A Sudden Strike kop-kop ...
-
Egy extra küldetésként kaptam, 1943 Harkov után ... Azt hiszem a 41. volt. (Nálam ...)
Én is kivégeztem singliben mindhárom oldalt.
Szövetségesként uncsi volt. Az oroszokkal túl gyorsan lehetett jó fegyverzetet szerezni. A német tankok utána nem voltak ellenfelek. (Nem úgy, mint fordítva játszva. Istenem, hogy megörültem az első PZ IV G-nek. Aztán már dobhattam is el, hisz rögtön jött a Panther ...
Sajnos nem harcoltam az összes német típussal. Oroszként is leragadtam a KV2 nél. A Maus szuper tank németként sem volt elérhető, bár az utolsó küldetésben kaptam egyet mutatóba. De nagy szar volt, és beásni sem lehetett. Az zavart egy kicsit, hogy nagyobb tankoknál már nem tudtam rajtuk a gyalogságot szállítani ... De ezért PZ III J-t nem szedtem újból elő. Harkovban - 1943 - még a gyalogosok ellen egy PZ II baszott gyorsan futkározó német tankot bevetettem. Eszméletlenül hasznos volt a toronygéppuskája. Páncélzatban jobb volt, mint egy felderítő német jármű, és kb ua tűzerőt tudta produkálni. Nagyon megszerettem, de ezt már korábban írtam. Természetesen utána kivontam a forgalomból, de addig az egyik nagy kedvenc volt.
A német rakétavetők viszont nem jöttek be. Az orosz Katyusák viszont igen. Azok voltak a legjobban felhasználhatóak bunkerek gyalogosok ellen. A önjáró lövegeket viszont mellőztem, mert a sok egység miatt, egyre nehezebben tudtam megoldani a lőszerutánpótlásukat. Mellesleg ezek voltak azok, amik nem jöttek be. Inkább a nehéztűzérséget fejlesztettem. Hat 170-est használtam a végére. Szerintem az már elég nagy tűzerő!? :) Ezek mellé két-két ellátó-teherautót mellékeltem. Elég érdekesen nézett ki utánuk a térkép. :)
A vége felé egyre szarabb hatékonysággal dolgozott viszont a német légierő. Az orosz volt ezen a szinten a legjobb. A PE-2-es bombázókat nem igazán tudták elsőre lelőni.
A Jagdtiger jött be nekem, mint páncélvadász. Mellette senki sem rúgott labdába. A Shermanokat kicsit viszont erősre tervezték. Nagyon unreal volt velük harcolni. Egy kalap szart se értek, itt meg ... Bár mondjuk a Pershing későnn jött ki igazából, így túl sok más típust nem igazán tudtak volna a készítők berakni a németek és olaszok ellen. Ja, az olaszok ultra gagyi fegyverekkel voltak ellátva.
Az easy és hard mapek közti különbség néha tényleg megmosolyogtató volt. A kedvenc felszerelésnyerő küldetésem a "Kisérj el teherautókat épségben az ellátóbázisig!" voltak ... :)
Az ágyúk lerakási bénázása szintén elszomorító volt. Az még oké, hogy a páncéltörőket simán el tudtam fordítani, de a nehézlövegeket, 88-asokat nem. Ami leragadt az maradt, így viszont nem tudtam igazán normálisan beásni őket. Tudom, hogy a teherautókkal csak normálisan be kell állni, és aztán letenni, de Harkovban, az Ardennekben, Kurszknál nem volt rá idő ... Örültem, ha az első légitámadások előtt - amik korán jöttek - le voltak rakva a légvédelmi ágyúim ...
Harkov után a hard fokozat sem volt már hard. Ezalatt azt értem, hogy míg előtte simán indított önálló akciókat, "megküldött" a tűzérséggel, utána már próbálkozni sem próbálkozott. Simán be tudtam védeni magam. Kár ezekért a bakikért. Mindenképpen jobb, mint a Sudden - már az egységek mérete miatt is -, de azért 3D-ben el tudtam volna képzelni, olyan Generalsos látványvilággal, és kicsivel okosabb AI-val, scriptekkel, stb., mert ez így, ha feltunningoltam az egységeimet, már elég könnyűcske volt, különösen, hogy kurvára nem érdekelt Harkov után, hogy mennyi nem "core" egységem veszik el ...
Semmiképpen sem szabad kihagyni a gamét, de a szövetségesek hadjáratát el kell felejteni, oroszokét - mivel túl erősre sikeredtek és egy idő után ez a játékélmény rovására megy velük - meg max. megnézni, aztán hagyni a fenébe. A németekkel nyomva úgyis a leghosszabb a hadjárat, látod az olaszok kivételével az összes felet, és még technikailag és realításban is korrektek a viszonyok egészen addig, míg az egész tankszakasz nem tigrisekből áll ...