II. világháború

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Egy kis segítség a 2-ik képhez...a jobb alsó sarokban ott a harckocsi tornya...biztos nem panzer IV nekem inkább T-26-nak tûnik.

Ulvar
az elsõ kettõ 2 könnyû tank úgy kéne keresni.

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

😄
Az elsõ talán Churchill tank,de azon nem tudok kivenni semmi jellegzetes dolgot biztosan.

Ulvar
Jah jogos, csak annyira szét van robbanva hogy még akár az is lehetett volna 😄. De a T 34es az biztos

Olyan toronnyal?

Ulvar
a 3. egy T-34es a 2. egy Panzer 4es

A 2. egy Stuart?

Üdv mindenkinek! 😊

Itt van egy két kép felismerhetetlenségig szétlõtt hk-król.Lehet találgatni melyik milyen típus...

Vajon van kép ezekrõl a roncsokról?
Megnézném õket,éljen a roncsdioráma...
A T-34 rõl vagy a Shermanról?

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Kösz.
Azért így is vicces volt harctéri körülmények között feltölteni a lõszerkészletet, illetve erre a "sínre" ráemelni bent harc közben a malacot. Bicepszbõl... =)

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Szerintem koporsó sem kellett...

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

degenerator

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Valaki tudna egy olyan oldalt adni ahol a spanyol kék hadosztályról írnak.
Dick Riddick
😊
Túlélték?

\"Heroes never die. They just reload.\"

A koreai háború alatt esett meg, hogy az USS Wisconsin telibe talált 1 észak koreai harckocsit. Tengerészgyalogosokat támogatott HC lõszerrel,és valószínûleg csak beleesett a szórásba szerencsétlen tank, de egybõl robbantott ábra lett belõle... 16" 860kg-os a lövedék, 70kg-os töltettel.

Dulce bellum inexpertis. Erasmus

Dick Riddick
APDS (armour-piercing). Nem csak a torkolati sebesség változik, a nyíl forma miatt még az erõsen döntött páncélról sem pattan le.

Dick Riddick
A két lövedék (a haditengerészeti és a páncélosnál alkalmazott) rombolóereje szerintem jelentõsen eltér, javítsatok ki ha tévedek. A Sturmtiger lövedékének jó részét a rakéta hajtóanyaga foglalja el, míg a haditengerészeti ágyúknál nincs ilyen korlátozás. A hajóágyúkkal "villába" fogták a célpontot, az elsõ sorozat ritkán találta el a célt. A páncélosokkal jóval kisebb távolságról történt a célzás.

Dick Riddick
Ahogy emlékszem a három Sherman-t nem megsemmisítette, hanem harcképtelenné /vagy mozgásképtelenné?/ tette õket.

Dick Riddick
30°-ban döntött, úgy tudom ennyivel tér el a függõlegestõl.

Akkora kalibereknél talán a pontosság már nem is számít.
A korabeli tüzérségi beméréssel gondolom megoldható volt...
de tán van itt tüzér,ex tüzér...

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Köszi Freeda Krueger!

Én sem gondoltam hogy egy 3 mázsás lövedéket kézzel simán bemálháztak volna...

A Sturmtigereket ezt követõen a nyugati frontra irányították. Az 1000. és az 1001. Pz.Stu.Mr.Kp. hét Rohamtigrisbõl álló állományukkal részt vett az ardenneki offenzívában. A hadmûveletet túlélõ jármûvek továbbra is részt vettek Németország nyugati felében folyó védekezõ harcokban. Az egyik ilyen ütközetben (1945 januárjában) egy harctéri jelentés szerint egy Sturmtiger egyetlen lövéssel három Sherman harckocsit semmisített meg.

Elég durva romboló ereje lehetett egy 380mm-es lövedéknek ha egyszerre 3 tankot képes volt megsemmisíteni.Gondolom a haditengerészeti tüzérség nagy kaliberû fegyverei is hasonló károkat tudott okozni a páncélosoknak de vajon mennyire lehetett pontosan célra vezetni a hajó ágyúk tüzét?

Nem olyan nehéz betölteni mint gondolnád...

Harcu véletlenül nem az 5525-ös kommentre akartál hivatkozni?
Mert az 5533-ban csak a két spec. német önjáró lövegrõl van szó.

Amúgy nem cáfolom hogy a 30 fokban döntött páncélzatról könnyebben lepattanhatnak a lövedékek.De a HEAT típusúak tudtommal nem.

Nem mondja azt senki sem, hogy nem lehet, a mostani 120 mm-es lövegeknek is kb.600 mm-es homogén páncél áttörését adják meg adatként. Csak az az érdekes, hogy mindezt egy OLASZ fegyver csinálja 194X-ben. De azt is figyelembe kell venni, hogy 30 fok az már eléggé hegyes szög, arról már könnyen pattan le bármi is.
Azért kiváncsi vagyok hogy a személyzet hogy töltött be egy 380mm-es lövedéket.Biztos dög nehéz lehetett...

A németeknek volt egy két nagy kaliberû repülõgép fedélzeti fegyverük.A legtöbb ilyen löveg az erõ ellen erõ elvén mûködött..A lövedék mögé bepakoltak egy ugyanakkora súlyu hengert ami lezárta a csõfart,amikor az ágyút elsütötték a lövedék elõre az ellensúly pedig hátra repült.A
dolog legnagyobb hátránya hogy csak egy lövést lehetett leadni.Ezeket a hatalmas ágyúkat a csatahajók fedélzeti páncélzatának átütésére tervezték.A Gerat 104-es például egy 35cm-es löveg volt amit hidraulikusan lehetett a törzsbe húzni.A lövedék hüvelyének súlya pontosan ugyanakkora tömegû volt mint a lövedék (635kg).A felrobbanó töltet a lövedéket elõre a hüvelyt pedig hátra lökte ki.Az 54 cm-es Münchausen volt a fejlesztés határa.Ez az ágyú még visszarugó minimalázálásával együtt is szét vetette a sárkányszerkezetet.

Molnibalage
Asszem igen. Én fejtettem meg. 😊

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Ulvar
Panzerjäger Pz.sf.V 12.8cm Sf.L/61 Stürer Emil?

Molnibalage
Dícséretes az érdeklõdés, de:

- Lanchester nincsm legfeljebb (Avro) Lancaster.

- A jenkiknek meg végképp, mert a bombázó is angol gyártmány volt és a bomba is. Barnes Wallis, a tervezõje is angol volt.

A másik sztori amit leírtál szintén enyén szólva felületes. A tervezõt Gerlad Bull-nak hívták és kicsit más volt a történet. Igazi konteós téma.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Nemrég volt ez faladávny az ismertd fel a fegyvert topikban. Keress ott vissza, hogy mi ez.

Ulvar
V-3 Szuperágyú.

150 m hosszú 150 mm-es ûrméretû 280 km hatósugarú ágyú. Pontossága kb 1 km. Calais mellett építették a prototípusát Londonra irányozva, 5 m vastag betonnal védve. Az amerikaiak Lanchester bombázója 6,4 m hosszú 5454 kg súlyú bombát (Tall boy azaz magas fiu volt a bomba neve.) dobott le az építményre, amely áttörte a betont és megsemmisült az ágyú. Öt nappal késõbb a szövetséges csapatok le is rohanták a térséget, tehát a németek nem tudták újjáépíteni. Egy kisebb változatát bevetették az ardenneki offenzíva idején is, egy vagy két lövést adott le, de a károkról nincs adat. A szuperágyú tervét a 80-as években egy Kanadai mérnök ismét felvetette. Mivel a NATO nem tartott igényt rá, kapcsolatba lépett az Irakiakkal és meg is állapodott velük, hogy ott kifejleszti. A MOSZAD, az izraeli titkosszolgálat tudomására jutott a dolog, és mielõtt a mérnök Irakba érkezhetett volna, Londonban a szállodai szobájában meggyilkolták. A gyilkosait nem is kereste a rendõrség.

ehh...j...n

Ulvar
Sturmpanzer VI, Sturmtiger "rohamtigris"
1943. augusztus 5-én döntés született egy új nehéz fegyverzetû rohampáncélos fejlesztésérõl, amelynek alvázául a Tiger I-es harckocsit, fegyverzetéül pedig a 380 mm-es RW61 típusú rakétavetõt jelölték ki.
HÖHÖ mint egy középkori kurva nagy ágyú 😄.

De igen ott a pont...nem tudom miért tituláltam páncélvadásznak...

Ulvar
Ez nem egy önjáró löveg?

A keleti fronton állítólag 1942 magasságában a németek bevetettek egy 105mm-es és egy 128mm-es löveggel ellátott páncélvadászt.A 128mm-es verzió képes volt kijukasztani a 200mm-es 30 fokban döntött páncélt 1000m-es távolságból.

"http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4d/20mmvs7mm.png"

Jó lenne látni hozzá valami távolsági és esési adatot, mert így nem sokat mond.

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Igen csak hogy a tömegnek és a torkoati sebességnek arányban kell lennie egymással különben hamar le lassul a lövedék.

PL: 5,56X45mm-es NATO vs 50-es Browning (12,7mm)
Tömeg: 4,000g 42,9g
Torkolati sebesség: 930m/s 887m/s
Sebesség 300 méteren:650m/s 665m/s

Látható hogy hiába gyorsabb az 5,56-os NATO lövedék pehely könnyû súlya miatt 300 méteren már jelentõsen veszít a sebességébõl.

Egyébként képletileg, ha alfa szöggel döntöd meg az X vastag lemezt, akkor a tényleges vastagsága a X osztva sin(alfa).
Ez elég egyszerû, ha lerajzolod, akkor a 206 mm széles téglalapot, és elmetszed 30 fokos szögben, akkor a metszésvonal pont a szélesség duplája lesz. Gyakorlatban egy egyenlõ oldalú háromszöget felezel meg, aminek a fél oldala lesz a szélesség, azaz a lemez vastagsága (206 mm), az teljes szélességû oldal pedig a tényleges átütött anyagvastagság (412 mm)
Érdekes, az 5.56mm-es lõszereknél hallottam arról, hogy annyira könnyû a lövedék, az oldal irányú szél jelentõsen módosítja a röppályát. Pedig az elv ugyanaz. Könnyebb és sokkal nagyobb a torkolati sebessége.

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Ezek szerint még az olasz 75mm-es harckocsi lövegek többsége is át tudta juggatni a 120mm-es páncélzatot...legalább is HEAT lövedékkel.Gondolom az olasz páncélos erõknél azért nem dúskáltak a kumulatív lövedékekben.

Érdemes még megemlíteni a britek 17 fontos lövegéhez kifejlesztett APDS ürméret alatti páncéltörõ lõszerét is.Az elv a következõ-ha egy kissebb tömegû lövedéket lövünk ki egy ugyanakkora ágyúból ugyanolyan minõségû és mennyiségû meghajtó töltet felhasználásával mint az eredeti ürméretû lövedék esetében... akkor egy jóval nagyobb torkolati sebességû lövedéket kapunk végeredményül.Ha nagyon le akarjuk egyszerûsíteni akkor a lövedék páncéltörõ képessége 4 dologtól függ:

-Torkolati sebesség
-A lövedék anyagának minõsége
-Tömeg
-lövedék típusa (HEAT,APDS,HVAP...stb)

Ahoz hogy a (kinetikus) pc. törõ lövedék viszonylag nagy páncéltörõ képességgel rendelkezzen az elsõ három tényezõnek megfelelõ arányban kell lennie...

Példa:A brit 17 fontos löveghez rendszeresített APDS MK I típusú lövedék
tömege mindössze 3,71 kg.A kissebb tömegû lövedék elõnyös mivel kevesebb lõporgáz felhasználásával is elérhetõ ugyanaz a torkolati sebesség illetve a lövegcsõben nem lép fel akkora nyomás és a fegyver visszarúgó ereje is kissebb lessz tehát a torony koszorúra is kisebb terhelés fog jutni (lényegében a fegyverzet tömege és elõállítási költségei is csökkennek).Viszont hátránya is van a dolognak mivel a könnyebb lövedéknek kissebb a tehetetlensége ami azt jelenti hogy gyorsabban fog veszíteni a sebességébõl (ez részben a lövedék aerodinamikai kialakításától is függ...minnél nagyobb a légellenállás annál gyorsabban veszít a lövedék a sebességébõl.A környezeti hatásokat is figyelembe kell venni pl:szél,páratartalom,levegõ hõmérséklete,GRAVITÁCIÓ...stb.

A célzásnál nagyon fontos a szél figyelembe vétele, egy hagyományos 7,62x51mm-es NATO lövedék 1000 méteres távon 4km/h-s oldalszélben 90cm-et (!!!) is eltérhet oldalirányban! 5C°-os hõmérsékletkülönbség pedig 25cm-et függõleges irányban.

Minnél gyorsabb az adott lövedék annál kevesebb ideig lessz kölcsönhatásban a környezeti hatásokkal ezért kevésbé fog módosulni a röppálya.A nehezebb lövedékre a szél a páratartalom és a levegõ hõmérsékletének hatásai kevésbé fognak érvényesülni de mivel a nehezebb lövedékek álltalában lassabbak ezért a gravitáció következménye képp a röppályájuk íve is magasabb lessz (ami pontatlanságot eredményez).Erre jó példa a rövid csövû Panzer IV-es ahol az ágyú torkolati sebesség igen csak alacsony volt így a lövedék röppályája jóval az irányzó vonal fölé kerülhetett.Megfigyelhetõ hogy az ugyanakkora ürméretû de hosszabb csövû lövegeknél a lövedék torkolati sebessége nagyobb.Ez részben annak köszönhetõ hogy a lõporgázok tovább gyorsíthatják a lövedéket mivel a kölcsönhatás idejei is megnõ...

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4d/20mmvs7mm.png

Ezen az ábrán látható hogy a gyorsabb,könnyebb lövedék röppályája kevésbé tér el az irányzó vonaltól mivel a fegyver elsütésétõl a célbaérkezéséig eltelt idõ is rövidebb ezért a lövedék a gravitációval is csak rövidebb ideig van kölcsönhatásban.

olasz lövegek
Makettes oldal,de talán elfogadható...
Angolosok elõnyben

Sajnos az olaszok 90mm-es légvédelmi lövegérõl egy normális forrást sem találtam.Viszont az orosz 85mm-es D44-es ágyú amelyet még a II. világháború ideje alatt fejlesztettek ki a BK-2M HEAT-FS szárnystabilizált kumulatív lövedékkel 300mm páncél átütésére volt képes.Ha az olasz 90mm-es HEAT lövedék is szárnystabilizált volt akkor simán elképzelhetõ a 206mm-es pc. törõ képesség....

http://en.wikipedia.org/wiki/85_mm_divisional_gun_D-44

http://www.tarrif.net/

Valami nem stimmel, a német 88mm-es hk.ágyú (KwK36) kumulatívja (Hl.Gr39) 90mm-t vitt át, lõtávtól függetlenül.

páncélról
itt elvileg megtalálható hogy kell kiszámolni és van átütési táblázat is ,igaz csak német ágyukra...

Ha szárnystabililzált HEAT lövedék volt akkor az adat stimmel.A legtöbb II. világháborúban alkalmazott kumulatív elven mûködõ páncéltörõ lövedék röppályáját forgással stabilizálták ( a lövedék a huzagolt csõben a saját tengelye körül forgó mozgást végzett).Ez a megoldás azzal a hátránnyal jár hogy a centrifugális erõ "széthordja" a robbanás erejét így a lövedék páncéltörõ képessége is csökken.

A II. Világháboróban debütáló, a Monroe-effectre építõ páncéltörõ lövedék. A lényeg: egy formázott robbanóanyag elött egy fém kúp található, és a becsapódáskor felrobbanó töltet a fém kúpot megolvasztja és összesûríti egyfajta olvadt fémtüskévé, és ezt nagy erõvel elõre nyomja. A HEAT lövedékkel két probléma van: egyfelõl a lövedéktest forgása csökkenti a hatásosságot (a centrifugális erõ "széthordja" a robbanás erejét), ami miatt a huzagoltcsövû ágyúkból használt lövedékekben legtöbbször egy csapágyazott "ágyban" feküdt a belsõ rész, amely így a röppálya alatt viszonylagos nyugalomban volt. A másik probléma, hogy a hatásossága arányban áll a robbanótöltet (és a fémkúp) átmérõjével, vagyis minél nagyobb az ágyúcsõ, annál hatásosabb lehet a belõle kilõtt HEAT lövedék

Ulvar
Sajnos még nem jártam ott, egyszer mindenképpen el kell oda mennem.

Kisendre
Hogy lehet ezt kiszámolni? Valahol van hozzá egy képletem de azt nem értettem sosem😊
Egyébként szerintem nem mindegy, hogy pontosan hogyan értik a 30 fokot, függõleges tengelybõl kivonva, vagy a vízszinteshez hozzáadva, én már találkoztam mindkét megközelítéssel.

Az bizony 412 mm-es homogén acélt jelent 90 fokos becsapódás esetén. Az azért korrekt, pláne 2000 méter távolságból. Ha az adat is korrekt.
Kisendre
Kumulatív lövedék esetén lényegtelen a távolság, egyébként nekem kicsit soknak tûnik ez a 206mm, pláne 30 fokban, most nem néztem utána, de szerintem ez azt jelentené, hogy ez volt a II. vh legnagyobb átütõerejû páncéltörõ lövedéke.