Matek feladatok

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

bociub
PL: Próbáld meg indirekten bizonyitani: Azt bizonyitsd be h nincs benne és ha elentmondást kapsz akkor nyilván valóan van.

A legeccerübbb bizonyitás az lenne h találsz egyet amelyre nem igaz(pl egy csúcsú gráf<#smile>)

Ugye minden gráfban páros a fokszámok öszege.

HA kör van benne nyilván valóan van két azonos fokszámu.

Ha nincs benne kör akkor fagráf abban pedig mindig biztosan van két csúcs aminek 1 a fokszáma. HA a leghosszabb utat tekinted akkor az út két vége, mert he nem igy lenne lenne benne kör.

HA nagyon kell egy teljesen kóser bitonyitás akkor jöv hét kedden leirom, akkor má biztos fogom tudni pontosan mert akkor meek diszkrét matek 2-bõl vizsgázni.

Aquli
Hi!
Bocsi, még egy kérdésem lenne. Valaki le tudná írni egy egyszerû olyan matematikai tételnek a bizonyítását, aminél felhasználjuk a skatulya-elvet? Pl.: Bármely egyszerû gráfnak van legalább két egyenlõ fokszámú pontja. Ha vki ezt a bizonyítást le tudná írni, jó lenne.

\"It was Wednesday morning. We were in the Volley playing pool. That much is true. But Begbie is playing absolutely fucking gash.\"

Aquli
Ok, már idõközben megtaláltam, még egy kérdésem lenne, valaki le tudná írni az adathalmaz definícióját (hogyha nem alapfogalom)? Középiskolai szinten érdekel a dolog.

\"It was Wednesday morning. We were in the Volley playing pool. That much is true. But Begbie is playing absolutely fucking gash.\"

justin
Ha a "szétdarabolóson" a háromszög áthelyezéses módszert érted, annál univerzálisabb nincs.

Aquli
Valaki le tudná pontosan írni a paralelogramma területképletének bizonyítását? De nem a "szétdarabolósat", hanem a másikat, ami univerzális. Elég sürgõs lenne :p.
Elõre is köszi.

összeadni tudtam valamikor
630+60=690
Ha 1,2,3,1,5 számokból kettõt kiválasztunk,akkor elõfordulhat,hogy az ismétlõdõ 1-bõl egyik sem kerül be (hat ilyen eset van, így 10+6/2=13, ez alapján 1,2,3,4,2,3,5 -bõl 5 számot kiválasztva 60 szám lesz amiben nincs 2-es és 60 amiben nincs 3-as, így azt gyanítom 630+(60+60)/2=710 lesz a megoldás, de ez csak tipp)
Ha ezzel a képlettel számolnák, akkor az 1, 2, 3, 1, 5 számokból 10 darab kétjegyû számot lehetne csinálni (4 * 5 / 2!), ami nem igaz, mert 13 k0tjegyû számot lehet.
Ha pedig ugyanabból a számjegyekbõl h8romjegyû számokat akarnánk csinálni, akkor a Te képleted szerint csak 30 lehetne (3 * 4 * 5 / 2), pedig a valóságban 33 lehet.

via_mala
7*6*5*4*3 osztva 2*1*2*1 =
7*6*5*3 = 630 féle különbozõ szám képezhetõ

Azért kellett leosztani 2!*2!-sal, mert 2 számjegy 2-szer szerepelt a listában.

- Mi a különbség a tudatlanság és az apátia között? - Nem tudom, de nem is érdekel. %%%%%%%%%%% A System Shock 2 multiban is extázisba ejt! %%%%%%%%%%%

Helló, lenne egy kérdésem. Ha van hét számjegy 1,2,3,4,2,3,5 ebbõl hány ötjegyû számot lehet csinálni? Nem tudom kiszámolni hogy a két ismétlõdõ szémjegy mennyivel csökkenti a lehetséges számok számát.

Ennek már általános iskolában sem kéne hogy gondot okozzon.

Enermax850w; ASUS Prime H770-PLUS D4; i9-14900; 128GB RAM; ASUS RX 6750; Sams 970EVO+ 250GB; SoundBlaster Zx Win11Pro

via_mala
Te most komolyan mondod, hogy "18-25 között"-i korcsoportban ez a feladat még kihívást jelent számodra? Vagy csak elírtad a születési dátumodat?

- Mi a különbség a tudatlanság és az apátia között? - Nem tudom, de nem is érdekel. %%%%%%%%%%% A System Shock 2 multiban is extázisba ejt! %%%%%%%%%%%

Tarajos Sül
okmár segitettek msn-en!

A megoldás a hozzáértöknek:
"a" oldal kiszámitásának a képlete: cnégyzet böl bnégyzet=anégyzet
Tarajos Sül
Tarajos Sül
Hy

Kérem segitsen valaki!
Matek dogám lessz,és egy valamit nem tudok!

Itt ez a 3szög!
Ha a "c" oldala van megadva,és "b",akkor az "a" oldalát hogyan lehet kiszámitani Pitagorász tétel alkalmazásával?

Ha az "a" és a "b" van megadva akkor azt tudom,hogy a "c" oldalát hogyan kell kiszámolni!
Azt is tudom azt hogy kell,ha a "b" oldala hiányzik!
Ezeket az eredményeket szerkesztéssel le is ellenõriztem,és jo lett a végeredmény!
De ha az "a" oldalát akarom kiszámitani,akkor so se jön össze!
Igazábol az "a" oldal kiszámitásának képletére lennék kiváncsi,ha a "b" és a "c" oldal meg van adva!
azért mert ilyen topic nincs külön hogy flashget, és gondoltam talán itt tudja rá vki a választ minthogy ez matematika. (excelt tanultam) mindjárt kipróbálom, és köszi a választ

via_mala
.<0-9><0-9><0-9>

De nem értem, hogy ezt miért a matek feladatok topikba kellett.

azt hogyan tudnám meg beleírni a flashget letöltés / beállítások sorába hogy az ***.01 tõl az ***.100 ig vagy végtelenig kijelölje az ilyen fájldarabokat letöltés gyanánt. a többi típust be tudom állítani pl : .nfo;.sfv;.r01;.ZIP;.EXE;.BIN;.GZ;.Z;.TAR;.ARJ;.LZH;.A<0-9>?;.RAR;.R<0-9>?
játékokhoz kellene, de amúgy érdekel is, mert a kötõjelest nem fogadja el szókozzel és anélkül sem. egyáltalán lehet ?

az érdekes az, hogy a harmadik beírásom a .r01-el az összes ilyen fájldarabkát kijelöli, azzal nem is kell semmit csinálni. viszont a betû nélküli számnál csak azt a számozott részt pipálja ki amennyi az értéke. azért nem fogok vagy százat beírni a sorba

Aquli
Köszi. Akkor megveszem.

Régen olvastam,most belelapoztam: egyáltalán nem tömény matematika, olvasmányos matematika történeti áttekintés a sejtésrõl,illetve a vele összefüggõ tételekrõl.
Aquli
Srácok olvasta itt valaki Simon Singhtõl az A nagy Fermat-sejtés címû könyvet? Mennyire tömény matematika és mennyire regény? Akik olvasták, el tudnák mondani a véleményüket?

bociub
Én se értettem sose<#crazya>,de a legeccerübb megoldás ha olyan mellé ülsz aki érti...<#crazya>...

De ms-nak van egy tök jó sugója én is abból értettem meg(egyszer)...DE csak egyszer is volt rá szükségem.

ha valaki eltudná magyarázni az excelben azt a logikao függvényt hogy FKERES és hogy mire jó megköszönném.
addig tudom hogy egy tábla bal szélsõ oszlopában megkeres egy értéket és a metszéspontot adja eredményül.
nade mecsinálom hogy függvény beszurása és kijön hogy
keresési érték:
tábla:
oszlop-szám:
tartományban keres:
tehát csináltam bal oldalra növekvõ sorrendben egy az A oszlopban egy számsorozatot, de tovább nemértem, mert amit feljebb beirtam hogy érték meg tábla, na ide nem teljesen vágom hogy mitkéne irni..
na ilyet még nemtanultunk
akkor majd jövöre biztos fogunk
meg majd lesz még faktom is

ZilogR
Igen, igen, kissé hamar gondoltam, hogy könnyedén megoldható, nem néztem a közös nevezõre hozást...! Azért örülök, hogy sikerült! Valóban a szorzatuk miatt kell az elsõ azonosság! Gratula a megoldáshoz! 😊

-=ZR=-

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

via_mala
Mégis megoldható, de alkalmazni kell az
sin(2 * alpha) = 2 * sin(alpha) * cos(alpha)
valamint a
sin^2(alpha) + cos^2(alpha) = 1 azonosságokat

1.
sin(alpha) + cos(alpha) = p * sin(2*alpha) (p = 35/12)
2.
1 + sin(2*alpha) = p^2 * sin^2(2*alpha)

y = sin(2*alpha)-ra egy másodfokú egyenlet:
3.
p^2 * y^2 - y - 1 = 0

y1 = 0,96

y2 = -0,4898

Ezekbõl 2*alpha az asin fv-el visszakereshetõ, amibõl a cos(alpha) kiszámolható,

aminek a reciproka az x.

Megj.: alpha értékeit vissza kell helyettesíteni az 1. egyenletbe, mert a négyzetre emelés miatt csak a megoldások fele lesz jó.

via_mala
Szép észrevétel, de hogyan kerülöd el, hogy végül egy negyedfokú egyenletet ne kapjál? Ha beírod sin(alpha) = sqrt(1 - cos^2(alpha)), akkor ugyanott vagy, és cos(alpha)-ra kapsz egy remek 4-edfokú egyenletet.

ZilogR
Csak mellékesen jegyzem meg, nehogy valaki elkezdjen játszani itt ténylegesen a szögfüggvényekkel, mert látható, hogy x=1/cos(alfa), tehát csak cos(alfa)-ra kell megoldani, az hogy mennyi az alfa, senkit sem érdekel! A sin(alfa) helyére is be kell írni, hogy gyök(1-cos(alfa)^2). Bár, kinek mi tetszik...

-=ZR=-

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

ZilogR
Hi All!

Az ilyeneknél illik gyanakodni azonnal szögfüggvényekre! Rajzolni kell ügyesen derékszögû háromszögeket és abból kifejezni a számlálót nevezõt sin, cos, tan és ctg függvényekkel!

És azután beírva ezeket a számláló és nevezõ helyére, lehet játszani a trigonometrikus összefüggésekkel!

Ahogy írtam is: innentõl jó szórakozást hozzá! 😊

-=ZR=-

Ui.: szólni kéne a matekfaktos tanárnak, hogy ilyen példákat gyakoroltasson orrba-szájba, mert más szemléletet ad! Pl.: régi korok BASIC programozói tudják, hogy a számítógépeken volt sin, cos, tan és atan (arkusz-tangens) függvény, de nem volt asin és acos. Hát pont ezért.

Hegeace
Jaja ez volt. Matek specen vok ugyhogy ott elõfordul az ilyesmi.

Heló szia remélem hogy vagy

via_mala
Remek, kiszedte a fórum a szóközöket.

A lényeg, hogy ez egy 4-edfokú egyenletre vezetne, középiskolában ez nem túl jellemzõ feladat.

via_mala
Biztos, hogy ez volt?

X 35
X + ------------ = --
sqrt(X^2 - 1) 12

David2
annnyit segítek, h gyök(xnégyzet-1)=gyök(x+1)(x-1)

Das Schlimmste ist, wenn das Bier alle ist!

Hegeace
Üdv minednki! nekem is lenne egy feladatom matek dogába írtuk és nem vok benne biztos h jó lesz! A feladat: X+X/gyök(Xnégyzet-1)= 35/12

Heló szia remélem hogy vagy

via_mala
Számtani sorozatnál az elsõ 110 elem:
5, 5+1*3, 5+2*3, 5+3*3, ..., 5+108*3, 5+109*3

5+2*3 = 11 osztható 11-gyel, ezután már csak azok oszthatók, amelyekhez 11-gyel osztható számmal többek ennél. Mivel a 3 és a 11 legkisebb közös többszöröse a 33, így a 11-gyel osztható elemek:
5+2*3+0*33, 5+2*3+1*33, 5+2*3+2*33, 5+2*3+3*33, 5+2*3+4*33, ..., 5+2*3+(n-1)*33,
ahol n jelöli a 11-gyel osztható elemek számát

Mivel az elsõ 110 elemig kell vizsgálódni:
5+2*3+(n-1)*33 <= 5+109*3 < 5+2*3+n*33
2*3+(11*n-11)*3 <= 109*3 < 2*3+11*n*3
2+11*n-11 <= 109 < 2+11*n
11*n-9 <= 109 < 11*n+2
11*n <= 118 < 11*n+11
n <= 118/11 < n+1

n = 10, mivel n egész szám, és erre teljesül a fenti két egyenlõtlenség.

Tehát ez az a 10 elem:
11, 44, 77, 110, 143, 176, 209, 242, 275, 308

sufnituning
😊
Ez volt az A feladat, a B ugyanez csak számtani sorozattal!

For sale: thedronewebshop.com

de azért kösz mindent

tök zsirra sikeredett a doga

4/4 feladat

remélem nem hibáztam el egy kér dolgot benne
és akkor lesz egy 5 ösöm

közben rájöttem hogy a cos mért 2 pi

via_mala
"2
2x+x=2pi+k2pi
na és itt mért can két pi???
periodus miatt vagy mért???"

Semmi gond nincs ezzel:
3x=2pi+k2pi
3x=(k+1)*2pi, új paraméter bevezetése: l = k+1
3x=l*2pi
x=l*2pi/3

"sin3x=sin meg cos3x=cos x"
sin(3*x)=sin(x)
1.
3*x = x + 2*k*Pi
2*x = 2*k*Pi
x = k*Pi

2.
3*x + x = Pi + 2*k*Pi
4*x = Pi + 2*k*Pi
x = Pi/4 + k*Pi/2

cos(3*x)=cos(x)
1.
3*x = x + 2*k*Pi
2*x = 2*k*Pi
x = k*Pi

2.
3*x + x = 2*Pi + 2*k*Pi
4*x = 2*Pi + 2*k*Pi
4*x = 2*(k+1)*Pi, új paraméter bevezetése: l = k+1
4*x = 2*l*Pi
x = l*Pi/2

via_mala
Mivel az 5, a 3 és a 11 is prímek, és a mértani sorozat elsõ 110 eleme:
5, 5*3, 5*3^2, 5*3^3, ..., 5*3^108, 5*3^109 prímtényezõs felbontásban, ezért semelyik elem nem osztható 11-gyel. Tehát a válasz: 0 a valószínûsége.

sufnituning
Van egy mértani sorozat, elsõ eleme 5. Hányadosa 3. Mekkora annak a valószínûsége, hogy az elsõ 110 elembõl egyet kiválasztva az osztható lesz 11-el?

Emelt szintû matek érettségin volt! 😊

For sale: thedronewebshop.com

meg van egy fügvényes kérdésem is

2sin(x+pi/6)-1
ezt a fügvényt kéne elemezni ugy hogy nincs lerajzolva
tehát a zh min max értékeket csak számolással határozzuk meg

nálam az a pi/6 zavart be nagyon

ezt is elöre is kösz

Meglett a föci meg is mondta már a tanár 5 ös lett

megint lenne kérdésem

sin2x=sinx

1,
2x=x+k2pi
x=k2pi

2,
2x+x=pi+k2pi
3x=pi+k2pi
x= pi/3+k2pi/3

a másik
cos2x=cosx
1
2x=x+k2pi
x=k2pi

2
2x+x=2pi+k2pi
na és itt mért can két pi???
periodus miatt vagy mért???

és ezeket lécci irja le valaki sin3x=sin meg cos3x=cos x ra

elöre is köszi

de legalább megértettem
kösz

az elöbb nem volt tiszta mostmár az

hát egyszer biztos fogod tanulni
aztán akkor ha nemérted jöhetsz ide😄

jolvan azért nem kell megverni😄

és most komolyan, ez jó is valamire? 😄 Ebbõl szart nem értek, és õszintén szólva nem is szeretnék 😄

via_mala
Mi ez? Olvasd el, hogy mit írtál!
"(x-Pi/2)-(x-pi/2)"

Ez 0 lenne, és sin(x) + sin(0) miért lenne egyenlõ 2*sin(Pi)-vel?!

De különben is:
cos(x-Pi/2) = cos(-x+Pi/2) = sin(x)
(felhasználva a cosinus fv párosságát, és az általad említett sin(L) = cos(90-L) azonosságot)

És így már ugyanaz jön ki, mint nekem a #612-ben: 2 * sin(x)

hopp ez ma jutott eszembe
az azonosság igy szol hogy

sinL=cos (90-L)

tehát
sinx+cos(x-Pi/2)=sinx+sin <(x-Pi/2)-(x-pi/2)>=2sinpi

én erre gondolok de ha nem akkor
javitsatok ki ha tévednék

kösz
végülis én is ezekre az azonosságokra gondoltam
de nem volt kedvem megoldani meg ábrázolni

inkább föcit tanultam mert hétfön vizsga