Matek feladatok

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

qetuol
ez egyszerû amúgy, ilyen alakra hozod:

(a+b)^2 >= 4ab, ebbõl

a^2 - 2ab + b^2 >= 0 , ami igaz, mert teljes négyzet. (a-b)^2

: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant

Valamit elírhattál mert 8 nem egyenlõ 16-al 😄

Mindenki az aminek hiszik. Kivéve én, mert rólam azt hiszed, hogy rosszul hiszed, amit hiszel, mert elhitettem veled, hogy az vagyok aminek hiszel. Látod, már azt sem tudod, hogy mit hiszel... :)

qetuol
miért 16/5? 2*4*1= 8

thomasthomas
Valamit elírhattál, mert pl. ha a=4 és b=1 , akkor a bal oldal 2 a jobb oldalon pedig 16/5 áll. És 2 kisebb mint 16/5.

No és azt, hogyan bizonyítod be, hogy (ab)^0,5 >= 2ab/(a+b)

Próbálkoztam a középértékekkel, és a jobb oldali nyilvánvalóan a mértani közép, a bal oldali viszont csak hasonlít a harmonikusra, így nem tudok mit kezdeni vele... Lehetõleg ez esetben ne várjatok mások véleményére 😄

Mindenki az aminek hiszik. Kivéve én, mert rólam azt hiszed, hogy rosszul hiszed, amit hiszel, mert elhitettem veled, hogy az vagyok aminek hiszel. Látod, már azt sem tudod, hogy mit hiszel... :)

thomasthomas
Ez egyszerû. Kb. 2 perc alatt meg lehet oldani, ha ismersz 1 tételt.
De azért várok, hogy más mit mond rá.

Corrupt
Bizonyítsuk be, hogy 55 egymást követõ egész szám négyzetének összege nem lehet négyzetszám.

\"Gyülekeznek a koporsóban, negyven fok meleg lesz!\" - Madaras

qetuol
próbáld a billentyûzet segítségével ^^

Sziasztok!
Egy két matek feladatot nem tudok megoldani csak nem tudom,hogy kell leírni. Ki tudja?
I.C.ram
Igen, ezt is észrevettem, de a megoldás szempontjából sajnos teljesen irreleváns. 😞
qetuol
a harmadik és a negyedik, illetve a hatodik és a hetedik ugyanazok elforgatva eggyel balra, nem tudom h ez mennyire hasznos info..

I.C.ram
Igen, erre én is gondoltam, és elvileg az A is a helyes megoldás, de akkor túl egyszerû lenne, nem? 😊
pl. A
-ha a nagy átlókat figyeljük, akkor azt látjuk, h 3-as szakaszonként mindig 2 van az egyik jelbõl és mindig másikból, a fõátlóban már csak a 2 treffes hiányzik, ami a lehetõségek közül csak az A

-nem egyszerû szabály szerint mûködik, sok érdekesség észrevehetõ rajta, de egyikbõl sem tudtam szabályt alkotni
-errõl az jut eszembe, amikor az elõadó mutat egy bináris számsort, ami véletlenszerûnek tûnik, majd elárulja, h a pi tizedesjegyei alapján tett 1-eseket és 0-kat egymás mellé
-ilyen példából is lehet olyat szabályszerûen alkotni, h csoda, ha vki rájön a szabályra

ZilogR

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

I.C.ram
Tudom nem matek, de logika. Ki tudja megfejteni? (magyarázatot is kérek)

érdekes másik, hasonló példára mit mond a wolfram:
lim-re és
ábrázolva

az ábrához link

volna ez a példa:

1. amirõl úgy gondolom, h az 1/n! hiába lesz egyre kevesebb, az n^n kitevõ úgyis gyorsabban növekszik, így mivel az alap kisebb 1-nél a lim 0 lesz
-ha vki tudna vmi jobb levezetést arra kíváncsi lennék

2. wolramon ábrázoltam, ami szerint 1 lesz a lim (mellesleg magát a példát nem tudja megoldani a wolfram)
-ez sztetek amiatt van mert az alapot egy idõ után 1-re kerekítve használja vagy én gondolom rosszul, h 0 kéne legyen végig?

Igaz, vmi hülyeség tört rám...
itt van

nem... ha nagyon bele akar kötni az ember akkor minden valós sorozatnak.
de a konvergensben már alapból benne van hogy monoton. annak a tételnek aztán nem sok értelme lenne, hogy minden konv. sorozatnak van monoton része...

nem minden konvergens sorozatnak van monoton részsorozata akart lenni?

"de nem tudom bebizonyítani a fenti tétel ismeretének hiányában" ***

Valaki mondja meg nekem, hogy hogyan kell bebizonyítani, hogy minden sorozatnak van mondoton részsorozata. Erre alapul a BW-féle kiválasztási tétel bizonyítása amit értek, de nem tudom bebizonyítani, az fenti tételt.
köszönöm!

ZilogR
ln(2)

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

sziasztok
segítségre lenne szükségem
az 1 osztva 1+eadx improprius integrál megoldását szeretném megtudni (o-tól végtelenig)
elõre is köszi<#vigyor4>
akkor köszi szépen még1x
Elvileg igen (nem számoltam végig)

😄😄😄
ZilogR
képet a csajról vagy nem seggítünk többet e

😛

amúgy köszi kb értem csak én nem tanultam ilyet és aranyos csajszinak segíteni szeretnék vele <#vigyor3>
tehát annyi hogy kijön 9 egyenlet 9 ismeretlennel és akkor minden ismeretlent ki kell számolni?
Elég felületesen írtam le, ha valamit nem értesz akkor elmagyarázom rendesen.

köszi szépen ba32107 meg is nézem gyorsan...
X mátrix:
x11 x12 x13
x21 x22 x23
x31 x32 x33

Mátrixot tudsz szorozni? Felírod a B*X mátrix szorzatát, minden elemre, az pedig egyenlõ lesz a 2X+A mátrix megfelelõ elemeivel. Az elsõ sort leírom:

2*x11 + 1*x21 + (-1)*x31 = 2*x11 + 1
2*x12 + 1*x22 + (-1)*x32 = 2*x12 + 0
2*x13 + 1*x23 + (-1)*x33 = 2*x13 + 0
...

Így elvileg kijön az összes változó.

hihetetlen...nah még1x😄
tehát:
oldja meg a következõ 2X+A=BX

mátrixegyenletet, ahol:

A:
1 0 0
1 -2 0
2 0 3

B:
2 1 -1
0 3 -2
1 0 3
oldja meg a következõ 2X+A=B
mátrixegyenletet, ahol:

1 0 0
A= 0 -2 0
2 0 3

2 1 -1
B= 0 3 -2
1 0 3
bocsi ez lenne a feladat...
hello
valaki tudna segíteni ebben a feladatban...fogalmam sincs hogy ugorjak neki! :S
elõre is köszi!

Oldja meg a következõ 2X + A = BX
mátrixegyenletet, ahol:

1 0 0 2 1 -1
A= 1 -2 0 és B = 0 3 -2
2 0 3 1 0 3

ZilogR
sztem thomasthomas-nak az agya úgy elborult a hozzászólásodtól, h épp most tömeggyilkol valahol az éjszakában...

Amúgy jó a számítása. És a 14sec/szelvény gondolom úgy jött, h egy tippet 1s beikszelni egy szelvényen.
A valóságban ennél tovább tart. Sokkal tovább.

Magyarul huncsik téged az érdekel, mennyi ideig tart egy embernek ezt megcsinálni. Érdemes inkább azt kiszámolni, h mennyi idõ jut egy szelvényre, ha egy heted van arra, h kitöltsd.

értem!de nekem úgy kéne hogy pontosan hogy számoljuk ki!
thomasthomas
Az összes szelvény 3^14, mert egy mérkõzésre 3 különbözõ tippet adhatunk.
-> Mivel egy szelvény kitöltése 14 mp, ezért ha az összes lehetsége szelvényt ki akarjuk tölteni, akkor az (3^14)*14 másodpercbe telik.
Az 66961566 s=1116026 min 26s=18600 h 26 min 26 s.
(Kicsit gyanús nekem, hogy ilyen sok..)

Hello!

Segítséget szeretnék kérni ezzel a feladattal:

Mennyi ideig tartana a szelvények kitöltése a totó esetén 14mp/szelvény sebességgel? (13+1 mérkõzésre leeht 1,2,x tippet adni.)
Próbáld ezzel

Üdv! a segítségeteket kérném a következõ feladatban:
3-(5+x)^0.5 / 1-(5-x)^0.5 ahol x tart 4-hez. Próbáltam konjugálttal, de nem jutottam sokra, ezért kérném a segítségeteket, elõre is kösz

A kivétel erősíti a szabályt, kivéve ha nem

Értem, köszi, így tényleg egyszerûbb, átírom a programomat. Én azt csináltam, hogy a számból kivontam az egészrészét, és megnéztem hogy nulla-e, de az tényleg elég gagyi megoldás volt.

ZilogR
ez azért pontosabb, mert az egész szám hatványozásra általában van külön pontos algoritmus, míg a nem egészeket úgy hatványozzák általában, hogy a^b = exp(b*ln(a)), ami már ránézésre pontatlanabb

ZilogR
leírom BASIC-ban...
azt mindenki érti... 😊

10 INPUT"Irj be egy számot";SZAM
20 L2=LOG(SZAM)/LOG(2)
30 KIS=INT(L2)
40 NAGY=KIS+1
50 KISEBB=2^KIS
60 NAGYOBB=2^NAGY:REM ez lehetne NAGYOBB=2*KISEBB is, az még jobb
70 IF (KISEBB=SZAM) THEN SZAM;": IGEN":END
80 PRINT SZAM;": NEM,";NAGYOBB:END

Magyarul az a módszer, h:

NE azt vizsgáljuk, h egész-e a log(szám)/log(2), mert ez 3 mûvelet és mind pontatlan, hanem azt, hogy
a szám kettes alapú logaritmusának egész részére emelve a kettõt visszakapjuk-e a számot

Akkor a még egyszerûbb:

10 INPUT"Irj be egy számot";SZAM
20 L2=LOG(SZAM)/LOG(2)
30 KIS=INT(L2)
50 KISEBB=2^KIS
70 IF (KISEBB=SZAM) THEN SZAM;": IGEN":END
80 PRINT SZAM;": NEM,";2*KISEBB:END

Igazából nem értem hogy mit mûveltél itt 😄 A kettes alapú logaritmust én számolom ki "manuálisan", osztom õket egymással, mert csak e vagy 10-es alapú logaritmus van. De igazából mûködik, és ez a lényeg, annyira nem érdekel, mert a feladatnak ez csak egy kis semmiség része, aztán lehet hogy nem is ezt a tételt húzom, szóval annyira nem töltök vele sok idõt 😊

ZilogR
és hány jegyû számokig mûködik az e?
😉 😊

algoritmus az, amit írtál?

én valszeg úgy csinálnám kellõen kis számokra, mint te, de én ellenõrizném, h a számomat kapom-e vissza, tehát:

log2(17)=4.09, egész része kis=4, ennél 1-el nagyobb: nagy=kis+1=5, ezután
kisebb=2^kis=2^4=16, ami kisebb<>17 és
nagyobb=2^nagy=2^5=32, ami nagyobb<>17 tehát a 17 nem kettõ hatvány, a rákövetkezõ kettõ hatvány pedig a nagyobb=32

De ez saját gondolat, mert sztem a 2 hatványozás pontosabb, mint két logaritmus elosztva egymással (valszeg így csinálja a 2-es alapút)