4415
Matematika feladatok
  • Krisztian91
    Számológépen beállítottam radiánt, nyomtam egy sin-t és beírtam a megoldást, tehát 5,356, kijött kb a -0,8-as érték, de visszafele, sin második funkcióval már igazából -0,927 jön ki, ami így nem stimmel.

Hol rontom el ?
    Elnézést, ha valami nagyon hülyeséget kérdeztem volna
  • Krisztian91
    Igen, figyeltem rá, átállítottam radiánra, de valahogy sehogy sem azaz eredmény jön ki, mint amit a megoldás mondott és amit leírtam :S
    De akkor még próbálkozom, köszönöm!

(Valamit biztos elnéztem)
  • lally
    Rajzolj egy sima sin-hullámot, 2 félkörből, pl: 20Ft-os segítségével.
    0 - 2Pi, azaz 360fokig.
    -0,8 értéket vetítsd ki most tehát az alsó félkörre egy vonalzóval.
    Hol fogja ez a körívedet metszeni ? -csak úgy, per saccra ?!
    (A zsebgépeken a "deg;rad;grad"-ra pedig okvetlen figyelj, ott fenn a sarokban!)
  • Krisztian91
    Sziasztok a következőben kéne segítség:

sin A = -0,8
    cos A = 0,6

A = 5,356

Ez oké, hogy radián, de nekem számológéppel sehogy sem jön ki. Mit rontok el, ez hogy jön ki?

Köszönöm a válaszokat!
  • ZilogR
    3kHUF és megy privátban :D
  • agaron
    Sziasztok! AZ alábbi feladatokban kérnék segítséget:

Előre is köszi!
  • lally
    Okay. -s a nyolcadikas, Számtani_megbukásom oka tehát:
    (-az Egyetemet ezér'; még miattam se hanyagold !)
  • polarka
    1. cselló≡gordonka≡kisbőgő
    2. hiányos, készülő cikk
    3. magyarított cím
    Sztem 1ikkel sincs gáz.
  • lally
    -hááát, EzAz !
    Eddig is ismertük a Matek és a Zene szoros kapcsolatát, de; A fene se gondolta volna, hogy
    a Viki komoly(zenei) Szeksztettjében, a
    3x2 vonósból a GORDONka párosa, mégis csak Egy_"Csel-Ló" !
    -lásd:
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Vonósszextett

A francia "Párbaj" pedig így lett redukálva, 1_"pár baj"-ra.
    -lásd:
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Párbaj

Üröm az (kár-)Örömben:
    FUZZY néven (, a nem éppen fusi-munkát,) korábban már legalizálták.
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Elmosódott_halmazok_logikája
  • polarka
    wikiről copyztam és hát ilyen fantáziátlan volt az ottani szerkesztő:)
  • polarka
    Sőt!
    A csapattagok tudhatják, h a vezérek miatt van vér nélkül feloldhatatlan konfliktus a 2 banda között, ezért ha lelövik a vezéreket, akkor boldogan új bandát alapíthatnak. xD
  • polarka
    Ők nem tudhatják, h a középen levők mindenképpen célba találnak:)
    Igazából 2 csapat van mind fegyverrel. Középen a vezérek találkoztak konzultálni, majd a sértegetésből egy kis verekedés történt, úgy hogy amikor szétkerültek és a pisztolyukhoz nyúltak mind2en a másik csapathoz volt közelebb. A többi cowboy csak be akart segíteni a saját főnökének még mielőtt 1másnak estek volna.
  • lally
    Üdv ThomasThomas!
    Spórolhattál volna nekem egy kis keresési időt;

Horvay-Reiman: Geometriai feladatok gyűjteménye I. /1970.

Az 1003. környékén vannak a tökre hasonlók.
    -a szkennerem most nem éppen a legjobb, próbáld meg másoktól beszerezni.
  • polarka
    Nah ilyenkor örülnék, ha már tanultam volna számelméletet, illetve több diofantoszi példával lett volna dolgom:)
    Akkor hamarabb meg lett volna az eredmény. Nagyon tetszik, mert 5letesen aranyosnak találom. Eleinte én is kételkedtem, h jól van-e leírva a feladat.
    153846, 153846153846, 153846153846153846...
    Számok a megoldások, ha vkit érdekel, akkor elmondom, h hogyan lehet ezt egyszerű ált. iskolai szinten kihozni.
  • Koppixer
    OFF

Lovász László kapta idén a matematikai Nobel-díjként számon tartott Kiotó-díjat
  • lally
    Tényleg hülye vagyok, mer' E cikked olvasása közben esett csak le, hogy
    Ti már/még szerencsére;
    Nem is ismerhetitek a lövöldözésekről szóló legfontosabb alapelvet:
    "A lőszer mindig értékesebb, ..."

A másik 8, akkor miért is mert volna lőni ? -> Hadbíróságról, az Origóba!
  • polarka
    2est elírtam. 6*10^n kéne és 13x=2*10^n-8
  • lally
    "'s ≈ r*0,684" --'s, miért is nem merted akkor,
    pont_Ezt, ".69" figurára fel-(nőttekre) kerekíteni ?

(-ezt a ziccert, illetlenség lett volna részemről, kihagyni ...)

• polarka
    1-re: Igazából fog az ember egy körzőt és kiindul (pet0330 alapján) abból, h 2en közel vannak és egymást lövik, a maradék pedig a kettő közül vmelyiket. Ekkor gyorsan lerajzolható 9 emberrel. De a térben már találhatunk a 10-nek is helyet :>.

2-re: Felteszem, h természetes számról van szó.
    4(10x+6)=x+6*n*10, ahol x a 6 fölött levő helyi értékekből képzett szám, n pedig az x számjegyeinek száma; x,nϵN.
    Ebből: 13x=4(5n-2)
    ... többféleképpen is belátható, h nincsen ilyen x.
  • polarka
    Közben már megadtam explicite, de iszonyat hosszú és ronda. Ha vki vmi szebbet talált, az kérem szóljon.
  • 7th uwu
    Hát már megint mellényúltam.
    Az az ellipszis sem ellipszis ám, hanem valami tojás formájú izé.
  • lally
    Te kis "Corrupt" !
    Egészen biztos hogy; Ezek, nyolcadikas feladatok ?
    (-A berekegősi családtagok neveinek megjegyzéséhez, nekem is kellett 3perc. A szemüvegtől diszlexiásodva hülyültem meg jobban ?!)

-1; Ha 7-en lennének csak max, mint a gonoszok, akkor még éppen lehetne ilyen megoldása is;
    a Síkban! - kicsit_Kegyes_csalással: a "Pi"=3,1415169.... miatt.

-2; Biztosan, pontosan így szól a feladat ?
    -3;
    Breke=1
    Bpapa=2x
    Breki=x
    Briki=2x-2
    Bkeke=1+(2x-2)
    -------------
    1+2x+x+(2x-2)+(1+2x-2)=33
    7x-2=33
    x=5
    -4; Tekergess egy öreg vekkert, közben jegyzetelj is, mert 2szer kell a kicsit körültekerned! -s ne kövess el olyan bakit, mint a "naptáras papok" az évek számlálásánál.
    (Pech, hogy mindig a Nagymutató van felül, az fedi csak le a kicsit!!!)

• 7th uwu
    Csak egy ellipszis meg egy kör metszéspontját kellene megkeresni.
    Ahol a körön a szakaszhoz tartozó azonos szögek vannak.
    Az ellipszisen meg a szakaszhoz tartozó, az egyenletet kielégítő hosszúságú oldalak által alkotott háromszögek csúcsai.
    A dolog fele egyszerű a kört könnyű felrajzolni. (amire azt hittem elsőre hogy parabola)
    Az ellipszist meg akkor most már ha törik ha szakad kiszenvedem valahogy.
    Eredetileg nem akartam megoldani, de most már felbaszta az agyam, hogy egy középiskolás példáva így csőbe húzott.
  • 7th uwu
    Mégis meg lehet szerkeszteni, ráadásul nem is nehéz.
    A tanulság, hogy sose szerkessz fejben
    Otthon nincs autocad azt hittem menni fog anélkül is
  • 7th uwu
    Na jó most megkövezhettek.
    Az nem is parabola hanem kör.
  • polarka
    explicite megadható?
    természetesen alapból vehetjük azt az esetet, h "a" szakasz kezdőpontja (0;0) végpontja pedig (a;0) v (0;a)
  • polarka
    mi az egyenlete azon pontok halmazának, amelyből egy "a" szakasz alfa szög alatt látszik?
  • 7th uwu
    Jaj, most hogy belegondolok nem ússzuk meg a számolást sehogy. A parabolát is meg kell rajzolni valahogy, márbedig az sajnos csak egy közelítés, mert nem tudjuk minden pontját tökéletesre szerkeszteni.
    Túl nehéz feladatot találtál ki, ezt nem is lehet tisztán kiszerkeszteni.
    Ha meg megvannak az oldalhosszak akkor már egy ovodás is össze tudja kötni a végüket.
  • 7th uwu
    Hát ja, ha kiszámolod akkor nem:D
    Nem az volt a lényeg hogy szerkeszteni kell?
  • thomasthomas
    Már megoldottam a problémámat. (nem találtam egyszerű utat sajnos)
    Egykét megjegyzést azért engedjél meg:
    "És szerinted ad hogy adott két oldala, az egyenértékű azzal, hogy adott közöttük az összefüggés?"

Ez így egy kicsit merész kijelentés volt. Én amit "kapcsolatnak állítottam" az csak bizonyos körülmények között igaz, de úgy gondolom hogy ez már a diszkusszióhoz tartozik.

"Ha "p" nem nulla, akkor szükség lesz arra a parabolára is amin az adott szakaszhoz tartozó azonos szemközti szögű háromszögek csúcsaik helyezkednek el."

Nem feltétlen szükséges.
  • polarka
    :o vagy ez most nem is érdekes!?
  • polarka
    Felteszem, h a 2 oldal (a, b) és súlyvonal (s) hosszai az adottak.
    Indulásnak:
    Könnyen belátható, h a>s>b.
    Egy tetszőleges pontból így 3 körcikk rajzolható, az s sugarún kijelölhető 1 tetszőleges pont.
  • 7th uwu
    Jaj, egy kicsit megszépítettem a dolgot, bocsánat.
    Ha "p" nem nulla, akkor szükség lesz arra a parabolára is amin az adott szakaszhoz tartozó azonos szemközti szügű háromszögek csúcsaik helyezkednek el.
  • 7th uwu
    Jézusom.
    És szerinted ad hogy adott két oldala, az egyenértékű azzal, hogy adott közöttük az összefüggés?

Egyébként az is megszerkeszthető amit megpróbáltál megfogalmazni, de csak második nekifutásra sikerült, csak épp nagyságrendekkel bonyolultabb mint az első.

Az elsőt gondolom nem kell magyarázni. Ha adott a két oldal meg a szög.
    A másodiknál meg nem szívesen írnám le hogy kell, mert nagyon hosszadalmas.
    Fel kell rajzolni a függvényt derékszögű koord. rendszerbe, és rengeteg távolságot kell róla átvinni a felrajzolt szögedre. Sok merőlegest meg párhuzamost húzol és kész is. :D
  • thomasthomas
    Az általam mondott "példafeladatot" elírtam: Szerkesszünk háromszöget, ha adott két oldala és a harmadik oldalhoz tartozó súlyvonala!
  • thomasthomas
    Úgy látom valamit nagyon félreértünk. Most kimásolok neked wegy feladatot egy feladatgyűjteményből:
    Szerkesszünk háromszöget, ha adott 2 oldala és szögfelezője!

Az én általam kreált feladat saját, de ha így nem érted meg, akkor az a te problémád.
    Adott egy háromszögnek az egyik oldala (a); szemközti szöge (alfa); és a másik két oldal között egy kapcsolat. b=x és c=p-qx ahol p és q paraméterek. Szerkesszük meg a háromszöget!
  • 7th uwu
    Gyakorlatilag csak a feladatot magát hagytad ki, de sebaj.
  • 7th uwu
    Az a kis kapcsolat a két oldal közt... az lenne a lényeg, mert azon múlik hogy kell szerkeszteni.
  • thomasthomas
    A válaszodat nem teljesen értem. Azzal, hogy egy háromszögnek meg van adva egy oldala az azzal az oldallal szemközti szöge, illetve "kapcsolatunk" is van a másik két oldala között, ezzel egyértelműen meg van határozva a háromszög. A kérdés pedig az, hogy hogy lehet ezt megszerkeszteni. (Azt hiszem ezt nem kell részletezni, mármint hogy mit értünk szerkesztés alatt. Ez középiskolában tanagyag.)
  • 7th uwu
    Erre a helyes válasz az, hogy a megoldás bármi lehet, mivel nincs is megoldandó feladat.
    Amit írtál egyenértékű azzal, hogy van egy faladat amiben szerkeszteni kell, és nem tudod megoldani.

Mondjuk kezdhetnéd azzal, hogy bemásolod a feladatot pontosan, ha már megfogalmazni nem tudod a kérdést.