II. világháború

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

"...lebetonoznám az egész eget, ha tehetném."

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

degenerator
egész nap remegtem az izgalomtól, annyira kíváncsi voltam a véleményedre.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Jó hülye vagy akkor...

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

Molnibalage
Gratulálok.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

degenerator
sajnálom, de a repülõk soha nem érdekeltek, én lebetonoznám az egész eget, ha tehetném.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

joebacsi
Harcu morcos lesz, ha olyas valakivel találkozik, aki nem messerschmitt-el a seggében született, és álmából felkeltve nem tudja az összes pumás nevét oda-vissza 😊

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

degenerator
nekem meg nem szétlõtt roncsot.

de majd ha még egyszer találkozok azzal a roncskutatóval, aki említette, rákérdezek.

"a háború után kb 30-40 bf 109 vagy me 109 ... volt az országban, MÛKÖDÕKÉPES állapotban..."

Nekem a mûködõképes repülõ az teljesen összeszerelt.
degenerator
valószínûleg teljesen össze nem szerelt darabokról volt szó.

Irónia? Hmm, annyira ismerõs valahonnan... Csak annyit mondanék, hogy 91-92 környékén a kedvenc könyveim egy bizonyos Tobak Tibortól a Pumák földön-égen, Pumák és a többiek, és még egy másik, szintén Tobak könyv volt.
degenerator
mintha a 2. bekezdésedben levõ dolgokat fejtegette volna a cikk szerzõje is.

Remélem jól érzem az iróniát a Bf-109-cel és a Pumával kapcsolatban... 😊

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Mondjuk ez a cikk végül is azt hozta ki, hogy sok felesleges munkát végeztek, mert bár nem tudták áttörni, ellenben megkerülték, tehát az erõdítések szerepe gyakorlatilag elveszett a gyorsan mozgó ellenséggel szemben.
Amúgy a Kárpátokban az erõdök nem sok ezer tonnás vasbeton erõdítmények lehettek, hanem kisebbek egy-két géppuskával, páncéltörõ ágyúval pár szakasznyi katonával, akik lefogták a kevés keskeny útvonalat, mert az ellenség mozdástere teljesen be volt szûkítve. Ilyen terepen nincs manõverezés, csak frontális támadás, de kis erõkkel végrehajtva. Erre tökéletes az erõd. Ha nem lehet hátbatámadni. Márpedig olyan erõd nincs.
Sajnos nem...

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Hmm, emlékezetem szerint a Zrínyi alapra épített daru a csepeli Hajógyárban mûködött.
A Bf-109 vagy Me-109 egy lényegtelen mellékzöngéje volt a repülés történetének, valóban nem is érdemes rá túl sok szót vesztegetni. De azért csodálkoznék, ha 30-40 darab repképes állapotban megmaradt volna, mert folyamatosan repülték át õket Ausztriába valami Tigris, vagy Gepárd (eseleg Oroszlán, Jaguár, ne adj isten, Puma) csoport tagjai, miközben menekültek a szovjetek elöl.
degenerator
pontosan én is így voltam vele. bár amikor elkezdte az elején részletezni, hogy gyakorlatilag semmi nem maradt meg belõle a közös emlékezetben, gyanús lett.

amúgy nagy hagyománya volt a komcsiknak, minden az elõzõ korra utaló haditechnikai nyomot beolvasztani, eltüntetni.

84ben egy szentendrei kiránduló csoport talált egy réten egy királytigrist. a gyûjtsd a vasat mozgalom keretében beolvasztották.

a vérmezõ eredetileg lovas gyakorlópálya volt, néhol négy méterrel volt lejjebb, mint most. a háború után odahordtak hullát, puskát, tankot, lezuhant repülõgépeket, és betemették sittel. 1 éve kb 1 méter mélyre ástak le vmi építkezés keretében, már találtak 30 német rohamsisakot.

a háború után kb 30-40 bf 109 vagy me 109 (valami repülõ szar, bocs, de soha nem érdekeltek😊 volt az országban, mûködõképes állapotban. sorsuk a bezúzatás.

zrínyi alapra csináltak darut egy gyárban, aminek szintén elfelejtettem a nevét, pedig tegnap este vagy 10szer is elismételtem magamban, hogy mindenképpen megjegyezzem😊 no, lényeg a lényeg, amikor a pártember az 50es években megtudta, hogy mi is tartja a darut, már izzították is a kohót.

no, ezek után csodálkozol, hogy az egyik legnagyobb mérnöki bravúrról nem maradt fent értékelhetõ információ?

Fasza, csak pont azt nem írják le, mibõl is állt a védelem, ha nem aknákból és erõdökbõl.

Pont kezdte az érdeklõdésemet a maximálisra csigázni, mikor rájöttem, hogy vége a leírásnak. =(

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

degenerator

Ulvar
Tegnap este ment a Híd túl messze van az MGMen vagy mi a francon...okádék magyar szinkronnal. Eredetiben angol nyelven isteni.

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

degenerator

Akkor és most
Érdekes képek,akkor és most kategóriában.Tán még újat is tudtam mutatni remélem.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

A GS-6-30 (wiki adatok alapján) 140kJ.

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Annyit még hozzáteszek, hogy -szerintem- ezek lõtéri adatok, valós körülmények között kb. 100m/s-ot hozzá lehet adni a kezdõsebességhez (a hordozó gép sebessége)

Oké...

A torkolati energia a közismert E=1/2m*v2 képletbõl adódik.
Vagyis bármié kiszámolható, ha ismert a lövedék tömege és kezdõsebessége.

ITT egy link a 2.vh-s tankvadász repülõk fegyverzetérõl. (Az oldalt biztosan sokan ismerik)

Buren
Itt van egy részletesebb leírás az említett fegyverrõl, szó nincs a Su-24-esekrõl.

A Su-24-esbe tudomásom szerint a GSh-6-23 van beépítve.

Amúgy szerintem ezt lassan a HT topikban kéne folytatni.

A véleménycsere az, amikor bemész a főnököd irodájába a saját véleményeddel, majd kijössz az övével. Okos pilóta alagútban nem katapultál.

Molnibalage
Szó sem volt errõl! Csak egy érdekes megjegyzés ez is, ahogy a tied is. Nem értem, hogy miért értetted félre.

A torkolati energia az a lövedék tömegbõl és kezdõsebességbõl számolódik? Akkor a többihez lehetne számolni. Az orosz GSh-6-30 csõtorkolati energiájára azért kíváncsi lennék.

Viszont valami fura. Én úgy tudtam, hogy ugyanez a fegyer volt beépítve a Szu-24-be. A források más mutatnak. Vagy csak ez terv volt?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Imádom, amikor azonnal magadra veszed a dolgokat, és azt hiszed, hogy fikázásból írtam...<#vigyor>

Egyébként azért a GAU-8-ast hoztam fel példának, mert a jelenleg szolgálatban állók közül arról találtam számszerû adatot. (pontosabban a forrás is azt említette)

Belassultál! =)

Molnibalage
Na ja. És a tûzgyorsaság? <#zavart1>

Csak az a fránya tûzgyorsaság és csõhossz különbség ne lenne olyan nagy! 😉

érdekesség
Nálunk is lehetne ilyen,lehetett volna...

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

IS-2 re
Adalék a rakétázáshoz...

Hopsza, ez lemaradt:

100m, 90*-nál 140mm a páncélátütõ képesség, 60*-nál a fele hasonló távolságon.

Szerinted? 😊

Na most jön a meglepi: a GAU-8/A (A-10) 30x173 API lövedékének a torkolati energiája 207kJ, a BK-37 (Ju-87G) 37x263B lövedékének torkolati energiája meg 263kJ.

Ott van még az SG.113,de beválhatott az MK108/103 is,bár az gépágyú.

Bár az Isz család még késõbb is teljesített szolgálatot. Az újabb páncéltörõ rakéták 60-as vagy 70-es évek gyártmányai?
Igen, inkább az akkor szolgálatban lévõkre gondolok.
Miért, talán centikre kellett lennie egy sikeres találathoz?
Háát, a mai rakétákat elnézve, szinte bármely páncéltörõ röhögve kilyukasztaná.
Buren
De milyen távolságból?

A véleménycsere az, amikor bemész a főnököd irodájába a saját véleményeddel, majd kijössz az övével. Okos pilóta alagútban nem katapultál.

Indulj ki abból, hogy a Ju-87G-k 37mm-ese hátulról-felülrõl kilyukasztotta.

Igen de talán a tengely gépekre gondolt mivel elsõsorban azok találkoztak ilyennel,legalábbis a háború alatt.
Ha a háború utáni eseményeket nézzük akkor meg már hatalmasa nõ a választék...

Molnibalage
Mivel nem konkretizálta az ellenfelet ezért én a szövi gépeket is beleértettem a kérdéskörbe. Azok meg vígan hazavágták még a Tiger-t is rakétákkal.

Ha az a kérdés hogy mely repülõk tudtak akkor ilyet indítani,akkor FW190 és HS129 et mondanék.
De a Me110/410 sorozat is jó lehetett ellene
Ha rakéta a kérdés akkor a Panzerschreck,panzerblitz,ésa WGR 28/32 talán...

Molnibalage
Lentebb írtam, hogy nem volt kész. Most van az átadás átvétel. Egy köbcenti gázt nem vettek ki onnan.

Magyarán a többi aggodalom is butaság és ezek a rendszerek nem olyanok, hogy túlterhetõek. Ott kezdõdik, hogy ahogy fogy a gáz a tárolóból úgy vehetõ ki egyre kevesebb.--

Lehet, de megnéztem volna az arcokat, amikor bejelentik, hogy bocs emberek, de túlterheltük a rendszert:
a) így most szökik a gáz, nem tudjuk elzárni, mert beomlott a tározó, senki se mernen villanyt kapcsolni, kocsit beindítani, gyárban bármilyen gépet is üzembe hozni.
b) berobbant 2.3 milliárd köbméter gáz, Csongrád, Békés, Bács-Kiskun megye és a Vajdaság északi részén élõ elpusztult lakók emlékét szívünkben mindörökké megõrizzük.

Kérdés, hogy kellett volna-e ilyen áron. Csak mert el kellett hitetni mindenkivel, hogy nincs probléma az ukrán gázelzárással, simán tudunk annyi gázt vételezni a stratégiai tározóból, amennyire szükség van, és nem kelljen újabb korlátozásokat bevezetni.
degenerator

Molnibalage
Hú, nem értem a kérdést. Az Isz harkocsikról van szó? Az akkoriban rendszereseített irányítatlan rakéták szerintem átvitték a tetõpáncélját.

Lehet, hülye kérdés: a Sztálin páncélvadász variánsait mely repgéprõl indítható rakétafajták iktathatják ki sikeresen?
joebacsi
Köztük sok vajdasági magyarét.

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"