4415
Matematika feladatok
  • Pio
    Nem:
    (x-5)^2=x^2-10x+25
    Ebből kell x^2-10x+13-at csinálni.
    Ehhez nem 1-et kell levonni, hanem 12-t.
  • byzhouse
    Hali
    teljes négyzetté alakítás: x2-10x+13=(x-5)2-1 (a 2-es számok négyzetet jelölnek) az lenne a kérdésem,hogy lett az eredmény-nél -1 a vége?
  • TommyC
    nincs mit, remélem jó.
    gondolom a logaritmus azonosság nem jutott eszedbe. (:
  • paul161
    köszi szépen! küldöm a sört!!!! :D
  • TommyC
    y=5e^(0,2t)+2 {/ln}

ln(y)=ln(5e^(0,2t))+ln(2)

ln(y)=ln(5)+ln(e^(0,2t))+ln(2) {log(mn)=log(m) + log(n)}

ln(y)=ln(5)+0,2t*ln(e)+ln(2) {ln(e)=1}

t=[ln(y)-ln(5)-ln(2)]/0,2
  • paul161
    hallooottok!

x(t)=5e^(0,2t)+2

na ebből szeretném kifejezni a "t"-t. segícccssseeeeteeeek!!!
  • TommyC
    még annyi pontosítás, hogy a g= 9,80665 m/s2
    így jönnek ki cakkra az értékek (:
  • bardocz
    Sííírvafakadok, 2 órája ezen agyalok(no persze kis szünetekkel), erre ennyi:D
    Mi már az ÉL épületben csináltuk.

Köszönöm, így mindjárt megleszek a feladattal. Légköri nyomást mi nem mértünk, szóval jó nekem a 100767Pa.
  • TommyC
    ilyet asszem mi is csináltunk még elsőbe
    a mérést nem az L épületben csináltátok?:D

szóval a táblázatból nézve pl a 0-ás és 1-es adatokat:
    a 0-ás szintje (h0) 50 mm
    az 1-es szintje (h1) 11 mm
    Δh=h0-h1=39mm
    Δp=ρ*g*Δh=1*9.8*39=382Pa
    és pont ez van a táblázatban is (csak előjelesen)
  • bardocz
    Valószínű u-csöves volt. De mi csak az egyik oldalát néztük, és az alapértéket találomra vettük fel a legkisebb vízoszlop alá.
  • bardocz
    Nem írtunk fel légköri nyomást, így azt csak a példából vettem.
  • TommyC
    ha esetleg U-csöves manométerről lenne szó, nem csupán vízoszlop nyomása,
    akkor itt van EZ
  • bardocz
    Aránypár biztosan nem jó, túl nagy értéket ad meg, csak pár száznak kéne a különbségnek lennie. Itt van a 24. oldalon, hogy mi is kéne nekem(természetesen a h értékek mind mások). Igazából a lényeg nekem két másik értéknél a nyomáskülönbség, h1=6 h2=73-nál, ebből tudnám kiszámolni.
    Az első módszerrel nem jönnek ki nekem az értékek:\
  • TommyC
    a képlet sztem jó, ám a te adataidból (44mm) a képletbe helyettesítve p1 nem 100767Pa
  • TommyC
    ha jól emlékszem:
    p=ρ(víz)*g*h

g=9,81m/s^2, h a vízoszlop magassága

de ezt hármasszabállyal is ki lehet számolni:
    Ha 44mm-es vízoszlop 100767 Pa
    akkor 6mm-es vízoszlop p2 Pa.

Ebből p2=100767*6/44= 13740.95 Pa

Δp=p1-p2=87027 Pa
  • bardocz
    Nyomás különbséget hogyan tudok számolni?
    Meglévő adatok:
    p1=100767Pa ehhez tartozó vízoszlop magassága 44mm(egy alapszinttől mérve ilyen vízoszlopos nyomásmérővel)
    p2-t nem tudom, de ehhez a vízoszlop magassága 6mm szintén egy alapszinttől mérve.

Kb 300-400Pa körüli értéknek kéne kijönnie, de nem jövök rá, hogy hogyan kéne kiszámolnom.
  • Merridious
    Hello
    Egyszer már kértem számelmélet segítséget, de újfent kihívást állítok a nehezebb matek problémákat kedvelők elé. Bár lehet megint csak nekem kihívás :D
    Oldjuk meg a Fí(x) = 24 egyenletet...egy darabig ugyan eljutok de sose jön ki értelmes eredmény.
    A másik pedig Határozzuk meg az 5/p legendre szimb. p alakjától függő értékét..vagyis biz be h mér annyi amennyi mert megtaláltam h mennyi de hogy hogy jön ki azt nem vágom.
    Remélem valaki tud segíteni
    Előre is köszi
  • TommyC
    2. iterációra asszem már nem jól jön ki :/
    eh, kellett nekem felvenni ezt a sz@r tárgyat ... feladom
  • TommyC
    kitaláltam hogy kell.
    hülyeséget írtam, de már akkor is gondoltam :D
    szóval meglehet csinálni az iterációt. harmadolni kell minden szakaszt (t1,t2-t is) és újra megcsinálni a "3szögeket".

általános képlettel ki lehet fejezni a "t" oldalakat a Pitagoraszból, kijön, hogy:
    t=√(c^2 + 1/36), ez a t oldal c függvényében.
    az eredeti Koch görbe hosszát úgy kell számolni, hogy:
    (4/3)^n (ha a [0;1]-ből indulsz ki)
    e képlet "megfejtése" jól látszik:
    1. iter.-nál 4 oldal 1/3 hosszal
    2. iter.-nál 16 oldal 1/9 hosszal
    így jön ki a képlet, tehát a módosított Koch görbe hossza:=K
    K=(2/3+2√(c^2 + 1/36))^n
    ha c^2=3/36 (c=0,2887), visszakapjuk az eredeti Koch g.-t
    ha c=0 -> K=1 (a szakasz hossza)

szerintetek?
  • nonicks
    elírás volt
  • Pio
    Miért tőlem kérsz elnézést? :)
  • ZilogR
    huhh, ezt én írtam? soha többé nem lövöm magam

Ma áttörés volt eddigi kis életemben: egy régi fényképem alapján két ellipszis méreteit lemérve ki tudtam szerkeszteni AutoCAD-ben, milyen messze álltam a felvétel helyétől... Első eset, hogy a hétköznapokban Numb3rs-eztem! Teljesen reális értéket kaptam! (Ahhoz kellett a dolog, hogy mi annak a valódi mérete, ami a fotón látható, de mellékterméke volt ennek a szerkesztésnek a fotós helyének meghatározása is. Még az is kiadódik, milyen szögben álltam a lefotózott tárgytól, tehát a helyszínen egy nagy X-el a helyemet is lehetne jelölni...! )
  • ZilogR
    azért nem lett volna jó az enyém, (bár az ötlet nem is rossz, csak itt nem működne), mert a gyökjel alatt 11, 5, 13 mind-mind prímszám és nem lehetett volna kiemelgetni dolgokat, másrészt a közös nevező sem jött volna be...
    De tény, sok esetben ez is könnyen járható út (a képezd a hányadost és nézd meg, nagyobb-e mint 1 ?!)
  • ZilogR
    ...rendes gyerek vagyok én, csak kicsit karcos a stílusom, mint a smirglis koton...
  • lally
    "...a bal oldali (6√11-6√5)/8" -> 's hogyan is lett ez a "/8" ?!
    (-bocsi PIO ! -de; ezt a bakit, szerintem mindenki benézte. Nem véletlenül szóltam.)

Köszi mr.ZR az érthető kidolgozást.
  • Pio
    Ez nem a "szivassuk egymást" topik. Asszem... :)
  • ZilogR
    óóó, kár volt lelőni a poént..., pedig milyen jól meg lehetett volna dolgozni! ;)))

Amire lally gondol:

• Pio
    (a+b)*(a-b)=a^2-b^2 képletből indulj ki és bővítsd a törteket, hogy a nevező ennek megfeleljen. Gimiben ezt úgy hívják, hogy a nevező gyöktelenítése, egyetemen pedig konjugált törttel való bővítés (vagy valami ilyesmi :) ).
  • lally
    Ne viccelődjetek!
    Messziről látszik, hogy igen érdekes eredményt kapunk gyöktelenítéskor.
    Mindkét törtet gyöktelenítsük tehát a nevező konjugáltjával.
    Rémlik még, igaz?
  • ZilogR
    Ha két számot elosztasz egymással, a kapott érték 1-nél nagyobb, ha a számláló a nagyobb. Esetleg ez járható lehet. Két szám különbsége pozitív, ha a kisebbítendő a nagyobb. Ez is járható lehet.

innentől rajtad áll :)
  • nonicks
    addig eljutottam hogy a bal oldali (6√11-6√5)/8 a másik pedig (8√13-8√5)/8 de ez még nem elég pontos
  • nonicks
    összehasonlítás, melyik tört a nagyobb...
    valaki valami jó ötlet?(elvileg a jobb oldali a nagyobb de hogy kellene ezt kimutatni vagy valami)
  • Pio
    Eltaláltad, de a kivonásnál figyelj a sorrendre, a számláló szögéből vond ki a nevező szögét. :)
  • bardocz
    Szept 6 óta a 2. matekos sikerélményem!:DD
    Gondolom osztásnál meg ki kell vonni a szögeket, és a r1 r2-t meg el kell osztani egymással.
  • Pio
    Igen, jól csináltad.
  • bardocz
    Köszönöm, azt hiszem világos!

z1=3*(cos45°+i*sin45°)
    z2=2*(cos75°+i*sin75°)
    z1*z2=3*2*(cos120°+i*sin120°)

Ugye így?
  • Pio
    c1=r1*(cos(fi1)+i*sin(fi1))
    c2=r2*(cos(fi2)+i*sin(fi2))
    <=>
    c1*c1=r1*r2*(cos(fi1+fi2)+i*sin(fi1+fi2))

c1,c2 - komplexek
    r1, r2 - a számok "hossza"
    fi1, fi2 - a számok "szöge" az első síknegyed x tengelyétől mérve
  • bardocz
    Komplex számot trigonometrikus alakban hogyan szorzok össze? Elkezdtem zárójelezve, meg azt bontogatva, de ebből így nem lesz semmi. Algebrai alakban megy úgyahogy, de ezt meg se mutatták, csak szimplán házi következő órára. Ugyan ez a kérdésem az osztásra is, meg a gyökvonásra, kell harmadik, ötödik, meg tizedik gyököt vonni, és gőzöm sincs az egészről. Esetleg valami jó irodalom, ami erről szól? Ha a komplett analízishez jó, az se baj.
  • Pio
    Nem tudom mi mást lehetne válaszolni (persze az olyanokon, hogy 4/2, 6/3, satöbbi) kívül. Ha egyszer az 2, akkor 2, akármilyen egész számok hányadosát is írod fel, azok akkor is 2-t fognak adni a főbe lövöd magad, nem adhatnak ki mást. :)
  • technext
    Üdv

A feladat: "*Melyik két egész szám hányadosa lehet az 1,999999... végtelen szakaszos tizedes tört?"

:| Azt vágesz hogy 1,9999999999' = 2-vel, de erre nem válaszolhatom hogy pl.: 2/1 :/