Matek feladatok

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

bardocz
bardocz
nonicks
valaki segítene ezt megoldani?

Háború a béke megteremtése.Béke felkészülés a háborúra!

Egy másik pedig ez lenne:
Mekkora lesz a hiba a 4.3 pontban ha az f(x) = e az x-en az ❤️,5> intervallumon lineárisan interpoláljuk.

Ezt hogy kellene megoldani? Milyen képlet van rá vagy...?

Elõre is köszönöm!
Tud nekem segíteni vki. Milyen képlettel lehet ez megoldani vagy hogy mint:

Adottak sin x függvény értékei 0, 0.2, 0.4, 0.5 pontokban. A Langrange-féle interpolációs polinom alapján a sin 0.15 értékét milyen pontossággal lehet kiszámítani.

Ezt hogy lehet megcsinálni. Magasabb matek mint amit én még elviselek ám kell a csütörtöki ZH-hoz. 😞(

Elõre is köszönöm a segítséget!
Blueblood
Igazatok van, valószínûleg tényleg nem olyan egyszerû, ahogy levezettem. De Corrupt megoldása meggyõzõ. Jövök neked egy sörrel😉😄

Mindörökké kedvenc: Chelsea FC Spanyol favorit: FC Barcelona Na és hajrá Magyar csapatok és Magyar válogatott!

Corrupt
Van benne egy hiba: ha négy ember kapta meg a saját sörét, akkor az ötödiknek csak a sajátja juthat. Szóval 120-30=90-féleképpen lehet kiosztani a söröket.

\"Gyülekeznek a koporsóban, negyven fok meleg lesz!\" - Madaras

Corrupt
Szerintem:
Ha bárki bármelyik sört megkaphatná, akkor az 5!=120 eset lenne. Ebbõl kell kivonni azt, amikor valaki a saját sörét kapta. Ez lehet úgy is, hogy csak egy ember kapta meg a saját sörét, vagy kettõ, három, négy, öt. Ez összesen (5 alatt az 1)+(5 alatt a 2)+(5 alatt a 3)+(5 alatt a 4)+(5 alatt az 5)=5+10+10+5+1=31
Tehát a megfelelõ esetek száma: 120-31=89

bardocz
Szerintem meg úgy kéne gondolkozni, hogy mindenki ül a sörével a kezében, és az elsõ ember hánynak adhat sört, a második, harmadik, negyedi, ötödik, majd ezt összeszorozni.
Mmint nem tom de sztem ez nem jó.
Szerintem nem ilyen egyszerû. Mert a 4*3*2*1 ben van még olyan amikor a saját sörét issza. Majd lehet írok más megoldást de most nincs idõm ha nincs más ötleted ez nem olyan sok le is írhatod mindet.
Blueblood
Azért van fingom a feladatról. Tudja, hogy nem vagyok túl jó képességû, de ettõl függetlenül a feladat megoldás az feladatmegoldás ha jó és jár érte az 5-ös.

Mindörökké kedvenc: Chelsea FC Spanyol favorit: FC Barcelona Na és hajrá Magyar csapatok és Magyar válogatott!

Blueblood
van 5 ember, mindenkinél van 1 sör. Hány féleképpen lehet az hogy ugy isznak hogy senki se a saját söréböl iszik?

Nem véletlenül ki kell zárni egy lehetõséget és akkor nem 1*2*3*4*5, hanem csak 1*2*3*4, azaz 24 lehetõség áll fenn? Tehát 4! faktorális.

Itt az a lényeg, hogy mivel fingod sincs a feladatról, nem érdemled meg a szorgalmi ötöst. Pláne ha kettesre állsz, akkor a tanár sem hülye, tudni fogja hogy nem te csináltad.

Nah amúgy nem erõsségem a kombinatorika, de szerintem elég értelmetlen a feladat. A saját sörét nem ihatja meg az ember, ez eleve értelmetlen feltétel. És ha a sörösüvegek nincsenek megszámozva, tehát mindegyik ugyanaz, akkor pláne nincs értelme a feladatnak: 5 sör, 5 ember, egyféle kiosztás. Vagy lehagytál valamit a feladatból, vagy én nem figyeltem valamire.

Blueblood
Elég erõs gimibe járok, szóval a matek is erõsebb, anyira hülye nem vagyok, csak ezek a szorgalmik mindig nehéz feladatok. A kombinatorikáról már hallottam, tanultam is, csak ez meg van csabarva azzal, hogy a saját sörét nem ihatja az ember. Ezt olyan nehéz lenne itt valakinek kiszámolni? Na mind1, azért kösz.

Persze, de én mindig úgy voltam vele, hogy kell az elmélet is, anélkül sosem értettem meg. Onnantól pedig gyakorolni, gyakorolni. A kombinatorika pont olyan, hogy elég nehéz rájönni magadtól. Legalábbis nekem olyan volt, sosem ment igazán.

thomasthomas
Szerintem ha valaki akar is valamit matekból csinálni, az ne tanuljon, hanem gondolkodjon..Sokkal többre megy vele.

bardocz
Ennél ösztönzõbb a feladat már csak akkor lenne, ha még 5 pinát is kiosztanának😄
#3097-ben benne van.
Ki kell ábrándítsalak, itt senki nem fog ingyen ötöshöz hozzásegíteni, pláne ha nem is érdemled meg 😊
Tanulj

Blueblood
És ha lehet levezetést is kérnék, köszönöm😊

Blueblood
Jajj de jó, hogy van ilyen topik is, tudnátok segíteni egy feladatban? 5-ös jár érte, de nem vagyok jó képességû matekból, 2-esre állok, így nagyon jól jönne ez a jegy. Szóval a feladat:

Hányféleképpen lehet 5 sört kiosztani 5 embernek, hogy mindenki egyet igyon csak, és az ne legyen a sajátja?

Nagyon szépen köszönöm a segítséget elõre is!

Kazuma92
Egy négyzet alakú szabályos csonkagúla alapéle 32 cm, fedõlapja 20 cm, felszíne 2739,5 négyzetcentiméter.
Térfogat?

Eléggé zavarba vagyok ezzel a feladattal kapcsolatban, mert ahogy a füzetbõl nézem még a Terület trapézt is kikell számolni, ezek a dolgok hogy kerülnek oda?

Kazuma92
Köszi a linket!
Kérdés :Csonkagúlás feladatnál ( felszín térfogat) megvan adva hogy a = 10
o= 5 m= 4. Ebbõl kilehet számítani az x-et, és a d1-et. De ezekbõl hogy számolom kik a d2-t, és a b-t?
( Ma még lehet lesz pár kicsi gagyi kérdésem 😊)

Corrupt
Itt van pár:link

Corrupt

Kazuma92
Hali emberek!
Valaki tudna nekem közölni pár bonyolultabb ( összetettebb) Hasáb, Gúla, Csonkagúla ( térfogat, felszín) feladatot? Megoldás is jó lenne hozzá, hogy letudjam ellenõrizni.
Köszi!

Köszi a megoldást. Kipróbáltam konkrét értékekkel is, tényleg mûködik.
Még mielõtt vki a wikis bizonyítást bedobná. Emlékeztetnék, h az útmutatás alapján kéne bebizonyítani, azaz minimum kereséssel.

Üdv! Jövõ hétre volna többek közt ez a feladatom:

Volt egy pár 5letem, hogy hogyan írjam fel/induljak neki (fõleg mert útmutatás is van hozzá) de gyakorlatilag nem túl sokra jutottam. Ha vki esetleg be tudna segíteni a hétvégén, akkor nagyon hálás lennék.

ZilogR
Amúgy a #3084-nél a második a könnyebben járható, mégpedig azért, mert a 300 fokos irány az a +X / -Y részére esik a koordináta rendszernek, ezért az 1. és a 2. sorban már be is ikszelheted a NEM-et!

A 4. egyértelmûen a jó irányt mutatja, mert a sin(30) = cos(60), azaz az X irányú vetület egy 60 fokos szögé (mert a koszinusz az adott irány az adott tengelyre esõ vetületét adja; a helyvektor vetülete arra a tengelyre, amivel a szöget bezérja), az Y koordináta hasonlóan azt mutatja, h egy 60 fokos szögrõl van szó negatív irányban, tehát ez valóban abban az irányban áll.

A 3. meg ezeknek a kiszámított értéke, tehát ugyanúgy jó az irány.

A nagyság: mivel sin(alfa)^2+cos(alfa)^2 = 1 bármilyen szögre, ezért a két utóbbinál a vektor hossza is egységnyi, tehát a 3. és 4. esetnél az IGEN-t kell beikszelni!

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

ZilogR
gondolom úgy, h:

1.) megnézed, melyik 1 hosszú
2.) amelyik 1 hosszú, abból kiválasztod, amelyik a 300 fokos irányba mutat

de lehet úgy is, h:

2.) megnézed, melyik mutat 300 fokos irányba,
1.) amelyik 300 fokos irányba mutat, megnézed, melyik 1 hosszú

<#idiota><#ravasz1><#fejvakaras><#nyes>

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

ZilogR

értelemszerûen az "i" az NEM a komplex képzetes egység!!!

Gabor1990
Sziasztok
Valaki megtudná mondani, hogy kell ezt a feladatot megoldani?

Elõre is köszönöm!

Sziasztok.
Egy ismerõsöm fiának szeretnék matekban segíteni. De vagy a feladat nagyon trükkös, vagy csak rég nem matekoztam, de nekem sehogy se akar kijönni. Az alábbi képletet kéne úgy átrendezni, hogy "a=...". Remélem valamelyikõtöket megszállja az ihlet és tud segíteni.

norbre
mûxik.. örök hála 😊

** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"

a végérõl lemaradt egy A
B=S/(2*cos(a)-A*sin(a)
norbre
köszi, holnap letesztelem mûxik-e 😊 majd egyszer lesörözzük 😊

** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"

valami ilyesmi lehet
a=(pi-A)/2
az eredeti hossz L1+L2+A*R1=L nem változik
L1'=L1-B*cos(a)
L2'=S+L2-B*cos(a)
R2=R1+B*sin(a)
L1'+L2'+A*R2= L = L1+L2+A*R1
L1-B*cos(a)+ S+L2-B*cos(a)+ A*(R1+B*sin(a))= L1+L2+A*R1
-2*B*cos(a)+S+A*B*sin(a)=0
B=S/(2*cos(a)-sin(a))
norbre
"Annyit tudok, hogy ha A°=180°, akkor B=S/s"

helyesen:

Annyit tudok, hogy ha A°=180°, akkor B=S/2

norbre
üdv emberek..
van egy problémám amivel nem jutok dûlõre.. tudom úgy illenék hogy legalább az eddigi próbálkozásaimat mellékeljem, de már az elején elakadok és gondoltam hátha van valakinek valami kész vagy hasonló problémára megoldása..

magyarázó ábra (csak jelleghelyes, nem arányos):
Lánc

Adott a P0-P1-P2-P3 pontok közötti "nem nyújtható lánc", melynek a P0-P1 és a P2-P3 szakasza egyenes, a P1-P2 pedig ív.. az ív sugara R1, a bezárt szöge A°
A P0-P1 szakasz hossza: L1
A P2-P3 szakasz hossza: L2

A P3 pontot elmozdítjuk P3' pontba "S" távolsággal (kolineárisan a P2-P3 szakasszal), minek következtében:
- az ív középpontja "B" távolsággal mozdul el,
- P1 pont elmozdul P1'-be
- P2 pont elmozdul P2'-be
- az ív sugara R1-rõl R1'-re változik
- P0 pont nem mozdul el
- A° nem változik

P0-P1'=L1' (/=L1)
P2'-P3'=L2' (/=L2)

Kérdés, hogy mekkora lesz "B"?

Annyit tudok, hogy ha A°=180°, akkor B=S/s

elõre is köszi a segítségeket

c része odáig biztos h a téglatest felszínét kell kiszámolni A=2(a*b+a*c+b*c)=143,73cm^2=0,014373m^2

A mérték egység ugye a végén cm, hiszen 100ml=0,1l=100cm^3
b rész
téglatest adatai: a=2*R=3,79*2=7,58cm b=R=3,79 és c=m=3,79
téglatest felszíne V2=a*b*c=109
kivonjuk a téglatest felszínébõl a cskúpét V2-V=109-100=9cm^3 üres "ûr" marad egy dobozban, ezt megszorozzuk a darabszámmal =135000cm^ szszivacs kell!

Kazuma92
Köszönöm szépen, örök hálám szelleme üldöz téged!😄

Bocsi, bocsi, Elnéztem...100 helyett 110et olvastam, ugy h félre néztem, de nagy gond nincsen m csak a végeredményben tér el az eredmény nem 3.91 hanem 3,79lesz az m értéke, és az r=1,89!! sorry mégegyszer😊

Szia!Az a rész megoldása ha jók a számításaim és a gondolat menetem:
Az adatokból következik h R=m=fedõkör átmérõje, r=m/2 vagy R/2 mivel a fedõkör átmérõje fele az alapkör átmérõjének (ez a kulcs a megoldáshoz) és ez pontosan az alapkör sugara.
A csonka kúp térfogata V=<(m*pí)/3>*(R^2+r*R+r^2) az adatok felhasználásával át tudod írni a képletet pl. m-ekre behelyettesítve és így kapod azt h 110=<(m*pí)/3>*(m^2+(m/2)*m+(m/2)^2)
ebbõl 110=<(m*pí)/3>*(m^2+m^2/2+m^2/4) elvégzed az átalakításokat és így ebbõl a képletbõl ki tudo fejezni m-et!! Ami nekem az adatok azok lettek a legvégén, h m=3,91 R=3,91 r=1,96 vissza kiszámoltam ebbõl a csonka kúp térfogtát és ezekkel az adatokkal kijött a 110 (igaz kerekítési értékekkel tér csak el pl.hány tizedesjegyig számolsz)!
Remélem, h vmennyire érthetõ amit leírtam, és tudtam vele segíteni😄

Kazuma92
Hali! Egy naaaagggyon hosszú feladatot írnék le nektek, csak próbaként, nemvárom el senkitõl se hogy megcsinálja, de nagyon fontos lenne. Örök hála ha valaki megcsinálja még ma ( próbaként, gyakorlásként akárhogy)

Egy parfümcség csonkakúp alakú parfümös üvegeket akar forgalomba hozni. Egy üveg térfogata, 100 ml. Az elõzetes felmérések alapján a vevõk leginkább az olyan üvegeket kedvelik ahol a fedõköör átmérõje fele az alapkör átmérõjének, s a magassága pedig megegyezik az üveg alapkörének átmérõjével.

a, határozza meg az üveg adatait, amelyik teljesíti ezeket a következményeket
b,a készterméket olyan téglatest alakú dobozba viszik, a boltokban amelyekbe éppen belefér az üveg. Azt a részt amit nem tölt ki az üveg, szivacsos anyaggal töltik ki. Mennyi ilyen szivacsot vásároljon a cég ha 15 000 db üveget akar eladni
c, A csomagoláshoz szükséges papírt 1 négyzetméteres ívekbe vásárolják, évenként 1000 ft-os áron. Mennyibe kerül a 15 000 dobozhoz szükséges csomagolóanyag, ha évenként 20 %os veszteséggel tudjuk hasznosítani.

Kicsit hosszú lett, ha valaki megcsinálja, örök hála!

Légyszi, légyszi...., ha tudtok segítsetek a feladatokban. A szakdolgozásom is függ tõle...légyszi, ha tudtok akkor segítsetek. Elõre is köszönöm😊

thomasthomas
Örülnék, ha valaki megcsinálná nekem legkésõbb holnapra, szerintem nem olyan nehéz, mert sok adatot tudunk.

thomasthomas
Lenne egy - szerintem egyszerûen megoldható - feladatom, melyre nem tudok rájönni. (Telán már túlbonyolítom.)
Adott egy konvex hatszög, melyrõl tudjuk, hogy:
-szemközti oldalai párhuzamosak egymással. (=> Tehát szemközti szögeik is megegyeznek.)
-Oldalai rendre: a;a;b;b;c;c
Bizonytsuk be, hogy a hatszög egyenlõoldalú -> a=b=c! (Tehát nem feltétlen szabályos.)