II. világháború

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Üdv!

Olasz részrõl találtam egy igen csak kiváló légvédelmi löveget amely teljesítménye a német 88-asokhoz volt hasonlítható.A Cannone da 90/53 90mm-es légvédelmi löveget páncéltörõ feladatkörben is alkalmazták.Ez a fegyver Effetto Pronto kumulatív páncéltörõ lövedékkel képes volt 206mm-es 30°-ban döntött páncélzat átütésére 2000m-es távolságból.Néhány fiat M14/41-es tank tetejére felszerelve önjáró páncéltörõ löveg ként is allakalmazták bár csak korlátozott darab számban.

Az olasz páncéltörõ tüzérség-ellentétben az olasz hadsereg átlagával-halált megvetõ bátorsággal harcolt.Az olasz páncéltörõ tüzérek élve vagy holtan de mindig a fegyvereik mellett voltak fellelhetõk...

Nagyon jó.Bár nem néztem végig,ismerem.
Láttad az emlékmûvet?

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Ulvar
Lehet akkoriban más volt a helyzet.
Etiopiában lehetett kávét termelni,aranyat bányászni,ha sikerül a gyarmatosítás,mindezt minimális befektetéssel...
De lehet tényleg csak térképen mutatott jól...

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

de a térképen szép, neki ez volt a lényeg

Ég veled, jó volt a végbeled! Antichrist-Premium Quality \"Szemem a pályán oda teszem a vasat nem szarozok tudok lõni, célpontot kikeresem aztán megszórom. Itt jön képbe a tehetség!\" by Matyashun

Ulvar
Ez az...ezt nem értem még a Földközi tenger közelében sincs nincs mit ott védeni uralni...max a Szuez felõl érkezõ Angol konvojokat India felé vagy vissza...

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

[NST]Cifu
Egyfelõl Mussolininek volt egy álma, hogy a Mediterrán térségben felépíti az új Római birodalmat, ebbe ugyebár "csak" az volt akadályozó tényezõ, hogy Észak-Afrikát Angol és Francia gyarmatok képezték ekkoriban, amellyel az Olasz hadsereg nem ért fel egymaga. Etiópia mégis elég gyengének tûnt, hogy rátehesse Olaszország a kezét - ahogy késõbb szintén a roppant "erõs" Albániát tudták megtámadni, hogy a "Római birodalom" részévé tegyék.
Másfelõl a kevés olasz gyarmatok közé tartozott két, Etiópiával határos ország, Eritrea és Olasz-Szomália. Etiópia bekebelezésével a két gyarmat közé beékelõdött Etiópiával együtt jelentõsen megnõtt az olasz gyarmat kiterjedése.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

[NST]Cifu
De volt, ám a szûkös háttértámogatás miatt a fejlesztés lassan és vontatottan haladt. A neve P.75 (késõbb P.40), és a T-34-es alapján készült, de a futómûve kis görgõs volt, a korábbi olasz harckocsikról átemelve, illetve az egész szerkezet szegecseléssel volt összeállítva, hasonlóan a Magyarországi harckocsifejlesztéseknél, ott is probléma volt a nagy méretû öntött részegységek elõállítása, vagy az elektromos hegesztés minõsége. A fegyverzete egy 76mm-es L/32-es ágyú volt, ez már 1943-ban is elavult volt.

Illetve ott voltak még a Semovente M42 (75mm) és M43 (105mm) rohamlövegek, amik szintén a német és orosz színvonal alatt voltak.

[center]

olasz tankok
nem túl sok,de kiindulásnak jó...

Nem baloldali diktatúra a nemzetiszocializmus,hanem a kettõ keveréke.

Ulvar
Na ez szarkazmus volt :D.

Ulvar
Az de...Cár tank...

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Ulvar
Kezdetleges torpedó. :)

az olaszok az elsõ vh-ban is használtak "különleges vízi alakulatokat" ..asszem MAS naszáddal süllyesztették el a Szt. Istvánt is...

Tudom hogy nem az ejõternyõsök témakörbe tartozik de az olaszoknak volt egy kiváló kommandós egysége amely a 10-ik flotilla néven vált ismerté.

http://en.wikipedia.org/wiki/Decima_Flottiglia_MAS

Ez a kis különleges egység szép számú hajót süllyesztettek el illetve rongáltak meg.

Úgy látom azért a legtöbb ország komolyan vette az ejtõernyõsök kiképzését.Egy amerikai ejtõernyõs a 101-esektõl így jellemezte a német ejtõernyõsöket:

Nem harcoltak jobban nálunk, de voltak, olyan jók, mint mi.

Ha jól emlékszem 1943-ban a szövetségesek Olaszországi partraszállásakor a 3. német ejtõernyõs ezrednek és az "vörös sapkás" brit ejtõernyõsöknek lehetõségük nyílt összemérni az erejüket amikor a az angoloknak sikerült elfoglalni egy kulcs fontosságú hidat Cataniától délre.A német ejtõernyõs ezred támadást indított a 200 fõs brit alakulat ellen és sikerült nekik visszafoglalni a hidat azonban egy brit páncélos dandár hamarosan a helyszinre érkezett és elûzte a németeket.A veszteségek hasonlóak voltak.A britek kb 500 embert míg a németek 460 embert veszítettek (ebbõl 160 volt hadifogoly).A jól felkészített ejtõernyõs hadosztályok nagyjából hasonló harcértékkel rendelkeztek.

Ulvar
Ez jó szám :).

http://www.youtube.com/v/rGfmpIl8n0g

Ulvar
Nekem az lenne a kérdésem hogy Etiópia miért volt fontos gyarmat Olaszországnak?

Ulvar
Azt tudom hogy a Magyaroknál is volt ejtõernyõs hadosztály, illetve alakulatok amik a szerb fronton marha jól beváltak és alkalmazták õket aktívan. Speciális feladatok elvégzésére vagy szimpla küzdelem is megállták a helyüket. Viszont találtam 2 videót, az elsõ a Magyar ejtõernyõs hadosztály bevetése a Dél vidéken a második az Olaszok kiképzése + Kréta elfoglalása.

http://www.youtube.com/v/pr1GUGvK3sk
http://www.youtube.com/v/g1PfkuziYqg

A II világháborúban az olaszoknak nem volt komolyabb nehéz vagy közepes harckocsi projektje?

A háborúban használt legtöbb olasz harckocsi ugyanis elég szerény tûzerõvel és páncélzattal bírt illetve lenne itt még egy kérdés.Az ejtõernyõs alakulatok álltalában az elitet képviselték (jó kiképzés és felszereltség stb...) az olasz ejtõernyõs alakulatokra ez mennyire volt igaz?

Lásd aláírásom :)
Gyönyörû a háború azoknak akik nem tapasztalták (durva fordítás)

Dulce bellum inexpertis. Erasmus

[NST]Cifu
Az egy dolog, hogy a háborútól senki sem vár kiscserkészi dolgokat, de például a hajótöröttekre tüzet nyitni emberiességi kérdés.

Csúnya világ lenne, ha nem lennének alapvetõ korlátozások, például harci gázokat aktívan használnák a mai napig...

Hát most aztán lehet vitatkozni az áldozatokon, de kérem, mikor volt a háborúskodás kiscserkészek játéka?
Nem is tudom, kitõl van, de emlékszek egy idézetre, miszerint a háború csak azoknak lehet szép, akiknek nem kellett a vele járó összes borzalmat megtapasztalni. Igazság azért van ebben.
A tengeralattjárókhoz: A német H.W. Eck (U-852) kapitányt halálra ítélték és kivégezték egy elsüllyesztett teherhajó legénységének legéppuskázásáért, az amerikai D.W. Morton (Wahoo) kapitány meg a mai napig nemzeti hõs ugyanezért... (pontosabban nem is japán tengerészeket, hanem a japán hajó elsüllyesztését túlélõ indiai hadifoglyokat mészároltatott le)

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

[NST]Cifu
nem hiszem hogy a hadivselõ felek olyan nagyon ügyeltek volna a betartására.

Pedig pont fordítva történt, a legtöbb esetben betartották a Genfi egyezményben foglaltakat. A nagy vihart kavart kevés kivétel késõbb hadbíróságot ért, vagy a vesztes feleknél háborús bûnökért való felelés.

A német és szovjet hadsereg álltal elkövetett kegyetlenségek ismertek számomra.

A Szovjetek, ahogy alant is írták, nem írták alá ekkor még a Genfi egyezményt. Emiatt az akkor érvényben lévõ megfogalmazás szerint ellenük sem volt érvényben, csak az 1949-es Genfi egyezmény után vezették be azt a paragrafust, amely szerint az aláíróra akkor is vonatkozik az egyezmény, ha az ellenfele nem írta alá azt. Emiatt támadták az USA Guantanamo-i fogolytáborát is jogilag, például.

Brit és amerikai részrõl talán a civil lakosság bombázását lehetne megnevezni háborús bûn ként.

A II.Vh alatt a szövetségesek is szegték meg például a II. Genfi egyezményt, illetve Londoni Tengerészeti Egyezményt, amely a hajótöröttekkel való bánásmódot szabta meg. Ezeket bizonyító tények miatt lett felmentve Dönitz utóbb a 154-es Háborús Parancs és a Laconia-Parancs miatti vádelemelés miatt. Ebben ugye arra utasítja a tengeralattjárók parancsnokait, hogy ne foglalkozzanak a hajótöröttekkel, illetve adott esetben végezzenek velük. Az amerikaiak hasonló parancsot adtak tengeralattjáró parancsokaiknak a Csendes-óceánon...

Szintén háborús bûnnek számít a Szovjet munkatáborok ("Gulágok") esete, az Amerikaiak koncentrációs táborai, ahova az ország területén élõ Japán, illetve Japán-származású embereket zárták. Amerikai részrõl ott van a Canicatti-mészárlás, ahol fegyvertelen civilek tömegébe lõttek az amerikaiak.

.Lehet hogy rosszul tudom de a nagyvárosok bombázása azért is került terítékre mert: a bombázó gépek találati pontossága igen szerény volt illetve így próbálták demoralizálni a lakosságot vagy megtörni az adott nép ellenállását.

Például a Drezdai bombázás tisztán terror-bombázás, ahogy a Hiroshimai és Nagaszaki bombázás is gyakorlatilag annak tekinthetõ...

A holokauszt sem volt humanista küldetés...de a Sztálini terror sem a mentsük meg az emberiséget címû küldetés volt.A történelem könyvek pedig alig méltatják....

Ez attól függ, melyik történelemkönyvet tartod a kezedben. :)

a sztálini terror áldozatainak száma 10-20 millió közé tehetõ..Fõként az alábbi népcsoportokat
deportáltáták:ukránok,lengyelek,koreaiak,németek,krími tatárok,lettek,litvánok,észtek,finnek,görögök,törökök,zsidók
,csecsenek,ázsiaiak.

A holokauszt sem volt humanista küldetés...de a Sztálini terror sem a mentsük meg az emberiséget címû küldetés volt.A történelem könyvek pedig alig méltatják....

Kár hogy az okod nem stimmel,azért bántak úgy az oroszokkal mert alsóbbrendû népnek tekintették õket.Hitler mániája szerint pedig az angolok marha nagy árja népség csak a rossz vezetés eltéritette õket.....

Ulvar
Dunquerke-nél is csak lestek a Németek hogy milyen lassan pakolnak az angolok...

Molnibalage
Mert a Szovjetunió nem írta alá... A szövetséges foglyokkal nem tették azt, amit az oroszokkal.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Ulvar
Mert Rommel nem volt náci :). Hoth növendék. Wehrmacht és SS teljesen más. Igaz mindig vannak kivételek.

A nácik persze, hogy nem tekintették olyannak, amit be kéne tartani. Ettõl eltekintve néhány parancsnok (pl. Rommel)azért nem úgy bánt a hadifoglyokkal, mint a kutyával szokás.
A Genfi egyezmény szerintem csak formalitás...nem hiszem hogy a hadivselõ felek olyan nagyon ügyeltek volna a betartására.A német és szovjet hadsereg álltal elkövetett kegyetlenségek ismertek számomra.

Brit és amerikai részrõl talán a civil lakosság bombázását lehetne megnevezni háborús bûn ként.Lehet hogy rosszul tudom de a nagyvárosok bombázása azért is került terítékre mert: a bombázó gépek találati pontossága igen szerény volt illetve így próbálták demoralizálni a lakosságot vagy megtörni az adott nép ellenállását.További elõny ként említendõ hogy egy várost nagyobb kiterjedése révén könnyebb megtalálni,azonsítani (nappali bombzázs esetén legalább is).

Ulvar
a 3. ra gondoltam ezek közül, de amúgy sem tudtam hogy hogy volt pontosan a Genfi egyezmény, köszi a leírást :).

[NST]Cifu
Melyikre gondolsz, mert a II. Vh-ig három is volt.

Az elsõ Genfi egyezményt 1886-ban aláírták, ez a sebesültek ellátásról, a Vörös Kereszt jel tiszteletben tartásáról és ilyesmikrõl rendelkezett.

A második Genfi egyezményt szintén aláírták, ez a korábbi genfi egyezmény kibõvítése, ami a hajótöröttekre vonatkozott, illetve behozta a Korházhajó fogalmát, meghatározását és szabályait.

Aláírták az 1929-es Genfi egyezményt, de nem ratifikálták (így nem volt rájuk elviekben érvényes). Ez írta elõ a Hadifoglyokra vonatkozó szabályokat, a háborút támogató civilekkel kapcsolatos szabályokat.

Zsolo007
:D. Bakker akárhogy olvasom nekem ez jön le belõle, de akkor ezekszerint nem az :D.

Ulvar
Nem :)

Zsolo007
Szarkazmus? :)

Ulvar
Type 5 Ke Ho ez nagyon jó gyalogság támogatónak...10 tonna 4 ember...marha frankó tank. Ez tényleg tökéletesnek tûnik ilyen terep viszonyok mellett.

Zsolo007
Nemhiszem, a nyersanyaghiány nem állította meg õket, hogy óriási hajókat építsenek tök értelmetlenül (Yamato) és hogy még nagyobbak tervezzenek meg (elismerem nem a legjobb példa...). Azért tartom fenn ezt az álláspontot, mert ugyanez a probléma más haderõnemeknél is megjelent: Nézd meg milyen repülõgépeket építettek a háborúra készülve: A két leghíresebb a Zero és az Oscar(Ki-43). Legyen könnyû és jól manõverezhetõ. Õk minél kisebb egységeket igyekeztek alkalmazni (szárazföldön) és az egyén szellemére és hõsiességére helyezték a hangsúlyt, ebbe a képbe nem illik bele sem a nehéz tank, sem egy erõsen páncélozott, sebességre alapozó repülõ. Persze ahogy bejött a háború alkalmazkodtak ahogy tudtak és bizonyos területeken megtanulták a leckét, de a motívum fennmaradt (tokkotai). Nem kétlem, hogy a nyersanyaghiány szerepet játszott, viszont az emberek gondolkodása (szerintem) nem itt kezõdik.

A nyersanyag hiány inkább közre játszott a tank elhanyagolásában,alkalmazkodtak a lehetõségekhez és egy olyan doktrinát dolgoztak ki ami számukra megvalósítható volt.

Zsolo007
Abszolút egyetértünk, hogy a hódító koncepciójukhoz flotta kellett és erõsen is koncentráltak erre, de ez szerintem nem egyenlõ azzal, hogy a hadseregük erre támaszkodott volna. Tény, hogy szûkösek voltak a nyersanyagaik, de mint írtam az IJA és IJN folyamatos harcban álltak, tehát az hogy azért nem voltak tankok mert nem volt elég nyersanyag szerintem nem egészen igaz, de az biztos hogy hajókat kellett volna feladni érte (bár....mennyi tank jön ki egy rombolóból pl?).

Egyébként szerintem ne Kínát vedd alapul hanem Mandzsúriát, ott lettek volna használva. Igazából nem kérdõjelezem meg amit írtok, egyszerûen arra próbálok rávilágítani, hogy nem azért hanyagolták el a páncélos fegyvernemet, mert buták voltak ahhoz hogy felismerjék fontosságukat, vagy mert nem látták értelmét a dzsungelek és szigetek miatt, hanem azért mert az egész doktrínájuk és gondolkodásuk olyan volt, hogy a tank nem is emelkedhetett ki fontosabb fegyvernemmé. Ettõl még jelen volt és a doktrínájukon belül szerintem tök jól használták...

Egyébként voltak jó terveik és tankjaik is (önmagukhoz képest), csak nem tartották fontosnak a gyártásukat (errõl írok fentebb). PL:
Type 5 könnyû tank, vagy gyk. az egész sorozat közepes tankjuk Type 1, Type 3, vagy a Type 4.

Ha beleolvastok (és amennyire lehet hinni wikinek) látjátok, hogy kifejlesztették õk a megfelelõ tankokat idõben, egyszerûen csak a doktrínájukból következõen nem volt fontos a gyártásuk.

Hét elején volt a tv-ben az "Égi háború". Kivételesen végignéztem, és hagyományosan jókat röhögtem rajta...

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Nem.

Molnibalage
http://olli.freeweb.hu/

A Sugriao-szoros bejegyzést az elejétõl olvasva megleled a választ.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

A Pearl Harbori japán támadásról mi a véleményetek?
Vajon az amerikaiak tényleg az olajembargóval kiprovokálták a támadást?

Elvégre japán szigetország.Tudtommal a mezõgazdasági termelés épp hogy fedezni tudja a lakosság igényeit de komolyabb nyersanyag bázissal nem rendelkeznek.Ezért az ipar életben maradása szempontjából létfontosságú a kereskedelem...Ha nincs üzemanyag szerintem csak idõ kérdése lett volna a japán ipar összeomlása...

"De igen, csak nem volt meg a tudásuk és tervük hozzá + amilyen területen harcoltak (dzsungel, hegységek, mocsár) ott nem is tudták volna alkalmazni tehát tök felesleges."

Egyetértek!

Üdv!

A japán tankok igen csak gyenge páncélozással és fegyverzettel rendelkeztek.Azonban szigetekért vivott harcokban ahol sûrûbb dzsungelek is voltak a harckocsik igen csak korlátozott harcértékkel rendelkeztek.Azért egy könnyû harckocsinak elõnyei is voltak...pl könnyebb volt õket szállítani vagy partra tennni.Az hogy a japánok 1941 magasságában effektíve gyenge tankokkal rendelkezett még nem volt olyan súlyos probléma mivel ekkor még az amerikai páncéloserõk is gyerek cipõben jártak...

Ulvar
A Japánok aláírták a Genfi egyezményt?