3893
A Sudden Strike kop-kop ...
  • antijedi
    csak simán ha bármelyik egség látőkörében van enemy, kijelölöd tüzérséget és jobb click a célpontra... :D
  • Axon
    Köszi a kimerítő magyarázatokat.
    Már hetek óta játszok ezzel a gyöngyszemmel és még mindig nem használtam ki minden funkcióját.
    1. Nem tudtam, hogy ki lehet jelölni célpontot a tüzérségnek. Erröl tudnál bővebben mondani néhány infot? Kikkel lehet kijelölni (officer, sniper, sima gyalogos)?
    2. A kijelölésnek mi a hatása? Rögtön lőni kezd a tüzérség?
    3. Ködgránát? Na ezt sem használtam még.
  • a.carkey
    Még csak annyit, hogy ami szarul volt megcsinálva, az a smoke volt. Nem annyira takarta be a terepet, mint a Steel Panthersben ...
  • a.carkey
    Mi a medve plussz tűzérségi funkciója? Nálam annyit tudott, mint egy 170-es ...
    A párduc a játékban annyival ér többet, mint egy tigris, hogy ha megnézed miként fordul meg, forgatja meg a tornyát a két tank, akkor rögtön kijön a különbség a párduc javára. DE, a játékban mire én megkaptam a tigrist, addigra már főleg védekezésből kellett indulnom, így a tigris arra jobb volt. Beásva egy erőd volt, rohamban nyílt terepen szinén nincs párja. A párduc viszont inkább max. arra volt jó, hogy "körbeautózza" az ellenséges tankokat és úgy tüzeljen rá, miközben a tigrisek beásva lövöldözték az ellent. A nehéztűzérségem, meg ahogy rohamoztam, mindig picit, picit előre toltam, hogy gyalogság - ami a nehéztankjaimra a végén a legveszélyesebb volt - egy se maradjon, amikorra a tigrisroham eléri a végcélját ...

Tűzérséget nem "hide" módban nyomattam, csak ha
    "Szintem minden harckocsim Tigris. A tapasztalatuk max. A tűzérségé is. 5000 pont fölött tényleg nem fejlődnek. Itt velük hide funkcióval 1 löcés, 1 T34 lángol ... :)"
    erre a mondatomra gondolsz, az a tigrisekre vonatkozott ... :) A hide főleg arra jó, hogy ha beviszed a cuccosoda egy erdőbe és az ellenfél felküldi egy felderítőjét, hogy megjelölje a tűzérségének a célpontot, akkor a kis geca felderítője nem fog kiszúrni, ha minden erdőben lévő egységed hide módban van ... Én főleg a menekülős pályákon használtam ezt sikerrel, amelyek úgy kezdődtek, hogy elkezdett a felderítője után belőni a tűzérséggel ...

Kunigunda! Egy kérdés: miért könnyebb a német, mint az orosz hadjárat? Szerintem, ha kezdetekben oroszként van min. egy T-34-es a kötelékben, már nyertél. A tűzerő és a páncélzat miatt. Kezdetben ha megszerzed, rohadt nagy előnybe kerülsz. Az első KV-1-el meg pláne. Mikor jött németként az első PZ IV G-m?! Elég későn. Picit Harkov előtt. A többiek meg csak tömegesen bevetve tudták szuper legénységgel kilőni a "kávékat" úgy, hogy a tornyát találták el. Azt is elég nehéz volt szétlőni egy PZ IV D-vel ...
  • a.carkey
    51 ...
  • a.carkey
    Egy extra küldetésként kaptam, 1943 Harkov után ... Azt hiszem a 41. volt. (Nálam ...)

Én is kivégeztem singliben mindhárom oldalt.
    Szövetségesként uncsi volt. Az oroszokkal túl gyorsan lehetett jó fegyverzetet szerezni. A német tankok utána nem voltak ellenfelek. (Nem úgy, mint fordítva játszva. Istenem, hogy megörültem az első PZ IV G-nek. Aztán már dobhattam is el, hisz rögtön jött a Panther ...
    Sajnos nem harcoltam az összes német típussal. Oroszként is leragadtam a KV2 nél. A Maus szuper tank németként sem volt elérhető, bár az utolsó küldetésben kaptam egyet mutatóba. De nagy szar volt, és beásni sem lehetett. Az zavart egy kicsit, hogy nagyobb tankoknál már nem tudtam rajtuk a gyalogságot szállítani ... De ezért PZ III J-t nem szedtem újból elő. Harkovban - 1943 - még a gyalogosok ellen egy PZ II baszott gyorsan futkározó német tankot bevetettem. Eszméletlenül hasznos volt a toronygéppuskája. Páncélzatban jobb volt, mint egy felderítő német jármű, és kb ua tűzerőt tudta produkálni. Nagyon megszerettem, de ezt már korábban írtam. Természetesen utána kivontam a forgalomból, de addig az egyik nagy kedvenc volt.
    A német rakétavetők viszont nem jöttek be. Az orosz Katyusák viszont igen. Azok voltak a legjobban felhasználhatóak bunkerek gyalogosok ellen. A önjáró lövegeket viszont mellőztem, mert a sok egység miatt, egyre nehezebben tudtam megoldani a lőszerutánpótlásukat. Mellesleg ezek voltak azok, amik nem jöttek be. Inkább a nehéztűzérséget fejlesztettem. Hat 170-est használtam a végére. Szerintem az már elég nagy tűzerő!? :) Ezek mellé két-két ellátó-teherautót mellékeltem. Elég érdekesen nézett ki utánuk a térkép. :)
    A vége felé egyre szarabb hatékonysággal dolgozott viszont a német légierő. Az orosz volt ezen a szinten a legjobb. A PE-2-es bombázókat nem igazán tudták elsőre lelőni.
    A Jagdtiger jött be nekem, mint páncélvadász. Mellette senki sem rúgott labdába. A Shermanokat kicsit viszont erősre tervezték. Nagyon unreal volt velük harcolni. Egy kalap szart se értek, itt meg ... Bár mondjuk a Pershing későnn jött ki igazából, így túl sok más típust nem igazán tudtak volna a készítők berakni a németek és olaszok ellen. Ja, az olaszok ultra gagyi fegyverekkel voltak ellátva.
    Az easy és hard mapek közti különbség néha tényleg megmosolyogtató volt. A kedvenc felszerelésnyerő küldetésem a "Kisérj el teherautókat épségben az ellátóbázisig!" voltak ... :)
    Az ágyúk lerakási bénázása szintén elszomorító volt. Az még oké, hogy a páncéltörőket simán el tudtam fordítani, de a nehézlövegeket, 88-asokat nem. Ami leragadt az maradt, így viszont nem tudtam igazán normálisan beásni őket. Tudom, hogy a teherautókkal csak normálisan be kell állni, és aztán letenni, de Harkovban, az Ardennekben, Kurszknál nem volt rá idő ... Örültem, ha az első légitámadások előtt - amik korán jöttek - le voltak rakva a légvédelmi ágyúim ...
    Harkov után a hard fokozat sem volt már hard. Ezalatt azt értem, hogy míg előtte simán indított önálló akciókat, "megküldött" a tűzérséggel, utána már próbálkozni sem próbálkozott. Simán be tudtam védeni magam. Kár ezekért a bakikért. Mindenképpen jobb, mint a Sudden - már az egységek mérete miatt is -, de azért 3D-ben el tudtam volna képzelni, olyan Generalsos látványvilággal, és kicsivel okosabb AI-val, scriptekkel, stb., mert ez így, ha feltunningoltam az egységeimet, már elég könnyűcske volt, különösen, hogy kurvára nem érdekelt Harkov után, hogy mennyi nem "core" egységem veszik el ...
    Semmiképpen sem szabad kihagyni a gamét, de a szövetségesek hadjáratát el kell felejteni, oroszokét - mivel túl erősre sikeredtek és egy idő után ez a játékélmény rovására megy velük - meg max. megnézni, aztán hagyni a fenébe. A németekkel nyomva úgyis a leghosszabb a hadjárat, látod az olaszok kivételével az összes felet, és még technikailag és realításban is korrektek a viszonyok egészen addig, míg az egész tankszakasz nem tigrisekből áll ...
  • Axon
    Mikor volt ez a mellékküldetés? 3 tigris egy regiment orosz páncélos ellen. Ez már remekül tükrözi a valós helyzetet. Már ami a harcoló páncélosok számbeli arányát érinti.
    A tüzérség tid hide üzemmódban is lőni?
    Ezt nem tudtam. Akkor miért nem lő automatikusan rejtett üzemmódban. És ez mit jelent? Onnantól kezdve nem tudták bemérni, ezmennyire reális?
  • a.carkey
    A második világháborúban a profi harckocsizók - 100-ból 95 alkalommal - álló helyzetben tűzeltek, mert így pontosabb volt célozni és jó helyre is ment a lövés, valamint nem pazarolták a lőszert feleslegesen. Voltak kirívó esetek, mint pl. az oroszok és a T-34, akik a tankkal a gyalogság elrettentése céljából menet közben IS (!) tüzeltek - általában pontatlanul -, de az elrettentő hatása azért ennek is megvolt, mint a Katyusának, pedig az is legtöbbször pontatlan volt. Persze a (tankparancsnokok-)tűzérek között is voltak páran, akik menet közben is képesek voltak majdnem telibe találni a célt - pl. a németeknél Wittmann, Hyazinth von Strachwitz stb., vagy az oroszoknál Raprozsev (Berlinnél esett el, ritkán hallani róla, mert meghalt, és az oroszok sajnos csak - főleg - az élőket méltatták nagyra), vagy Verbatov (Kurszknál kapta be, szintén ritkán említik) stb. tankjai -, de ekkor még viszonylag ritka volt az elsőre tökéletes lövés. Először a közel-keleti arab-izraeli háborúkra érték el technikailag azt a szintet, hogy egy lövés menetből, telitalálatot érhetett. A 2. VH végére a Tigris II és a Persching voltak azok a tankok, amik eljutottak erre a szintre, de ezekből még kevés volt ...

A játékban, azonban lőnek menet közben. Főleg géppuskáznak, de ha agresszívre állítod a rohamot, akkor néha lő menet közben is. Szóval a játékban reális - történelmileg korrekt - az ágyúkezelés is ...
  • Buddy
    na megvan a progi /kicsit kesve, de nem elkesve/, egyedul ami zavar, hogy az elso palyakon egy db mesterlovesszel szetszedem a lengyel frontot vmint a harckocsi nem mozoghat mikozben lo....erre van vmi gyogyszer?
  • a.carkey
    Az extra küldetések között az tetszett a legjobban, amikor 3 tigrissel - + 1 gyalogosszakasz - kellett egy falut megtartani, miközben 5 KV-1-ből és 15 T-34-ből álló kötelék próbált bejutni oda. Ez volt a "legaranyosabb" német küldetés. Eddig. Mindegyik tigrisnek túl kellett élnie. Hyazinth von Strachwitz parancsnoki tigrisének még sérülnie sem volt szabad. Baszott nehéz volt megcsinálni.
    nektek eddig melyik tetszett.
  • a.carkey
    Én is kikerültem a nyugati frontra. Végre!? Szintem minden harckocsim Tigris. A tapasztalatuk max. A tűzérségé is. 5000 pont fölött tényleg nem fejlődnek. Itt velük hide funkcióval 1 löcés, 1 T34 lángol ... :)
    A két Harkov, Kurszk, az afrikai utolsó menet és a Sztálingrád küldetések jöttek be nagyon. Jó volt történelmileg a táj is. A templomok is orthodoxra váltottak Oroszországban. A Baltikumban még nem. Történelmileg hű. A ruszki repülők voltak 43ra az egyetlen ellenfeleim. A maximálisra feltöltött 88asomm sem tudta a PE-2-eseket leszdni elsőre. Ez kicsit elszomorított. Egy kicsit megharagudtam, mikor a nehézbombázók helyett Kurszknál is Ju-87esek voltak. Ennyi volt az Ardennekig a problémám. (Off: Ha Belgiumban jártok, a múzeumot Bastogneban mindenképpen nézzétek meg. Szuper.)
    Holnap remélem ki tudom végezni a nyugati frontot is ...
  • a.carkey
    Nézzétek meg a Battlefield Command viedót - ha még nem tettétek volna meg - a Hardwired.hu oldalán, mert nagyon el van találva. Mén nem ingame, de vsz ez lesz az intro. Aláz nagyon. Ez az a progi, ami régen WW2 RTS néven futott ...
  • Axon
    A csatarepülőikkel én sem bírok. Volt 3 légvédelmi lövegem 2 db 88-as, meg talán egy 20mm-es, vagy egy 37 mm-es. Ehhez hívtam még két vadászgépet. Jött három taktikai bombázója. A 3 légvédelmi ágyú lő mint az állat, a két vadász bersekkerként veti rá magát az első gépre. Arcomon gúnyos kis vigyor a könnyű győzelem reményében. Erre két vadász szinte egyszerrre robban, majd a 3 bombázó kényelmesen nekikedz szétbombázni az egységeimet. A századik lövés után a légvédelem leszedi az elsőt. Majd elpusztul az egyik légvédelmi ágyúm is. Az eredmény. 3 kilőtt tank, 1 légvédelmi ágyú, két tüzérségi ágyú teherótókkal, mindkét szervízkocsi, meg gyakorlatilag kipusztult gyalogság. Vagy háromszor is újrakezdtem, szinte kísértetiesen ugyanezt a veszteséglistát eredményezve.
  • Axon
    Én most készülök a második Harkovi offenzívára. Előtt végigcsináltam egy rakás mellékküldetést. Már van 3 tigrisem, 1 párducom, 1 medvém, és 1 elefántom. Meg szereztem egy nagyobb tűzerejű rakétavetőt. Lassan kezdhetem is a historical küldetést. Elpusztíthatalannak tűnik kicsiny csapatom, bár ezt hittem az első szop@tós Harkovi küldetés előtt is.
    A párduc adataitól nem vagyok elájulva, mondhatni a tigris sokkal jobb. Ez nem teljesen így volt a valóságban. Ezt az is jól szemlélteti, hogy a tigris gyártását 44 elején abbahagyták, míg a párducot a háború végéig gyártották.
    Viszont a párducot is és a tigrist is lazán lekörözi az elefánt. Szinte kilőhetetlen, de ő mindenkit egy lövéssel leszed amit eltalál. Kedvem lenne az egész csapatot elefántokból összerakni. A Brummbar pedig csak a plusz tüzérségi üzemmódja mitt került be a csapatomba. Nem könnyű a megfelelő összeállítást eltalálni.
  • Axon
    Nos elvileg az északon "letett" egységek a már ott levő kétségbeesett katonák viszonylagos kaotizmusban. Míg a délen érkező friss utánpótlás - élén a saját elitegységekkel - a felmentő sereg, akik hivatottak bajtársaikat kikotorni az egyre vastagodó fekáliából. Talán itt érthető, hogy nem engedi a gép a lepakolgatást. Egyébként felfogható egyfajta logikai játéknak is. Nyerd meg az ütközetet az adott felállásból.
  • a.carkey
    A kezdeti pakolgatást a Combat Missionban oldották meg normálisan. Én tehettem le az egységeket kezdetben, illetve, ha akartam elfogadhattam a gépi felállítást is. Ez így korrekt. Uff ...
  • a.carkey
    Vissza a Blitzhez!
    Most jutottam el az általatok is "nagyrabecsült" harkovi pályához. Elsőre annyit tudnék mondani, hogy durva volt. Elsőre szoptam, mint Michelle Wild, de másodikra egyre többen élték túl.
    Itt meg kell jegyeznem, hogy ha az egységeket kezdetben én pakolhattam volna le, akkor minimális veszteségekkel megúsztam volna. De az, hogy a keleti részen a páncélelhárító ágyúk szar helyen voltak és amiatt tudtak betörni, valamint, ahogy a fenti megvédendőket rögtön megtámadták, kicsit durva volt. Oda küldtem a zuhanóbombázókat. A keleti-fenti 2 ágyúját kinyírtam fentről, a 4-5 kisebbet lentről, majd rázúdítottam mindent a vonalaikra. Hard fokozaton, miután szétvertem a két kezdeti támadóékét sem támadott tovább. Ez kicsit meglepett ... A lentiekkel meg simán meg lehetett tisztítani a nyugati és dél-keleti "bunkerrendszert" ...
  • antijedi
    na már tömörgetem kifele :D
  • antijedi
    thx :D
  • justin
    igen
  • antijedi
    ugye csak 1 cd ez a frontline command?
  • Mike
    ez a játék is a prima, de qrva idegesítő kategóriába tartozik :)
  • Axon
    Kipróbáltam, de itt csak a szövetségesekkel lehet lenni, míg a Frontline Attack-ban választhatók voltak a németek és az oroszok is.
    Szerintem ez tiszta Warcommander klón 3d-s köntösben.
  • zoli80
    KÉPEK ALAPJÁN LECSERÉLTÉK,KIFEJEZETTEN SZÉPNEK TUNIK!!!
  • antijedi
    majd lehet megnézem, bár ha a motor maradt ua akkor biztos hogy szar :D
  • a.carkey
    Antijedi!
    Csak halkan jegyzem meg, hogy egész pofásan átalakították a World War 2 - Frontline Attcakot. A Frontline Commandnál pl. már az emberek is embernek néznek ki és kb. olyan lett, mint egy 3D-s Close Combat. Érdemes egy pillantást vetni rá, megnézni! Nem olyan rossz ...
  • Axon
    Tigris rula!
    Kaptam egyet.
    A következő pályán elindítottam az elefántot és a tigrist karöltve szép komótosan. Öröm volt látni mit műveltek édeskettesben az ellennel.
    Gyakorlatilag letarolták a fél pályát. Aztán beleszaladtak egy bunkerbe, ahol a gyalogság mozgásképtelenné tette az elefántot, így a tigris egyedül ment tovább a vasútállomás ellen, gyakorlatilag letarolta azt is, kb 30 %-os sérülést szerezve csupán. Na ekkor érkeztek meg a taktikai bombázói az oroszoknak, amik - igaz nem könnyen - de kivégezték szegénykét.
    Ez persze csak egy próba volt, mit is tud az új járgány, a többi egységemhez hozzá sem nyúltam.
  • Axon
    Végre a heroikus Harkovi offenziva után megint jönnek a jó öreg random küldetések. Az első egy hard fokozatú pálya volt, amiért egy elefánt prototípus jár. Kb 3 perc kellett hozzá. Lehangoló volt. 3 orosz tank (1 T34, és két fostalicska T26), meg két légvédelmi ágyú, egy szakasznyi katona egy házba, slusz. Ez volt neki a hard küldetés. Az easy-hez már hozzá sem merek kezdeni. Ott mi lesz egy beásott 37 mm-es ágyú meg egy teherautó?
    A kemény harcok után jól esett volna valami könyebb küldetés, na de ez még könnyűnek sem volt nevezhető... talán szánalmas vagy esetleg nevetséges.
    Mondanom sem kell, hogy az elefántal megerősített páncélos ékem mit művelt a következő pálya legelején. Na de akkor már hajnali 2 volt és félretettem holnapra az ütközet végét.
  • Axon
    Nos az első Harkovi offenzívát követően jön a második, de ez már 1943 nyarán történt. Itt már a random küldetésekben lehet tigrist kapni, meg elefántot.... meg pockot, őzet és aranyhalat is
  • Axon
    Jelentés a Német Főhadiszállásnak
    Szigorúan Titkos

Harkovot elfoglaltuk. Veszteségeink elhanyagolhatók az eredmények tükrében. Hatalmas csapást mértünk az ázsiai barbár, kommunista hordákra. Kétségbeesett felszabadítási kísérletüket csírájában folytottuk el. A III. Borodalom határai kelet felé ismét szélesedtek.

General Axon
  • antijedi
    + küldikel lehet szerintem szerezni mert nekem is volt már ott tigrincsem :D (jó történelmi alapja lehet hogy nincs de akkoris... :D)
  • zoli80
    x,nekem is fura de volt valahogy:)
  • Axon
    Ne is kérdezzétek mi az a bazinagy üres hely a beírásom után, mert fogalmam sincs :)
  • Axon
    Tigrincs!? Harkovban? Hogy csináltad? Nekem nincs egy darab sem, meg elvileg 1942-t írunk, akkor még nem volt tigris. Pontosabban 42 novemberében érkezett meg az orosz frontra az első 5 db, de mérsékelt sikerrel.
    A legerősebb páncélosom a PzIVG. Ebből van 4 db. Meg van egy Hummel-em, meg egy Nashorn-om. Eddig a Nashorn bizonyult a legjobbnak a pánzélosok ellen, egyetlen lövéssel ki tud lőni egy T34-et, vagy egy KV1-t. Stug-ot most nem is használok, azokat is lecseréltem PzIVG-re. Összesen 6 páncélosom és 3 lövegem van, plusz amit még ad

, de azok nem valami tápos egységek.

• zoli80
    elsore sikerult:) a tigrisem egyedul sérult lánctalppal,mozgásképtelenul leirtott vagy 15ot.
  • Axon
    Harkovban.........
    3-4 nap alatt néhány órai kemény öldökléssel eljutottam simán Harkovig...aztán szopás.
    Már lassan 2 hete szarakodok ezzel a tetű Harkovi pályával.
    500 szor újrakezdtem, ezermillió féle startégiával. természetesen MÁSODPERCENKÉNT!!!!! pausolok. Ez most nem vicc! Tényleg másodpercenként. Aztán mivel legalább 10 fronton kell egyszerre irányítani az egységeket, minden egységet újra átnézek, hova kapott találatot, ki hova megy, ki hova lő..szerel..mozog..kúszik...repül..tölt...baszik...anyázik, aztán mikor mindent beállítottam elmentem, és újra engedélyezek 1 egész másodpercnyi játékot, majd ismét pause és ismét 5-10 percnyi szarakodás. Persze 12 lépcsős mentést használok. Sajna így sem boldogulok.
    Annyi orosz tank jön folyamatosan, hogy elvileg annyinak már el sem szabadna férni a térkép azon részein ami még felderítetlen. Bezzeg nekem csak az elején kapott egységeim vannak, semmi utánpótlás. Nehéztüzérsége mint orosz sztyeppén a fűszál és folyamatosan lőnek mindenhova. Jött két olyan taktikai bombázója, amely röhögve kilőtte a ráküldött vadászgépeket és természetesen oda mennek, ahová még véletlenül sem lehet légvédelmet időben eljuttatni. Nem volt még egyetlen másodpercnyi olyan tiszta játékidőm, amelyben ne jött volna egy előre nem várt orosz egység, olyan helyeken fedeztem fel beásott orosz egységeket, ahol addig nem vártam...
    Na mindegy. Nagyon kezd elmenne a kezdeti hatalmas lelkesedésem. Ezt a pályát legfeljebb az összes elit egységem elvesztése árán tudnám megcsinálni, vagy még úgy sem. Ha pedig elvész az összes elit egység, cseszhetem a következő pályákát.
  • zoli80
    grrrrrrrrrr!!hulyék:) a ww2 frontline command most fog megjelenni!én meg letoroltem mert azt mondtatok kb 1.5éves:)
  • Ren
    Marauder: Ha iso-d van, akkor a Strike fele a regebbi es a Deviance fele a vegleges. (A nyelvi verziot az azert gondolom meg tudod allapitani :))
    Esetleg meg nezd meg, hogy a Run\Data\ alatt van e patch-1.pak file-od
  • Strahd_
    Mi alapján adja az érmeket mertt amicsiként alig volt meg valami 1 hiáényzott is némett meg folyamtosan felülirja a régi érmeimet...
  • Strahd_
    nekel pl multiban ciril betükkel ir :) a chatben

nem tudom én nem vagyok valami nagy német FUN

a single -ben mikor jön a durva pálya a németeknek?