Matek feladatok
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ma áttörés volt eddigi kis életemben: egy régi fényképem alapján két ellipszis méreteit lemérve ki tudtam szerkeszteni AutoCAD-ben, milyen messze álltam a felvétel helyétõl... Elsõ eset, hogy a hétköznapokban Numb3rs-eztem! Teljesen reális értéket kaptam! (Ahhoz kellett a dolog, hogy mi annak a valódi mérete, ami a fotón látható, de mellékterméke volt ennek a szerkesztésnek a fotós helyének meghatározása is. Még az is kiadódik, milyen szögben álltam a lefotózott tárgytól, tehát a helyszínen egy nagy X-el a helyemet is lehetne jelölni...! )
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
De tény, sok esetben ez is könnyen járható út (a képezd a hányadost és nézd meg, nagyobb-e mint 1 ?!)
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
(-bocsi PIO ! -de; ezt a bakit, szerintem mindenki benézte. Nem véletlenül szóltam.)
Köszi mr.ZR az érthetõ kidolgozást.
Amire lally gondol:

Messzirõl látszik, hogy igen érdekes eredményt kapunk gyöktelenítéskor.
Mindkét törtet gyöktelenítsük tehát a nevezõ konjugáltjával.
Rémlik még, igaz?
innentõl rajtad áll 😊
<#wow2>#wow2>
Háború a béke megteremtése.Béke felkészülés a háborúra!
valaki valami jó ötlet?(elvileg a jobb oldali a nagyobb de hogy kellene ezt kimutatni vagy valami)

Gondolom osztásnál meg ki kell vonni a szögeket, és a r1 r2-t meg el kell osztani egymással.
z1=3*(cos45°+i*sin45°)
z2=2*(cos75°+i*sin75°)
z1*z2=3*2*(cos120°+i*sin120°)
Ugye így?
c2=r2*(cos(fi2)+i*sin(fi2))
<=>
c1*c1=r1*r2*(cos(fi1+fi2)+i*sin(fi1+fi2))
c1,c2 - komplexek
r1, r2 - a számok "hossza"
fi1, fi2 - a számok "szöge" az elsõ síknegyed x tengelyétõl mérve
A feladat: "*Melyik két egész szám hányadosa lehet az 1,999999... végtelen szakaszos tizedes tört?"
:| Azt vágesz hogy 1,9999999999' = 2-vel, de erre nem válaszolhatom hogy pl.: 2/1 :/
Egy csapat egy szív, Hala Real Madrid. 00\' Windows XP - Ubuntu // Samsung s5230 Poker player
Mert ha az a felfogás, amit Te lentebb leírtál, akkor pont az van, hogy nem lehet csak egyféle Koch görbét generálni, a többi esetben nem mûködik a dolog.
Ha viszont a többi 3szög képzõdhet kisebb/nagyobb felületekre is, akkor kíváncsi vagyok, mi lesz az eredmény.
Azt megnéztem a régi jegyzetemben, hogy valóban 60 és 90 fok között vannak a Cesaro görbék, amikre ugyan úgy igaz, hogy a hosszuk végtelen, a térfogatuk viszont véges, mindenhol folytonosak, sehol sem differenciálhatóak.
Kíváncsi vagyok a 0-60 fok esetére.
dixitque deus fiat lux
Amúgy szigorúan az elnevezést tekintve Koch görbe az kizárólag a szabályos 3szöges megoldás. A 60+ fokos, egyenszárú háromszögeseket ha jól tudom Cesaro görbéknek hívják, a 60-nál kisebbet nem tudom, viszont azzal szerintem baj lenne, mert területét tekintve is elszállna, nem csak hosszát.
az eredeti Koch görbénél valóban ennyi a 'c', képletet is találtam rá a pitagorasz tételbõl kifejezve:
c=sqrt(3)/2 * a, ahol a a kiindulási szakasz 1/3-a
ha a=1/3 -> c=0,2887
ám a feladat szerint c-t változtatni kell.
A 'megváltozott c' := c* .
Az <1/3,2/3>1/3,2/3> szakasz megtörésével keletkezett új oldalak:= t1,t2
Ugyebár t1 = t2 és az eredeti Koch görbénél t1=t2=a
Ha c* < c, akkor érthetõen t1,t2 < a
Az eredeti Koch görbénél a t1,t2 megszerkesztése után létrejött <0,1>0,1> szakasz 1/3 szorosát (melynek hossza = 1/3 = a) rámértük a két 'a' szakaszra és t1 és t2-re (elsõ iteráció).
Viszont c* esetében c* < a=1/3 , így nem lehet elvégezni az iterációt.
dixitque deus fiat lux
Az ábrán 1 hosszúságú a szakasz, ennek az 1/3-2/3 közötti része 1/3 hosszúságú, tehát egy olyan szabályos 3szög magassága lesz a c, aminek egy oldala 1/3 hosszú, így a magassága:
sin(alfa)=a/c
sin(pi/3)=c/(1/3)
sin(pi/3)/3=c
c=0,2887
dixitque deus fiat lux
"Milyen c mellett lesz véges és milyen c mellett lesz végtelen a Koch görbe hossza?"
Szerintem nem lehet megcsinálni az iterációkat csak az eredeti Koch görbével, ahol a létrejövõ "3szög" oldalai az elsõ lépésben 'a'-val egyenlõek (1/3),ami meghatároz egy adott 'c'-t.
Azért nem lehet, mert más 'c' mellett a 3szög oldalai nem 'a'-val lesznek egyenlõek és már az elsõ iterálásnál 'nem fér rá' az 'a' hosszúságú szakasz.
dixitque deus fiat lux
Ez a feladat inkább kihívás. De gondotlam hátha tudja valaki. 😄
Számelmélet gyakorlatra kellene , de sehogy sem tudom megoldani.
Igazoljuk hogy minden természetes számra igaz hogy:
1/n(Fí * Szigma )(n) = d(n) ahol fi az euler féle fí függvény , szigma az az a függvény mely megadja egy n szám osztói számának összegét. és a feladat hogy ennek a kettõnek a dirichlet féle konvolúciós szorzata egyenlõ a d függyvénn n helyen felvett értékével.
Meg is lett, nem gondoltam volna, hogy ennyi. Igaza van a tanárunknak, hogy középiskolában lófaszt sem tanítanak ábrázoló geometriából.
„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz
„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz
Ez pontosan, plusz a körök meg a vektor adatai.
egyszerûen nem bírom megcsinálni <#falbav>#falbav>
valaki valami megoldás menetet adjon már legyen olyan kedves<#eljen>#eljen><#help>#help>
2. Öreg buktató. Átlag sebesség = összes út/össz. idõ, ha kiszámolod, akkor 75km/h. Akkor lenne igazad, ha fele idõt menne egyik sebességgel és felét a másikkal.