Matek feladatok

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Miért tõlem kérsz elnézést? 😊
ZilogR
huhh, ezt én írtam? soha többé nem lövöm magam

Ma áttörés volt eddigi kis életemben: egy régi fényképem alapján két ellipszis méreteit lemérve ki tudtam szerkeszteni AutoCAD-ben, milyen messze álltam a felvétel helyétõl... Elsõ eset, hogy a hétköznapokban Numb3rs-eztem! Teljesen reális értéket kaptam! (Ahhoz kellett a dolog, hogy mi annak a valódi mérete, ami a fotón látható, de mellékterméke volt ennek a szerkesztésnek a fotós helyének meghatározása is. Még az is kiadódik, milyen szögben álltam a lefotózott tárgytól, tehát a helyszínen egy nagy X-el a helyemet is lehetne jelölni...! )

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

ZilogR
azért nem lett volna jó az enyém, (bár az ötlet nem is rossz, csak itt nem mûködne), mert a gyökjel alatt 11, 5, 13 mind-mind prímszám és nem lehetett volna kiemelgetni dolgokat, másrészt a közös nevezõ sem jött volna be...
De tény, sok esetben ez is könnyen járható út (a képezd a hányadost és nézd meg, nagyobb-e mint 1 ?!)

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

ZilogR
...rendes gyerek vagyok én, csak kicsit karcos a stílusom, mint a smirglis koton...

"...a bal oldali (6√11-6√5)/8" -> 's hogyan is lett ez a "/8" ?!
(-bocsi PIO ! -de; ezt a bakit, szerintem mindenki benézte. Nem véletlenül szóltam.)

Köszi mr.ZR az érthetõ kidolgozást.

Ez nem a "szivassuk egymást" topik. Asszem... 😊
ZilogR
<#ravasz1> óóó, kár volt lelõni a poént..., pedig milyen jól meg lehetett volna dolgozni! 😉))

Amire lally gondol:

(a+b)*(a-b)=a^2-b^2 képletbõl indulj ki és bõvítsd a törteket, hogy a nevezõ ennek megfeleljen. Gimiben ezt úgy hívják, hogy a nevezõ gyöktelenítése, egyetemen pedig konjugált törttel való bõvítés (vagy valami ilyesmi 😊 ).
Ne viccelõdjetek!
Messzirõl látszik, hogy igen érdekes eredményt kapunk gyöktelenítéskor.
Mindkét törtet gyöktelenítsük tehát a nevezõ konjugáltjával.
Rémlik még, igaz?

ZilogR
Ha két számot elosztasz egymással, a kapott érték 1-nél nagyobb, ha a számláló a nagyobb. Esetleg ez járható lehet. Két szám különbsége pozitív, ha a kisebbítendõ a nagyobb. Ez is járható lehet.

innentõl rajtad áll 😊

nonicks
addig eljutottam hogy a bal oldali (6√11-6√5)/8 a másik pedig (8√13-8√5)/8 de ez még nem elég pontos
<#wow2>

Háború a béke megteremtése.Béke felkészülés a háborúra!

nonicks
összehasonlítás, melyik tört a nagyobb...
valaki valami jó ötlet?(elvileg a jobb oldali a nagyobb de hogy kellene ezt kimutatni vagy valami)

Eltaláltad, de a kivonásnál figyelj a sorrendre, a számláló szögébõl vond ki a nevezõ szögét. 😊
bardocz
Szept 6 óta a 2. matekos sikerélményem!😄D
Gondolom osztásnál meg ki kell vonni a szögeket, és a r1 r2-t meg el kell osztani egymással.
Igen, jól csináltad.
bardocz
Köszönöm, azt hiszem világos!

z1=3*(cos45°+i*sin45°)
z2=2*(cos75°+i*sin75°)
z1*z2=3*2*(cos120°+i*sin120°)

Ugye így?
c1=r1*(cos(fi1)+i*sin(fi1))
c2=r2*(cos(fi2)+i*sin(fi2))
<=>
c1*c1=r1*r2*(cos(fi1+fi2)+i*sin(fi1+fi2))

c1,c2 - komplexek
r1, r2 - a számok "hossza"
fi1, fi2 - a számok "szöge" az elsõ síknegyed x tengelyétõl mérve
bardocz
Komplex számot trigonometrikus alakban hogyan szorzok össze? Elkezdtem zárójelezve, meg azt bontogatva, de ebbõl így nem lesz semmi. Algebrai alakban megy úgyahogy, de ezt meg se mutatták, csak szimplán házi következõ órára. Ugyan ez a kérdésem az osztásra is, meg a gyökvonásra, kell harmadik, ötödik, meg tizedik gyököt vonni, és gõzöm sincs az egészrõl. Esetleg valami jó irodalom, ami errõl szól? Ha a komplett analízishez jó, az se baj.
Nem tudom mi mást lehetne válaszolni (persze az olyanokon, hogy 4/2, 6/3, satöbbi) kívül. Ha egyszer az 2, akkor 2, akármilyen egész számok hányadosát is írod fel, azok akkor is 2-t fognak adni a fõbe lövöd magad, nem adhatnak ki mást. 😊
Üdv

A feladat: "*Melyik két egész szám hányadosa lehet az 1,999999... végtelen szakaszos tizedes tört?"

:| Azt vágesz hogy 1,9999999999' = 2-vel, de erre nem válaszolhatom hogy pl.: 2/1 :/

Egy csapat egy szív, Hala Real Madrid. 00\' Windows XP - Ubuntu // Samsung s5230 Poker player

Arra én is kíváncsi vagyok.
Mert ha az a felfogás, amit Te lentebb leírtál, akkor pont az van, hogy nem lehet csak egyféle Koch görbét generálni, a többi esetben nem mûködik a dolog.

Ha viszont a többi 3szög képzõdhet kisebb/nagyobb felületekre is, akkor kíváncsi vagyok, mi lesz az eredmény.

Azt megnéztem a régi jegyzetemben, hogy valóban 60 és 90 fok között vannak a Cesaro görbék, amikre ugyan úgy igaz, hogy a hosszuk végtelen, a térfogatuk viszont véges, mindenhol folytonosak, sehol sem differenciálhatóak.

Kíváncsi vagyok a 0-60 fok esetére.
TommyC
mindenesetre kedden találkozom a tanárral, megkérdezem, h h is gondolta ...

dixitque deus fiat lux

TommyC
nem fér rá = nem fér rá rendesen, mert túl kicsi

dixitque deus fiat lux

TommyC
voila:

dixitque deus fiat lux

Oké, rajzolj nekem egy véges hosszúságot eredményezõ "Koch görbét", hogy értsem, mert ez így nem világos.
Amúgy szigorúan az elnevezést tekintve Koch görbe az kizárólag a szabályos 3szöges megoldás. A 60+ fokos, egyenszárú háromszögeseket ha jól tudom Cesaro görbéknek hívják, a 60-nál kisebbet nem tudom, viszont azzal szerintem baj lenne, mert területét tekintve is elszállna, nem csak hosszát.
TommyC
ha jobban érthetõ, lerajzolom.

dixitque deus fiat lux

TommyC
így van, csak nem ez a kérdés 😛
az eredeti Koch görbénél valóban ennyi a 'c', képletet is találtam rá a pitagorasz tételbõl kifejezve:

c=sqrt(3)/2 * a, ahol a a kiindulási szakasz 1/3-a

ha a=1/3 -> c=0,2887

ám a feladat szerint c-t változtatni kell.
A 'megváltozott c' := c* .
Az <1/3,2/3> szakasz megtörésével keletkezett új oldalak:= t1,t2
Ugyebár t1 = t2 és az eredeti Koch görbénél t1=t2=a

Ha c* < c, akkor érthetõen t1,t2 < a

Az eredeti Koch görbénél a t1,t2 megszerkesztése után létrejött <0,1> szakasz 1/3 szorosát (melynek hossza = 1/3 = a) rámértük a két 'a' szakaszra és t1 és t2-re (elsõ iteráció).

Viszont c* esetében c* < a=1/3 , így nem lehet elvégezni az iterációt.

dixitque deus fiat lux

A Koch görbe szabályos 3szögekbõl építkezik és minden oldal 1/3-a és 2/3-a közé szintén szabályos 3szög kerül.

Az ábrán 1 hosszúságú a szakasz, ennek az 1/3-2/3 közötti része 1/3 hosszúságú, tehát egy olyan szabályos 3szög magassága lesz a c, aminek egy oldala 1/3 hosszú, így a magassága:

sin(alfa)=a/c
sin(pi/3)=c/(1/3)
sin(pi/3)/3=c
c=0,2887
-bár ezt számításokkal nem tudom alátámasztani.

C < szakasz/2.

TommyC
de h lehet tetszõleges c-re elvégezni az iterációt, ha adott a szakasz hossza?

dixitque deus fiat lux

Tudtommal a hossza mindig végtelenhez tart, szóval c tetszõleges N+ esetén a hossz végtelen lesz.

TommyC
(vagy túl kicsi)

dixitque deus fiat lux

TommyC
Van valakinek ötlete a következõre?

"Milyen c mellett lesz véges és milyen c mellett lesz végtelen a Koch görbe hossza?"

Szerintem nem lehet megcsinálni az iterációkat csak az eredeti Koch görbével, ahol a létrejövõ "3szög" oldalai az elsõ lépésben 'a'-val egyenlõek (1/3),ami meghatároz egy adott 'c'-t.
Azért nem lehet, mert más 'c' mellett a 3szög oldalai nem 'a'-val lesznek egyenlõek és már az elsõ iterálásnál 'nem fér rá' az 'a' hosszúságú szakasz.

dixitque deus fiat lux

Mázlid van, egy nagy mester éppen ráért😊
fórum link
1es hsz
2es

üdv
Ez a feladat inkább kihívás. De gondotlam hátha tudja valaki. 😄
Számelmélet gyakorlatra kellene , de sehogy sem tudom megoldani.

Igazoljuk hogy minden természetes számra igaz hogy:
1/n(Fí * Szigma )(n) = d(n) ahol fi az euler féle fí függvény , szigma az az a függvény mely megadja egy n szám osztói számának összegét. és a feladat hogy ennek a kettõnek a dirichlet féle konvolúciós szorzata egyenlõ a d függyvénn n helyen felvett értékével.
ZilogR
... érintõvel izgi lett volna <#rolleyes>

bardocz
Köszönöm!
Meg is lett, nem gondoltam volna, hogy ennyi. Igaza van a tanárunknak, hogy középiskolában lófaszt sem tanítanak ábrázoló geometriából.
A többi gondolom egyértelmû..

&#8222;Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.&#8221; Konfúciusz

Akkor el kell tolni valamelyik kört a másik felé a vektorral, és ahol metszi az eltolt kör a násikat, oda kell tolni a vektort.

&#8222;Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.&#8221; Konfúciusz

bardocz
"Adott két kör (O1, r1), (O2, r2) és egy v vektor. Szerkessze meg a két körön azokat az A, B, C és D pontokat, melyeket a v vektor köt össze."

Ez pontosan, plusz a körök meg a vektor adatai.
Biztos hogy nem így hangzik a feladat.

bardocz
Mr van adva két kör, és egy vektor. Szerkesztésben hogyan kell azt megcsinálni, hogy a vektor két vége mindkét kört érintse, és így kapjak egy A,B,C,D pontot? Úgy megcsináltam, hogy vonalzókat tologattam, aztán lett valami, de az egy elég tróger módszer szerintem.
nonicks
kösz<#taps><#eljen>

*Próbáld ki ugyan ezt komplex számokkal*

Ha jól látom egyszerûsítettél. ( kiemelés )

qetuol
8√3 + 2√3 - 5√3 = 5√3

: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant

nonicks
√192 + √12 - √75
egyszerûen nem bírom megcsinálni <#falbav>
valaki valami megoldás menetet adjon már legyen olyan kedves<#eljen><#help>

bardocz
Köszi!
Holnap majd átnézem.
1.-re addíciós tétel kell csak, kicsit lentebb a 2szeres szögre vonatkozó írás is ott van. 1/4 lesz a megoldás, ha nem néztem el.

2. Öreg buktató. Átlag sebesség = összes út/össz. idõ, ha kiszámolod, akkor 75km/h. Akkor lenne igazad, ha fele idõt menne egyik sebességgel és felét a másikkal.