Matek feladatok
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Mekkora lesz a hiba a 4.3 pontban ha az f(x) = e az x-en az ❤️,5>3,5> intervallumon lineárisan interpoláljuk.
Ezt hogy kellene megoldani? Milyen képlet van rá vagy...?
Elõre is köszönöm!
Adottak sin x függvény értékei 0, 0.2, 0.4, 0.5 pontokban. A Langrange-féle interpolációs polinom alapján a sin 0.15 értékét milyen pontossággal lehet kiszámítani.
Ezt hogy lehet megcsinálni. Magasabb matek mint amit én még elviselek ám kell a csütörtöki ZH-hoz. 😞(
Elõre is köszönöm a segítséget!
Mindörökké kedvenc: Chelsea FC Spanyol favorit: FC Barcelona Na és hajrá Magyar csapatok és Magyar válogatott!
\"Gyülekeznek a koporsóban, negyven fok meleg lesz!\" - Madaras
Ha bárki bármelyik sört megkaphatná, akkor az 5!=120 eset lenne. Ebbõl kell kivonni azt, amikor valaki a saját sörét kapta. Ez lehet úgy is, hogy csak egy ember kapta meg a saját sörét, vagy kettõ, három, négy, öt. Ez összesen (5 alatt az 1)+(5 alatt a 2)+(5 alatt a 3)+(5 alatt a 4)+(5 alatt az 5)=5+10+10+5+1=31
Tehát a megfelelõ esetek száma: 120-31=89
Mindörökké kedvenc: Chelsea FC Spanyol favorit: FC Barcelona Na és hajrá Magyar csapatok és Magyar válogatott!
Nem véletlenül ki kell zárni egy lehetõséget és akkor nem 1*2*3*4*5, hanem csak 1*2*3*4, azaz 24 lehetõség áll fenn? Tehát 4! faktorális.
Nah amúgy nem erõsségem a kombinatorika, de szerintem elég értelmetlen a feladat. A saját sörét nem ihatja meg az ember, ez eleve értelmetlen feltétel. És ha a sörösüvegek nincsenek megszámozva, tehát mindegyik ugyanaz, akkor pláne nincs értelme a feladatnak: 5 sör, 5 ember, egyféle kiosztás. Vagy lehagytál valamit a feladatból, vagy én nem figyeltem valamire.
#3097-ben benne van.
Tanulj
Hányféleképpen lehet 5 sört kiosztani 5 embernek, hogy mindenki egyet igyon csak, és az ne legyen a sajátja?
Nagyon szépen köszönöm a segítséget elõre is!
Térfogat?
Eléggé zavarba vagyok ezzel a feladattal kapcsolatban, mert ahogy a füzetbõl nézem még a Terület trapézt is kikell számolni, ezek a dolgok hogy kerülnek oda?
Kérdés :Csonkagúlás feladatnál ( felszín térfogat) megvan adva hogy a = 10
o= 5 m= 4. Ebbõl kilehet számítani az x-et, és a d1-et. De ezekbõl hogy számolom kik a d2-t, és a b-t?
( Ma még lehet lesz pár kicsi gagyi kérdésem 😊)
Valaki tudna nekem közölni pár bonyolultabb ( összetettebb) Hasáb, Gúla, Csonkagúla ( térfogat, felszín) feladatot? Megoldás is jó lenne hozzá, hogy letudjam ellenõrizni.
Köszi!
Volt egy pár 5letem, hogy hogyan írjam fel/induljak neki (fõleg mert útmutatás is van hozzá) de gyakorlatilag nem túl sokra jutottam. Ha vki esetleg be tudna segíteni a hétvégén, akkor nagyon hálás lennék.
A 4. egyértelmûen a jó irányt mutatja, mert a sin(30) = cos(60), azaz az X irányú vetület egy 60 fokos szögé (mert a koszinusz az adott irány az adott tengelyre esõ vetületét adja; a helyvektor vetülete arra a tengelyre, amivel a szöget bezérja), az Y koordináta hasonlóan azt mutatja, h egy 60 fokos szögrõl van szó negatív irányban, tehát ez valóban abban az irányban áll.
A 3. meg ezeknek a kiszámított értéke, tehát ugyanúgy jó az irány.
A nagyság: mivel sin(alfa)^2+cos(alfa)^2 = 1 bármilyen szögre, ezért a két utóbbinál a vektor hossza is egységnyi, tehát a 3. és 4. esetnél az IGEN-t kell beikszelni!
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
1.) megnézed, melyik 1 hosszú
2.) amelyik 1 hosszú, abból kiválasztod, amelyik a 300 fokos irányba mutat
de lehet úgy is, h:
2.) megnézed, melyik mutat 300 fokos irányba,
1.) amelyik 300 fokos irányba mutat, megnézed, melyik 1 hosszú
<#idiota>#idiota><#ravasz1>#ravasz1><#fejvakaras>#fejvakaras><#nyes>#nyes>
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
értelemszerûen az "i" az NEM a komplex képzetes egység!!!
Egy ismerõsöm fiának szeretnék matekban segíteni. De vagy a feladat nagyon trükkös, vagy csak rég nem matekoztam, de nekem sehogy se akar kijönni. Az alábbi képletet kéne úgy átrendezni, hogy "a=...". Remélem valamelyikõtöket megszállja az ihlet és tud segíteni.
** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"
B=S/(2*cos(a)-A*sin(a)
** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"
a=(pi-A)/2
az eredeti hossz L1+L2+A*R1=L nem változik
L1'=L1-B*cos(a)
L2'=S+L2-B*cos(a)
R2=R1+B*sin(a)
L1'+L2'+A*R2= L = L1+L2+A*R1
L1-B*cos(a)+ S+L2-B*cos(a)+ A*(R1+B*sin(a))= L1+L2+A*R1
-2*B*cos(a)+S+A*B*sin(a)=0
B=S/(2*cos(a)-sin(a))
helyesen:
Annyit tudok, hogy ha A°=180°, akkor B=S/2
van egy problémám amivel nem jutok dûlõre.. tudom úgy illenék hogy legalább az eddigi próbálkozásaimat mellékeljem, de már az elején elakadok és gondoltam hátha van valakinek valami kész vagy hasonló problémára megoldása..
magyarázó ábra (csak jelleghelyes, nem arányos):
Lánc
Adott a P0-P1-P2-P3 pontok közötti "nem nyújtható lánc", melynek a P0-P1 és a P2-P3 szakasza egyenes, a P1-P2 pedig ív.. az ív sugara R1, a bezárt szöge A°
A P0-P1 szakasz hossza: L1
A P2-P3 szakasz hossza: L2
A P3 pontot elmozdítjuk P3' pontba "S" távolsággal (kolineárisan a P2-P3 szakasszal), minek következtében:
- az ív középpontja "B" távolsággal mozdul el,
- P1 pont elmozdul P1'-be
- P2 pont elmozdul P2'-be
- az ív sugara R1-rõl R1'-re változik
- P0 pont nem mozdul el
- A° nem változik
P0-P1'=L1' (/=L1)
P2'-P3'=L2' (/=L2)
Kérdés, hogy mekkora lesz "B"?
Annyit tudok, hogy ha A°=180°, akkor B=S/s
elõre is köszi a segítségeket
b rész
téglatest adatai: a=2*R=3,79*2=7,58cm b=R=3,79 és c=m=3,79
téglatest felszíne V2=a*b*c=109
kivonjuk a téglatest felszínébõl a cskúpét V2-V=109-100=9cm^3 üres "ûr" marad egy dobozban, ezt megszorozzuk a darabszámmal =135000cm^ szszivacs kell!
Az adatokból következik h R=m=fedõkör átmérõje, r=m/2 vagy R/2 mivel a fedõkör átmérõje fele az alapkör átmérõjének (ez a kulcs a megoldáshoz) és ez pontosan az alapkör sugara.
A csonka kúp térfogata V=<(m*pí)/3>(m*pí)/3>*(R^2+r*R+r^2) az adatok felhasználásával át tudod írni a képletet pl. m-ekre behelyettesítve és így kapod azt h 110=<(m*pí)/3>(m*pí)/3>*(m^2+(m/2)*m+(m/2)^2)
ebbõl 110=<(m*pí)/3>(m*pí)/3>*(m^2+m^2/2+m^2/4) elvégzed az átalakításokat és így ebbõl a képletbõl ki tudo fejezni m-et!! Ami nekem az adatok azok lettek a legvégén, h m=3,91 R=3,91 r=1,96 vissza kiszámoltam ebbõl a csonka kúp térfogtát és ezekkel az adatokkal kijött a 110 (igaz kerekítési értékekkel tér csak el pl.hány tizedesjegyig számolsz)!
Remélem, h vmennyire érthetõ amit leírtam, és tudtam vele segíteni😄
Egy parfümcség csonkakúp alakú parfümös üvegeket akar forgalomba hozni. Egy üveg térfogata, 100 ml. Az elõzetes felmérések alapján a vevõk leginkább az olyan üvegeket kedvelik ahol a fedõköör átmérõje fele az alapkör átmérõjének, s a magassága pedig megegyezik az üveg alapkörének átmérõjével.
a, határozza meg az üveg adatait, amelyik teljesíti ezeket a következményeket
b,a készterméket olyan téglatest alakú dobozba viszik, a boltokban amelyekbe éppen belefér az üveg. Azt a részt amit nem tölt ki az üveg, szivacsos anyaggal töltik ki. Mennyi ilyen szivacsot vásároljon a cég ha 15 000 db üveget akar eladni
c, A csomagoláshoz szükséges papírt 1 négyzetméteres ívekbe vásárolják, évenként 1000 ft-os áron. Mennyibe kerül a 15 000 dobozhoz szükséges csomagolóanyag, ha évenként 20 %os veszteséggel tudjuk hasznosítani.
Kicsit hosszú lett, ha valaki megcsinálja, örök hála!
Adott egy konvex hatszög, melyrõl tudjuk, hogy:
-szemközti oldalai párhuzamosak egymással. (=> Tehát szemközti szögeik is megegyeznek.)
-Oldalai rendre: a;a;b;b;c;c
Bizonytsuk be, hogy a hatszög egyenlõoldalú -> a=b=c! (Tehát nem feltétlen szabályos.)