4415
Matematika feladatok
  • Molnibalage
    Szerinem nem az a megoldás, hogy megcsináljuk helyetted. Inkább máshogy próbálok segíteni.

A szögföggvények mennek? Nagyjából azok alkalmazásáról van szó, némi térgeometriával vegyítve. A köré és beírt kör szögfüggvények + szögfelelzők alkalmazásáról van szó.
  • Barbeee007
    3. Egy kettőslétra egyik szára 195 cm hosszúságú. A kettőslátra legfelső fokai a szárakon 180 cm-nél vannak. Teljesen kinyitjuk a kettőslétrát, amennyire a biztonsági láncok engedik . Ekkor a kettőslétra nyílásszöge 28.5°. Ha felmászunk a kettőslétrán és felállunk a legmagasabb fokaira , akkor milyen magasan állunk a talajhoz képest?
    4. Egy fonálon lengő kis pontszerű test két szélső helyzete közötti távolság 24 cm. A fonál hossza 95 cm. határozzuk meg, hogy mekkora szöget zár be a fonálinga a két szélső helyzete között!
    5. Egy egyenes körkúp nyílásszöge 46°, magassága 24, 6 cm. határozzuk meg a kúp alapkörének átmérőjét!
    6. Egy forgáskúp alkotói 22,4 cm hosszúak. Az az alapkörének átmérője 10,4 cm. mekkora a kúp nyílássszöge?
    7. Egy forgáskúp alkotója 18, 4 cm, nyílásszöge 62°12`. Mekkora az alapkörének a sugara?
    8. Valamely egyenlő szárú háromszög alapja 15 cm-es, míg szárai 12 cm hosszúak. Mekkora annak a körnek a sugara, amely a szárakat az alap végpontjában érinti?
    9. Egy egyenlő szárú háromszög alapja 6,4 cm, a beírt körének sugara 1,7 cm. Mekkorák a háromszög szögei?
    10. Egy egyenlő szárú háromszög alapjának hossza 8 cm, míg szára 10 cm hosszú Számítsuk ki a háromszögbe írható kör sugarát!
    11. Valamely egyenlő szárú háromszög szárai 8 cm hosszúak és az alapon fekvő szögei 72,48°-osak. Mekkora a háromszög köré írt körének sugara?
    12. Egy egyenlő száru háromszög alapja 15 cm hosszú, az alapon fekvő szögei 68°-osak. Mekkora a körülírt és beírt körének a sugara?

Tudom, hogy ez nagyon sok és nagy kérés de most műtötték a szemem és nem voltam suliba 2 hétig, ezért matekból nagyon lemaradtam, és nem értem a feladatokat amiket a többiek vettek. A tanár azt mondta h. csak akkor adja meg év végén a 3mast hogyha ezeket megcsinálom és jók lettek. De mivel nem értek semmit nem tudom megcsinálni, tudnának a jó matekosok segíteni, legalább néhányba? Előre is köszi....

• qetuol
    nem mindegy h a kamatot minden hónapban számolják rá, vagy az év végén egyszerre. ha havonta írják jóvá az kamatösszeget akkor minden hónapban nagyobb összeghez írják hozzá a kamatot, tehát több pénz lesza végén
  • Thibi
    A 18% kamat egy gondolom egy évre szól,ez esetben a havi kamat 1.5%
  • manoszey
    Szerintem jó!
  • lasoabt
    Havi kamatos kamatozásút úgy értelmezem hogy minden hónapban kamatozik egyszer az aktuálisan betett összeg,és még a kamat is.Ha van végeredmény legalább,akkor leenerőziheted hogy egyáltalán jól értelmeztem e. :)
    Így szerintem:

1.hónap: 10000*1.18
    2.hónap: (10000*1.18+10000)*1.18=10000*1.18^2+10000*1.18
    3.hónap: (10000*1.18^2+10000*1.18)*1.18=10000*1.18^3+10000*1.18^2
    18.hónap: 10000*1.18^18+10000*1.18^17
  • Narancs
    Sziasztok!
    Holnap zh, én meg már nagyon fáradt vagyok, segítsetek rájönni ezt hogyan számoljam ki:
    ,,Egy magánszemély másfél éven keresztül minden hónap elején elkülönített betétszámlára betesz 10.000Ft-ot. A betét után a bank 18%-os kamatot fizet, havi kamatos kamatoású a konstrukció. Mennyi a másfél év múlva összegyűlt megtakarítás?"

Segítsetek plz, teljesen leblokkoltam, sokkal nehezebbeket simán kivégzek, de négy órányi gyakorlás után ez az egyszerűnek tűnő példa kifogott rajtam...:(
  • ZilogR
    csak azt kellene még kitalálni, h ez milyen eloszlás és akkor lehet is számolni.
  • zkas
    7500*0,02=150 150 ember hal meg egy évben
    ez 150*8500=1 275 000 (HUF) kifizetett pénz az özvegyeknek
    össz bevétel: 7500*18=135 000

így kiszámolva tuti h nem lesznek nyereségesek, szval a válasz: 0 :D
    egy évben kifizetnek 1, 275 milliót és beszednek 135 ezret :D ez több mint 1 milliós veszteség 1 évben
  • csaptelep
    Sziasztok, van egy valszám kérdésem: Egy biztosítótársaságnak 7500 ügyfele van mindenki évi 18 HUFot fizet, annak a valószínűsége, hogy valaki meghal év közben 0.02. Ha valaki meghal, az özvegy 8500 HUFot kap. Mi a valószínűsége annak, hogy a társaság profitja min 15000 HUF lesz egy évben. Köszi előre is a segítséget.
  • uwu
    Hát most lehet, hogy hülyeséget mondok, rég csináltam ilyet.

Első ránézésre szerintem trigonometrikus azonosságokat használva behelyettesítéssel, egy sokkal egyszerűbb alakot fogsz kapni.
    Gondolom vágod, hogy helyettesítéses integrálnál a dx el is bohóckodni kell egy kicsit. Az első feladatnál sin(3x) vagy cos(3x), a második feladatnál tg(x/2) behelyettesítést gyanítok.
  • revolit
    Hú, köszi, ez nagyon jó oldal! Egy bajom van, hogy helyettesítést használ mindkét integrálnál :( Gondoltam nem lehetne e visszavezetni vmi egyszerűbb esetre, parciális deriváltra vagy vmi hasonlóra, mert a helyettesítés igencsak a gyengém. De azt hiszem, a maradék időmet a pótZH-ig többek közt ennek gyakorlására költöm :)
  • xDJCx

Próbáld meg a Wolfram Alphaval. A show step-vel a megoldás lépéseit is mutatja:
    http://www.wolframalpha.com
    pl. így megadható neki az első integrál (nem kötött a szintaxis):
    int( (sin(x)+cos(x))^(1/3)*cos(2*x),dx)
  • nonicks
    itt a lényeg az lenne hogy van olyan geometriai amelyben létezhet olyan háromszög aminek párhuzamos szárú :D
  • revolit

Ennek a két feladat megoldásához kérnék egy kis segítséget, egy kidolgozott megoldás tökéletes lenne, de az is jó, ha elmondjátok, hogy induljak el :)
    Előre is köszönöm a segítséget!
  • thomasthomas
    Először is, olyan hogy "végtelen párhuzamos egyenes" olyan nem létezik. Ha két egyenes "találkozik" (Ami szintén egy pontatlan megfogalmazás, helyette célszerűbb az a megfogalmazás. hogy legalább egy metszéspontja van a két egyenesnek.) akkor két eset lehetséges:
    1) a két egyenes egy és ugyanaz
    2) Az Euklédeszi geometriában ez lehetetlen, amelyen ki is mond az egyik axióma. Az, hogy legyen a két párhuzamos egyenesnek metszéspontja az más geometriában előfordulhat, pl. a Bolyai-geometriában.
  • nonicks
    valaki tudna nekem segíteni abban hogy elmagyarázza hogy lehetséges az hogy két végtelen párhuzamos egyenes "találkozón"?
  • lotsopa
    Neten fent van az emelt szintű matematika érettségi, valaki meg tudta oldani 100%-osra?
  • PrisonMan
    Köszi!
  • stonesour
    Köszönöm szépen a segítséget!
  • polarka
    3. Az ilyen feladatoknál az egyik általános "trükk", h az 1. számjegyet mondjuk x-nek a másikat y-nak nevezed el. így a kért szám előáll a 10x+y -nal. Ezek után már csak a szöveget kell egyenlet rendszerbe foglalni:

Ez az egyenlet kifejezi, h a szám számjegyeit felcserélve osztunk és az eredmény 4 +3(maradék) lesz.

Ez pedig hogy a számjegy különbséggel osztunk és az eredmény 11+ a maradék lesz. (y-x -szel való osztás is elképzelhető, de ha kiszámolod, akkor y-ra negatív szám jönne ki.)
    Most már csak meg kell oldani. Nekem a keresett számra 71 jött ki.
  • Thibi
    az első ötvözet aranytartalom százaléka 2/5,a másodiké 3/10,a harmadiké 5/16
    az első ötvözetből kell x kiló,a másodikból y kiló, a harmadik lesz x+y kiló=80 vagyis y=80-x
    a két ötvözet össz aranytartalma egyenlő a harmadik aranytartalmával
    x*2/5+(80-x)*3/10=80*5/16
  • Thibi
    a 3.-hoz a két egyenlet:
    a keresett szám 10a+b
    10a+b=4*(10b+a)+3
    10a+b=11*(a-b)+5
    innen illene mennie, 71 fog kijönni
  • Thibi
    (18*46+x*54)/(18+x)=48.5
    18*46+x*54=48.5*18+x*48.5
    x*(54-48.5)=18*(48.5-46)
    x=18*2.5/5.5=8.1818
    18 liter 46%-os és 8.1818 liter 54%-os keveréke 48.5% lesz
  • stonesour
    :(
  • PrisonMan
    Hali, ebben szeretnék segítséget kérni:

- Van 2 arany-ezüst ötvözet (Az elsőben az arány: 2:3. A másodikban: 3:7) Mennyit kell venni ezekből hogy 80kg új ötvözet legyen amiben az arány: 5:11?

Köszi szépen!
  • stonesour
    Hello. Valaki segítene nekem gyorsan matekban?

Ezt a két feladatot kellene megoldani egyenletrendszerrel. Nagyon sürgős. (gimis nyelve elég megoldani :D)

Köszönöm előre a segítséget, tényleg nagyon fontos, ezen múlik minden évvégén.
  • pet0330
    Jah bocs igaza van Thibinek. És az a+x . Bocsi én valamiért mértanit olvastam, de az elve ugyan az :D
  • Thibi
    Számtani sorozatról van szó,nem mértani sorozatról, vagyis az oldalak :x-a,x,x+a
    pitagorasz tételt alkalmazva kijön hogy x=4a (például:3,4,5) utána a területből az x már számolható, azt hiszem 9*gyök2,12*gyök2,15*gyök2 a három oldal
  • oliwwer
    Igen, csak félreírtam:)

köszi. hétfőn kiderül hogy jó-e, megkérdezem a tanártól.
  • pet0330
    Őit. = Pit. :)
  • pet0330
    Szia!

A területe gondolom 108 cm^2 :D Legyen a számtani sorozat első eleme a. ekkor b=aX c=bx=a*X^2 Azt tudod hogy a*ax/2=108 és hogy a*a+ax*ax=(a*x^2)*(a*x^2)

Tehát a^2*x=116 ---> X=116/a^2 Ezt behelyettesíted az előbbi Őit. tételbe és kijön. Ha nem bocs :D
  • bardocz
    Azt már meg kellett volna szokni az elmúlt években. Ha pistike ezen megbukik, akkor már úgyis mindegy neki, érettségin is meg fog, hamarabb kéne ezt csinálni a pistikék miatt.
  • oliwwer
    Jaja:D Én amúgy jó ötletnek tartom, mert az első feladatlap azért elég pörgős, szóval szokni kell a tempót.
  • bardocz
    Látom nem csak a mi sulinkban olyan idióták, hogy 10 nappal az érettségi előtt csináltatnak próbaérettségit:DD
  • oliwwer
    Ma írtunk próbaérettségit, és volt egy ilyen feladat.

Egy derékszögű háromszög oldalainak nagysága számtani sorozat. A háromszög területe 108 cm3. Mennyi a kerülete?

Ötlet hogy hogyan kellett vna megoldani?
  • dronkZero
    "szerintem az emberek 50-60 százalékának fingja sincs az ilyen dolgokról, akkor azok mind buták? "

Nos, IGEN. Határozottan.

Nem a THM-es dologra céloztál, hanem? A logaritmusra? Elárulom, hogy az körülbelül annyira "durván elvont", mint a százalékszámítás. Például arra jó, hogy ne nézz hülyén, ha a teszkós eladó decibelekről beszél a hifi szekcióban.
  • bardocz
    Szállodában 5 szobát aakrnak kifesteni 4 színnel, két szoba nem lehet egyszínű egymás mellett, és nem kell minden színt használni. Hányféleképpen lehet kifesteni?
    4*3*3*3*3 jó, megoldás?
  • nonicks
    utána már rájöttem:D
  • Thibi
    x+10x=759
    759/11=69
    69+690=759