Matek feladatok

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

bardocz
Basszus, tényleg. Azt elfelejtettem.
ha már írni akartál valamit, legalább a *pí-t hozzátehetted volna. de én igazából a háromdimenziósra gondoltam.

Mindenki az aminek hiszik. Kivéve én, mert rólam azt hiszed, hogy rosszul hiszed, amit hiszel, mert elhitettem veled, hogy az vagyok aminek hiszel. Látod, már azt sem tudod, hogy mit hiszel... :)

bardocz
bardocz
"integrál"(Bernoulli féle lemniszkáta)^2 dx?
Valaki segítsen:
Hogyan lehet kiszámolni a Bernoulli féle lemniszkátából létrhozott forgástest térfogatát?

Mindenki az aminek hiszik. Kivéve én, mert rólam azt hiszed, hogy rosszul hiszed, amit hiszel, mert elhitettem veled, hogy az vagyok aminek hiszel. Látod, már azt sem tudod, hogy mit hiszel... :)

ZilogR
...amit azért nem árt megemlíteni, h azt jelenti, h nem veszi fel kétszer (vagy többször) ugyanazt az értéket, tehát csak úgy állhat fenn az egyenlõség, ha a két kitevõ megegyezik

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

thomasthomas
Egy kis helyesbítés: ......Az exponenciális függvény menete szigorúan monoton növekvõ, ezért......

2^(x+1) + 1 = 2^x*2^1 + 1 , 2^x=a helyettesítéssel ebbõl 2*a+1 lesz
a másik oldal pedig:3*2^(2x)=3*2^x*2^x, ebbõl pedig 3*a^2 lesz
és akkor a legelsõ tagot mégis hogy írod át?

\"A kritikát nem bírálhatjuk felül, a kritika értünk van\" (H. T. Loutrec) \"Nem tetszik a közeg? akkor ott a lovad, nyergeld fel, és takarodj\" (V. R. S. Démon)

és mi volna a feladat ezzel az egyenlõtlenséggel?

2^x=a behelyettesítéssel a-ra egy másodfokú egyenletet kapsz
kabel15
Csináltam 1 primitív képet😊

Hátha így könyebb

BattleTag: kabel15#2672

bardocz
Nekem is ez a gondom, hogy régóta nem csináltam ilyet😊
kabel15
Az a baj hogy már rohadtúl nem emlékszem ezekre.
Nem is ilyen feladatokat veszünk. Csak matektanárom éretségire készít fel és kitalálta hogy oldjam meg. <#mf1>
Csak úgy elég nehéz hogy kb 2 éve nem csináltam ilyet.

bardocz
Az itt nem jó, hogy logaritmizálod, és kiviszed a kitevõket? Akkor lenne (x+1)*log2+1=2x*log(3*2) Ha kettes alapú a logaritmus, akkor rendezed log(3*2)-re, és úgy már biztos meg lehet oldani.
kabel15
Hello!

Nekem is lenne 1 példám.
2az (X+1)en+1=3szor2az(2x) en.
Thx ha valaki segít.

Lenne egy feladat, amiben segítséget szeretnék kérni.

gyök(5x-4-x^2) * |log2y| + (|logy2|)/(gyök(4x-3-x·2)) >= gyök<4>(24)

A második tag a bal oldalon abszolút értékben az y alapú logaritmus 2 és az egyenlõtlenség jobb oldalán szereplõ kifejezés negyedik gyök 24 akar lenni. Elnézést, lehet hogy másképp kell leírni.

There are only 10 types of people in the world: Those who understand binary, and those who don\'t.

Meg kell tanulnod a szabályokat. Kezdésképpen wikipedia.

Ebben az esetben az a^x -t kell deriválni: (a^x)' = a^x * ln(a)

Így az új példa nagyon hasonló lesz az elsõhöz (ha itt is a 10. kell):
(-1) * (ln(11))^10 * 11^x

Kérdezz még ha nem világos, de most sietnem kell nem tudok többet írni

Kovács legény
hú asszem megvilágosodtam egy picit😄
f(x)= -11^x+16 ennek is ugyan az lesz ugye? deriválásnál a szám nem számít csakahol x van ugyi?

www.czekoart.hu

Kovács legény
aha ez kell köszönöm
f(x)= -11^x+16 is megmondanád ha szépen megkérlek?😊

és nem tudsz egy hülyéknek készült leírást a deriválásról. Pont akkor hiányoztam és egyedül nem tudom megérteni😞

www.czekoart.hu

A 10. derivált kell? Ha jól gondoltam át most gyorsan, akkor az a következõ:

(-1) * (ln(4))^10 * 4^x

Kovács legény
plz help😊
f(x)=-4^x+8
f^(10)(x)=?

köszi

www.czekoart.hu

thomasthomas
Ha nem tévedek, akkor ez a Bernoulli-egyenlõtlenség?

Egyébként meg könnyen levezethetõ a bizonyítása.

elnézést, semmi. nem is egyenlõ, hanem ez is egy alsó becslés... :_D

Már megint problémába ütköztem. Van ez a bernoulli egyenlõtlenség. Azt meg úgy vezetik le, hogy ez az egyik lépés, de én sajnos nem látom, hogy miért egyenlõ : (1+h)^n*(1+h) --> 1+n+nh+nh^2

királyos! köszi.

a legtömörebben:
y függvény deriváltja az (y-y0)/(x-x0) határértéke az x=x0 helyen
y=x^n esetén:
(x^n-x0^n)/(x-x0)
mivel (x^n-x0^n)=(x-x0)*(x^(n-1)+ x^(n-2)*x0+x^(n-3)*x0^2.....+x*x0^(n-2)+x0^(n-1))
ezt behelyettesítve az (x^n-x0^n)/(x-x0) egyenletbe, majd az x=x0 behelyettesítéssel kijön az n*x^(n-1)
jahogy ezt a kifejezést lebontottad 2 részre: a=e^b és b=x-2. ekkor aob kompozíció az eredeti függvénnyel azonos. ezután elõvetted a szabályt, miszerint (a o b)deriváltja x helyen = (a' o b) az x helyen * g deriváltja az x helyen.
húhát köszi a segítséget asszem értem 😊
de ha már itt tartunk akkor még1 kérdésre szeretnék választ kapni:
sajnos nekünk nem nagyon tanítják a deriválás elméleti hátterét, hanem csak mondják, hogy itt vannak a deriválás szabályai, használd egészséggel... csakhogy én azt hallottam, hogy minden ilyen szabályt (pl x^n=n*x^(n-1)) le lehet vezetni valahogy, méghozzá ugyanabból a képletbõl kiindulva. hát én erre a képletre meg a levezetésekre lennék kíváncsi. 😊

qetuol
és (e^(x-2))' = e^(x-2) helyes is. e^(f(x)) deriváltja e^(f(x))*(f(x))', ami jelen esetben 1.

: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant

éppen parciális deriválni tanulunk, de hát nem értem, hogy: e^(x-y) x szerinti deriváltja miért ugyanez?
hiszen ha ez így helyes (márpedig az) akkor (e^(x-2))' szintén e^(x-2)-t hozna eredményül.
igazából csak a deriválás részét nem értem, a parciális az megy 😄
valaki magyarázza el pls

Ide beírod pl. hogy: "d/dx(1/4 log((x^2-1)/(x^2+1)))" és az eredménynél: "Show steps"

wolframalpha bemutatja a lépésrõl lépésre
[url=http://www.wolframalpha.com/input/?i=D[%281%2F4%29+Log<%28x^2+-+1%29%2F%28x^2+%2B+1%29>%2C+x]]Pl.[/url]

Harly18
A példák a galériámban vannak! Aki tud segíteni, ott meg tudja nézni.

1:18 Gyűjteményem: http://vwmodellek.blogspot.com/

Harly18
Valki tudna segíteni? Egy kis halmaz, meg differenciál számítás, esetleg deriválás? Egy-két példa van, amivel küszködöm, de nem nagyon megy. Fontos lenne minél elõbb megcsinálnom. Aki tud segíteni, írjon privátot! Köszi!

1:18 Gyűjteményem: http://vwmodellek.blogspot.com/

Én úgy látom, h igen. Hiszen minden sokszög felbontható háromszögekre. És a módszereddel bármely konkáv n-szög elõállhat.

thomasthomas
Miért nem található meg sehol sem a konkáv sokszögekkel azon összefüggésnek a bizonyítása, miszerint a belsõ szögösszeg (n-2)*180? Ha én egy teljesen általános konkáv sokszögre be tudom bizonyítani, akkor az minden konkávra igaz lesz? A következõképp akarnám bizonyítani: Vegyünk 2 (nem feltétlen egybevágó) tompaszögû háromszöget.(Igazából elég az a feltétel is, ha csak egyik háromszög tompaszögû.) Ha ezeket úgy rakjuk "egybe", hogy egy-egy oldaluk megegyezzen, akkor azt kapnánk, hogy adott, teljesen általános konkáv négyszög belsõ szögeinek összege 2*180 fok, hiszen 2 háromszögünk van.(Bármely síkháromszög belsõ szögeinek összege 180 fok) Rakjunk valamely oldalához úgy egy valamelyen háromszöget (tompaszögû, vagy sem, teljesen mindegy), úgy hogy a sokszög adott oldalának és az háromszög valamely oldala megegyezzen. Ekkor egy konkáv ötszöget kapunk, belsõ szögösszeg így: 3*180 fok, hiszen így már 3 különbözõ háromszögünk van. Ugyanezt az eljárást folytathatnánk egészen n-ig, és ebbõl következik, hogy adott "n" oldalú konkáv sokszög belsõ szögeinek összege (n-2)*180 fok.
Megjegyzem hogy úgy kell ezeket a háromszögeket egymáshoz rakni, hogy mindig konkáv sokszöget kapjuk, hiszen ha konvex sokszöget állítanánk elõ ezzel az eljárással, akkor fennáll az az eset, hogy van legalább egy olyan szögünk, mely valahol a sokszög belsejében van, és nem tartozik a sokszög belsõ szögei közé. Ezzel csak azt akartam leírni, hogy konvex sokszögekre ezen eljárás nem használható.
Amit leírtam bizonyítást, az helyes-e?

Elõre is köszönöm.

köszönöm szépen a segitségeteket 😊<#worship>
thomasthomas
Gyakorlatilag 2 olyan háromszög, melynek oldalai nem azonosak, de 1 csúcsuk igen. A sokszögnek hogyan szól a hivatalos definíciója? Interneten szinte minden oldalon mást írnak, így abban nemigazán bízom meg.

ZilogR
<#confused>Kattints a kék "Link" feliraton és ott lesz egy...<#miaz>

sztem ez 2 sokszög egymás mellett

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

thomasthomas
Létezik ilyen sokszög szerintetek?
Link

Elõre is köszi.

thomasthomas
Ez így helyes.

Szerintem:
A hat léggömbbõl a kell a sorrendek számát meghatározni,úgy hogy 3/2/1 elemû csoportból vállaszuk ki õket. Vagyis:Ismétléses permutáció

"Ha adott n olyan elem, amelyek között k1,k2,k3 számú egyenlõ elem fordul elõ, és képezzük az adott n elem egy sorrendjét, akkor ismétléses permutációról beszélünk"
6!/(3!*2!*1!)=60
bardocz
Alulról kell lõni õket. Mert a saját zsinórján éppen az a lufi a legalsó ép lufi. tehát ha az elsõ zsinóron ellövöd a legalsót, akkor a második lufi lesz ott a legalsó épp lufi.
És ha lelövöd a legalsót, akkor már nem lesz ép a legalsó, ergo nem lõheted a többit. Nem?

nem hát fel vannak akasztva egy madzagra a lufik és alulról felfelé lõhetem le a lufikat
Nem is értem a feladatot, ha csak olyat lõhetsz le, aminek a legalján ép léggömb van, akkor a többi leesik, és akkor már nem egyértelmû hogy mi van. Legalábbis nekem nem.

hát összeszoroztam 2-vel több jött ki neked az az 18 (2*3*3) ez így szerinted jó megoldás? 😊
bardocz
Hát a próbálgatás nem jó?😊 Amúgy most jövök rá, hogy nem írtam le mindet, ennél sokkal több van.
Elõször választhatunk 3 lufi közül. Aztán 2, vagy 3, és valahogy így tovább, össze kell szorozgatni az választásokat, vagy valami ilyesmi.
Sajnos az eredmény nem elég valami fele levezetés kéne lépésekben ha ez megoldható 😊 Segítségedet köszi 😊<#wink>