Matek feladatok
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
ha b=0, akkor 0
ha b>0 vagy b<0, akkor nincs absz. min.
ha b>0 vagy b<0, akkor nincs absz. min.
És el is csesztem, mert a sin periodicitása miatt, nem csak az x=0 a megoldás, hanem ez lesz a megoldáshalmaz:
x=2πk | k eleme Z
x=2πk | k eleme Z
2sin(x+π/6)-1=0
sin(x+π/6)=1/2
x+π/6=arcsin(31/2)
x=arcsin(1/2)-π/6
arcsin(1/2)=30° => π/6 rad
x=0 😊
arcsin
sin(x+π/6)=1/2
x+π/6=arcsin(31/2)
x=arcsin(1/2)-π/6
arcsin(1/2)=30° => π/6 rad
x=0 😊
arcsin
Valaki tud erre megoldást levezetéssel együtt?
2sin(x+π/6)-1
Elõre is köszi
2sin(x+π/6)-1
Elõre is köszi
A feladatok a következõk lennének: /kommentek vannak benne, m nem úgy adja itt ki, ah én beszerkeztettem õket egyenlet szerkesztõbe/
Feladatok:
Igazoljuk, h a köv. számok algebraiak: a) √2+√3, b) √2+3, c) ∛2+∛4.(harmadik gyök mindkét szám)
Biz. be, h ha α algebrai, akkor a α ̅ (konjugáltja) is algebrai, majd bármely k pozitív egész szám esetén √(k&α😉 /k-adikgyök alfa/ is algebrai.
Hat. meg a köv. (algebrai) számok fokát: a) √(7&12)/7-ikgyök 12), b) cos〖20°〗, c) ∜2+√2. /4-ikgyök 2/
Tudjuk, hogy degα=6 és α gyöke az
f=x^7+8x^6+15x^5+10x^3+35x^2+5x-30
polinomnak. Mi az α minimálpolinomja?
Az alábbi számok közül melyek algebrai egészek:
a) ((1+√3))∕2 b) ((1+i√3))∕2 c) cos〖1°〗.
Legyen G={a+bi | a,b∈Q} a Gauss-racionálisok, A az algebrai számok teste. Számítsuk kis az alábbi testbõvítések fokát:
a) deg(G:Q) b)deg(C:A) c) deg(A:G).
Legyen K={a+b√2 | a,b∈Q}. Könnyen adódik, h K részteste R-nek. Határozzuk meg az alábbi komplex számoknak a K feletti fokát:
a) 3+7√2 b) √2+i c) ∛2. /harmadik gyök kettõ/
Számítsuk ki az alábbi algebrai számok fokát:
a) √7+3i b) ∜2+√2 /negyedik gyök kettõ/ c) 2-√2 d) ∛2./harmadik gyök kettõ/
Adjuk meg egyszerûbb alakban az alábbi halmazokat:
Q(√(6&7))∩Q(√(9&7))./hatodik gyök hét, és kilencedik gyök hét/
Adjuk meg a köv algebrai számok Q feletti konjugáltjait:
a) √2+√3 b) √2 (1+i) c) cos〖20°〗.
Adjuk meg Q(∜2) /negyedik gyök kettõ/ alábbi elemeinek relatív konjugáltjait és normáját:
a) 1+∜2 b) 1+√2.
Hat. meg a Q(√2) test egységeit, és prímelemeit!
Q(i) testben bontsuk fel prímtényezõk szorzatára az alábbi elemeket:
a) 24+21i b) 10-47i.
Mutassuk meg, h √3-1 és √3+1 asszociáltak Q(√3)-ban.
Biz. be, h Q(√5) euklideszi.
Hát..., ezek lennének azok. Ha tudtok akkor légyszi tényleg segítsetek akár csak 1-1 feladat erejéig. Köszönöm mégegyszer
Feladatok:
Igazoljuk, h a köv. számok algebraiak: a) √2+√3, b) √2+3, c) ∛2+∛4.(harmadik gyök mindkét szám)
Biz. be, h ha α algebrai, akkor a α ̅ (konjugáltja) is algebrai, majd bármely k pozitív egész szám esetén √(k&α😉 /k-adikgyök alfa/ is algebrai.
Hat. meg a köv. (algebrai) számok fokát: a) √(7&12)/7-ikgyök 12), b) cos〖20°〗, c) ∜2+√2. /4-ikgyök 2/
Tudjuk, hogy degα=6 és α gyöke az
f=x^7+8x^6+15x^5+10x^3+35x^2+5x-30
polinomnak. Mi az α minimálpolinomja?
Az alábbi számok közül melyek algebrai egészek:
a) ((1+√3))∕2 b) ((1+i√3))∕2 c) cos〖1°〗.
Legyen G={a+bi | a,b∈Q} a Gauss-racionálisok, A az algebrai számok teste. Számítsuk kis az alábbi testbõvítések fokát:
a) deg(G:Q) b)deg(C:A) c) deg(A:G).
Legyen K={a+b√2 | a,b∈Q}. Könnyen adódik, h K részteste R-nek. Határozzuk meg az alábbi komplex számoknak a K feletti fokát:
a) 3+7√2 b) √2+i c) ∛2. /harmadik gyök kettõ/
Számítsuk ki az alábbi algebrai számok fokát:
a) √7+3i b) ∜2+√2 /negyedik gyök kettõ/ c) 2-√2 d) ∛2./harmadik gyök kettõ/
Adjuk meg egyszerûbb alakban az alábbi halmazokat:
Q(√(6&7))∩Q(√(9&7))./hatodik gyök hét, és kilencedik gyök hét/
Adjuk meg a köv algebrai számok Q feletti konjugáltjait:
a) √2+√3 b) √2 (1+i) c) cos〖20°〗.
Adjuk meg Q(∜2) /negyedik gyök kettõ/ alábbi elemeinek relatív konjugáltjait és normáját:
a) 1+∜2 b) 1+√2.
Hat. meg a Q(√2) test egységeit, és prímelemeit!
Q(i) testben bontsuk fel prímtényezõk szorzatára az alábbi elemeket:
a) 24+21i b) 10-47i.
Mutassuk meg, h √3-1 és √3+1 asszociáltak Q(√3)-ban.
Biz. be, h Q(√5) euklideszi.
Hát..., ezek lennének azok. Ha tudtok akkor légyszi tényleg segítsetek akár csak 1-1 feladat erejéig. Köszönöm mégegyszer
Sziasztok!
Tudna nekem segíteni vki v. vkik számelméleti és algebrai feladatok megoldásában? A téma algebrai és transzcendens számok, illetve testbõvítés lenne. Ha tudtok, akkor azt nagyon megköszönném, m ezek beadandó feladatok az (egyszerûtõl a közepesig) és nekem nem nagyon mennek...sajna és a határidõ a nyakamom😞
Elõre is köszönöm a segítségeteket😊
Tudna nekem segíteni vki v. vkik számelméleti és algebrai feladatok megoldásában? A téma algebrai és transzcendens számok, illetve testbõvítés lenne. Ha tudtok, akkor azt nagyon megköszönném, m ezek beadandó feladatok az (egyszerûtõl a közepesig) és nekem nem nagyon mennek...sajna és a határidõ a nyakamom😞
Elõre is köszönöm a segítségeteket😊
És akkor mellesleg a skalárszorzatos segítség a Cauchy-Bunyakovszkij-Schwarz-egyenlõtlenségre utalt.
köszönöm, megvan a megoldás
tulajdonképpen, ha jól látom ez átalakítható négyzetes közép és számtani közép közötti egyenlõtlenséggé
xi eleme a valós számoknak
n pedig a természetes számoknak
n pedig a természetes számoknak
Ez nem teljes feladat, hanem egy nagyobb feladat során jutottam ehhez, szal az is lehet, h téves (bár valószínûtlen). A feladathoz volt egy olyan segítség, h skalárszorzásos alakot érdemes használni, amit még nem használtam fel, tehát lehet, h ennél kéne. De csak annyit látok, h a baloldal felfogható annak.
Hello!
Vki léci segítsen ebben:
n>=2 -re kellene belátni. Próbáltam számtani-mértanival, de sehogy nem jött össze, indukcióval pedig megakadtam az n+1 esetnél.
Vki léci segítsen ebben:
n>=2 -re kellene belátni. Próbáltam számtani-mértanival, de sehogy nem jött össze, indukcióval pedig megakadtam az n+1 esetnél.
Amúgy ha olyan számológéped van, azzal tudod ellenõrizni, hogy jót kaptál-e 😉 enyémen van ötös, nyolcas, tizenhatos, bináris, meg persze tízes számrendszer.
Nagyon szépen köszönöm megmenteted az életem 😄 😄
jaa értem köszi
Mert csak a egész számot kell leírnod, hiszen annyiszor van meg az 1023-ban a 256. És ezután a maradék számot kell továbbosztanod. Ha felfele kerekítenél, akkor nagyobb számot kapnál.
sajnos még mindig nem értem :S mert ha 1023-at osztom 256-al az 3.99609375 szal akkor mér 3 ?
majd 255 osztva 16-al az meg 15.9...
már csak ezt nem értem a többit igen ! nagyon köszi !
majd 255 osztva 16-al az meg 15.9...
már csak ezt nem értem a többit igen ! nagyon köszi !
256 16 1
Felírod ezt a táblázatot. az 1023-at elosztod 256-al.
Kijön a 3.
256 16 1
3
1023-(3*256)
Marad 255, ezt osztod 16-al. Kijön, hogy 15. Ugyebár ilyen számjegy nincsen, ezért ennek a helyére az F-et írod.
256 16 1
3 F
Ezután marad 15(levonod 255-bõl a 15*16-ot) Ebben az egy szintén 15ször van meg, így a 3. számjegynek is F-et írsz.
256 16 1
3 F F
Remélem nagyjából érthetõ. A táblázatban jobbról balra a 16 hatványai vannak. Ugyan ilyet tudsz felírni mondjuk 5-ös számrendszerhez is.
125 25 5 1
És ugyan ilyen osztogatással tudod megoldani a feladatot.
Felírod ezt a táblázatot. az 1023-at elosztod 256-al.
Kijön a 3.
256 16 1
3
1023-(3*256)
Marad 255, ezt osztod 16-al. Kijön, hogy 15. Ugyebár ilyen számjegy nincsen, ezért ennek a helyére az F-et írod.
256 16 1
3 F
Ezután marad 15(levonod 255-bõl a 15*16-ot) Ebben az egy szintén 15ször van meg, így a 3. számjegynek is F-et írsz.
256 16 1
3 F F
Remélem nagyjából érthetõ. A táblázatban jobbról balra a 16 hatványai vannak. Ugyan ilyet tudsz felírni mondjuk 5-ös számrendszerhez is.
125 25 5 1
És ugyan ilyen osztogatással tudod megoldani a feladatot.
bocs elcsúszott...
1023|
63|15
3|15=3FF
1023|
63|15
3|15=3FF
hali olyaqn gondom lenne hogy holnap tz-t írok matekból és nem nagyon értem hogy kell 10-es számrendszerbõl 16-osba és vissza váltani az adott számot... pl 1023| azt értem hogy ez: 3FF lesz na de hogy kapom
63|15 a 63-at és a 15-öt ? légyszi segítsetek
3|15
63|15 a 63-at és a 15-öt ? légyszi segítsetek
3|15
na megvan
annak, akit érdekel a megoldás
annak, akit érdekel a megoldás
\"Gyülekeznek a koporsóban, negyven fok meleg lesz!\" - Madaras
Köszi a linket, így már jobban hangzik, de attól még nem könnyû.
xD
matekfos ...<#zavart1>#zavart1>
: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant
Ok igazából értem nagyjából csak mindegyiknél van 1 kis rész ami nem megy...! (meg kicsit lusta is vagyok) utána nézek majd & leírom ha találok valamit!
Megértem, hogy egyeseknek nehezen megy, de szerintem jobban jársz, ha elmondod, hogy mely feladatokat nem érted, és elmagyarázzuk. Ezzel te is jól jársz, mert ha rájössz a "logikájára", akkor onnantól megy mint a karikacsapás, és még gyakorolsz is.
Csak az a baj hogy én hülye vagyok a matekhoz! :S
Mond meg, hogy mit nem értesz, és elmagyarázzuk. Leírni nem akarom ezt a sok-sok gyakorló feladatot.
http://img7.myimg.de/Matekfos00177bf4.jpg
http://img7.myimg.de/Matekfos0020c602.jpg
http://img7.myimg.de/Matekfos003b9794.jpg
Így már jók
http://img7.myimg.de/Matekfos0020c602.jpg
http://img7.myimg.de/Matekfos003b9794.jpg
Így már jók
\"Gyülekeznek a koporsóban, negyven fok meleg lesz!\" - Madaras
Sziasztok!
Kéne némi ismétlés, tudnátok segíteni?
http://math.uni-pannon.hu/~koltay/sgyak.pdf
Innen a 3-as és a 10-es feladathoz kéne segítség.
A 10-es feladatnál az a, kérdésnél az értékek: "50 és 60 óra között", a b, kérdésre a kiszámolandó érték pedig "0,5% valószínûség" értékekre kéne nekem megoldás.
Tudom ciki, de már régen volt, matek füzet meg nincs nálam...
Kéne némi ismétlés, tudnátok segíteni?
http://math.uni-pannon.hu/~koltay/sgyak.pdf
Innen a 3-as és a 10-es feladathoz kéne segítség.
A 10-es feladatnál az a, kérdésnél az értékek: "50 és 60 óra között", a b, kérdésre a kiszámolandó érték pedig "0,5% valószínûség" értékekre kéne nekem megoldás.
Tudom ciki, de már régen volt, matek füzet meg nincs nálam...
http://img7.myimg.de/Matekfos00177bf4_thumb.jpg
http://img7.myimg.de/Matekfos0020c602_thumb.jpg
http://img7.myimg.de/Matekfos003b9794_thumb.jpg
Helló!
ha tudtok léci csináljatok meg egy-két feladatot!
Hétfõn kell beadni!
KÖSzi 😉
http://img7.myimg.de/Matekfos0020c602_thumb.jpg
http://img7.myimg.de/Matekfos003b9794_thumb.jpg
Helló!
ha tudtok léci csináljatok meg egy-két feladatot!
Hétfõn kell beadni!
KÖSzi 😉
Az elõzõ rossz, ez a helyes:
Link
Link
Hát ez elég 'parasztos' nyelven van megfogalmazva, de ezt nem rossz értelemben értem, csak úgy hogy nem a matematika nyelvén van leírva.
Ez a móricka feladatokhoz tartozik nálam, de azért érdekesnek tûnik, majd megnézem. 😊
Ez a móricka feladatokhoz tartozik nálam, de azért érdekesnek tûnik, majd megnézem. 😊
Amúgy ha már matek feladatok...tud valaki olyan matematikai problémákat, elméleteket amik még megoldásra várnak és érdekesek lehetnek?(persze ez relatív)
És az valóban igaz hogy semmi módja nincs, és nem is lehet annak hogy ma, vagy késõbb találjanak egy módszert a négynél magasabb fokú egyenletek általános megoldására vonatkozóan?
Köszi a tájékoztatást.
Ha csak a gyökök számára vagy kiváncsi, akkor a harmadfokú egyenletre érvényes diszkriminánssal megvizsgálhatod, hogy az polinomnak összesen hány valós, és hány komplex gyöke van.(Illetve melyikbõl hány darab.)
Ha szerencséd van, akkor a racionális gyökök tételével megkeresheted a racionális gyököket (már ha van.). Ha nincs racionális gyök, akkor valószínûleg csak a Cardano-képlet marad.
Csak speciális esetben lehet visszavezetni trigonometriára.
Megjegyzés: Azt, hogy felbonthatod-e alacsonyabb fokú - egész együtthatós - polinomok szorzatára a Schönemann-Eisenstein-féle irreducibilitási kritérium feltételeivel is megnézheted.
Csak speciális esetben lehet visszavezetni trigonometriára.
Megjegyzés: Azt, hogy felbonthatod-e alacsonyabb fokú - egész együtthatós - polinomok szorzatára a Schönemann-Eisenstein-féle irreducibilitási kritérium feltételeivel is megnézheted.
Lehetõ legegyszerûbb módon meghatározni egy harmadfogú egyenlet gyökeinek számát, értéküket?
Azok nem háromszögek, nézd meg jobban, te az árnyékok miatt tévedtél.
Sierpinski-szõnyeg
Menger-szivacs - bár nevezik Sierpinski-szivacsnak is, annak ellenére, hogy Menger a kitalálója
És társaik
Menger-szivacs - bár nevezik Sierpinski-szivacsnak is, annak ellenére, hogy Menger a kitalálója
És társaik
"Tudtok nekem ajánlani egy olyan programot, amellyel készíthetek geometriai feladatokhoz ábrákat gépen? "
* Euklides
* Euklid
* KSeg
* CaRMetal
* Geogebra
* Kig
* KGeo
* GeoNext
* Cabri
Satöbbi...
És akkor még nem beszéltünk a különbözõ vektorgrafikus rajzolóprogramokról, vagy ha térbeli dologhoz kell a 3D grafikai szoftverekrõl...
* Euklides
* Euklid
* KSeg
* CaRMetal
* Geogebra
* Kig
* KGeo
* GeoNext
* Cabri
Satöbbi...
És akkor még nem beszéltünk a különbözõ vektorgrafikus rajzolóprogramokról, vagy ha térbeli dologhoz kell a 3D grafikai szoftverekrõl...