Matek feladatok

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

David2
meg van: Menger-szivacs
😄

Das Schlimmste ist, wenn das Bier alle ist!

qetuol
ja igen, sokan szeretnének mások lenni, mint akik valójában ^_^

: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant

David2
pedig azok négyzetek szeretnének lenni😊

qetuol
fraktálkocka? 😊
de a felsõ lapon miért háromszögek vannak?

: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant

David2
üdv!

van tippetek hogy hívják ezt a "kockát". Valahol megláttam, csak nem jegyeztem meg a nevét, de sikerült megrajzolni:

thomasthomas
Tudtok nekem ajánlani egy olyan programot, amellyel készíthetek geometriai feladatokhoz ábrákat gépen?

kz
majdnem Malfatti-körök probléma...

Ez az aláírás helye. Ide mindenki okos dolgokat írogat.

Corrupt
Egy háromszög belsejébe helyezzünk el három olyan kört, amelyek érintik a háromszög két-két oldalát, továbbá kívülrõl érintik a háromszög beírt körét. Bizonyítsuk be, hogy e három kör sugarának összege nem kisebb a beírt kör sugaránál.

\"Gyülekeznek a koporsóban, negyven fok meleg lesz!\" - Madaras

Corrupt
Akk hajrá😄

Kösz!
Szurkolj holnap 0. ban 😄 Ez a sinuszos. . . Áhhh pedig ebben a félévben van két 4 esem... Engem kérdezhetsz irodalomból 😄

Corrupt
Vagy a két oldal és az általuk bezárt szög szinuszának szorzata

Corrupt
Egyik oldal és a hozzá tartozó magasság szorzata

Még egy gyors kéréds paralelogramma terültetét, hogy számitjuk ki? :/ Google nem segített... :S

Köszi! Remélem jó 😄

Corrupt
Értem, köszi.

Corrupt

Az a-val jelölt szög 180°-25°=155°.
Ebbõl az y-t megkapod koszinusztétellel: y^2=16+9-25*cos155° y=6,84
A ß szöget megkapod szinusztétellel: sinß/sin155°=6,84/4 ß=46,25°
Az x-et ki lehet számolni koszinusztétellel: x^2=6,84^2+4,5^2-2*6,84*4,5*cos(46,25°+37°) x=7,73
A két település távolsága 7,73 km.

thomasthomas

Elsõ ránézésre nagyon ronda feladatnak tûnik, de ha teljes indukcióval bizonyítod, akkor rá lehet jönni, hogy egyszerû. (l=669-re a Te általad leírt feladatot bizonyítod.)

Hali!

Segitenetek kéne, holnap 0.-ra kellene szóval ma estére😄, szóval SEGITSETEK!!!
Íme a feladat:
Egy egyegyenes országútból 37ÿ-os szög alatt jobbra mellékút ágazik el. Ezen az elágazástól 4,5 km-re van az A falu. Az eredeti úton tovább haladva 3 km után egy másik mellékút ágazik el 25 ÿ-os szögben. Ezen 4 km-t haladva B településre érünk. Milyen messze van a 2 település egymástól?
Léccives levezetés is legyen. Köszi!

Corrupt
És ez hogy jött ki?😄

thomasthomas
Ha jól számoltam, akkor 7-tel osztható 4+4^2+4^3+...+4^2007 , tehát a maradék: 0.

Corrupt
Mennyi maradékot ad 7-tel osztva a 4+4^2+4^3+...+4^2007 összeg?

thomasthomas
Érdekes. Egypár internetes oldal ezt Rolle-tételeként nevezni, míg könyvekben (Összesen 2-rõl tudok, amely említést és bizonyítást is tesz róla: Gödör András - Nagy tételkönyv 1. kötet illetve Surányi János: Polinomok és egyenletek) nem nevezi meg a tételt, csak ahogy te is mondtad, racionális gyök tétele.
Ha beírod a google-be hogy "Rolle-tétele a racionális gyökök" akkor meg jónéhány oldal így nevezi a tételt, ami tényleg összetéveszthetõ az analízishez kapcsolódó Rolle-tétellel. Ezekután én inkább a könyveknek hiszek, azokban még sosem csalódtam.

Én racionális gyök tételként ismerem.
Egyébként már elmondtad a helyes megoldást, -3. A valós számok is a komplex sík tagjai, nem kell azokat kivonni.

bardocz
Fú köszi, az egyszerûsítés, eszembe se jutott.
thomasthomas
A következõ a helyes megoldás:
x^3-2x^2=x-2
x^2(x-2)=x-2
Egy szorzat <=> 0 ha legalább egy tényezõje nulla. Mivel mindkét oldalon szerepel az (x-2) tényezõ ezért x-2=0 -> x=2 megoldása az egyenletnek
Ha x nemegyenlõ 2 akkor egyszerûsítés után x^2=1 innen pedig kapjuk hogy x=+1 illetve x=-1.
Az ilyen típusú egyenlet(ek)et így kell megoldani.

bardocz
x^3-2x^2=x-2

x^2(x-2)=x-2

Erre elfogadjûk azt a megoldást, hogy mivel x-2 van mindkét oldalon, ezért ha az nulla, akkor mindkettõ oldal 0, illetve ha x^2=1(tehát x=1 és x=-1) lehet csak egyenlõ a két oldal? Máshogy nem tudom ezt megoldani.
Corrupt
Köszi, így már megvan

thomasthomas
Ez könnyû. Ha behúzzuk egy tetszõleges háromszög súlyvonalait, akkor 6 db egyenlõ területû háromszögünk keletkezik. Amiket fel kell használni a bizonyításban:
- Egy tetszõleges síkháromszög súlyvonalai egy pontban metszik egymást.
- A súlypont 1:2 arányba osztja el a súlyvonalat. (A kisebbik rész van a súlypont és az adott súlyvonal talppontja között.)
- A háromszög területképlete: [ ab*sin(alfa) ]/2. (alfa az a és b oldal közbezárt szöge).

Amennyiben nem megy így sem, szólj és leírom.

Corrupt
Igazoljuk, hogy ha egy háromszögben a súlypontot összekötjük a csúcsokkal, akkor három egyenlõ területû háromszöget kapunk.

thomasthomas
Részben igazad van, mert a Rolle-tétel a matematikai analízishez kapcsolódik, de ugyanilyen néven ismert a következõ: Link.

nem látom, h a rolle-tétel hogyan kapcsolódik a problémához

thomasthomas
Egyébként elfelejtettem leírni, hogy a lehetséges racionális gyököket Rolle-tétele segítségével lehet megkeresni, - ha van -. Most így hirtelen 10.es fejjel ezt tudom mondani. Amennyiben rájössz a megoldásra, majd le tudnád írni, hogy hogyan jött ki? Engem érdekelne.

Köszönöm.

thomasthomas
A lehetséges racionális gyökök: 1;-1;1/2;-1/2
Ezek közül egyik sem jó, tehát racionális gyöke nincsen.
A valóst meg komplexet másokra bízom. (De van valós gyöke.)
A legegyszerûbben úgy lehet kiszámolni a komplexek összegét,hogy az összes gyök összegébõl kivonjuk a valósakat. (A Viéte-formulák alapján a gyökök összege: -6/2=-3.)
Most hirtelen ennyit tudok mondani.

Fordított Schönemann-Eisenstein miatt ez irreducibilis. De akkor hogyan kéne<#confused>

Mennyi a polinom összes komplex gyökének összege?

Ha feltudnám bontani 3 másodfokú tagra, akkor sztem megtudnám mondani, de mi a módszer (a próbálgatáson kívül) mindehhez? vagy vmi más módon kéne megközelíteni?

Corrupt
Értem, kösz a segítséget. 😊

thomasthomas
Kép
A megoldás befejezését rád bízom. Innen már csak észre kell venni egy egyszerû dolgot.

Corrupt
Azt kapom, hogy 55n^2+2*1^2+2*2^2+2*3^2+...+2*27^2. Innen hogyan tovább?

illetve csak a végtelenhez kell

-parciális integrálással megvan a primitív fv.
-aztán felírod a 2 limeszt

indulásnak pl.:
válasszunk egy tetszõleges n számot és írjuk fel 27 nagyobb és 27 kisebb szomszédját: n-27, n-26, ..., n-1, n, n+1, ..., n+27 ez akkor 55 db
emeld négyzetre õket, összegezd és vizsgált meg amit kaptál.

lehet pont az volna a lényeg, h lásd az egészet nagyban és észrevedd ezt a kicsiny szabályosságot

thomasthomas
Ha szükséges, leírom a megoldást. (Bocsi a két hozzászólásért.)

thomasthomas
Az elsõ "n" négyzetszám összege.

Corrupt
Melyik tételre gondolsz?

David2
üdv, ebben tudna vki segíteni?

thomasthomas
Ez így nem teljesen igaz, feltéve ha a+b>0 hiszen beszoroztál vele.

Egyébként meg elszámoltam akkor valamiért, nem tudom hogyan.
Valaki gondolkodott már Corrupt feladatán?

Oké, csak ennyire voltam lassú, leesett. Köszi!

Mindenki az aminek hiszik. Kivéve én, mert rólam azt hiszed, hogy rosszul hiszed, amit hiszel, mert elhitettem veled, hogy az vagyok aminek hiszel. Látod, már azt sem tudod, hogy mit hiszel... :)

Bocs, de ma nagyon lassú vagyok. Nem látom, hogyan hozhatnám ilyen alakra...

Mindenki az aminek hiszik. Kivéve én, mert rólam azt hiszed, hogy rosszul hiszed, amit hiszel, mert elhitettem veled, hogy az vagyok aminek hiszel. Látod, már azt sem tudod, hogy mit hiszel... :)