Matek feladatok

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ehh, már le is programoztam, felesleges volt beírnom 😄

Kellene nekem egy algoritmus, ami egy számról eldönti hogy kettõ hatványa-e, és ha nem az, akkor megadja a következõ olyan számot, ami már kettõ hatvány. Tehát pl:

8: IGEN
18: NEM, 32

Most hirtelen azt sem tudom, hogyan döntsem el hogy 2 hatvány-e. Az jó módszer, ha veszem a kettes alapú logaritmust, és megvizsgálom hogy egész szám-e? És ha nem egész szám, akkor veszem a felsõ egészrészét, és arra felemelem a 2-õt? Ez mûködik?

Fontos és sürgõs lenne, köszi.

ZilogR
Ez egy origó középpontú R=2 sugarú körnegyed eltolva mindig felfelé az adott x értékkel a 0..+2 intervallumon.

Ekkor a te egyenleted úgy is írható, h hol van minimuma a 2*(sin(alfa)+cos(alfa)) függvénynek az alfa=0..90fok intervallumon.

mivel ez szimmetrikus a 45 fokra, így az a kérdés, h a 45 fokban minimum vagy maximum van.

Mivel ott mindkét fgv értéke azonos és gyök(2)/2, azaz a kifejezés nagyobb, mint 2, lehet sejteni, h az alfa=0 és alfa=90-ben lesz minimum (azaz x=0 és x=2)

De nincs ezzel belátva, h van-e útközben lokális szélsõérték esetleg...

Ez a megközelítés esetleg lehet pluszpont a tanárbácsinál 😛

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

thomasthomas
a gyökös kifejezés a <0;2> intervallumon szigorúan monoton csökkenõ, így nem jó a bizonyítás amit mondtál. Ellenben ha felírjuk, hogy a kifejezés nagyobb egyenlõ 2, akkor le lehet vezetni,átalakításokkal, hogy az állításunk igaz, egyenlõség 2 és 0 esetén lesz.

Borgi
"gyök alatt nem negatív van"-ból az következik, hogy x>=2 v. x<=-2, de azt mondtad pozitív, ezért csak a x>=2 érdekel akkor bennünket,
ha függvényként tekintjük a két tagot, akkor x szig.mon.nõ, gyökös is szig.mon.nõ, összegük is szig.mon.nõ, tehát a 2 helyen a 2 lesz a helyes megfejtés

porki fagyok fállalon

bardocz
http://www.wolframalpha.com/input/?i=x%2B%284-x^2%29^%281%2F2%29
Rohatt nem tette be a linket.
bardocz
Ez alapján a 2-t mondanám.
bardocz
Ehhez szerintem deriválás kell, meg valahogy ábrázolni.
thomasthomas
(x pozitív valós szám.)

thomasthomas
Sziasztok!

Hogyan tudnám meghatározni a következõ kifejezés legykisebb értékét?:

(Próbáltam már több egyenlõtlenséggel, de egyikkel sem jutottam eredményre.)

Köszi

Corrupt

\"Gyülekeznek a koporsóban, negyven fok meleg lesz!\" - Madaras

Létezik a komplex számoknál bõvebb számkör? Mi a neve és hol olvashatok róla?

Gallardo007
Ha megtanultad volna a deriválási szabályokat, vagy egy pillantást vetsz a deriválási táblázatra, seperc alatt rájössz. Ebbõl csak az látszik, hogy bele sem néztél. Szerintem ülj le és kezd a legegyszerûbbtõl, és folyamatosan nehezebbekkel folytassad, a táblázatot tartsd magad mellett és elõbb utóbb minden világossá válik.

http://gallardo007.mindenkilapja.hu/

Rosszul illesztettem be!

Sziasztok!

Van egy olyan gondom, hogy ez a harmadfokú egyenlet nem akar kijönni. <#szomoru1>

Megköszönném,ha próbálkoznátok vele. <#kacsint>

olyasmi, h elmondod, ha a és b ilyen értékû, akkor ez van, ha pedig amolyan, akkor meg más van (nyilván, ha ezeket megmondod, akkor elõfordulhat, h az lesz, h 0, 1 vagy végtelen megoldás lehet)

Ha valaki ráér, please mondja el hogy mit jelent pontosan ezt "a, b" paraméterek függvényében megoldani!
Tehát úgy kell okoskodni, hogy mikor van az egyenletnek 0, 1 vagy végtelen db. megoldása?

2x1 +x2 +x3 -x4 +3x5 = 1
x1 -2x2 +x3 +x4 -x5 = -4
2x1 +x2 -3x3 -x4 = a
2x1 -x2 +x3 + bx5 = -2

illetve sorba fejtést akartam írni, bocsi.
veszed az elsõ sor elsõ elemét, ami 1. ez alatt és mellett letakarod a számokat, és a maradék 3x3-as mátrix determinánsát megszorzod ezzel az 1-gyel. és így tovább, csak az elsõ sor második eleme negatív elõjelû lesz, a harmadig pozitív és így váltakozva, a végén a nullás részt meg kihagyod.

gauss-eliminációra keress rá, nem nehéz

0

&#8222;Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.&#8221; Konfúciusz

Sziasztok.

Tudnátok ebben segíteni?
A mátrix determinánsát kéne kiszámolni.
Igen, 6x/2.
4/x -nek a deriváltja: 4 * ln(x)

Az utolsó kérdésedet nem értem, mi az hogy visszatevéses?

3x négyzet per kettõnek mennyi a deriváltja ?

6x mer a nevezõ konstans ? 6x per kettõ ?

4 per x nek ?

Illetve a visszatevéses és a visszatevés nélküli mintavételes feladatokra tudtok vmilyen részletes leírást ? Keresegéltem de nem nagyon találtam, mindenhol csak a képletek vannak.

Köszi elõre is.
thomasthomas
Valaki nem tudja véletlenül, hogy hogyan lehet egy négyzetet 30-60-90 fokos háromszögekre bontani átfedés nélkül?

byzhouse
már semmit ^^

________________ /\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\ &#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;

Monotonitást, és szélsõértéket a függvény elsõ deriváltjának segítségével tudod meghatározni.
f(x) monoton növekvõ, ha f'(x)>=0
f(x) monoton csökkenõ, ha f'(x)<=0
x0 szélsõértéke f(x)-nek, ha f'(x0)=0, ÉS f'(x) az x0-ban elõjelet vált.
Namármost, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy neked le kell deriválnod az f(x) függvényt, és megoldani nullára. Ekkor megkapod a derivált függvényed gyökeit, ezek lesznek a lehetséges szélsõértékek.
Ezután felírod táblázatba az intervallumokat ( ]-végtelen; gyök1<, >gyök1;gyök2<,>... gyök n<, >gyök n; +végtelen[). Majd a deriváltfüggvényedre megállapítod, hogy az egyes intervallumokban + vagy - értéket vesznek fel. Ahol a deriváltfüggvény + értéket vesz fel, ott az f(x) monoton növekvõ; ahol a deriváltfüggvény - értéket vesz fel, ott pedig monoton csökkenõ.

Az alábbi oldalon szemléletesen, lépésrõl lépésre megtalálod a teljes függvényvizsgálat menetét: Itten van, ni.

És mit csináljunk vele?

Igen, és a periodicitást, és a monotonitást a grafikon képe nélkül hogy határozom meg?

byzhouse
Hello, pls help

1/2(x+3)négyzeten és ez minuszban hogyan ? :S

________________ /\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\/\\ &#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;&#175;

Borgi
páros függvények:
x helyen, ugyan azt az értéket veszi fel, mint a (-x) helyen.
tehát, pl f(x) = x^2, f(-6) = f(6), 36 = 36

páratlan függvények:
x helyen felvett érték, a (-x) helyen felvett érték (-1) szeresével egyezik meg
tehát, pl f(x) = x^3, f(-2) = -f(2), -8 = -8

porki fagyok fállalon

Hy all!
Kalkulus 1-ben a teljes függvény elemzést hogy kell csinálni?Jó volna, ha valaki leírná lépésrõl lépésre, hogy mit hogy kell... És ezeket nem tudom:

milyen a nem páros és nem páratlan paritású függvény? miben különbözik ez és a páratlan? hogy történik a vizsgálata?

egyenlõre ennyi...

Elvileg sqrt(kifejezés)

Harly18
Nos, sikerült megoldani a dolgokat, már csak azt nem tudom, hogy a gyökös kifejezést hogyan írjak be ebbe az oldalba, ami korábban lett említve.

1:18 Gyűjteményem: http://vwmodellek.blogspot.com/

Harly18
Ez nem lustaság, csak egyszerûen az, hogy a deriválást érintõlegesen ismerem, és a törtes egyenletnél az a gond, hogy az már nehezebben átalakítható, több hibát lehet csinálni, mint a nem törtesben.

Közben számolgattam én is, variáltam és hasonló jött ki nagy nehezen, mint amit írtál is...

Köszi a segítséget!

Akármennyire is hihetetlen, vannak akik nem értik a matekot, én is ebbe tartozom, mint sokan mások, hiába ülök fölötte órákat és gyakorlom...

ZilogR
ez azért van, édesapám, mert lusta vagy elolvasni, ami oda van írva - persze lehet, h te ezt olvasni sem tudod.
naszóval (és most TÉNYLEG segítek):

ha olyat látsz, ami egy tört és a számlálóban is egy függvény van és a nevezõben is egy függvény van (értsd: "függvény"="olyan kifejezés, amiben van x" - a te esetedben):

ami a számláló, tehát ami "fent" van, az lesz az f, az elsõ példádban: f=5x, ami "alul" van, azaz a tört nevezõje lesz a g, ami a te elsõ példádban g=102-x

le kell deriválni f-et x szerint: f'=5
le kell deriválni g-t x szerint: g'=-1

elõ kell állítani az (f'*g-f*g')/(g^2) -et:

((5)*(102-x)-(5*x)*(-1))/(102-x)^2 és ennyi. Ha akarod lehet cicomázni, de az már nem a deriválás tudásodat méri

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

Harly18
Azt elfelejtettem mondani, hogy sík hülye vagyok a témához. Hiába mutattok nekem ilyen f és g-s példákat, ebbõl úgysem tudom normálisan meg, hogy a konkrét példa, hogy is van. De azért köszi...

ZilogR
😄

de amúgy tényleg ennyi, csak le kell deriválni f-et meg g-t és utána elõállítani ezt a (f'g-fg')/(g^2) -et és kész

Borgi

porki fagyok fállalon

Harly18
A deriválással kapcsolatban lenne kérdésem, a korábban mutatott linken keresztül nem írja ki az eredményt.

Tört deriválása pedig nem nagyon megy hiba nélkül, szóval ha valaki át tudná nekem írni, azt megköszönném, esetleg pluszban tudna valamilyen leírást, ami errõl szól az sem lenne rossz:

Kép

oliwwer
Számolgattam, a kocka térfogata 1000 köb-egységnyi, a 15 gömbbé 62,83, tehát még sokszor ennyi beéfrne, de bizonyítani nem tudom.
oliwwer
Milyen számológépet ajánlotok, amit lehet érettségin használni, és kb 5-6 ezer forint között mozog az ára?
Hogyan lehetne ezt bebizonyítani?

Feladat: Egy 10x10x10-es koska alakú dobozban 15 darab 1 egység sugarú gömb/labda van.
Mutassuk meg, hogy bele lehet tenni még 1 labdát!(A 15 eredeti nem mozdul!)

Koordináta geometriai témakörben járunk, szerintem ebbõl kellene kiindulni. De hogy?

There are only 10 types of people in the world: Those who understand binary, and those who don\'t.

ZilogR
kézikönyve szerint nem, de attól te még kitalálhatod, h hogy tudsz vele harmadfokút megoldani 😛

apropó egy casio fx-82es számológéppel lehet valahogy harmadfokú egyenleteket oldani?

közbe beírtam webes megoldóba és kis jól kijött akkor mégse szóltam

-29 -78 3
12 31 -3
-8 -22 0

mátrix sajátértékei, és ezekhez tartozó sajátvektorok a feladat.
tud valaki valami egyszerû megoldást erre, hogy ne kelljen négyjegyû számokkal számolni?

vagy többször :_D

Mindenki az aminek hiszik. Kivéve én, mert rólam azt hiszed, hogy rosszul hiszed, amit hiszel, mert elhitettem veled, hogy az vagyok aminek hiszel. Látod, már azt sem tudod, hogy mit hiszel... :)

mind3 tengelye körül egyszer

Mindenki az aminek hiszik. Kivéve én, mert rólam azt hiszed, hogy rosszul hiszed, amit hiszel, mert elhitettem veled, hogy az vagyok aminek hiszel. Látod, már azt sem tudod, hogy mit hiszel... :)

ZilogR
és milye körül forgatják meg?