4415
Matematika feladatok
-
Pio #3295 Arra én is kíváncsi vagyok.
Mert ha az a felfogás, amit Te lentebb leírtál, akkor pont az van, hogy nem lehet csak egyféle Koch görbét generálni, a többi esetben nem működik a dolog.
Ha viszont a többi 3szög képződhet kisebb/nagyobb felületekre is, akkor kíváncsi vagyok, mi lesz az eredmény.
Azt megnéztem a régi jegyzetemben, hogy valóban 60 és 90 fok között vannak a Cesaro görbék, amikre ugyan úgy igaz, hogy a hosszuk végtelen, a térfogatuk viszont véges, mindenhol folytonosak, sehol sem differenciálhatóak.
Kíváncsi vagyok a 0-60 fok esetére. -
#3294 mindenesetre kedden találkozom a tanárral, megkérdezem, h h is gondolta ... -
#3293 nem fér rá = nem fér rá rendesen, mert túl kicsi -
#3292 voila:
-
Pio #3291 Oké, rajzolj nekem egy véges hosszúságot eredményező "Koch görbét", hogy értsem, mert ez így nem világos.
Amúgy szigorúan az elnevezést tekintve Koch görbe az kizárólag a szabályos 3szöges megoldás. A 60+ fokos, egyenszárú háromszögeseket ha jól tudom Cesaro görbéknek hívják, a 60-nál kisebbet nem tudom, viszont azzal szerintem baj lenne, mert területét tekintve is elszállna, nem csak hosszát. -
#3290 ha jobban érthető, lerajzolom. -
#3289 így van, csak nem ez a kérdés :P
az eredeti Koch görbénél valóban ennyi a 'c', képletet is találtam rá a pitagorasz tételből kifejezve:
c=sqrt(3)/2 * a, ahol a a kiindulási szakasz 1/3-a
ha a=1/3 -> c=0,2887
ám a feladat szerint c-t változtatni kell.
A 'megváltozott c' := c* .
Az [1/3,2/3] szakasz megtörésével keletkezett új oldalak:= t1,t2
Ugyebár t1 = t2 és az eredeti Koch görbénél t1=t2=a
Ha c* < c, akkor érthetően t1,t2 < a
Az eredeti Koch görbénél a t1,t2 megszerkesztése után létrejött [0,1] szakasz 1/3 szorosát (melynek hossza = 1/3 = a) rámértük a két 'a' szakaszra és t1 és t2-re (első iteráció).
Viszont c* esetében c* < a=1/3 , így nem lehet elvégezni az iterációt. -
Pio #3288 A Koch görbe szabályos 3szögekből építkezik és minden oldal 1/3-a és 2/3-a közé szintén szabályos 3szög kerül.
Az ábrán 1 hosszúságú a szakasz, ennek az 1/3-2/3 közötti része 1/3 hosszúságú, tehát egy olyan szabályos 3szög magassága lesz a c, aminek egy oldala 1/3 hosszú, így a magassága:
sin(alfa)=a/c
sin(pi/3)=c/(1/3)
sin(pi/3)/3=c
c=0,2887 -
lotsopa #3287 -bár ezt számításokkal nem tudom alátámasztani. -
lotsopa #3286 C < szakasz/2. -
#3285 de h lehet tetszőleges c-re elvégezni az iterációt, ha adott a szakasz hossza? -
lotsopa #3284 Tudtommal a hossza mindig végtelenhez tart, szóval c tetszőleges N+ esetén a hossz végtelen lesz.
-
#3283 (vagy túl kicsi) -
#3282 Van valakinek ötlete a következőre?
"Milyen c mellett lesz véges és milyen c mellett lesz végtelen a Koch görbe hossza?"
Szerintem nem lehet megcsinálni az iterációkat csak az eredeti Koch görbével, ahol a létrejövő "3szög" oldalai az első lépésben 'a'-val egyenlőek (1/3),ami meghatároz egy adott 'c'-t.
Azért nem lehet, mert más 'c' mellett a 3szög oldalai nem 'a'-val lesznek egyenlőek és már az első iterálásnál 'nem fér rá' az 'a' hosszúságú szakasz. -
polarka #3281 Mázlid van, egy nagy mester éppen ráért:)
fórum link
1es hsz
2es -
Merridious #3280 üdv
Ez a feladat inkább kihívás. De gondotlam hátha tudja valaki. :D
Számelmélet gyakorlatra kellene , de sehogy sem tudom megoldani.
Igazoljuk hogy minden természetes számra igaz hogy:
1/n(Fí * Szigma )(n) = d(n) ahol fi az euler féle fí függvény , szigma az az a függvény mely megadja egy n szám osztói számának összegét. és a feladat hogy ennek a kettőnek a dirichlet féle konvolúciós szorzata egyenlő a d függyvénn n helyen felvett értékével. -
#3279 ... érintővel izgi lett volna -
#3278 Köszönöm!
Meg is lett, nem gondoltam volna, hogy ennyi. Igaza van a tanárunknak, hogy középiskolában lófaszt sem tanítanak ábrázoló geometriából. -
uwu #3277 A többi gondolom egyértelmű.. -
uwu #3276 Akkor el kell tolni valamelyik kört a másik felé a vektorral, és ahol metszi az eltolt kör a násikat, oda kell tolni a vektort. -
#3275 "Adott két kör (O1, r1), (O2, r2) és egy v vektor. Szerkessze meg a két körön azokat az A, B, C és D pontokat, melyeket a v vektor köt össze."
Ez pontosan, plusz a körök meg a vektor adatai. -
uwu #3274 Biztos hogy nem így hangzik a feladat. -
#3273 Mr van adva két kör, és egy vektor. Szerkesztésben hogyan kell azt megcsinálni, hogy a vektor két vége mindkét kört érintse, és így kapjak egy A,B,C,D pontot? Úgy megcsináltam, hogy vonalzókat tologattam, aztán lett valami, de az egy elég tróger módszer szerintem. -
#3272 kösz -
lotsopa #3271 *Próbáld ki ugyan ezt komplex számokkal* -
lotsopa #3270 Ha jól látom egyszerűsítettél. ( kiemelés ) -
#3269 8√3 + 2√3 - 5√3 = 5√3 -
#3268 √192 + √12 - √75
egyszerűen nem bírom megcsinálni
valaki valami megoldás menetet adjon már legyen olyan kedves -
#3267 Köszi!
Holnap majd átnézem. -
polarka #3266 1.-re addíciós tétel kell csak, kicsit lentebb a 2szeres szögre vonatkozó írás is ott van. 1/4 lesz a megoldás, ha nem néztem el.
2. Öreg buktató. Átlag sebesség = összes út/össz. idő, ha kiszámolod, akkor 75km/h. Akkor lenne igazad, ha fele időt menne egyik sebességgel és felét a másikkal. -
#3265 Szgép nélkül:
sin75°*cos75°
Mennyi ennek az értéke? Semmi ilyen azonosság nem jut eszembe, pedig jó lenne valami ilyesmit tudni 0.zh-hoz.
Egy autó a 92 km-es út első felét 100 km/h sebességgel, a második felét 60 km/h sebességgel tette meg. Mekkora volt az egész útra vonatkozó átlagsebessége?
Itt ugye nem kell semmit számolni, mivel fele-fele arányban ment adott sebességgel, tehát 80km/h-val ment átlagban?
Így, hogy nyáron semmit nem foglalkoztam matekkal, eléggé megkopott a tudásom. Van még pár feladat, de azt inkább nem rakom be ide. -
#3264 ja, azóta már rájöttem csak elfelejtetem beírni ide -
#3263 leírod a 0, után a természetes számokat 1-től végtelenig egymás után.
Ízlés szerint elég sokféle számtani vagy mértani sorozatot leírogathatsz, végtelen, nem szakaszos tört lesz belőle.
Megkönnyíti a választást, ha a számtani/mértani sorozat divergens. -
#3262 milyen módszerrel lehet gyártani végtelen és NEM szakaszos törtet?
-
lally #3261 Örülök, hogy segíthettem !
Akkor, innen má'; az a 10cm-es példa is sikerülhetett ?
(Saccra, x= 0,88 hosszegységet mondtam volna rá.)
"deg" => ez a "hagyományos-" Fokban megadott érték.
"Rad" pedig a Radiánban, azaz; 2Pi Radian = 360fok.
(grad, pedig az "új-Fok".)
-
acosz85 #3260 Jah a helyes érték pont 200! -
acosz85 #3259 ÓÓÓÓÓ
Te egy ÉSZ vagy!
Köszi! Köszi! Köszi! Köszi! Köszi! Köszi!
El se mondom mi volt a baj!
Na jó, látom nagyon szeretnéd :)
A számológép grad-ba volt állítva :)
De hülye is voltam!
Bár ha már itt tartunk, az emlékeim kissé megkoptak, deg, grad, rad üzemmód között mi a különbség? -
lally #3258 Most, csak a korábbira válaszolnék:
Az oldal várható értéke, saccra is X=~ 200m környékén kell, hogy legyen !
-Hibásnak tartom tehát ezt a: ~650m fölötti értéked.
Zsebszámológéppel ismét számold ki légyszí külön a 2fokra, és a 3fokkal is.
(Vigyázz, mert ott még a: deg; grad; Rad; is alaposan becsaphat.
Ráadásul neked itt most, a 2fok 30' -et kell kikeresned, és ez az amire a
tangensnek ~= 0,044 körülinek kellene lennie!)
-
acosz85 #3257 Szia!
Köszönöm, hogy válaszoltál!
A 4600 az a befogó és tg 3 fokkal 655m jön ki ami már reálisabb.
A kérdésem, hogy miért nem működik 2,5 fokkal?
Másik pl:
Rajzolok egy 10cm befogójú derékszögű háromszöget 5 fokosszöggel!
Ha ezt kiszámoljuk a másik befogónak 33cm-nek kellene lenni!
A valóságban ez 0,9cm!
Hol romlik el a számítás? -
lally #3256 Üdv Acosz85!
Szerintem, azt a ~tg_3_fokot nézd meg a függvénytáblából mégegyszer!- mert
fejből ugyan csak a 6fokét tudom 3jegyig, ebből megsaccolva a 3fokost:
Tehát, a cirka x=250m közeli érték már jobb eredmény ?
(-vagy éppen: Az átfogód, nem éppen az a 4600 m ?)