15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
  • Freeda Krueger
    Ha valaki mondjuk Mustanghoz volt szokva és beült egy 109 esbe,akkor tapasztalt pilótaként is biztos megtörte.
    volt rá példa.
  • NorBear
    A 40-45%-os arány valósnak tűnik.Ha jól rémlik a USAF kb 60000 gépet vesztett ebből kb 40000-et balesetek során.A RAF vesztesége ~33000 repülőgép.Az orosz légierő esetében 95000-es becslésre emlékszem.Kérdés hogy ebből mennyi veszett oda balesetekben illetve a kiképzés során.

Total aircraft losses by the USAAF from December 1941 to August 1945 were 65,164, with 43,581 lost overseas and 21,583 within the Continental United States.[78] Combat losses of aircraft totaled 22,948 world wide, with 18,418 lost in theaters fighting Germany and 4,530 lost in combat in the Pacific.[79] The USAAF credited its own forces with destroying a total of 40,259 aircraft of opposing nations by all means, 29,916 against Germany and its allies and 10,343 in the Pacific.[80]

A Bf-109 a jól ismert futómű miatt igen balesetveszélyes volt fel/leszállás közben.Már nem emlékszem pontosan de ha minden igaz kb 30%-os volt a baleseti aránya.Ez nem éppen fényes de II. világháborús viszonylatban nem mondható extrémnek.A kiképzésre,üzemeltetési feladatokra...stb általában kevesebb idő jutott mint normál körülmények között.A veszteségeket pótolni kellett méghozzá sürgősen ami részben indokolja a súlyosabb baleseti veszteségeket.Ráadásul előfordult hogy az adott repülőgép típusokat olyan környezetben vetették be ahol az üzemeltetésük alig volt megoldható.
  • Kurfürst
    Lőttek ott azért le még durván havonta a háború végén is minden hónapban. Csak már annyi gép repült hogy fel sem tűnt az abszolút mértéken továbbra is igen súlyos veszteségek.

Előtte is 20-30%-os volt.. mindenhol, mindenkinél. Csak az nem hibázik aki nem repül. ;) Ha jól emlékszem pédául a műszaki hiba miatti abort rate bevetéseken is volt simán 5-10%os. Gondolom a kifogyott az üzemanyag és tsai is balesetként van elkönyvelve, arról nem is beszélve hogy légiharc után a fáradtan, adrenalintól elkábult pilóták mennyire is tudtak összpontosítani a leszállásokra.
  • Molnibalage
    Na ja, úgy könnyű 40%-ot elérni, hogy az ellen gyak. semmit sem lő le tőled.

Az is homályos, hogy a szitává lyugattot, de hazáig elvánszorgó és ott elveszett gép leszállás közben az baleset vagy sem.
  • Kurfürst
    Tömegével. Még 2500 kilósakat is.
  • Kurfürst
    Ez 20-30-40%-os baleseti veszteségráta elég tipikus valamennyi légierőre, persze attól is függött mennyire voltak kemények a harcok éppen (attól hogy nem lőttek le gépet, a pilóták még vígan törték őket).

Emlékeim szerint (Groehler) az USAAF veszteségének 40%-a is balesetekből adódott már a háború végén (sokat repültek, relatíve kevés volt az ellen), pedig ők megengedhették maguknak a jól képzett pilótákat és a gondos karbantartást. Ha jól emlékszem az angliai csatás statisztikákra (elég részletesek), a németek vmi 1300 gépet könyveltek el az angoloknak, úgy 400-at maguk törtek össze a bevetéseken angol segítség nélkül, és még arra is volt idejük hogy 200 továbbit sima gyakorló (= nem hadműveleti) repüléseken tegyenek taccsra.
  • Molnibalage
    Germany lost 40-45% of their aircraft during World War 2 to accidents.

Én 10%-ot olvastam egy könyvben, de az is csak a Me-109-re vonatkoztatva volt ilyen pocsék. Legendásan zöldfülűgyilkos volt leszállás és felszállás közben.

A japános idézetben nincs semmiféle logikai összefüggés a modatok között.

A US Navy-s dolog az hogyan jön össze? Ha a sok-sok LST és LCT is hajó, akkor talán. Viszont azért ne nevezzükn már kvázi nagy csónakot hajónak...

A Kiska-s esetén mintha hiányozna annak említése, hogy baráti tűz miatt halt meg annyi ember.

Kicsit olyan UL szerű dolgok ezek. Egyedül talán a szovjetes infó tűnik igaznak.
  • Molnibalage
    Linkelted ezt a topikot. :)
  • harcu
    Kérdés: Dobtak a a németek Angliára 1000 kg-os bombákat? Egyáltalán használtak ilyet?
    link
  • harcu
    Tények a 2. világháborúból

Vannak benne igen érdekes tények:
    80% of Soviet males born in 1923 didn't survive World War 2

Generally speaking, there was no such thing as an average fighter pilot. You were either an ace or a target. For instance, Japanese ace Hiroyoshi Nishizawa shot down over 80 planes. He died while a passenger on a cargo plane.

Germany lost 40-45% of their aircraft during World War 2 to accidents.

The US Army had more ships that the US Navy.

Following a massive naval bombardment, 35,000 US and Canadian troops stormed ashore at Kiska. 21 troops were killed in the fire-fight. It would have been worse if there had been Japanese on the island.

The German Air Force had 22 infantry divisions, 2 armor divisions, and 11 paratroop divisions. None of them were capable of airborne operations. The German Army had paratroops who WERE capable of airborne operations.
  • Vogel
    Felvettem a kapcsolatot a szerzővel és rendeltem tőle CD-t. Ami a HTban van az a könyv első 20 oldala. Sok beszerezhetetlen könyvet ajánlott elektronikus formában olcsón. Meggondolandó a vétel :)
  • repülősgizi
    Ja és Vogel még valami: nyáron megvettem egy újságos standon az "Égbolt ragadozóit" ez is II.VH: gépekkel foglalkozik gyönyörű kiadvány olcsón és ennek is a szerzője Babusa M.. Egyébként láttam tőle könyveket az eladomakönyvem.hu-n is babusam tulaj névvel, itt főleg repülőmérnöki könyveket árul, de nagyon érdekes témákban.
    üdv.repülősgizi
  • repülősgizi
    Vogel nekem megvan Babusa Mihály, Me-109 kontra Spit munkája, majdnem 400 oldal és a HT-ban 4 részben megjelent bővebb kifejtése mérnöki szinten, ebből tényleg megtudhatod melyik miért repült úgy ahogy, a fickó érti a dolgát. Megveheted nyugodtan csak 3 rugó.
    üdv. repülősgizi
  • NorBear
    Sokan nem szeretik az alternate scenario-at és tekintve a német ipar 1944-1945-ös állapotát nem igazán volt rá remény hogy Németország a vereséget akár fél évvel is el tudja odázni.A másik probléma hogy pár ígéretes prototípus ugyan elkészült de a rendes letesztelésükre nem igen maradt idő így nem igazán tudjuk hogy az adott repülőgép kalkulált adatai (sebesség,emelkedő képesség stb...) mennyire közelítették a valóságot.

Ott volt az Me P.1101 ami 80%-os állapotig jutott de a tesztelésére már nem maradt idő.Ha naivan elhisszük az adatokat akkor az Me P.1101 kb az F-80C szintjén mozgott némiképp durvább tűzerővel.Az Me 263-al sikerült orvosolni az Me-163 hibáit (behúzható futóművet,megnövelt hosszúságú törzset + nagyobb üzemanyagtartályt illetve buborék alakú kabintetőt kapott) de a viszonylag rövid hatótáv max légvédelmi feladatokra tette volna alkalmassá (15-20 perces max rep.idő).Viszont az tény hogy emelkedő képesség terén ez a gép inkább az 1953-as évekbe illett ami azért igen csak komoly előny.Továbbá a célzással is akadtak problémák mivel egy 800-900 km/h-val haladó repülőgéppel elég nagy kihívás volt eltalálni egy ellenséges repülőt.Erre a célra kifejlesztettek egy fotocellás rendszert ami állítolag remekül működött de a használatára nem vagy csak egy két esetben került sor.Szóval voltak használható és innovatív ötletek amivel technikai szinten a szövetségesek előtt jártak de ez még idealizált esetben sem lett volna elég a győzelemhez.Ráadásul a háború későbbi szakaszában elég kevés volt a tapasztalt német pilóta ami szintén leredukálta volna ezeknek a gépeknek a harcértékét.
  • NorBear
    Igen a Ho 229 jó példa.Az egész gép egy speciális lakk réteget is kapott amely csökkentette a repülőgép radar keresztmetszetét.Ergo a brit radarok 30-40 km-el közelebbről tudták volna bemérni.Amúgy a gép emelkedő képessége ,sebessége és a tűzereje is kiváló volt.A Ho-229 viszont nem rendelkezett függőleges stabilizátorral ami a tengely menti elmozdulások hatására horizontális billegést eredményezett.Ez a jelenség erősen megnehezítette volna a célzást ami azért nem túl előnyös ha dogfight-ról van szó.Amúgy a németek már a tesztek során is kezdtek rájönni hogy a csupaszárnyú repülőgépek inkább nagy hatótávolságú bombázógép ként érvényesülhetnek majd igazán de ezek az elképzelések már csak terv formájában realizálódtak.Minden esetre azt is nehéz megítélni hogy a Ho-229 tovább juthatott e volna a prototípus állapoton mivel a teszteket már nem tudták maradéktalanul elvégezni.

Itt azért fel hívnám a figyelmet az amerikaiak csupaszárnyú repülőgép programjára is pl: Northrop N-1M, Northrop N-9M
    Bár itt is számos probléma merült fel és nem igazán sikerült harci körülmények között is alkalmazható repülőgépig eljutni.Még az Northrop YB-35-el is számos probléma merült fel ami végül a program befagyasztásához vezetett.
  • robgros
    Tudom, hogy Hortenék kísérleteztek csupaszárny repülőkkel és nem sok választotta el az országot, hogy ilyen típust birtokoljon.
    Hát igen, ha a háborút egy kicsit ki tudták volna tolni, ki tudja, mivel kellett volna az ellenfeleknek szembenézni....
  • robgros
    Mennyi választotta el Németországot, hogy a világ első működő lopakodó gépe az ő rendelkezésére álljon?
  • Vogel
    Köszi, ezt én is megtaláltam. Gondoltam hátha megvan valakinek és kikérem véleményét mielőtt vásárlásra gondolnék.
  • Her Laca
    zt találtam.
    A nagy érdeklődésre való tekintettel a "Me-109 és a Spitfire összehasonlítása az angliai légi csatában a repülőmérnök szemszögéből" közvetlenül megrendelhető: [email protected] E-mail címről.
    Itten találtam.
  • Vogel
    Sziasztok!

Nincs meg valakinek egy ilyen című CD? : Me-109 és a Spitfire összehasonlítása az angliai légi csatában a repülőmérnök szemszögéből. Babusa Mihály a szerző. Vagy a Haditechnika újság e 4 fejezete szkennelve?
  • spiczi91
    Ammo+benzinkorlát nem volt azt hiszem, szinte minden ki volt nyomva.
  • Lacusch69
    Full realban játszol?
  • Lacusch69
    Nuke csak a Lobbyn Nuke, az Il-2 fórumon "Richthofen" néven írogat (néha).
    Elég sokat repültem vele a WarCloudson.
    Én az itteni nickemmel megyek.
  • spiczi91
    Hol nyomjátok? Megkérdek még egy embert, de szerintem őt is érdekelné. Csak dogfight vagy néha egy-két küldetés?
  • NorBear
    Bizony :)
    Néha még összefutok a V.4-es dongókkal is.Van egy Indi illetve egy Nuke nevű magyar srác akivel még össze szoktam futni.Véletlenül nem te vagy közülük valamelyik? :)
    Aztán nem akarom itt nagyon szétnyújtani a topicot.Elvégre IL-2-nek is nyílt már külön topic.Szóval ott is megtudjuk beszélni ezeket a dolgokat ;)
  • Lacusch69
    Ezek szerint Kferróékkal játszol.
    Én sajnos mostanában kicsit hanyagolom, ha játszom, akkor is az Xfire-n egy orosz dogszerveren repkedek.
  • NorBear
    DED-3 szeró.{tHUNder}NorbRt néven.Mostanság elég gyakran fent voltam.Battle of britan szerveren szoktam még fent lenni de ott ritkábban :)
  • Lacusch69
    Viszont én még nem láttalak téged online...
  • NorBear
    OFF Na örülök hogy IL-2-öl.Ha gondolod jöhetsz online is :) ON

Az Me 262-ről szóló megbízhatósági problémák amúgy igazak de azt azért érdemes kiemelni hogy az amerikai P-80-asok is rendesen potyogtak ezidőtájt.Az Me 163-nak meg a rövid hatótáv a legnagyobb nyűgje.Amúgy még a koreai háborúban használt F-86 és Mig-15 ellen sem lett volna öngyilkosság a bevetése.Persze csak akkor ha a megnövelt hatótávolságú és behúzható főfutóval szerelt változataiból indulunk ki.
  • Ulvar
    már mint azt jobban szeretem :D a 163at.
  • Ulvar
    IL-2ben mindig leégett csessze meg.

Me 163, rakéta meghajtással.
  • Lacusch69
    Me-262 HG I. (9. számú proto)
  • NorBear
    Érdekesség:

• qtab986
    Ezek közül melyik könyvet érdemes elolvasni?

Gasparovich László:
    A rettegés ötven napja - Budapest ostroma és a kitörési kísérlet

Ungváry Krisztián:
    Budapest ostroma
  • tom1944
    CIFU koszia szepen a linkeket bocs h nem tudtam hamarab megkoszonni big thanks
  • NorBear
    1944. november 8-án Nowotny őrnagy utolsó bevetésére indult. Az alacsony felhőzetből, meredeken kizuhanó Me-262-es utolsó pillanatait az ellenőrzésre érkezett Galland vezérőrnagy is végigkísérte. Azt azonban, hogy mi történt a percekkel korábban 257. és 258. légi győzelmeit jelentő ásszal odafent, azt csak üldözője, Haydon főhadnagy látta. Miután Németország középső része felett, kemény csatát vívtunk az ellenség vadászaival, hazaindultunk. 9000 m-en repülő, sereghajtó rajunk továbbiak után kutatott. Ők azonban mindig a bombázókra koncentráltak, így a visszaúton nem számítottunk semmiféle bonyodalomra. Oldalra pillantva, 3000 m-rel lejjebb megláttam életem első Me-262-esét. Nyilazott szárnyairól és a hajtóműgondolákról rögtön felismertem. Előbb jelentettem a vezérnek, aztán - minthogy több német gép nem mutatkozott - engedtem a csábításnak. Parancsra sem várva kiváltam a kötelékből és az ereszkedő sugárhajtású után vetettem magam. Süllyedés közben több felhőréteget is áttörtünk, de egy pillanatra sem vesztettem szem elől. Mikor mögé értem, akkor sem kezdett kitérő manőverbe, tehát nem vett észre. A vártnál sokkalta lassabban repült, mert egyik hajtóműve állt. Nyugodtan célozgattam és vártam, hogy ideális közelségbe érjek hozzá. Hirtelen jobbról a magasból, mint két villanás, a 77. vadász-század két csíkos orrú Mustangja robbant be a képbe. Bár még ők sem voltak lőtávolban, de a vezér tüzet nyitott. Úgy láttam, hogy nyomjelzői valamivel a 262-es mögött húztak el. Lövéseivel csak egy dolgot ért el: riasztotta a közeli reptér légvédelmét. A géppár élesen jobbra, én meg balra kifordulva igyekeztünk elkerülni a rémisztő tűzijátékot. A rafinált német feltehetőleg azért nem manőverezett, hogy szépen "besétáljunk" a pergőtűzbe, ő pedig ezt kiaknázva, nyugodtan leszálljon. A földközeli párafoltokat kihasználva igyekeztem kitörni a veszélyes zónából. Nem is reméltem, hogy újra meglátom a 262-est. De az történt. Előző irányához képest 180 fokot fordult és széllel szemben, leszálláshoz behelyezkedve húzott át előttem. Gázt adtam és műszer szerint 120 m-nyire a talajtól, éles, jobb fordulóval mögé kerültem. 500 km/h-val száguldva közeledtem a talán fele ekkora tempóval imbolygó géphez. Mivel egyre lassult, könnyedén utolértem. Rájöttem, hogy másik hajtóműve is leállt. Annyira a közelébe repültem, hogy beláttam a fülkébe. Kétségbeesve kapkodott, de már nem tudott mit tenni, hogy megmentse az áteséstől. A gép balra billent, orrát leadta és egy fél fordulatot követően eltűnt egy sekély felhőrétegben. Az alig két másodperc múlva bekövetkező villanásból tudtam, hogy földbe csapódva felrobbant. Úgy pusztult el, hogy egyetlen lövést sem adtam le rá, ezért a történteket fotógéppuskám nem is rögzíthette. Allen százados, aki jóval lemaradva követett, azonban látta az egészet és jelentésében nekem igazolta lelövésként. Ebből később megosztott győzelem lett, mert a 77. század pilótája, Fiebelkorn százados is jelentette, hogy tüzelt a 262-esre, kísérője pedig azt, hogy megfigyelte a gép megsemmisülését.
  • Lacusch69
    Más szemtanú (német civil) szerint meg még a levegőben felrobbant Nowotny 262-ese.
  • NorBear
    Nem zárom ki ezt a verziót sem de egy amerikai pilóta szemtanúja volt az esetnek és ő erősítette meg hogy leszállás közben hajtómű hiba miatt zuhant le Nowotny gépe.Ha jól rémlik az egyik Aranysas részben olvastam...
  • Molnibalage
    A wiki szerint meg nem tisztázott, hogy mi volt. Az is lehet, hogy a Mustang eltrafálta a gépet és a hajtóműhibát ez okozta. A szerző kiválasztotta a neki tetsző verziót. Tehát lehet, hogy nem pontatlan, csak éppen más megközelítést alkalamzott.
  • NorBear
    A 20 századi hadtörténet sorozatból nekem az alábbiak tetszettek:

Mike Spick: A szövetséges légierő ászai, A Luftwaffe ászai
    Ian V. Hogg: A II. világháború német titkos fegyverei
    Tim Bean-Will Fowler: Szovjet Harckocsik a II. világháborúban
    Tim Ripley: Elit alakulatok
    Adrian Gilbert: A német villámháború

Azért figyelmesen kell olvasni mert ezekben a művekben is találni pontatlanságokat...Pl hogy Nowotny-t a Mustángok lőtték le és nem hajtómű hiba miatt zuhant le meg ehez hasonló apróságok...