Matek feladatok
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
8: IGEN
18: NEM, 32
Most hirtelen azt sem tudom, hogyan döntsem el hogy 2 hatvány-e. Az jó módszer, ha veszem a kettes alapú logaritmust, és megvizsgálom hogy egész szám-e? És ha nem egész szám, akkor veszem a felsõ egészrészét, és arra felemelem a 2-õt? Ez mûködik?
Fontos és sürgõs lenne, köszi.
Ekkor a te egyenleted úgy is írható, h hol van minimuma a 2*(sin(alfa)+cos(alfa)) függvénynek az alfa=0..90fok intervallumon.
mivel ez szimmetrikus a 45 fokra, így az a kérdés, h a 45 fokban minimum vagy maximum van.
Mivel ott mindkét fgv értéke azonos és gyök(2)/2, azaz a kifejezés nagyobb, mint 2, lehet sejteni, h az alfa=0 és alfa=90-ben lesz minimum (azaz x=0 és x=2)
De nincs ezzel belátva, h van-e útközben lokális szélsõérték esetleg...
Ez a megközelítés esetleg lehet pluszpont a tanárbácsinál 😛
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
ha függvényként tekintjük a két tagot, akkor x szig.mon.nõ, gyökös is szig.mon.nõ, összegük is szig.mon.nõ, tehát a 2 helyen a 2 lesz a helyes megfejtés
porki fagyok fállalon
Hogyan tudnám meghatározni a következõ kifejezés legykisebb értékét?:
(Próbáltam már több egyenlõtlenséggel, de egyikkel sem jutottam eredményre.)
\"Gyülekeznek a koporsóban, negyven fok meleg lesz!\" - Madaras
http://gallardo007.mindenkilapja.hu/
Van egy olyan gondom, hogy ez a harmadfokú egyenlet nem akar kijönni. <#szomoru1>#szomoru1>
Megköszönném,ha próbálkoznátok vele. <#kacsint>#kacsint>
Tehát úgy kell okoskodni, hogy mikor van az egyenletnek 0, 1 vagy végtelen db. megoldása?
2x1 +x2 +x3 -x4 +3x5 = 1
x1 -2x2 +x3 +x4 -x5 = -4
2x1 +x2 -3x3 -x4 = a
2x1 -x2 +x3 +bx5 = -2
veszed az elsõ sor elsõ elemét, ami 1. ez alatt és mellett letakarod a számokat, és a maradék 3x3-as mátrix determinánsát megszorzod ezzel az 1-gyel. és így tovább, csak az elsõ sor második eleme negatív elõjelû lesz, a harmadig pozitív és így váltakozva, a végén a nullás részt meg kihagyod.
„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz
Tudnátok ebben segíteni?
A mátrix determinánsát kéne kiszámolni.
4/x -nek a deriváltja: 4 * ln(x)
Az utolsó kérdésedet nem értem, mi az hogy visszatevéses?
6x mer a nevezõ konstans ? 6x per kettõ ?
4 per x nek ?
Illetve a visszatevéses és a visszatevés nélküli mintavételes feladatokra tudtok vmilyen részletes leírást ? Keresegéltem de nem nagyon találtam, mindenhol csak a képletek vannak.
Köszi elõre is.
________________ /\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\ ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
f(x) monoton növekvõ, ha f'(x)>=0
f(x) monoton csökkenõ, ha f'(x)<=0
x0 szélsõértéke f(x)-nek, ha f'(x0)=0, ÉS f'(x) az x0-ban elõjelet vált.
Namármost, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy neked le kell deriválnod az f(x) függvényt, és megoldani nullára. Ekkor megkapod a derivált függvényed gyökeit, ezek lesznek a lehetséges szélsõértékek.
Ezután felírod táblázatba az intervallumokat ( ]-végtelen; gyök1<, >, >gyök1;gyök2<,>,>... gyök n<, >, >gyök n; +végtelen[). Majd a deriváltfüggvényedre megállapítod, hogy az egyes intervallumokban + vagy - értéket vesznek fel. Ahol a deriváltfüggvény + értéket vesz fel, ott az f(x) monoton növekvõ; ahol a deriváltfüggvény - értéket vesz fel, ott pedig monoton csökkenõ.
Az alábbi oldalon szemléletesen, lépésrõl lépésre megtalálod a teljes függvényvizsgálat menetét: Itten van, ni.
1/2(x+3)négyzeten és ez minuszban hogyan ? :S
________________ /\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\ ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
x helyen, ugyan azt az értéket veszi fel, mint a (-x) helyen.
tehát, pl f(x) = x^2, f(-6) = f(6), 36 = 36
páratlan függvények:
x helyen felvett érték, a (-x) helyen felvett érték (-1) szeresével egyezik meg
tehát, pl f(x) = x^3, f(-2) = -f(2), -8 = -8
porki fagyok fállalon
Kalkulus 1-ben a teljes függvény elemzést hogy kell csinálni?Jó volna, ha valaki leírná lépésrõl lépésre, hogy mit hogy kell... És ezeket nem tudom:
milyen a nem páros és nem páratlan paritású függvény? miben különbözik ez és a páratlan? hogy történik a vizsgálata?
egyenlõre ennyi...
1:18 Gyűjteményem: http://vwmodellek.blogspot.com/
Közben számolgattam én is, variáltam és hasonló jött ki nagy nehezen, mint amit írtál is...
Köszi a segítséget!
Akármennyire is hihetetlen, vannak akik nem értik a matekot, én is ebbe tartozom, mint sokan mások, hiába ülök fölötte órákat és gyakorlom...
naszóval (és most TÉNYLEG segítek):
ha olyat látsz, ami egy tört és a számlálóban is egy függvény van és a nevezõben is egy függvény van (értsd: "függvény"="olyan kifejezés, amiben van x" - a te esetedben):
ami a számláló, tehát ami "fent" van, az lesz az f, az elsõ példádban: f=5x, ami "alul" van, azaz a tört nevezõje lesz a g, ami a te elsõ példádban g=102-x
le kell deriválni f-et x szerint: f'=5
le kell deriválni g-t x szerint: g'=-1
elõ kell állítani az (f'*g-f*g')/(g^2) -et:
((5)*(102-x)-(5*x)*(-1))/(102-x)^2 és ennyi. Ha akarod lehet cicomázni, de az már nem a deriválás tudásodat méri
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
de amúgy tényleg ennyi, csak le kell deriválni f-et meg g-t és utána elõállítani ezt a (f'g-fg')/(g^2) -et és kész
Tört deriválása pedig nem nagyon megy hiba nélkül, szóval ha valaki át tudná nekem írni, azt megköszönném, esetleg pluszban tudna valamilyen leírást, ami errõl szól az sem lenne rossz:
Kép
Feladat: Egy 10x10x10-es koska alakú dobozban 15 darab 1 egység sugarú gömb/labda van.
Mutassuk meg, hogy bele lehet tenni még 1 labdát!(A 15 eredeti nem mozdul!)
Koordináta geometriai témakörben járunk, szerintem ebbõl kellene kiindulni. De hogy?
There are only 10 types of people in the world: Those who understand binary, and those who don\'t.
12 31 -3
-8 -22 0
mátrix sajátértékei, és ezekhez tartozó sajátvektorok a feladat.
tud valaki valami egyszerû megoldást erre, hogy ne kelljen négyjegyû számokkal számolni?
Mindenki az aminek hiszik. Kivéve én, mert rólam azt hiszed, hogy rosszul hiszed, amit hiszel, mert elhitettem veled, hogy az vagyok aminek hiszel. Látod, már azt sem tudod, hogy mit hiszel... :)
Mindenki az aminek hiszik. Kivéve én, mert rólam azt hiszed, hogy rosszul hiszed, amit hiszel, mert elhitettem veled, hogy az vagyok aminek hiszel. Látod, már azt sem tudod, hogy mit hiszel... :)