még tanár adta készülni a kisérettségihez, de nem sikerült még megoldanom

Helcat
Na végre, hogy milyen régóta keresem ezt a feladatot!

Igen, megmenekülnek, így:

Ki: 2;3 - 3p
Be: 2 - 2p
Ki: 10;5 - 10p
Be: 3 - 3p
Ki: 2;3 - 3p
---------------
Összesen: 21 perc

- Katonák - kezdte Cargill ezredes Yossarian századában gondosan mérlegelt szünetekkel. - Önök amerikai tisztek. Nincs a világon még egy hadsereg, amelynek tisztjei ezt elmondhatnák magukról.

4 bányász a hegybõl kivezetõ hídon szeretne átkelni mindössze 21 perc alatt, mivel utánna beomlik a bánya. Az átkelési sebességeik rendre: 2,3,5,10
Sajnos viszont csak 1 lámpájuk van és max ketten mehetnek egyszerre a hídon.
(a lámpa kell az átkeléshez)

megmenekülnek?
huh, hogy "fellendült" ez a topic is... Ahhoz képest, h régen senki nem írt ide szinte...

Persze, hogy tudtam! Csak nem sejtettem...

30-5+(3x1)+2 == 30
kz
jó a feladvány, bár piciz egyszerû.
nincs 30. dollár.
a három férfi fejenként 9 dollárt fizetett, ami összesen 27, amibõl a hordár megtarthatott 2-t, mivel a szoba csak 25-be került.

Csacsi
3 ember bemegy egy motelba. A recepciós monda, hogy 30 dollár egy szoba,
így mindegyik fizetett 10 dollárt és elment a szobába. Kicsit késõbb a
recepciós rájött, hogy a szoba csak 25 dollár, ezért elküldte a hordárta 3
férfihoz az 5 dollárral. Útközben a hordár nem tudta kitalálni, hogyanossza
el egyenlõen az 5 dollárt a 3 férfi közt, így mindegyiknek adott egyet,
kettõt pedig megtartott. Eszerint a három férfi 9 dollárt fizetett, ami
27-et tesz ki. Ha ehhez hozzáadjuk a hordár által megtartott 2-t, az
összesen 29 dollár.

Hol van az egy dollár?

\"Előbb lesz meg a Juventusnak a harmadik csillag, mint a Milánói csapatoknak a második\" - Gianni Agnelli FORZA JUVE.

kz
az ilyen gyökösüknél általában a konjugáltal való szorzás segít

meglett végülis, de köszi szépen <#kacsint>

Annyi mindent mondhatunk a nőknek: szépek, okosak... -persze hazudunk, de azért mondhatjuk.

az 1/(gyök2-1) -et megszorozzuk (gyök2+1)/(gyök2+1)-gyel
kijön (gyök2+1)/(2-1)
vagyis a megoldás: gyök2+1
justin
nem értem a feladatot: mi az hogy: "gyök2-1 -nek kéne a reciproka"?
és miért kell gyökteleníteni?